教育王國

標題: 暑假遊學團 [打印本頁]

作者: NurseSally    時間: 14-10-22 17:24     標題: 暑假遊學團

阿囡F1,啱啱出咗英國遊學團通告,HK$40,000, 包學費,机票同保險。有冇家長子女曾參加過可分享下。Thx!!

作者: 小木偶媽咪    時間: 14-10-22 20:30     標題: 回覆:暑假遊學團

咁快出,我地未出通吿,
請問去幾天及幾個老師帶幾個學生呢?

作者: NurseSally    時間: 14-10-22 20:49     標題: 回覆:小木偶媽咪 的帖子

暫定31/7-15/8, 阿囡超想去!詳請遲d talk再宣佈!

作者: CYPK    時間: 14-10-23 09:27

作者: 王家爸爸    時間: 14-10-27 14:00

值得一去,但 $40,000 相當昂貴。
作者: annie40    時間: 14-10-27 16:36

時間太短,年紀太少,價錢太高,除了話去過英國,其他得著的機會不大。

如果阿爸阿媽行得走得,可以考慮逢週末跟孩子上山下海香港遊,請埋孩子的一兩個老友更是happy........

首選東平洲學潛水,去鳳凰山看日出,去報名跟隊觀鳥,札營看星星,其他......

去足四星期,全家包埋別人的孩子,使費不用一萬。

親住中一二,還願跟爹娘走。留多些親子的甜蜜回憶。

孩子長大后,海濶天空,去歐洲的日子多得很,不要魯妄的怱怱的就浪費美好的「第一次」!

作者: ccj2008    時間: 14-10-27 17:53

作者: Miss_Parker    時間: 14-10-27 17:59

我過去的暑假跟學校去左英國3星期, 我覺得大D中三四會較好, 起碼獨立D free time同朋友5會迷路仲搵到想去的shops 不過如果真係好想去都可一試, 回憶是十分美好的
作者: WongWong    時間: 14-10-27 21:26

回覆 NurseSally 的帖子

我小朋友F1去過英國遊學團都係$30000。19日,但係你40000元16日係好貴

作者: annie40    時間: 14-10-27 23:23

孩子的第一次是非常珍貴的,延後滿足,喜樂更大。

如何教導孩子「等」,是重要的一課。如果覺得HKD40,000很貴,可直接跟孩子說,以免maths科考試 有很多星星的孩子,原來數口還是太差勁。

個人見解是孩子體會「珍惜」比「學識」加「見識」,尤甚重要。

不是想大家掃興,而是昂貴的遊學活動......多等一會,完全沒有損失。讓孩子多等三數年,那點累積熱切盼望煉成的火,就是上佳的學習動力了。

作者: littleTi    時間: 14-10-28 07:46

annie40 發表於 14-10-27 23:23
孩子的第一次是非常珍貴的,延後滿足,喜樂更大。

如何教導孩子「等」,是重要的一課。如果覺得HKD40,000 ...
十分認同!

作者: austism    時間: 14-10-28 08:06     標題: 回覆:暑假遊學團

如果能力可以,我會比佢去,因為係一個好好嘅 memory.

作者: lilysun123    時間: 14-10-28 14:28     標題: 回覆:annie40 的帖子

good point

作者: angelfan07    時間: 14-10-29 10:56     標題: 引用:如果能力可以,我會比佢去,因為係一個好好

原帖由 austism 於 14-10-28 發表
如果能力可以,我會比佢去,因為係一個好好嘅 memory.
認同。

作者: pris626    時間: 14-10-29 12:47     標題: 回覆:暑假遊學團

40k係偏貴,但如果經濟能力許可而囡囡又有信心可應付,why not? 唔係個個活動都要機關算盡,簡單啲當係俾囡囡一個體驗和回憶亦可。

作者: NurseSally    時間: 14-10-29 12:51     標題: 引用:40k係偏貴,但如果經濟能力許可而囡囡又有

原帖由 pris626 於 14-10-29 發表
40k係偏貴,但如果經濟能力許可而囡囡又有信心可應付,why not? 唔係個個活動都要機關算盡,簡單啲當係俾囡 ...
Thx

作者: 小木偶媽咪    時間: 14-10-29 15:40     標題: 引用:40k係偏貴,但如果經濟能力許可而囡囡又有

原帖由 pris626 於 14-10-29 發表
40k係偏貴,但如果經濟能力許可而囡囡又有信心可應付,why not? 唔係個個活動都要機關算盡,簡單啲當係俾囡 ...
agree

作者: kimberlybaby    時間: 14-10-29 21:26     標題: 回覆:暑假遊學團

讀邊間學校,遊學團要去到四萬?

作者: Chau444    時間: 14-10-30 15:51

小女在小學時曾跟過坊間及學校去遊學團(新加坡及國內), 今年她升讀中三, 她提出暑假時很想去美國, 所以暑假跟坊間去28天加州遊學團連三藩市觀光.

她每次跟坊間去遊學團, 都是她自己一個沒有朋友同行, 她要用心去認識新的朋友, 免得又是和自己的朋友玩, 要她獨立自己去面對新的人與物.  中學階段去遊學團, 住方面可選學校宿舍或是當地的host family, 今次遊學團女兒和兩名奧地利女生同住當地的host family, 真正第一次與外國人一同生活,host family經常帶她們去沙灘, 市集, 晚上親友們一起在花園觀星, 談天說地 .

至於主辦機構, 有些人自己在當地有親朋好友, 可自行安排報當地的summer school, 可以自行調校遊與學的時間比例, 而我免得麻煩別人, 所以跟團, 但難免遊玩多過上學. 此外我會選擇worldwide收生的主辦機構, 希望她有機會和各地的學生交流下, 今次同團除了奧地利國籍外, 還有法國及俄羅斯.

個人來說, 我偏向不參加自己學校辦的遊學團, 始終圍繞是一班相熟的同學. 但是女兒對今次的主辦機構評價很一般, 還是商業性質居多, 遊與學的比例有改善空間. 另外在EK海外留學版見有網友提供搵英國summer school的資料, 你不妨參考下, 如有親友在當地, 直接上當地的summer course, 相信師資質數會較理想.
http://www.edu-kingdom.com/forum ... amp;extra=page%3D10

時間方面, 我覺得暑假時間可較充足, 升中二中三課程又不是太緊張, 給她一個透氣及見識的機會.
作者: Chau444    時間: 14-10-30 15:57

條link好似有問題, 再post
http://www.edu-kingdom.com/forum ... amp;extra=page%3D10

作者: kikima    時間: 14-10-30 21:50     標題: 引用:條link好似有問題,+再post+http://www.edu-

原帖由 Chau444 於 14-10-30 發表
條link好似有問題, 再post
條link 也是吾得,請再做一次

作者: Chau444    時間: 14-10-31 08:23

回覆 kikima 的帖子

原來的帖因被版主關閉了, 所以條link失效了, 請見諒.

作者: NurseSally    時間: 14-10-31 14:05     標題: 引用:小女在小學時曾跟過坊間及學校去遊學團(新

原帖由 Chau444 於 14-10-30 發表
小女在小學時曾跟過坊間及學校去遊學團(新加坡及國內), 今年她升讀中三, 她提出暑假時很想去美國, 所以暑假 ...
Thank you for the informationfunny:

作者: TobiMom    時間: 14-11-1 18:49     標題: 引用:阿囡F1,啱啱出咗英國遊學團通告,HK$40,000

原帖由 NurseSally 於 14-10-22 發表
阿囡F1,啱啱出咗英國遊學團通告,HK$40,000, 包學費,机票同保險。有冇家長子女曾參加過可分享下。Thx!!

...
亞女話出年唔去,過多兩年先

作者: satu    時間: 14-11-1 23:03     標題: 回覆:暑假遊學團

4萬唔係小數目、去開一年、年年扭去、真係太重皮。易放難收、越玩越貴、我唔明点解中學唔攪D平價團、上海、星加玻都一樣學到普通話、英文……点解要玩得噤豪?
去交流團如果住學校宿舍過群體生活、有中學老師跟團還好D、住寄宿家庭質素冇保證、女仔就更唔放心。

作者: NurseSally    時間: 14-11-1 23:16     標題: 引用:4萬唔係小數目、去開一年、年年扭去、真係

原帖由 satu 於 14-11-01 發表
4萬唔係小數目、去開一年、年年扭去、真係太重皮。易放難收、越玩越貴、我唔明点解中學唔攪D平價團、上海、 ...
都啱聽!

作者: MrsWong    時間: 14-11-3 01:10     標題: 引用:Quote:原帖由+satu+於+14-11-01+發表4萬唔

原帖由 NurseSally 於 14-11-01 發表
都啱聽!
其實中一至中三先有機會去。去年亦因為唔夠人所以唔成團。本來今次我都打算俾阿仔報名見識一下,可惜我買了明年8月機票去旅行撞了期!所以阿仔下年中三會去,希望成團!

作者: NurseSally    時間: 14-11-3 13:59     標題: 引用:Quote:原帖由+NurseSally+於+14-11-01+發表

原帖由 MrsWong 於 14-11-03 發表
其實中一至中三先有機會去。去年亦因為唔夠人所以唔成團。本來今次我都打算俾阿仔報名見識一下,可惜我買了 ...
Oic. 我先生其實都plan 八月頭全家自悠行到日本一遊!而家阿囡又話想跟遊學團!等我聽埋5/11個briefing先算!

作者: jc_mom    時間: 14-11-20 19:39     標題: 回覆:暑假遊學團

我囡果間16曰合共$42400!

作者: Yanamami    時間: 14-11-20 21:32

學校有辦過遊學團。F1升F2時無俾阿女去,但我應承F2生F3時俾佢去,因我諗果個暑假最得閑,而且佢又大個d。學校有兩個programme,一個俾F1~2去,人數較多,住homestay,早午有workshop,evening就睇host family有乜安排,當然亦包括sightseeing(+睇一個musical)。而Advanced programme就喺俾高年班去,較demanding(學習上),住宿舍(阿女果年住Epsom),早、午、晚3個時段都有workshop,當然亦包sightseeing(+睇一個musical)。我同阿女講,價錢一樣,梗喺去Advanced果個啦,好似學到多d野。於是佢膽粗粗就去問校長可唔可以join學姐個programme,校長睇過佢既英文功課同作文,覺得佢可以應付,就批准佢參加Advanced programme。可能高班較忙,少人去,差d成唔到團,好彩group埋GH 8 個學生一齊,禁夠20人就成團。人少少,而且阿女又可以順便識下d學姐同GH既學生,我覺得幾好。貴喺貴左d~~但4萬當中有萬7都喺機票錢。佢知要用好多錢,所以都無年年話要去遊學。

其實HKU等大學都有好多暑期programme,而且經濟得多,可以考慮~~

作者: NurseSally    時間: 14-11-20 21:57     標題: 引用:+本帖最後由+Yanamami+於+14-11-20+21:36+

原帖由 Yanamami 於 14-11-20 發表

Thanks!

作者: 瑩瑩老豆    時間: 14-12-3 20:47     標題: 引用:暫定31/7-15/8,+阿囡超想去!詳請遲d+talk

原帖由 NurseSally 於 14-10-22 發表
暫定31/7-15/8, 阿囡超想去!詳請遲d talk再宣佈!
那間搞?我囡學校都係去英國,$40000。

作者: honeyBB    時間: 14-12-4 12:55

annie40 發表於 14-10-27 16:36
時間太短,年紀太少,價錢太高,除了話去過英國,其他得著的機會不大。

如果阿爸阿媽行得走得,可以考慮逢 ...

可以分享多D詳情嗎? 好有興趣,但唔知道邊度有呢D團(報名跟隊觀鳥)(報名. 謝謝.
作者: NurseSally    時間: 14-12-5 21:41     標題: 引用:Quote:原帖由+NurseSally+於+14-10-22+發表

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-12-03 發表
那間搞?我囡學校都係去英國,$40000。
Excel A.

作者: NurseSally    時間: 14-12-5 21:43     標題: 引用:Quote:原帖由+瑩瑩老豆+於+14-12-03+發表那

原帖由 NurseSally 於 14-12-05 發表
Excel A.
我地學校要12/12 先交$5000落訂!

作者: 瑩瑩老豆    時間: 14-12-5 23:19

NurseSally 發表於 14-12-5 21:41
Excel A.
一樣...所以咁貴.

作者: Unclejt    時間: 14-12-6 03:19

Just checked that when my boy went to UK 1.5 years ago, it was 2,200 pounds
exclusive of airfare.  The tour was also organized by excel academy and they also stayed at Epsom.
作者: NurseSally    時間: 14-12-6 07:41     標題: 引用:Quote:NurseSally+發表於+14-12-5+21:41+Ex

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-12-05 發表
一樣...所以咁貴.
所以我F2 先再諗!因爸爸都取大假呢段期間plan去一家人至愛之東瀛自遊行!

作者: TwinWong    時間: 15-3-27 09:55

啱啱見到HKU SPACE 搞遊學団, 好似好經濟, 先到先得
可惜要滿15止至可以报名
24500 英國(14天)
http://hkuspace.hku.hk/cht/prog/edinburgh-summer-intl-festivals
作者: TwinWong    時間: 15-3-27 12:38

Entry Requirements

Applicants should be aged 15 and above, and they need to understand and speak basic level of English, supported with relevant document(s) when submitting the application. Individual cases will be considered on their own merits.
Application Deadline

31 Mar 15
Course Fee

HK$24,500 per programme
Enrolment Method

Applicants should submit the application form together with the relevant documents (see checklist) and HK$10,000 (crossed cheque, payable to "HKU SPACE") to any of the HKU SPACE enrolment centres on or before 31 March 2015 (Tue).
Late applications may only be considered at the discretion of the Programme Director. Applicants will be notified by email of the application result by 2 April 2015 (Thurs). HKU SPACE reserves full right to accept or reject an application.
Air ticket payment and the remaining fees (HK$14,500) will be collected in mid April and mid May respectively.
All fees paid are neither refundable nor transferrable, unless the programme is cancelled. It is the responsibility of individual applicants to arrange the appropriate visa and have their valid passports to enter the UK.
It is on a first-come-first-served basis!
作者: TwinWong    時間: 15-3-27 12:48

係, AIRFARE 大約要9000几
作者: MariaTsui    時間: 15-3-29 13:46     標題: 回覆:暑假遊學團

囝囝學校是去NZ,約2星期,好似$2xxxx,因為要填表,面試,校方又考慮成績,操行,而且F1位真的很少,如果囝囝可以去,我都會俾,因為機會難得,機會是他自己爭取,得來不易。

作者: 天瑜    時間: 15-3-29 16:25     標題: 引用:時間太短,年紀太少,價錢太高,除了話去過

作者: 華之里    時間: 15-4-26 11:06

annie40 發表於 14-10-27 16:36

如果阿爸阿媽行得走得,可以考慮逢 ...
有同感,我仔F.1學校都係去英國,3萬幾太貴支付吾起吾參加

作者: bestwish    時間: 15-4-28 18:42     標題: 回覆:暑假遊學團

我女中一,今年學校去澳洲16天,團費HK$22xxx

上年學校去左英國,只係HK$28xxx

因為學校係6月尾出發,避開左暑假旺季。一考完試就出發,回港後返兩天就放summer。

作者: NurseSally    時間: 15-4-28 20:11     標題: 回覆:bestwish 的帖子

安排得好好喎!!

作者: ACE2126    時間: 15-5-3 00:31

作者: like_travel    時間: 15-5-3 14:44

^_^       .
作者: ericby    時間: 15-5-4 17:15

ok, dont miss the chance
作者: tintinlam    時間: 15-5-7 14:33

NurseSally 發表於 14-10-22 17:24

...
, 我仔14日3萬有找, 全包(酒店, 觀光費, 車費, 食......)
作者: bestwish    時間: 15-5-11 16:13

ACE2126 發表於 15-5-3 00:31
點解要參加呢?
學到乜野咁難得

放眼看世界 !

旅程當中係學到野嘅, 加上home stay, 可以學識獨立, 學識與人溝通相處,人情世故。

俗語都有講, 讀萬卷書, 不如行萬理路。 當然要經濟許可。

作者: polo819    時間: 15-5-14 11:51

其實大家可以嘗試自己安排遊學團給小朋友,不需經過香港AGENT訂。 我上年自己聯絡澳洲學校,訂了三星期SUMMER COURSE,上午上堂,下午去不同ACTIVITY,自己訂CX機票(UM SERVICE),比起香港訂便宜很多。
作者: Acatmom    時間: 15-5-14 13:27     標題: 引用:+本帖最後由+bestwish+於+15-5-11+16:19+編

原帖由 bestwish 於 15-05-11 發表
認同見解,沒有父母在身邊,有問題要自己諗掂!,

作者: ckmak    時間: 15-5-17 23:12

回覆 polo819 的帖子

但他自己去到, 怎安排交通?
作者: polo819    時間: 15-5-18 17:07

學校可代安排接送,也可安排寄住家庭。  我女兒上年無用此服務,因有親人住在附近,但她在學校的同學,有很多是從日本,中國和韓國來,住寄住家庭的。

作者: b3410    時間: 15-6-4 22:02

回覆 polo819 的帖子

請問可以多介紹一下嗎?
作者: polo819    時間: 15-6-5 12:43

其實澳洲7-9月都是要上堂,有些學校歡迎海外生到當地上堂。也有些是語言學校,專門招待不同國籍的小朋友,上午上堂,下午去不同ACTIVITY。 我女兒上年只找到語言學校,用EMAIL跟校長聯絡,確定課程和價錢時,你只要在香港電匯給他們就可以了。 我上年女兒參加的是(星期一至六課程),下午有不同ACTIVITY,如THEMEPARK,MOVIE,SURFING,ETC⋯⋯  如你有興趣,我找回上年的LINK,PM給你?
作者: Mikeyuen    時間: 15-6-8 08:57     標題: 引用:其實澳洲7-9月都是要上堂,有些學校歡迎海

原帖由 polo819 於 15-06-05 發表
其實澳洲7-9月都是要上堂,有些學校歡迎海外生到當地上堂。也有些是語言學校,專門招待不同國籍的小朋友, ...
pm 條link 給我看看,Thanks a lot.

作者: 波板糖yeah    時間: 15-6-18 13:30

作者: worldpeace    時間: 15-6-19 18:54

polo819 發表於 15-6-5 12:43
其實澳洲7-9月都是要上堂,有些學校歡迎海外生到當地上堂。也有些是語言學校,專門招待不同國籍的小朋友, ...
please PM detail to me!  Thanks
作者: cy.muimui    時間: 15-6-19 19:50

would you pls also give me yr link? thank you
作者: 結結巴巴    時間: 15-6-21 13:10     標題: 引用:其實澳洲7-9月都是要上堂,有些學校歡迎海

碰巧小女去年也去了,不過沒有那些戶外活動,因為是一個高中銜接課程,好在週末和平時放學後可以和當地的同齡朋友一起玩。平時就自己返學放學,要一早出去坐巴士再轉火車,算是一種鍛鍊吧。同學中有和她一樣當作遊學的,更多的是打算升讀本地高中的;有來自不同國家的,大陸的當然最多。如果打算將來讓子女出外升學,可以將此當作熱身。

作者: Jacquesl    時間: 15-6-24 17:13

pm 條link 給我看看,Thanks a lot.
作者: worldpeace    時間: 15-6-24 22:15

cy.muimui 發表於 15-6-19 19:50
would you pls also give me yr link? thank you
send me the details  please
作者: Angela567    時間: 15-6-25 20:39

Could you pm the link? thanks.
作者: 波板糖yeah    時間: 15-6-28 15:38

作者: kandl    時間: 15-6-30 16:49

please PM detail to me!  Thanks

作者: Band5    時間: 15-7-11 11:09     標題: 引用:其實澳洲7-9月都是要上堂,有些學校歡迎海

可以PM條link俾我嗎?謝謝!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5