教育王國

標題: 「死亡之卷」中文科又再毀掉近半考生大學夢 [打印本頁]

作者: naughtybj    時間: 14-7-14 06:53     標題: 「死亡之卷」中文科又再毀掉近半考生大學夢

作者: sadsam    時間: 14-7-14 11:53

有朋友同學仔,英文5*,中文2,慘
作者: johnnywalker    時間: 14-7-14 12:11

作者: 香香    時間: 14-7-14 12:13

作者: naughtybj    時間: 14-7-14 12:22     標題: 引用:有朋友同學仔,英文5*,中文2,慘

作者: sadsam    時間: 14-7-14 14:57

naughtybj 發表於 14-7-14 12:22
我想對傳統名校生來説,特別理科生,英強中弱⋯好多真係只是肥中文(個人經驗)

...
唉,剛收到消息,格離班有半班得2定唔合格,傳統名校真慘~

作者: naughtybj    時間: 14-7-14 15:46     標題: 引用:Quote:naughtybj+發表於+14-7-14+12:22+我

作者: me2    時間: 14-7-14 16:55     標題: 回覆:naughtybj 的帖子

蘋果日報多鬼餘,點解唔話有多少中文拿5,英文拿2的無緣入大學?其實中英文都咁重要啦,是但邊科差都會影響將來的競爭力。

作者: johnnywalker    時間: 14-7-14 17:35

作者: johnnywalker    時間: 14-7-14 17:37

作者: Yanamami    時間: 14-7-14 18:32

我成曰觉得係而家出卷有问題,改卷有问題。以前無禁易肥佬。
作者: naughtybj    時間: 14-7-14 19:06     標題: 引用:我成曰觉得係而家出卷有问題,改卷有问題。

作者: naughtybj    時間: 14-7-14 19:35     標題: 引用:Quote:sadsam+發表於+14-7-14+14:57+唉,剛

作者: johnnywalker    時間: 14-7-14 19:37

作者: jclee    時間: 14-7-14 19:45     標題: 回覆:johnnywalker 的帖子

因為以前入大學唔需要中文及格

作者: johnnywalker    時間: 14-7-14 19:59

作者: dolala    時間: 14-7-14 20:00     標題: 回覆:「死亡之卷」中文科又再毀掉近半考生大學夢

傳統學校D家長咁有地位,可以聯合起來向大學施壓,要求破格取錄嘛!可惜班家長都係一盤散沙⋯⋯

作者: penguin_chick    時間: 14-7-15 01:31

其實中文卷使一半考生的入大學機提升100%。
少了一半人掙,及格的自然多了一倍機會。
學位就只有一萬二千個,無譣試卷幾難幾易,都有萬二人入大學,所以任何人說因難考而難入大學都是謬誤。

作者: naughtybj    時間: 14-7-15 07:29     標題: 引用:其實中文卷使一半考生的入大學機提升100%。

作者: Charlotte_mom    時間: 14-7-15 08:30     標題: 引用:+本帖最後由+johnnywalker+於+14-7-14+12:1

原帖由 johnnywalker 於 14-07-14 發表

蘋果呢D報導認真誤導。究竟有幾多學生只係因為中文肥左 ...

我女有個師兄,已有conditional degree offer(非8大不過係佢首選)要求中文3,佢中文2左,而家等緊最終審判,希望佢得啦

(updated: 收左喇)

作者: Charlotte_mom    時間: 14-7-15 08:30     標題: 引用:Quote:原帖由+johnnywalker+於+14-07-14+發

原帖由 Charlotte_mom 於 14-07-15 發表
我女有個師兄,已有conditional degree offer(非8大不過係佢首選)要求中三大,佢中文2左,而家等緊最終審 ...
要求中文三

作者: Charlotte_mom    時間: 14-7-15 08:36     標題: 引用:其實中文卷使一半考生的入大學機提升100%。

原帖由 penguin_chick 於 14-07-15 發表
其實中文卷使一半考生的入大學機提升100%。
少了一半人掙,及格的自然多了一倍機會。
學位就只有一萬二千個 ...

其實大家都識中文丫,讀足十幾廿年考個中文試,竟然有一半唔達標,代表咩呢?我都鄧我d細路擔心,你知啦而家oral考通識急才多過咩(聽我同事個女分享都滴汗,4個人不約而同預備同一個答案,第一個講完第234個已經啞左,唔係人人都玩開debate有急才架,咁究竟考中文原意係咩?)

作者: edith208    時間: 14-7-15 08:54

naughtybj 發表於 14-7-14 12:22
我想對傳統名校生來説,特別理科生,英強中弱⋯好多真係只是肥中文(個人經驗)

...
SubjectPercentage of Girls Getting 5**Percentage of Girls Getting 5* or abovePercentage of Girls Getting 5 or abovePercentage of Girls Getting 4 or above
English Language41.0%70.5%88.5%98.7%
Chinese Language8.3%26.8%41.4%77.7%
Mathematics 19.7%34.2%56.8%91.0%
Liberal Studies9.6%23.7%46.2%91.7%
Elective subjects 211.8%33.3%57.8%88.7%

http://www.dgs.edu.hk/index.php/achievements/results-of-public-examinations

作者: yekat169    時間: 14-7-15 09:29

edith208 發表於 14-7-15 08:54
http://www.dgs.edu.hk/index.php/achievements/results-of-public-examinations

大家都係考同一份卷, 考到唔合格就唔應該搵藉口
作者: naughtybj    時間: 14-7-15 09:32     標題: 引用:Quote:原帖由+penguin_chick+於+14-07-15+

作者: naughtybj    時間: 14-7-15 09:34     標題: 引用:Quote:原帖由+johnnywalker+於+14-07-14+發

作者: naughtybj    時間: 14-7-15 09:36     標題: 引用:Quote:jclee+發表於+14-7-14+19:45+因為以

作者: rubycourt    時間: 14-7-15 09:56     標題: 引用:Quote:原帖由+penguin_chick+於+14-07-15+

原帖由 Charlotte_mom 於 14-07-15 發表
其實大家都識中文丫,讀足十幾廿年考個文試,竟然有一半唔達標,代表咩呢?我都鄧我d細路擔心,你知啦而家o ...
下,乜咁恐怖

作者: Charlotte_mom    時間: 14-7-15 10:52

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibra ... 140713_CHI_FULL.pdf
就係咁恐怖, 你睇下第3版, 中文3以上只有50.7%, 即係話有一半考生中文係唔達標
如果一間學校考校內試, 長期有一半人唔合格, 家長們都會去思考問題出左o係邊, 係份卷深? 老師唔識教? 學生發呆? 況且而家唔係校內試, 係一試定生死影響學生一生的公開試
我上面講中文oral個case係咁: 形式: 4人一組入去, 一人拎一張紙, 有10分鐘(?)準備, 之後一齊傾, 果個問題係: 如果你可以帶一個中國歷史人物返黎教新高中課程, 你會帶邊個?
首先: 成條問題關中國語文咩事? 而家考中史? 考辯論? 考急才?
然後: 4個考生, 不約而同好straight forward地唸起孔子, 包括我同事個女, 4個考生總有一個出聲先, 佢講完邊個, 點解, 其他3個已經呆左, 因為talking points無晒
咁就玩完了

再講作文, 有一年問題係如果有一年遊學, 學生會點善用, 結果好多學生答左溫習呀, 裝備升大學呀, 全部肥佬, 因為遊學唔係呢d
大佬呀, 十幾廿年困o係個象牙塔度, 鬼知咩叫遊學咩, 你問下自己個細路知唔知咩叫遊學?
(search資料時見到有呢篇, 請看p3, 唔只係我講, 老師都係咁講
http://www.hkptu.org/education/w ... %84%8F%E8%A6%8B.pdf)

作者: Charlotte_mom    時間: 14-7-15 10:56

我知實會有家長話: 因為學生通識唔好云云, 所以而應付唔到, 我又想問, 香港讀書壓力大, 出晒名, 仲邊有咁多時間去研究天文地理呢? 而家考中文咋, 唔好咁拎個學生一生黎教飛啦, 我真係好驚唔知到我小朋友考果日, 會唔會顛起上黎突然間搵d天文地理歷史黎問, 識就由自可, 唔識咁就玩完, 辛苦讀足十幾廿年就一煲清袋, 實在可悲
作者: naughtybj    時間: 14-7-15 11:30     標題: 引用:我知實會有家長話:+因為學生通識唔好云云,+

作者: johnnywalker    時間: 14-7-15 13:06

作者: Yanamami    時間: 14-7-15 15:56

有d分別:英文係2nd language. 中文話哂都係自己語言,合格率比第二語言仲差,有d问題.....
作者: ANChan59    時間: 14-7-15 16:00     標題: 引用:有d分別:英文係2nd+language.+中文話哂都

原帖由 Yanamami 於 14-07-15 發表
有d分別:英文係2nd language. 中文話哂都係自己語言,合格率比第二語言仲差,有d问題..... ...
醒目。

作者: DD仔    時間: 14-7-15 16:08

回覆 Yanamami 的帖子

问题是:英文是当第二语言来出卷,但中文是以第一语言来出卷。

如果考试局把英文当作第一语言来出卷,合格率可能得3成。

作者: naughtybj    時間: 14-7-15 16:53     標題: 引用:有d分別:英文係2nd+language.+中文話哂都

作者: Charlotte_mom    時間: 14-7-15 18:43     標題: 引用:有d分別:英文係2nd+language.+中文話哂都

有d分別:英文係2nd language. 中文話哂都係自己語言,合格率比第二語言仲差,有d问題..... ...
咪就係

作者: johnnywalker    時間: 14-7-15 19:07

作者: dolala    時間: 14-7-15 19:18     標題: 引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+14-07-15+

原帖由 naughtybj 於 14-07-15 發表
可惜可惜,惟有去外國讀
係囉,爭普選就要公民抗命美化犯罪行為,但呢D切身利益骨肉分離情形就「算啦」、「係咁架啦」「認命啦」,真有趣。唔係講政治亦唔係教大家犯法,不過我覺得有關家庭應更主動積極爭取,畢竟大學破格加位只是不為,而非不能。

作者: mirage    時間: 14-7-15 19:30

Charlotte_mom 發表於 14-7-15 10:52
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/HKDSE_Results_20140713_CHI_FULL.pdf
就係咁恐怖, 你睇下第 ...
唔講孔子中國歷史還有好多好多人俾你吹到幾分鐘,家長們重英輕中不叫小孩看中國歷史名人傳記類課外書會否是原因。
作者: naughtybj    時間: 14-7-15 19:34     標題: 引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-07-15+發表

作者: naughtybj    時間: 14-7-15 19:49     標題: 引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+14-7-15+10:52

作者: Yanamami    時間: 14-7-15 20:26

但Eng 同Eng. Lit係分开既?中国語文又包埋文言文?家下都無人之乎者也,文言文擺入中国文学考会唔会好d?
作者: shadeslayer    時間: 14-7-15 20:27     標題: 引用:有d分別:英文係2nd+language.+中文話哂都

咁第二語言英文考題又淺好多。合格率直接受出題影響,和學生那種語言較強無直接關係。

作者: shadeslayer    時間: 14-7-15 20:30     標題: 引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-07-15+發表

原帖由 dolala 於 14-07-15 發表
係囉,爭普選就要公民抗命美化犯罪行為,但呢D切身利益骨肉分離情形就「算啦」、「係咁架啦」「認命啦」, ...
十八歲「骨肉分離」上外國大學似乎是好事。負擔到的話。

作者: October.    時間: 14-7-15 20:45

Marco-ma  你錯啦, 我女有玩過DEBATE - ORAL 只得 3 , 佢自己都好有信心的 (我地現在申請CHECK 卷)... 相反身邊好多中文唔叻的 (總分3 OR 4的) ORAL 反而拎到 5 OR 5* 架 !  發表於 7 小時前
--------------------------------------------------------

哈哈哈........實在太相似啦。
我囡中文說話都係得3, 有個同學平時唔聲唔聲既攞到5**, 雖然不影響阿囡入大學,但阿囡話有懷疑就要求証,佢都申請左CHECK口試。
阿囡小學時全級約180人,中文頭三名,中學全班頭1或頭3,讀左15年書中文未差過,所以佢接受不到說話3.
作者: Charlotte_mom    時間: 14-7-15 20:46     標題: 引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+14-7-15+10:52

原帖由 mirage 於 14-07-15 發表
唔講孔子中國歷史還有好多好多人俾你吹到幾分鐘,家長們重英輕中不叫小孩看中國歷史名人傳記類課外書會否是 ...
要爆肚齋talk真係臨場會發台瘟架。除左歷史人物題,另一條係「你認為致府應唔應該派$6000」如果細路無時事解覺真係死硬。但話分兩頭,點解考中文要識時事呢?

作者: Marco-ma    時間: 14-7-15 21:58

回覆 October. 的帖子

哈哈哈........實在太相似啦。
我囡中文說話都係得3, 有個同學平時唔聲唔聲既攞到5**, 雖然不影響阿囡入大學,但阿囡話有懷疑就要求証,佢都申請左CHECK口試。
阿囡小學時全級約180人,中文頭三名,中學全班頭1或頭3,讀左15年書中文未差過,所以佢接受不到說話3.

==========================================================================

哈哈今次吾握手,來個擁抱先!

阿女正是你所講讀咗咁耐書中文未差過的,今次只拎4 囉!
其實我地係check 哂成份中文卷囉,懷疑傷心吾憤氣都有,一定要check.

作者: ryanhowh    時間: 14-7-15 22:04

作者: Marco-ma    時間: 14-7-15 22:06

回覆 Charlotte_mom 的帖子

但話分兩頭,點解考中文要識時事呢?

話說今次中文聆聽考埋數學心算呀!

作者: Yanamami    時間: 14-7-15 22:20

Marco-ma 發表於 14-7-15 21:58
回覆 October. 的帖子

我女喺讀左禁多年,中文未好過,都唔知點考DSE。就算而家唔好講“說話”,“聆聽”都唔掂,成日話幾個人你一·言我一語,都聽唔到邊個打邊個,講緊d乜野!
作者: naughtybj    時間: 14-7-15 22:33     標題: 引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 但話分兩頭,

作者: naughtybj    時間: 14-7-15 22:39     標題: 引用:+本帖最後由+Yanamami+於+14-7-15+22:21+編

作者: HIHinsurance    時間: 14-7-15 22:53

以前, CE 中文, 簡單, 65-68% 合格率

有讀本問題, 你讀熟, 中文本身底子差極

都不難合格

因為以前年代, 無谷得咁利害

讀唔到書那批, 考都唔去考的人不少

時代一路過去, 香港產業越來越少

催谷越來越利害, 放棄讀書的人越來越少

CE中文過關後,  ALEVEL 早期, 是不用考中文

後期, 考中文

AS LEVEL 中文, 合格率有9成

1成不合格, 一早都不讀書那批

正正常常的人, 很難 中文不合格

當你今天看到, 不少名校, 中文都知出事

你知很大機會是考試制度上, 出了嚴重問題
作者: HIHinsurance    時間: 14-7-15 23:07

我狂谷中文,. 好彩過到骨

中文作文, 好易不合格 (作文校內PREDICTED 5分)

根本成個故仔就是

中文好難4分或以上....

成級, 160人, 得10 個人, 合資格,33222

BAND 3 頭

唉!, 自求多福

大家想想, 一個人一卷中文卷, 分佈可以咁恐佈

其實我覺得, DSE 中文, 無公信力

不過考試, 咁考, 無法, 認命

我自己中文超差

會考都可以D 到(以前狂睇中文讀本參巧書 )

作者: Yanamami    時間: 14-7-15 23:10

HIHinsurance 發表於 14-7-15 23:07
我狂谷中文,. 好彩過到骨

中文作文, 好易不合格

嘩!都好雜下o咼。。。。。5*有,1又有,5**都有。。。。
作者: HIHinsurance    時間: 14-7-15 23:13

Yanamami 發表於 14-7-15 23:10
嘩!都好雜下o咼。。。。。5*有,1又有,5**都有。。。。

中文作文, 好易離題

佢考時, 仲覺得自己作文一流

以為坐5望5星, 作文

作了必要的沉默

作者: ryanhowh    時間: 14-7-15 23:17

作者: poonseelai    時間: 14-7-15 23:38     標題: 引用:Quote:原帖由+Marco-ma+於+14-07-15+發表回

原帖由 naughtybj 於 14-07-15 發表
就係「無厘頭」囉,不如取消通識,橫掂外國都唔理你通識⋯
放心啦,梁美芬話通識科講中國貪污,令學生對祖國有負面印象,唔得掂好快要做番D改革

作者: penguin_chick    時間: 14-7-16 00:10

回覆 HIHinsurance 的帖子

以前CE中文及格率約六十幾%。今年中文其實有80%及格(2級),比以前還高,只是大學要求要有3級,以前大學也要求CE中文考到D級,所以剛好及格的E級,連升中六都難。

名校生與其他學生都是考同一份卷,考不到不能怪別人。

作者: HIHinsurance    時間: 14-7-16 00:21

以前大學, 會考中文要求是E , 不是D

不少中學, 你即使會考中文考到F , 都俾照升

在中六那年, 重考CE中文, E 番, 就可以繼續升中七

高考中文, 合格率超高, hea 下都合格

我建議吹噓的父母, 自己去考一考dse 中文

作者: joyjoyparent    時間: 14-7-16 00:48

回覆 dolala 的帖子

香港有米的家長早已用腳投票, 送子女入國際學校或直資, 考IGCSE, IB, 或送出國了.

作者: tweetyho    時間: 14-7-16 01:05

HIHinsurance 發表於 14-7-16 00:21
以前大學, 會考中文要求是E , 不是D

不少中學, 你即使會考中文考到F , 都俾照升
i think i wont be able to get a place in the University according to the new requirement.....!
i was lucky to be born over 30 years ago.....but now i start to worry about my daughter....
i got a C in chinese in CE and E in AL, still i could get a place in U in the past, coz i got As in other subjects except english. Ready i dont think that i can get a 3 in DSE Chinese, after reading the question papers.

作者: KaKa    時間: 14-7-16 01:08

而家DSE的制度,取決於4科主科。結果係神科如醫科就收中文英文通識勁,而Physics, chemistry, Biology普通D都得。入到大學再補底,又讀得辛苦。D Elective 叻到5**,中文英文通識一般就多數入唔到心儀科目。

文科叻理科弱,最多一科數學低分D,理科叻文科弱死得。同一直沿用的制度相反。
作者: lawsonmoon    時間: 14-7-16 01:38

johnnywalker 發表於 14-7-15 13:06
咁唔只中文啦,英文都係得52%考到3以上,同中文合格率好接近。
我地應該睇同一屆既中英文比率。DSE之前,例如2O1O年中英文既全港優良率分别係17,9和17,3;DSE之後,不論名校或普通學校,優良率中英比例是1:2或1:3等。一年之間,大部分以中文為母語既HK人有一半或兩倍既人英文係“優良”過中文呀?單睇DSE既grading就話HK既年青人中文水準“下降”既人,一係無知,一係無良。乜目的都好,令到一D無故既年青人失去上學机會既人,係會···的!

作者: naughtybj    時間: 14-7-16 04:17     標題: 引用:Quote:johnnywalker+發表於+14-7-15+13:06+

作者: naughtybj    時間: 14-7-16 04:35     標題: 引用:而家DSE的制度,取決於4科主科。結果係神科

作者: naughtybj    時間: 14-7-16 04:38     標題: 引用:回覆+dolala+的帖子 香港有米的家長早已用

作者: naughtybj    時間: 14-7-16 04:46     標題: 引用:+本帖最後由+HIHinsurance+於+14-7-16+00:2

作者: chankakg    時間: 14-7-16 05:25

除了同情考生,我也會同情教這個如此「偉大」中文考試課程的老師。我相信他們多少總會有壓力。試卷和課程並不是這些老師訂立的,傳媒應訪問考評局中文科的「負責人」(其實是不需負責的人?)!
作者: chun媽    時間: 14-7-16 07:46     標題: 引用:有d分別:英文係2nd+language.+中文話哂都

其實,中英文都是level 2是合格的,但level3只是滿足入u 的要求,所以中英文合格率應看level2

作者: chun媽    時間: 14-7-16 07:51     標題: 引用:+本帖最後由+HIHinsurance+於+14-7-15+23:1

原帖由 HIHinsurance 於 14-07-15 發表
你都好叻,你只是衰左作文及說話卷,好大機會係作文及說話離題,建議你check 番這兩份卷,有機會upgrade

作者: chun媽    時間: 14-7-16 07:54     標題: 引用:+本帖最後由+HIHinsurance+於+14-7-15+23:1

原帖由 HIHinsurance 於 14-07-15 發表

一般考生衰閱讀,而你反而取得5** ,是很難得,深信你的中文語文能力很高

作者: secyw    時間: 14-7-16 08:34

回覆 Marco-ma 的帖子

提議大家, 申請覆核時,可考慮買卷.

阿仔說有個同學舊年覆核成績不變,但他有買卷,發現少了一頁,再上訴,當然搵唔番啦!
最後校評局都將他的成績調升但己過了Jupas

作者: ANChan59    時間: 14-7-16 08:41     標題: 引用:Quote:johnnywalker+發表於+14-7-15+13:06+

原帖由 lawsonmoon 於 14-07-16 發表
我地應該睇同一屆既中英文比率。DSE之前,例如2O1O年中英文既全港優良率分别係17,9和17,3;DSE之後,不論名校 ...
你提出之前之後的差異,可能因為之前拉Curve, DSE之後是水平對照,所以技術上有差異。

作者: Charlotte_mom    時間: 14-7-16 09:16

mirage  新高中已改制,有範文。  發表於 昨天 19:26

我講緊口試, 邊有範文呀
作者: chun媽    時間: 14-7-16 09:55     標題: 引用:點評mirage++新高中已改制,有範文。++發表

原帖由 Charlotte_mom 於 14-07-16 發表
mirage  新高中已改制,有範文。  發表於 昨天 19:26
口試都好蝦人,要看組員是否合作,佔18%, 都咪話影響唔大

作者: ANChan59    時間: 14-7-16 10:06

chun媽 發表於 14-7-16 09:55
口試都好蝦人,要看組員是否合作,佔18%, 都咪話影響唔大
係好大影響,個人口語能力評核,嚴重受其他人影響是不合理!

作者: chun媽    時間: 14-7-16 10:40     標題: 引用:Quote:chun媽+發表於+14-7-16+09:55+口試都

原帖由 ANChan59 於 14-07-16 發表
是呀,口試叻其實與語文能力不一定成正比,口試叻好多時只反映邏輯思維強,反應快,對一些較被動的學生好吃虧

作者: Yanamami    時間: 14-7-16 12:31

chun媽 發表於 14-7-16 10:40
是呀,口試叻其實與語文能力不一定成正比,口試叻好多時只反映邏輯思維強,反應快,對一些較被動的學生好吃 ...

喺DSE放榜個post我有答:

“[size=15.454545021057129px]其實HK課堂喺要學生乖乖聽書,一d都唔鼓勵發言、發表意見、問問題。。。但考DSE口試就要考人呢d技能,都無訓練,點expect人地會好?”

我覺得唔公平。

作者: chun媽    時間: 14-7-16 13:02     標題: 引用:+本帖最後由+Yanamami+於+14-7-16+12:32+編

原帖由 Yanamami 於 14-07-16 發表
是呀

作者: johnnywalker    時間: 14-7-16 13:06

作者: Charlotte_mom    時間: 14-7-16 13:07     標題: 引用:+本帖最後由+Yanamami+於+14-7-16+12:32+編

原帖由 Yanamami 於 14-07-16 發表
唔係間間學校都係咁。我女有次同老師在後台「討論」,俾老師捉入辯論隊

作者: johnnywalker    時間: 14-7-16 13:08

作者: naughtybj    時間: 14-7-16 13:11     標題: 引用:Quote:naughtybj+發表於+14-7-16+04:35+「

作者: naughtybj    時間: 14-7-16 13:13     標題: 引用:Quote:chun媽+發表於+14-7-16+10:40+是呀,

作者: chun媽    時間: 14-7-16 13:14

naughtybj 發表於 14-7-16 13:11
讀醫同中文、通識有咩關係? 唔識文言文對醫生有咩問題?

我大仔升中二,佢話學中文同中國人溝通,學英文同外國人溝通,學文言文就同"死人"溝通,佢唔明學文言做什麼:?
作者: naughtybj    時間: 14-7-16 13:14     標題: 回覆:「死亡之卷」中文科又再毀掉近半考生大學夢

作者: Yanamami    時間: 14-7-16 14:07

我想果种訓練係要潛移默化,习慣成自然,而唔係:嗱!同学们,而家我地講下应該点考“說話”,有乜地方要留意,有乜dos & don'ts, 点先考到高分....果种訓練呀!
作者: edith208    時間: 14-7-16 14:28     標題: 回覆:edith208 的帖子

The contrast of the DSE results in Chinese and English can be so great in elite schools like DGS. We can imagine the results of other schools.

作者: johnnywalker    時間: 14-7-16 14:34

作者: johnnywalker    時間: 14-7-16 14:37

作者: lawsonmoon    時間: 14-7-16 14:38

ANChan59 發表於 14-7-16 08:41
你提出之前之後的差異,可能因為之前拉Curve, DSE之後是水平對照,所以技術上有差異。

...

That 's exactly what i said. 問題既所在,不拉curve,人為地set卷和marking scheme令到中文卷咁底優良率;為什麽又不set一份英文卷好似中文卷咁低優良率?不拉curve,就係人為地造成一個假象,同一組人,有一半或兩倍既人英文係優良過中文。要知道語文是art,不是數學, 怎可對照?不可像數學,中學要識+-x\,大學要識哂calculus。出作文題目“必要的沉默”就係深;“激烈的海膽”就係淺。我覺得同一份語文卷,冇辦法之中既辨法,只能將十個人由比較好和比較差咁排。所以以前拉curve,規定有幾多%拿優良係比較合理。考生這麽大既population,幾年間中文優良既學生比率,不可能以倍數下跌;佢地中文科做手腳既同時,英文科又不做手腳,給人既假象係HK學生英文能力保持,中文能力好差。
作者: naughtybj    時間: 14-7-16 14:54     標題: 引用:Quote:naughtybj+發表於+14-7-16+13:11+讀

作者: ANChan59    時間: 14-7-16 15:03     標題: 引用:+本帖最後由+lawsonmoon+於+14-7-16+14:45+

原帖由 lawsonmoon 於 14-07-16 發表
何能為母語教學的失敗出一口烏氣。

今次重唔玩死班細路,老師及英中!

作者: sumsumbear    時間: 14-7-16 15:03

Marco-ma 發表於 14-7-15 22:06
回覆 Charlotte_mom 的帖子

但話分兩頭,點解考中文要識時事呢?
我睇過報導,那條所謂聆聽數學題,好淺嫁乍,不過可能考生即時反應是比考起,嚇親姐

作者: mirage    時間: 14-7-16 15:23

sumsumbear 發表於 14-7-16 15:03
我睇過報導,那條所謂聆聽數學題,好淺嫁乍,不過可能考生即時反應是比考起,嚇親姐
...
我公司請的妹妹仔,兩位加數一定不用必算。
作者: naughtybj    時間: 14-7-16 15:40     標題: 引用:Quote:naughtybj+發表於+14-7-16+13:11+讀

作者: sumsumbear    時間: 14-7-16 16:34     標題: 引用:Quote:chun媽+發表於+14-7-16+09:55+口試都

原帖由 ANChan59 於 14-07-16 發表
仲要受每日不同既口語題目 影響

作者: johnnywalker    時間: 14-7-16 17:40

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5