教育王國

標題: 收到沙田zenith offer [打印本頁]

作者: chopin999    時間: 14-10-29 13:50     標題: 收到沙田zenith offer

作者: vickysamuelson    時間: 14-10-29 14:17

回覆 chopin999 的帖子

咩offer? b 幾大?
作者: orb0025    時間: 14-10-29 14:20

AM offer?
作者: fatdogman    時間: 14-10-29 14:30     標題: 回覆:收到沙田zenith offer

我都收到,pm offer.  睇埋下禮拜有冇kowloon tong offer 先決定俾唔俾留位費,我想讀am多d.  同埋鍾意kowloon tong 校舍多d,  大d.

作者: chopin999    時間: 14-10-29 14:34     標題: 回覆:fatdogman 的帖子

你幾月b?我小朋友係細b,有offer,所以好開心

作者: fatdogman    時間: 14-10-29 15:06     標題: 回覆:chopin999 的帖子

8月b 呀

作者: fatdogman    時間: 14-10-29 15:09     標題: 回覆:收到沙田zenith offer

但佢嗰日interview 唔ok, 叫佢切生果佢唔識 隔離枱小朋友走左過嚟佢想同人玩,老師叫佢俾玩具冇俾,剩係睇布書時見到塊鏡自己傻笑,同埋㩒下玩具 同老師講拜拜,聽講佢好似俾好多offer,  唔知係咪咁先收我囡

作者: chopin999    時間: 14-10-29 15:16     標題: 回覆:fatdogman 的帖子

你又知比好多offer?

作者: orb0025    時間: 14-10-29 15:18

我都收到了PM Offer

作者: Kim679    時間: 14-10-29 15:45     標題: 回覆:orb0025 的帖子

點解國際班留位費要九佰幾呀?

作者: Seabreeze    時間: 14-10-29 16:03     標題: 引用:點解國際班留位費要九佰幾呀?+ +

原帖由 Kim679 於 14-10-29 發表
唔出奇,有其他學校留位費都係盛惠九百幾

作者: orb0025    時間: 14-10-29 16:08

好似國際同主流班都一樣係9XX.

好多人都話 ZENITH In親都有OFFER
作者: koey329    時間: 14-10-29 16:10     標題: 回覆:Kim679 的帖子

封信無講話本地定國際喎,你點知?我打去問,佢話未編,只知上午,下午定全日。
佢收到offer pn pm,但本身有2間九龍塘都未interview,1間12月尾,1間出年2,3月先interview,問佢交左有無得退,佢又話無。。。又未知本地定國際班,又唔太想下午班。。。問佢學費,雜費同茶點幾錢,又話未知。。。咩都未知點比錢你呀。。。

作者: Kim679    時間: 14-10-29 16:22     標題: 回覆:koey329 的帖子

原來加咗價,上年六佰幾,今年九佰幾.搵到盡.

作者: swarovski2011    時間: 14-10-29 16:30     標題: 回覆:chopin999 的帖子

我9月b都收到信了,都係pm,唔知係咪細b多數pm呢!?有得讀算好了,好多都要好遲先in或冇得報名細b都冇咩選擇

作者: swarovski2011    時間: 14-10-29 16:34     標題: 回覆:Kim679 的帖子

如果真係讀,都會在學費度減返嘅!冇額外賺,同埋可能防止好多人間間都留定位,結果全部放飛機,要我地家長自己先取捨

作者: mangojuice    時間: 14-10-29 17:40

有PM OFFER,
想問係咪其實所有黎interview的小朋友, 都會有offer, 但細B多數PM
作者: Kaka1230    時間: 14-10-29 18:01

係law, 係咪個個都有offer ga?
作者: pb728    時間: 14-10-29 18:02     標題: 引用:點解國際班留位費要九佰幾呀?+ +

原帖由 Kim679 於 14-10-29 發表
今年政府規定所有學校留位費都係$9xx

作者: Picopapamei    時間: 14-10-29 19:06

作者: beanie430    時間: 14-10-29 19:10

我都收到,FD offer.
作者: pc369    時間: 14-10-29 19:26     標題: 回覆:收到沙田zenith offer

我7月b, pm offer。 有無人知學費大概幾錢?

作者: koey329    時間: 14-10-29 19:27     標題: 引用:有PM+OFFER,+想問係咪其實所有黎interview

原帖由 mangojuice 於 14-10-29 發表
有PM OFFER,
想問係咪其實所有黎interview的小朋友, 都會有offer, 但細B多數PM
我9月B,沙田,offer pn pm

作者: beanie430    時間: 14-10-29 19:38

請問有冇媽媽知道沙田英藝n班收費?
作者: beanie430    時間: 14-10-29 19:39

請問有冇媽媽知道沙田英藝n班收
作者: aby336    時間: 14-10-29 19:58

Kaka1230 發表於 14-10-29 18:01
係law, 係咪個個都有offer ga?
其實我覺得英藝個個都收係好事丫~
唔通作為家長, 想間幼稚園唔收? 冇人會想咁既~或者見到BK/EK有其他小朋友比人REJECT, 自己個個收左, 就會覺得自己小朋友好叻? 如果收到REJECT LETTER, 唔通好咩? 總有小朋友INTERVIEW扭喊/唔敢出聲, 細膽怕魂, 咁唔駛旨意讀啦, 咁細個就要爭餐死~
佢肯個個都收, 其實係好事丫!

作者: chopin999    時間: 14-10-29 20:06     標題: 回覆:aby336 的帖子

非常認同,起碼細b都有書讀

作者: koey329    時間: 14-10-29 20:56     標題: 引用:請問有冇媽媽知道沙田英藝n班收費?

原帖由 beanie430 於 14-10-29 發表
請問有冇媽媽知道沙田英藝n班收費?
打過去問,佢答未知。。。但就要我11月8前比deposit。。。

作者: dreamid    時間: 14-10-29 22:08     標題: 回覆:收到沙田zenith offer

作者: Kaka1230    時間: 14-10-29 22:09

回覆 aby336 的帖子

唔係唔好,只係我同事話佢地係人都收,係因為佢地較其他學校早派offer, 所以個媽咪都會俾左留位費先,但學校預左好多人最後唔會讀,賺曬d留位費
作者: koey329    時間: 14-10-29 22:26     標題: 引用:回覆+aby336+的帖子 唔係唔好,只係我同事

原帖由 Kaka1230 於 14-10-29 發表

唔係唔好,只係我同事話佢地係人都收,係因為佢地較其他學校早派offer, 所以個媽咪都 ...
我都覺得係,因為我問佢有無得退,佢話無,即過數,但學費,雜費,茶點費,乜都答唔到我就要我比錢先囉

作者: fatdogman    時間: 14-10-29 23:06     標題: 引用:回覆+aby336+的帖子 唔係唔好,只係我同事

唔係唔好,只係我同事話佢地係人都收,係因為佢地較其他學校早派offer, 所以個媽咪都 ...
agree.  我朋友都咁講 英藝咁樣可賺一筆 同埋我報左沙田之後唔係好鍾意呢間學校 所以留位費我唔俾喇。

作者: aby336    時間: 14-10-29 23:11     標題: 引用:回覆+aby336+的帖子 唔係唔好,只係我同事

唉 做生意嘛 冇法子 做家長既都冇法子 係焗比架啦

利申:我係心儀英藝

我咁講唔係想激嬲大家,其實講真,我同時期in兩間,我唔介意interview 只係形式上要做既野
第一間小朋友表現得好好,肯同其他小朋友玩,肯同老師玩,好開心又夠晒反應,不過唔收,只係得waiting list
第二間就係英藝,表現好差, 扭眼訓發脾氣,英藝收啦

我就算唔係心儀第一間,知道係waiting list我都覺得唔太好受, 表現唔係差,但咁細個已經要咁樣爭,家長唔好受囉。

作者: aby336    時間: 14-10-29 23:21     標題: 引用:Quote:原帖由+Kaka1230+於+14-10-29+發表回

原帖由 fatdogman 於 14-10-29 發表
agree.  我朋友都咁講 英藝咁樣可賺一筆 同埋我報左沙田之後唔係好鍾意呢間學校 所以留位費我唔俾喇。

...
In之前已經知架啦其實
呢個時間in得 兩個星期內出得offer 就要比留位費架啦 其實係好make sense架喎 唔通比你半年之後先慢慢決定咩

學費方面,其實係每年等批架,所以都係唔會而家就知道架,間間幼稚園都係咁,所以問乜都唔知,就算到差唔多開學,要交定學費,一日未批實個數目,如果加左都要補返,間間都係咁,所以只能用今年既學費作參考

作者: cpc608    時間: 14-10-29 23:26

回覆 Kim679 的帖子

市價
作者: corn819    時間: 14-10-29 23:43

我個仔係2012/11B, 報名個時老師叫我唔好報PN, 佢話K1機會大d。結果我聽佢講,由本來超大B, 變左細B。interview當日佢所有野都做到,加上本身係英藝讀開PG, 諗住應該OK。可惜我收唔到信,睇怕都係唔收。今次真係信錯個位老師了。
作者: aby336    時間: 14-10-29 23:55     標題: 引用:我個仔係2012/11B,+報名個時老師叫我唔好報

原帖由 corn819 於 14-10-29 發表
我個仔係2012/11B, 報名個時老師叫我唔好報PN, 佢話K1機會大d。結果我聽佢講,由本來超大B, 變左細B。inter ...
K1?即係而家做插班生啦?咁唔同我地pn既安排啦!你問下學校啦,插班生係要真係有位先得呢

作者: corn819    時間: 14-10-29 23:58

唔係插班,係唔讀PN, 出年直接讀K1。本來我係想佢做超大B, 宜家變左超細B。希望真係唔同安排啦!

作者: aby336    時間: 14-10-30 00:06     標題: 引用:回覆+aby336+的帖子 唔係插班,係唔讀PN,+

原帖由 corn819 於 14-10-29 發表

唔係插班,係唔讀PN, 出年直接讀K1。本來我係想佢做超大B, 宜家變左超細B。希望真係唔 ...
係喎 睇錯左 真係唔知k同n既安排一唔一樣 不過英藝好少可唔收既

作者: corn819    時間: 14-10-30 00:10

咁多人報,點會個個都收?舊年我報PN, 咪唔收囉!
作者: aby336    時間: 14-10-30 00:27     標題: 引用:回覆+aby336+的帖子 咁多人報,點會個個都

原帖由 corn819 於 14-10-30 發表

咁多人報,點會個個都收?舊年我報PN, 咪唔收囉!
對唔住呀 因為一向英藝既review都係報親就收 所以我先咁講 sorry!!

作者: chopin999    時間: 14-10-30 00:30     標題: 回覆:corn819 的帖子

上年報沙田zenith pn吾收?你小朋友幾月b?

作者: chopin999    時間: 14-10-30 00:32     標題: 回覆:收到沙田zenith offer

其實我估吾會個個收,因為interview個日真係好多人in。

作者: corn819    時間: 14-10-30 01:02

2012年11月B
作者: koey329    時間: 14-10-30 01:03     標題: 引用:Quote:原帖由+fatdogman+於+14-10-29+發表a

原帖由 aby336 於 14-10-29 發表
In之前已經知架啦其實
呢個時間in得 兩個星期內出得offer 就要比留位費架啦 其實係好make sense架喎 唔通比 ...
唔係喎。。。我問過2間,2間學校都答到我出年幾錢架喎

作者: aby336    時間: 14-10-30 05:43     標題: 引用:Quote:原帖由+aby336+於+14-10-29+發表In之

原帖由 koey329 於 14-10-30 發表
唔係喎。。。我問過2間,2間學校都答到我出年幾錢架喎
我解釋個原因比你知,其實係會咁既,其實而家10月,啲學費都係早兩個月先知幾錢,唔只英藝係咁的,唔駛太驚訝連學費都唔知,因為somehow都會加啲啲嘛!

作者: piggyeyso    時間: 14-10-30 09:30

回覆 beanie430 的帖子

請問FD offer bb幾大?

作者: Gus123    時間: 14-10-30 09:46

回覆 corn819 的帖子

我小朋友而家讀緊沙田英藝,肯定吾會個個都收,上年確實有好多都無收,有d大b都無收到,有d係連上緊學校playgroup都無收!我估d人聽人話沙田英藝個個都收,都吾會上來話無收到自己小朋友啦!
不過我小朋友返學開心,英文雖未能句子,但講得似外國人囗音,老師細心!

作者: chopin999    時間: 14-10-30 09:48     標題: 回覆:Gus123 的帖子

吾收個d小朋友,係幾月b?

作者: chopin999    時間: 14-10-30 09:58     標題: 回覆:收到沙田zenith offer

不是幫學校講説話,比大家參考:
PN2歲班吾係全部幼稚園都有開,就算有開,都好少班。點會係人都收,另外,如果有去in zenith嘅家長,個日都知好多小朋友in,如果收曬,佢地都吾夠班房。
如果係人都收,都好呀,起碼個個小朋友都有書讀

作者: piggyeyso    時間: 14-10-30 10:11

我個12月尾B都收左pm offer!
作者: andrewrew    時間: 14-10-30 10:12

我都想同大家分享少少..... 我個仔讀左zenith n班有大半年 (佢係國際班), 佢係今年年頭插班, 講真, 學校係有D商業既, 但我目的係小朋友學習群體生活同埋學術, 依家至少認到同讀到一堆單字, 例如人, 口, 手, 天, 山, 刀, 耳, 眼.... 英文發音A-Z好準確, 即係我地香港人講既R, L, Z 佢都係外國發音, 國語方面數1-10冇問題, 有時仲識唱埋D國語兒歌, 英文歌亦都識唱, 有埋動作添
我當初就係冇其他n班收, 而咁岩呀仔in zenith當日非常合作之餘仲要問佢D顏色呀, 玩玩具都識, 又同老師拜拜, 所以只有zenith offer, 但大家都知n班學位難求, 我都比呀仔讀, 我唔可以話呢間學校非常好, 但至少比到我想要既野
作者: beanie430    時間: 14-10-30 12:02

回覆 piggyeyso 的帖子

Apr /2013
作者: eugenevito    時間: 14-10-30 12:10

四月B,收到沙田AM N班offer
鬆一口氣........

作者: aby336    時間: 14-10-30 12:19

corn819 發表於 14-10-30 01:02

2012年11月B
我唔知沙田情況, 不過我知道大埔個邊, 而家既N班就黎要交留位費讀K, 咁總有人會選擇轉校既, 等而家呢班家長決定好, 應該就會知道淨係幾多K班位, 應該就會有消息啦!! 加油呀! 相信係安排上有分別啦, 因為仲要預原校升K班小朋友優先嘛~
作者: pc369    時間: 14-10-30 12:43     標題: 回覆:收到沙田zenith offer

頭先打左去問, 學費 主流班4180, 國際班4380。
請問你們考慮d咩因素決定揀主流或國際?

作者: swarovski2011    時間: 14-10-30 12:49     標題: 回覆:pc369 的帖子

你問邊間呀?平過沙田噢

作者: pc369    時間: 14-10-30 23:58     標題: 引用:你問邊間呀?平過沙田噢 +

原帖由 swarovski2011 於 14-10-30 發表
你問邊間呀?平過沙田噢
沙田啊

作者: swarovski2011    時間: 14-10-31 00:02     標題: 回覆:pc369 的帖子

咦!無理由喎!我朋友上年已俾$4480國際班,今年只有加沒有減呢!同埋我打去問過,佢都答我國際接近$5000呢!

作者: readymama    時間: 14-10-31 14:30

我女係大b 現只得waiting list
作者: fatdogman    時間: 14-10-31 15:16     標題: 引用:我女係大b+現只得waiting+list

原帖由 readymama 於 14-10-31 發表
我女係大b 現只得waiting list
readymama 你女女in 成點?我女8 月b, 自問in 得唔好 公仔都冇送俾佢 但都收左pm(2nd choice) .  係咪你只揀一個choice?

作者: readymama    時間: 14-10-31 16:49

回覆 fatdogman 的帖子

我都唔記得俾左一個定兩個choice, 只想講英藝不是個個都收。希望快d 有人放位出來就好了因我鍾意沙田英藝近我家同佢有英普同學術真的好好。
作者: aby336    時間: 14-10-31 23:47     標題: 引用:回覆+fatdogman+的帖子 我都唔記得俾左一

原帖由 readymama 於 14-10-31 發表
回覆 fatdogman 的帖子

我都唔記得俾左一個定兩個choice, 只想講英藝不是個個都收。希望快d 有人放位出來 ...
Support, 你reply個位話唔交留位費架啦,希望快啲收到好消息!

作者: cchls    時間: 14-11-1 19:50     標題: 引用:Quote:原帖由+Kaka1230+於+14-10-29+發表回

原帖由 fatdogman 於 14-10-29 發表

...
其實間間幼稚園都係咁,明買明賣,你又想hold人位,買個保險又怨人收$,唔讀就無謂牙人個位,等有需要家長唔使等到頸都長

作者: 寶寶常在心    時間: 14-11-1 23:15     標題: 引用:Quote:原帖由+fatdogman+於+14-10-29+發表a

原帖由 cchls 於 14-11-01 發表
其實間間幼稚園都係咁,明買明賣,你又想hold人位,買個保險又怨人收$,唔讀就無謂牙人個位,等有需要家長 ...
Well Said...明買明賣
本人今天在大埔英藝已交費,晨早已有一百人排緊隊交

作者: deco99    時間: 14-11-1 23:36

請問如果pm offer想轉am,是否應該交留位費同時交信要求?
作者: koey329    時間: 14-11-2 06:44     標題: 引用:請問如果pm+offer想轉am,是否應該交留位費

原帖由 deco99 於 14-11-01 發表
請問如果pm offer想轉am,是否應該交留位費同時交信要求?
Yes,佢會幫你排隊

作者: bluesnow2008    時間: 14-11-2 21:59     標題: 回覆:收到沙田zenith offer

5月B,收到AM offer,仲有沙田好時光AM OFFER,宜家唔知揀邊間,二间價錢唔知差幾多?

作者: tulipmama    時間: 14-11-2 22:19

我的13 12月 兒子前星期收到沙田PN offer,上星期收到九龍塘 offer。心中當然萬幸bb有書讀。

想問一下,沙田和九龍塘有分別嗎?沙田近一點,我應該選那一間好?
另外,其實英藝在一般眼中是什麼學校?如果bb之後in方方,York,馬𩣑山 gf, 馬𩣑山 good health 而又有幸有offer,那些值得放棄英藝既offer?
作者: JenTam    時間: 14-11-3 00:37     標題: 回覆:收到沙田zenith offer

我女讀緊沙田n1半日班,主流班4300,國際班4800,一年交12期。雜費書簿費一個學期收一次3xxx. 應該每年有調整,給家長們參考下。

作者: gthchau    時間: 14-11-8 00:31

HI tulipmama, my BB also born in Dec 2013..... haha.. i also got interview at fulful and york...  i dun think i will get fulful offer as my bb did not able to do anything in the interview....

btw, which stream yr bb is r in? local or international r?
作者: gthchau    時間: 14-11-8 00:33

回覆 JenTam 的帖子

Hello JenTam, may i know is your daughter joining the 主流班 or 國際班?

did she enjoy the schools?

would u mind to give us some comments about this 2 streams? thank you ^^

作者: tulipmama    時間: 14-11-8 00:49     標題: 引用:HI+tulipmama,+my+BB+also+born+in+Dec+201

原帖由 gthchau 於 14-11-08 發表
HI tulipmama, my BB also born in Dec 2013..... haha.. i also got interview at fulful and york...  i  ...
個老師勁反對主流,而我一早已打算英文為主,所以是選擇國際。

作者: fayenanok    時間: 14-11-8 00:58     標題: 回覆:beanie430 的帖子

作者: Paulstella    時間: 14-11-8 21:03     標題: 回覆:beanie430 的帖子

Got Zenith FD offer and give up Greenfield PM offer.

作者: chkwok    時間: 14-11-8 21:57     標題: 引用:Got+Zenith+FD+offer+and+give+up+Greenfie

原帖由 Paulstella 於 14-11-08 發表
Got Zenith FD offer and give up Greenfield PM offer.
Pn got fd?

作者: Paulstella    時間: 14-11-8 22:22     標題: 回覆:chkwok 的帖子

Yes, I like FD offer but the tuition fee is $7500 this year.

作者: cpc608    時間: 14-11-9 06:48

回覆 Kim679 的帖子

Most schools are charging the HK$9XX 上限
作者: Paulstella    時間: 14-11-9 08:42     標題: 回覆:cpc608 的帖子

FD offer charges registration fee of $1,570. I believe the high registration fee is to minimize the tendency to occupy more than one offer.

作者: 新人物    時間: 14-11-10 07:00     標題: 回覆:收到沙田zenith offer

其實英藝係行政方面比較差,從小朋友返左2個幾月N班表現睇,我係幾滿意佢所學到既野。

作者: teteemem    時間: 14-11-10 11:02

我放棄咗, 無去留位呀...
因為仲有6間未in... 如果之後6間都唔收咪上playgroup等出年K1再黎過...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5