教育王國

標題: 点樣令小朋友講英文比較native? [打印本頁]

作者: phyllislau    時間: 14-9-22 23:40     標題: 点樣令小朋友講英文比較native?

參加朗誦班有效嗎?

作者: little_yolky    時間: 14-9-23 09:46

phyllislau 發表於 14-9-22 23:40
參加朗誦班有效嗎?
一定要搵個native製造語境。而且不可以只一星期一堂咁小。可以既話, 依家暑假咁長, 最好去外國文化交流一下。我朋友(不過佢囡囡升小六了)今年陪囡囡去咗澳洲農場三星期, 學習當地文化, 住在農場內, 又可以製造全英語境。所以真係好羨慕有錢既FTM, 真係可以involve好多。

作者: phyllislau    時間: 14-9-23 10:32     標題: 回覆:little_yolky 的帖子

其實我囡囡由幼稚園到以架小二,學校大部分時間都係講英文,只是佢D口音都係好港式英文,我想佢講得好聽D,有無辨法?

作者: yfchoy    時間: 14-9-23 10:55

要令小朋友講到native english,多聽多講多睇係不二法門,但要令小朋友有興趣學才是最重要。可能大家會話好難令小朋友有興趣,怎樣令小朋友有興趣相信只有家長自己才最清楚,但有一點要令小朋友明白,英文並不可怕而且幾好聽,好似唱歌仔咁,嘗試找尋當中的趣味。我暫時仍未令女兒提起興趣,唯有選擇一些佢喜歡既卡通既英文書睇,初時睇圖,遲啲希望可以睇埋字。
不過,我以過來人可跟樓主說,我學的英語雖然生字唔算多和深,但一出口總能騙得到人們以為我在外國很久,聽落一點都唔似香港人講英語(去了澳洲3年半讀書)。可能樓主以為我的口音是在留學學回來,但是錯了!我的口音是在中三時跟學校英文老師經常談話開始(我的中學是一間當年band 5學校),大部份同學都唔理該英文老師(佢是黑皮膚人,唔清楚是哪國藉,但口音絕對冇問題)。每天我都諗問題跟老師溝通,而且我喜歡英文歌,會跟住流行曲哼,有歌詞就跟歌詞,會看西片,邊追字幕邊聽邊學佢哋講話的語氣。後來,每天都會睇6點明珠台的外國肥皂劇(當年有一時段必播),有時有字幕,冇既就要靠估。久而久之,跟本不再需要扮外國人既口音都會有自己既一套出嚟,而講出嚟既感覺係絕對唔覺係做作。因為當講英文時的語氣就係有感情,正如跟朋友一般談話係唔會完全冇感情,一切都嚟得好自然。我記得曾經有一位導師(當時讀VTC緊酒店課程)要求我哋每日讀一段英文報紙報導出來時,佢一聽我讀英文即刻問咗句我係咪係外國返嚟,但其實當時我從未去過外國呢!雖然有時我仍會詞不達意,但跟外國人談話時佢哋好多時都唔介意自己表達得唔好。學任何語言都好,最緊要胆大多講。好多人既通病係怕講錯被人笑,但我發現這情況通常會出現返係香港人自己身上,笑別人說得唔啱。但小朋友一般來說都唔會怕講錯話(除非好怕醜),所以多鼓勵佢哋多聽多講多接觸,為佢哋建立信心,就算講錯都唔怕被人笑(笑人的人才是愚蠢的人),佢哋會學得很快!我爸爸從我自細開始咩歌都會聽,聽到很多好聽英文舊歌。興趣不自覺地由此而起。但有一點一定要明白,若果發現自己的英語口音不太好又不想小朋友學不正的口音,盡可能別以英語跟小朋友對話(我自己都唔會同囡囡講英文,除了讀書時。老公外國生活十幾年亦唔會同囡囡講英語,除咗好嬲時佢就會不自覺地講英文罵人),學習外語會話,通常都係先模仿當地人口音,熟能生巧,多練習,慢慢就完全不用去想怎樣先講得像native speaker。
作者: MASAYA    時間: 14-9-23 11:07

yfchoy 發表於 14-9-23 10:55
要令小朋友講到native english,多聽多講多睇係不二法門,但要令小朋友有興趣學才是最重要。可能大家會話好 ...
多謝分享,我鍾意睇人地自己既故事多過育兒心得
作者: yfchoy    時間: 14-9-23 11:50

MASAYA 發表於 14-9-23 11:07
多謝分享,我鍾意睇人地自己既故事多過育兒心得

多謝欣賞,所以我覺得,若果營造到一個類似外國的環境俾小朋友去不自覺地適應固然係好,但這是被動的,倒不及小朋友自己去尋求知識的好和珍惜。若然一切只是環境所迫而去學,一旦發現英語不再較以前的常用(如轉了中文學校),小朋友會盡量去避免接觸,久而久之就會生疏。若本身對英文是有興趣,總會揾方法去接觸,呢樣就係主動和被動學習既分別和效益。我到現在為止仍不停找一些外國drama去睇,去學一些新的詞彙。
以上可能大家未必十分認同(十分明白好難去令小朋友對英文產生興趣,我都嘗試緊,但個人經驗話我知能令小朋友有興趣學習才是最好),不喜勿插。

作者: phyllislau    時間: 14-9-23 12:49     標題: 引用:+本帖最後由+yfchoy+於+14-9-23+11:54+編輯

原帖由 yfchoy 於 14-09-23 發表
多謝你的分享

作者: mansum92    時間: 14-9-23 13:35     標題: 回覆:点樣令小朋友講英文比較native

聽 audio book

作者: tutik    時間: 14-9-23 15:14

回覆 mansum92 的帖子

同意,小小愚見,我上個暑假跟小兒學Ipa, 也有提到口語問題,即句子中 Linking, 重、輕音位,跟 audio book 一句句讀有幫助,千其唔好自己讀比佢聽如非純正者,且被免接觸港式英文,怕佢先入為主,關了耳朵。有趣英文cartoon 都好,但找不到發音清楚既,有冇推介呢?

作者: eviepa    時間: 14-9-23 15:35

You can check the effectiveness of audio book from the following case:

http://www.edu-kingdom.com/home. ... do=blog&id=7735

作者: phyllislau    時間: 14-9-23 16:39     標題: 引用:You+can+check+the+effectiveness+of+audio

原帖由 eviepa 於 14-09-23 發表
You can check the effectiveness of audio book from the following case:

http://www.edu-kingdom.com ...
Audio book 係咪即是書連CD個D?thx! 我有睇過你post 過出來的愉快教學方法, I like it.

作者: tinaleung    時間: 14-9-23 17:09

聽多d – 聽下收音機都好,
我唔想小朋友成日睇tv, 所有我鼓勵聽收音機

作者: Miss_Parker    時間: 14-9-23 17:21

我講英文都無香港口音, 學的方法都係睇movies聽歌, 細個學過phonics都好有用因為有助讀盡D音! 不過興趣都係最大主因我而家會研究英同美式accents. 同埋我好鍾意上youtube睇vids e.g.interviews of my idol
作者: fc926    時間: 14-9-23 17:40

最近我家小朋友對frozen電影和歌都很瘋狂,於是便把隻DVD 放在車上播 (有聲無畫),她們都聽得如癡如醉,聽到熟晒, 我之前買左frozen 本reader,裏面差不多有曬所有電影對白, 她們可以在書中找到聽不明的對白 然後查字典, 於是她們熟讀對白跟住講, 講到仲鬼禁流利, 估吾到呢個frozen DVD+ reader組合又幾有效.
作者: hoihoima    時間: 14-9-23 21:59

參加朗誦班有效嗎?
找NET私補。不過其實,如果想小朋友英文語音好,小學才開始跟NET是好遲。幼稚園階段已經要上有NET做班主任和教拼音的學校,增加接觸。趁幼稚園有時間打好基礎好重要。上到小學多好多野做,好難再專注攻英文口語。

作者: anthony010103    時間: 14-9-23 23:31     標題: 引用:+本帖最後由+yfchoy+於+14-9-23+11:03+編輯

原帖由 yfchoy 於 14-09-23 發表

要令小朋友講到native english,多聽多講多睇係不二法門,但 ...
但是從肥皂劇怎學到外國人用多連音連句,connected speech?

作者: yfchoy    時間: 14-9-24 11:53

anthony010103 發表於 14-9-23 23:31
但是從肥皂劇怎學到外國人用多連音連句,connected speech?
其實你可細心留意,英語、普通話和廣東話的會話分別,你會發現一樣嘢,外國人常常說普通話較廣東話容易,因為廣東話太多口語化。另外,廣東話的音普遍都係平音(單一音調),但普通話和英語一樣係有高低大細音調,所以外國人學普通話會話都會易上手啲。香港人講英文係一隻隻字"dun"出嚟(我只係講話自己講得唔好聽既人,請勿插我),聽落當然唔好聽,就筧唔"dun"出嚟,都會好刻意咁用高低音去講,全部公式化,如:以前學校老師教講英文發問問題時,一定話最好隻字個音要高,但諗諗若所有都平音咁講,突然最尾個字高音,係人聽到都覺唔舒服。我初時係只睇電影,因為較多資訊告知好唔好睇,而睇電視學英文其實係需要好長時間專心去聽和睇。首先,你真係要當睇英文片係娛樂緊自己而非學英文,有慾望去想知道佢哋講既嘢,所以我當時都係有選擇地睇自己喜歡肥皂劇。我諗頭一年我都只可跟到字幕去了解劇情,有時候你會發現有些好短小既句子(演員的一些感情表達),我就由嗰啲去開始學習佢哋既Ascent,學佢哋講,初初係怪怪的,不要害怕,其實久而久之,當加埋自己既感覺在說話中時就不自覺有自己的一套。另外,不能決小的是跟流行曲唱歌(我初時聽慢舊歌,好多歌手都唱得好發音清晰,跟住一跟聽流行曲慢到快,但我絕對rap唔到),模仿佢哋既聲和神韻,這是很有用的。初時我會建議跟native speaker講,但熟練後就一定不能跟,你用廣東話談話都唔會每句話都諗用咩唔氣好啦!
其實香港人的會話可能講得不好聽,但在於文法上好多時比外國人講究好多(尤其美國人),因為外國人好習以為常地講一些話(如A+B就一定跟C,但未必會去了解點解會咁),所以英式英語係比美式英語講既時候優雅動聽多(可惜我聽的全是美劇,所以我相信我的口音都是美式多,有時講得太"LUR"俾老公笑我唔知講乜)。

作者: yfchoy    時間: 14-9-24 12:08

tutik 發表於 14-9-23 15:14
回覆 mansum92 的帖子

同意,小小愚見,我上個暑假跟小兒學Ipa, 也有提到口語問題,即句子中 Linking, 重 ...

十分同意,現在出了很多英文故事連audio book,我都係全部將佢錄落IPOD比囡囡自己跟住本書嚟睇(雖然佢唔係成日睇,但因為聽多了,記了故事再睇書講出嚟都有8成準,但唔知佢係靠記憶讀定係認得啲字)。揾啲小朋友有興趣既書,我之前就買咗10本8本迪士尼系列書和公主系列書,全部故事由女女揀。初時唔肯聽住嚟睇,後來因為家裡冇人可以講俾佢聽和睇(我在職,家裡冇姐姐,女女在家時一定係忙做家務),佢就開始要自己嚟。有時瞓覺佢瞓唔着都會播故事佢聽(當bedtime story),慢慢小朋友就會接受咗呢種講故事形式。若找audio book,最好揾係大人發音而非小孩,因為小孩會話不太清楚。

作者: phyllislau    時間: 14-9-24 12:21     標題: 引用:Quote:tutik+發表於+14-9-23+15:14+回覆+ma

原帖由 yfchoy 於 14-09-24 發表
十分同意,現在出了很多英文故事連audio book,我都係全部將佢錄落IPOD比囡囡自己跟住本書嚟睇(雖然佢唔係 ...
我之前買咗set oxford reading tree. 張CD放埋一邊,以架聽你地講完,等我叫囡囡每日跟住呢讀先

作者: yfchoy    時間: 14-9-24 12:33

phyllislau 發表於 14-9-24 12:21
我之前買咗set oxford reading tree. 張CD放埋一邊,以架聽你地講完,等我叫囡囡每日跟住呢讀先

...

你要比耐性佢去做,初時小女點都唔肯自己睇,要人陪先睇。過一段時間(放咗係度半年),可能接觸嗰啲故事多咗(人大咗),我又開始減佢既睇電視時間但俾佢做其他嘢,佢玩到太無聊唔知做乜好又想聽故仔,就自己攞本故事書睇圖畫,慢慢地,覺得只看圖畫冇人講唔好睇但又冇人得閒講佢聽,佢就開始攞番部IPOD嚟聽住睇(我初時冇錄晒,因為佢唔睇,跟住佢開始想睇時我就錄晒落去,小朋友又喜歡搞IPOD,但我的IPOD係咩都冇,得啲畫畫遊戲係裡面),可以周圍攞住嚟聽,係佢認為最輕鬆既情況去睇(有時佢會係梳化睇,有時走上床睇),總之務求佢突然想聽就隨時有人講到佢聽,聽熟咗就算揾唔到IPOD都可以自己睇。近期佢鍾意畫畫就將啲audio book放埋一邊,最多睇吓Frozen (唔知幾時會出audio book呢?)。另外,小朋友有時喜愛扮老師,呢點都可以用嚟鼓勵佢哋睇完故事書講番俾大人聽。
我唔太清楚oxford點提示小朋友睇哪頁,但迪士尼嗰本就每講完一版就"叮"一聲。

作者: MASAYA    時間: 14-9-24 12:48

yfchoy 發表於 14-9-24 12:33
你要比耐性佢去做,初時小女點都唔肯自己睇,要人陪先睇。過一段時間(放咗係度半年),可能接觸嗰啲故事多 ...
http://goo.gl/8m3XPR <-- frozen有audiobook架喇
作者: lui    時間: 14-9-24 16:21     標題: 引用:聽+audio+book +

原帖由 mansum92 於 14-09-23 發表
聽 audio book
This works too. One of my friends's girl can speak quite native accent English. She listens to audio book since she was very small. Her school teachers are not native speaker.

作者: 青青河邊草    時間: 14-9-24 18:59     標題: 回覆:点樣令小朋友講英文比較native

點解要咁native?
方法好簡單,多聽多模仿就是,根本唔難
難就難在應該要言之有物先囉

作者: 瑩瑩老豆    時間: 14-9-24 20:57

參加朗誦班有效嗎?
送佢去外國

作者: hkparent    時間: 14-9-24 22:31     標題: 引用:Quote:phyllislau+發表於+14-9-22+23:40+參

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-09-24 發表
送佢去外國
The easiest way is to put her in international school before secondary school age.  After one or two years, she will speak native English.

作者: monkichi    時間: 14-9-25 10:17

我見識過一對兄妹, 佢地父母無花好多錢投放資源去培養佢地講英文, 但係喺無心插柳嘅情況下, 兩兄妹都能說一口流利英語, 而且口音都算"native", 係美國口音.

佢地嘅方法就係從小畀佢地睇英文台播嘅卡通(卡通經過篩選, 父母先看, 覺得適合就燒錄在光碟播畀佢地睇, 平時極少睇其他電視節目)

除睇電視/電影係英語外, 全家人平時都係以廣東話溝通, 包括外傭(外傭其實唔識英文)
兩兄妹從小到大都只係讀屋村幼稚園同津貼小學(中文教學的)

他倆平時都以英文溝通, 但面對其他人, 佢地又識轉番用廣東話.
(但好明顯佢地嘅廣東話講得無咁流利)

大部份第一次見面嘅人, 聽到佢兩個用流利英語傾偈, 都會問佢地係咪讀國際學校.
跟住同對父母傾偈, 問番點樣可以令到小朋友講英文講得咁好, 佢地都話無特登做啲乜, 可能係因為有兩兄妹, 佢地大家為對方製造咗英文語境, 所以會咁.
另外一個原因, 可能係因為屋企人無特登同佢地講英文, 佢地一直聽嘅英文都係美國口音(多數卡通都係美國製啩), 所以無乜本地口音.

==>結論, 學語言, 要多聽多講, 有個合適嘅語境係好重要.

作者: Feelinggreat    時間: 14-9-25 16:02     標題: 引用:我見識過一對兄妹,+佢地父母無花好多錢投放

作者: yfchoy    時間: 14-9-25 16:38

Feelinggreat 發表於 14-9-25 16:02
佢大幾大先? 6-7歲小一前都仲還可以只靠睇電視, 到大個D要深層思考, 果D英文唔夠用架啦...

...
講得冇錯,睇電視係唔會教到文法,因為睇緊既大多數都唔係文學作品改編。睇電視聽歌係學佢哋既slang或一般對話方式`。但樓主一路講緊既都只係講,而一般外國人好小會理文法如何,所以要深層思考為何這樣講係要靠睇文法書之類。而要寫作好係一定要多睇書和練習,會話聆聽好就要多聽多講多睇TV,兩樣可說是完全不同學習方式。
作者: monkichi    時間: 14-9-25 17:34

Feelinggreat 發表於 14-9-25 16:02
佢大幾大先? 6-7歲小一前都仲還可以只靠睇電視, 到大個D要深層思考, 果D英文唔夠用架啦...

...

佢地1個10歲,1個7歲
點為之"果D英文唔夠用"?
我覺得佢地嘅英文已經內化咗, 佢係用英文思考(我覺得), 如要用廣東話同人傾偈, 就將諗咗嘅野(英文句子), 翻譯番做中文.
所以聽佢地講野有時好搞笑.
佢地除咗睇卡通, 都超鍾意睇書, 尤其英文書 ... ... 我估呢個都係關鍵.

我見樓主個題目係問點令小朋友講英文減少港式口音, 我先分享呢個 case 咋.

作者: MASAYA    時間: 14-9-25 18:08

monkichi 發表於 14-9-25 17:34
佢地1個10歲,1個7歲
點為之"果D英文唔夠用"?
我覺得佢地嘅英文已經內化咗, 佢係用英文思考(我覺得), 如要 ...
真心問,用英文思考,上到中學要讀文言文會唔會有困難?
作者: phyllislau    時間: 14-9-25 19:31     標題: 回覆:MASAYA 的帖子

謝謝你們的分享!的確好有用。另我知更多。Yes.我個topic 只係話想改變囡囡的港式口音,以架試下用audio book.叫佢跟呢讀。其實佢英文唔差,只係口音比較港式

作者: annie40    時間: 14-9-25 19:55

司徒拔道玫瑰崗學校,星期天是天主堂的英語祟拜,如果有心譲孩子接觸宗教,可以考慮全家參加,孩子上主日學的得益很大。

自己不是教徒,依然很喜歡有信仰的朋友。
作者: hippoo    時間: 14-9-26 20:21

作者: wister    時間: 14-9-27 15:30

去由外藉老師教嘅英文學習中心上課。一星期上兩至三次效果會較顯著

作者: kenwong888    時間: 14-9-27 20:51

參加朗誦班有效嗎?
I don't think native English is not a competitive advantage!
Instead fluent English is a must!

作者: shirley2014    時間: 14-9-28 08:56

yfchoy 發表於 14-9-24 12:33
你要比耐性佢去做,初時小女點都唔肯自己睇,要人陪先睇。過一段時間(放咗係度半年),可能接觸嗰啲故事多 ...
是不是錄D有聲有畫的?如何做?可否詳細D,我女少在這些環境學英文,自己也講吾好,所以少教,出去學又不願是要我陪才可以
作者: ericby    時間: 14-9-28 10:40

PARENTS ARE NATIVE SPEAKERS
作者: kkqueendom    時間: 14-9-29 09:57

Frozen有audio book,半年前已出,可到書局找找,我囡常拎來聽書,佢雖然只係得幾歲,但因為實在太中2公主野,唔理d書有幾深,佢都中2自己拎黎聽,久而久之的確口音係幾好聽
作者: yfchoy    時間: 14-9-29 11:05

shirley2014 發表於 14-9-28 08:56
是不是錄D有聲有畫的?如何做?可否詳細D,我女少在這些環境學英文,自己也講吾好,所以少教,出去學又不願 ...
除了電視卡通和電影,只會有聲的CD和書。我現在冇強迫佢去聽英文(當佢抗拒時),俾佢聽多啲公主故事既中文版,慢慢才要佢聽英文(說找不到中文版,唔見咗)。當佢開始對某故事上癮的話,就算有中文就英文都要。有些故事書是連CD的,用software轉檔放在IPOD,可以佢喜愛隨時聽。小朋友是否很細(要陪才肯出去學)?有時小朋友真的未準備好,大人若不介意,不防放慢下來,待佢哋大些,心態有機會改變,就會容易好多。總之現在要慢慢從不同途徑浸入英語,讓小朋友識應先。
作者: shirley2014    時間: 14-9-29 13:45

yfchoy 發表於 14-9-29 11:05
除了電視卡通和電影,只會有聲的CD和書。我現在冇強迫佢去聽英文(當佢抗拒時),俾佢聽多啲公主故事既中文版 ...
三歲讀K1,之前在另外一間學校上過N班,返幼稚園無問題,但要去上英文、芭蕾舞、返教會同D小朋友玩就吾得,一定要見到我。。。佢喜歡公主所以買左兩本迪士尼公主中文書,常日訓前叫我讀,但多數叫我讀同一個故事,平時久不久播英文碟,多數佢听一陣就吾鐘意,佢不愛听我就關,有時給電視有英文卡通片佢看,多數問我講乜
作者: yfchoy    時間: 14-9-29 15:32

shirley2014 發表於 14-9-29 13:45
三歲讀K1,之前在另外一間學校上過N班,返幼稚園無問題,但要去上英文、芭蕾舞、返教會同D小朋友玩就吾得, ...
小朋友抗拒睇字,好快冇興趣唔睇,或者講講吓佢就問其他嘢‥‥呢啲問題我經歷過。不過好彩女女由細在嬰園長大,早已習慣沒有我在身邊跟老師或其他小朋友相處。其實暫時未必做到啲乜(我嗰時後來都由得佢),有諗過唔想再留啲書,但到K3後期,囡囡開始自己從睇迪士尼書。由於在校學既字開始多,同學之前亦不停講啲佢未必清楚既故事,初時會叫我講,我拒絕多幾次,有時又唔得閒同佢睇,慢慢就會開始去自己揾嘢睇,不管睇圖好定文字好,比佢哋自己攞住嚟睇,現在剛小一開始,我發現其實佢比我預期佢識既字要多的呢!開始對字有感覺便可以同佢講,媽媽好忙碌(真的比佢感覺妳是真的),讓佢自己先睇一陣。
作者: anthony010103    時間: 14-9-30 23:57     標題: 回覆:yfchoy 的帖子

Thanks yfchoy,
其實有没有網站介绍怎運用connected speech,
跟字幕有幫助,但正式tutorial可能教甚麼時候把字串起來续。any patents can help?thx

作者: Mini-mummy    時間: 14-10-1 07:44     標題: 回覆:点樣令小朋友講英文比較native?

Native 英語語境

作者: Olympian    時間: 14-10-1 11:15     標題: 引用:Thanks+yfchoy, 其實有没有網站介绍怎運用c

原帖由 anthony010103 於 14-09-30 發表
Thanks yfchoy,
其實有没有網站介绍怎運用connected speech,
跟字幕有幫助,但正式tutorial可能教甚麼時候 ...
我之前上過Primx English .有教Linkage 。eg Where has the cat been all night.個cat 會讀成cab. 又如 How I wonder what you are. 會讀成How(r) I ; what you 也有個linkage. 在此之前也教了讀句子的rhythm 及intonation.及IPA. 呢d都係concept, 要學好學熟要睇movie句句聽外國人點讀。模仿。其實小朋友(好似)8歲前只要有充足的語境,是不用如此學的,他們自然會講得像外國人。但人大了就要用這些方法苦學。就如yfchoy 咁努力。我識d大陸人講得好,佢地都係睇英文新聞,句句模仿的。

作者: anthony010103    時間: 14-10-1 14:51     標題: 回覆:Olympian 的帖子

Thanks for sharing.
双管齊下,基本理論學了些才留意到movie上的發音。

作者: ltpp    時間: 14-10-3 15:33     標題: 引用:You+can+check+the+effectiveness+of+audio

原帖由 eviepa 於 14-09-23 發表

http://www.edu-kingdom.com ...
入link睇過,揾唔到audio list 小兒5歲,看書只看圖畫不看字,所以我想找有聲音提醒翻下一頁的audio, 但不論在香港商x印或淘x查詢,店員都不肯定自己賣的audio有沒有這個提示。是否只有寫著有聲音提示的才有、沒有寫的便沒有?

作者: eviepa    時間: 14-10-3 15:40

最多audio book的地方是尖沙咀晨衝書店。
作者: ltpp    時間: 14-10-4 09:29     標題: 回覆:eviepa 的帖子

Thx!

作者: 小謙伯伯    時間: 14-10-4 10:43

Olympian 發表於 14-10-1 11:15
我之前上過Primx English .有教Linkage 。eg Where has the cat been all night.個cat 會讀成cab.

我們作為 non-native speaker 的英語學習者,處理這項聲稱宜小心一點。比較穩陣的處理是 t 仍是  /t/,只是不送氣而已**。若再進一步完全將 t 變成 b,與下一個字 been b 完全同化(assimilate),真的把 cat 落實讀作 cab,那引起誤會幾乎是不可避免的。

一個相近的例子是 department, apartment 等字中間那個 t 的處理。也是應該仍有 /t/ (即舌頭仍抬起觸到齒齦 alveolar ridge 的位置),但無須送氣。若完全不抬起舌頭,在 ar 之後即合口發 m 音,便成 de-PARM-ment, a-PARM-ment,十分古怪。

** 語音學上英語的 /t/ 是一個 alveolar plosive (齒齦爆破音),一個完整的 /t/ 音分為 stop release 兩部份。stop 的部份是把舌頭抬起觸及齒齦 (上齒背後的地方),造成氣流的阻塞;release 的部份則是從齒齦處鬆開舌頭,送氣外出。

作者: shirley2014    時間: 14-10-4 17:17

fc926 發表於 14-9-23 17:40
最近我家小朋友對frozen電影和歌都很瘋狂,於是便把隻DVD 放在車上播 (有聲無畫),她們都聽得如癡如醉,聽到熟 ...
請問在邊買?我想買同想買D英文公主是有CD或DVD,我女之前都喜歡Frozen,因本人英文吾得,竟然對公主有興趣所以看下有無附碟的
作者: Miss_Parker    時間: 14-10-5 12:52

回覆 小謙伯伯 的帖子

小謙伯伯, 看來你對native英語的認知不淺, 小弟近來研究美和英式口音, 我想知道跟英式口音是否會較好?
作者: 小謙伯伯    時間: 14-10-5 18:39

Miss_Parker 發表於 14-10-5 12:52
回覆 小謙伯伯 的帖子

小謙伯伯, 看來你對native英語的認知不淺, 小弟近來研究美和英式口音, 我想知道跟英 ...

Miss_Parker,我想你是誤會了,我對英語發音的認識基本上是學術性的,全因大學時曾修讀比較語音學,對中 (粵語和普通話) (英國的標準語音 RP – Received Pronunciation) 語音系統曾認真下苦功研習所致。對於英美口音,我的認識只流於很膚淺的層次,無法為你解難,但相信語言學家會告訴你,英音英語和美音英語兩者同屬以英語為母語的人所說的口音,不存在孰優孰劣的分類。選擇學習何種口音,純然是個人喜好以及學習環境和條件等的問題。

作者: Tigermum2014    時間: 14-10-6 10:17     標題: 回覆:点樣令小朋友講英文比較native

作者: shirley2014    時間: 14-10-8 13:49

yfchoy 發表於 14-9-24 12:08
十分同意,現在出了很多英文故事連audio book,我都係全部將佢錄落IPOD比囡囡自己跟住本書嚟睇(雖然佢唔係 ...
請問點轉換,即CD轉換格式可以在手機播放,THX
作者: yfchoy    時間: 14-10-8 14:30

shirley2014 發表於 14-10-8 13:49
請問點轉換,即CD轉換格式可以在手機播放,THX
可用I-Tune轉換,加埋相都得
作者: shirley2014    時間: 14-10-8 18:23

yfchoy 發表於 14-10-8 14:30
可用I-Tune轉換,加埋相都得

查過好像适用蘋果
作者: yfchoy    時間: 14-10-8 21:07

放Android機都得,只要揾到條Path,檔案係MP3格式。我成日張啲歌咁樣轉
作者: sandylam198701    時間: 14-10-10 10:01

作者: tungsfamily    時間: 14-10-10 13:30

我囡係
1. 幼稚園到现在P2都有net 教
2. 同佢去旅行,加拿大呀,澳洲呀,就咁送佢去游樂場同班鬼班

結果:

唔鐘意中文,重大獲...
後悔中

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5