教育王國

標題: 2015-16 油尖旺31校網揮手區 [打印本頁]

作者: lamkatse    時間: 14-8-13 13:58     標題: 2015-16 油尖旺31校網揮手區

若第一階段未能分配學額,
請問家長們於第二階段如何排位?
有咩心水選擇?

雖然住油尖旺,
但不太熟識有關的學校,
不知道間學校好唔好?

謝謝!

作者: lamkatse    時間: 14-8-13 16:43

push

作者: MicFred    時間: 14-8-13 16:47

回覆 lamkatse 的帖子

1志願   :  St. Mary/ 兩間油天/ 循道/ 德信任揀其一

23志願   :  基道/東華三院

45志願   :  廣東道官立/方樹泉

聽說以上第1志願中的學校, 放第2已無望, 有錯請更正!

作者: chaoslam    時間: 14-8-13 17:22

回覆 MicFred 的帖子

絕對正確
作者: agnes_kwong    時間: 14-8-13 17:46     標題: 回覆:2015-16 油尖旺31校網揮手區

德信放第二已經無望?
我以為都有機添

作者: Ladyyaya    時間: 14-8-14 12:16     標題: 引用:+本帖最後由+MicFred+於+14-8-13+16:47+編

原帖由 MicFred 於 14-08-13 發表

Agree ! 但想知女仔是否應選st Mary 首選好D?起碼少左男仔爭!小女是大女,得15分

作者: lamkatse    時間: 14-8-14 13:05

MicFred 發表於 14-8-13 16:47

第1志願   :  St. Mary/ 兩間油天/ 循道/ 德信– 任揀其一第2及3志願   :  基道/東 ...
但聽講方樹泉好唔掂,是否正確?

作者: lamkatse    時間: 14-8-14 13:14

Ladyyaya 發表於 14-8-14 12:16
Agree ! 但想知女仔是否應選st Mary 首選好D?起碼少左男仔爭!小女是大女,得15分

...
st mary小學與中學有否聯繫?
是否可直升?

是否好少位?

作者: chloelovemum    時間: 14-8-14 13:38

St Mary's 小學是一條龍的,小六學生可直升上中學.而St Mary's 小一學位100個,會分配50個出來首輪.

作者: lamkatse    時間: 14-8-14 15:04

佐敦道官立及油麻地街坊會學校呢?
作者: hkpapa852    時間: 14-8-14 17:35

Ladyyaya 發表於 14-8-14 12:16

...
得15分係自行揀任何一間熱門學校機會都係一樣:就係冇機會
作者: se6b03    時間: 14-8-14 17:45

lamkatse 發表於 14-8-14 15:04
佐敦道官立及油麻地街坊會學校呢?

教育局指定既南亞裔學校。

作者: Ladyyaya    時間: 14-8-14 17:57     標題: 引用:Quote:Ladyyaya+發表於+14-8-14+12:16+Agre

原帖由 hkpapa852 於 14-08-14 發表
得15分係自行揀任何一間熱門學校機會都係一樣:就係冇機會
不是講自行,自行預左0機會,而系大抽獎個part

作者: hkpapa852    時間: 14-8-15 09:41

Ladyyaya 發表於 14-8-14 17:57
不是講自行,自行預左0機會,而系大抽獎個part
只有自行係計分既, 大抽獎已經唔會有分數

依家首先要諗係報自行, 因為9月要報, 大抽獎等出咗自行結果之後再諗啦

作者: MicFred    時間: 14-8-15 11:30

間間都話要"誠意"111, 自行得15分, 唯有睇自己大抽獎想報邊間大熱放第一了
作者: sissysze    時間: 14-8-15 11:50     標題: 引用:Quote:原帖由+MicFred+於+14-08-13+發表本

原帖由 Ladyyaya 於 14-08-14 發表

...
st mary 大抽獎得4,50 個位,大把人爭

作者: 上等人    時間: 14-8-15 18:14     標題: 回覆:2015-16 油尖旺31校網揮手區

呢個年代出生率咁高。1。2。線都只可放第1

作者: littlecook    時間: 14-8-15 23:50

其實唔好以為要111先有得叩,好多學校睇實力多過誠意.
新舊油天ST MARY唔駛111人人有得見或考,循道選人見都唔駛111.

作者: lamkatse    時間: 14-8-16 08:54

MicFred 發表於 14-8-15 11:30
間間都話要"誠意"111, 自行得15分, 唯有睇自己大抽獎想報邊間大熱放第一了
請問甚麼是111?

作者: lamkatse    時間: 14-8-16 09:01

MicFred 發表於 14-8-13 16:47

第1志願   :  St. Mary/ 兩間油天/ 循道/ 德信– 任揀其一第2及3志願   :  基道/東 ...
唔好意思, 都唔係好明白如何排志願!

如果我排:

1志願   : 新油天

23志願   :  基道/東華三院

45志願   :  廣東道官立/方樹泉

咁St. Mary/ 舊油天/ 循道應該寫第幾呀?定係唔填?
餘下果2間南亞裔學校又填唔填呀?

作者: MrBeast    時間: 14-8-16 09:26

lamkatse 發表於 14-8-16 09:01
咁St. Mary/ 舊油天/ 循道應該寫第幾呀?定係唔填?
餘下果2間南亞裔學校又填唔填呀?
doesnt matter, 一係唔中或中左唔去讀

作者: se6b03    時間: 14-8-16 10:19

lamkatse 發表於 14-8-16 08:54
請問甚麼是111?

應該係自行階段放第一,大抽獎階段甲部放第一,乙部放第一。

唔知我理解有冇錯。

作者: se6b03    時間: 14-8-16 10:29

lamkatse 發表於 14-8-16 09:01
唔好意思, 都唔係好明白如何排志願!

聖瑪利,新舊油天同循道同都屬同一級既大熱門,只可以其中一間放第一,

第二只可以放次熱門同埋要set保險線,方樹泉,基道同羅裕積,廣東道官小

都屬同級,但有優劣。最後兩間南亞裔學校填唔填都死,入左都唔會讀,

上中文堂老師要用尼泊爾語同烏爾都語黎教。

作者: MicFred    時間: 14-8-19 09:24

如20分要抽, 得15分既, 同迫你1-1-1無分別!
1-1-1        即自行, 甲乙部都選第1志願
世事無絕對! 大把人仍然會選St. Mary, 新油天, 舊油天, 循道, 基道, 東華三院這樣排, 亦知道有人第5志願派到東華三院, 所以道聽途說要靠去年家長報料才作準.

作者: MrBeast    時間: 14-8-19 10:37

6合彩都好多人中,不過唔中的人更多
作者: fanny0717    時間: 14-8-19 12:10     標題: 引用:6合彩都好多人中,不過唔中的人更多

原帖由 MrBeast 於 14-08-19 發表
6合彩都好多人中,不過唔中的人更多
完全認同去到大抽獎嗰part,真係同六合彩一樣,你填最心儀嗰幾間,唔代表一定派到俾你,尤其31網係出名嘅天堂地獄區之一,我仔係今年大抽獎參加者之一,眼見同校下午班有3個女孩子抽入st.mary,如果抽唔中大多數入第四,五志願,佢地應該似係將羅裕積,方樹泉放4,5位置

作者: lamkatse    時間: 14-8-19 14:07

我嫂話方樹泉好唔掂!

作者: MrBeast    時間: 14-8-19 16:29

fanny0717 發表於 14-8-19 12:10
完全認同去到大抽獎嗰part,真係同六合彩一樣,你填最心儀嗰幾間,唔代表一定派到俾你,尤其31網係出 ...

所以strategy 好緊要,之前網友提過我唔repeat la
Ps, 當時我放一間二缐第二,仲要比人笑,真是:別人笑我蠢蠢地,我笑他人冇update.

作者: MicFred    時間: 14-8-19 17:12

回覆 MrBeast 的帖子

請問二線即邊間? 我就是不明, 為何放第5仍可派羅裕積? 即代表很多人仍然只按學校排名去填. 最重要係我所說的一線學校(St. Mary/ 兩間油天/ 循道/ 德信)去年是否放第二必定無望?還是仍有人好好彩地放第二都入到呢?

作者: se6b03    時間: 14-8-19 17:36

MicFred 發表於 14-8-19 17:12

請問二線即邊間? 我就是不明, 為何放第5仍可派羅裕積? 即代表很多人仍然只按學校排名 ...

其實同樣係二線學校,有d會多d位好似羅裕積同方樹泉,有成百幾個大抽獎位,咁擺第五都仍然可以入到,但基道就得三十幾個,所以可能第二志願已經好微。

至於一線學校放第二志願,就睇你敢唔敢搏,因為話明係超熱門,即係第一志願既人都唔夠派,咁你仲放第二,可想而知,派個機會不大,仲白白浪費左個機會,反而如果你係第二志願set條保險線揀間穩陣d既二線,入左第二志願,好過第二唔得,第三唔得,之後就好危險,因為31網真正可以揀既得8間學校,因為有兩間南亞裔學校唔揀得,另外男女校只可揀其一。

作者: leeemily    時間: 14-8-19 20:23     標題: 回覆:se6b03 的帖子

小兒今年就是抽中第二志願基道,我就是希望派不到大熱都有保險,放第二只因見這學校的世襲位50%都填滿,應該都有一定的支持者,雖然同是二線,我諗應該比方樹泉和羅裕積好一點吧。不過大家可參考小學概覽www.chsc.hk/primary
附上2013年統一派位學額參考

圖片附件: myphoto.jpg (14-8-19 20:23, 121.47 KB) / 下載次數 2
/forum.php?mod=attachment&aid=MzA3OTd8ZDVjNTdlNjd8MTcxNjkzNjE0N3ww

作者: MrBeast    時間: 14-8-19 21:14

MicFred 發表於 14-8-19 17:12

請問二線即邊間? 我就是不明, 為何放第5仍可派羅裕積? 即代表很多人仍然只按學校排名 ...
德信放第二好似有人抽到,不過我not 100% sure, 最好爬舊文chk 下,當然上年得唔代表今年得。
作者: doggy2013    時間: 14-8-19 23:41     標題: 引用:Quote:原帖由+MicFred+於+14-08-13+發表本

原帖由 Ladyyaya 於 14-08-14 發表

...
如果st mary 唔得會跌好後,風險高

作者: fanny0717    時間: 14-8-20 00:32     標題: 引用:Quote:原帖由+Ladyyaya+於+14-08-14+發表Ag

原帖由 doggy2013 於 14-08-19 發表
如果st mary 唔得會跌好後,風險高
絕對認同,所以第二志願應set保險線

作者: Kamei    時間: 14-8-20 12:08     標題: 引用:回覆+MicFred+的帖子 其實唔好以為要111先

原帖由 littlecook 於 14-08-15 發表

其實唔好以為要111先有得叩,好多學校睇實力多過誠意.
循道,我阿女唔係放111,叩門無得in

作者: alyk    時間: 14-8-20 14:53

回覆 Kamei 的帖子

循道,我朋友放111,叩門無得in
作者: sissysze    時間: 14-8-20 15:28     標題: 回覆:2015-16 油尖旺31校網揮手區

所以咪話1-1-1 無用囉,無料學校眼尾都唔望呀

作者: MSBOY    時間: 14-8-20 16:02

MrBeast  free 板 tsl   發表於 5 天前.................講得好,形容得貼切
作者: doggy2013    時間: 14-8-20 19:21     標題: 引用:Quote:原帖由+littlecook+於+14-08-15+發表

原帖由 Kamei 於 14-08-20 發表
循道,我阿女唔係放111,叩門無得in
如果冇第二d 小學做backup, 要諗諗係唔係放st mary 做第一

作者: sissysze    時間: 14-8-20 19:58     標題: 引用:教育局指定既南亞裔學校。點評MrBeast++fre

原帖由 MSBOY 於 14-08-20 發表
因住比TSL d 粉絲插呀.... 但我都覺得係

作者: sissysze    時間: 14-8-20 19:59     標題: 引用:Quote:原帖由+Kamei+於+14-08-20+發表循道

原帖由 doggy2013 於 14-08-20 發表
如果冇第二d 小學做backup, 要諗諗係唔係放st mary 做第一
唔搏唔知時運高,唔搏過點知唔得,gogogo, st mary 一條龍b1a中學,有女嘅阿媽嘅 dream school

作者: sissysze    時間: 14-8-20 20:00     標題: 引用:Quote:原帖由+doggy2013+於+14-08-20+發表

原帖由 sissysze 於 14-08-20 發表
唔搏唔知時運高,唔搏過點知唔得,gogogo, st mary 一條龍b1a中學,有女嘅阿媽嘅 dream school

...
不過要2手準備,搏唔中點算

作者: MSBOY    時間: 14-8-21 08:56

sissysze 發表於 14-8-20 20:00
不過要2手準備,搏唔中點算
搵定女拔做BACKUP~~
作者: MSBOY    時間: 14-8-21 08:57

sissysze 發表於 14-8-20 19:58
因住比TSL d 粉絲插呀.... 但我都覺得係
出得黎行, 預左要還~~
作者: sadsam    時間: 14-8-21 09:55

alyk 發表於 14-8-20 14:53
回覆 Kamei 的帖子

循道,我朋友放111,叩門無得in
但我朋友佢冇111非本區,佢有得IN~

作者: alyk    時間: 14-8-21 14:01

回覆 sadsam 的帖子

所以咪話1-1-1 無用囉,無料學校眼尾都唔望呀

作者: mrsfull    時間: 14-8-21 16:11

一線學校最多填1, 2好了, 第3位可以擺2線了
羅裕積今年開多班多了學位, 所以擺到第四五都可以派到lor

今年我仔擺羅裕積第四入到, 但扣門轉左去協和.  在轉會前參觀過羅裕積開放日, 校長個speech都feel都佢係有heart 去辦學, 老師大多都很有愛心和耐性.  沒有放果欄果頭二線在4, 因為羅裕積校園比較大, 和他們係東華group關係, 資源明顯會比較多.

你們不要太早擔心, 9月收到form填好自行, 試試運氣才擔心大抽獎吧 (因為1月之後才開始計畫都唔遲) 這幾個月好好地去in, 直資到唔洗煩.  祝你們好運呀

作者: se6b03    時間: 14-8-21 16:43

mrsfull 發表於 14-8-21 16:11
一線學校最多填1, 2好了, 第3位可以擺2線了
羅裕積今年開多班多了學位, 所以擺到第四五都可以派到lor

東華既籌款動員能力真係好高,相反方樹泉真係靠班東莞同鄉支撐住,由個學校名已經略知一二。

作者: MicFred    時間: 14-8-21 16:52

回覆 mrsfull 的帖子

想問下有沒有了解過基道與東華的升中派位? 兩間學校的網站也無詳細列明, 是否好似東華好d呢?
作者: se6b03    時間: 14-8-21 17:25

MicFred 發表於 14-8-21 16:52
回覆 mrsfull 的帖子

想問下有沒有了解過基道與東華的升中派位? 兩間學校的網站也無詳細列明, 是否好似東 ...

無列明即係可能派得唔好,如果有好野,邊洗收收埋埋,一定唱開大鑼大鼓。

不過我見羅裕積有間直屬中學既張明添中學做backup,叫做有個中學backup,好唔好就唔知啦。

作者: leeemily    時間: 14-8-21 18:05     標題: 引用:Quote:MicFred+發表於+14-8-21+16:52+回覆+

原帖由 se6b03 於 14-08-21 發表
無列明即係可能派得唔好,如果有好野,邊洗收收埋埋,一定唱開大鑼大鼓。  不過我見羅裕積有間直 ...
http://keito.school.hk/it-school/php/webcms/public/mainpage/tpl.php?refid=761&component_id=22&mode=published

http://www.twghlycp.edu.hk/allocation/13_14/p6/p6SchoolAllocation.htm

作者: mrsfull    時間: 14-8-21 18:58

哈 我又無detail比較過, 擺羅裕積做安全網另一原因係請教了教過爸爸的老師, 他教路叫我們這麼排的 ^^"

另如果目標入二線學校, 仔女必須加油做頭班馬才能派到好中學.  加油呀, 我們呢個網的二線以下真係揀又唔係, 唔揀又唔得... 總之唔好派到去果兩間地區國際學校就好咖喇...

ps 張明添中學係中文中學
作者: Tigerpooh    時間: 14-8-22 12:01

張明添係band 2b
作者: Tigerpooh    時間: 14-8-22 12:02

請問有無人知循道上直屬中學個百分比係幾多呢?  thx
作者: MicFred    時間: 14-8-22 12:33

想請問去年9月羅裕積, 基道及廣官有攪小一簡介會或open day嗎?
作者: 艾莉    時間: 14-8-25 16:13

Tigerpooh 發表於 14-8-22 12:02
請問有無人知循道上直屬中學個百分比係幾多呢?  thx
循中 都係 BAND 2 黎, 不過英中, 成績好既都 走哂..
今年百分比幾多無留意, 但聽聞收窄左個比例

作者: 艾莉    時間: 14-8-25 16:14

MicFred 發表於 14-8-22 12:33
想請問去年9月羅裕積, 基道及廣官有攪小一簡介會或open day嗎?
基道 OPENDAY 應該係9月先攪
作者: MicFred    時間: 14-8-25 20:50

作者: 艾莉    時間: 14-8-26 15:27

悠揚  循中是 band1C
...
我睇INFO 個陣 仲係BAND 2頭BAND1尾黎...
作者: 悠揚    時間: 14-8-26 17:43

回覆 艾莉 的帖子

band 2 頭津中通常校內有開中文班. 循中全英文班

無論是以下 links 或 在 EK升中派位爬下文, 討論油尖旺區中學banding, 循中是 band 1 C

http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=1881

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2289167&extra=page%3D1

作者: 悠揚    時間: 14-9-2 11:25

係呀, band 1 C 即是band 1 尾, 得 ABC 揀, 無 DEF 的 .
作者: loverbear    時間: 14-9-4 00:26     標題: 回覆:sissysze 的帖子

點至係有料呢? 學校著重邊方面?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5