教育王國

標題: Deleted [打印本頁]

作者: lingchai    時間: 14-11-3 14:25     標題: Deleted

Deleted

作者: tvkittymama    時間: 14-11-3 14:34

Choose a school fit for your son no matter the school is top brand or not.
作者: kowmum    時間: 14-11-3 14:41     標題: 回覆:有人事入一間出名私小, 但....

中文小學,定英文小學?要睇下個小朋友方邊方面fit, 另外,如果一條龍就唔駛煩多次😃

作者: lingchai    時間: 14-11-3 14:45

回覆 tvkittymama 的帖子

作者: michaelanissa    時間: 14-11-3 14:47

應該找間適合你小朋友嘅學校, 如果根本唔適合佢, 佢會讀得好辛苦, 壓力大。 
作者: lingchai    時間: 14-11-3 14:47

回覆 k

作者: tvkittymama    時間: 14-11-3 14:48

回覆 lingchai 的帖子

But if your son doesn't fit with the school, it will become a tragety  eventually and my husband saw one example when he interviewed a boy came out from a super brand school.

作者: lingchai    時間: 14-11-3 14:57

試下先? 唔得先入返政府學校?
作者: ahmatt    時間: 14-11-3 14:58

如果一開始就預計小朋友只會墊底,咁真係要想清楚。飛上枝頭變鳳凰係好罕有的,反而追求進步而成功的人好多。
作者: chansiub    時間: 14-11-3 14:59     標題: 回覆:lingchai 的帖子

Yes!  If I were u, I will go for it.

作者: tester5    時間: 14-11-3 15:05

但唔讀過點知小朋友唔得?
作者: hobby    時間: 14-11-3 15:06

如果take the offer, 可能要現在開始加强小朋友學術的程度, 否則開學先追, 小學課程比幼稚園趕, 好難跟到
作者: Unclejt    時間: 14-11-3 15:13

就咁聽落,你似乎(暫時)都無其它選擇。係我就要喇。
作者: ericby    時間: 14-11-3 15:20

. 同意, 人人考入去, 都係精英, 好怕到時佢考包尾, 不入該校
作者: little_yolky    時間: 14-11-3 15:27

lingchai 發表於 14-11-3 14:45
回覆 tvkittymama 的帖子

我都明白, 但佢爸爸話無話唔得, 成果必須靠努力, 物以累贅,玉不琢,不成器。我地 ...
所有爸爸都會同你講「入到就得, 無話讀唔到」, 到最後係得兩母子攬住喊。

要睇你間學校名成點, 谷成點, 同意樓上講, 你依家無得選擇, 就只有take action, 同埋, 係時間加強各方面, 唔好等殺到埋身至諗。仲有差唔多一年, 你調查下學校的課程, 有無教快教深, 功課幾多, 測考幾多, 問你自己(唔係小朋友)配唔配合得到。唔好只係旨意補習班, 名校只靠補習班係唔夠的, 要全家出動, 上下一心。你覺得自己得就去馬。

不過, 同意你C6講, 物以類聚, 玉不琢不成器。但過程都唔好咁痛苦就好。

作者: tantanmama    時間: 14-11-3 15:46

我會檢討下自己同小朋友係咪適合讀呢間學校. 如果學校係傳統摧谷型, 你個仔受唔受谷? 你係咪可以變身虎媽喺出年9月前開行turbo操fit個仔? 如果有信心可操得掂的就入去讀.
作者: chubbybaby    時間: 14-11-3 15:51

lingchai 發表於 14-11-3 14:25
我不是怪獸家長, 沒有迫呀仔, 學術方面普通. 考其它的直資私立都係waiting, 但我們有人事關係, 一定可以入 ...

如果學校理念同自己接近, 我係你就會去馬!
作者: hkpapa852    時間: 14-11-3 15:55

我不是怪獸家長, 沒有迫呀仔, 學術方面普通. 考其它的直資私立都係waiting, 但我們有人事關係, 一定可以入 ...
如果靠關係換來的學位, 萬一個仔成績唔理想, 學校俾你地既壓力會比普通考入嚟既學生大

作者: lingchai    時間: 14-11-3 15:58     標題: cancel

cancel
作者: jaycee_mami    時間: 14-11-3 15:59     標題: 回覆:有人事入一間出名私小, 但....

我唔會讀, 又唔係憑自己實力考番黎, 即不是學校心儀和合適的人選, 勉強無幸福!

作者: lingchai    時間: 14-11-3 16:16     標題: Deleted

deleted
作者: Bigtaoc123    時間: 14-11-3 16:16     標題: 引用:我不是怪獸家長,+沒有迫呀仔,+學術方面普通

原帖由 lingchai 於 14-11-03 發表
之前有幼稚園家長, 親戚朋友都話識某幾間直私小學高層,校董等等, 一定,必定入到。到頭來, d 所謂高層校董未影都無,話安排緊。佢地識咁多人, 個個親朋戚友都話讀, 咁點攪呀! 聽下算數啦!

如果有咁多間直私小學都waiting, 某程度上証明妳個小朋友唔太適合讀依幾間學校。幫小朋友揾一間適合佢既學校啦!

作為家長,大多都有俾小朋友試下叻學校既心結既,。到時放棄左, 個心結好難解。係幼稚園階段好難睇到讀唔讀到書, 如果可以入到,未試下讀啦! 讀唔到再轉校都未遲。

作者: NHC    時間: 14-11-3 16:22     標題: 回覆:有人事入一間出名私小, 但....

如果覚得自己小朋友都可應付, 就梗係試吓先

作者: kowmum    時間: 14-11-3 16:24     標題: 回覆:有人事入一間出名私小, 但....

樓主,真心講既然你有人仕入得呢間學校,即係有部份人都係咁入去,你個小朋友未必墊底既,不過,你真係要有心理準備同小朋友一齊努力囉,如果唔係就浪費機會,亦浪費個小朋友

作者: lovebb2    時間: 14-11-3 16:26     標題: 引用:Yes!++If+I+were+u,+I+will+go+for+it. +

原帖由 chansiub 於 14-11-03 發表
Yes!  If I were u, I will go for it.
agree, 小朋友潛力無限,可以變化好大。

作者: lingchai    時間: 14-11-3 16:30     標題: cancel

cancel
作者: BabyKD    時間: 14-11-3 16:32

你小朋友資質怎樣? 受教? 聰明?學野快?
入咗去, 有可能會又讀得辛苦, 追得辛苦 ...
如果係St Paul Co-Ed, DBS 呢兩間, 我唔會, 其實靠人事入咗, 你自己同你小朋友既壓力會比其他人更大.
作者: hkpapa852    時間: 14-11-3 16:37

lingchai 發表於 14-11-3 16:16
幫我既人係一位富豪, 我自己只係專業人士, 打份工. 佢話有錢子弟都係咁谷返來, 都無話讀唔到.出來都唔一樣, ...
搭上搭? 講真, 除非即刻俾你註冊, 唔係真係信住先好啦.

作者: Yanamami    時間: 14-11-3 16:38

—條龙?讀!外国都係五、六歲先教学術, 你而家加紧追未遲吖!真係唔掂先再諗掂佢.
作者: Jane1983    時間: 14-11-3 16:50

如果入左,你願吾願意放棄一向的"Lazy"作風?
作者: 奥脫福    時間: 14-11-3 16:54

lingchai 發表於 14-11-3 16:16

幫我既人係一位富豪, 我自己只係專業人士, 打份工. 佢話有錢子弟都係咁谷返來, 都無話讀唔到.出來都唔一樣, ...

原來係咁。。。咁要去學校交留位費果陣至再諗啦!

話時話,入男小拔要三隻勞力士,唔知你果間又值幾多隻呢?

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20131212/51988108

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20131213/18549203

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2726578

作者: lingchai    時間: 14-11-3 16:54

回覆 hkpapa852 的帖子

cancel

作者: 巴士    時間: 14-11-3 16:56

同我仔補習老師就係靠人事入了德望,但最終還是跟不上要轉校,她也曾經努力過,英文吾得找人上門補英文,數學吾得又搵補習,到最後連份正職到辭埋諗住多D時間陪個小朋友,最後大家都辛苦亦追不上,她後來醒覺,小朋友的天資並不適合這所學校,不是可以趨谷便可成事,免強只會令大家辛苦

作者: lingchai    時間: 14-11-3 16:57

回覆 奥脫福 的帖子

作者: BabyKD    時間: 14-11-3 17:01

巴士 發表於 14-11-3 16:56
同我仔補習老師就係靠人事入了德望,但最終還是跟不上要轉校,她也曾經努力過,英文吾得找人上門補英文,數 ...

agree
作者: lingchai    時間: 14-11-3 17:02

回覆 巴士 的帖子

作者: longlokma    時間: 14-11-3 17:03     標題: 回覆:有人事入一間出名私小, 但....

讀! 機会不是隨時出現的,考入的亦不見得个个真係叻,為什麼抹煞一个機會呢?

作者: lingchai    時間: 14-11-3 17:03

回覆 奥脫福 的帖子

作者: saintbernard888    時間: 14-11-3 17:06

巴士 發表於 14-11-3 16:56
同我仔補習老師就係靠人事入了德望,但最終還是跟不上要轉校,她也曾經努力過,英文吾得找人上門補英文,數 ...
我最有興趣想知道的是, 經過德望洗禮後, 讀唔掂要轉校, 咁係第二間學校有無即刻變最top的一班學生??? 我想講的是, 好多在出名學校經過幾年競爭後都係包尾果一班, 如果轉去二線學校通常又會變返一線學生. 所以樓主不要怕, 有得讀讀左先, 真係讀唔掂一定可以出返去轉讀第二間學校....
作者: longlokma    時間: 14-11-3 17:08     標題: 引用:回覆+巴士+的帖子 很多謝你既經驗,+我自己

回覆 巴士 的帖子

很多謝你既經驗, 我自己無時間睇佢咁多, 因我工作實太忙. 本來只想佢靠自己開心學習, 但 ...
好多人会答你公文冇用,我会答你公文要早学才有用。k3还不算遲,可以試,但不要三科同時开始,要逐步加,英文最好選ERP。

作者: little_yolky    時間: 14-11-3 17:09

lingchai 發表於 14-11-3 16:54
回覆 hkpapa852 的帖子

已肯定可以入的, 呢位人士是校董.呀仔也無須參加正式既面試,太多詳情不便透露.
唔需要透露太多, 反正你要諗既係:
1. 同間學校教學理念一唔一致。
2. 你自己谷唔谷得。千祈唔好「只」旨意補習進補。
3. 小朋友係唔係正正常常, 唔係遲遲鈍鈍或反轉間屋。

因為要諗長遠啲, 一條龍就12年, 你陪佢跑, 幾時可以放手? 課程太谷又放唔到, 你陪佢跑到去邊? 雖然現在其他學校只係waiting, 唔代表小朋友一定係唔適合讀傳統學校。一次咁多人in, 100個可能有99個都係相似, 但老師都要揀人。小朋友可以去到好盡, 但如果試咗一兩年, 小朋友追得太辛苦, 就真係建議跳番出嚟。

我哋做家長既從來唔講咩清高既說話, 咩嘢靠人士唔係靠實力等等, 只要適合小朋友, 幾樣衰幾面懵都會去做。我為咗對囡囡同個老公, 塊面揸足10吋面懵膏都得。啱就固然好, 如果唔啱, 只要到最後知所進退, 有為小朋友退落嚟既心理準備, 唔好為自己面子, 而係為小朋友幸福就得。但你要有承擔壓力既準備, 可以頂得起一片天既準備。

作者: AgapePa    時間: 14-11-3 17:15

lingchai 發表於 14-11-3 17:03
回覆 奥脫福 的帖子

也不是用錢買回來, 只用人事.
使唔使還人情? 還得起, 就梗係袋住先.

作者: lingchai    時間: 14-11-3 17:18

回覆 little_yolky 的帖子

作者: tvkittymama    時間: 14-11-3 17:23

回覆 巴士 的帖子

Yes, i agree
作者: little_yolky    時間: 14-11-3 17:35

lingchai 發表於 14-11-3 17:18

你真係好犀利, 我唔係一個100分既媽媽, 我無放太多既時間係佢度, 也不想隨波逐 ...
唔係你唔好, 亦都唔係佢唔叻。如果幼兒階段無明顯地教學術嘢, 就唔好同佢報學術型既小學。我都係100分既hea媽。幼兒階段我唯一培養佢哋係閱讀興趣而已, 仲要衰到唔記得讀英文書。所以兩個小朋友基本上可以話無學術可言, 只係識睇書同畫畫。我報既學校, 各人只報4間, 大囡時經驗無咁好, 其中一間要筆試, 考到佢流眼淚, 我都好內咎。我報既學校一定會先刨熟學校網頁, 上EK打聽清楚好壞評語, 功課量, 有無校車到各方面資料, 除咗要適合小朋友, 也要適合我, 睇我自己跟唔跟得到。

有啲媽咪真係好犀利, 無時無刻都係在讓小朋友學習, 我自問做唔到, 我鐘意冥想(即發白日夢)。幼稚園揀間學自理出名的, 因為我唔想理。小學揀間唔谷的, 有聯繫的, 因為佢既才能唔响學術方面, 而且預計6年後升中又一輸撕殺, 揀間無乜人爭既, 進可攻退可守。

依家阿細都順利考入家姐間私校, 阿細好聰明, 但無論其他學校result點, 我都會俾佢入家姐間學校, 因為, 家姐間學校壞人讀變好, 好人讀唔壞。話唔定讀個名列前茅, 等我自己可以開心下都好。

無論如何, 揀學校一定要適合小朋友「同埋」適合自己, 唔可以太勉強自己。谷死咗自己, 小朋友無咗阿媽仲可憐。

作者: crispin    時間: 14-11-3 17:40

樓主,係咪已了解學校會排名次?依家好多學校唔排名次,就算排又未必寫响成績表,有d就只排頭幾名,乜都有,但如果係龍校,我覺得未必排名次喎~
咁如果無名次,壓力會唔會無咁大呢?
其實名校家一樣有hea家長嘅,村校一樣有怪獸,所以唔駛諗咁多,試下先囉!
其實小朋友嘅世界無大人諗得咁複雜架!
作者: little_yolky    時間: 14-11-3 17:50

crispin 發表於 14-11-3 17:40
樓主,係咪已了解學校會排名次?依家好多學校唔排名次,就算排又未必寫响成績表,有d就只排頭幾名,乜都有 ...
"村校一樣有怪獸"

真係agree no more

作者: AgapePa    時間: 14-11-3 17:59

全港只有4間一條龍私小  ( 唔計 女校 和 IS )
1. 弘立書院
2. 滬江維多利亞學校
3. 蔡繼有
4. 國際音小

無邊間係超谷喎!

作者: MrBeast    時間: 14-11-3 18:02

世上無難事,e加開始準備直到小一開學should be alright
作者: little_yolky    時間: 14-11-3 18:09

AgapePa 發表於 14-11-3 17:59
1. 弘立書院
2. 滬江維多利亞學校
你真係每一次都咁冷靜分析既........睇落又係喎, 會唔會係樓主搞錯直資/私小呀?
作者: tantanmama    時間: 14-11-3 18:20

1. 弘立書院
2. 滬江維多利亞學校

可能唔係一條龍呢
作者: hopeful123    時間: 14-11-3 18:22     標題: 回覆:有人事入一間出名私小, 但....

可能係有直屬中學的

作者: AgapePa    時間: 14-11-3 18:23

tantanmama 發表於 14-11-3 18:20
可能唔係一條龍呢
樓主話係一條龍, 睇番 第 #6,

作者: klm402    時間: 14-11-3 18:23     標題: 回覆:有人事入一間出名私小, 但....

No harm to try.

作者: LL222    時間: 14-11-3 18:25     標題: 引用:全港只有4間一條龍私小++(+唔計+女校+和+IS

原帖由 AgapePa 於 14-11-03 發表
1. 弘立書院
2. 滬江維多利亞學校
終於有人發現到
我一睇到,亦覺得呢四間未必係好多人都好想入。

作者: Bigtaoc123    時間: 14-11-3 18:26     標題: 引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+14-11-03+發表全

原帖由 LL222 於 14-11-03 發表
終於有人發現到
我一睇到,亦覺得呢四間未必係好多人都好想入。

...

作者: hopeful123    時間: 14-11-3 18:29     標題: 回覆:有人事入一間出名私小, 但....

我都有差不多的煩惱,無論如何,試下無妨!樓主應該係怕唔夠實力入該校!如果唔得,都好容易插入津小,放心!

作者: sissysze    時間: 14-11-3 18:34     標題: 回覆:有人事入一間出名私小, 但....

唔試又點知唔得,有好嘢一定去,再加上係一條龍6年後唔使再煩... 贊成 gogogo

作者: lingchai    時間: 14-11-3 18:37     標題: 回覆:有人事入一間出名私小, 但....

作者: LL222    時間: 14-11-3 18:40     標題: 引用:回覆+little_yolky+的帖子 你真係好犀利,+

你真係好犀利, 我唔係一個100分既媽媽, 我無放太多既時間係佢度, 也不想隨波逐 ...
Take la! 一缐二缐三線學校都係咁谷,why not 揀一線?  

「你唔谷佢等如佢落後,得waiting/rejected等如落後」這兩句更加是大錯特錯!

作者: AgapePa    時間: 14-11-3 18:43

lingchai 發表於 14-11-3 18:37
正式係一條龍直屬都好,有中學的,直升都唔係問題。其實,唔係靠自己考入的,太擔心呀仔墊底!
  ...
直屬 就差得遠, 墊底個班係升唔到自己中學

作者: fabsum    時間: 14-11-3 18:44

呢d叫做機會, 機會係要自己爭取! 但當然結果係點沒有人知 , 吾知又有什麼所謂呢

作者: sissysze    時間: 14-11-3 18:49     標題: 引用:正式係一條龍直屬都好,有中學的,直升都唔

正式係一條龍直屬都好,有中學的,直升都唔係問題。其實,唔係靠自己考入的,太擔心呀仔墊底!

...
每年考入不同學校都有人頂唔住,跟唔想要走,考入又如何。 唔好成日覺得嗰囝差。 你比人感覺係怕除囝入咗去你怕你要用多好多時間精力係佢身上而唔想去呢間學校。  講真,就算讀津校都谷架啦,點解唔去間好嘅。

作者: lovebb2    時間: 14-11-3 19:08     標題: 回覆:有人事入一間出名私小, 但....

樓主,如唔take,我驚你將來會後悔。

作者: bigbigtummy    時間: 14-11-3 19:08     標題: 回覆:lingchai 的帖子

我都有同一個差唔多的煩惱,好明,但未知喺咪必入

作者: lingchai    時間: 14-11-3 19:09     標題: 回覆:sissysze 的帖子

作者: tantanmama    時間: 14-11-3 19:17     標題: 引用:你話得我好啱,我真係無太多時間係屋企。今

你話得我好啱,我真係無太多時間係屋企。今天放假,明天又出trip了。既然有機會,我一定試下,也要開始與他 ...
會唔會考慮轉工?

作者: 爸爸愛您    時間: 14-11-3 20:42     標題: 回覆:有人事入一間出名私小, 但....

難得有先天嘅優勢,可以比佢試下讀,但往後,無論父母或小朋友都一定要加倍努力先得

作者: marcoli8    時間: 14-11-3 20:45     標題: 引用:難得有先天嘅優勢,可以比佢試下讀,但往後

原帖由 爸爸愛您 於 14-11-03 發表
難得有先天嘅優勢,可以比佢試下讀,但往後,無論父母或小朋友都一定要加倍努力先得

...

作者: behappydad    時間: 14-11-3 20:46     標題: 回覆:有人事入一間出名私小, 但....

唔好少看你孩子
照入

作者: kim927    時間: 14-11-3 20:55     標題: 引用:你話得我好啱,我真係無太多時間係屋企。今

你話得我好啱,我真係無太多時間係屋企。今天放假,明天又出trip了。既然有機會,我一定試下,也要開始與他 ...
去馬!支持你。
唔得才出來闖過。
唔試過唔甘心。
唔好比自己後悔。特別為左小朋友。

作者: NT-1    時間: 14-11-3 21:07     標題: 回覆:有人事入一間出名私小, 但....

對!由名校轉出易,但插班難! 祗要妳心中有底線,知進退,何防不試?

作者: CatCatBB66    時間: 14-11-3 21:24     標題: 回覆:有人事入一間出名私小, 但....

讀!未試過點知你小朋友唔得?而家大多數學校都多功課,既然都係要的起心肝温習做功課預備默書測驗考試,點解唔讀一間一級呢?

而且,頂級神校除咗學術外,其餘課外活動都有一定嘅水準,為小朋友好,唔駛諗一定讀!

作者: bubuG    時間: 14-11-3 21:52     標題: 回覆:有人事入一間出名私小, 但....

日補夜補囉.....

作者: plastic    時間: 14-11-3 22:07

不妨帶小朋友到校外行一轉,看他是否喜歡。若是,就要鼓勵他入學後要加把勁,且要盡快訓練他自律地溫習及做功課。小朋友見到同學仔那麼犀利,有機會遇強愈強。就算最初未能一下子上到較高名次,千萬不要打沉他,因為小朋友需要的是關心和鼓勵。其實父母的心態更重要,不要為面子而把自己小朋友和其他小朋友比較,那麼小朋友的壓力便不會太大,便會讀得開心。

作者: niclicma    時間: 14-11-3 22:24     標題: 回覆:有人事入一間出名私小, 但....

入喇!講真,你識人可直入其實都算係小朋友的福氣。㸃解唔俾佢試?

作者: 小曳人    時間: 14-11-3 22:25

LL222 發表於 14-11-3 18:40
Take la! 一缐二缐三線學校都係咁谷,why not 揀一線?  

「你唔谷佢等如佢落後,得waiting/rejected等如[size=13.3333339691162px]落後」這兩句更加是大錯特錯! ...

good point!

樓主呀,如果小朋友唔係自信型,見到陌生人唔願表現自己,呢d面試多數衰架!同個人潛質無關!
同樣道理,學校可以收理哂d自信滿分,考試唔合格嘅,who knows?!

作者: fishchow    時間: 14-11-3 23:02     標題: 回覆:有人事入一間出名私小, 但....

不如搵下一些資深、特別是教小學的老師朋友,請佢地考下你小朋友,覌察下,比d意見。因為未見過你小孩,真係好難講。有小孩是心思細密,自我要求高,愈強越強;亦有小孩(天生的)樂天派,安於現狀,追求人生樂趣 多於知識。我果2個就係咁,是不能逆轉的現實,不是想谷就谷到。

作者: hollymama1124    時間: 14-11-3 23:09     標題: 引用:全港只有4間一條龍私小++(+唔計+女校+和+IS

作者: Dinosaur430    時間: 14-11-3 23:32     標題: 引用:+本帖最後由+小曳人+於+14-11-3+22:26+編輯

原帖由 小曳人 於 14-11-03 發表
認同!可能收嗰d都係自信爆燈又多咀嘅小朋友,但讀書未必叻

作者: AgapePa    時間: 14-11-3 23:50

hollymama1124 發表於 14-11-3 23:09
聖士提反赤柱也是一條龍私小,但都唔算谷喎!
聖士提反書院只係直屬中學, 並非一條龍.

作者: joeyhui622    時間: 14-11-4 00:16

如果有機會,我會試吓!
作者: NT-1    時間: 14-11-4 00:16     標題: 引用:Quote:原帖由+lingchai+於+14-11-03+發表回

原帖由 LL222 於 14-11-03 發表

「你唔谷佢等如佢落後,得waiting/rejected等如 ...
朋友女兒也是讀一間據聞是地區一線尾小學,日日功課最少八樣,高峰期過十樣。最惨是在測驗、默書前一日也有很多功課,做完成8 pm, 跟住才可温書但D範圍很闊。 反之,我囝囡是讀直資、私小,雖則也是忙,但測、考前很少有排山倒海的功課要做。

作者: soright    時間: 14-11-4 00:44     標題: 回覆:lingchai 的帖子

讀。讀唔上先轉校。

作者: cctung    時間: 14-11-4 03:55

1. 弘立書院
2. 滬江維多利亞學校
這類學校不谷.
但作為忙碌的專業人士家長是注意, 此類學校有兩難, 一是多projects, 二是難跟進溫習考試, 此等工序不可外判, 唯有靠家長持續地相陪才可.  此等難是對家長而言.   另一最難是學習模式跟傳統不同, 他朝一日發現要轉校時, 孩子要重新適應傳統學習模式亦難, 除非一直有催谷. 但又違反樓主原意.

作者: dorothywing    時間: 14-11-4 07:25

其實,有冇覺得你是朋友都係叻仔呢架?!佢在冇趨谷下都有直資waiting。很多人waiting都冇!你小朋友遲起步,不等於比人差嘛!要對他有信心。另外,坊間大部份學校都很難有愉快(少壓力)的學校,津校也如是。現階段與其找不到合適,那就不妨一試先。

作者: Monstereasy    時間: 14-11-4 08:06     標題: 引用:你話得我好啱,我真係無太多時間係屋企。今

仲有成年時間,而且小一課程唔會差太遠,個別一兩間教超快,但好似非有中學私小 其他只不過功課量同老師嚴謹度有分別,就算讀津校亦不代表功課少,何必己人憂天?
小朋友吸收能力高,反而係媽媽要調整心態,只不過五歲人仔,咁快認定小朋友無能力? 加油呀!

作者: stepyau    時間: 14-11-4 10:55     標題: 回覆:有人事入一間出名私小, 但....

我係你就一定會比小朋友試下。

作者: GreenMaDad    時間: 14-11-4 11:01

我都贊成試下, 或者你小朋友因遇到一好老師或好朋友而很喜歡這私小, 始終出自出名學校, 將來發展會容易好多。 況且很多人爭入去的學校的學生水準(eg 態度、斯唔斯文、衛生意識)應該會好點,小朋友入到去會受到好影響的機會也大點。
作者: LL222    時間: 14-11-4 11:27     標題: 引用:+本帖最後由+小曳人+於+14-11-3+22:26+編輯

原帖由 小曳人 於 14-11-03 發表
相信霍金兒時來香港in小一都冇乜好結果。

作者: mimics218    時間: 14-11-4 11:47

作者: LL222    時間: 14-11-4 11:47     標題: 引用:Quote:AgapePa+發表於+14-11-3+17:59+全港

原帖由 cctung 於 14-11-04 發表
這類學校不谷.
但作為忙碌的專業人士家長是注意, 此類學校有兩難, 一是多projects, 二是難跟進溫習考試, 此 ...
將來讀大學及出社會工作都係做Projects的,何不自小習慣這模式?讀這類學校反而要更自律,自己習慣完成所有功課,不明白要自己問老師,要靠家長持續地相陪反而會弄巧反拙,成長學習不了。

作者: little_yolky    時間: 14-11-4 11:50

LL222 發表於 14-11-4 11:27
相信霍金兒時來香港in小一都冇乜好結果。
聽講愛因斯坦細個讀書都係補視為蠢鈍兒
作者: kenwong888    時間: 14-11-4 11:58

You want to admit but afraid of casting a bad example ICAC something like that right?

作者: IloveJJ    時間: 14-11-4 12:37     標題: 引用:幫我既人係一位富豪,+我自己只係專業人士,+

作者: IloveJJ    時間: 14-11-4 12:38     標題: 引用:Quote:LL222+發表於+14-11-4+11:27+相信霍

作者: ganggang    時間: 14-11-4 14:10

看来大家都persuade楼主放番个quota 出黎
作者: ganggang    時間: 14-11-4 14:14

AgapePa 發表於 14-11-3 17:15
使唔使還人情? 還得起, 就梗係袋住先.
富豪,还都还吾到,just kidding
作者: 爸爸愛您    時間: 14-11-4 15:03     標題: 回覆:有人事入一間出名私小, 但....

唔使諗咁多,去馬啦

作者: hell_hell_    時間: 14-11-4 15:37     標題: 回覆:有人事入一間出名私小, 但....

我相信間間學校也會有些小朋友靠人事人,尤其是名校。好似見工咁,縂有些有要interview 入大公司,有些只靠人事。不用太多考慮,小朋友好易適應,趁返學前好好裝備,支持你

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5