教育王國

標題: 英国OUNDLE SCHOOL [打印本頁]

作者: kevin2000hk    時間: 14-9-3 14:08     標題: 英国OUNDLE SCHOOL

英国的OUNDLE SCHOOL 如何?请赐教
作者: Gigiipapa    時間: 14-9-3 20:43     標題: 回覆:英国OUNDLE SCHOOL

is a popular boarding school

作者: kevin2000hk    時間: 14-9-3 21:02

回覆 Gigiipapa 的帖子

能说的具体些吗?
作者: demio    時間: 14-9-3 23:22

回覆 kevin2000hk 的帖子

我仔剛入讀這學校
作者: 3b    時間: 14-9-5 14:39     標題: 回覆:demio 的帖子

Hi! 阿仔轉左新校?

作者: demio    時間: 14-9-5 15:23

3b 發表於 14-9-5 14:39
Hi! 阿仔轉左新校?
無呀! 今年先去讀.

作者: 3b    時間: 14-9-5 17:45     標題: 引用:Quote:3b+發表於+14-9-5+14:39+Hi!+阿仔轉

原帖由 demio 於 14-09-05 發表
無呀! 今年先去讀.
Sorry, 我把你和另一位網友掉轉了. Agent都有推介Oundle比我們, 但我們對此校沒有認識。 請問你的兒子讀幾年班? 你鍾意學校的那方面?

作者: demio    時間: 14-9-5 23:28

回覆 3b 的帖子

我仔讀First Form.  我鍾意佢係Co Ed 學校,full boarding school, 只有少部份係day school students, 學業、運動及個人品格培養並重,唔會只注重成績;而每年亦有多人入Oxbridge.
作者: 3b    時間: 14-9-7 10:33     標題: 回覆:demio 的帖子

請問樂團方面出色嗎?

作者: demio    時間: 14-9-8 11:20

回覆 3b 的帖子

學校有管弦樂團, 定時有表演, 老師亦鼓勵同學學習不同的樂器; 詳情可以到學校 http://www.oundleschool.org.uk/arts/music/index.php

作者: 3b    時間: 15-2-3 12:25

demio 發表於 14-9-8 11:20
回覆 3b 的帖子

學校有管弦樂團, 定時有表演, 老師亦鼓勵同學學習不同的樂器; 詳情可以到學校 http://www. ...

Hi! 開學已經有幾個月了, 你的兒子習慣學校生活嗎?   
作者: demio    時間: 15-2-3 16:49

回覆 3b 的帖子

佢OK呀! 咁當然有發下 lo so 話電腦慢 (佢用學校電腦), 食物唔好味, 每日要行好多路, 太早瞓覺等等; 另外天寒地冬打 Rugby 及 hockey。

作者: 3b    時間: 15-2-3 17:30     標題: 引用:回覆+3b+的帖子 佢OK呀!+咁當然有發下+lo+

原帖由 demio 於 15-02-03 發表
回覆 3b 的帖子

佢OK呀! 咁當然有發下 lo so 話電腦慢 (佢用學校電腦), 食物唔好味, 每日要行好多路, 太早 ...
每日要行好多路? 多香港人/內地人嗎?

作者: Macau媽媽    時間: 15-2-3 17:47

回覆 demio 的帖子

係啦! 點解外國D學校咁凍天氣仲著短衫短褲(運動服)上體育課…
作者: demio    時間: 15-2-3 18:03

3b 發表於 15-2-3 17:30
每日要行好多路? 多香港人/內地人嗎?
間學校係個小鎮度, 每日起碼要來回宿舍兩次; 咁係香港時車出車入, 唔慣行咁多路

唔多香港人/內地人, 香港人比內地人多, 佢同級有3個香港去的同學, 其中一個係鬼仔. 其他級都唔係太多香港/內地人; 實際有幾多我就無統計過。

作者: demio    時間: 15-2-3 18:06

Macau媽媽 發表於 15-2-3 17:47

係啦! 點解外國D學校咁凍天氣仲著短衫短褲(運動服)上體育課… ...
可以著打底衫, 但唔理天氣如何, 都會上戶外體育課。早兩個星期落雨都照打 hockey

作者: Macau媽媽    時間: 15-2-3 20:05

demio 發表於 15-2-3 18:06
可以著打底衫, 但唔理天氣如何, 都會上戶外體育課。早兩個星期落雨都照打 hockey
...
但運動褲係短褲, 亞囡話又係戶外, 凍到七彩, 尼二日英國天氣凍, 亞囡住果到又近海, 結果皮膚適應吾到, 生到成面成身同對腳都粒粒敏感, 好痕, 我就叫佢搽多D潤膚膏睇下得吾得, 吾得就要睇醫生
作者: 亮燈    時間: 15-2-3 20:13

Macau媽媽 發表於 15-2-3 20:05
但運動褲係短褲, 亞囡話又係戶外, 凍到七彩, 尼二日英國天氣凍, 亞囡住果到又近海, 結果皮膚適應吾到, 生到 ...
敏感好麻煩,可試下呢隻牌子Cetaphil,我全家都用,阿仔都有帶過去。
作者: Macau媽媽    時間: 15-2-3 20:16

亮燈 發表於 15-2-3 20:13
敏感好麻煩,可試下呢隻牌子Cetaphil,我全家都用,阿仔都有帶過去。
尼隻牌子我皮膚科醫生開過比我用, OK吾該你
作者: caa    時間: 15-2-3 20:37

Macau媽媽 發表於 15-2-3 20:05
但運動褲係短褲, 亞囡話又係戶外, 凍到七彩, 尼二日英國天氣凍, 亞囡住果到又近海, 結果皮膚適應吾到, 生到 ...
Does your daughter wear base layers to keep warm?
作者: Macau媽媽    時間: 15-2-3 20:48

回覆 caa 的帖子

亞囡先前冇著羊毛內衣, 淨係著件冷衫同外套返學, 下身著裙, 我今日叫佢著返條褲返學及注意保暖
作者: caa    時間: 15-2-3 20:56

Macau媽媽 發表於 15-2-3 20:48
回覆 caa 的帖子

亞囡先前冇著羊毛內衣, 淨係著件冷衫同外套返學, 下身著裙, 我今日叫佢著返條褲返學及注 ...
You should buy some thermal underwear and leggings (normally known as base layers) for her especially for PE. 羊毛底衫會不會好痕?and Marks and spencer has some thermal stockings that your girl can wear with dress or skirt
作者: 3b    時間: 15-2-3 22:08     標題: 引用:Quote:3b+發表於+15-2-3+17:30+每日要行好

間學校係個小鎮度, 每日起碼要來回宿舍兩次; 咁係香港時車出車入, 唔慣行咁多路

唔多香港人/內地人, 香 ...
今日下載了學校地圖, 不過未詳細看,我見學校範圍都好大。

因應阿仔要求, 要幫佢搵多間男女校參觀, 可能新年順便做埋school visit , 但是一次去4間可能會有點吃不消

作者: Sheep006    時間: 15-2-3 22:23

今個weekend享dubai有個英國教育展,有無人會去嫁?
作者: Sheep006    時間: 15-2-3 22:57

回覆 Macau媽媽 的帖子

我仔仔都系用呢隻

作者: Sheep006    時間: 15-2-3 22:59

請問系英國天氣乾燥定系你個女女本身都要皮肤敏感呢?
作者: demio    時間: 15-2-3 23:51

回覆 3b 的帖子

男女校或全男校各有各好,不過一次過Visit4間又真係好趕!我之前阿仔考3-4間,到最後會選2間去參觀,再決定讀邊間。
作者: skIII    時間: 15-2-4 01:35

Macau媽媽 發表於 15-2-3 17:47

係啦! 點解外國D學校咁凍天氣仲著短衫短褲(運動服)上體育課… ...
佢地可以著thermals /base layers,英超球員都係咁著,仲好有型,以下網站有好多:

http://www.sportsdirect.com/SearchResults?DescriptionFilter=Ski%20Thermals%20And%20Base%20Layers

作者: 3b    時間: 15-2-4 10:44

skIII 發表於 15-2-4 01:35
佢地可以著thermals /base layers,英超球員都係咁著,仲好有型,以下網站有好多:

http://www.sportsdire ...

阿仔夏天及冬天都是背心加短褲, 同學冬天就會著這些打底, .
作者: 3b    時間: 15-2-4 13:41     標題: 引用:回覆+3b+的帖子 男女校或全男校各有各好,

回覆 3b 的帖子

男女校或全男校各有各好,不過一次過Visit4間又真係好趕!我之前阿仔考3-4間,到最後會選2 ...
我唔想報太多間, 因為要比好多registration fee, 想先去學校參觀, 真係鍾意才申請。初時留意的都是男校, 但是阿仔想讀男女校, 所以匆忙中又要搵多間比較下, 況且喺King's Cross搭一程火車唔使一個鐘就到, 好方便

作者: demio    時間: 15-2-4 14:01

3b 發表於 15-2-4 13:41
我唔想報太多間, 因為要比好多registration fee, 想先去學校參觀, 真係鍾意才申請。初時留意的都是男校, ...
到左Peterborough後要轉的士或巴士, 的士車程約20分鐘, 巴士要check時間表

作者: 3b    時間: 15-2-4 14:04     標題: 引用:Quote:3b+發表於+15-2-4+13:41+我唔想報太

原帖由 demio 於 15-02-04 發表
到左Peterborough後要轉的士或巴士, 的士車程約20分鐘, 巴士要check時間表
火車站多的士嗎?

作者: etoile    時間: 15-2-4 14:20

我囡都有考呢間,但係唔收!
作者: demio    時間: 15-2-4 14:32

回覆 3b 的帖子

一出車站就有的士!

回程叫的士有點困難, 街上唔多的士, 可以叫車.

作者: 3b    時間: 15-2-4 14:35     標題: 引用:回覆+3b+的帖子 一出車站就有的士!回程叫

回覆 3b 的帖子

一出車站就有的士!
學校可以幫忙叫車? 那裡可以搵到巴士時間表?

作者: demio    時間: 15-2-4 14:36

etoile 發表於 15-2-4 14:20
我囡都有考呢間,但係唔收!
最終你囡囡會讀邊間? Year 9 對嗎?

作者: 3b    時間: 15-2-6 14:27     標題: 引用:回覆+3b+的帖子 一出車站就有的士!回程叫

回覆 3b 的帖子

一出車站就有的士!
Thx! 請問考音樂獎學金易嗎?

作者: demio    時間: 15-2-6 23:58

回覆 3b 的帖子

呢個我就唔知;但我知有個香港男仔攞到,佢起碼玩2種樂器。
作者: Sheep006    時間: 15-2-8 21:17

回覆 etoile 的帖子

聽講charterhouse好難考,不過我地未考過呢間,請問考啲咩?你地考Y幾?2015過去?介不介意share吓呢?

作者: 3b    時間: 15-2-8 22:48     標題: 引用:回覆+3b+的帖子 呢個我就唔知;但我知有個

原帖由 demio 於 15-02-06 發表
回覆 3b 的帖子

呢個我就唔知;但我知有個香港男仔攞到,佢起碼玩2種樂器。 ...
考到的話起碼有10%學費減免, 好吸引!

作者: demio    時間: 15-2-11 10:54

回覆 3b 的帖子

見之前D POST 你囝囝係玩管弦樂的, 一定無問題, 實考到!

作者: 3b    時間: 15-2-11 13:36     標題: 引用:回覆+3b+的帖子 見之前D+POST+你囝囝係玩

原帖由 demio 於 15-02-11 發表
回覆 3b 的帖子

見之前D POST 你囝囝係玩管弦樂的, 一定無問題, 實考到!
阿仔拉弦樂樂器, 5年級已考了8級,香港小朋友比外國人早開始學樂器, 相對來講好多5/6年級已考了8級, 英國學校考音樂獎學金大約要求只是5/6級或以上, 所以很多香港人都考到, 不過競爭都應該好大。 上年去Eton參觀, 見到得獎名單上都有幾個香港人, 如果考到又可以減輕父母的負擔。

作者: demio    時間: 15-2-11 14:36

你囝囝好叻

我仔對音樂

作者: etoile    時間: 15-2-12 00:26

Sheep006 發表於 15-2-8 21:17

Deleted
作者: Sheep006    時間: 15-2-12 21:50

Thx, 你高班啲所以考咁多科,你孩子會讀A-Level定系IB呢?HK讀公校定IS?
作者: demio    時間: 15-2-12 22:38

Sheep006 發表於 15-2-12 21:50
Thx, 你高班啲所以考咁多科,你孩子會讀A-Level定系IB呢?HK讀公校定IS?
Year 7 除咗interview, 亦要考:English, maths, science and non verbal reasoning
作者: etoile    時間: 15-2-12 22:57

Sheep006 發表於 15-2-12 21:50

Deleted
作者: Sheep006    時間: 15-2-12 23:08

去到住home stay?選好guardian未?你會今年9月陪女女一起去嗎?你間學校幾號開學?
作者: 3b    時間: 15-2-12 23:33     標題: 引用:Quote:Sheep006+發表於+15-2-12+21:50+Thx,

原帖由 demio 於 15-02-12 發表
Year 7 除咗interview, 亦要考:English, maths, science and non verbal reasoning
啊!Year7已經要考埋science?! 我見其他學校Year 9都是考英文, 數學和non verbal reasoning.

作者: demio    時間: 15-2-13 14:21

3b 發表於 15-2-12 23:33
啊!Year7已經要考埋science?! 我見其他學校Year 9都是考英文, 數學和non verbal reasoning.

...
係吖,你可以上學校website download 佢地的 past papers 睇。

作者: Sheep006    時間: 15-2-14 12:29

Pre U 修幾科?IB 唔好咩?
作者: HIHinsurance    時間: 15-2-14 15:12

PRE-U 是當今英國 最難的考試

如非必要, 不要選

因為一般學生來說

ALEVEL  有多個考試局

MATHS為例, EDEXCEL A* 是20-25%

OCR MATHS 則是10% A*

aqa maths 10% A*

CIE MATHS 10-12% A*

PRE-U MATHS 要D1 得5%, 什至更少

pre-u 放風, ums D1 大概是 95 UMS 平均以上

另外PRE-U 遲放榜

英國一線名校多數Edexcel maths

EDEXCEL MATHS 彈性, 可以18UNITS , 砌TRIPLE MATHS

其他考試局則不可能砌TRIPLE MATHS

一些學校, TRIPLE MATHS 外, 再額外再加PHY,CHEM,BIO

即6-7科,A2s

給一些享受數理的人, 走向最前線

OUNDLE 考過, 低form 的話, 30 名額爭一個學生

競爭大, science 出名. 但這學校比較不重視團結(相對)

有offer, 最後無要到

我認為oundle 都是好學校,  且是學業型的學校, 但不是我柸茶

我看過pre-u 的卷

極高水準

我舉個例, pre-u 會問你 拋體運動,projectile motion 時

當個ball拋到, 中間最高個點, 的KE時 的圖會係點

這些類型的題目, 是香港以前90年代 ALEVEL 的物理題

重現在PRE U

EDEXCEL OCR PHY 不重視數學

CIE PHY 重視數學, 但數學未去到要用微積分思考

CAMBRIDGE 繼續出CIE ALEVEL, 要再加多過PRE-U 俾精英

CIE ALEVEL  就好似細佬, CIE PRE-U 就是大佬

即是精英中互相屠殺, 最後要勝出, 我只能說相當困難重重

更重要的是, 少參巧書  致命

所以PRE-U 讀SCIENCE 是不著數

香港將PRE  U D1 當ALEVEL A*

你要5% 才D1, 人地10% 就A*

不公平侍遇

但如果IB 同PRE U 我選

我寧願PRE U, 不讀IB

作者: HIHinsurance    時間: 15-2-15 09:26

我分享少少OUNDLE 的經歷, 考的是YEAR 9

是去AA 做的, OUNDLE 考試卷, 我之前上網找到 定學校寄來 2份卷MOCK

YEAR 9 , 10 是同一份SCIENCE卷, 那2份卷, 有1/4 左右題目重覆出現

我再找了12-15間左右其他英國中學 的YEAR 9 MATHS, 及SCIENCE ENTRANCE EXAM 卷, 做

且每份卷做2-3次

完去考 , 我懷疑, 不少子女無操卷.去應試, 會出事的

我發覺好多學校的ENTRANCE EXAM 卷都係, 重覆出現,沒有答案

找了很多YEAR  10,11 I/ GCSE 書

這間是好學校, 我去了一間排名OUNDLE 低少少的學校

原因不方便講, 但OUNDLE 如果收, 就唔好唔要

除非有更好的學校

作者: iloveyoga    時間: 15-2-15 12:04

HIHinsurance 發表於 15-2-14 15:12
PRE-U 是當今英國 最難的考試

如非必要, 不要選
應該是香港把Pre U 的D2 當A level 的A*
作者: HIHinsurance    時間: 15-2-15 20:39

請不要拿子女的前途來博

1. 你PRE U 書藉方面, 仍未齊

你有多少書official textbooks ?

你自己數

PRE U 的題目, 難好多

你已很難找書, 你局住找大學書去準備

PRE U

2. alevel 可以選4-7 科 A2

你PRE U , 選多少科?

3. 我報NON JUPAS 返醫學院, ALEVEL 可以PHY,CHEM,BIO,MATHS

再加HISTORY 或,ECON, 中大都睇五科中四科, 港大則睇3-4科

我ALEVEL 失手一科, 未致命

你PRE U 有多少科? 一失手 , 考取專業人士的機會就玩完

4. 你PRE U  早期報的學校, 都是名校

在名校 中, 爭做 頭5-10%

你ALEVEL是雜排軍,  乜人都有

那一個易考? 一定是ALEVEL

5 你PRE U , 你中間夾幾科, ALEVEL

你叫大學點俾OFFER 你? 係英國是有得咁玩

MATHS,CHEM,BIO ALEVEL, PRE U PHY  

玩殘自己

D2 是A* , 你返香港計, 你就知大獲

有很多大學NON JUPAS 仍未準備所謂的PRE U

6. 你點操PAST PAPERS ? 操那幾年?

7.
http://www.als.hku.hk/admission/intl/admissionHK2b

網站都未有PRE U

你好多人散收收, 1,2科PRE U 加ALEVEL ,你攪到自己

8. 咁少學生, 出書的人點有動力出書

你就IB 推行左咁多年, 你數下市面上,IB 書, 有多少本

想教育制度, 選歷史久的, 較有保證

我找不到任何一個理由, 要讀PRE U

搵的, 是辛苦錢, 無謂咁辛苦去到, 差錯腳, 到時麻煩. 後悔一世

9. 你有D1 是最好GRADE, D2 是第二級

ALEVEL 則以A* 是最好級數,  我舉例說

你不如去理工大學問下,NON JUPAS  理工大學收什麼PRE U 分數

佢不是不想答你, 是幾乎無數據去答你, 隨時看都不看, 放入碎紙機

10 CIE 攪了PRE U , 為何不取消ALEVEL CIE ?

因為佢想站在道德高地

CIE 的ALEVEL已經不淺, 但不少科目, 俾OCR,AQA, EDEXCEL搶

我舉例, MATHS EDEXCEL 搶了

OCR 搶了BIO, CHEM

AQA 搶了PHY

CIE的 點位有點模糊, 自己才推出所謂的PRE U

標榜迎合強的學生

CIE 推出 更難更誇張的PRE U

你最後一班強的學生,大混戰, 但學校又唔係間間全部OFFER PRE U 

最後苦了下一代

佢地由I/GCSE 升上來, 頭腦一面紅白

I/GCSE 一科有20-30% A*

你 上到去後, 一大班精英大混戰, ALEVEL已經是大困獸鬥

仲要整個 縮小版既困獸鬥

互相撕殺後的贏家,只是極極極少數

何必這樣殘忍?

唉!, 不過PRE U 點都好過IB 

選左就算, 唯有打場硬杖

一場苦戰

作者: HIHinsurance    時間: 15-2-15 21:27

IB 比 PRE U 大獲

PRE U 不用傷心

PRE U 係難

是有方法讀

但付出時間,只是超想像

即ALEVEL學生跑

你PRE U 被迫競步,去追跑緊的學生

仲要對手咁強

書藉方法, 要找多些70-90年代英國的ALEVEL 書

及大學書

才有接近PRE U 的難度

學習過程是一次很好的鍛鍊

如果真係D1, 即係同以前我們香港ALEVEL A 差不多實力

是種祝福, 實力證明

IB才大獲, PRE U 可以靠勤奮追補

IB未必可以, IB 出現制度上的失誤

PRE U 正好出現, 也許IB 會被PRE U 慢慢取代

我祝福英國讀IB 的父母及其子女

千山萬水, 去英國, 就是不想在港或其他讀IB

家長很明顯無查清楚什麼是IB

ALEVEL 是我見過最優越的考試制度

只是後期, 英國亂派ALEVEL grade 

有了A* 及UMS 制度下

可以清除之前 ALEVEL 派 GRADE的問題 

作者: Sheep006    時間: 15-2-15 21:57

回覆 HIHinsurance 的帖子

哇你知好多野,勁啊請問你做咩嫁?

作者: Sheep006    時間: 15-2-15 22:01

咁DSE呢?
作者: HIHinsurance    時間: 15-2-15 22:20

Sheep006 發表於 15-2-15 21:57
回覆 HIHinsurance 的帖子

哇你知好多野,勁啊請問你做咩嫁?

一位有參加沙田廣場的示威者及潛開水網民(政治今晚不談)

最近唔係有人唱好 耀x國際學校 , 我一般來說, 不會留言

一留言, 就多口了, 我隨時又長期潛水

我只想追求簡單的教育制度, 俾這麼多錢去英國

就是逃離香港的教育制度

但英國教育制度多陷阱

AGENT 又亂塞學校俾父母

好多人亂選學校, 選錯制度

發覺時後悔莫及

無他, 有時多口, 我可能這個回覆是可見將來的最後一個

再潛水一排

作者: HIHinsurance    時間: 15-2-15 22:31

Sheep006 發表於 15-2-15 22:01
咁DSE呢?

無一個高官,會俾自己仔女去考dse

dse 制度陰險

特首三個仔女, 全在英國接受教育

陳茂波仔女, 全在國際學校,之後去英國

你數得出的權貴政要, 誰考dse ?

http://big5.xinhuanet.com/gate/big5/news.xinhuanet.com/edu/2010-11/04/c_12735864.htm

dse 這不是香港人而設的制度

為內地人而設

最後中文合格率不斷下降, 令新移民慢慢容易入大學

最後香港人, 香港子女只能做粗重工作 , 低下階層

領低人工, 慢慢被奴役, 這是我對香港遠境的預測

香港人悲哀仍未來, 但只求父母俾到自己子女能做好少少的工作

最直接就是讀大學, 讀好少少的專科

在英國中學最後2-4年去到盡, 為求將來有一張求生的船票

父母用盡身家去供子女教育,但就業市場不似預期

一邊內地人來港讀碩士, 之後香港勞動市場入職

直接與本地大學競爭

近幾年的入大學率, 本地dse 生越來越難入大學

我很同情dse學生,但無法,愛莫能助

唯有靠佢地自己奮鬥

dse 仲難考過pre u 

條路我教佢點走,佢自己走

作者: etoile    時間: 15-2-18 01:37

HIHinsurance 發表於 15-2-15 22:31
無一個高官,會俾自己仔女去考dse

dse 制度陰險
同意:DSE跟本就係造就大陸生入香港嘅大學,俾佢地爬上社會上層!
至於Pre-U,我係以舊嘅AL難度作準。有得揀梗係AL易讀,但係都要睇邊間學校收呢!

作者: 亮燈    時間: 15-2-18 08:52     標題: 引用:+本帖最後由+HIHinsurance+於+15-2-15+22:4

原帖由 HIHinsurance 於 15-02-15 發表
同意,簡單一句:種族清洗。點解要普教中?就係要貶低廣東話及香港人,當全部學校都普教中,試想想,香港人有乜可能講普通話會好過中国人?無論發音及用詞,將來工作入職條件就係流利普通話,咁香港人點同中国人爭?後果自己諗啦!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5