教育王國

標題: 無良琴行騁五級的老師教樂器 [打印本頁]

作者: ca-c    時間: 14-7-28 16:21     標題: 無良琴行騁五級的老師教樂器

我個仔趁暑假去學長笛,間琴行找來一個只有五級的老師比我個仔,仲學唔學好呢?

作者: 王家爸爸    時間: 14-7-28 16:37

ca-c 發表於 14-7-28 16:21
我個仔趁暑假去學長笛,間琴行找來一個只有五級的老師比我個仔,仲學唔學好呢?
...
小學生教小學生?

作者: ca-c    時間: 14-7-28 16:46

老師是一個18歲的女仔,我唔明琴行點解對請老師咁冇要求,定係生意多,求其搵個人來教。最慘係比晒錢,唉!
作者: 王家爸爸    時間: 14-7-28 17:13

ca-c 發表於 14-7-28 16:46
老師是一個18歲的女仔,我唔明琴行點解對請老師咁冇要求,定係生意多,求其搵個人來教。最慘係比晒錢,唉! ...
如果平平地,你又暫時無法找到另一個老師,小朋友又想要試學,你還是可以試試的。如果不是上述情況,最好找另一個老師。
作者: 786    時間: 14-7-28 18:23     標題: 回覆:無良琴行騁五級的老師教樂器

初學畀五級教,我覺得ok.但話分兩頭,如果個sales話演奏級,但畀個5級你,在消費上他是欺騙,你有權要求退款。

作者: Jane1983    時間: 14-7-28 23:51

回覆 786 的帖子

同意,教初學,愛心、耐性緊要d。咁當然吾可以假設5級的有耐心過演奏級的,所以都睇吓你覺得佢教成點。
不過作為用家,如果你覺得不滿、被欺騙或有懷疑,要求轉老師都係好應該。

作者: austism    時間: 14-7-28 23:54     標題: 回覆:無良琴行騁五級的老師教樂器

一堂幾$?如果你有要求,老師要大學畢業,主修音樂,最好係外國讀,咁最少$700 for 45分鐘一堂,我朋友最貴果個係$950一堂。

睇父母嘅要求係乜?

作者: Isaacmommy    時間: 14-7-29 00:01     標題: 回覆:王家爸爸 的帖子

無可能接受。五級根本無可能做老師,你話阿媽有五級在家跟下提點下就得。

作者: ca-c    時間: 14-7-29 09:22

回覆 786 的帖子

係呀,佢係話老師係演奏級的,點知同實際相差咁遠.
作者: ca-c    時間: 14-7-29 09:30

回覆 austism 的帖子

我唔係話要個演奏級或者好勁學歷的老師,演奏級是接待姐姐講的,我只係擔心老師半桶水,仔仔會唔會學壞手勢,同埋仔仔遲d如果遲吓升級時,咪又要換老師?
作者: tam888    時間: 14-7-29 09:30     標題: 引用:回覆+786+的帖子 係呀,佢係話老師係演奏級

原帖由 ca-c 於 14-07-29 發表
回覆 786 的帖子

係呀,佢係話老師係演奏級的,點知同實際相差咁遠.
其實現在的父母要求cert 多於興趣,所以演奏級也未必是合適的老師。最好請全職的老師。

作者: ca-c    時間: 14-7-29 09:34

回覆 Isaacmommy 的帖子

所以我覺得間琴行無良囉

作者: 王家爸爸    時間: 14-7-29 09:35

Isaacmommy 發表於 14-7-29 00:01
無可能接受。五級根本無可能做老師,你話阿媽有五級在家跟下提點下就得。

...
管樂比較難學,所以五級不是想像中的差,另外教初學者識教(包括有耐性)和知識本身同樣重要。
作者: austism    時間: 14-7-29 09:35     標題: 回覆:無良琴行騁五級的老師教樂器

樓主,咁你會轉老師嗎?如果你唔放心就轉啦

作者: Chris852    時間: 14-7-29 09:38

話時話, 我個仔一年內轉在3-4個導師. 是導師流失, 我都想轉第二間琴行.
作者: ca-c    時間: 14-7-29 09:46

回覆 tam888 的帖子

我是不求cert的家長,只希望他可keep住自己的興趣,不想他學到唔湯唔水。
作者: ca-c    時間: 14-7-29 09:59

回覆 王家爸爸 的帖子

比晒學費,點都上埋呢幾堂,但對間琴行好失望
作者: ca-c    時間: 14-7-29 10:02

回覆 Chris852 的帖子

短時間內轉導師,對小朋友有一定的影響
作者: ca-c    時間: 14-7-29 10:06

回覆 Chris852 的帖子

你諗住搵邊間琴行呀?我都想搵,但好驚又係d騙人琴行,我初初以為有幾間分行,有d規模會可靠d,點知係呃人,唉....
作者: 王家爸爸    時間: 14-7-29 10:10

ca-c 發表於 14-7-29 09:59
回覆 王家爸爸 的帖子

比晒學費,點都上埋呢幾堂,但對間琴行好失望
比晒學費都無辦法,希望你有一個好的驚喜啦。
作者: chanwendy    時間: 14-7-29 10:47

其實我朋友都係五級開始就在琴行教琴, 一路教琴一路自己再繼續考上去.  不過唔夠六級, 佣就拆得少啲, 同埋只會教初學的小朋友.  不過都係十年前的事了, 我女都係跟琴行學, 我都冇問老師幾多級琴, 第一個老師有點HEA, 成日同佢傾偈玩, 而家呢個老師就嚴好多, 都見到亞女唔同咗.
作者: kennyklt    時間: 14-7-29 11:17     標題: 回覆:無良琴行騁五級的老師教樂器

以前5級琴的確已經可以教初學嘅小朋友,今時今日教bb音樂班都有演奏級。情況同其他學歷一樣,現在做sales嘅都有degree。

作者: little_yolky    時間: 14-7-29 12:01

ca-c 發表於 14-7-29 09:30
回覆 austism 的帖子

我唔係話要個演奏級或者好勁學歷的老師,演奏級是接待姐姐講的,我只係擔心老師半桶水, ...
有無即時反映? 不過位接待姐姐一定唔認講過的。一次要交幾多堂學費? 好似柏X咁, 一交就18堂, 真係唔學好心痛。
作者: Jane1983    時間: 14-7-29 12:37

回覆 kennyklt 的帖子

吾係講笑,有d teller原來係 u grad。

作者: Jane1983    時間: 14-7-29 12:40

我小朋友係通利學琴和小提琴,我有時等佢,聽d家長報名學,真系多數知關心係男人教,定Miss教,無也聽過問學歷。

我幫女報時,隨口問過,都係8級或演奏級。
作者: penguin_chick    時間: 14-7-29 13:17

最怕學壞手勢,我就會在其他地方找新老師,再要求退款。
退不到錢事少,花時間學壞事大,到遇到好老師,可能頭一兩個月只用來改姿勢!
作者: CX111    時間: 14-7-29 16:55     標題: 回覆:ca-c 的帖子

長笛五級好易考,小女P6已經七級,莫非已經可以去教小朋友?真心覺得五級未夠料去教人囉

作者: Yanamami    時間: 14-7-29 17:09

austism 發表於 14-7-28 23:54
一堂幾$?如果你有要求,老師要大學畢業,主修音樂,最好係外國讀,咁最少$700 for 45分鐘一堂,我朋友最貴 ...
又唔洗~~我女老師收$450/hr(grade8)o者~~浸大音樂畢業,都教左笛好多年。
作者: miss321    時間: 14-7-29 20:46     標題: 引用:回覆+Isaacmommy+的帖子 所以我覺得間琴行

原帖由 ca-c 於 14-07-29 發表
回覆 Isaacmommy 的帖子

所以我覺得間琴行無良囉
我好奇你如何得知老師得5級?

作者: miss321    時間: 14-7-29 20:50     標題: 引用:話時話,+我個仔一年內轉在3-4個導師.+是導

原帖由 Chris852 於 14-07-29 發表
話時話, 我個仔一年內轉在3-4個導師. 是導師流失, 我都想轉第二間琴行.
係琴行教,通常係兼職老師,如全職教的,有更好的工作(如私教,學校) 就一定放棄琴行工作。兼職又未必長做,所以流失一定快。倘若老師學歷高又教得好,就更加唔留係琴行。

作者: cherrieshum    時間: 14-7-30 12:00

我覺得琴行真的很不道德,它需要清楚及有責任告訴家長老師的資歷或級數。阿女學琴那間琴行,八級和演奏級的老師收費都不同。
作者: ca-c    時間: 14-7-30 12:17

回覆 little_yolky 的帖子

不是"柏x" , 是"x威"
作者: ca-c    時間: 14-7-30 12:20

penguin_chick 發表於 14-7-29 13:17
最怕學壞手勢,我就會在其他地方找新老師,再要求退款。
退不到錢事少,花時間學壞事大,到遇到好老師,可 ...
我就是怕呢樣嘛
作者: ca-c    時間: 14-7-30 12:30

CX111 發表於 14-7-29 16:55
長笛五級好易考,小女P6已經七級,莫非已經可以去教小朋友?真心覺得五級未夠料去教人囉

...
你阿女學左幾耐/幾歲考5級?
作者: CX111    時間: 14-7-30 12:56     標題: 回覆:ca-c 的帖子

佢考2、4、7級的!P2考2級,P4考4級+5級樂理,P6考7級!

作者: ca-c    時間: 14-7-30 14:11

cherrieshum 發表於 14-7-30 12:00
我覺得琴行真的很不道德,它需要清楚及有責任告訴家長老師的資歷或級數。阿女學琴那間琴行,八級和演奏級的 ...
我認為琴行即使人手不足,對請老師應要有一定的要求,既然他騙我話老師是演奏級,咁即是佢地琴行都覺得演奏級才可教小朋友啦,咁請唔到人或想低薪請低學歷的老師就應該同家長講嘛,騙人就十分不當。
作者: cherrieshum    時間: 14-7-30 14:41     標題: 引用:Quote:cherrieshum+發表於+14-7-30+12:00+

原帖由 ca-c 於 14-07-30 發表
我認為琴行即使人手不足,對請老師應要有一定的要求,既然他騙我話老師是演奏級,咁即是佢地琴行都覺得演奏級 ...
快去其他琴行學琴,我認為至少7紙才有資格教琴

作者: cherrieshum    時間: 14-7-30 14:42     標題: 引用:Quote:原帖由+ca-c+於+14-07-30+發表我認為

原帖由 cherrieshum 於 14-07-30 發表
快去其他琴行學琴,我認為至少7紙才有資格教琴
7級

作者: ca-c    時間: 14-7-30 15:29

CX111 發表於 14-7-30 12:56
佢考2、4、7級的!P2考2級,P4考4級+5級樂理,P6考7級!

你阿女小學生都高級過我仔的老師佢仲要係剛剛今個月先出來教的,完全沒經驗,天啊!
呢間咁嘅琴行....唉.....大家小心啦.....

作者: ca-c    時間: 14-8-4 15:10

上星期嗰堂,阿仔話老師成日掛住落堂,仲心急過我個仔..........
作者: n828lpy    時間: 14-8-22 18:54     標題: 回覆:ca-c 的帖子

可否透露一下那區的琴行

作者: karbb1217    時間: 14-8-22 23:51     標題: 回覆:無良琴行騁五級的老師教樂器

有演奏級的老師也不一定識教,我聽朋友講,話佢地啲老師係有演奏級,但啲學生叫佢彈首歌即時演繹下都不能(朋友的小朋友只是一二級程度)。咁你諗下佢係咪等同於演奏級的水平?

作者: ca-c    時間: 14-9-15 19:34

回覆 n828lpy 的帖子

不好意思,開學有點忙,遲了覆妳。我兒在啓業的分店上課(那琴行在啓業的分行不是叫x威的,在其他地方就是x威)
那miss cheung現在x威的坑口分店教。

作者: ca-c    時間: 14-9-15 19:47

回覆 karbb1217 的帖子

我不是說演奏級就懂教,但那miss上堂就掛住落堂,冇比心機教,最後還問我兒會唔會到她家學。她好像是在琴行揾學生私教。

作者: Heihomami    時間: 14-9-15 20:33

回覆 ca-c 的帖子

我仔間小學,高年級考到五級以上有一大批人.....
作者: karbb1217    時間: 14-9-15 21:49     標題: 回覆:ca-c 的帖子

同意。佢無心就不如你轉老師!講真,琴行老師要分賬,佢為佢生活打點,無問題,因為在琴行找私人學生的老師大把,但問題係佢既態度唔好。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5