教育王國

標題: Island Christian Academy or Korean International School [打印本頁]

作者: HELLOKITTY2013    時間: 14-11-3 12:01     標題: Island Christian Academy or Korean International School

作者: yaulinda    時間: 14-11-3 13:51     標題: 回覆:International Christian Academy or Korean International School

Island Christian Academy?

作者: victoryu19    時間: 14-11-3 13:53

ICA has had a lot of good reviews in the past couple of years (correct me if I am wrong).
作者: jolalee    時間: 14-11-3 14:26

Yes, although ICA is a relatively new school, it has received pretty good reviews.
作者: christineyhng    時間: 14-11-3 14:34     標題: 回覆:International Christian Academy or Korean International School

You can search this school in Facebook. ICA always posts many photos and updates there.

Remarks: I am not ICA's parent

作者: HELLOKITTY2013    時間: 14-11-3 14:41

作者: tongtong11    時間: 14-11-3 16:47

KIS will have school fair Nov 8, you may go there to visit this Sat.

作者: victoryu19    時間: 14-11-3 16:47

tongtong11 發表於 14-11-3 16:47
KIS will have school fair Nov 8, you may go there to visit this Sat.
What time?
作者: HELLOKITTY2013    時間: 14-11-3 21:45     標題: 回覆:victoryu19 的帖子

作者: jumay319    時間: 14-11-3 21:50     標題: 回覆:HELLOKITTY2013 的帖子

In my opinion, both schools are caring and supportive to students, I suggest you choose a school which suits your child.  

My son is currently studying at KIS year 2, he has been studying this school since Reception.  He likes this school so much even we turned off the offer from ESF in Yr 1 as I found he needs a caring n small class size school.

作者: HELLOKITTY2013    時間: 14-11-3 22:10     標題: 回覆:jumay319 的帖子

作者: jolalee    時間: 14-11-4 01:02

回覆 HELLOKITTY2013 的帖子

ICA is a true Christian school which adheres to biblical teachings. This could be a plus or minus point, depending on the family. Not sure how much Chinese they teach either. I think KCIS has a stronger Chinese program... (not a parent of either school)

作者: HELLOKITTY2013    時間: 14-11-4 08:36     標題: 回覆:jolalee 的帖子

作者: elmostoney    時間: 14-11-4 11:16

ICA的中文是不行的.  我不敢說老師都很好這句話, 因為我不認識全校老師.  只能說我女兒今年讀第四年了, 每年的老師都很好.  上星期見家長, 她的老師對學生的學習態度和達標有一定要求, 而他說了一句:  現在很多學校只追求學術, 忽略了德育,  其實教孩子德育最重要是在小學階段培養. <--萬分同意.   

學術上ica不是最勁, 但跟很多有名的is相信都是差不多 (除了個別以學術聞名的is外).
作者: elmostoney    時間: 14-11-4 11:25

我個細嘅係英基, 我覺得麻麻地. 佢學校比ICA好係:  1.  設施好d 2.  有中學直升.
CONS:  對唔住, 唔好同我講人數冇影響, 我個大女一班15人, 細仔係英基, 一班30人 (有助教).  我知自己兩個小朋友係物野material, 我個仔嘅數底本身好好 (係一個真正montessori 仔出身, 到而家我都叫佢sorting king, 好鍾意sort 野), 但係上堂竟然教唔識佢, 我係屋企花左3分鐘教會佢.  佢老師係一個好caring嘅人, 但係太大班, 我覺得係manage唔到, 好多野要靠屋企.  另外細仔學校d小朋友冇大女學校咁乖.  

我比佢留係英基只係為左中學, 另外學校真係好近我地屋企 (行路唔洗10分鐘).  如果冇中學直升, 我根本唔會考慮.  

係英基小學讀, 又想學到野, 除非你出去補習, 或自己可係屋企跟得貼, 又或係個細路本身係好專注聽老師講, 亦都有咁上下醒.  如果小朋友係容易分心嘅, 老師都唔得閒成日執你出來, 只好自求多福.  

作者: elmostoney    時間: 14-11-4 11:34

torunpoland, 我覺得自己對英基評得比較中肯, 因為我另外一個係其他學校讀緊.  有時睇到d人寫英基小學一面倒好, 但最緊要係有冇平衡比較, 有埋另一間可以compare.  我個仔讀緊, 唔通我想學校唔好咩?  我唔係話ICA最好定點, 讀耐左你會發覺除非係自己開間學校, 否則一定有野係唔滿意.  另一方面都好睇小朋友程度同性格.  如果我個女讀得上, 我都可能比佢試下弘立 (當收佢嘅話), 一年班要小朋友認2000中文字呀! 你估人人做到咩?
作者: jumay319    時間: 14-11-4 12:58     標題: 回覆:HELLOKITTY2013 的帖子

Hi

For my son's case, I don't expect his Chinese will be on the same level like local schools, KCIS or ISF, so he has to go tutorial class every week.  KIS has 4 mandarin lessons per week.

For English level, KIS follows UK curriculum, which I think provides a solid foundation for students English, their teachers are all native, they only speak English at school so I don't find there is a problem with the English levels.

Learnt how to write sentences at the end of reception, eg write a sentence using 3 phonics words which just learnt ie one sentence includes 3 phonics words, show n tell during lessons

Yr1- learnt to write stories, story book, not finish in one lesson, comprehension, they read the passage together, then answered questions without reading the passage, my son said they have to remember the story so that they can answer those questions.

When I bring him for play dates with friends from other international schools, he has no problem to communicate with them.

I m not sure whether this is good or not as we haven't tried other IS.

U can join KIS summer programme see whether KIS meets your requirements.

作者: macdullbaby    時間: 14-11-4 19:07     標題: 回覆:Island Christian Academy or Korean International School

我朋友本身係IS teacher,放學後跟不同IS小朋友補習,宜家同一位ICA year 1學生補英文,佢話莫講ICA 的中文程度超淺,連英文都淺到佢有點不能相信。如果我冇聽錯,好似話year 1學緊3個字母既生字.....

作者: macdullbaby    時間: 14-11-4 19:55     標題: 回覆:Island Christian Academy or Korean International School

至於學生乖否,相信間間都有乖有曳。ICA也應該不會另外,曾經聽過ICA因為平時冇什麼功課做,所以依舊可以好似kindergarten 時候咁經常放學後call play dates, 當中有香港家庭和外國家庭,一樣發生小朋友之間杯葛另外一位小朋友,推撞等事件....學校根本就係小社會縮影,什麼性格、種類既人都有些。唯有父母自己教好和適者生存。

作者: elmostoney    時間: 14-11-4 22:33

我所指唔係因為家教問題, 係聽返我兩個小朋友比較老師係recess time對待小朋友問題, 因我個女都讀過ESF一段短時間, 所以兩個細路都識比較, 而我問返好多ESF同校同學家長, 佢地都覺得老師處理(或絕大部份都係唔處理) 係習以為常.  ICA的確係比較注重德育, 呢方面會花多D時間同學生講.  我唔係話ICA冇頑皮D嘅學生, 而係呢方面, 學校真係take it very serious, 亦因為每班人數多少, 老師真係可以睇得緊D.

至於ICA學生程度, 我都可以作一客觀D比較.  Y1係不能作準, 因為佢地會重頭教, 如個別學生有能力, 可以學深D.  我個女就係macdullbaby口中個種Y1入學時只識3-letter-word嘅小朋友.  當時佢有同學睇緊chapter books, 係佢自己不濟, 又唔肯聽我教.  到我個細仔入ICA Y1, 入學前我教哂佢phonics, 睇peter and jane到level 10, 所以佢係班中一開波reading係超前.  我個女插班ESF Y3,學術上唔算超前, 但絕對係average以上, 而我除左中文, 並冇其他補習.  當時校長面試我兩個細路,一個in Y2 (end of Y1時in), 另一個Y3 (end of Y2 時in), reading 都評為比佢地要求嘅平均快一個學期.

我所見 (我入過ESF同ICA (以前有, 而家冇, 因為佢地一班人少, D小朋友都大, 唔需要)做parent helper).  ESF的確係難manage好多, 因為一班人多, 上堂老師對程度跟唔上又或成日掛住傾計個D真係顧唔到咁多(自己做野個陣時,老師講野梗係唔傾得)<--呢樣係老師自己親口同我講,但我呢個老師已係好好,好caring。佢後來知道我個女退學返ICA, 一班十幾人, 佢都好羨慕, 佢話咁樣老師先可以比多D時間每個小朋友.  ICA 就算程度參差,但人少D,所以work session時小朋友會集中D,聽話D。最近我見完家長, ICA老師話阿女對某數學CONCEPT唔理解, 老師可以坐係到陪佢做幾題, 但係我個仔個班就好難一個一個睇.  呢個就係不同之處.

作者: torunpoland    時間: 14-11-5 10:59

回覆 elmostoney 的帖子

You're the right person to compare ICA and ESF in a just manner.

作者: christineyhng    時間: 14-11-5 11:43

我都有追ELMOSTONEY既帖,佢女女情況有D唔同。佢女女係ICA第一屆學生,班中人數一直是較少的。但而家入學既ICA學生(除非高年級),一班平均都可能有25人左右,雖然比ESF少,但比例上已沒有非常明顯優勢。

其實,對我來說,小班當然是好,但好多本地學校(直資/私校),好多都是30人一班的。
作者: elmostoney    時間: 14-11-5 11:58

ICA人數 y2 以上係可以收25人, y1 係22人, 但據我所知, 並冇收足, 因為佢地會自動留位比有可能係年中過來的expat, 而中間又可能會有人走, 所以根上唔會上到25人.  而家新一年y1都係20人左右, 我唔知 y2, 但應該冇25人一班.  y3就係20人左右, 我個女y4, 15人 (兩班).  y5而家得一班, 好似係12人.

佢地同esf policy唔同, esf一有人走, 就會即刻call waiting list上的人, ica好怪, 我識得有人on waiting list, 但佢地年明明有位, 又唔call呢個朋友.  我都唔知佢地用物野 basis去係年中fill D 位.  總之佢地就唔會好緊張要即刻fill 到個班滿capacity.  所以我冇見過滿額班.

不過我想指出, 唔可以將IS同LS 30人一樣比較.  ls要求小朋友坐定定, 連過堂都唔准傾計, recess唔准跑, 所以d學生容易管理好多.  is 風氣自由, 所以管理 is 30人唔同管理 ls 30人.  我有個朋友個仔, 同我個仔同年, 未入 ls 一年班時都係超好動, 而家? 坐得幾定.  

我講一個我係esf Y3做parent helper 時所遇到嘅問題.  當時我被分係math session分組睇學生.  一個session會分幾組, 每組做唔同野, 一組聽老師講課, 一組就係一個有好多張問題卡嘅盒到自己揀問題做 (我睇), 另一組可能係做MATH WORKBOOK (由助教睇), 一組就係用電腦上MATHLETICS (自己攪掂), 好似仲有一組, 唔知佢地自己做物野啦, 不過都係冇人睇. 每組可能有15~20分鐘係一個station, 跟住就rotate去下一個station.  

我每次係我個work station睇6個學生.  我發現有部份人係一半時間傾計, 一半時間做野, 有d人就好似我個女咁, 花左好多時間揀卡, 務求揀張最容易嘅來做; 有d人係冇心機做, 搵個partner扮做, 其實個partner做哂; 有d係程度超落後, 唔識做, 連我嘗試去教佢佢都冇動力.  至於認真自己做完一題又一題嘅, 我每次睇3 ~4組18~24個學生, 我諗有3~4個.  其他d我叫佢地唔好掛住傾計呀 玩呀, 都花左唔少時間.  偶然有一兩個直情話知你講, 佢有佢亂來, 我最後都要打斷老師講課, 要佢出面.  我當時睇到o哂咀, 我個女唔係叻,但佢唔開心.  我都明白, 有時每班學生make up唔同, 未必關學校事, 但佢係ICA一個相對discipline環境來到, 我可以想像佢唔會鍾意.  我睇左幾堂, 再同老師傾完, 決定比佢返ICA.

我想指出, ESF嘅學生, 從種族同經濟環境來講,可能同ICA差唔多.  但最唔同係, ICA好多學生都有宗教背景..我自己唔係教徙, 我先生係, 我對宗教本身冇preference.  我唔係想話教徙德行一定比非教徙高, 但相對起來, ICA "好多" 家庭真係會注重德育多d, 但唔代表小朋友唔頑皮.  我有朋友話佢個仔係另一間esf, y1已學到粗口, 聽同學講, 呢d就係家長係屋企慣性.  我係ICA真係未聽過有呢類情況, 可能係我冇接觸到. 我冇話ICA全部學生都好d, 社會都有參差, 所以esf家長唔洗咁大反應.  我係指比例上比我感覺.  而且係esf, 我發覺esf唔係你想見老師就日日見到, ica比較  casual, 如果你會接放學, 多數可見到老師傾幾句. 有時唔係下下都要約老師傾, 你只係想講幾句咁咪啱哂.

不過我都認同, 我個女係非常非常幸運嘅個年.  所以有時做創校新生我又覺得唔差, 佢地冇esf 咁established, 冇咁多facility, 但係我個女個年人少, 又係全校最高班之一, 好多野都比較有機會參與, 真係好正.  反觀我個仔, 其實比我個女叻唔少, 但係係英基就冇咁容易出頭, 有時又未必係能力問題, 因為我最近見到佢有個case, 只能講係學校policy或其他方面問題, 我都好無奈.  不過我唔會為佢出頭, 唔想變怪獸家長, 人生就係充滿失望, 佢要習慣.  有時講運氣, 同能力冇關, 自己明白就得.

作者: torunpoland    時間: 14-11-5 12:59

ICA 唔call waiting,可能要保持學生的ethnic mix。當日我參觀時,負責人曾經說過這是一個考慮因素。

仍然那一句吧!每間學校都有好同唔好,根本冇一間100%完全合意。
作者: macdullbaby    時間: 14-11-5 16:37     標題: 回覆:Island Christian Academy or Korean International School

我覺得有些似某些人會適合响大司做,某些人會適合響細公司做,要睇性格,質素,適應力等,冇得勉強。

作者: elizatyy    時間: 14-11-5 18:58

請問ICA學校幾時落實中學部?
作者: elmostoney    時間: 14-11-6 10:44

They are looking for a site still.  Theoretically, they hope to open a secondary to match the timing for the present Y5 students - which is a year and a half away.  

我覺得選校真係好多mixed factors: 程度, 功課量 (個別家長要求), 學校辦學宗旨 (學術, 德育, 同學背景, 課外活動等等), 設施, 地理 (離家距離), 學費.  有些人最重學術, 寧可多點功課, 但要求孩子多學一點, 那也沒有錯.  有些人會覺得距離重要, 學校各方面不太差就行.  所以選校沒有對錯, 別人的糖果不一定是你的糖果, 最重要是自己去看一下學校, 雖然參觀學校只能給你一個大概.  像我當時去英基, 跟ICA一比, 一個自然是天堂, 真係有種執到寶的感覺.  進去後, 運作起來, 又發覺跟心目中有距離. So the most important thing is: what are you looking for in a school?  當時有ICA的家長勸我留在ICA, 她自己住在英基對面, 英基offer了她的兒子, 但她還是決定去 ICA, 因為她覺得英基像一間工廠, 而時到今日, 我的兒子在英基一年多, 我的感受的確如此.  我仍然讓他留在英基是因為我未諗掂中學點, 所以唔想隨便移動他, 而且不停要他轉校也非好事.  不竟ICA還未有中學, 而新辦的中學我們是否願意做白老鼠也難說. 因為辦中學和辦小學是兩回事.

我不敢說我的意見有什麼代表性, 不竟多少也因應我孩子的性格和能力影響, 當然是加了不少個人色彩. 我認識有孩子從某標榜學術, 但相對人數較少的IS轉了來英基, 他反而覺得很自由, 少了壓迫感, 人數多少對他來說不是大問題 (但他是比較高年班了).  只是相對從頭到尾孩子只在英基的家長, 我相信自己可從多點經驗和不同角度作出比較, 特別是ICA跟ESF是比較接近的學校, 主要分別是人數和宗教而已.

如果你的孩子是勁人, 而你想他多學點多做點, 那esf and ica 都不會合乎要求.  其實兩間學校在很多層面是很相像的, 因為幫手set up學校的人, 在英基任教20+年, 不過她們加了宗教原素, 縮少每班人數, 當然還有個別運作或教學會稍有不同.

ICA上課時做的工作紙比 esf 多, 個人覺得對孩子有多點練習是必須的.  他們跟進孩子的工作也跟得比較緊, 發現孩子不會某些concept, 也會快點知道, 要不老師上課睇緊點, 要不會跟家長說, 回家加強.  ESF也會, 但跟得沒有那麼緊湊.

作者: elmostoney    時間: 14-11-6 10:45

我想在此讚一下英基, 反而是中文.  我不知道每間英基會否不同, 但我們這間分中文作第二語言和中文作母語兩個程度.  雖然及不上本地學校 (個人認為本地學校中文程度癲癲地), 但以我對中文有要求的人來說, 我覺得母語班是不錯的.  我兒在母語班, 一班6人 (去年是10人).  是的, 6人.  老師說, 如家中沒有中文人, 是很難跟得上的.  如父母不能常跟孩子溫習, 最好有中文補習. 另外, 母語中文堂要求孩子能聽會說中文, 否則就要回中文作外語班. 正好我這孩子奇怪地, 不抗拒中文, 以我所看, 如按照課程一直讀, 到y6畢業算是有不錯的程度.  基本看報和寫短文應該沒問題.  當然不能要度孩子看金庸了.

作者: macdullbaby    時間: 14-11-6 13:38     標題: 回覆:Island Christian Academy or Korean International School

好奇一問,為什麼個細仔就要為咗full train 上中學部而留在「工廠」度讀。咁你個大女呢?佢唔洗full train 上中學咩?佢咪仲快要上中學?

作者: elmostoney    時間: 14-11-6 19:26

torunpoland說得對, 因為我女兒真的不合適大班, 而且英基文化跟ICA真的有所不同.  我個女係ICA兩年, 再係Y3開學轉去ESF, 我地放棄左ICA相等於成兩個月學費嘅留位費, 亦無怨言, 當時入左ESF好開心.  佢同我個細仔一齊有位入, 好幸運.  但入讀兩個半月後, 發覺真係唔啱佢 (包括佢個班嘅student mix, 連當時個老師都覺得唔係太好, 不過呢D就係運氣), 唔想再拖,  即刻CALL返ICA轉返入去. 如果佢適應, 對我地來講, 梗係好啦.  第一, 行路可返學.  第二, 學費平過ICA.  第三, 設施同活動都比ICA好.  至於中學點, 我都係見步行步. 留細仔係到, 都係一枚棋, 將來到佢入左中學, 家姐再考, 都有sibling priority.  

如果之前有睇我POST個D人, 都知我編排孩子入學, 首重合適, 次重一條龍, 係幼稚園都係咁.  我個仔冇讀正規幼稚園, 讀一間類似center嘅montessori, 冇教佢寫字, 冇教英文, 仲要係全普通話教, 因為我覺得呢間中心好過哂D攞正規幼稚園牌嘅mont school.  佢D英文都係靠同我, 工人同鄰居小朋友學為主.  當時抽到英基小一面試, 第一次唔pass, 比多次機會, (我地呢間叫得你去IN, 基本上guarantee入, 除非有大問題) 但要觀課, 英基叫我最好轉佢去一間英語幼稚園, 當時都係讀多一個學期, 跟住就入小一.  我諗左一段時間, 唔想將阿仔左轉右轉, 而且我深信返緊呢間中心 (當時全港九嘅mont school我都visit 過), 所以我寧願give up, 唔in, 再要求排隔年Y2 (佢地offer比我下年再IN多次Y1 反正我個仔係年尾仔), 大家都知Y1基本上一定有位, 但Y2插班就睇運氣. That is the kind of risk I am willing to take - a trade off for a suitable environment/school for my child at the moment.   結果ICA Y1收左我個仔,  佢入到去完全冇問題 .  當時我地仲in 左IMS, 收左佢, 訂都落哂.  本來比較傾向呢間, 因為學術上比較啱佢 (呢間都係冇中學), 我地最後唔揀係覺得佢係社交上需要入一間正常IS, montessori只會令佢更內向, 咁就算學術上幾勁都冇用, 所以入左ICA.  讀左一年, 英基有位, 轉左去英基.

我個細仔唔係話好outgoing, 不過佢份人性格冇物所謂,我相信佢係不同種類學校都OK(包括LS), 咁咪留佢係ESF.  
作者: Jane1983    時間: 14-11-6 19:58

有龍吾要,係要幾大勇氣!
作者: elmostoney    時間: 14-11-6 20:27

我嘅想法係, 小朋友性格, 能力同對學校認同感重要過一條龍.  我希望係能力之內揀一間最合適佢嘅學校, that will help her come to her full potential and develop a well-balanced character (hopefully).  And I think that is what life is about.  I never believe that the ultimate goal of education is to go to an ivy league school or be very successful in life (and being succesful depends on your definition).  

ICA係咪最合適?  我唔敢講. 只可以話係我能力範圍同現實中的確係, 因都要睇人地收唔收, 不過我冇試其他.  我自己住港島, 唔會諗九龍新界. 曾經考過維記,(因中文), 收左, 但最後決定唔入, 覺得唔啱佢. 曾有人同我講佢性格啱waldorf, 不過HK冇華德福小學, 所以不在考慮之列.
作者: elizatyy    時間: 14-11-7 19:24

請問ICA現時收幾錢學費?
作者: elmostoney    時間: 14-11-7 23:05

ICA學費連每年LEVY, 平均一萬零XX/月 (忘了實際數目).  

至於中學, 學校昨天剛出newsletter, 會係原址辦Y7 & Y8, 我估係economy of scale原因.  因為等到而家Y3都上到Y7時, 先開始夠人開一個新site (而家Y4 & 5加埋得42人), 亦有可能未揾到SITE.  呢樣有好有唔好, 我所見, 佢地唔太鍾意大量係中途開新班, 不停插新人.  ICA第一年運作, 只收左一年Y1 3班, 另外外來插班入Y2 & Y3學生加埋都唔超過20人, 而且都係以Y2為主.  佢地唔會走去開幾班高班, 收多D學生去spread out the cost. 正如而家中學都係, 其實佢地可以開多幾班收多D外來生, 但係佢地似乎寧願係自己學校慢慢升上去開班, 咁對學生質素比較一致.  我見過有新IS一開開好多年, 大D嘅學生點解會中途插班, 真係物原因都有, 我就唔多講.  

唔好就係而家個campus真係好細, 我唔知佢地點accommodate咁多學生.
作者: elizatyy    時間: 14-11-7 23:13

elmostoney 發表於 14-11-7 23:05
ICA學費連每年LEVY, 平均一萬零XX/月 (忘了實際數目).  

至於中學, 學校昨天剛出newsletter, 會係原址辦Y7 ...
Thank you
作者: CapricornO    時間: 14-11-10 17:50

作者: elmostoney    時間: 14-11-11 00:13

有, 但程度實在不行, 任何有要求的家長一定要讓孩子補習.
作者: elmostoney    時間: 14-11-11 10:37

Sharons, AIS 是指american 定 australian IS?  我們住港島, 兩間都在九龍, 所以都不會考慮了. 況且我個女讀到y4, 不會再轉了, 等中學再諗.  佢係ica好地地, 就由佢吧.  
作者: ethanjoyce    時間: 14-11-15 21:46

請問有沒有更多關於中學的消息可以分享?

作者: elmostoney    時間: 14-11-16 10:05

暫時就只這樣了. 不過那天我跟一個洋人家長聊天, 因為工作關係, 所以他們一家會一直留港, 而且會於大學時才將孩子送出國, 因此中學問題他們也一樣關注.  他們問了好些朋友, 不少IS的學生唸完Y8便離港, 所以若到Y8後學校真的無以為繼, 到時才再轉校, 反而容易. Y7時大家都在轉校, 真的一席難求.
作者: ethanjoyce    時間: 14-11-16 10:19

Thanks elmostoney for your input and opinion

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5