教育王國

標題: pn 面試考指令太早了! [打印本頁]

作者: chowyikwan    時間: 14-11-1 15:16     標題: pn 面試考指令太早了!

我仔歲半了,末識說話,仲係BB話。今天啟思(杏花X)叫仔仔依先生指示做,冇一樣做到。對18個月男仔來說太難?

作者: Gghui    時間: 14-11-1 15:20     標題: 回覆:chowyikwan 的帖子

什麼指示?

作者: Seabreeze    時間: 14-11-1 15:59     標題: 回覆:pn 面試考指令太早了!

指示要小朋友講嘢?

作者: hopeful123    時間: 14-11-1 15:59

我個女都係18個月, 佢可以跟到指令, 砌積木,分配包包係碟上 放入圖形, 切水果, 老師會先示範一次, 叫佢跟住做, 同埋分享比其她人. 不過, 叫佢講野就未得, 平時會講既野, 見到老師唔敢講.
作者: Jemaine    時間: 14-11-1 18:47     標題: 回覆:chowyikwan 的帖子

我個仔都係18個月,今日in完,咩都唔識。又唔肯同老師玩。結果老師叫我同仔仔玩,佢地在側面觀察計分。。。唉。。。我同自己講,好多野都真係要隨緣。

作者: Loveucpy    時間: 14-11-1 19:07

我仔仔今日in 16個月..叫佢胃公仔食餅!俾香蕉蘋果果d指令!收拾玩具都做到..不過就唔say hi同byebye
作者: ella_805    時間: 14-11-1 19:26     標題: 回覆:pn 面試考指令太早了!

我個囡21個月,今日in啟思所有都做到,講hello & bye. 小朋友大幾個月差很遠. 我相信自己個囡早兩個月都唔會咁confident.

作者: chowyikwan    時間: 14-11-1 19:31     標題: 引用:我仔仔今日in+16個月..叫佢胃公仔食餅!俾

原帖由 Loveucpy 於 14-11-01 發表
我仔仔今日in 16個月..叫佢胃公仔食餅!俾香蕉蘋果果d指令!收拾玩具都做到..不過就唔say hi同byebye ...
我發現個仔平時識,但老師叫佢又好似聽不到咁。老師叫佢俾車仔媽佢又放在枱自己玩!老師推車仔叫佢推回給老師又冇做。又冇説bye

作者: socute    時間: 14-11-1 21:19     標題: 回覆:pn 面試考指令太早了!

我都有啲挫敗感,囡18個月今日做指令要三催四請先肯做,最泵心是指令一啲都不難,她平時做到綽綽有餘。我不是in啟思

作者: Clock123    時間: 14-11-1 21:51     標題: 回覆:pn 面試考指令太早了!

我小朋友什到bye bye.有比番水老師飲,但沒有say thank you....
係有點失落

作者: Clock123    時間: 14-11-1 21:52     標題: 回覆:pn 面試考指令太早了!

大家報了多少家?

作者: DesireeAvril    時間: 14-11-1 22:37

阿仔今日有in...但經過上年大囡考小學,N班真的不要看太重…大家努力吧!
作者: HM930    時間: 14-11-1 22:42

回覆 Jemaine 的帖子

In你地個老師好好,會比你同自己小朋友玩從旁觀察計分,in我果個,我個仔唔多睬佢,佢都無耐性玩多陣就收工。。
作者: HM930    時間: 14-11-1 22:49

回覆 Loveucpy 的帖子

我個仔又係16個月,老師啲指令做得少少。。阿b哩個時候都講太空話,好多問題我個仔其實答到,係老師聽唔明而已,從旁翻譯又話我提水。。唔知點in....
作者: baby_112    時間: 14-11-1 22:52     標題: 回覆:pn 面試考指令太早了!

我仔今日等到無咩耐性周圍攪,比佢發現個sink就大劑,死要玩水唔肯走,仲要發皮氣同喊, 老師無in就過主了

作者: cpc608    時間: 14-11-1 23:09

回覆 chowyikwan 的帖子

有時我覺得看緣分。仔19個月,今天面試做到所有要求,有說hello, thank you, bye bye 。但下戲星期可能不再一樣。有時要看看小朋友對學校的感覺。
作者: andyan324    時間: 14-11-1 23:13     標題: 引用:回覆+chowyikwan+的帖子 有時我覺得看緣分

原帖由 cpc608 於 14-11-01 發表

有時我覺得看緣分。仔19個月,今天面試做到所有要求,有說hello, thank you, bye  ...
agree

作者: ella_805    時間: 14-11-1 23:16     標題: 引用:回覆+chowyikwan+的帖子 有時我覺得看緣分

原帖由 cpc608 於 14-11-01 發表

有時我覺得看緣分。仔19個月,今天面試做到所有要求,有說hello, thank you, bye  ...
Agree! 小朋友好難估計!平常心面對每一個interview :)

作者: baby_112    時間: 14-11-1 23:42     標題: 引用:Quote:原帖由+cpc608+於+14-11-01+發表回覆

原帖由 ella_805 於 14-11-01 發表
Agree! 小朋友好難估計!平常心面對每一個interview :)

作者: bbbb2013    時間: 14-11-1 23:50     標題: 回覆:pn 面試考指令太早了!

我囡囡今日in 啟思,佢而家22個月,但比較被動,怕羞,我已經預咗表現唔理想。今日有考顏色,只係指中yellow, 有疊杯,以佢平時,指眼耳口鼻應該無問題,但今日一d反應都無

作者: L+H    時間: 14-11-1 23:52

識做唒,又未必收; 唔識做,可能最後都收。所以係緣份遊戲

當去參觀下,見下其他同齡小朋友……
作者: Kiwill710    時間: 14-11-2 02:03

我個女得15個月,老師今日interview要佢講banana,apple and orange! 係唔係過份左呢?仲要唔明點解每個考既野唔同,我見隔離考shake 噹噹,阿女即刻分左心想玩,但係我女又冇呢樣野問,咁點比?
作者: 貝珠    時間: 14-11-2 09:50     標題: 回覆:pn 面試考指令太早了!

My girl is 14.5 months only. Feeling upset after 4 interviews

作者: mmkk12    時間: 14-11-2 10:13     標題: 引用:我仔歲半了,末識說話,仲係BB話。今天啟思

原帖由 chowyikwan 於 14-11-01 發表
我仔歲半了,末識說話,仲係BB話。今天啟思(杏花X)叫仔仔依先生指示做,冇一樣做到。對18個月男仔來說太難 ...
我仔都係歲半,入形狀,講thank you byebye, 疊積木,比餅媽咪,推椅子,穿珠都做到哦

作者: puffy0305    時間: 14-11-2 11:28     標題: 引用:我個女得15個月,老師今日interview要佢講b

原帖由 Kiwill710 於 14-11-02 發表
我個女得15個月,老師今日interview要佢講banana,apple and orange! 係唔係過份左呢?仲要唔明點解每個考既 ...
我大女0912b,當年 in pn大約得13-15個月, in 3 間有兩間(啟思&迦南)收pm。迦南嗰年係三間考得最深,要聽指令指出交通工具 (巴士,小巴,飛機,船),唔知點解佢又做到…
到上年同呀妹in, 我仲係咁train呀妹,咁知又變咗唱歌跳舞。
反而啟思考嘅野冇變,仍然咁深

作者: Shangrila    時間: 14-11-2 23:09     標題: 回覆:pn 面試考指令太早了!

我個仔17個月,老師其中兩題問佢邊個帶佢嚟同佢對鞋邊個買俾佢?個問題答案係可以好淺,但我覺得條問題深,尤其第二題,個概念好抽象。佢哋咁都問得出,係咪真係了解幼兒嘅發展?

作者: nic_bb    時間: 14-11-3 00:30     標題: 引用:我個仔17個月,老師其中兩題問佢邊個帶佢嚟

原帖由 Shangrila 於 14-11-02 發表
我個仔17個月,老師其中兩題問佢邊個帶佢嚟同佢對鞋邊個買俾佢?個問題答案係可以好淺,但我覺得條問題深, ...
極有同感!呢兩條問題跟本超出正常一歲半左右小朋友理解及認知範圍!

作者: HM930    時間: 14-11-3 09:56

回覆 mmkk12 的帖子

其實哩啲指令同老師問既野平時在家係完全做到...不過去到佢心情唔靚唔做...都無佢乎....所以我都好想知點可以控制到佢情緒穩定啲...
作者: hopeful123    時間: 14-11-3 12:14

回覆 HM930 的帖子

小朋友無左安全感,當然只會觀察而不行動.

作者: mmkk12    時間: 14-11-3 15:09     標題: 引用:回覆+mmkk12+的帖子 其實哩啲指令同老師問

原帖由 HM930 於 14-11-03 發表

其實哩啲指令同老師問既野平時在家係完全做到...不過去到佢心情唔靚唔做...都無佢乎.. ...
下次試下按摩下他手仔,拍拍他膊頭,令他冷靜

作者: whywhymama    時間: 14-11-3 16:04

我都in完, 全部阿仔都冇反應, 阿仔得14m淨係識自己玩玩具, 要媽媽從旁協助~ 比玩具老師比媽媽, 可能佢唔鍾意件玩具就冇心機比...... 見完, 打定輸數, 安慰自己~  THE BEST IS YET TO COME ~
作者: HM930    時間: 14-11-3 16:16

等我下次都試下先! THANKS

作者: sionmisa    時間: 14-11-4 10:02

我上星期6 IN 完, 一入去個個老師話我個女好細, 岩岩1歲,, 佢唔算考佢, 同佢玩多, 話佢表現得好好, 不停話我女好可愛同得意, 其實我女無做過的咩, 係俾下積木媽咪爸爸同老師, 睇下書, 可能個老師幾鍾意佢, 所以過程好開心, 好似樓上話係緣份遊戲.....

作者: jaycee_mami    時間: 14-11-4 10:42

chowyikwan 發表於 14-11-1 15:16
我仔歲半了,末識說話,仲係BB話。今天啟思(杏花X)叫仔仔依先生指示做,冇一樣做到。對18個月男仔來說太難 ...
唔算太難, 我記得我仔仔歲半返健康院, 姑娘有叫佢指出眼耳口鼻, 疊高四塊正方型積木, 幫公仔梳頭, 玩玩具車, 又問識講幾多個單字......健康院的問題已算係最基本, 所以幼兒園考簡單的指令不算太難了.  

作者: sushimama    時間: 14-11-4 10:44     標題: 回覆:pn 面試考指令太早了!

其實我覺得真係好視乎bb, 我個囡超細b, 咪覺得呢d考指令深囉

作者: victoryu19    時間: 14-11-4 11:16

of course it is too early.

The idea of interviewing a young kid is crazy to begin with anyways.
作者: chungayu2    時間: 14-11-4 12:05

我上年囝囝1歲3個月面試, 大部分都有做,但都無一間收.....報9間
最後都搵到6月反而有一間區內有名既幼園,打電話問.....即見即收左佢,
所以話...面試做晒的未必一定收,因為多人競爭....
主要是我們做父母不灰心, 比心機一定有好學校入到既.......

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5