教育王國

標題: 正能量!細仔女也可以好叻! [打印本頁]

作者: janelle427    時間: 14-11-1 17:46     標題: 正能量!細仔女也可以好叻!

我個仔係細b,但考幾間一線的直資都有2nd /3rd in!
所以有細b架父母千其唔好睇少自己仔女!大家一齊加油呀!

作者: xiazaimami    時間: 14-11-1 17:58

細仔又比細女發展慢,你仔好叻!
作者: MrBeast    時間: 14-11-1 18:45

作者: 爸爸愛您    時間: 14-11-1 19:44     標題: 回覆:正能量!細仔女也可以好叻!

作者: sissysze    時間: 14-11-1 19:49     標題: 回覆:正能量!細仔女也可以好叻!

未收先興奮

作者: waterau    時間: 14-11-1 19:51     標題: 回覆:正能量!細仔女也可以好叻!

叻仔!

作者: janelle427    時間: 14-11-1 20:02     標題: 回覆:正能量!細仔女也可以好叻!

大家的小朋友也是叻仔叻女!

作者: piyohk    時間: 14-11-1 20:03

:  
作者: plastic    時間: 14-11-1 20:49

不要小覷小朋友,他們潛力無限
作者: CFL23    時間: 14-11-1 20:55     標題: 回覆:正能量!細仔女也可以好叻!

我仔係11月尾細B,reject信可謂由K收到P,今次收到男拔封2nd in信,真是難以形容的心情!雖然未知結果如何,但我真正感受到細仔未必真的不如大仔!各位細B父母,互勉之!

作者: c1234    時間: 14-11-1 21:35

回覆 janelle427 的帖子

恭喜
作者: joeyhui622    時間: 14-11-1 21:38

作者: lhingw    時間: 14-11-1 21:43     標題: 引用:我個仔係細b,但考幾間一線的直資都有2nd+/

原帖由 janelle427 於 14-11-01 發表
我個仔係細b,但考幾間一線的直資都有2nd /3rd in!
所以有細b架父母千其唔好睇少自己仔女!大家一齊加油呀 ...
我個 12 月細B,考左十間學校,有一個 offer, 2 個 2nd in (1 間已 reject, 1 間今日 in)。 收到 offer 及今日果間 2nd in 信,真以為自己發夢,因為比這2間差既學校都沒有 2nd in。 所以我也覺得細B未必一定會比大B差,而且考學校都幾講緣份,因為間間學校考既也不一樣也很深,很難全方位準備。

作者: erniewellie    時間: 14-11-1 21:52     標題: 回覆:正能量!細仔女也可以好叻!

well done!

作者: karismanmama    時間: 14-11-2 00:21

我個女都係11月細b,  感恩有1個offer 同一個2nd in 機會, 大家加油呀!
作者: ririwater    時間: 14-11-5 16:20

你地d小朋友好叻呀! 想請教你們平時係怎樣train小朋友!
作者: amui246    時間: 14-11-5 16:44     標題: 引用:我仔係11月尾細B,reject信可謂由K收到P,今

原帖由 CFL23 於 14-11-01 發表
我仔係11月尾細B,reject信可謂由K收到P,今次收到男拔封2nd in信,真是難以形容的心情!雖然未知結果如何, ...

作者: amui246    時間: 14-11-5 16:45     標題: 引用:我個仔係細b,但考幾間一線的直資都有2nd+/

原帖由 janelle427 於 14-11-01 發表
所以有細b架父母千其唔好睇少自己仔女!大家一齊加油呀 ...

作者: mama122909    時間: 14-11-5 18:38

我仔12月細b,有1offer, 其他差不多全軍覆沒,不過我同自己講,只係問唔啱佢識的東西,各位媽媽,加油!勿讓這場遊戲打擊自己和小朋友的自信心!更不要影響到親子關係
作者: CARSON0809    時間: 14-11-10 19:48     標題: 回覆:正能量!細仔女也可以好叻!

恭喜你們

作者: kowmum    時間: 14-11-10 22:31     標題: 回覆:正能量!細仔女也可以好叻!

叻叻仔叻女呀媽媽好野,加油

作者: Jane1983    時間: 14-11-10 22:55

我小朋友係細B,我明細B家長的感受。考小一,多少算係muscle time,已經無以前考pn和K咁捱打。

考埋小一,算係吃晒眼前虧,以後就入直路,下次再比併,大B細B亦吾再係因素。
作者: Aprilbaby    時間: 14-11-11 21:41     標題: 引用:我小朋友係細B,我明細B家長的感受。考小一

原帖由 Jane1983 於 14-11-10 發表
我小朋友係細B,我明細B家長的感受。考小一,多少算係muscle time,已經無以前考pn和K咁捱打。

考埋小一, ...
講得啱 真系捱打

作者: 東東公主    時間: 14-11-11 21:54     標題: 回覆:janelle427 的帖子

好叻!我小朋友現在K1,想請問埋兩年應如何備戰?點train??

作者: 爸爸愛您    時間: 14-11-11 22:15     標題: 回覆:正能量!細仔女也可以好叻!

作者: 飛天熊仔888    時間: 14-11-13 11:10

My son born in Nov. He got 5 offers in last year. Be confidence and believe your son and yourself.
作者: sylvianyiuchun    時間: 14-11-13 22:16     標題: 回覆:飛天熊仔888 的帖子

wow! ur son is vy strong!
mine is also born in nov.  i expect nothing, just let him experience.  Thank God he had one offer.  i burst into tears when i receive the good news 😢

作者: TwogirlsMama    時間: 14-11-14 23:21     標題: 回覆:正能量!細仔女也可以好叻!

你嘅post係可以令有細b嘅家長安心啲,多謝。

作者: tanglymama    時間: 14-11-14 23:49

多謝分享!我囝是十月B,算唔算細B呢?
作者: kala——baby    時間: 14-11-14 23:59

女系12月b,仲系早产b,但都对啊女有信心,快d识ABC又点,可能第时都要帮我打工,成世人甘长,慢慢嚟
作者: llkllkllk    時間: 14-11-17 16:27

Mine is Nov boy, got 1 offer, others all reject / waitlist.  Hope we will receive some more good news later.
作者: ddddssss    時間: 14-11-17 17:41

Jane1983 發表於 14-11-10 22:55

考埋小一, ...

同意, 差距越黎越細了!
作者: paipaiwong    時間: 14-11-18 10:31

小女是Helloween BB, 但在校內完全沒有人覺得她是細B, 小一現在都有四個offer了!
作者: hobby    時間: 14-11-18 11:18

回覆 paipaiwong 的帖子

叻叻!! 囡囡生得高大嗎?

作者: hobby    時間: 14-11-18 11:21

我囡囡11月尾, 一睇啲人仲以為佢最多讀K2 ... 嚴重啲會問佢讀書未(指讀K1), 主因是生得非常細粒, 真係K1都最少半班高過佢; 報咗10間, 出晒結果, 一個offer都冇, 只有3間waiting; 已在等待自行放榜, 希望抽得中
作者: twllc    時間: 14-11-18 15:43     標題: 回覆:正能量!細仔女也可以好叻!

我孖仔係boxing day b加早產b,雖然暫時只有一間二線私小收,但已經好感恩,因為間學校除學費較貴和冇好中學backup外,我都幾鍾意架。

作者: janelle427    時間: 14-12-3 16:26     標題: 回覆:正能量!細仔女也可以好叻!

最新update:
考6間小學戰績如下:

YW     2nd in 左,等2nd in result
TSL    已3rd in, 等放榜
CKY    剛收到3rd in notice
SFA     收左
St Paul boys   收到 2nd in notice
DBS     衰左

1O月細仔,戰績尚算可以!
最心儀st paul boy, 希望得la!

作者: amui246    時間: 14-12-3 16:34     標題: 回覆:正能量!細仔女也可以好叻!

我個囡都係11月細B,但到現在連一個offer都未有,灰爆!你地既小朋友真係好叻呀!好羨慕

作者: day_bo    時間: 14-12-3 18:41     標題: 回覆:正能量!細仔女也可以好叻!

你們的分享令細B父母得到很大鼓舞!
我仔12月中細B,而家讀緊K2,間學校出名好谷(一直只得呢間學校收,所以明知谷都要讀,連repeat k1都考唔到第二間),仔仔只緊緊跟上,默書次次有幾個字要改正,有點擔心下年考小學。看到你們posts令我安心點。

作者: 明曰必勝    時間: 14-12-3 19:49

janelle
你囝囝真係好叻,連SFA都考到,其他名小都入到final round。我囝
作者: 明曰必勝    時間: 14-12-3 19:54

我囝囝就冇咁好彩,只得两個offer,但兩間中學都吾得,其他1st round已比人out左,依家每日期盼call waiting
作者: joyce10142003    時間: 14-12-4 11:58

請問讀那間幼稚園?
作者: WiZ    時間: 14-12-4 14:58

Congratulations! May i know why you choose St. Paul boys over the other schools?
作者: cchappyforever    時間: 14-12-6 00:58

hello janelle, 請問如何train 小朋友呢? 謝!
作者: janelle427    時間: 14-12-6 09:37     標題: 回覆:cchappyforever 的帖子

我個仔係九龍塘一間英文比較強架kinder讀書!
我地鐘意st paul boy 係因為此校校風好,不大谷!

作者: swallowbaby    時間: 14-12-6 11:31     標題: 回覆:正能量!細仔女也可以好叻!

仔仔12月细B,小组面試的時候都是矮其他小孩大半個頭,一開始都連收了幾封reject letter,那時候好緊張,也有考慮讓仔仔下年做超大B再戰直資私立,不過後來面試越來越好,現在有兩間offer...雖然細B在這階段會比大B輸蝕,但這差距會慢慢縮小,每一天小孩子都在進步,還没有offer的家長不要氣餒,音樂還在響,還有機會,加油!

作者: herman0114    時間: 14-12-6 11:32     標題: 引用:我個仔係九龍塘一間英文比較強架kinder讀書

原帖由 janelle427 於 14-12-06 發表
我個仔係九龍塘一間英文比較強架kinder讀書!
我地鐘意st paul boy 係因為此校校風好,不大谷!

...
都係八卦一問,kinder係咪指陳小姐囝囝那間?

作者: fionng25    時間: 14-12-6 16:05

10尾細B,1 offer, 1waiting, one 2nd in
作者: helloqueen01    時間: 14-12-6 17:48     標題: 回覆:正能量!細仔女也可以好叻!

十一月細囡,一間offer,其餘全部reject,其實我覺得有些學校在interview 時已分了大細,因為interview 某間私小時,見佢全組都細細個,阿女高度屬中間高小小!不過有一個offer已很好了,現在等大抽獎!

作者: manmanchubb    時間: 14-12-6 22:06

我囝是超超細除夕b.
原本預左今年全軍覆沒,今年只in 合我阿囝性格或發展的,
in了6間(其中2間當試試攞經驗)
有3間連2 in 都無,
2間waiting,(其中一間入3rd.)
得一間正取Offer.
而呢間就正正完全乎合我教養理念同阿囝性格與他現時發展。
感謝天父,這間是心儀的,亦有中學back up.

作者: manmanchubb    時間: 14-12-8 17:25

不是,音小我沒報
作者: hobby    時間: 14-12-8 17:30

我是11月尾細囡,報10間(部分去玩吓), 一間offer都冇, 得3間waiting, 但對成績己好滿意
作者: manmanchubb    時間: 14-12-10 08:00

回覆 hobby 的帖子

作者: MrBeast    時間: 14-12-10 09:08

hobby 發表於 14-12-8 17:30
我是11月尾細囡,報10間(部分去玩吓), 一間offer都冇, 得3間waiting, 但對成績己好滿意 ...
How so?
作者: hobby    時間: 14-12-10 09:49

回覆 MrBeast 的帖子

我們原訂目標是有一間waiting就滿足, 現在有3間, 證明囡囡跟其他小朋友能力沒大距離, 加上自行有間不俗的學校收了, 所以也沒特別再去waiting那些學校叩門了, 反而要開始諗諗, 明年會否去其他學校插班, 還是找最心儀那些直資再考小一

身邊也有不少大b或超大b全軍覆沒, 細仔細囡冇offer都好正常, 有offer是錦上添花

作者: manmanchubb    時間: 14-12-11 16:22

回覆 hobby 的帖子

對,平常心就是了
作者: sinsinlo    時間: 14-12-11 16:29

樓主BUY你
作者: Alisonlai2    時間: 14-12-11 16:34

作者: MrBeast    時間: 14-12-11 18:59

hobby 發表於 14-12-10 09:49
回覆 MrBeast 的帖子

我們原訂目標是有一間waiting就滿足, 現在有3間, 證明囡囡跟其他小朋友能力沒大距離, ...
真心覺得有offer 的細B好叻。但waiting lei 就depends, 如waiting after 2nd / 3 rd in, 咁就真係同正選差不多.  有些waiting 可能係middle 20-80% 個pool.  咁就難講少少,至少有中B fd 6月後waiting 變offer 但之後都跟得頗辛苦。
作者: ivy1    時間: 14-12-11 22:47

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5