教育王國

標題: Deleted~ [打印本頁]

作者: marcoli8    時間: 14-10-4 19:15     標題: Deleted~

作者: lukimama    時間: 14-10-4 19:28     標題: 回覆:marcoli8 的帖子

由入到出大概50mins, (我估真係in 既時間可能得30mins) 我女話兩個人合作畫畫, 畫左好耐, 老師講左個故事, 一人答一條問題。 其他就冇咩問。
好似好簡單咁, 學校如果篩選合適小孩?

作者: marcoli8    時間: 14-10-4 19:31     標題: 引用:由入到出大概50mins,+(我估真係in+既時間可

原帖由 lukimama 於 14-10-04 發表
由入到出大概50mins, (我估真係in 既時間可能得30mins) 我女話兩個人合作畫畫, 畫左好耐, 老師講左個故事 ...
同我小朋友講的一樣! 一齊畫畫,講故事答問題!

作者: keio    時間: 14-10-4 19:35     標題: 回覆:德望面試完結了

仲有在指定圖形內畫自己嘅英文名

作者: chloe_b    時間: 14-10-4 19:57     標題: 回覆:德望面試完結了

我女話故事答問題果度,一人答一題先,之後有剩就邊個舉手話識答就邊個答

作者: babycute2009    時間: 14-10-4 20:56

我小朋友話用英文問左幾條問題, 如叫咩名,係邊間學校選,鍾意咩動物; 合作畫畫, 問畫緊乜, 我囡畫狗
老師講中文故事, 佢答個題我覺得幾難,老師問而家有一間屋仔可容納3個小朋友,咁小朋友想邀請家長一齊玩, 咁點算, 我囡答咁小朋友係屋內玩, 大人係屋外玩...

仲有玩傳波game

作者: lukimama    時間: 14-10-4 21:25

回覆 keio 的帖子

好似係三角形入面寫名

作者: marcoli8    時間: 14-10-4 23:17     標題: 引用:由入到出大概50mins,+(我估真係in+既時間可

原帖由 lukimama 於 14-10-04 發表
由入到出大概50mins, (我估真係in 既時間可能得30mins) 我女話兩個人合作畫畫, 畫左好耐, 老師講左個故事 ...
都想知學校如果篩選合適小孩!?

作者: suzuki12    時間: 14-10-5 00:32     標題: 回覆:marcoli8 的帖子

Same thought actually... Their interview performance should be more or less the same given the interview is rather simple.

Criteria based on portfolio ? KG ? Address ?
KG assessment report ?

We never know ...

作者: bcf    時間: 14-10-5 01:19

完全同意,面試形式十分簡單,真難明學校用甚麼標準收生, 我們不是名幼、住的地方普通,面試完已打定輸數。
作者: carolmum    時間: 14-10-5 02:50

我哋無玩傳波遊戲吖!而且畫畫是自己畫的。
只係聽故事後答問題,舉手搶答,然後按題目指示畫畫
作者: pearltsang    時間: 14-10-5 09:09     標題: 回覆:carolmum 的帖子

面試型式太簡單, 真不知道他們如何選擇, 開始覺得真是要贏在起跑線是對的. 例如入名幼.

作者: suzuki12    時間: 14-10-5 09:47     標題: 引用:面試型式太簡單,+真不知道他們如何選擇,+開

原帖由 pearltsang 於 14-10-05 發表
面試型式太簡單, 真不知道他們如何選擇, 開始覺得真是要贏在起跑線是對的. 例如入名幼.

...
U should mention in your questionnaire yesterday ! (Just kidding)

作者: nobletree    時間: 14-10-5 10:01     標題: 回覆:pearltsang 的帖子

要对自己小朋友同學校有信心,學校多年歷史,有自己一套的收生標準。加油

作者: babycute2009    時間: 14-10-5 11:02

可能睇小朋友既性格,態度啦, 每個小朋友都係獨特, 非筆墨成績表獎項可以形容
作者: lovemykidss    時間: 14-10-5 11:08     標題: 回覆:德望面試完結了

況且本身已有德望幼稚園,外來生應該收吾多

輸贏都吾緊要,都係一個經驗

不要給小朋友壓力

作者: marcoli8    時間: 14-10-5 11:34     標題: 引用:況且本身已有德望幼稚園,外來生應該收吾多

原帖由 lovemykidss 於 14-10-05 發表
況且本身已有德望幼稚園,外來生應該收吾多

輸贏都吾緊要,都係一個經驗
知唔知今年收多少外來生?

作者: babycute2009    時間: 14-10-5 12:16

marcoli8 發表於 14-10-5 11:34
校長係簡介會講大約一班半會係外來生, 自己估計大約60-70人

作者: hknote    時間: 14-10-5 12:28     標題: 回覆:德望面試完結了

上年我識好多,大部份收既包括我兒甥女,都係教徒,或睇父母職業,

作者: boboapril    時間: 14-10-5 14:05     標題: 引用:Quote:原帖由+lovemykidss+於+14-10-05+發

原帖由 marcoli8 於 14-10-05 發表
校長係簡介會話約收100個外來生

作者: Soundman    時間: 14-10-5 20:59     標題: 回覆:bcf 的帖子

如果係咁簡單就絕對唔需要搵小朋友面試啦。面試時都係英文為主,小朋友未能對答當然會影響到面試成績。而邊住度,邊間幼稚園我相信不會有幫助,攞申請表的時候大家都知道要交幾錢學費,住豪宅都唔代表會交多d,或者學校可以收多d。
一般學校都係要收有得教嘅學生,唔通讀間所謂名幼加上住所謂豪宅但面試時英文都唔識講就收?
我相信收生的準則係睇小朋友面試時的表現。

作者: Jane1983    時間: 14-10-5 21:36

面試表現最重要,但佢問得吾係話深,咁點揀人就好講老師心水。

其實好難考究,盡全力,報合理數量的學校就係啦,反正最後一定有書讀。
作者: MiffyBus    時間: 14-10-6 00:00

兩天的問卷是否一樣?
作者: LittleButter    時間: 14-10-6 00:54

MiffyBus 發表於 14-10-6 00:00
兩天的問卷是否一樣?
已與朋友求證, 第一天與第二天不同。(只有第一條題目相同) 後來更發現, 原本她們同是第一天面試, 已經不同了! 所以可能根本有好幾個version。
不過個人認為, 這份問卷影響不大, 因為昨天眼見在禮堂裡有些家長是兩公婆一同研討的(明明只可一位家長陪同), 另外又見到D 媽媽好像是不斷地在電話裡查字典, 看文章等, 所以直覺告知我這份問卷佔分不多, 大家不用太上心呢! 不過或者當最後, 只餘下最後幾個既同分又分不到高低的, 可能就需要找出她家長的問卷來了!

作者: babycute2009    時間: 14-10-6 01:09

咁4/10小朋友考左d咩呢?
作者: simsimwong    時間: 14-10-6 08:26

都係聽故事舉手答問題,之後跟英文指示在圖形畫畫、寫名
作者: klm402    時間: 14-10-6 10:04

我女話佢全部識答, 只係有一題長脛鹿同龜既問題佢唔夠人地快, 所以讓人答.
作者: adam112    時間: 14-10-6 10:42

畫圖畫好似唔係自由發揮,我個女話題目係聖誕節,根住張紙上面有個三角形,要用個三角形創作,我個女話佢隔離個小朋友話畫PUPU
作者: cowcow826    時間: 14-10-6 10:51     標題: 回覆:德望面試完結了

請問德望需要second interview ma?

作者: cmir    時間: 14-10-6 10:53

回覆 cowcow826 的帖子

No, just 1 interview.
5/11 will release the result
作者: nobletree    時間: 14-10-6 13:50     標題: 引用:回覆+cowcow826+的帖子 No,+just+1+interv

原帖由 cmir 於 14-10-06 發表
回覆 cowcow826 的帖子

No, just 1 interview.
其實一次過都几好,得就得,吾得就算

作者: monmuifamily    時間: 14-10-6 19:48

回覆 carolmum 的帖子

同我個女所講一樣....
作者: matv    時間: 14-10-7 09:04

回覆 MiffyBus 的帖子

我地9月底in, 先寫名在心型內, 再聽故事,答問題一題,有人答3題。 之后2人一組合作畫幾組玩具店內的東西,即一個小朋友畫完,一個抄,再創作一個,給拍擋的小朋友抄。 題目設計不錯。
作者: marcoli8    時間: 14-10-7 09:45     標題: 引用:回覆+MiffyBus+的帖子 我地9月底in,+先寫

原帖由 matv 於 14-10-07 發表
回覆 MiffyBus 的帖子

我地9月底in, 先寫名在心型內, 再聽故事,答問題一題,有人答3題。 之后2人一組合 ...
我小朋友亦有提及店舖!你小朋友描述得很指細!!

作者: B.B.BaBa    時間: 14-10-8 17:22

其實你地係咪認為考好多學術知識先算係有收生準則?

就樓上咁多位家長所講,我見到德望收生睇好多方面的能力,包括應對能力、創意、同人相處的社交及協商能力、presentation skill、聽從指令、坐定定、學術知識、手腳活動及協調能力等等。

相信每間學校設計出來的面試內容,一定是有其背後用意的
作者: teambuilder    時間: 14-10-8 17:46

回覆 B.B.BaBa 的帖子

同意,而評分必定係基於一些能量化的準則。
作者: edmundlcm    時間: 14-10-12 10:25

你讀咗一年級你就知道小朋友同家長有幾大壓力,停一秒既時間都冇。
作者: MGTM    時間: 14-10-12 10:38

回覆 edmundlcm 的帖子

你係用家?
作者: edmundlcm    時間: 14-10-12 17:38

讀過你就知!名校要付出好多,每個小朋友爭成績得好緊要,家長的面生係頭頂,小朋友小一已經分黨分派!😥
作者: qqkkChivas    時間: 14-10-12 17:54     標題: 回覆:edmundlcm 的帖子

一年級就搞小圈子?同學之間會有是非嗎?

作者: ericby    時間: 14-10-12 17:54

未讀過都知, D 家長日日報告
作者: Jane1983    時間: 14-10-12 18:14

有無咁誇張?

作者: babycute2009    時間: 14-10-12 18:15

網上少人講,自己又唔識人係呢間學校讀,唔知咁多喎
作者: BBUU    時間: 14-10-12 18:22

請問你們的小朋友是德望學生嗎?我的小朋友是今年德望小一生,每天開心上學放學,每天有時間玩樂,家長們很友善而且互相幫助。我只可說在每一個群體都可能會有小圈子,但在這校的情況並不如樓上所述。
作者: Keroleen    時間: 14-10-12 18:23     標題: 回覆:德望面試完結了

好多人曾經日日11點都做不完。但也有說呢一兩年好似教返正常步伐。

作者: babycute2009    時間: 14-10-12 18:31

BBUU 發表於 14-10-12 18:22
請問你們的小朋友是德望學生嗎?我的小朋友是今年德望小一生,每天開心上學放學,每天有時間玩樂,家長們很 ...
多謝你的分享!
作者: siden    時間: 14-10-12 18:33     標題: 引用:回覆+edmundlcm+的帖子 有無咁誇張?

原帖由 Jane1983 於 14-10-12 發表

有無咁誇張?
有冇咁誇張 x 2

作者: B.B.BaBa    時間: 14-10-12 19:48

假的,學生之間相處不知幾融洽,課程改革之後功課量不多,小一來說,一個多小時已可完成。家長方面,亦不覺很多怪獸或麻煩事
作者: MGTM    時間: 14-10-12 20:23

我係用家,完全不同意你所說的。小朋友初小,每天三至五樣功課,45分鐘至一小時做完。星期五會比平日多一點功課。星期六早上,我們會溫習。星期天是家庭/玩樂日。由於學校早上課,每晚準時八點半上牀。她很喜歡學校,而我們家長也互相幫助,為女兒們的學業與開心成長努力。
作者: edmundlcm    時間: 14-10-13 00:13

我都係用家,我個group家長冇一個話冇壓力,而家先剛剛返學個幾月,讀耐啲你就知!我祇係講事實啫
作者: edmundlcm    時間: 14-10-13 00:17

如果係好老師唔會教一年就唔做
作者: babycute2009    時間: 14-10-13 08:40

edmundlcm 發表於 14-10-13 00:13
我都係用家,我個group家長冇一個話冇壓力,而家先剛剛返學個幾月,讀耐啲你就知!我祇係講事實啫 ...
可否具體講下有乜咁大壓力?

作者: B.B.BaBa    時間: 14-10-13 08:53

唔排除有啲家長慣性乜都壓力一餐。
我舊年個Group,同一件事,有人緊張到胃痛頭痛,有人好悠閒
問題在那?請自行判斷
作者: BBUU    時間: 14-10-14 00:08

我相信一間學校裏總有老師離開或加入,總會有人事變動。老師的離職亦會有着不同的原因,但如以此來定論學校好不好,似乎有些不公平!另外或許你的群組和我的不大相同,這個多月以來,我沒聽過家長說有壓力,而我們一家就慶幸學校給予適量而且有趣的功課,開學至今只默了一次書,暫時都是一星期一次,讓女兒享受學習!或許遲些會有改變或頻密一些,但循序漸進令我們一家仍可享受秋天週末的假期,感覺真的很不錯!但當然這如很多家長所說,學校是否適合學生和家庭最重要!
作者: BBUU    時間: 14-10-14 00:30

另好奇一問,有說而家剛開學個幾月,讀耐咗你就知,其實知什麼呢?你是用家小朋友也只是在這裏上學個多月,如你這麼清楚讀耐了會有什麼負面情況,當初又為何仍讓小朋友入讀呢?
作者: a_for_apple    時間: 14-10-14 07:28     標題: 回覆:德望面試完結了

請教高小嚮改革後,係咪都少功課呢?

作者: hongk    時間: 14-10-14 08:43

德望名聲不錯,自然有她的原因。我只是有一個疑問,老師怎麼管理一個班上的45個小朋友?小朋友是不是上學時間裡等待的時候都特別的長?
作者: klm402    時間: 14-10-14 09:36

姪女係GH讀小四了.
起初小一,二確好辛苦, 因佢係一間唔谷既KINDI出身. 經過兩年哥哥嫂嫂努力改造, 依家佢好多野都自己處理了.
從前一個怕羞妹一名, 咩都唔敢試唔敢做既小女孩, 今日可以話係脫胎換骨, 佢好自豪自己係GH既學生, GH既學生對學校有高度既歸屬感.
我都好希望女女有幸可以成為一份子
作者: Ling2014    時間: 14-10-14 10:36

it's lucky that my girl is in GH P1 now. So far my girl is happy/ proud to be Good hoper. She can finish homework within an hour every day.

I would recommend GH to all my friend without doubt. It is really a good school. The teachers are nice and my girl loves them all.

作者: Ling2014    時間: 14-10-14 10:39

回覆 hongk 的帖子

students would bring books to read everyday. they can read it while waiting for assembly or teacher. It is really good practice as my girl can finish the book after off from school.
作者: hongk    時間: 14-10-14 10:41

Ling2014 發表於 14-10-14 10:39

students would bring books to read everyday. they can read it while waiting for a ...
Any book?Like chapter books?
作者: Ling2014    時間: 14-10-14 10:44

my girl would bring the books she likes. She is reading magic tree house and rainbow fairy now.
作者: hongk    時間: 14-10-14 10:55

Ling2014 發表於 14-10-14 10:44

my girl would bring the books she likes. She is reading magic tree house and rain ...
Thanks! That is good to know and makes me feel relaxed. One more question, do they get more chances to talk or present during school time? I am always worried about their presentation or communication skills, not about their academic level.
作者: B.B.BaBa    時間: 14-10-14 11:11

BBUU 發表於 14-10-14 00:30
另好奇一問,有說而家剛開學個幾月,讀耐咗你就知,其實知什麼呢?你是用家小朋友也只是在這裏上學個多月, ...
我都想知 "讀耐左就知" 係知乜?小女幼小加埋讀左四年,我真的 get 唔到 "知" 什麼

作者: 奥脫福    時間: 14-10-14 12:07

小心有人想「高沽低(手查)」,出口術刻意「唱淡」噢!  
作者: hknote    時間: 14-10-14 12:07     標題: 引用:回覆+hongk+的帖子 students+would+bring+

原帖由 Ling2014 於 14-10-14 發表

students would bring books to read everyday. they can read it while waiting for a ...
好多間學校都係了
我細女宜家k3,都係讀rainbow magic.fairy喎

作者: babycute2009    時間: 14-10-14 12:19

hknote 發表於 14-10-14 12:07
好多間學校都係了
我細女宜家k3,都係讀rainbow magic.fairy喎
Rainbow Magic Books 一頁好多字嫁喎, 自己識讀咁犀利?! 

作者: hknote    時間: 14-10-14 12:33     標題: 引用:Quote:hknote+發表於+14-10-14+12:07+好多

原帖由 babycute2009 於 14-10-14 發表
Rainbow Magic Books 一頁好多字嫁喎, 自己識讀咁犀利?! 
係,
因女間幼稚園,係每日帶圖書返去分享和睇的
其實小一和k3只相差一年,大家識既野,可以係差不多

德望我女都有考,我上年聽到有人講,德望可以hea住讀六年甘利害,所以今年同女報。

作者: marcoli8    時間: 14-10-14 12:42     標題: 引用:Quote:原帖由+babycute2009+於+14-10-14+發

原帖由 hknote 於 14-10-14 發表
係,
Hea住讀

作者: Jane1983    時間: 14-10-14 13:03

回覆 hknote 的帖子

千祈咪信可以hea讀6年。同你講果個人,一係就想曬自己個女好叻,吾讀都好勁,吾係就係佢無要求,吾包尾就算。
我都識2個讀,辛吾辛苦、壓力大吾大,好睇小朋友性情、能力和家長的支援和態度,但一定吾係hea讀,發夢又一日的學校。

作者: hkpapa852    時間: 14-10-14 13:12

hknote 發表於 14-10-14 12:33
係,
佢點定義"Hea住讀"先?

以我所認識個幾個真係係德望"Hea住讀"既小朋友, 最後只能轉去黃大仙區既2線, 甚至3線既中學

作者: happybibi    時間: 14-10-14 14:58

阿女讀緊小二, 功課不多, 又少默書, 又不排名次, 可以用快活來形容.  作為家長, 我沒有任何壓力.  家長之間用whatsapp互相幫助, 好有效率, 沒有比較什麼. 相比阿仔之前讀官小, 阿女是幸福的.
作者: Ling2014    時間: 14-10-14 15:06

my girl can only read rainbow fairy in P1. Before that, she can only read oxford reading tree. For presentation or communication skill, they have 2 oral classes every week. I am not sure whether they have chance to speak up. As you know there's around 45 students in a class.

作者: catf2    時間: 15-2-9 17:11

回覆 hknote 的帖子

Hea 住讀 ? 唔合格小一都要留班喎, 見到升唔到班轉左校了

hea 到小六都唔洗走, 真係好叻女啦 !

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5