教育王國

標題: 越來越氣餒…… [打印本頁]

作者: bcbcmama    時間: 14-10-10 15:31     標題: 越來越氣餒……

近來假期唯一節目就是Interview, 但是越見就越失望,因已經有兩間入唔到圍,已經冇哂信心去面對之後嘅面試,又唔想講俾小朋友聽影響佢,真係有苦自己知

作者: helloqueen01    時間: 14-10-10 15:44     標題: 回覆:越來越氣餒……

Me too!

作者: Amymichelle    時間: 14-10-10 15:47

回覆 bcbcmama 的帖子

明白妳而家嘅心情,但遊戲才剛開始,不要氣餒,給妳正能量
作者: coll    時間: 14-10-10 15:48     標題: 回覆:越來越氣餒……

小朋友interview兩間啱啱先熱身,祝之後interview成功,加油。

作者: Bstar    時間: 14-10-10 15:52     標題: 回覆:越來越氣餒……

加油!
依家面試好難同中六合彩差不多!
不是孩子能力有問題,只是出面太多競爭!間間都幾千人考,但只得百幾個位!
共勉之!

作者: Jane1983    時間: 14-10-10 15:56

遊戲剛剛先開始wor,咁快頂吾順。

好多人作戰到6、7月的
作者: babycute2009    時間: 14-10-10 16:11

加油!
作者: little_yolky    時間: 14-10-10 16:12

bcbcmama 發表於 14-10-10 15:31
近來假期唯一節目就是Interview, 但是越見就越失望,因已經有兩間入唔到圍,已經冇哂信心去面對之後嘅面試 ...
我哋今年有學童八萬幾, 响呢八萬大軍入面要突圍而出, 真係唔易。就算結果唔如意, 都非戰之罪。我亦in咗2間, 一間衰咗, 一間唔錯, 等月底消息。下星期又要in另一間。如果你有(任何)宗教信仰, 可以祈禱/念經, 等個心靜下。建議如果大抽奬前仍無offer, 選校穩陣啲, 免食三寶飯, 有間唔錯既學校入咗, 再叩多一兩間, 個心會定啲。否則, 食仲三寶或去咗沙頭角, 叩門時心都好亂, 表現會唔好。

共勉之。

作者: LittleButter    時間: 14-10-10 16:13

加油啊!爸爸、媽媽和孩子要一同加油啊!因為"The best is yet to come~~~"
作者: smb329    時間: 14-10-10 16:18

大家真係要互相支持, 加油.
其實每次面試, 學校只用10幾分鐘去判斷小朋友能力, 暫時未有好結果可能只係未夠運氣, 小朋友每個都有不同的天份長處, 我地要為佢地加多啲油呀.
佢地只係一個5歲人仔, 要獨自面對不同學校不同老師陌生環境下的考驗, 確實不易, 真係個個都叻仔叻女
祝大家越考越順利.

作者: tvkittymama    時間: 14-10-10 16:23

Let's add oil together.
作者: Joystarter    時間: 14-10-10 16:32

我們 in 了4間,全部,希望在明天,仲有3間努力
作者: umama    時間: 14-10-10 16:45

啱啱两間
好彩之前老公叫我報多幾間,黎緊仲有唔少機會!

作者: ILOVEBEAN    時間: 14-10-10 18:02

回覆 bcbcmama 的帖子

唔好氣餒. 每個小朋友都各有長處.
事實係競争太大, 小朋友己盡力就ok啦! 唔好加添壓カ比佢地同自己.
加油呀 !

作者: mimics218    時間: 14-10-10 18:57

作者: sumaggie101    時間: 14-10-10 19:09     標題: 回覆:越來越氣餒……

作者: Nateric    時間: 14-10-10 19:16     標題: 回覆:越來越氣餒……

我嗰個反而越in越放鬆,亂講嘢,令我好擔心

作者: wynnwynn    時間: 14-10-10 19:31

大家一起加油! 好多好多人(包括我)都是同你一樣情況架, 乜都無
作者: bubuG    時間: 14-10-10 19:33     標題: 回覆:越來越氣餒……

有實力一定得!

作者: Argyle    時間: 14-10-10 19:34     標題: 回覆:越來越氣餒……

調整策略,找出面試突圍方法,為時未晚。當年小孩幼兒班間間唔收,就係SC收。

作者: qqkkChivas    時間: 14-10-10 19:34     標題: 回覆:越來越氣餒……

same same... no offer until now

作者: sissysze    時間: 14-10-10 19:50     標題: 引用:近來假期唯一節目就是Interview,+但是越見

原帖由 bcbcmama 於 14-10-10 發表
近來假期唯一節目就是Interview, 但是越見就越失望,因已經有兩間入唔到圍,已經冇哂信心去面對之後嘅面試 ...
間學校唔適合你小朋友姐,實有間啱嘅....

作者: babe725    時間: 14-10-10 19:56     標題: 回覆:越來越氣餒……

唔好咁快灰心。我大女兩年前考小一,十月尾嗰3,4日一次過收到6,7間學校reject嘅消息,當時都好唔開心。好彩女女愈in愈好,最後都有幾間唔錯嘅學校嘅offer。所以唔好咁快洩氣,好嘅學校嚟緊㗎啦!
今年,又到我細女考小一,共勉之。

作者: 豆丁仔    時間: 14-10-10 20:19     標題: 回覆:bcbcmama 的帖子

平常心, 心平常。

作者: ss2704    時間: 14-10-10 20:25     標題: 回覆:bcbcmama 的帖子

我都係,見到唔想見

作者: waffle    時間: 14-10-10 21:15

我本來打算報6間, 點知in左4間, 無一間有2nd in, 咁又那那林報多2間....大家加油
作者: helloqueen01    時間: 14-10-10 21:21     標題: 回覆:越來越氣餒……

剩下三間interview,一個offer 都冇,又係細女,真是好擔心!好沮喪!

作者: pamelasusu    時間: 14-10-10 21:21     標題: 引用:近來假期唯一節目就是Interview,+但是越見

原帖由 bcbcmama 於 14-10-10 發表
me too 兩間 rejection 回來好想哭 仔面前還不能表現出來  現在想通咯 天生我材必有用 就當去練習吧

作者: Jess.ng    時間: 14-10-10 22:04

回覆 babe725 的帖子

多謝你的回覆! 鼓舞了我!
作者: vvbyy    時間: 14-10-10 22:51     標題: 回覆:越來越氣餒……

不用擔心,我個人經驗是會越戰越勇

作者: joslin0703    時間: 14-10-10 23:33

我崽面試了三間,除了第二場沒有哭,另兩間都有哭,我都好灰心,平日很活潑話很多,一到面試就變了(我們是新移民,兩公婆都不是港人,崽剛在這上一年k2,現在是k3,平日說普通話,學校是英普),他擔心聽不懂廣東話。我選校的時候都盡量找可以普通話面試的了,現在就是這個情況。。。。。in了3間基本都,明後兩天還有,我都不知道要怎麼辦了。
作者: supermaket    時間: 14-10-11 01:29

回覆 Bstar 的帖子

AGREED! 相信自己小朋友是最好, 今年人多爭! 不要受他人影響!大家加油!

作者: hkpapa852    時間: 14-10-11 07:55

不要只視考小一只是一個面試活動,考小一其實係可以令大家係某程度上更了解自己個小朋友,亦令大家增加見識,同訓練大人同小朋友嘅EQ.
小朋友面試後會否被取錄,就好似大家見工咁,冇沒自主;學校從來唔會話你知一個明確嘅收生準則,當中有沒有一些潛規則更加係冇人知,大家放鬆D,小朋友係唔會話入唔到某某學校就一定唔得嘅。
謀事在人,成事在天,盡好本份,不要影響親子關係就是了!
作者: hell_hell_    時間: 14-10-11 08:48     標題: 引用:不要只視考小一只是一個面試活動,考小一其

原帖由 hkpapa852 於 14-10-11 發表
不要只視考小一只是一個面試活動,考小一其實係可以令大家係某程度上更了解自己個小朋友,亦令大家增加見識 ...
我仔仔兩年前考,真真感受到這個遊戲加深了自己對孩子的認識,會發現你心目中個間,未必會適合你孩子個間。反而收孩子個間,孩子會讀得有自信。我小朋友當年考,不是reject 就是waiting, 到最後一間release result, 才收佢,而且這間是十分好的學校。所以不要氣餒,相信有一間更好的在前面等你

作者: miutang    時間: 14-10-11 08:56     標題: 回覆:越來越氣餒……

凡事向好那邊看,是跟學校無緣份啫,最終會有一間等緊你,太多負能量,幸運之神只會在你身邊擦身而過,cheer up!

作者: c1234    時間: 14-10-11 10:01

加油啊!小孩需要你!
作者: cmir    時間: 14-10-11 10:11

我地身為家長, 要正面D, 俾心機呀
作者: baby_jkk    時間: 14-10-11 11:59

真係好驚一間都唔中
作者: whychan777    時間: 14-10-11 12:35     標題: 回覆:越來越氣餒……

加油呀

作者: supericy    時間: 14-10-11 22:00     標題: 回覆:越來越氣餒……

哎,其實我已有曬心理準備全軍覆沒,但收到reject 時仍然好難受

作者: CatEgg    時間: 14-10-12 09:47     標題: 回覆:little_yolky 的帖子

唔係四萬幾?我記得09年出生人數係四萬幾,包埋單雙非

作者: Argyle    時間: 14-10-12 10:25     標題: 引用:真係好驚一間都唔中

原帖由 baby_jkk 於 14-10-11 發表
真係好驚一間都唔中
唔洗驚,好難發生,不過是否心儀又別論

作者: ajfamily    時間: 14-10-12 10:43

其實08 和 09 ,父母皆港人均約46000,所以以私/直計,戰況應該跟去年差不多。但加上雙非,出生人口分別是78000 和 82000,因此大抽獎應該有相當難度!
作者: chingcging    時間: 14-10-12 10:47     標題: 引用:Quote:原帖由+baby_jkk+於+14-10-11+發表真

原帖由 Argyle 於 14-10-12 發表
真係會間間都唔中!年年都有幾個呢啲朋友,全部waiting!要有2手準備,萬一真係咁要點部處。

作者: Argyle    時間: 14-10-12 12:41     標題: 引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-10-12+發表唔洗

原帖由 chingcging 於 14-10-12 發表
真係會間間都唔中!年年都有幾個呢啲朋友,全部waiting!要有2手準備,萬一真係咁要點部處。

...
臨尾D的位就會出來

作者: yaukiu    時間: 14-10-12 13:00

回覆 Argyle 的帖子

我兩個朋友今年八月底才收到取錄通知!waiting 期間down到極點!结果最後有三個offer ,否極泰來!
作者: chungmanchung20    時間: 14-10-12 13:07     標題: 回覆:越來越氣餒……

頭先in完接佢既時候,真係著火。去完廁所唔攝衫,成日爛仔咁。又衰左。

作者: chingcging    時間: 14-10-12 15:29     標題: 引用:Quote:原帖由+chingcging+於+14-10-12+發表

臨尾D的位就會出來
唔好咁樂觀,好多要8月尾9月頭先call! 唔通真係冇準備,等運到?等唔到,咁點?

唔好講近年,我朋友個女今年4年班,佢媽咪又係咁諗,實有offer嘅!點都有1個!大抽獎唔識死,唔熱唔簡!終於由中西派咗去柴灣不知名學校!叩門又唔得,小一到小三插班又唔得!焗讀!

作者: bubuG    時間: 14-10-12 15:39     標題: 引用:頭先in完接佢既時候,真係著火。去完廁所唔

原帖由 chungmanchung20 於 14-10-12 發表
頭先in完接佢既時候,真係著火。去完廁所唔攝衫,成日爛仔咁。又衰左。

...
唉!對唔住,難聽D講句,你整古個仔咩。我仔去interview ,著有領polo shirt ,唔使攝衫。

作者: hkpapa852    時間: 14-10-12 15:48

chingcging 發表於 14-10-12 15:29
唔好咁樂觀,好多要8月尾9月頭先call! 唔通真係冇準備,等運到?等唔到,咁點?

唔好講近年,我朋友個女今 ...
11網多年嚟都夠位,最多派咗去寶校,無可能派到去柴灣喎!
作者: hkpapa852    時間: 14-10-12 15:50

ajfamily 發表於 14-10-12 10:43
其實08 和 09 ,父母皆港人均約46000,所以以私/直計,戰況應該跟去年差不多。但加上雙非,出生人口分別是7 ...
考小一時其實睇到好多只用普通話溝通嘅人,咪以為佢地淨係識抽獎
作者: tsehon    時間: 14-10-12 16:02     標題: 回覆:越來越氣餒……

大家請不要氣餒,有很多間學校都未開始in 或出結果。以平常心看待,因小朋友會感受到父母的緊張而令自己變得焦慮,反而會影响狀態。小朋友的小宇宙是你估計不到的,比d信心他們。我上年一直以平常心去面對,叫小朋友隨心發揮.....幸福地,有SFA, APS, CKY and TSL offer.

這的確是一條艱難的路,大家加油,共免之

作者: chingcging    時間: 14-10-12 16:19     標題: 引用:Quote:chingcging+發表於+14-10-12+15:29+

原帖由 hkpapa852 於 14-10-12 發表
11網多年嚟都夠位,最多派咗去寶校,無可能派到去柴灣喎!
唔係一定夠位的。以前試過借位架啦。依家先話有啲cut咗班再開班,以前邊有位?

作者: hkpapa852    時間: 14-10-12 16:25

chingcging 發表於 14-10-12 16:19
唔係一定夠位的。以前試過借位架啦。依家先話有啲cut咗班再開班,以前邊有位?

...
過去5年11網都未試過要借位,返而12網3、4年前試過1次向14網借位
作者: haihaimom    時間: 14-10-12 16:55     標題: 回覆:越來越氣餒……

噤快氣餒,依家先10月,玩到出年8月,大把時間,拿拿聲總結失敗原因,快快補救,never too late,學術上急起直追,有時小朋友表現很難控制,但家長表現就容易掌握。如果學校會見家長,學校大多問差不多既問題,諗諗大多家長會點答,就諗吓自己既答案點先可以特圍,諗吓學校注重啲乜嘢(睇學校網頁、校刊等),然後加入自己既答案,要令校長老師對你有好印象。

作者: ganggang    時間: 14-10-12 17:28

我唔理啦,去in左當見識下,叫做大人細路都盡左力,連結果係點都唔想知
作者: ganggang    時間: 14-10-12 17:29

我唔理啦,去in左當見識下,叫做大人細路都盡左力,連結果係點都唔想知
作者: baby_jkk    時間: 14-10-13 10:36

我都知實有學位,但就係驚心儀的唔中 ,唯有睇開啲
作者: linhorma    時間: 14-10-13 12:00

hkpapa852 發表於 14-10-12 15:50
考小一時其實睇到好多只用普通話溝通嘅人,咪以為佢地淨係識抽獎
對, 所以實際爭既人一定多過預期.

作者: Haz-mama    時間: 14-10-13 12:07

加油!! 明天會更好!!
作者: belle2009    時間: 14-10-13 12:16     標題: 回覆:越來越氣餒……

作者: minikoala    時間: 14-10-13 12:22

現在只是 10 月,大家唔好太早氣餒 !

經驗分享︰阿女四年前考小學,本身是12月尾的超細女。選了7 間應考,頭 5 間學校也 reject 了,僅第 6 間有2 nd in,到考第 7 間時,阿女已經好厭倦 interview,話唔去考。我同阿女講,話仍然未有學校收你丫,你要去 in 丫。佢最後都有去到。考完出來,一 d 都講唔到考左 d 咩,我心諗凍過水。結果,竟然係呢間學校以第一輪正取生收左佢﹗我真係開心到不得了。其後,佢連第 6 間學校既 second in 都過埋關,收左,我仲有得揀添﹗

所以,未到最後一刻未知結果都不要灰心,希望在明天﹗

今年,輪到我個仔玩呢個遊戲,已有 2 間 reject 了。但我以平常心看待,只是佢每次入去 in 之前,我總會先用方法逗佢笑,又同佢講,仔仔,一陣入去玩得開心 d,enjoy!

我知當大家在等待、無奈、失望之間徘徊時,總有想哭的一刻。有情緒乃人之常情,我也在等待中哭過。記住在這時間也讓你身邊的另一半理解你,安慰你,而且也不要讓你失望哭泣的表情給孩子見到,因為他們雖小,但已能理解你的心情,同時也因此不自覺地磨滅了他們的自信心,比起考不到心儀小學更難補救﹗

祝願大家也可以考到一間又理想又適合你們小孩子的小學﹗
作者: twllc    時間: 14-10-13 12:22     標題: 回覆:越來越氣餒……

我孖仔都未有offer,但我只覺得累,但冇氣餒… 預左冇offer,有係bonus,咁會舒服d。

仲有3間就見晒,依家希望佢地努力埋就算了

作者: grandmalolo    時間: 14-10-13 12:29

考小學只是過程,剛開始但有排玩,我曾經都玩足一年。末入小學,要爭學位,入到小學,爭名次和成績、入乜隊乜隊........平常心吧!
作者: Taloon    時間: 14-10-13 12:43

讀書條路咁漫長....
作者: llkllkllk    時間: 14-10-13 16:31

helloqueen01 發表於 14-10-10 21:21
剩下三間interview,一個offer 都冇,又係細女,真是好擔心!好沮喪!
same here, 細仔, in左幾間, 全部reject, 一係就waitlist到明年八月開學前! 好擔心!!

作者: catcc2000    時間: 14-10-13 19:11     標題: 引用:Quote:原帖由+baby_jkk+於+14-10-11+發表真

有幾難發生,我舊年都係一間waiting都冇,全reject

作者: catcc2000    時間: 14-10-13 19:12     標題: 引用:Quote:原帖由+baby_jkk+於+14-10-11+發表真

有幾難發生,我舊年都係一間waiting都冇,全reject

作者: snow228    時間: 14-10-13 19:21     標題: 回覆:越來越氣餒……

作者: Argyle    時間: 14-10-13 20:12     標題: 引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-10-12+發表唔洗

原帖由 catcc2000 於 14-10-13 發表
報番十幾間,唔信食蛋?!

作者: 5tgb    時間: 14-10-13 21:08

樓主唔使氣餒,自已孩子當年報私立、直資時都是無一間有2nd in 的。還要是讀勁 hea KG, 面試連普通話都唔識個D。但最後在扣門時,都能在舊區扣到—間唔算少人報的上、下午小學。祗要不氣餒,比心機去準備孩子,眀天一定會更好!
作者: Jane1983    時間: 14-10-13 21:27

舊年,我女的同學仔、興趣班朋友仔和鄰居小朋友,都有幾個報咗吾少,但全半香晒的case。
農曆年後見到面,見佢地真係好慘情...

但好奇怪地,到後來,每一個,真係每一個都搵到ok的歸屬,有d抽到、wait到、叩到、父母求教會幫到....。

作者: bksm    時間: 14-10-13 22:27     標題: 回覆:越來越氣餒……

請大家不要灰心,我是上年的過來人,這遊戲時過濾型式,有好多考生會報十間八間hold住四五個位,但係此終到下年九月都係要放位,還有些比兩家學費留到最後一日先放位,更有些攞住個位(私校)留到去叩門再選都得,到了六月至八月就會鬆好多位,可能學校call到你唔要。

作者: qqkkChivas    時間: 14-10-13 22:57     標題: 回覆:越來越氣餒……

剛才阿女問: 媽咪呀,宜家有冇小學收我呀?
我答: 暫時未有,但係你唔洗氣餒,因為還有幾間未in,只要努力、自己盡咗力就得!

然後我走咗入廁所喊咗😢

作者: polly.pocket    時間: 14-10-13 22:58     標題: 回覆:joslin0703 的帖子

就是有你地雙非d hk mum 先咁傷心咁擔心囉。要哭的應該是HK local parent吧。如果你們返國內讀應該會好快in到。不要哭了。倒不如回大陸讀啦。小孩也不用辛苦説廣東話。

作者: Dinosaur430    時間: 14-10-13 23:59     標題: 引用:剛才阿女問:+媽咪呀,宜家有冇小學收我呀?

原帖由 qqkkChivas 於 14-10-13 發表
剛才阿女問: 媽咪呀,宜家有冇小學收我呀?
我答: 暫時未有,但係你唔洗氣餒,因為還有幾間未in,只要努力 ...
可能女仔成熟啲。我仔仲傻下、傻下咁,每次去interview都覺得好好玩

作者: qqkkChivas    時間: 14-10-14 00:04     標題: 回覆:Dinosaur430 的帖子

今日有同學同阿女講已經有offer, 我相信因為咁所以她返來就問我!

作者: rsx    時間: 14-10-14 00:12     標題: 回覆:qqkkChivas 的帖子

請問除咗宣道&九龍塘小學,仲有邊間可以報,已經衰曬頭兩間了

作者: LWTbb    時間: 14-10-14 07:28     標題: 回覆:越來越氣餒……

唔好只報勁野,報d二線學校,收到offer就可平衡一下心理

作者: FMN    時間: 14-10-14 08:18

其實最慘係d小朋友,有時諗起都幾心酸,咁細個應該係開開心心嘅年紀,我都係暫時一間offer都無,本來對仔仔充滿信心的我,經過幾間失敗的經歷,有d連2nd Int 都無,心情跌至谷底,仔仔性格乘巧,外形討好,係九龍塘一間唔錯嘅幼稚園次次考第一,我都唔明失敗原因,但事實如此,我開始探討係唔係佢係入面有d我唔知嘅行為或者表現呢,從我多角度發問後,終於聽到d我無諗過會發生係佢身上的事,佢話有時面試時會心痛(我諗係壓力,唔係真係心痛),我即刻問佢點解,佢話驚學校唔收佢,我聽到即刻呆左,好彩忍得住無喊,佢平時活潑開朗,我地自問(係自問,受者可能唔係咁認為)無比壓力佢,但事實上原來佢係咁大壓力,我即刻同佢講你唔會無書讀架,其實已經有一間學校收左你,面試係一種經驗,我想你感受吓面試係點樣嘅,佢即刻好開心咁問我邊間收左佢,我唯有話佢知係灣仔架,而家唔講得住 因為間學校仲收緊人所以唔可以周圍同人講。各位家長要知道就算最後無offer,都唔關小朋友事,係現今社會及教育制度問題。我已決定搬屋抽獎,餘下的佢想Int 就Int, 唔去就算,大家都沒有壓力,或者到時揀一兩間扣門,請大家關心小朋友多些,不要只求追逐名校,在香港你的小朋友一定會有書讀,
作者: bubuG    時間: 14-10-14 08:28     標題: 引用:+本帖最後由+FMN+於+14-10-14+08:22+編輯+\

原帖由 FMN 於 14-10-14 發表

其實最慘係d小朋友,有時諗起都幾心酸,咁細個應該係開開心心嘅 ...
如果佢學術好,有禮貎,一定有學校收。我仔去年第一個offer在十一尾才出現,同一個星期,我收到3個 offers.

作者: Charlotte_mom    時間: 14-10-14 08:35     標題: 引用:+本帖最後由+FMN+於+14-10-14+08:22+編輯+\

原帖由 FMN 於 14-10-14 發表

其實最慘係d小朋友,有時諗起都幾心酸,咁細個應該係開開心心嘅 ...
個仔豬豬下,父母為佢擔心。到小朋友對自己要求太高,父母又怕佢俾壓力自己。希望你仔仔早日有心儀學校offer啦

作者: bubuG    時間: 14-10-14 08:39     標題: 回覆:越來越氣餒……

父母有壓力,其實小朋友知道的,是負能量。只不過是十月就氣餒,家長們是否太脆弱?

作者: lovemusiclove    時間: 14-10-14 08:42     標題: 回覆:越來越氣餒……

作者: Jane1983    時間: 14-10-14 08:46

回覆 FMN 的帖子

考學校的挫折,多數人都經歷過。你知道個仔頂吾順壓力,就自己啃晒去。
你都出埋搬屋玩抽獎,算盡晒力,睇吓天意,可能抽到好嘢。

同埋,如果你覺得小朋友有實力,堅持吓,實有人睇到的。

作者: FMN    時間: 14-10-14 09:15

多謝各位鼓勵,大家一齊努力,其實我問仔仔仲去唔去Int, 佢都話去,作為家長的我唯有作最壞的打算,最好的安排. 唔好以為小朋友咩都唔識唔會有壓力,其實佢地咩都知,平時嘻嘻哈哈一d都睇唔出。
作者: ericby    時間: 14-10-14 09:32

yes st margarte's ok thx god
作者: tantanmama    時間: 14-10-14 10:22

bubuG 發表於 14-10-14 08:39
父母有壓力,其實小朋友知道的,是負能量。只不過是十月就氣餒,家長們是否太脆弱?

...

人總有脆弱的時候, 特別係關於仔女嘅事最易觸動父母嘅神經. 沮喪時抒發一下, 想有人打下氣都好正常啫, 最緊要呻完後調整心情同戰略再上路.
作者: bubuG    時間: 14-10-14 10:26     標題: 引用:Quote:bubuG+發表於+14-10-14+08:39+父母有

原帖由 tantanmama 於 14-10-14 發表
人總有脆弱的時候, 特別係關於仔女嘅事最易觸動父母嘅神經. 沮喪時抒發一下, 想有人打下氣都好正常啫, 最 ...
對。人總有脆弱的時候,但十月已經弱...考小一過程很長,出年九月頭還有轉機,振作!

作者: sumaggie101    時間: 14-10-14 10:52

作者: maomaochoi    時間: 14-10-14 10:58     標題: 引用:又衰多間

原帖由 sumaggie101 於 14-10-14 發表
又衰多間:pit ...
唔好唔開心,加油!我之前都好唔開心...後來諗通左。就算有second in都未必有3rd in, 最終又未必會收...你需要的,神必會為你安排(雖然我冇宗教,但我都信整定...)

作者: klm402    時間: 14-10-14 10:58

sumaggie101 發表於 14-10-14 10:52
又衰多間:pit ...
依要加油呀.
昨為父母一定能撐半邊天的.
相信小朋友既能力, 未有OFFER既只係暫時性, 況且依家考既人實在太多,  運氣都好重要. 小朋友個個都出色.

作者: sumaggie101    時間: 14-10-14 11:05

作者: maomaochoi    時間: 14-10-14 11:10     標題: 引用:Quote:maomaochoi+發表於+14-10-14+10:58+

認真唔明點解阿仔咁失水準............唉, 慢熱型真輸蝕
我阿仔超talk得唔怕羞,學術都ok,但佢唔鍾意間學校就會唔表現...英華就係咁衰左...問佢,佢話都唔鍾意間學校。之前我真係傷心好耐...但諗到係佢讀又唔係我,我只有接受...

作者: AgapePa    時間: 14-10-14 11:12

LWTbb 發表於 14-10-14 07:28
唔好只報勁野,報d二線學校,收到offer就可平衡一下心理
二線學校真係慘, 除了俾人 hold 位當 backup.  仲要用來平衡心理.

作者: sumaggie101    時間: 14-10-14 11:13

作者: maomaochoi    時間: 14-10-14 11:15     標題: 引用:Quote:maomaochoi+發表於+14-10-14+11:10+

ai, 我果個AT LEAST要warm up 30 mins, 死未吖............性格生成, 無計
唯有寄望聖芳濟同宣道,唔駛warm up, 真係要開始操下阿仔

作者: Charlotte_mom    時間: 14-10-14 11:44

AgapePa 發表於 14-10-14 11:12
二線學校真係慘, 除了俾人 hold 位當 backup.  仲要用來平衡心理.
咁又唔好咁講....
個個父母都想揀最好果間, 但奈何最好的又往往最多人爭
有D"迫住屈就"讀間所謂二線, 讀讀下又會發現佢其實都幾好, 話咁快又6年
有D本來唔夠亮眼, 但有心去做, 有麝自然香, 就會吸引到D有質數的小朋友入讀, 就會做得更好
有何不可?

作者: mimics218    時間: 14-10-14 12:21

作者: littlefaith    時間: 14-10-14 12:35

Charlotte_mom 發表於 14-10-14 11:44
咁又唔好咁講....
個個父母都想揀最好果間, 但奈何最好的又往往最多人爭
有D"迫住屈就"讀間所謂二線, 讀讀 …
同意,今年二線學校都多人爭,唔好以為二線學校當水泡。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5