教育王國

標題: 40網得15分點選好 [打印本頁]

作者: tammybaby    時間: 14-9-11 14:41     標題: 40網得15分點選好

聖多瑪、旅小、聖安德烈、善導、
大家會點選?

作者: anniesiu2001    時間: 14-9-11 15:56

聖多馬只得3班,自行分配得45個位,世襲位佔27個,餘下18個計分。因屬新校,預計有200多人爭。餘下旅小、善導屬小班,世襲位佔30個,餘下20個計分;聖安德烈位多,但計分的亦只有36個,看看你有沒有宗教分。
作者: tammybaby    時間: 14-9-11 16:02     標題: 回覆:40網得15分點選好

謝謝你,好詳細,我們沒有宗教分,
本身想選聖安得烈,不過家人說我太保守。

作者: anniesiu2001    時間: 14-9-11 16:13

不是保守嘅問題,而係40網熱門學校博唔過,分分鐘唔知派去邊,不妨去聖安德烈、旅小等聽聽簡介會,自行比較。
作者: babeBBDoll    時間: 14-9-11 22:39     標題: 回覆:40網得15分點選好

15 分呢區真係唔知揀咩好
聖安德烈,聖多馬,旅小都機會好微

作者: anniesiu2001    時間: 14-9-12 07:35

只得15分而無宗教分計算,40網似乎得旅小博得過,否則都要等大抽獎。
作者: tkinwong    時間: 14-9-12 08:33     標題: 回覆:anniesiu2001 的帖子

幾間一線學校如荔天、瑪利諾神父、協和,叩門是否要1-1-1?

作者: tkinwong    時間: 14-9-12 08:34     標題: 回覆:tkinwong 的帖子

即係如果想報佢地,明知無機都要照報?

作者: wynnwynn    時間: 14-9-12 08:42

I will choose 協和
作者: tkinwong    時間: 14-9-12 09:08     標題: 回覆:wynnwynn 的帖子

協和當然是好,但15分有冇機會抽到學位?多唔多人有20分或以上?

作者: 麥兜MaMa    時間: 14-9-12 09:26

問過廿分都好少人入甘, 要抽....15分應抽到無機會抽
作者: anniesiu2001    時間: 14-9-12 09:28

睇番去年D報告,依幾間熱門嘅學校,20分以上才有得抽,好多111都無得叩門,派位後只睇成績?申報地址?父母職業?反而001,甚至000都可以面試。幾百人爭,如果小朋友唔係咁叻,博唔過,不如考慮下善導、聖紀文、旅小好過。
作者: se6b03    時間: 14-9-12 09:29

成日聽人講話15分點揀好,唔想令你失望,但基本上所有合資格既人都會有15分,10分係適齡,除非有好特別情況,否則一定有,另外5分係首名子女,大部分人都有,如果不是首名子女,正常都會入番家姐/哥哥果間,有世襲優勢,所以差唔多全部人都有15分,咁根本係陪跑多,邊有機會玩自行。

作者: 麥兜MaMa    時間: 14-9-12 09:32

其實有宗教學校,太易有20分. 父母兄姐old student, or 宗教分.
如果2樣都是, 已經25分.
以往20分其實已經得好少位...今年更
作者: maggielmy    時間: 14-9-12 17:29     標題: 回覆:40網得15分點選好

我是聖紀文舊生,但今日打去問職員話我以前下午校已經唔算是聖紀文舊生,是基福舊生,如果係咁我仲好唔好自行申請?我地冇宗教信仰

作者: bubuG    時間: 14-9-12 18:38     標題: 引用:我是聖紀文舊生,但今日打去問職員話我以前

原帖由 maggielmy 於 14-09-12 發表
我是聖紀文舊生,但今日打去問職員話我以前下午校已經唔算是聖紀文舊生,是基福舊生,如果係咁我仲好唔好自 ...
基福好過四邑、白田天主教

作者: maggielmy    時間: 14-9-12 18:39     標題: 引用:Quote:原帖由+maggielmy+於+14-09-12+發表

原帖由 bubuG 於 14-09-12 發表
基福好過四邑、白田天主教
但我首選聖紀文,唔知競爭大唔大呢

作者: EggTarts    時間: 14-9-12 22:33

放心!自行都好大機會入到,就算唔得,大抽獎甲1、乙1都好大機會入
作者: siujanjan    時間: 14-9-12 22:38     標題: 引用:幾間一線學校如荔天、瑪利諾神父、協和,叩

原帖由 tkinwong 於 14-09-12 發表
幾間一線學校如荔天、瑪利諾神父、協和,叩門是否要1-1-1?
今年荔天,瑪小,非1-1-1都有叩門機會

作者: EggTarts    時間: 14-9-12 22:48

應該係誇區非111有機會in...本區非111冇機會in
作者: tammybaby    時間: 14-9-13 00:30     標題: 回覆:40網得15分點選好

聖安德烈15分有冇機會呢?

作者: yuenedmund    時間: 14-9-13 00:46

如果得15分,無得你㨂,只有二線頭的聖紀文或旅小有大D機會。
再次一級可選擇二線深信小學,小班教學,老師有愛心,唔谷,我仔仔今年在讀,真的很不錯的,大人和小朋友都無壓力。
作者: ☆~Chris~☆    時間: 14-9-14 12:17

其實我15分都預定陪跑,一心諗吓第一二三志願好過
作者: babeBBDoll    時間: 14-9-14 20:30     標題: 引用:如果得15分,無得你㨂,只有二線頭的聖紀文

原帖由 yuenedmund 於 14-09-13 發表
如果得15分,無得你㨂,只有二線頭的聖紀文或旅小有大D機會。
再次一級可選擇二線深信小學,小班教學,老師 ...
可唔可以講下學校情況
老師好唔好,功課多唔多?

作者: anniesiu2001    時間: 14-9-14 20:57

依據BK討論區家長意見,嘉靈、旅小、聖紀文等次熱學校中,以嘉靈、旅小最為正面,支持度較高,但因沒有深信、善導討論區,難以得知整體情況。上述幾所學校,均屬區內傳統舊校,往往被人忽略,但升中派位並不輸蝕,當中以旅小、嘉靈、善導最為標青。
作者: jason1978    時間: 14-9-14 21:05     標題: 回覆:anniesiu2001 的帖子

曾幾何時,聖紀文和嘉寧都是區內一線名校

作者: yuenedmund    時間: 14-9-14 22:46

babeBBDoll 發表於 14-9-14 20:30
可唔可以講下學校情況
老師好唔好,功課多唔多?
老師有愛心又好好人,可能小班教學關係,一班25人,每級只有兩班,老師可以多些時間關注每一個小朋友。工課量現時來講每日一至三樣,我小朋友很愉快上學。升中方面大部分派得唔錯,有上智,寶血會,黃X珊之類。
可以留意下佢每年自行25個位都超收一兩個,比起一些二缐學校收生不足,呢方面可作參考。可能學校地方比較細,所以大家唔多留意。

作者: babeBBDoll    時間: 14-9-15 00:06     標題: 引用:Quote:babeBBDoll+發表於+14-9-14+20:30+可

原帖由 yuenedmund 於 14-09-14 發表
老師有愛心又好好人,可能小班教學關係,一班25人,每級只有兩班,老師可以多些時間關注每一個小朋友。工課 ...
我反而覺得老師有愛心好重要
另外想問白天有咩唔好?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5