教育王國

標題: 是否好傻? [打印本頁]

作者: eqqiqq    時間: 14-7-14 12:14     標題: 是否好傻?

自己個囡係B2中,有直屬B1尾中學吾讀,去讀B2油麻地信義,是否好傻?我只不过是想個囡讀番岩Banding 中學,吾洗追吾到人地,對自己失晒信心!自己個心好忐忑!

作者: longlokma    時間: 14-7-14 12:20     標題: 引用:自己個囡係B2中,有直屬B1尾中學吾讀,去讀

原帖由 eqqiqq 於 14-07-14 發表
自己個囡係B2中,有直屬B1尾中學吾讀,去讀B2油麻地信義,是否好傻?我只不过是想個囡讀番岩Banding 中學, ...
未發生的事情,没有人会知结果。既然已作出選擇,就無謂再回頭望了

作者: PMAN0917    時間: 14-7-14 12:30

是好傻
作者: slowmemame    時間: 14-7-14 12:37

eqqiqq 發表於 14-7-14 12:14
自己個囡係B2中,有直屬B1尾中學吾讀,去讀B2油麻地信義,是否好傻?我只不过是想個囡讀番岩Banding 中學, ...
樓主是否已派入信義?  若已派入信義, 就向前望不要再回顧了, 其實你都是為她著想, 希望佢可以在此校讀得好, 多點信心. 多支持及鼓勵佢吧, 希望她有一個愉快及充滿信心的中學生活.
作者: mryung2000    時間: 14-7-14 12:51     標題: 回覆:eqqiqq 的帖子

唔傻,考入高banding學校但給人家墊底,不如去一家合符水平的學校。

作者: eqqiqq    時間: 14-7-14 13:36

回覆 mryung2000 的帖子

好多谢你。我自己就係考慮到哩個問题,同個囡相量过才在自行選擇2揀左B2去见,点知巳在自行比人收左,。我只係未能调節自己的心情,個心幾曰都吾安樂。

作者: sai1031    時間: 14-7-14 13:41

你做此決定前,一定諗得好清楚,不要因一些外來的因素和閒言,否定你和女兒作出的決定,比信心向前行.如果你都咁忐忑,誰去支持囡囡,路已選了勇往直前,加油!

作者: eqqiqq    時間: 14-7-14 14:03

回覆 sai1031 的帖子

Yes, we talked a lot before selection.
"Mum, I'm not bad. I am selected by this school from hundreds of students after interview!!!" My daughter said happily after getting the result.  Haha....

作者: 瑩瑩老豆    時間: 14-7-14 14:09

eqqiqq 發表於 14-7-14 14:03

Yes, we talked a lot before selection.
阿囡OK 就行了, 無謂多想了

作者: bingo09110    時間: 14-7-14 14:22

我都係選了BAND 2 中學, 無所謂, 阿囡開心讀書得啦 ! 將來才算, 條條馬路通羅馬.

作者: yyan    時間: 14-7-14 14:25     標題: 回覆:是否好傻?

不要顧而家啲面子,別人啲閒言閒語!做父母真心想自己小朋友好!加油

作者: eqqiqq    時間: 14-7-14 14:28

回覆 bingo09110 的帖子

Tks your support.  Add oil.  I just want my daughter to learn in a suitable level and have a happy school life.
作者: 孔明燈    時間: 14-7-14 14:34     標題: 回覆:是否好傻?

你好啱㗎,如果勉強入到B1 尾校又跟唔上,小朋友好大壓力,又無晒自信,何苦呢?

啱程度好緊要!

作者: 馬到功成    時間: 14-7-14 14:48     標題: 回覆:是否好傻?

我女應該係band2a(老師冇講過我女係咩 banding),老師叫我女博band1c既英中,我唔聽。我選左band1c-2a既中中,入左這間中學之後,我女好期待買校服,買書,註冊,暑假既步操,銜接課程。所以我相信我冇選錯!

作者: siujanjan    時間: 14-7-14 14:55

支持你嘅決定呀, 囡囡都咁開心, 你做咩愁~ 一個佢鐘意嘅環境, 我相信佢會讀得好

佢哋大咗, 可以自己做到決定, 唔似小學, 都係我哋幫佢舖排

p.s. 我係今年升小一嘅家長, 當人人追求一線小學, 我就寧可佢晌二線小學, 開心學習

作者: eqqiqq    時間: 14-7-14 14:56

回覆 馬到功成 的帖子

Add oil !!!!
作者: 王家爸爸    時間: 14-7-14 14:59

心態問題,取決於你的想法是 “寧為雞頭,不為牛後” 還是 “寧為牛後,不為雞頭”。
作者: 樂恩媽    時間: 14-7-14 15:02

囝囝是band 1生,但選了 band 2直資,完全想走避band 1 津校的谷成績方法,因知他不受這一套,勉強他只會讓他過着六年不愉快的中學生活,何苦呢!
相反耐心俾些時間空間,等他開竅,自然前途由他創了。
樓主,撑你,加油!
作者: eqqiqq    時間: 14-7-14 15:14

我明白了。唉!人在脆弱的時候就會對自己的決定動搖,特别是一個單親家庭,我壓力很大。

作者: opclk    時間: 14-7-14 15:24

作者: little_yolky    時間: 14-7-14 15:31

eqqiqq 發表於 14-7-14 15:14
我明白了。唉!人在脆弱的時候就會對自己的決定動搖,特别是一個單親家庭,我壓力很大。 ...
你囡囡好叻啊, 可以响幾百人入面獲選。我真實例子, 我自己一定係band 1A生(以前年代無banding, 代入依家的講法), 但派位入咗間band 2中學, 讀起上嚟真係好輕鬆, 最後都係順利入中大(以前中文中學只可以得中大一間選擇), 所以條條大路通羅馬。我家以前也是單親家庭, 壓力係自己俾自己的, 如果你壓力太大, 家庭生活也不會愉快, 學習放輕鬆, 其實未來個天已經同你安排好, 你自需要努力一步步向前行。
不過, 溫馨提示, 要注意操fit英文。

作者: eqqiqq    時間: 14-7-14 15:43

回覆 little_yolky 的帖子

Tks your support
作者: 701003    時間: 14-7-14 16:04     標題: 引用:自己個囡係B2中,有直屬B1尾中學吾讀,去讀

原帖由 eqqiqq 於 14-07-14 發表
唔儍!我比你更不可思議!我女band 1top自行入band 3俾人圍打咁制

作者: TiffanyLing    時間: 14-7-14 16:12

701003 發表於 14-7-14 16:04
唔儍!我比你更不可思議!我女band 1top自行入band 3俾人圍打咁制

...
點解咁樣? 可唔可以分享吓?

作者: 98730    時間: 14-7-14 16:34

樓主.我比妳更傻.
但是傻的背後.就是看著孩子開心的成長.成熟...
.....傻得有道理...........加油
作者: eqqiqq    時間: 14-7-14 16:51

回覆 98730 的帖子

Hi, Tks your support.

作者: 701003    時間: 14-7-14 17:01     標題: 引用:Quote:701003+發表於+14-7-14+16:04+唔儍!

原帖由 TiffanyLing 於 14-07-14 發表
點解咁樣? 可唔可以分享吓?
唔好騎劫樓主post分享我d反傳統思維啦私訊傾啦!我支持樓主,明白佢ge選擇要背負好多反對壓力,不過唔緊要呀樓主,只有父母才真正想孩子所想,只要係認為啱,就去做,唔使理其他人

作者: yovin    時間: 14-7-14 17:20     標題: 回覆:eqqiqq 的帖子

樓主有我陪你,仔1C唔搏band one入2A。因為我最清楚小朋友的性格,我仔不是遇強愈強的人,攞到豬肉獎才會越讀好…大家加油!

作者: eqqiqq    時間: 14-7-14 17:30

回覆 yovin 的帖子

Hi, Tks your support.  Same as my daughter.  Haha....

Dear all, I feel better now after receiving all your support.

Tks

作者: KT0603    時間: 14-7-14 17:34     標題: 引用:我女應該係band2a(老師冇講過我女係咩+ban

作者: KT0603    時間: 14-7-14 17:36     標題: 引用:Quote:eqqiqq+發表於+14-7-14+14:03+回覆+s

作者: cheungsiu    時間: 14-7-14 18:06

一d都唔傻,看小朋友初中成績如何,如名列前茅才考慮叩B1中學都末遲。
作者: 馬到功成    時間: 14-7-14 20:25     標題: 引用:Quote:原帖由+馬到功成+於+14-07-14+發表我

原帖由 KT0603 於 14-07-14 發表
能顧及小朋友的能力,在適合的地方,能夠發展所長,這位家長好深明大意!欣賞!

...
講真我女英文唔好!

作者: Phoebenana    時間: 14-7-14 20:45

你咁樣諗都咹,首先孩子讀書自信心好重要,如果長期係班級墊底,不但止失去學習興趣,連最基本的自信都沒晒;其次男仔到咗中學,思維開竅,女仔反而停頓,女仔成績明顯會差過男仔。
純屬個人意見。

作者: goodboy1    時間: 14-7-14 21:06

作者: ChungChungMommy    時間: 14-7-14 23:44

我同一情況,自行次選中了(因為自行次選不是同區,所以肯定自行被取錄了)

我看見同一說話在我仔口說出:
"Mum, I'm not bad. I am selected by this school from hundreds of students after interview!!!"
佢仲話:自行首選那學校唔要我係佢損失(因叩過了門,但不成功) ; 仲話:現在收我都唔去!

註冊完後,佢仲更加鍾意那自行次選的學校

但我今天工作時仲常常望電話, 希望叩門成功.... ..., 像不咁心
(我和亞仔的性格可能很不同)

看見大家對樓主的鼓勵, 我又想通多了, 撞上明天preS1, 然後忽發奇想:可能仔會讀倒精英班

作者: eqqiqq    時間: 14-7-15 00:26

回覆 ChungChungMommy 的帖子

亞囡d反應同你個仔差不多,當佢知道選擇2收左佢,最初有d吾開心,原來吾係吾中意間學校,只是吾捨得兩個同學。
再同佢倾多兩句,佢自己都话選擇2啱佢多d。重话要努力攞晒學校d奖學金入晒落自己银行户口。

我同你一樣,都係自己未息懷啫。不过,咁多BK友支持我的决定,我個心已经舒服很多,多谢各位的分析和鼓勵。

作者: eeaa    時間: 14-7-15 00:31     標題: 回覆:eqqiqq 的帖子

唔傻,妳為女着想,最緊要女女唔好討厭上學

作者: eqqiqq    時間: 14-7-15 00:34

回覆 eeaa 的帖子

Yes, that is the main point.

作者: 小鴨子    時間: 14-7-15 06:09     標題: 回覆:eqqiqq 的帖子

樓主  我和你的情況差不多!當我告訴親朋入了band2a,個個都問點解不搏下band one呀!我知他們是善意的。但我亦知自己小朋友的料子,我希望他每天返學時都開心地同我講:媽媽我返學啦!因材施教,愉快成長!

作者: eqqiqq    時間: 14-7-15 08:39

回覆 小鴨子 的帖子

這位家長
作者: KT0603    時間: 14-7-15 10:41     標題: 引用:Quote:原帖由+KT0603+於+14-07-14+發表能顧

作者: PMAN0917    時間: 14-7-15 10:45

我指的好傻, 不是指選b2校, 而是選信義, 信義跟年校風差, 叫阿囡小心選友
作者: PMAN0917    時間: 14-7-15 10:45

我指的好傻, 不是指選b2校, 而是選信義, 信義跟年校風差, 叫阿囡小心選友
作者: PMAN0917    時間: 14-7-15 10:46

作者: KT0603    時間: 14-7-15 10:48     標題: 回覆:是否好傻?

作者: eqqiqq    時間: 14-7-15 10:53

回覆 KT0603 的帖子

Same as my daughter !!
作者: eqqiqq    時間: 14-7-15 10:55

回覆 PMAN0917 的帖子

I will pay more attention.

作者: eqqiqq    時間: 14-7-15 10:55

回覆 KT0603 的帖子

作者: ChungChungMommy    時間: 14-7-15 10:56

eqqiqq 發表於 14-7-15 00:26

亞囡d反應同你個仔差不多,當佢知道選擇2收左佢,最初有d吾開心,原來吾係吾 ...
你亞女好攪笑😆
我們家長們真的要息懷了!

最近d friend what's app 了很多好玄的鼓勵給我,有些佛計,又有些基督教,很攪笑!

(我們要相信,上天給我的一定要接受,點來點去,天一定是給了最好的東西比我們)

作者: KT0603    時間: 14-7-15 10:59     標題: 引用:Quote:eqqiqq+發表於+14-7-15+00:26+回覆+C

作者: hkflyer    時間: 14-7-15 11:35     標題: 引用:唔傻,考入高banding學校但給人家墊底,不

原帖由 mryung2000 於 14-07-14 發表
唔傻,考入高banding學校但給人家墊底,不如去一家合符水平的學校。
未讀過誰知道一定荐底?

作者: goodenough    時間: 14-7-15 11:48

hkflyer 發表於 14-7-15 11:35
未讀過誰知道一定荐底?
我聽過因唔瞭解而結合,卻因瞭解而分開。我亦聽過因瞭解而結合,但最終又唔知點解而分開!

作者: eqqiqq    時間: 14-7-15 11:50

Haha..點來點去

係,我個囡周不時谂d野都好攪笑,不过谂野好正面,今次派位後,我有一晚壓力爆煲,我话比佢知我好吾開心,佢問心為乜,我话為派位,我话驚我地選擇错誤,你d同學會笑你,會睇小你,令你吾閞心,又驚選错累左你的将来。

佢跟住抱住我喊住同我講:我從来都吾理人地点講,我只知道你吾閞心,我就吾開心,我地選擇無错,我會盡力去证明比人睇……

我平時吾會係佢面前喊,個晚都忍吾住……

我明白了,我相信凡事早有定數,不可强求。生兒育女,吾係要佢地黎受苦,成绩吾係一切,只要佢地快樂成長,凡事盡力而為,吾好學壞,巳经滿足。

作者: goodenough    時間: 14-7-15 12:06

eqqiqq 發表於 14-7-15 11:50

佢跟住抱住我喊住同我講:我從来都吾理人地点講,我只知道你吾閞心,我就吾開心,我地選擇無错,我會盡力去证明比人睇……
既然唔理人點講,重駛乜証明比人睇!
作者: zhuzhu    時間: 14-7-15 12:10

年年第一,買自信已抵番!
作者: sengayy    時間: 14-7-15 12:15

Haha..點來點去
你囡好生性好乖, 睇到我眼濕濕

你做到好啱, 揾間啱你囡程度嘅學校, 支持你.

我囡出年升中, 都係B2學生, 我都係揾緊啱佢程度嘅學校, 因為冇人會比我更清楚自己囡嘅成綪同學性格.

作者: eqqiqq    時間: 14-7-15 12:17

回覆 sengayy 的帖子

Tks your support.

Add oil

作者: totheend    時間: 14-7-15 13:26

Haha..點來點去
你女咁生性, 抵讚!
講比佢聽, 唔需要證明比人地睇, 係為自己讀書, 為自己爭氣!

加油!!

作者: eqqiqq    時間: 14-7-15 13:45

回覆 totheend 的帖子

Tks your support !

係,有時佢係幾生性,如果吾係佢生性,我哩個單親妈咪都撑吾到今曰,雖然佢周不時古靈精怪,嗰晚發覺佢真的長大了。

作者: Kiufyma    時間: 14-7-15 13:45

四年前,我拒絕了band1的叩門位, 當時都很擔心累左個女,但事實證明我沒有揀錯,因為今天她已被學校推薦入讀中大資優學生暑期班,仲要係學校付費.  樓主,努力加油, 無論小朋友發生任何事,只要真心關懷,她都一定感受得到.

作者: eqqiqq    時間: 14-7-15 13:52

回覆 Kiufyma 的帖子

Your daughter is very very very smart ar....
作者: himhim0502    時間: 14-7-15 14:00

Haha..點來點去
您囡囡好生性, 替您開心
作者: little_yolky    時間: 14-7-15 16:28

goodenough 發表於 14-7-15 12:06
既然唔理人點講,重駛乜証明比人睇!

唔理人點講-->囡囡
理人點講而唔開心-->阿媽
阿媽唔開心-->囡囡唔開心
所以囡囡要證明俾人睇-->最終目的:令媽媽開心

作者: eqqiqq    時間: 14-7-15 16:42

回覆 little_yolky 的帖子

作者: goodboy1    時間: 14-7-15 17:27

作者: goodenough    時間: 14-7-15 17:40

goodboy1 發表於 14-7-15 17:27
要讓青蛙能夠真正快樂成長,究竟應該將隻青蛙放入個井, 還是放出個井才是最合適呢 ?

相信答案是沒有必然的 ...
這你比喻我第一次聽!不少人還不是每天都正扮演井底之蛙嗎?可想而知一定係將青蛙放入個井可以令青蛙開心快樂!
作者: goodboy1    時間: 14-7-15 18:01

作者: yovin    時間: 14-7-15 18:33     標題: 引用:要讓青蛙能夠真正快樂成長,究竟應該將隻青

原帖由 goodboy1 於 14-07-15 發表
要讓青蛙能夠真正快樂成長,究竟應該將隻青蛙放入個井, 還是放出個井才是最合適呢 ?

相信答案是沒有必然的 ...

青蛙放井,會令人誤會比喻井底之蛙…………倒不如寫成青蛙放入大池塘,鱷魚就去大河,勉強把青蛙放入河會成為大餐。把青蛙放進靚池塘,健康快樂地成長,練成好武功後,再跳出外面看世界也未遲!加點魔法,遇到公主,噢成為青蛙王子了。

作者: 柏媽    時間: 14-7-15 19:28

唔傻,我上午同你一模一樣,有直屬 band 1A 中學,去自行band 2 校,命運同你一樣,自行已收,我女以前是尾1x   2x, 現在是頭3x, band 1A 我都驚她讀不上,所以自行一間band 2 校,, 比你升到又如何,前面都是那班人,小學都讀得咁辛苦,何況中學,,,,
作者: goodenough    時間: 14-7-15 19:36

yovin 發表於 14-7-15 18:33
青蛙放井,會令人誤會比喻井底之蛙…………倒不如寫成青蛙放入大池塘,鱷魚就去大河,勉強把青蛙放 ...

誰不想找到這個靚池塘?上有蓮台作覓食,下有淤泥作棲息,做一隻日出淤泥、夜濯清漣的青蛙,算了!
作者: goodboy1    時間: 14-7-15 20:04

作者: goodboy1    時間: 14-7-15 20:27

作者: eqqiqq    時間: 14-7-15 21:03

回覆 goodboy1 的帖子

吾理佢係井或塘或河或大海,找一個亞囡能容易適應的地方比佢快樂成長最重要。
作者: goodboy1    時間: 14-7-15 21:09

作者: Zywx    時間: 14-7-15 21:43     標題: 引用:Quote:原帖由+goodboy1+於+14-07-15+發表要

原帖由 yovin 於 14-07-15 發表
青蛙放井,會令人誤會比喻井底之蛙…………倒不如寫成青蛙放入大池塘,鱷魚就去大河,勉強把青蛙放 ...

作者: Zywx    時間: 14-7-15 21:53     標題: 引用:Quote:eqqiqq+發表於+14-7-15+00:26+回覆+C

原帖由 ChungChungMommy 於 14-07-15 發表
你亞女好攪笑😆
我們家長們真的要息懷了!
E句'點來點去'
本人有所共鳴.,上天早有安排,何必勉強

作者: claralee    時間: 14-7-15 22:45

真實例子:
  我朋友的老公小學時很叻, 父母不懂選擇他派去信義, 結果年年考第一, 年年取獎學金. 現在大學任教, 當中不乏st paul co ed的學生呢!

band 2的老師更有心教學, 不要受世俗眼光影響.

有些派了b1,家長都不滿足, 不斷叩門, 苦了學生.

作者: eqqiqq    時間: 14-7-15 23:35

回覆 claralee 的帖子

好多谢你的分享,我巳放下了。今曰还同個囡出去食餐劲,顺便同佢倾下今日考PS1 及對新學校的感覺,佢話一切良好!!

我好多谢各位的意见及鼓勵。我希望你地的小朋友都能開心上學,發揮所長。

作者: yovin    時間: 14-7-16 03:00     標題: 引用:+本帖最後由+goodboy1+於+14-7-15+21:46+編

原帖由 goodboy1 於 14-07-15 發表
當初我地為阿仔選校,,亦被困於這口井...   但最後決定依從阿仔的意願,讓他跳進大池塘,面對新挑戰。

子女有能力,也裝備好自己,蠢蠢欲動之時,父母只是順水推舟,也值得一讚!goodboy好叻仔,非乃池中物,在任何地方他也能發光發亮。只要因材施教,定會條條大路通羅馬。大家加油!

作者: tracy668899    時間: 14-7-17 00:52     標題: 引用:我女應該係band2a(老師冇講過我女係咩+ban

原帖由 馬到功成 於 14-07-14 發表
我女應該係band2a(老師冇講過我女係咩 banding),老師叫我女博band1c既英中,我唔聽。我選左band1c-2a既 ...
我仔同你囡一模一樣,我仔今年升中二,不知讀得幾開心,全級考2X,老師又錫佢,我都覺得我冇揀錯

作者: goodenough    時間: 14-7-17 01:23

誰不想找到這個靚池塘?上有蓮台作覓食,下有淤泥作棲息,做一隻日出淤泥、夜濯清漣的青蛙,算了!

yovin  勁呀!這就正正是我自己理想的退休生活。  發表於 昨天 03:15

yovin  靚池塘是指校風純樸,老師有心,能讓學生提升學習動力的增值學校,我相信每個Banding都有這些學校。學生找到了,也要努力裝備自己,並非去享受退休生活  發表於 昨天 03:31
-----------------------
非也!非也!上有蓮台作覓食是進可攻。下有淤泥作棲息是退可守,可稍稍停下來回一回氣。生活雖寫意,但絕不是指退休生活。有時學校生活雖然辛苦,但過程還需要有喘息的機會,休息完就再黎過。

日出淤泥而不染,夜濯清漣而不妖純粹借蓮花的純潔來表達對純厚樸實的校風嘅嚮往。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5