教育王國

標題: 九真vs 德兆 [打印本頁]

作者: 平均    時間: 14-7-29 11:13     標題: 九真vs 德兆

剛收到九真電話,話收我囡囡,原先已註冊藍田德田李兆強(書都買埋), 如就学術及升中前景,邊間好d? 急!要明天註冊,謝謝!
作者: karen55407    時間: 14-7-29 11:37     標題: 回覆:平均 的帖子

德兆

作者: yim_yim    時間: 14-7-29 13:50

德兆x 2
作者: 平均    時間: 14-7-29 14:06

可唔可以講下點解德兆?九真校網靚好多..
作者: karen55407    時間: 14-7-29 14:14     標題: 回覆:平均 的帖子

觀塘校網也不錯,我朋友一對仔女德兆畢業也能跨區升中,分別升跑馬地聖保祿和九華

作者: sissysze    時間: 14-7-29 19:37     標題: 回覆:九真vs 德兆

九真二線咋喎

作者: karen55407    時間: 14-7-29 19:47

回覆 sissysze 的帖子

同意!是大後備

作者: linus仔    時間: 14-7-29 19:51     標題: 回覆:九真vs 德兆

如果玫瑰崗v九真點揀好?住香港區

作者: 豆丁仔    時間: 14-7-29 20:52     標題: 回覆:平均 的帖子

德兆啦  

作者: teambuilder    時間: 14-7-29 22:07

咁九真同平兆又點揀呢?
作者: karen55407    時間: 14-7-29 22:45

回覆 teambuilder 的帖子

平兆

作者: 平均    時間: 14-7-29 23:48

突然有一個想法, 唔知行唔行得通? 如要放棄九龍城網, 確實有點可惜, 假設入讀九真, 到她5,6年級時, 看看她成績如何, 有冇機會入到九龍城網的 band 1 中學, 如果只是 band 2頭, 可否改跟住址網, 搏入觀塘的band 1 中學?
作者: WWS2000    時間: 14-7-30 00:40

官塘band2好過九龍城band2?
作者: SaBB    時間: 14-7-30 07:26     標題: 引用:突然有一個想法,+唔知行唔行得通?+如要放棄

原帖由 平均 於 14-07-29 發表
突然有一個想法, 唔知行唔行得通? 如要放棄九龍城網, 確實有點可惜, 假設入讀九真, 到她5,6年級時, 看看她 ...
如果只是 band 2頭,kln city 都有好既選擇如培道及真光,也可自行搏入觀塘的band 1。個人認為,真光轉左做英小,有優勢。

作者: 平均    時間: 14-7-30 08:34

回覆 WWS2000 的帖子

我意思係如果讀九真,我到時可按成績決定選九龍城網還是觀塘網,但如果揀兆強,就只有觀塘網,因為誇網超難。
作者: 豆丁仔    時間: 14-7-30 09:00

平均 發表於 14-7-30 08:34
回覆 WWS2000 的帖子

我意思係如果讀九真,我到時可按成績決定選九龍城網還是觀塘網,但如果揀兆強,就只有觀塘網,因為誇網超難。

誇網超難? 是不是九龍城網到其他網有分加?

作者: karen55407    時間: 14-7-30 09:15     標題: 回覆:平均 的帖子

老實講,如果在九真的Band two生,你只會一心一意朝著自己中學進發

作者: dragonball0301    時間: 14-7-30 09:20     標題: 回覆:九真vs 德兆

作者: 平均    時間: 14-7-30 09:28

回覆 dragonball0301 的帖子

學費不是問題,因為有津貼。
作者: hkpapa852    時間: 14-7-30 09:36

平均 發表於 14-7-30 09:28
回覆 dragonball0301 的帖子

學費不是問題,因為有津貼。

你不如諗下, 萬一細女只係邊緣人, 只係入到九真中學接唔接受先?
其實你有個大女嚟緊升中, 應該比好多人重清楚先啱?

作者: simonkawah    時間: 14-7-30 09:37     標題: 回覆:九真vs 德兆

如果學費不是問題,就一定揀九龍城區。小女六年前吾揀官塘而揀九龍城(津校)。正因為九龍城band 1中學學位比band1學生多。而小女雖然為九龍城band2頭,老師話她屬於全港性band 1。無人知六年後小朋友成績如何,所以揀易入band 1中學的校網穩陣d.(小女今年獲派band 1英中)。

作者: 豆丁仔    時間: 14-7-30 10:12

simonkawah 發表於 14-7-30 09:37
如果學費不是問題,就一定揀九龍城區。小女六年前吾揀官塘而揀九龍城(津校)。正因為九龍城band 1中學學位 ...

小女雖然為九龍城band2頭,老師話她屬於全港性band 1 ---> 為什麼? 九龍城網band 和 其他網 band 的計算方法不同嗎? 可否告之!
作者: hkpapa852    時間: 14-7-30 10:45

豆丁仔 發表於 14-7-30 10:12
小女雖然為九龍城band2頭,老師話她屬於全港性band 1 ---> 為什麼? 九龍城網band 和 其他網 band 的計算方 ...
中學網係有分強網和弱網 (雖然教育局無講, 但坊間一向以此法去計算), 可參考升中版會員khmama之前做的校網分析資料

因為受校網/學校Banding比例所限, 所以係強網有些屬於該網的Band 2頭的學生, 在自行或統一甲部派位混合全港學生排名中, 變成全港成績屬頭1/3, 由地區Band 2變全港Band 1.

正如在一線小學精英班考最尾的學生, 都可能在比二線小學全級頭10位的叻這個道理一樣

作者: Bigtaoc123    時間: 14-7-30 10:52     標題: 引用:Quote:原帖由+平均+於+14-07-29+發表突然有

原帖由 SaBB 於 14-07-30 發表
如果只是 band 2頭,kln city 都有好既選擇如培道及真光,也可自行搏入觀塘的band 1。個人認為,真光轉左做 ...
轉左英小對中學派位都係差不多。

作者: karen55407    時間: 14-7-30 11:06     標題: 回覆:九真vs 德兆

由於今年升中是出生率低,所以Band one學額比Band one生多,所以出現上移錯配情況,即Band two生也能入Band one學校

作者: 豆丁仔    時間: 14-7-30 14:44

回覆 hkpapa852 的帖子

多謝分享 ! 那麼說, 如果是全港性band 1學生, 跨網應該不難 !!
作者: bbqyou    時間: 14-8-4 23:33     標題: 回覆:平均 的帖子

德李咁勁都放?
好多人想入都入唔到.....就係為左个41網?真係咁重要?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5