教育王國

標題: 幾多歲去check資優先準確? [打印本頁]

作者: elcowu    時間: 14-10-6 23:45     標題: 幾多歲去check資優先準確?

我仔仔今年三歲,我覺得佢鐘意嘅野同其他小朋友有啲唔同,例如:
鐘意睇世界地圖,你同佢讀幾次,佢已經記得大部份國家嘅位置。如波蘭格離係咩國家。
鐘意國旗,宜家大約能認出二十至三十個國家。
鐘意星球,已能準確說出九大行星的名稱及特點。
唔太鐘意玩玩具,玩一陣就掉低。
唔鐘意同同齡小朋友玩。不喜歡同人有眼神接觸。
好討厭沙粒或痴笠笠嘅野,如掂到但又不能即時清洗會大發脾氣。

我想同佢check下係咪有問題,幾歲去check會準啲?

作者: lillymarie    時間: 14-10-7 04:06

不喜歡與人有眼神接觸,這情況要多留意。
即時會想到會否有自閉症的可能,這需要及早看醫生判斷。
如果純綷想知道是不是資優,小學以後才評估都未遲。
作者: elcowu    時間: 14-10-7 08:15     標題: 引用:不喜歡與人有眼神接觸,這情況要多留意。即

原帖由 lillymarie 於 14-10-07 發表
不喜歡與人有眼神接觸,這情況要多留意。
即時會想到會否有自閉症的可能,這需要及早看醫生判斷。
如果純綷 ...
我都有懷疑過,但佢又無乜其它自閉症嘅特點,唔喜歡玩車碌,又唔係好固執。但我覺得佢係似有情髓問題。佢對驚嘅野反覺好大好大,如花灑,沙粒,亦好討厭顔料粘到手

作者: lillymarie    時間: 14-10-7 10:44

又或者研究一下他會否是個較容易焦慮的小朋友。

資優的小朋友都有好多類型的,各有不同性格。外向內向,樂觀悲觀,各有不同。資優只告訴你他的學習能力較強。
作者: Anniemun    時間: 14-10-7 13:18

elcowu 發表於 14-10-7 08:15
我都有懷疑過,但佢又無乜其它自閉症嘅特點,唔喜歡玩車碌,又唔係好固執。但我覺得佢係似有情髓問題。佢對 ...
"佢對驚嘅野反覺好大好大,如花灑,沙粒,亦好討厭顔料粘到手", 其實這部份似感統問題。

作者: Alam123    時間: 14-10-7 16:10     標題: 回覆:Anniemun 的帖子

同意,之前看過港台節目,個小朋友又不糸好怕沙,要做感統訓練。

作者: I_O_U_baby    時間: 14-10-8 13:23

沒有資優TEST, 只有IQ 智能評估,
好多都係透過遊戲去評估小朋友智商,
如果他不喜歡玩具,可能會失唔少分.

3歲太細, 我囝4歲做,得台灣版, 比較唔到香港同齡小朋友,
唔太準, 只可當個參考,了解下小朋友邊方面強弱.

無眼神接觸去健康院時一定要同姑娘講,
要注意是否有自閉。喜歡地圖,路線都是大部份自閉兒的特徵,
佢地會好沉迷去研究, 對其他事物無乜興趣.
害怕沙是感統問題, 可以透過TRAINING 去改善令佢無咁敏感.
最好同健康院講下, 或者可安排見醫生進一步了解小朋友情況。
作者: Lam3Tai    時間: 14-10-8 14:18

我阿仔4歲多D,周遭都懷疑佢資優,但老師懷疑佢ADHD,因為要rule out
,所以先帶佢做assessment,雖然出0黎結果好好,但其實我就認為份卷對4歲小朋友太深,亦"鄧"佢辛苦,咁細個人仔要被assess成2-3個鐘。
個人結論係:現有0既真係唔太準確可評估小朋友,大D先做仲合適準確。
作者: I_O_U_baby    時間: 14-10-9 15:56

Lam3Tai 發表於 14-10-8 14:18
我阿仔4歲多D,周遭都懷疑佢資優,但老師懷疑佢ADHD,因為要rule out
,所以先帶佢做assessment,雖然出0黎 ...
你係咪做韋氏? 點解可以做2-3個鐘?
我在小童群益會做, 佢話叫做45-90分鐘,
阿囝做左90分鐘, 出黎問佢佢話有D叫佢做做下又收埋無得玩,
我估有時限的.

不過做那位臨床完全無HEART,
我做完會建議JM 去其他地方做

作者: Lam3Tai    時間: 14-10-10 08:33

係做韋氏呀,小朋友由觀察到真正入去interview,連埋5分鐘break,上午10:00去,接近1點走。不過當中包括父母interview,大概半小時。我做私人。
作者: I_O_U_baby    時間: 14-10-10 10:02

Lam3Tai 發表於 14-10-10 08:33
係做韋氏呀,小朋友由觀察到真正入去interview,連埋5分鐘break,上午10:00去,接近1點走。不過當中包括父 ...
仲有5分鐘BREAK 咁好
我個位完全無乜心機同佢做,
可能佢唔LIKE呢類好動小朋友.

作者: kerkermui    時間: 14-10-10 13:30

我地做嗰時,係2個鐘一個appointment
首先係家長入去傾計,大約半個鐘就出返去,個半鐘之後返去接仔,已經做完玩緊!
以我所知,除咗做得快唔快之外,仲要睇小朋友合唔合作,如果中途太唔合作完成唔到某部份,又要加多份卷架!

作者: lillymarie    時間: 14-10-10 16:01

評估應該沒有限時。
心理學家會給某程度的問題給小朋友做,若答對某個%就去下一level, 又或者好多唔識就降低程度。

我仔做評估時用了近三個鐘,因為他每題都諗咗好耐,同時clin. psy可能低估了他,做完一個level又一個level, 所以做咗好耐。
作者: piglet0529    時間: 14-10-12 04:14     標題: 回覆:elcowu 的帖子

分享一下: 我仔五歲, 行過的路同你仔差不多, 冇明顯的自閉但有時較偏執有情緒, 之前只喜歡同大的既小朋友或大人玩, 沈迷狹窄興趣, 佢已經進展到小島國都識埋, 量子到omni-universe, 佢評左高功能自閉即亞氏保加症, 你排下評估一下

作者: piglet0529    時間: 14-10-12 04:58     標題: 回覆:piglet0529 的帖子

至於資優我仔未test, 但明顯佢既數學老師話超冃齡, share下佢四歲時我問朋友既情況, 佢依家大的, 的問題更加實質的

圖片附件: myphoto.jpg (14-10-12 04:58, 107 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=MzQ0NDZ8MDc5ZGY1ZTB8MTcxNzI1NjAyOHww

作者: Jo3    時間: 14-10-12 22:04     標題: 引用:+本帖最後由+elcowu+於+14-10-7+00:00+編輯

原帖由 elcowu 於 14-10-06 發表

我仔仔今年三歲,我覺得佢鐘意嘅野同其他小朋友有啲唔同,例 ...
仲有可能有感統問題

作者: 浩霆豬豬    時間: 14-10-13 09:18     標題: 引用:Quote:Lam3Tai+發表於+14-10-8+14:18+我阿

原帖由 I_O_U_baby 於 14-10-09 發表
你係咪做韋氏? 點解可以做2-3個鐘?
我在小童群益會做, 佢話叫做45-90分鐘,
阿囝做左90分鐘, 出黎問佢佢話有 ...
我仔都係做韋氏,都做咗兩個半鐘喎!係資優教育學院做㗎!阿仔話好好玩,佢鍾意諗嘢,雖然有啲題目深,不過佢話都有試吓答

作者: elcowu    時間: 14-10-13 09:25     標題: 引用:至於資優我仔未test,+但明顯佢既數學老師話

原帖由 piglet0529 於 14-10-12 發表
至於資優我仔未test, 但明顯佢既數學老師話超冃齡, share下佢四歲時我問朋友既情況, 佢依家大的, 的問題更 ...
我想問一下,你仔仔宜家幾多歲?成長上與人相處有無問題呀?

作者: piglet0529    時間: 14-10-13 09:44     標題: 引用:Quote:原帖由+piglet0529+於+14-10-12+發表

原帖由 elcowu 於 14-10-13 發表
我想問一下,你仔仔宜家幾多歲?成長上與人相處有無問題呀?
五歲, 今年五月才剛確診, 因佢証狀三歲時不太明顯,  近四歲才出多左, 自早幾個月冇用姐姐加上上左三個社交情緒班後, 社交進步了不少, 同同學仔互動多了, 亞氏的小朋友最怕比同學排擠, 我不擔心資優點去發展, 只想佢不太被孤立, 有自己的朋友, 我仔依家排i位但到幼稚園畢業都未必有, 會另找其它社交班比佢, 你早發現, 快的帶佢去評估,友人説他哥哥的兒子十多歲在美國也是亞氏, 及於三歲時及早已識別有專業協助, 成長上交的同學朋友都是班中較成熟的, 學業上屬聰明記性好, 但大左依然有固執行為但只表現在家, 對外人會收斂, 希望對你有幫助

作者: piglet0529    時間: 14-10-13 10:13     標題: 引用:Quote:原帖由+lillymarie+於+14-10-07+發表

原帖由 elcowu 於 14-10-07 發表
我都有懷疑過,但佢又無乜其它自閉症嘅特點,唔喜歡玩車碌,又唔係好固執。但我覺得佢係似有情髓問題。佢對 ...
我兩三歲時都有懷疑過佢自閉, 同健康院講佢完全當我搵野黎講, 因當時佢明顯有眼神接觸唔玩車碌轉圈, K1老師同我講佢資優健康院問卷全pass, 但做媽媽既日對夜對一定知佢有問題, 好彩到K2個老師夠細心也睇到問題, 佢既全篇文章的描述加上醫生再問曰常事情,最後再真診知佢問題

作者: Lam3Tai    時間: 14-10-13 12:24

其實如果唔係好急好急,大D做結果真係可以差好遠,我阿仔半年前同半年後,都睇住佢唔同,好多0野都處理得更好,表達思想亦更清晰。我相信不同程度0既徵狀都一樣,一定更明顯,對於測試結果就更可靠啦。
各媽媽,加油喔!
作者: 咖央    時間: 14-11-27 10:46     標題: 回覆:elcowu 的帖子

講嘢唔望人就要教。
我個人覺得唔好太細個做,6歲以上先
我女細個好多似亞氏保加的症狀,但隨住佢升左高班同上小學,接觸到更多高年級,有更多活動,固執怕事迷戀單一喜好等等嘅嘅性格就無咗,但行為仲有啲怪,老師投訴,我先去做test。test完話佢資優,又唔係亞氏保加

作者: pppwong    時間: 14-11-27 16:16

piglet0529 發表於 14-10-13 10:13
我兩三歲時都有懷疑過佢自閉, 同健康院講佢完全當我搵野黎講, 因當時佢明顯有眼神接觸唔玩車碌轉圈, K1老師 ...

何否PM我你去那裏做評估及上社交班﹖
我仔也是有眼神接觸, 但很固執, 也有情緒問題, 現在2歲. 他在學校好些, 在家的問題比較明顯, 真是做阿媽先明...

作者: 咖央    時間: 14-11-27 16:23     標題: 回覆:elcowu 的帖子

我回想我k1時先第一次去郊外旅行,要經過一個好多石仔嘅爛地停車場,只有佢一個行到喊。去泳池又唔感郁。
而家5,6歲竟然鍾意去沙灘玩沙,去游泳池"味"水。所以我覺得唔好太早去判斷。

作者: 咖央    時間: 14-11-27 16:23     標題: 引用:我回想我k1時先第一次去郊外旅行,要經過一

原帖由 咖央 於 14-11-27 發表
我回想我k1時先第一次去郊外旅行,要經過一個好多石仔嘅爛地停車場,只有佢一個行到喊。去泳池又唔感郁。
...
打漏,係我個女

作者: Rachelmummy2008    時間: 14-11-27 17:03

咖央 發表於 14-11-27 10:46
講嘢唔望人就要教。
我個人覺得唔好太細個做,6歲以上先
我女細個好多似亞氏保加的症狀,但隨住佢升左高班 ...
可否講下老師投訴什麼?
作者: 咖央    時間: 14-11-27 18:32     標題: 回覆:Rachelmummy2008 的帖子

總之喺佢眼中覺得古怪囉

作者: piglet0529    時間: 14-11-27 19:18     標題: 回覆:pppwong 的帖子

我係健康院轉介CAC評, 但他仔得兩歲, 除非自閉徵狀很明顯, 如果唔係可能只係trouble two 咋喎!

作者: pppwong    時間: 14-11-28 14:05     標題: 引用:我係健康院轉介CAC評,+但他仔得兩歲,+除非

原帖由 piglet0529 於 14-11-27 發表
我係健康院轉介CAC評, 但他仔得兩歲, 除非自閉徵狀很明顯, 如果唔係可能只係trouble two 咋喎!

...
但健康院的針己打完,如何再回健康院取轉介呢?

作者: Paulgaza    時間: 14-11-28 14:46

The test used in HK are mostly 韋氏, however, the accuarcy is in doubt as reflected by my friend who is an educational professional. Though my son has undergone the test, it is not my "intention" to check if he is gifted child. The main reason for one who goes for the test, I regard is only to HELP the kid to "handle" his studies but not for the other reasons, for instance, to see if he/she is really outstanding in group. It is not a good objective and too much pressure for the parents and the kids. Most of the parents or kids would find themselves very disappoint if it is for the reason to "show-off" or expect too much.
My son finally undergone the test in his primary studies upon strong recommendation from his MANY foreign teachers. As you konw, most of the foreign teachers have vast experience/ knowledge to justify if a kid is gifted child or not.  After that, by recommendation of his secondary school, he participated the test for talent held by Education Bureau in Form 2. Finally he was granted a seat at Academy of Gifted Child in Shatin, where an ID is given for him to join all activities held by the Academy and mostly at no charge. And the school after knowing his talent, have tried to give him some more challenging works (Int'l School) so that the pace of studies could be positively adjuested upon his needs.
Be honest, most of the parents might regard his/her kid has special talent than the rest. But reality is not. To me, I think all kids have differenet talents. Let him/her grows in a Natural way is the best way indeed.
Just personal opinion!
作者: piglet0529    時間: 14-11-28 19:43     標題: 引用:Quote:原帖由+piglet0529+於+14-11-27+發表

原帖由 pppwong 於 14-11-28 發表
但健康院的針己打完,如何再回健康院取轉介呢?
你打去健康院問下, 講你問題想排CAC評估得唔得? 我仔咁啱小肌爭的的一路有跟緊我再講我concern所以行的路會不同的

作者: pppwong    時間: 14-11-28 20:35     標題: 引用:Quote:原帖由+pppwong+於+14-11-28+發表但

原帖由 piglet0529 於 14-11-28 發表
你打去健康院問下, 講你問題想排CAC評估得唔得? 我仔咁啱小肌爭的的一路有跟緊我再講我concern所以行的路會 ...
Thanks! 聽說Cac起碼排1年,現在只有2歲,但排定也差不多:;pppp:

作者: Vero    時間: 14-12-4 03:26     標題: 引用:The+test+used+in+HK+are+mostly+韋氏,+how

原帖由 Paulgaza 於 14-11-28 發表
The test used in HK are mostly 韋氏, however, the accuarcy is in doubt as reflected by my friend who ...
What's 韋氏 in English? What is your son's characteristics that are perceived by the foreign teachers ?

作者: Vero    時間: 14-12-4 03:29     標題: 引用:Quote:原帖由+elcowu+於+14-10-13+發表我想

原帖由 piglet0529 於 14-10-13 發表
五歲, 今年五月才剛確診, 因佢証狀三歲時不太明顯,  近四歲才出多左, 自早幾個月冇用姐姐加上上左三個社交 ...
知否亞氏的英文是什麼?

作者: piglet0529    時間: 14-12-4 10:07     標題: 引用:Quote:原帖由+piglet0529+於+14-10-13+發表

原帖由 Vero 於 14-12-04 發表
知否亞氏的英文是什麼?
Aspergy

作者: Vero    時間: 14-12-4 16:19     標題: 引用:Quote:原帖由+Vero+於+14-12-04+發表知否亞

原帖由 piglet0529 於 14-12-04 發表
Aspergy
Thanks

作者: piglet0529    時間: 14-12-4 18:06     標題: 引用:Quote:原帖由+piglet0529+於+14-12-04+發表

原帖由 Vero 於 14-12-04 發表
Thanks
但這個term其實現已歸入"自閉症譜系"

作者: Vero    時間: 14-12-5 00:25     標題: 回覆:piglet0529 的帖子

Ic

作者: happybbg    時間: 15-2-13 00:06     標題: 回覆:elcowu 的帖子

我女都系呀!對d颜料,泥膠,麵包果d手感好驚

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5