教育王國

標題: 35網-奉基、奉基千禧、黃埔宣道如何揀? [打印本頁]

作者: aprilcpf    時間: 14-9-16 22:41     標題: 35網-奉基、奉基千禧、黃埔宣道如何揀?

紅馬一定係大熱,不想太博。請問以上三間會揀那間呢?什麼原因?

作者: melody_fung    時間: 14-9-17 00:45     標題: 回覆:35網-奉基、奉基千禧、黃埔宣道如何揀?

I want to know too

作者: TOLAM    時間: 14-9-17 10:02

我孩子讀奉基,  我覺得真的不錯...
不要因為校舍新舊大小去決定揀邊間學校, 也可以多多了解學校...

作者: 妙妙媽    時間: 14-9-18 08:31     標題: 回覆:aprilcpf 的帖子

可以參加學校簡介會了解多啲,我三間學校都去過,各有優點,最後選奉基,暫時覺得冇揀錯,幾好。

作者: estherlai    時間: 14-9-18 08:59     標題: 回覆:aprilcpf 的帖子

看過以上三所學校網頁,以14年升中派位而論,兩所奉基升英中超過5成,而黄宣則不足4成!

作者: marie12345    時間: 14-9-18 09:29

唔知15分奉基有冇機會呢?
作者: TOLAM    時間: 14-9-18 10:03

回覆 marie12345 的帖子

還是可以一試, 前年, 15分是有機會抽的, 有人抽中, 有人抽不中...

上年就不肯定...

作者: oohhnnoo    時間: 14-9-18 12:16

1. 奉基千禧
2. 奉基
3. 黃埔宣道
作者: chrischeung    時間: 14-9-18 12:40

回覆 estherlai 的帖子

二間奉基都冇五成,你比學校誤導左,佢連陳端祺也當英中,學校想數字好睇,個人覺得手法不良。千禧實際系三成九
奉基系三成三
宣道約三成七

作者: chrischeung    時間: 14-9-18 12:42

回覆 estherlai 的帖子

宣道手法正確,你要自己數清楚有几多band one派位。
作者: TOLAM    時間: 14-9-18 13:01

我覺得學校本身校風好, 學生乖巧 就是一所好學校了...

如果只看 升中率, 這樣本區只可以選天神了.

奉基 千禧 宣道一向升中率都很穩定... 入 BAND 1  人數也維持.

又何為手法正不正確呢?

作者: jmk2012    時間: 14-9-18 13:05

1. 黃埔宣道
2. 奉基千禧
3. 奉基

作者: jmk2012    時間: 14-9-18 13:06

Alliance Primary School Whampoa has prepared many tailor-made booklets for students.
作者: fishballbaby    時間: 14-9-18 13:13     標題: 回覆:35網-奉基、奉基千禧、黃埔宣道如何揀?

黃宣除了很多自訂課本和作業,學校還有3位NET,另有普通話老師,雖然大班,但也只是32人一班。現在還多建一個English Library,沒想到一間津小資源上是咁充裕的。

作者: jmk2012    時間: 14-9-18 13:34

Great to have an English Library at APSW.
The school was interviewed by East Magazine ( 名校攻略) published in August.

作者: 妙妙媽    時間: 14-9-18 13:45     標題: 回覆:TOLAM 的帖子

上年奉基15分有得抽呀,今年多左人就唔肯定了

作者: 妙妙媽    時間: 14-9-18 13:49     標題: 引用:我覺得學校本身校風好,+學生乖巧+就是一所

原帖由 TOLAM 於 14-09-18 發表
我覺得學校本身校風好, 學生乖巧 就是一所好學校了...

如果只看 升中率, 這樣本區只可以選天神了.
同意你所講....
其實三間都係好學校,各有優點,最緊要揀岩一間適合小朋友嘅就ok啦。

作者: aprilcpf    時間: 14-9-18 13:58     標題: 回覆:妙妙媽 的帖子

我在上兩個星期都有去兩間奉基的簡介會,兩間都各有千秋,但千禧的新校長給我感覺很好和有愛心,而整體上硬件勝一籌。而黃埔今學年沒有簡介會,只有五月時的開放曰,但本人又沒有去。
我知道兩間奉基要111,才有機會叩門面試,那麼黃埔宣道和紅馬是嗎?因我的小朋友只有15分,現在自行收生的階段只是陪跑,主要為叩門而鋪路。

作者: hkpapa852    時間: 14-9-18 14:09

estherlai 發表於 14-9-18 08:59
看過以上三所學校網頁,以14年升中派位而論,兩所奉基升英中超過5成,而黄宣則不足4成!

...
有圖有真相, 你可以去睇番我之前收集既升中資料: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2845555&extra=page%3D1

今年畢業同學升一線中學比例:

九龍城

聖公會奉基千禧小學

39.67%

#63, #77

九龍城

黃埔宣道小學

37.76%

#57, #61

奉基冇人提供資料, 所以唔肯定... 但過往升一線中學比例由高至低排係:

黃宣(>45%)>千禧(~40%)>奉基(~35%)

千禧今年同過往成績差唔多(上年都係40.X%), 黃宣反而差咗好多 (上年有49%, 前年有50%, 今年得40%唔夠)

*** 我只計一線中學, 二線英中如CSK, 德信, 聖母, 德雅, 衛理全部唔計, 但一線中中如培正, 金文泰我係計既

作者: jmk2012    時間: 14-9-18 14:12

黃宣 add oil!
作者: marie12345    時間: 14-9-18 23:29

千禧及奉基那間老師比較親切好人呢?因為我囝囝好怕惡老師。
作者: 妙妙媽    時間: 14-9-18 23:55     標題: 回覆:marie12345 的帖子

奉基的校長老師都好有愛心,接觸過好多次都係同一感覺,好有禮貌同親切。

作者: fishballbaby    時間: 14-9-19 08:42     標題: 回覆:35網-奉基、奉基千禧、黃埔宣道如何揀?

其實三間學校也好好,所以每年也有咁多家長報讀,下年度家長還是多了解各校理念和方針,看看那一間適合自己的小朋友。

作者: lukimama    時間: 14-9-19 09:26

呢兩 年 3 寶都多人放第一, 都幾難揀.
作者: chrischeung    時間: 14-9-19 11:54

回覆 hkpapa852 的帖子

我系數過奉基升中派位先咁講話學校手法不正確,band two有開一二班英文班就當英中,真系band one學校得三成二左右。

作者: 妙妙媽    時間: 14-9-19 13:27     標題: 引用:回覆+hkpapa852+的帖子 我系數過奉基升中

原帖由 chrischeung 於 14-09-19 發表

我系數過奉基升中派位先咁講話學校手法不正確,band two有開一二班英文班就當英中 ...
例如邊啲學校?

作者: hkpapa852    時間: 14-9-19 13:36

chrischeung 發表於 14-9-19 11:54

我系數過奉基升中派位先咁講話學校手法不正確,band two有開一二班英文班就當英中 ...
我同意你講法,所以咪人睇返學校貼出嚟既升中資料;咁如果佢地睇完唔識分都無法
作者: cherryau_97    時間: 14-9-19 14:24

其實三間差不多,真係鐘意邊間就博邊間
作者: chrischeung    時間: 14-9-19 17:53

回覆 妙妙媽 的帖子

例如,培道,真光,陳x褀,等等絕對系band two有開一至二班英文班,當全英中,咁計法間間學校都有五成以上。

作者: 妙妙媽    時間: 14-9-19 19:08     標題: 引用:回覆+妙妙媽+的帖子 例如,培道,真光,陳

回覆 妙妙媽 的帖子

例如,培道,真光,陳x褀,等等絕對系band two有開一至二班英文班,當全英中,咁計法 ...
陳瑞祺係全部4班都係英文班,佢地確認係英中,呢個係我打電話問過的。  其他我就唔肯定,只知道九真高年班已將要考公開試的科目轉哂用英文教學,低年班就只有部份科目轉英文。

作者: chrischeung    時間: 14-9-19 19:34

回覆 妙妙媽 的帖子

冇人會將呢几間撥入band one如你當系,就系
作者: 妙妙媽    時間: 14-9-19 21:12     標題: 引用:回覆+妙妙媽+的帖子 冇人會將呢几間撥入ba

回覆 妙妙媽 的帖子

冇人會將呢几間撥入band one如你當系,就系
係奉基話呢幾間算band 1? 我只見佢地寫幾多%上英中。  sorry.. 我唔係challenge, 只係想知清楚, thanks!

作者: chrischeung    時間: 14-9-19 22:21

回覆 妙妙媽 的帖子

你可上教署網頁或升中派位上有條link可大約知道九龍城band one學校有那些。而小一選校上面也有各區小學升中%,紅馬也是四成六英中,可想而知宣道,奉基,千禧數字一定低過前者,
三成二我已數鬆手,只是學校咁寫有五成入英中真是誤導。

作者: 妙妙媽    時間: 14-9-20 00:30     標題: 引用:回覆+妙妙媽+的帖子 你可上教署網頁或升中

回覆 妙妙媽 的帖子

你可上教署網頁或升中派位上有條link可大約知道九龍城band one學校有那些。而小一選校 ...
明白,其實學校只是報入英中%而不是band 1%,都唔算誤導嘅,如果計英中佢真係有50%,陳瑞祺雖然已跌出band 1, 但仍算唔錯嘅英中嘅, 好多家長都重視間中學係咪英中,所以奉基選擇報入英中%我個人就唔覺得好大問題。 不過如果有心想知入band 1%就要自己再計下喇。  thanks for your information...

作者: 奥脫福    時間: 14-9-21 01:14

其實好多學校公佈的「派往英中(EMI)比率」都係泛指「提供英文
班中學」,例如:華德學校、路德會聖馬太學校(秀茂坪)、聖公會李
兆強小學、聖公會仁立小學。這做法並非奉基、千禧等校的專利。

http://info.bishopwalsh.edu.hk/home/am/index_frameset.htm

http://www.smssmp.edu.hk/?page_id=2697

http://www.skhlsk.edu.hk/popup/1314_s1.pdf

http://www.yanlaap.edu.hk/yl/result/index.htm

另外學校本身並無Banding之分,所以「派往Band 1中學」已是犯了邏
輯上的錯誤。當然你可以將個定義改為「以接收Band 1學生為主中學」
,但這似乎並非各小學能力範圍內可以做到的事了。

作者: aprilcpf    時間: 14-9-21 09:34     標題: 回覆:奥脫福 的帖子

其實間小學提供入band one的數字只是數字遊戲,家長心中的所謂好中學,當然是開全英文班的band one,但其實每間小學的公佈準則又不同,家長不要太信公佈的數字,魔鬼永遠在細節中,要仔細看名單才對。個人認為揀小學除了看這數字,還要看校風、關愛文化、老師質素、課程設計、分班策略、課外活動和測考政策等。總知難為了家長。22/9開始友交表了,大家努力啦。

作者: 2DS_mama    時間: 14-9-22 14:25     標題: 回覆:aprilcpf 的帖子

這3間,有無試過大抽獎放第一也不中的?

作者: fishballbaby    時間: 14-9-22 16:11     標題: 引用:這3間,有無試過大抽獎放第一也不中的? +

原帖由 2DS_mama 於 14-09-22 發表
這3間,有無試過大抽獎放第一也不中的?
緊係有喇!

作者: TracyC    時間: 14-9-22 16:19

聽過 學校有 校長 , 副校長

咁系米 都有 署理副校長  ?  黃埔宣道 見有署理副校長

點解呢 ?
作者: lauwingtai    時間: 14-9-22 16:27

TracyC 發表於 14-9-22 16:19
聽過 學校有 校長 , 副校長

咁系米 都有 署理副校長  ?  黃埔宣道 見有署理副校長

通常啲署理乜乜物物, 都係acting、臨時既意思, 個時阿唐英年辭職去選特首, 就升咗林瑞麟去做署理政務司司長, 阿董伯伯當年辭職, 曾蔭權都係叫署理行政長官
作者: doris726    時間: 14-9-22 16:27

黃埔宣小需要111才可叩門嗎?
作者: aprilcpf    時間: 14-9-22 16:29     標題: 回覆:doris726 的帖子

我都想知。兩間奉基就要。

作者: 奥脫福    時間: 14-9-22 16:42

aprilcpf 發表於 14-9-22 16:29

我都想知。兩間奉基就要。

舊年奉基好似有人乙二入到喎。。。咁又何來三條一呢?!

作者: 妙妙媽    時間: 14-9-22 18:21     標題: 引用:Quote:aprilcpf+發表於+14-9-22+16:29+我都

原帖由 奥脫福 於 14-09-22 發表
舊年奉基好似有人乙二入到喎。。。咁又何來三條一呢?!
111係for叩門的,但舊年奉基唔駛111都可以叩,千禧我就唔清楚

作者: fishballbaby    時間: 14-9-22 21:00     標題: 引用:黃埔宣小需要111才可叩門嗎?

原帖由 doris726 於 14-09-22 發表
黃埔宣小需要111才可叩門嗎?
不需要1-1-1,但1-1-1代表誠意,不是嗎?當有400人去叩門,1-1-1不是較有優勢嗎?

作者: JOJOVIVI    時間: 14-9-22 21:14     標題: 回覆:35網-奉基、奉基千禧、黃埔宣道如何揀?

奉基成績每況愈下,無普教中,英文用教科書而已,沒有特別課程,只著重攪健康學校,近年來,多了放學功課輔導班,見d家長大陸口音多,個人覺得奉基千禧好d

作者: aprilcpf    時間: 14-9-22 22:58     標題: 回覆:JOJOVIVI 的帖子

我今年有去兩間奉基的簡介會,表明111表示家長誠意,會於叩面階段有較大面試機會。黃埔宣小要嗎?

作者: sissysze    時間: 14-9-22 23:05     標題: 回覆:35網-奉基、奉基千禧、黃埔宣道如何揀?

side 氣啦,到時一個三條一資質一般,一個三條零好醒,睇學校收邊個,誠意值幾錢

作者: fishballbaby    時間: 14-9-22 23:38     標題: 引用:side+氣啦,到時一個三條一資質一般,一個

原帖由 sissysze 於 14-09-22 發表
side 氣啦,到時一個三條一資質一般,一個三條零好醒,睇學校收邊個,誠意值幾錢

...
同意

作者: TOLAM    時間: 14-9-23 14:19

回覆 JOJOVIVI 的帖子

奇怪... 為什麼你說沒有特別課程呢!

其實 奉基 很多特別課程,

我孩子 在奉基讀得不錯... 中英數三科也 一直是9X 以上...

學校在 第二學期開始, 都有 給我女兒安排特別的課程...

而且收費很便宜, 就英文班為例, 才4XX 就上三個月了(一星期2堂)...而且孩子又有明顯進步...

我不知你從什麼朋友中得到這個消息... 但事實奉基是為學生提供了很多課程...

我孩子作文出色... 在下學期又上免費提供了故事創作繪本班...

如果這樣也是沒有的話... 我就不知什麼才是有, 才是沒有了...

其他同學 也有就學生個別情況提供其他特別的課程.

作者: chrischeung    時間: 14-9-23 16:40

回覆 TOLAM 的帖子

明顯系拔尖,有冇補底先?你小朋友几年級,我朋友讀緊,咩都冇。我小朋友讀弟二間佢都系有數學班,但系老師選的
作者: 妙妙媽    時間: 14-9-23 17:05     標題: 引用:+本帖最後由+chrischeung+於+14-9-23+16:42

原帖由 chrischeung 於 14-09-23 發表

sorry... 我以為係你小朋友讀緊而學校滿足唔到你所以咁不滿,不如你問朋友攞哂開學以黎嘅通告睇下或直接打去問左學校先再作定論啦!我小朋友而家讀緊奉基,我唔敢講佢地有好多好多班,但我諗唔可能叫做乜都冇。
而且學校老師好有愛心,好專業,校長亦非常緊張學生,我同小朋友暫時都好滿意, 覺得冇揀錯學校。
唔知奉基係咪同你發生再啲咩誤會(定抑或你係隔離學校家長??? 希望我估錯),如果有咩唔清楚可以打去學校問呀,等如你之前話奉基公佈升中派位結果有問題一樣,其實應該查清楚先公開講會好啲。 thanks...

作者: Cass_0114    時間: 14-9-23 17:13

不喜勿插.~~~

本人很少發言的, 但看到有些人好像要針對某學校,
小女亦是讀奉基, 學校方面提供學術上及課外活動給學生自行參予.
提出我朋友讀緊,咩都冇, 是否你朋友沒參加, 而不是學校沒提供呢?
兩者是不同的.

作者: TOLAM    時間: 14-9-23 17:26

回覆 妙妙媽 的帖子

我也很滿意奉基~ 上星期打風, 我女兒不能上一天課就很失望了...

作者: TOLAM    時間: 14-9-23 17:43

奉基會就小朋友的個別情況, 提供 各樣的班, 就我所知, 奉基也是有為有需要的小朋友提供幫忙,

這些班總不能 每個小朋友都能參加吧! (這方面我相信就算名校, 也是有準則選生的)

因為是按個別學生需要, 所以 也不是每人也能上, 這是無可厚非的.

如果小朋友不在此列, 沒有通知要上這些班, 也不代表沒存在.
作者: josewing    時間: 14-9-23 20:19

奉基小學<-------我見我屋企樓下個小朋友星期六都要上學校的課外活動,是自行參予
作者: 奥脫福    時間: 14-9-23 20:39

一到選校時份,外面就總有不少流言蜚語。。。總之小心消化網上資料啦!

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2860440&extra=page%3D2&page=2

作者: 奥脫福    時間: 14-9-23 20:42

妙妙媽 發表於 14-9-22 18:21

111係for叩門的,但舊年奉基唔駛111都可以叩,千禧我就唔清楚

咁因為無人乙一入唔到嘛!咁又去邊搵個lll的人黎叩門呢?!

作者: JOJOVIVI    時間: 14-9-23 21:28     標題: 回覆:TOLAM 的帖子

400幾蚊一班應該係功課輔導班,黃埔宣道有校本課程才叫特別課程,科科有90幾分唔代表什麼,份卷淺也會有呢個效果,睇派位最實際,之前已經有家長話報大數啦

作者: JOJOVIVI    時間: 14-9-23 21:29     標題: 回覆:chrischeung 的帖子

作者: 妙妙媽    時間: 14-9-23 22:21     標題: 引用:Quote:妙妙媽+發表於+14-9-22+18:21+111係f

原帖由 奥脫福 於 14-09-23 發表
係喎!哈哈!

作者: TOLAM    時間: 14-9-24 09:22

功輔班和英文專科班 我還是分得清楚...

朋友

功輔班是 功課輔導, 教你完成功課 和 應付考試默書的,

英文專科班是 教你課堂以外額外知識... 回來還有工作紙要完成, 完成後還有公開考試.

如果你硬要說是功輔班, 我也沒話說... 但我肯定我讀的是英文班.

反正我不想爭論了, 我只是想表逹 奉基 也有很多課外活動. 並不是你們說的什麼也沒有.

就這個題目, 我也不會再回應了.

作者: 妙妙媽    時間: 14-9-24 13:48     標題: 引用:回覆+JOJOVIVI+的帖子 功輔班和英文專科班

原帖由 TOLAM 於 14-09-24 發表

功輔班和英文專科班 我還是分得清楚...
唔明白點解呢排咁多人上黎數奉基架呢?仲要全部都唔係事實,好奇怪....

作者: TracyC    時間: 14-9-24 13:58

呢 三間自行上年有幾多人報呢 吾知 ?
作者: cherryau_97    時間: 14-9-24 15:03

會唔會知道學校收到幾多份申請架?

作者: fishballbaby    時間: 14-9-25 09:17     標題: 引用:會唔會知道學校收到幾多份申請架?

原帖由 cherryau_97 於 14-09-24 發表
會唔會知道學校收到幾多份申請架?
唔知㗎喎,只是可從第二大抽獎階段,得知世襲超額學位爆了幾多。

作者: kaileung2003    時間: 14-10-7 03:02

奥脫福 發表於 14-9-23 20:42
同意!
作者: kaileung2003    時間: 14-10-7 03:23

chrischeung 發表於 14-9-19 11:54

可能學校想吸引多D家長為子女報讀!手法很常見!
作者: bbforever    時間: 14-10-7 09:35

在我心目中三間都差不多,這三間我都識人在入邊讀,無分高低!!要揀就揀邊間適合貴子弟,如校本課程,課外活動,小班/大班教學……

作者: TracyC    時間: 14-10-7 09:43

請問 奉基千禧 幾多人一班 ? 一級有幾班 ?
作者: lauwingtai    時間: 14-10-7 11:16

TracyC 發表於 14-10-7 09:43
請問 奉基千禧 幾多人一班 ? 一級有幾班 ?
25-27人一班, 每級4班
作者: jmk2012    時間: 14-10-7 11:32

a lot of 校本課程 @ Alliance Primary School
作者: jmk2012    時間: 14-10-7 11:33

How many applicants in each school for the next year?  Who knows? Thanks!
作者: TracyC    時間: 14-10-7 15:13

奉基千禧 算小班嗎 ?  見黃宣 好似 一級32 人 以上
作者: fishballbaby    時間: 14-10-7 17:54     標題: 引用:奉基千禧+算小班嗎+?++見黃宣+好似+一級32+

原帖由 TracyC 於 14-10-07 發表
黃宣最多32人一班,不會多過32人

作者: kaileung2003    時間: 14-10-8 00:40     標題: 引用:奉基千禧+算小班嗎+?++見黃宣+好似+一級32+

原帖由 TracyC 於 14-10-07 發表
宣道一班比奉基多5個學生,雖是五班,但校園面積比奉基大一倍!

作者: TracyC    時間: 14-10-8 09:51

因大抽獎 或 叩門 都會先考慮 這兩間 , 所以想問 這兩年入學這兩間的小一生,  有沒有編班試架 ? 有沒有精英班, 一班定兩班呢 ? 謝
作者: wing214    時間: 14-10-10 00:48     標題: 回覆:aprilcpf 的帖子

借題請教各家長,仔仔K1, 現讀威廉,暫時想小學入黃埔宣道,只得15分,自行係唔係冇機會呢,另外如果參加該校星期日宣道教會,係唔係會有宗教分?

作者: 2010YL    時間: 14-10-10 02:36

回覆 wing214 的帖子

好似要有家長浸禮証明先有果5分, 不過, 如果唔係真心相信 / 想返教會, 就唔好浪費自己時間, 最重要係"身教"

不喜勿插

作者: sissysze    時間: 14-10-10 07:43     標題: 引用:借題請教各家長,仔仔K1,+現讀威廉,暫時想

原帖由 wing214 於 14-10-10 發表
借題請教各家長,仔仔K1, 現讀威廉,暫時想小學入黃埔宣道,只得15分,自行係唔係冇機會呢,另外如果參加該 ...
15分陪跑都無份。

作者: fishballbaby    時間: 14-10-10 08:32     標題: 引用:因大抽獎+或+叩門+都會先考慮+這兩間+,+所

原帖由 TracyC 於 14-10-08 發表
因大抽獎 或 叩門 都會先考慮 這兩間 , 所以想問 這兩年入學這兩間的小一生,  有沒有編班試架 ? 有沒有精英 ...
黃宣小一有編班試,但是學生平均分配,到升小二時,有兩班普教中,其餘三班以中、英、數科目能力分配。

作者: TracyC    時間: 14-10-10 10:13

回覆 fishballbaby 的帖子

小一有編班試 , 即使 平均分配 , 老師應知 那班水平 較好一點 ?  暗地裡分了那班是精英班
作者: fishballbaby    時間: 14-10-10 10:48     標題: 引用:+本帖最後由+TracyC+於+14-10-10+10:14+編

原帖由 TracyC 於 14-10-10 發表

那就不知道了

作者: shan@shan    時間: 14-10-18 21:17

我囝囝都係讀奉基,今年二年級喇,我覺得都好好,小朋友讀得好開心。
作者: shan@shan    時間: 14-10-18 21:23

讚成
作者: shan@shan    時間: 14-10-18 21:28

josewing 發表於 14-9-23 20:19
奉基小學
我囝囝星期六都返學校學劍擊
作者: kaileung2003    時間: 14-10-18 22:59     標題: 引用:+本帖最後由+TracyC+於+14-10-10+10:14+編

原帖由 TracyC 於 14-10-10 發表

咁而家1A至1E,邊一班係精英班呢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5