教育王國

標題: 戒麩,奶,仔仔觸覺敏感消失了 [打印本頁]

作者: raphael2009    時間: 14-9-3 09:29     標題: 戒麩,奶,仔仔觸覺敏感消失了

奶戒了1年多,一戒有眼神接觸,戒麩1個月了,2年來用盡所有方法唔肯帶八達通,而家肯帶,最近鬆的帽都肯戴了,戒食平過做訓練,真係可以試,奇蹟呀

作者: Alam123    時間: 14-9-3 10:18     標題: 回覆:raphael2009 的帖子

請問介了奶,又冇飲其它替代品?是否所有奶製品都介?包括麵包雪糕?

作者: free_style    時間: 14-9-3 14:12

raphael2009 發表於 14-9-3 09:29
奶戒了1年多,一戒有眼神接觸,戒麩1個月了,2年來用盡所有方法唔肯帶八達通,而家肯帶,最近鬆的帽都肯戴 ...

非常好呀! 戒口真的有用,只要多研究,可以用返平時家常菜的食材來滿足戒口的要求。睇住小朋友不斷改善,自已也感覺良好。加油呀!

我女,以前唔肯戴安全帶,上飛機,俾空姐哦到暈。而家不知幾開心,出外旅遊無難度。

作者: bor_bor    時間: 14-9-3 14:52     標題: 回覆:戒麩,奶,仔仔觸覺敏感消失了

我個仔三歲半時又係戒奶之後,感統問題都改善咗好多

作者: Destination121    時間: 14-9-3 16:38     標題: 引用:我個仔三歲半時又係戒奶之後,感統問題都改

原帖由 bor_bor 於 14-09-03 發表
我個仔三歲半時又係戒奶之後,感統問題都改善咗好多
介奶可否飲羊奶或米奶?

作者: raphael2009    時間: 14-9-3 17:09     標題: 引用:請問介了奶,又冇飲其它替代品?是否所有奶

原帖由 Alam123 於 14-09-03 發表
請問介了奶,又冇飲其它替代品?是否所有奶製品都介?包括麵包雪糕?

...
不食任何奶制品,去買gluten free, dairy free 的蛋糕,餅,零食,飲品

作者: raphael2009    時間: 14-9-3 17:16     標題: 引用:+本帖最後由+free_style+於+14-9-3+14:13+

原帖由 free_style 於 14-09-03 發表
之前睇你d 資料真係獲益唔少,證明我地無為佢地揀錯,做咁多治療浪費時間不如戒口

作者: raphael2009    時間: 14-9-3 17:18     標題: 引用:Quote:原帖由+bor_bor+於+14-09-03+發表我

原帖由 Destination121 於 14-09-03 發表
介奶可否飲羊奶或米奶?
我仔飮米奶,羊奶唔知得唔得,醫生都建議米既取代牛奶

作者: Alam123    時間: 14-9-3 17:26     標題: 回覆:raphael2009 的帖子

請問係邊買米奶和dairy free 的蛋糕和餅?

作者: Alam123    時間: 14-9-3 17:27     標題: 回覆:raphael2009 的帖子

豆奶代替牛奶得唔得?

作者: free_style    時間: 14-9-3 18:30

raphael2009 發表於 14-9-3 17:16
之前睇你d 資料真係獲益唔少,證明我地無為佢地揀錯,做咁多治療浪費時間不如戒口

...
戒口後再做行為治療,會事半功倍。其實我女而家仲有做言語治療,諗住俾佢跟到追返哂為止,其他治療則沒有。經過幾年努力,阿女的自閉症徵狀已大致減退,現時狀況與普通小朋友差唔多,就係差言語未追哂。

作者: bor_bor    時間: 14-9-3 22:03     標題: 引用:Quote:原帖由+bor_bor+於+14-09-03+發表我

原帖由 Destination121 於 14-09-03 發表
介奶可否飲羊奶或米奶?
存有飲Bio米奶,豆奶,豆漿,但要留意sugar成份

作者: bor_bor    時間: 14-9-3 22:05     標題: 引用:Quote:原帖由+Destination121+於+14-09-03+

原帖由 raphael2009 於 14-09-03 發表
我仔飮米奶,羊奶唔知得唔得,醫生都建議米既取代牛奶
米奶sogo supermarket有賣,仲有朱古力味

作者: 西瓜貓    時間: 14-9-3 22:43     標題: 引用:Quote:原帖由+raphael2009+於+14-09-03+發

米奶sogo supermarket有賣,仲有朱古力味
請問米奶有沒有奶粉裝架?因我買一盒盒米奶好重同唔近屋企

作者: Destination121    時間: 14-9-3 22:57     標題: 引用:Quote:原帖由+Destination121+於+14-09-03+

存有飲Bio米奶,豆奶,豆漿,但要留意sugar成份
其實米奶係唔係整體營養無牛奶噤好?

作者: raphael2009    時間: 14-9-4 07:41     標題: 引用:Quote:原帖由+bor_bor+於+14-09-03+發表存

其實米奶係唔係整體營養無牛奶噤好?
寧願唔飮都唔好飮牛奶,牛奶對A仔唔好

作者: Destination121    時間: 14-9-4 08:10     標題: 引用:Quote:原帖由+Destination121+於+14-09-03+

原帖由 raphael2009 於 14-09-04 發表
寧願唔飮都唔好飮牛奶,牛奶對A仔唔好
請問還有介蛋嗎?

作者: raphael2009    時間: 14-9-4 08:31     標題: 引用:Quote:原帖由+raphael2009+於+14-09-04+發

原帖由 Destination121 於 14-09-04 發表
請問還有介蛋嗎?
介蛋要睇佢有無過敏,我仔驗血報告出左唔過敏,醫生只叫佢戒gluten, 戒奶,我無特別同佢戒,想食就食

作者: free_style    時間: 14-9-4 13:17

其實蛋,奶,小麥,可說是必戒的三種最基本食物。仲要戒埋驗到有過敏的食物。背後的理論是身體受不了致敏源,干擾了免疫系統,加上腸漏,影響腦部發展及自我控制力,導致出現自閉徵狀或過度活躍。所以全戒有著數。小麥蛋白對某些人係好毒的物質,不吃為妙。
作者: raphael2009    時間: 14-9-4 13:36     標題: 引用:其實蛋,奶,小麥,可說是必戒的三種最基本

原帖由 free_style 於 14-09-04 發表
其實蛋,奶,小麥,可說是必戒的三種最基本食物。仲要戒埋驗到有過敏的食物。背後的理論是身體受不了致敏源 ...
等我試下先

作者: funghon    時間: 14-9-4 14:00     標題: 引用:Quote:原帖由+Destination121+於+14-09-04+

介蛋要睇佢有無過敏,我仔驗血報告出左唔過敏,醫生只叫佢戒gluten, 戒奶,我無特別同佢戒,想食就食

...
請問你邊度驗敏感,可pm給我嗎?

作者: raphael2009    時間: 14-9-4 16:41     標題: 引用:Quote:原帖由+raphael2009+於+14-09-04+發

原帖由 funghon 於 14-09-04 發表
ok pm u

作者: Alam123    時間: 14-9-4 17:41     標題: 回覆:raphael2009 的帖子

戒奶容易,但戒小麥真係比較難,麵包餅全唔食得

作者: raphael2009    時間: 14-9-4 17:57     標題: 引用:戒奶容易,但戒小麥真係比較難,麵包餅全唔

原帖由 Alam123 於 14-09-04 發表
戒奶容易,但戒小麥真係比較難,麵包餅全唔食得
萬事起頭難,我仔情況嚴重唔到我揀,因為開始大控制唔到佢,戒左我會輕鬆好多,因為佢d 情緒會穩定好多,迫住要戒,鐘意食咪買GF,DF既包餅,因為我仔返S位,d茶點都係自備

作者: Alam123    時間: 14-9-4 18:14     標題: 回覆:raphael2009 的帖子

我仔的情緒也越來越難控制,現上N班一唔鐘意就坐地瞓地發脾氣。我唸住讀埋今個月算了。請問係邊處買gluten free麵包和餅乾?

作者: free_style    時間: 14-9-4 18:56

Alam123 發表於 14-9-4 18:14
我仔的情緒也越來越難控制,現上N班一唔鐘意就坐地瞓地發脾氣。我唸住讀埋今個月算了。請問係邊處買gluten  ...
唔好停喎,除非老師投訴,否則應繼續返。試下戒口丫,真的有明顯效果。我兩個小朋友都戒口。較嚴重的一個,屬自傾,一直在主流幼稚園,今年上埋小學,so far so GD。情緒穩定左好多。有朋友個仔係adhd,睇住我地戒口效果好,又面對老師幾年都叫佢食藥,佢最終決定幫個仔戒口,而家亦有顯著改善。
作者: bor_bor    時間: 14-9-4 21:53     標題: 引用:Quote:原帖由+bor_bor+於+14-09-03+發表米

原帖由 西瓜貓 於 14-09-03 發表
請問米奶有沒有奶粉裝架?因我買一盒盒米奶好重同唔近屋企
無粉狀㗎,有啲organic小食店都有得賣

作者: bor_bor    時間: 14-9-4 21:57     標題: 引用:我仔的情緒也越來越難控制,現上N班一唔鐘

我仔的情緒也越來越難控制,現上N班一唔鐘意就坐地瞓地發脾氣。我唸住讀埋今個月算了。請問係邊處買gluten  ...
買部面包機自己整,City super,一田超市有Gluten free麵包同蛋糕粉賣

作者: Alam123    時間: 14-9-4 22:54     標題: 回覆:free_style 的帖子

我現在那間N 是國際英文班,阿仔唔識講嘢,所以想先以中文為主。已準備上私人S位。希望明年可上主流K1。

作者: raphael2009    時間: 14-9-4 23:13     標題: 引用:Quote:原帖由+Alam123+於+14-09-04+發表我

原帖由 bor_bor 於 14-09-04 發表
買部面包機自己整,City super,一田超市有Gluten free麵包同蛋糕粉賣
我都好想自己整,不過太懶,一盒GF cupcake 同粉差不多價錢,所以我都未的起心肝整

作者: raphael2009    時間: 14-9-4 23:17     標題: 引用:我現在那間N+是國際英文班,阿仔唔識講嘢,

我現在那間N 是國際英文班,阿仔唔識講嘢,所以想先以中文為主。已準備上私人S位。希望明年可上主流K1。

...
你揀得私人S,不如揀ABA,醫生話ABA training 係最快見效,我朋友仔仔返ABA 進步好大,但貴,我就用曬d $睇e生無$上ABA了,好彩仔已經上緊政府S位

作者: Alam123    時間: 14-9-5 08:29     標題: 回覆:raphael2009 的帖子

請問你朋友係邊處上ABA?

作者: raphael2009    時間: 14-9-5 08:35     標題: 引用:請問你朋友係邊處上ABA? +

原帖由 Alam123 於 14-09-05 發表
請問你朋友係邊處上ABA?
pm u

作者: free_style    時間: 14-9-5 22:46

Alam123 發表於 14-9-4 22:54

...
明。仲細,努力追。認真諗諗戒口。
作者: isis89    時間: 14-9-6 07:41

回覆 raphael2009 的帖子

作者: raphael2009    時間: 14-9-6 08:34     標題: 回覆:戒麩,奶,仔仔觸覺敏感消失了

我會盡快pm 你地,假期要湊我個麻煩仔,請見諒

作者: isis89    時間: 14-9-6 12:06

thx.因為我想如果bb真係有敏感的話,
應該要盡快戒左佢。
thx very much

作者: ushana    時間: 14-9-9 16:53

Can u pls pm me the name of the doctor too? My son is ASD. THANKS.
作者: 貝珠    時間: 14-9-10 16:10     標題: 回覆:戒麩,奶,仔仔觸覺敏感消失了

請教如普通Bb, 但情緒比較差,脾氣比較大,沒有感統問題,但唔肯載帽,戒口會不會有幫助呢?

作者: Vichang    時間: 14-9-10 18:30     標題: 引用:+本帖最後由+free_style+於+14-9-3+14:13+

原帖由 free_style 於 14-09-03 發表
想請教:我最近見特價買左隻豆奶粉,成分見到有啤酒提練嘅 yeast (酵母)。咁係咪都算係有gluten 成分呢?

作者: free_style    時間: 14-9-10 19:19

Vichang 發表於 14-9-10 18:30
想請教:我最近見特價買左隻豆奶粉,成分見到有啤酒提練嘅 yeast (酵母)。咁係咪都算係有gluten 成分呢?

...
我理解酵母應該無 gluten,等我搵搵料先。

作者: free_style    時間: 14-9-10 19:22

貝珠 發表於 14-9-10 16:10
請教如普通Bb, 但情緒比較差,脾氣比較大,沒有感統問題,但唔肯載帽,戒口會不會有幫助呢?

...
值得試下。我大仔,都係所謂的「普通B」,言語及其他發展正常。但越大越難搞,情緒較易波動,鬧佢時佢可以突然發好大脾氣。做功課、抄手冊,一 PAT 醬,但又未致於讀寫障礙。但總知就樣樣差D啦。戒左口,好好多,親子關係也改善。過去一周,一時心軟,俾佢偷食左少少野,立即有D走樣。足見戒口了,其實佢的自我控制及專注力,有頗明顯改善。

作者: Vichang    時間: 14-9-10 23:16     標題: 引用:Quote:Vichang+發表於+14-9-10+18:30+想請

原帖由 free_style 於 14-09-10 發表
我理解酵母應該無 gluten,等我搵搵料先。
我自己估:啤酒用小麥做喎。

作者: Vichang    時間: 14-9-10 23:16     標題: 回覆:free_style 的帖子

Anyway 大家交流下。

作者: yoyoyip121    時間: 14-9-11 09:17

funghon 發表於 14-9-4 14:00
我都想知呀, 可pm我嗎

作者: TTT520    時間: 14-9-11 12:17

raphael2009: hello, 請問可否比驗敏感O既資料我?  THANKS!

因為囝囝對香蕉敏感, 一食就痕, 好多時都R 到損晒.
我想同佢去做下TEST, 睇下對咩食物敏感.

我已經同佢轉O左豆奶, 又比gluten free餅仔比佢
一般蛋,牛肉個o的已經無食, 但每日早上會食一個包.
我諗都要買gluten free 粉自己整比佢食
作者: raphael2009    時間: 14-9-11 12:52     標題: 回覆:戒麩,奶,仔仔觸覺敏感消失了

係咪大家誤會左,我的驗血係for 生物療法,如果單單想知驗食咩敏感的我不知道,我仔食生果會肚痾,醫生已經幫佢解決了,其他食物無,但A仔通常對麩質,奶類過敏,醫生話而家就算驗唔出有重金屬,唔代表體內無,而家食一大堆supplement,開始有好轉,如果各位家長真心想試生物療法我先pm,因為金錢並不是一次性的,同埋我並不想hard sell

作者: iris_hky    時間: 14-9-15 07:35     標題: 引用:係咪大家誤會左,我的驗血係for+生物療法,

原帖由 raphael2009 於 14-09-11 發表
係咪大家誤會左,我的驗血係for 生物療法,如果單單想知驗食咩敏感的我不知道,我仔食生果會肚痾,醫生已經 ...
煩請Pm我有關醫生的資料及收費,可以嗎?謝謝

作者: raphael2009    時間: 14-9-15 08:04     標題: 回覆:戒麩,奶,仔仔觸覺敏感消失了

今朝阿仔自己拎玩具玩,同埋尋日對入$坐的玩具車有興趣了,以前阿仔唔掂玩具的,開心到我飛起,感覺佢成個人唔同左

作者: sky_chan88    時間: 14-9-15 22:53     標題: 引用:今朝阿仔自己拎玩具玩,同埋尋日對入$坐的

原帖由 raphael2009 於 14-09-15 發表
今朝阿仔自己拎玩具玩,同埋尋日對入$坐的玩具車有興趣了,以前阿仔唔掂玩具的,開心到我飛起,感覺佢成個 ...
So happy for his progress ! I am glad you try the treatment!!! My son could play with his cousins recently. I am so happy his social skills are getting better!! Add oil !!

作者: raphael2009    時間: 14-9-16 07:15     標題: 引用:Quote:原帖由+raphael2009+於+14-09-15+發

原帖由 sky_chan88 於 14-09-15 發表
So happy for his progress ! I am glad you try the treatment!!! My son could play with his cousins re ...
這証明我地無揀錯醫生,我期待佢的語言進步,希望可以快d

作者: TTT520    時間: 14-9-16 16:48

TTT520 發表於 14-9-11 12:17
raphael2009: hello, 請問可否比驗敏感O既資料我?  THANKS!

因為囝囝對香蕉敏感, 一食就痕, 好多時都R 到 ...

sorry, 我可能誤會o左.
不過我都對生物療法有興趣, 可否介紹多少少資訊比我?  thanks

作者: Letter_lalaland    時間: 14-9-17 09:00

要改善情緒及專注力,若希望從 飲食方便開始著手, 可以先從減少吃

1) 含奶 成份(酪蛋白- casine是哺乳類的奶的主要成份,在牛奶中含量達80%)的零食如雪糕、芝士、pizza 等
2) 含麩質(gluten)又名麩質蛋白、麥膠、麵筋、麵筋蛋白是存在於多種穀物中的一種穀蛋白,是大麥、小麥、燕麥、黑麥等穀物中最普遍的蛋白質的食物如麵包店賣的麵包 (同時含有其他添加物)、公仔麵、以麵粉製作的魚蛋、茄汁
3) 含味精及增味劑 (最常見的如 Monosodium glutamate (MSG) 的食品.
4)含基因改造食材 (GMO) 的食品 如基因改造粟米、大豆等

5)另外亦可以減少吃西餐 (多以牛油烹調或以意大利粉、通粉為主食),而更多的留在家中吃飯 (粵式中餐以飯、菜為主)

其實坊間大型超級市場已經比較容易買到 gluten-free 、casine的食材 及零食,  如無麩質的意大利粉、通粉、茄汁、意粉醬等,亦有更多本地有機農場/ 有機健康小店 可以提供 有機 (organic )及 非基因改造 (non-GMO)  的新鮮蔬果及食物。 這些食品的味道我個人覺得是更勝一籌!

聯於 gluten :
麵糰發酵過程中,麵粉當中的麩質蛋白的硫氫鍵氧化為二硫鍵。二硫鍵越多,可以使蛋白質分子結合起來形成大分子網絡結構,增加麵糰持氣性、彈性和韌性。

聯於麩質、酪蛋白對於情緒、専注力的影響可以到書店看資料

參考資料:

http://zh.wikipedia.org/zh-hk/酪蛋白
http://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/麸质
http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9789881292988 《--- 有介紹酪蛋白和麩質如何影響情緒及專注力
作者: jolee    時間: 14-9-19 14:42

raphael2009 發表於 14-9-4 23:17
你揀得私人S,不如揀ABA,醫生話ABA training 係最快見效,我朋友仔仔返ABA 進步好大,但貴,我就用曬d $睇 ...

可以PM生物療法醫生資料及您朋友仔仔上ABA的資料給我嗎?萬分謝謝!

作者: hamburgeer    時間: 14-9-27 08:35     標題: 引用:Quote:原帖由+funghon+於+14-09-04+發表請

ok pm u
Can u pm me the info too?

作者: Happypypy    時間: 14-9-27 11:27     標題: 引用:Quote:原帖由+Alam123+於+14-09-04+發表我

你揀得私人S,不如揀ABA,醫生話ABA training 係最快見效,我朋友仔仔返ABA 進步好大,但貴,我就用曬d $睇 ...
請問甚麼係 S 位 I 位 ABA ? 有咩分別呀?

作者: szenana    時間: 14-10-1 00:40     標題: 回覆:TTT520 的帖子

請問你仔仔飲邊一隻豆奶thx

作者: Tracymom    時間: 14-10-3 17:15     標題: 回覆:戒麩,奶,仔仔觸覺敏感消失了

唉,我女除了奶其它都不肯吃,點戒呢

作者: gabthomas    時間: 14-10-4 18:32     標題: 回覆:Tracymom 的帖子

如果小朋友只能透過奶, 吸收營養, 戒奶會有d 困難。
但如果只奶癮, 可以飲米奶代替。
(米奶一般不能代替配方奶粉。)

作者: stone9876    時間: 14-10-6 11:27

請問邊度可驗敏感,可pm給我嗎?

另外想問介食物要先睇醫生

定係自行介?

怕自己自行介,bb會唔夠營養..我個bb18個月大.
作者: sizzlers    時間: 14-10-6 16:47

raphael2009 發表於 14-9-3 17:09
不食任何奶制品,去買gluten free, dairy free 的蛋糕,餅,零食,飲品

請問邊度可以買到Gluten free, Dairy free 的product?
唔飲奶可以用咩代替呢?

作者: michellebb1107    時間: 14-11-4 23:28     標題: 回覆:戒麩,奶,仔仔觸覺敏感消失了

我仔仔讀n班,學校茶點一定會有面包,應該點戒囗

作者: EEFF    時間: 15-5-13 10:52     標題: 引用:Quote:原帖由+Alam123+於+14-09-04+發表戒

萬事起頭難,我仔情況嚴重唔到我揀,因為開始大控制唔到佢,戒左我會輕鬆好多,因為佢d 情緒會穩定好多,迫 ...
請問情況嚴重是指情緖差嗎? 介口後, 除情緒外, 還有什麼有所改善?

作者: tszkinmama    時間: 15-5-17 21:29

我bb戒蛋! 遲d先再試埋戒奶 因為佢好細粒!
作者: amyalex    時間: 15-7-26 22:56     標題: 引用:Quote:原帖由+funghon+於+14-09-04+發表請

ok pm u
可以pm我嗎?

作者: bubibubibuuu    時間: 15-7-27 09:38     標題: 回覆:戒麩,奶,仔仔觸覺敏感消失了

有冇人買過呢款?我放咗落雪櫃儲存,拎出黎叮完硬咗......請問你地點整翻熱?蒸?

圖片附件: myphoto.jpg (15-7-27 09:38, 33.75 KB) / 下載次數 17
/forum.php?mod=attachment&aid=NTE0MjB8Yzg1ZDE3M2N8MTcxNzgxODAzNXww

作者: 99819872    時間: 15-8-19 21:11     標題: 回覆:raphael2009 的帖子

I want to know too. please PM detail. thx

作者: 99819872    時間: 15-8-19 21:13     標題: 引用:Quote:原帖由+Destination121+於+14-09-04+

...
where can check. Please PM detail. thx

作者: cwtlovelkm    時間: 15-8-20 05:04     標題: 引用:要改善情緒及專注力,若希望從+飲食方便開

原帖由 Letter_lalaland 於 14-09-17 發表
要改善情緒及專注力,若希望從 飲食方便開始著手, 可以先從減少吃

1) 含奶 成份(酪蛋白- casine是哺 ...
人奶是否都不可以飲?

作者: EEFF    時間: 15-8-20 11:24     標題: 引用:Quote:原帖由+Letter_lalaland+於+14-09-17

原帖由 cwtlovelkm 於 15-08-20 發表
人奶是否都不可以飲?
人奶係最適合人飲嘅奶, 點解唔可以飲, 只要媽媽注意自己嘅日常飲食及休息, 人奶是最適合BB的, 我3個B都係飲人奶大的

作者: EEFF    時間: 15-8-20 11:28     標題: 引用:Quote:原帖由+Letter_lalaland+於+14-09-17

原帖由 cwtlovelkm 於 15-08-20 發表
人奶是否都不可以飲?
呢度所講嘅奶, 應該係除了人類嘅其他動物嘅奶, 如牛奶, 羊奶等, 當然如果你小朋友大豆敏感, 咁大豆奶都唔飲得, 就係咁。。。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5