教育王國

標題: 失敗了嗎! [打印本頁]

作者: little_yolky    時間: 14-9-1 12:25     標題: 失敗了嗎!

過了兩個月的悠長暑假, 今日新學期新開始。
暑假時, 我幫囡囡訂好時間表, 叫佢依時做。主要上午看書/練琴/做功課, 下午全部free time。問佢, 佢又話有跟住做, 我當然相信佢。點知响暑假最後一日.......

原來六歲既小孩子係唔可以相信的, 佢無跟time table練一小時琴, 只練15分鐘, 無聽audio book, 無做練習, 無練寫作。一日到黑只是看中文書, 做圖工, 買咗10本英文audio book佢只係聽咗2本, 之前小一既教科書唔明白又唔趁暑假溫番追番。我問佢究竟想點, 係咪想日日補習, 佢又話唔想, 因為會無咗free time。我同佢講想自由就要自律, 唔自律既人就無自由可言, 好激氣, 想嘔血, 白白欺騙咗我既感情, 以為佢咁乖咁聽話, 好失望。

失敗了嗎? 所有小朋友都要迫先做的嗎? 一定要媽媽變怪獸嗎?

作者: MASAYA    時間: 14-9-1 12:36

係失敗左,係你失敗左,佢冇失敗,佢冇做唔到自己訂既時間表,只係冇做你個時間表

子女唔跟父母時間表做好正常,只係失望,又唔係絕望,新學期開始喇,大家加油
作者: little_yolky    時間: 14-9-1 12:38

MASAYA 發表於 14-9-1 12:36
係失敗左,係你失敗左,佢冇失敗,佢冇做唔到自己訂既時間表,只係冇做你個時間表

子女唔跟父母 ...
但係佢講大話同我講話佢有做。
作者: MASAYA    時間: 14-9-1 12:41

little_yolky 發表於 14-9-1 12:38
佢講大話畀你識穿左,咁佢失敗左
咁佢對講大話被識穿有乜反應?

作者: little_yolky    時間: 14-9-1 12:47

MASAYA 發表於 14-9-1 12:41
佢講大話畀你識穿左,咁佢失敗左
咁佢對講大話被識穿有乜反應?
驚俾人鬧而已, 所以好想打佢一身, 唉。
作者: tester5    時間: 14-9-1 12:47

你個女同我個女一樣, 都從來唔會跟我既時間表, 或講大話話有做, 原來冇.

我唸要6歲既小朋友跟時間表係難少少, 家長要時常打返去提下佢, 會好d, 我要阿女開始做功課時打比我, 做完又打比我, 佢記得打比我, 我應承放工去會獎勵佢.

佢記得打比我果日, 就表示佢跟我定既時間表...
作者: little_yolky    時間: 14-9-1 12:50

tester5 發表於 14-9-1 12:47
你個女同我個女一樣, 都從來唔會跟我既時間表, 或講大話話有做, 原來冇.

我唸要6歲既小朋友跟時間表係難少 ...
真係中國人唔可以有太多自由? 佢番學時因為無乜時間, 係會跟時間表做的, 但暑假咁長咁好, 真係好浪費。做樣樣嘢都係打個折, 第日做人都係咁你話係咪死得。
作者: HaYi    時間: 14-9-1 12:58

我個都上P3, 從來唔會聽話,  我好明佢個套, 我set 左大綱都只好隔時check 下有冇做, (其實佢有做basic 我已叫成功),  俾佢自己 set 的根本是玩多, 佢唔知死架, 如果跟晒就慘.  

新學期剛開始, 大家加油.
作者: little_yolky    時間: 14-9-1 13:02

HaYi 發表於 14-9-1 12:58
我個都上P3, 從來唔會聽話,  我好明佢個套, 我set 左大綱都只好隔時check 下有冇做, (其實佢有做basic 我已 ...
我真係嬲到想操佢卷!
作者: 小時了了    時間: 14-9-1 13:03

little_yolky 發表於 14-9-1 12:25
暑假時, 我幫囡囡訂好時間表, 叫佢依時做。主要上午看書/練琴/ ...

今年錯了, 明年再想改善方法, 仲有好多個暑假, 唔好咁上心. "舊事已過,都變成新的了", 新學年, 新開始.

暑假要女溫習, 我自己做法會信阿女做咗咩外, 另外我每星期幾晚會不定時 check 佢係咪有跟及做 ------- e.g. 睇書, 我真係會問小小書的內容或故事發展. 佢都試過同我講睇咗, 但當我抽問書一啲內容係講咩, 唔識答. 佢先至講日頭只係睇書內的相及圖, 無睇過啲字咁我會俾多次機會佢, 要佢聽日再睇多次. 而小女係呢個暑假都發生過幾次同樣情況.

所以, 我愚見係您要定時定候 check 吓佢嘅進度的.

加油呀!

作者: LHLMother    時間: 14-9-1 13:10

要六歲小朋友每日自動波彈一個鐘琴, 好似誇張d喎!
作者: little_yolky    時間: 14-9-1 13:13

LHLMother 發表於 14-9-1 13:10
要六歲小朋友每日自動波彈一個鐘琴, 好似誇張d喎!
但係佢可以全日做4、5個鐘頭圖工, 做到隻手痛, 第二日都仲要繼續做, 我只不過要求佢練一個鐘琴而已。
作者: little_yolky    時間: 14-9-1 13:14

小時了了 發表於 14-9-1 13:03
今年錯了, 明年再想改善方法, 仲有好多個暑假, 唔好咁上心. "舊事已過,都變成新的了", 新學年, 新開始.
...
出年暑假佢就知死。
作者: stefi    時間: 14-9-1 13:32     標題: 引用:Quote:LHLMother+發表於+14-9-1+13:10+要六

原帖由 little_yolky 於 14-09-01 發表
但係佢可以全日做4、5個鐘頭圖工, 做到隻手痛, 第二日都仲要繼續做, 我只不過要求佢練一個鐘琴而已。 ...
因為鐘意,所以先會投入同唔怕辛苦,所以圖工喺佢心目中係重要d。雖然佢冇練琴1個鐘,15分鐘都好呀,起碼佢唔係完全放棄

作者: Mini-mummy    時間: 14-9-1 14:51     標題: 引用:Quote:LHLMother+發表於+14-9-1+13:10+要六

原帖由 little_yolky 於 14-09-01 發表
但係佢可以全日做4、5個鐘頭圖工, 做到隻手痛, 第二日都仲要繼續做, 我只不過要求佢練一個鐘琴而已。 ...
因為她喜歡圖工啊!

作者: little_yolky    時間: 14-9-1 15:00

stefi 發表於 14-9-1 13:32
因為鐘意,所以先會投入同唔怕辛苦,所以圖工喺佢心目中係重要d。雖然佢冇練琴1個鐘,15分鐘都好呀,起碼佢 ...
你真係好樂觀。
作者: chanwendy    時間: 14-9-1 15:03

我反而有啲奇怪, 你訂完時間表叫佢跟, 你又一路冇 check 吓佢係咪真係有做? 點會去到最後一日先發現佢原來冇做架, 就算你信佢, 都要睇吓佢有冇做錯啩.
作者: little_yolky    時間: 14-9-1 15:16

chanwendy 發表於 14-9-1 15:03
我反而有啲奇怪, 你訂完時間表叫佢跟, 你又一路冇 check 吓佢係咪真係有做? 點會去到最後一日先發現佢原來 ...
因為時間表係上午四小時, 睇一小時中文書, 一小時英文書/audio book, 一小時練琴, 一小時暑期作業/練習/寫作遊戲。下午free time / 游水(一星期兩日)。
佢寫作最初有做, 好似寫日記咁同我交換。但後來話想寫故仔, 寫咗Frozen下集, 講到Elsa個老公被士兵殺死咗, 故事就唔知點再發展就無心機寫了。咁買咗啲好簡單既英文數佢做(佢讀中文數), 做到喊, 咁算啦, 唔做啦。後來又話想瞓耐啲, 8點至起身, 咁就無咗一個鐘, 咪無咗最後個個鐘囉。佢就自己縮短練琴做暑期作業, 又自己合併咗睇英文書同audio book變為只聽同睇audio book, 一tick做晒, 一日到黑只睇中文書/雜誌同做圖工。因為我放工返去佢成日攞住本紅樓夢, 仲問我媽咪free time可唔可以睇書, 咁乖我咪以為佢一直有睇書囉, 點知係一直只睇中文書。間中問佢有無聽audio book佢又話有, 妹妹仲要做幫凶話家姐有聽。

噚日執返學書包, 囉咗本小一picture dictionary是旦掀開幾頁問佢, 一個都唔識, 再被我嚴刑烤問至得出實情。我都警告埋妹妹, 叫佢醒醒定定勤力啲, 唔好一齊為非作歹。

作者: Yanamami    時間: 14-9-1 15:35

chanwendy 發表於 14-9-1 15:03
我反而有啲奇怪, 你訂完時間表叫佢跟, 你又一路冇 check 吓佢係咪真係有做? 點會去到最後一日先發現佢原來 ...
我有相同疑問。6歲人仔,唔喺話事事要監管住,而喺要時時guide住,事關他們未有自制力。自動自覺?只有好少部份可以做得到,大部份做唔到喺正常既~~唔喺好似大人禁,老板掉低一句話,幾時幾時你就要交貨。6歲,初初喺要check住架,見她做到又再加d加d。你一次過交低4句鐘既“工作”俾她,expect她會正正經經同你做齊?荷求囉~番工咩?有時老師無番,就算有代課老師睇住,d小朋友都未必個個正正經經做他應該要做既野啦。

另,要同女講番,你對她講大話喺好失望。做唔到唔緊要,有錯就要認,但講大話喺絕不能接受。

作者: Miss_Parker    時間: 14-9-1 16:23

其實小學生暑假不是應好好玩下休息下, 你女女有睇下書而不是打機看tv好乖啦! 講真大人定時間表都未必日日跟黎做! 你可同小朋友講講大話5岩, 但暑假做鍾意的東西一點都沒有錯! 大個D連暑假都無
作者: little_yolky    時間: 14-9-1 16:31

Yanamami 發表於 14-9-1 15:35
我有相同疑問。6歲人仔,唔喺話事事要監管住,而喺要時時guide住,事關他們未有自制力。自動自覺?只有好少 ...
因為佢自小一9月至翌年6月考試前, 都係自動自覺做晒所有嘢, 我唔駛理佢功課測驗考試溫書, 所以可能係咁高估咗佢, 期望越大, 失望越大, 真係人係有憜性, 只要懶散咗, 就唔會自律, 兩個月暑假太多了, 唔怪得有啲家長要幫小朋友排得密密麻麻。仲連自己辛苦建立一年既credit都無埋。
作者: little_yolky    時間: 14-9-1 16:38

Miss_Parker 發表於 14-9-1 16:23
其實小學生暑假不是應好好玩下休息下, 你女女有睇下書而不是打機看tv好乖啦! 講真大人定時間表都未必日日跟 ...
講到睇TV先至嬲, 個爸爸都係幫凶, 我見佢返學無得睇電視, 晚晚安排咗30分鐘俾佢睇, 點知日日睇足一個鐘, 爸爸話我安排果個時段仲未做佢個favourite programme喎。我見因為係free time, 所以隻眼開隻眼閉咋。
作者: chanwendy    時間: 14-9-1 16:43

其實暑假睇一個鐘電視都唔係好過份啫, 其實真心你的要求都好高吓喎.
作者: little_yolky    時間: 14-9-1 16:45

chanwendy 發表於 14-9-1 16:43
其實暑假睇一個鐘電視都唔係好過份啫, 其實真心你的要求都好高吓喎.
真心覺得睇太多電視, 無益的。
作者: MASAYA    時間: 14-9-1 16:59

不如等呢個學期過一段時間,發現阿女真係上進心差左再發火啦,如果心散完兩個月返黎其實成績冇差,我覺得幾好喎,同我地大人做野做到發癲一樣,去個旅行返黎有120%效率
作者: -精靈爸爸-    時間: 14-9-1 17:01

作者: Miss_Parker    時間: 14-9-1 17:06

回覆 little_yolky 的帖子

女女平時自動波好好呀! 暑假玩下睇下tv一點問題都無. 我小學都係自己搞掂學業, 但我日日做曬功課只會睇書/睇tv(我睇tvb大), 咪又讀到band 1英中! 我覺得樓主要求高左D, 小一姐玩下輕鬆下好正常, 第時高中想hea下都難
作者: 茄子    時間: 14-9-1 17:07     標題: 引用:+本帖最後由+little_yolky+於+14-9-1+12:26

佢講大話係唔啱!但佢都唔算全部冇做,只是偷工减料,唔太差!另外,一曰練一小時琴會唔會太多?!我上個星期問阿女(升小一)的鋼琴老師,佢話阿女咁細,練15-20分鐘。

作者: little_yolky    時間: 14-9-1 17:13

茄子 發表於 14-9-1 17:07
佢講大話係唔啱!但佢都唔算全部冇做,只是偷工减料,唔太差!另外,一曰練一小時琴會唔會太多?!我上個星 ...
吓, 原來練15-20分鐘就得, 我阿女個老師話一個鐘的, 我咪信佢囉。我阿女學咗成年都仲未考得級, 老師話佢個程度要出年年底至考到2級。其實, 學琴唔考級得唔得?
作者: Yanamami    時間: 14-9-1 17:47

喂喂!話明暑假嘛!佢个人鬆落黎,hea hea下好正常嘛!一年12个月跟timetable做人,軍訓咩?总之要正視既係講大話啦!
作者: Ceci333    時間: 14-9-1 18:03

比多些空間她,才初小,不要逼太緊。相信我啦。我孩子讀大學啦,眼見他小學同學到中六,小時了了,大未必佳。小學不是人人有自制力,你太嚴會抹殺她對學習的興趣,到中學就要還啦。
作者: HaYi    時間: 14-9-1 18:28

考2級我估最少要每日半小時.. 一小時就乖小朋友先肯..
作者: Miss_Parker    時間: 14-9-1 19:17

回覆 HaYi 的帖子

其實無話ge, 我grade8果陣都係 45-60mins一日, 如果專心5洗長時間都可彈得好!
作者: ha8mo    時間: 14-9-1 19:37

作者: Obiepapa    時間: 14-9-1 19:58     標題: 引用:Quote:MASAYA+發表於+14-9-1+12:36+係失敗

偷懶是人性既然有時間表,就要有抽查機制,及時發現,及時抖正。

作者: skkeung    時間: 14-9-1 20:17     標題: 引用:比多些空間她,才初小,不要逼太緊。相信我

原帖由 Ceci333 於 14-09-01 發表
比多些空間她,才初小,不要逼太緊。相信我啦。我孩子讀大學啦,眼見他小學同學到中六,小時了了,大未必佳 ...
絕對同意!但很多人不是這樣想!

作者: kenwong888    時間: 14-9-1 20:36

little_yolky 發表於 14-9-1 12:25
暑假時, 我幫囡囡訂好時間表, 叫佢依時做。主要上午看書/練琴/ ...
She is a liar!
Rectify her behavior asap!

作者: 茄子    時間: 14-9-1 20:48     標題: 引用:Quote:茄子+發表於+14-9-1+17:07+佢講大話

吓, 原來練15-20分鐘就得, 我阿女個老師話一個鐘的, 我咪信佢囉。我阿女學咗成年都仲未考得級, 老師 ...
我阿女都係未考級!我冇打算迫佢,打算學到第5級時才去考,慢慢來!希望佢有興趣繼續彈啦!
其實自己細個定的時間表,自己都未試過成功跟,所以我唔會為阿女定時間表,只要佢有彈下琴、睇下書,乖乖地就算!
不過,你阿女講大話就要正視!

作者: marble2004    時間: 14-9-1 21:10

Same to my daughter during summer holiday every year.  But once back to school, everything back in order and she works hard again.  At first, same as you, I was very angry.  But then, I thought, even for adults, we need a break from time to time.  Why not give her a break during summer.  She will study read during summer and do a lot of artwork or draw something she likes.  Not bad.  As long as she knows when she has to work hard again, it's fine with me!

作者: Yanamami    時間: 14-9-1 21:52

Miss_Parker 發表於 14-9-1 19:17
回覆 HaYi 的帖子

其實無話ge, 我grade8果陣都係 45-60mins一日, 如果專心5洗長時間都可彈得好!  ...

我女grade8時(flute)都無日日練,每個禮拜3~4次,每次30~45mins,都考得幾好吖~

作者: annie40    時間: 14-9-1 22:02

時間表的目標是讓孩子學會自律,守信,自我約制。是很好的生活功課!其中要完成的內容並不重要。

因為要上班,把有限的溝通時間,浪費在提醒孩子做這做那,實在非常掃興,因此每個星期會為孩子做生活表,長假如聖誕,就做十多天的計劃表了。
經驗是:
策劃前,必須跟女女商量。例如:七時起床,十五分鐘梳洗,十五分鐘吃早點,要問佢夠唔夠時間,唔夠就要早點睡,再早點起床了。三時半到家,吃茶點,四時開始拉小提琴,拉多久她認為比較好,啊!20分鐘,ok! 媽媽給妳的中文寫字練習,20分鐘能完成嗎?好!就寫下5-5.20pm Chinese writing.,諸如此類,然後用張大畫紙開始畫表,每種活動旁要預留大空格,給女女畫上有趣插圖來描述活動內容,旁邊留下小框,譲她做完就給自己送朵小貼子花花,星星等。提示任務完成。總之把生活表弄得很有趣,做一會兒,玩一會,不知不覺妳都收工回家,大家咪吃飯,沖涼,看書吧!

漏做一兩項未貼上星星,孩子應該很清楚,週末時覺得完成得不錯,便帶她到書店挑本小書來獎勵她自己。

作者: Ceci333    時間: 14-9-1 22:12

kenwong888 發表於 14-9-1 20:36
She is a liar!
Rectify her behavior asap!
呢個都要比空間,不要label她是liar。告訴她不要瞞,不要說謊,和說謊的問題在哪裡。你容許她犯錯,她才沒有說謊的必要和習慣。Rectify? 要educate就真。Educate是包含比機會和空間改過。
作者: annie40    時間: 14-9-1 22:29

以上方式,做了兩星期,孩子的勁頭慢慢減低,這時可以換個板斧,把2D生活表,進化為3D, 把各項活動做個小玩物,后面寫下工作時間,做完就由地上放回合子內。因為工作表孩子有份做,對自己的承諾大多了。

生活表讓孩子排列自己的作息玩樂有個方向,要易辦,清淅,簡單,合理,這樣才有持久性,從而培養孩子的自律。
作者: babaxmama    時間: 14-9-1 23:38     標題: 回覆:失敗了嗎!

很好的分享!

作者: -精靈爸爸-    時間: 14-9-1 23:41     標題: 回覆:失敗了嗎!

作者: opclk    時間: 14-9-1 23:46

作者: SmileSmileSmile    時間: 14-9-1 23:49     標題: 引用:+本帖最後由+little_yolky+於+14-9-1+12:26

六歲人仔
有做都好好啦
你要讚下佢,貼紙都要送番張

至於佢講大話
你就要同佢傾下
習慣成自然就大件事
要罰,罰佢三日無得玩心愛玩具
要有獎有罰

放鬆啲

作者: stefi    時間: 14-9-2 01:07     標題: 引用:Quote:茄子+發表於+14-9-1+17:07+佢講大話

吓, 原來練15-20分鐘就得, 我阿女個老師話一個鐘的, 我咪信佢囉。我阿女學咗成年都仲未考得級, 老師 ...
考唔考級主要睇家長同小朋友考級既目的。
家長: 培養興趣or為左學業
小朋友: 目標or評估自己既程度
我女依家先學緊1級,老師同我講會由3級開始考,當俾佢有個繼續學既目標,所以我地先決定考

作者: yovin    時間: 14-9-2 04:28     標題: 回覆:little_yolky 的帖子

請問點解暑假咁長,你卻在開學前才發現她無跟你timetable呢?
因為我同細仔一同定下時間表後一星期,就發現有些未能做到的,然後再一同"講下數"去修改修改!

作者: 786    時間: 14-9-2 09:30     標題: 回覆:失敗了嗎!

對不起,我這個大人也做不到。要我密集式工作一個上午,結果會好似我現在咁上下網又一日

作者: little_yolky    時間: 14-9-2 09:57

yovin 發表於 14-9-2 04:28
請問點解暑假咁長,你卻在開學前才發現她無跟你timetable呢?
因為我同細仔一同定下時間表後一星期,就發現 ...
因為暑假初頭, 係見佢有做嘢的, 同埋, 一直佢都有揸住本書, 最大問題係我問佢佢話有做
幼稚園時因為只有兩個禮拜暑假, 佢一向好乖, 所以我信佢就無check佢。信一個人又點會check佢呢。點知開學前同佢執書包, 我無聊攞起本小一picture dictionary考下佢, 佢一個字都唔識。如果睇咗兩個月書有乜理由唔識。見佢眼神閃爍, 我就知有問題, 於是嚴刑迫供下得出真相。

作者: little_yolky    時間: 14-9-2 10:01

annie40 發表於 14-9-1 22:02
時間表的目標是讓孩子學會自律,守信,自我約制。是很好的生活功課!其中要完成的內容並不重要。

因為要上 ...
其實時間表訂好後係有同佢商量過的, 佢話好, 我就整到A3貼响牆度。我仲以為小學咁大個人就唔駛再咁多花臣, 不過, 都乎合國情, 可以滿足佢做圖工既欲望, 好, 試下做一張2D時間表先。Thank you

作者: little_yolky    時間: 14-9-2 10:03

stefi 發表於 14-9-2 01:07
考唔考級主要睇家長同小朋友考級既目的。
家長: 培養興趣or為左學業
小朋友: 目標or評估自己既程度
學鋼琴的目的:

家長:培養小朋友琴棋書畫的氣質
小朋友:因為學校規定要學樂器, 所以揀樣最易學

家長+小朋友其實都唔想考皇家音樂試, 咁係唔係可以同老師講唔考試, 操下學校老師俾首考試歌仔就得?

作者: little_yolky    時間: 14-9-2 10:08

Ceci333 發表於 14-9-1 22:12
呢個都要比空間,不要label她是liar。告訴她不要瞞,不要說謊,和說謊的問題在哪裡。你容許她犯錯,她才沒 ...
噚日學校派手冊, 我填手冊資料時見到有校規, 我指住其中一條同佢講:不可向長輩及老師講大話。佢尷尷尬尬咁响度笑。

個個都知道講大話唔啱, 但人人都天生識講大話, 仲可以點教佢, 點同佢講呢。唉!

作者: MASAYA    時間: 14-9-2 10:35

little_yolky 發表於 14-9-2 10:03
學鋼琴的目的:

我會覺得想小朋友投入學一樣野,一定要提起佢興趣,要提起興趣不外乎觸動佢神經或感動到佢,點解十年前咁多人學圍棋,因為一套棋魂大量名場面帶動大量讀者去捉棋,廿年前有jordan同slam dunk所以又好多人打籃球,如果搵到一首曲感動到佢,你想佢停一停彈琴都難,最近我老婆聽返久石讓既音樂會感動到想喊,幾廿歲人又話想彈返琴
作者: Olympian    時間: 14-9-2 10:36

little_yolky 發表於 14-9-1 15:16
因為時間表係上午四小時, 睇一小時中文書, 一小時英文書/audio book, 一小時練琴, 一小時暑期作業/練習/寫 ...
唔好意思呀媽媽,我覺得個時間表太harsh.....4hrs靜態活動,好難每天都做到。打從時間表的設計,已經看到敗局。偷工減料真係好正常。1hr暑期作業很合理。Audio CD 一天聽一隻,一個暑假都已可進步不少,不一定要1hr吧。中文書既然是興趣,不放時間表也可。練琴如果真的想練1hr,何不分兩段時間,每次0.5hr?另外,放假1hrTV真的好合理,其實睇電視可以學好多野,又可以跟朋友有多一個話題。專家指孩子說謊,只有兩個理由: 一, 模仿大人; 二, 受到威脅。請你不要責怪女兒。不如一起檢討下個時間表。

作者: little_yolky    時間: 14-9-2 10:44

Olympian 發表於 14-9-2 10:36
唔好意思呀媽媽,我覺得個時間表太harsh.....4hrs靜態活動,好難每天都做到。打從時間表的設計,已經看到敗 ...
大家討論下個時間表。

你覺得將一日時間劃分兩段唔好嗎? 半日做完計劃內事務, 有半日可以自由玩, 看上去靈活度大啲喎。咁上午流流長, 8-12有四個鐘, 如果只安排練琴半個鐘、聽CD一節、做暑期作業/練習/寫作一個鐘, 咁唔會太閒嗎?

作者: MrBeast    時間: 14-9-2 10:46

little_yolky 發表於 14-9-2 10:08
噚日學校派手冊, 我填手冊資料時見到有校規, 我指住其中一條同佢講:不可向長輩及老師講大話。佢尷尷尬尬咁 ...
我就借本classic 狼來了,之後再加salt + vinegar 話如果第講乜野都冇人信咪好慘.

ps, 一些學者說ability to tell lies is a sign of intelligence.  I wouldnt lose sleep over it but obviously need to guide them onto the right path.

作者: little_yolky    時間: 14-9-2 10:52

Olympian  所以我係讚成上興趣班的。

佢都有興趣班的, 不過主要集中响星期六, 要學鋼琴、芭蕾舞、唱戲, 暑假加多游水兩日同耍纓槍, 停咗芭蕾舞, 因為撞時間。
作者: MASAYA    時間: 14-9-2 10:56

little_yolky 發表於 14-9-2 10:44
大家討論下個時間表。

你覺得將一日時間劃分兩段唔好嗎? 半日做完計劃內事務, 有半日可以自由玩, 看上去靈 ...
你個時間表有冇break? 係連續四個鐘定每件事中間有個break? 如果目標距離遠小朋友就好易放棄,目標短,見到𥌓光先會向前行,當然有d小朋友專心起上黎勁過大人,不過普遍都唔係
作者: little_yolky    時間: 14-9-2 11:09

MASAYA 發表於 14-9-2 10:56
你個時間表有冇break? 係連續四個鐘定每件事中間有個break? 如果目標距離遠小朋友就好易放棄,目標短,見到 ...
無break的, 我同佢講如果攰可以中間休息一下無問題的, 又唔係返工, 所以只要大概跟住做就可以, 唔一定要做足一個鐘, 如果做到45分鐘已經好好了, 只不過, 佢係做15分鐘而已

作者: MASAYA    時間: 14-9-2 11:24

little_yolky 發表於 14-9-2 11:09
無break的, 我同佢講如果攰可以中間休息一下無問題的, 又唔係返工, 所以只要大概跟住做就可以, 唔一定要做 ...
佢只係做15分鐘,休息45分鐘0者
或者咁諗,佢仲係成長中,要父母費心好正常,如果咁細個就已經係完全體,唔駛教育啦

作者: little_yolky    時間: 14-9-2 11:32

MASAYA 發表於 14-9-2 11:24
佢只係做15分鐘,休息45分鐘0者
或者咁諗,佢仲係成長中,要父母費心好正常,如果咁細個就已經係完 ...
因為上咗一年級之後, 佢高大得好快, 人又成熟咗, 又自動自覺做嘢, 我以為佢大個咗, 可能令我有一啲「不切實際」既期望, 以為佢真係咁smart, 真係期望越高, 失望越大, 好似响天上面跌返落凡間咁。
唉, 今晚又要同佢set 開學時間表了。

作者: annie40    時間: 14-9-2 12:11

生活表是很好的guiding, 来引导孩子的步伐, 不用太着眼于她有否听从你的吩咐, 反而要找出她跟不上步骤的原因. 例如: 没有新意? 妈妈是一言堂,不服气?  排列工作太密集?

始终是孩子嘛! 轻松完成合理的愉快任务, 比艰苦奋斗的长工时, 是有效益得多.  前者才有望习惯性的持续下去. 从而学会了规律,自律,按部就班.

这些作息时间表, 跟小女玩了六七年, 开始时目标只是简单的让她对甚么时候, 可以做甚么事来打发日子有点概念, 特别是妈妈不在身边时,  后来演变成点点习惯而已. 孩子偶然事忙, 晚了回家, 有朋友探望, 少了一天弹琴, 写少了中文, 计少了数学, 绝无问题, 明天再回复正常就是了. 我们在坚持原则下, 依旧不忘凡事要弹性处理, 生活才有空间, 不然便活得太劳累呢!

作者: annie40    時間: 14-9-2 12:31

其實時間表訂好後係有同佢商量過的, 佢話好, 我就整到A3貼响牆度。我仲以為小學咁大個人就唔駛再咁多花臣, 不過, 都乎合國情, 可以滿足佢做圖工既欲望, 好, 試下做一張2D時間表先。
自己是六岁以后才跟孩子做生活表, 因为她老是挂电问我做完甚么, 应做甚么, 可唔可以做甚么等,draw my attention, 很烦却是窝心.

其实六岁以后要更多更吸引的花臣, 孩子有自己的judgement, 对妈妈唔服气的时间很多, 唔好指望她们是永远的'乖宝宝', 我周时又要矮, 又要西, 又要认错, 又要发恶, 先至顶得住'小魔怪'!

作者: jshek423    時間: 14-9-2 12:37

年年考第一又如何, 咪又係捱足幾十年? 咁快就要孩子受苦, 太可憐了
作者: IloveJJ    時間: 14-9-2 12:37     標題: 引用:+本帖最後由+little_yolky+於+14-9-1+12:26

作者: shadeslayer    時間: 14-9-2 13:24     標題: 引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+14-09-01+發

原帖由 IloveJJ 於 14-09-02 發表
其實個個小朋友唔同,有啲真係好自律,有啲又真係要父母迫。呢件事,我覺得最緊要既,反而係佢講大話!:scar ...
會嚴懲

xxxxxx

不要一開波就嚴懲,應問清楚先。慣犯才該嚴懲。

作者: Jane1983    時間: 14-9-2 13:45

回覆 IloveJJ 的帖子

其實吾算講大話,佢系講2個tasks結合來做,或者有d偷工减料……
不要嚴惩啦,一個暑假流流長,跟着時間表做,大人都未必做得到,何况幾歲細路。樓主小朋友幾乖,暑假做左甘多野,有玩有休息,吾算虚渡光陰!

作者: Honey    時間: 14-9-2 16:21     標題: 回覆:失敗了嗎!

講大話係唔好樓主要同佢表達媽媽好失望。

但樓主對一個六、七歲小孩要求佢自律地跟時間表做嘢未免太理想了,時間表亦太仔細。

一條橡皮圈一年裡跟時間表拉了十個月,只有兩個月不用跟時間表,樓主其實可以比啲自由使用暑假的權利比佢。

可能每個媽媽觀念不同,我覺得暑假係休息充電喪玩,做孩子平時不能做的例如不停睇喜歡的書。

我大仔升小四,不用上功課班或補習。入了精英班未來會好大壓力好多功課,暑假問佢想玩咩,安排了足球班及幾樣佢同意的活動,造了個暑期上活動班的時間表,其餘時間自由比佢安排做暑期功課、考琴練琴及睇電視睇書,只有一個要求係8月19日去旅行前完成所有暑期功課,而佢都完成我要求。

小一仍細,仲有漫漫長路,如何收放,再調整不難。

作者: yanyan6    時間: 14-9-2 16:49

我覺得要個小朋友做得足,媽媽督住做知至得

我個仔放暑假肯操乖數,基本上小二的數在暑假都學識了.係除數唔教住

我都已好滿意

只要小朋友肯做就得,

好多細路阿媽都搞佢唔掂

想佢做這做哪,佢同你c過

個媽回答 佢肯聽先得架

作者: awah112    時間: 14-9-2 17:43     標題: 回覆:失敗了嗎!

作者: nieualma    時間: 14-9-2 17:50     標題: 回覆:little_yolky 的帖子

樓主的女兒一向都乖,已经係福氣。

作者: annie40    時間: 14-9-2 18:45

因為乖,更要耐心地保育和珍惜。孩子是孫悟空,可以十二變。
作者: Jane1983    時間: 14-9-2 19:28

回覆 nieualma 的帖子

同意,樓主係好福!
作者: stefi    時間: 14-9-2 22:05     標題: 引用:Quote:stefi+發表於+14-9-2+01:07+考唔考級

原帖由 little_yolky 於 14-09-02 發表
學鋼琴的目的:

如果你唔想考咪唔好考囉,學琴唔係為左考級,你唔想考可以直接同老師講

作者: 786    時間: 14-9-2 22:29

786 發表於 14-9-2 09:30
對不起,我這個大人也做不到。要我密集式工作一個上午,結果會好似我現在咁上下網又一日

...

我有俾半日free time佢的

你還未明白你自己錯了甚麼. 一個半日密集式上午, 和一個半日自由, 對小朋友來說, 都是一樣. 半日密集式太多了. 大人都不可能管到自己一個上午連續做三樣集中精神又不同的活動. 還是自己一個. 你期望他自己管自己. 事實上, 大人要連續三樣集中精神又不同的活動一個上午也很困難.

小朋友的時間表, 只能期望一個半日做一樣事情. 你要他做三樣事情, 最好早, 午, 晚各一.

作者: pw_113    時間: 14-9-2 23:05     標題: 回覆:失敗了嗎!

你完全係一個怪獸家長

作者: cowmoon    時間: 14-9-2 23:32

真心覺得樓主你的時間表策略對小孩子是不可行的。

首先,睇時間做人不可行。試想想你同你的下屬講 a. 總之你每日做夠八小時,你盡量做啦 b. 總之你要完成某些任務啦 。。。哪一個更有 productivity?大人都如此,你又怎可要求小孩自己會"做盡四小時"呢?
6 歲小孩,合適的做法,是給予直接可以實行的目標,例如不是閱讀一小時,而是每天最少看完兩個 chapter,如果小孩想睇多D當 bonus,要讚。個目標就係你估大概一小時,扣左 20 分數小休,應該可以做得到的量。買定D 貼紙,佢睇完一本書貼上貼紙,以示鼓勵。放左假十二本貼哂貼紙,好有滿足感!
我覺得你囡囡真的有做的,只是你以為佢做盡一小時,佢卻只是做了15分鐘。細妹仲慘,咁細個邊有時間觀念?15分鐘又好,1 小時又好,佢真心覺得家姐做左架啦。
平時學校的功課也不會話"背書 30 分鐘,寫字 30 分鐘"啦!一定是好明確知道做什麼做幾多。

第二,如果以你囡琴老師所講,佢學琴的進度應該不用每天練一小時,你可以研究一下琴老師有幾多歌比囡練,一二級的歌一首一分鐘以內,十五分鐘都彈到十五次,再重複不單好好好悶,事實上彈得多可能回愈彈愈走樣。你唔得閒陪練琴,要目標為本,要求囡囡每日"練好琴",每星期定時請囡囡表演比你聽下,把老師的功課彈得好聽就得。

第三,其實囡囡鍾意讀中文書和做圖工,仲可以一做四小時,你真係值得讚下佢架,做圖工對小肌肉訓練好好,個人都會聰明D架。現在D學生個個驚中文唔得,佢鍾意中文書你開心都來不及啦。

第四,你突然以小一本 picture dictionary 而決定囡囡英文有沒有進步有點屈機啊。如果係咁,不如你一開始叫佢每日是旦睇兩版 picture dictionary 啦。

我不是批評你呀,只係不想你繼續失望,其實我覺得你囡囡真係好乖。

作者: 茄子    時間: 14-9-3 05:50     標題: 引用:真心覺得樓主你的時間表策略對小孩子是不可

原帖由 cowmoon 於 14-09-02 發表

首先,睇時間做人不可行。試想想你同你的下屬講 a. 總之 ...
好!

作者: galaxytab    時間: 14-9-3 09:33     標題: 引用:真心覺得樓主你的時間表策略對小孩子是不可

首先,睇時間做人不可行。試想想你同你的下屬講 a. 總之 ...
Like……意見中肯、細心,如果EK多d這些有質素嘅家長就好囉

作者: little_yolky    時間: 14-9-3 09:59

cowmoon 發表於 14-9-2 23:32

好明白啊!
原先我仲諗住限佢睇邊本書, 每日睇幾多頁, 好似好專制咁, 所以咪俾佢自己揀囉。睇嚟中文書可以俾佢自己揀, 英文書都係要規範下好。

至於學琴, 我真係唔知琴老師講乜, 除咗歌仔, 唔知要彈咩scale(好似係咁講, 唔知係乜嚟), 練咩, 所以我都無能為力, 反正佢無乜興趣, 純粹學校要學一樣樂器, 迫住要交貨咁解。佢由第一個禮拜學琴已經話每日要練一個鐘, 當時真係嚇死我, 是關阿囡從來都係練15分鐘咗右。

咁小二既時間表, 就以目標為本啦, 每個禮拜聽一個chapter, 每個月睇一本書, 長假期就一個假期睇一本。每月寫雙週記, 咁樣目標就比較明確啲。

作者: flower9    時間: 14-9-3 10:17

作者: little_yolky    時間: 14-9-3 10:20

flower9 發表於 14-9-3 10:17
其實我都唔明考級點解要彈scale, 見阿囡彈scale有d吃力, 有時彈好多次都彈唔好, 手指都攰晒, 好難練一個鐘 ...
scale到底係乜東東, 練嚟對學琴有幫助的嗎?
作者: awah112    時間: 14-9-3 10:28

作者: flower9    時間: 14-9-3 10:29

作者: little_yolky    時間: 14-9-3 10:43

awah112 發表於 14-9-3 10:28
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=21631769
明白晒(雖然完全唔知入面講乜), 即係練scales重要過練歌仔。
作者: stefi    時間: 14-9-5 18:24     標題: 引用:Quote:flower9+發表於+14-9-3+10:17+其實我

原帖由 little_yolky 於 14-09-03 發表
scale到底係乜東東, 練嚟對學琴有幫助的嗎?
我女就係主要學呢樣,可以話係學樂理

作者: scyauchris    時間: 14-9-6 07:34

我女唔考琴都日日練scale, 再加手指歌及其它歌仔基本上練一個鐘是唔夠。其實佢練琴比花在功課上的時間更好,我們頭兩星期返半日真係好幸福,每天有多個一小時閱讀時間,可以去公園玩,可以畫吓畫及晚上玩吓遊戲。如果小學可以返半天便好
作者: annie40    時間: 14-9-6 09:33

回覆 scyauchris 的帖子

當年大部份小學是半日制,教育局話全日制是烏托邦,家長是半信半疑。轉制開始一個月,大家才嚇然發現:who moves my time? 真的不夠時間用。如是者怱怱十年?享受半日制,成了如此卑微的渴盼,真的令人傷感呢!其實給學校自行彈性決策行半日,或是全日制,會否更合理?
小女是高中的IB,反而每天1.30pm 前下課,是很忙,下午卻有時間處理課程上的獨自進修和活動等,真的可以做點事了。

作者: Sumyeema1    時間: 14-9-6 18:03     標題: 引用:Quote:chanwendy+發表於+14-9-1+15:03+我反

因為時間表係上午四小時, 睇一小時中文書, 一小時英文書/audio book, 一小時練琴, 一小時暑期作業/練習/寫 ...
小一就睇紅樓夢……俾我,開心死啦!

作者: MASAYA    時間: 14-9-7 01:36

annie40 發表於 14-9-6 09:33
回覆 scyauchris 的帖子

當年大部份小學是半日制,教育局話全日制是烏托邦,家長是半信半疑。轉制開始一個 ...
我唔知教育局定全日制既詳細情形, 但如果時間分配權係學校手上, 我覺得可以上晝教書, 下晝做功課或其它總之唔係教書時間填滿全日, 我覺得要大量填塞知識方針係家長逼學校逼出黎, 最神奇係學校會受家長壓力去催谷學生, 上一句我0係一位教師口中聽返黎, 當時我真係覺得好神奇
作者: scyauchris    時間: 14-9-7 09:54

外國都是返全日制,不過人地真係平日無乜功課及假期係無功課做的,加上學校是好近屋企。鋼琴是計分的,不會好似香港咁樣變成次等。其實學習任何樂器都要投放大量時間學習,所謂培養興趣又准許小朋友不練習就不如唔好學,浪費小朋友時間及老師時間,以及比左小朋友錯誤的學習態度。

每天得24小時,我有時見佢在彈自己的歌仔超過15分鐘,我便會提示佢快些練好老師的歌。好彩女女學校沒有要求一體一藝。
作者: annie40    時間: 14-9-7 09:59

隱約記得當年的理念是希望學生在學校內完成溫習和功課,回家后只有休息和玩樂。

IS的小學,大部份功課就是課堂內的工作紙,學習成果基本是很好,究竟本地學校和家長可否接受騰出下午的教學時間,改為做功課和溫習呢?
作者: mansum92    時間: 14-9-7 12:44     標題: 回覆:annie40 的帖子

我還希望每天都有體育課

作者: birdbird    時間: 14-9-7 16:53     標題: 引用:真心覺得樓主你的時間表策略對小孩子是不可

Absolutely agree.
楼主根本沒檢討过佢自己訂的時間表是否給囡囡easy to follow & reach the target,又不中途check 下個進度, 只着眼個女做不到佢心目中所訂的量,怪個6歲女不自律!

放長假,想小朋友每天定時看書做習作,應看幾多個chapter, pages 為標準,不是以時間來做準則。

練琴,以每首歌、scale 彈若干次為標準。

其實,樓主囡囡算乖,自动自覺看募;对於自己喜歡的圖工非常專注。相信樓主給予適當guidance, 囡囡在學業和興趣之間取得平衡

作者: hadwinboy    時間: 14-9-8 00:30     標題: 回覆:失敗了嗎!

放暑假前我都有想過訂下一個時間表,但後來覺得暑假應是休養生息時候,他跟時間表做人已跟足9、10個月,所以改為訂下大目標,例如上午練琴/大提琴(每天相間),時間不限但最少20分鐘,學懂自游式及達標25米,8月中前完成所有暑期功課等等。此外,看了我幾千元課外書(另加圖書館借書), 但每次買英文及中文書的數量要一樣。暑假完畢,以上全部做到,我已心滿意足!

作者: 101315    時間: 14-9-8 01:11

阿女暑假的時間表是親子,溝通,關懷和一起玩樂,拒絕任何興趣班, 但求做佢like 既野, 呢D童年回憶, 係錢買唔到. 阿女剛小二
作者: moondream3003    時間: 14-9-8 09:50     標題: 引用:Quote:茄子+發表於+14-9-1+17:07+佢講大話

初級至四級都係最多半小時, 學琴都唔會學一個鐘啦, 再高級才學 45分鐘, 炒左個老師佢啦

作者: yfchoy    時間: 14-9-8 10:58

茄子 發表於 14-9-1 20:48
我阿女都係未考級!我冇打算迫佢,打算學到第5級時才去考,慢慢來!希望佢有興趣繼續彈啦!
其實自己細個定 ...
同意呀!阿囡(剛升小一)的鋼琴老師都話唔使級級考,太浪費時間。阿囡學了就快兩年,玩咗一級校制音樂比賽,出年上半年度應該會玩二級比賽。但老師仍未打算要考級!佢既理據係首先打好基礎,現在好多小朋友可以好快考級,多數都係記譜而唔識睇譜,另外,我都看見有些小朋友聽到佢彈得好流暢,但一望手型就完全唔掂。老師話一定要識睇譜、拍子和手型好才可繼續考級彈落去。要小朋友不停練習之餘亦要令佢明白為何要不停練。我頭一年睇得好緊,囡囡亦感壓力。後來被老公阻止(因為次次我不停罵),我就可始只聽唔坐在旁邊,除非聽得出有問題(我係冇學琴的,但大部份上堂都會陪上堂,若有難度,老師會拍片俾我睇)。我以為我放手後囡囡會全冇進步,但老師話囡囡一直有進步的。老師曾提出,每次要考琴要揀兩首練,但要知道練一首歌都要半年(比賽歌),若媡兩首考試歌的話,根本冇乜時間學好基本技巧,而小朋友只識彈考試的歌,隨意俾首歌都未必自己彈得到,哪何來彈琴的樂趣呢?請樓主想清楚要小朋友學琴係出於應付學校考試拿CREDIT,還是想小朋友享受音樂,彈琴既樂趣呢?我聽完老師番話,我都唔會規定一定要小朋友考級(老師話5級以後才考都未遲,因為5級以後是考樂理)。不要將小朋友的興趣變成壓力,繼而變成一份工作,咁樣係會有違原意(這是老公常提醒我)。其實樓主小朋友已經好好,肯自己睇中文書(仲要係紅樓夢而唔係一啲現今作家小說),又自動自覺彈15分鐘,我阿囡要不停叫先去做。佢哋仲細,有困難未必識解決,通常會逃避。這時若父母在身邊協助解決便沒問題。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5