教育王國

標題: 今時今日,小學最緊要什麼?Marketing... [打印本頁]

作者: avgala    時間: 14-7-13 19:19     標題: 今時今日,小學最緊要什麼?Marketing...

有小學校長,上電台、出書、到處出席講座、揸Benz ,打造成「教育天王」,順勢把學校打造成神校,全港家長都渴望入到神校。又有一些校長,一看便是虔誠的教徒,平時很低調,大部分時間在學校,但那些學校卻不是什麼神校,甚至是一些街坊小學。所以現今香港的小學,marketing 是最重要。

作者: manmanchubb    時間: 14-7-13 19:30

只能說情況會更嚴重,
小學屬成長過程最重要部分,
關愛及啟發學習興趣才是最重要

作者: wendywaiwai    時間: 14-7-13 20:25     標題: 回覆:今時今日,小學最緊要什麼?Marketing...

所以做家長應該懂得分析,不要只靠市場資料或別人的片面之詞,或學校的名氣去揀學校。你説人家在簡介會好似做show , marketing 做得好好,但從另一個角度,學校也是提供一個平台給家長去了解學校,去了解呢間學校的辦學理念,大家可以認同,但如不認同,可以提早決定不報,以免將來發生錯配,要轉校。我相信好多人會認識某些學校的名,甚至一聽到某些名校名,已潛意式認為是適合自己仔女讀的學校,這是否又是盲目追風呢?我只知道,有些校長辦學會好低調,默默耕耘,造育英材。但有些又會不停透過傳媒,宣傳自己的教育理念,但佢每一次出鏡,都是被人重新認識佢一次,好與壞,不同人會有不同看法,no harm,好過自己估估下,推小朋友入名校,發現唔適合,才轉校。某些新穎的教育方法,是需要marketing的,就算你話教育是有教無類,點解要咁商業化?大佬,現在有這麼多教育方法,什麼傳統、活動、IB等等,是不是家長唔理三七卄一,只要學校肯收,就一定適合我仔女讀?學校俾平台讓你了解,校長親力親為透過媒體為你解釋,你班人又話人地做show , 做Marketing,玩高調、bi Li ba la.... 所以我一向贊成所有學校,包括直資私校,都是中央大抽獎,到時家長冇得選擇,就會少D抱怨,社會也會和鞋一些,我理得你用咩方法教我個仔吖,總之有學校收有書讀就得⋯⋯⋯

作者: ckcleung    時間: 14-7-13 20:33

係米真心辦教育係無得呃人既.
遵理MARKETING都好用錢去做架,佢地都有辦私校,但始終佢地旨意係掙錢多過真心辦教育

作者: 5tgb    時間: 14-7-13 20:44

相信大部份家長的眼睛都是雪亮的,學校好,有麝自然香,跟本無須做什麽marketing。灣仔區一線名小全無什麽簡介會,不做marketing, 一樣要用紙皮箱收叩門表。當然亦有個別校長高調且能上位,但上位的原因是派位成績提升,而不是推廣得宜。單靠marketing ,而沒有派位成績配合,相信難成氣候。
作者: wendywaiwai    時間: 14-7-13 21:00     標題: 回覆:今時今日,小學最緊要什麼?Marketing...

我對marketing 的理解(包括教育,醫療,一些影響民生的產業)是透過媒體或方法,去target 合適的人群,是自由社會的福利,因為你有選擇權,人家才會做Marketing ; 如不,駛鬼有Marketing, 政府全部同你配級,叫你去邊度就去邊,沒有直資私立,全部人去大抽獎;沒有私院診所,全部人去公立醫院;沒有超市士多,全部糧食日用品政府配級;沒有酒樓餐廳,大家一齊大獲飯; 公司唔好請人,畢業後唔好搵工,由政府全面調配勞動市場⋯⋯⋯sorry 講遠咗⋯⋯我想講只有純共產主義國家才不需要Marketing...因為人民是沒有選擇權!在香港搵小學,人地學校Market 你,你可以唔受,這才是香港人自由的福利,點解要睇得咁負面呢?呻完,不喜勿插:;pppp:

作者: wendywaiwai    時間: 14-7-13 21:06     標題: 引用:相信大部份家長的眼睛都是雪亮的,學校好,

原帖由 5tgb 於 14-07-13 發表
相信大部份家長的眼睛都是雪亮的,學校好,有麝自然香,跟本無須做什麽marketing。灣仔區一線名小全無什麽 ...
一些一缐小學和一線名中學聯繫,去target 一些想入此名中學的家長,這也是marketing 一種,只要方法不同罷了

作者: qqbabe    時間: 14-7-13 21:06     標題: 回覆:今時今日,小學最緊要什麼?Marketing...

百貨應百客,最緊要揾到個同你夾。

作者: avgala    時間: 14-7-13 21:11     標題: 回覆:今時今日,小學最緊要什麼?Marketing...

負面?並沒有。但如果只著重marketing, 合理嗎?理性嗎?作為教育工作者,跟sales佬混為一談,悲定哀?

作者: wendywaiwai    時間: 14-7-13 21:21     標題: 引用:負面?並沒有。但如果只著重marketing,+合

原帖由 avgala 於 14-07-13 發表
負面?並沒有。但如果只著重marketing, 合理嗎?理性嗎?作為教育工作者,跟sales佬混為一談,悲定哀?

...
你到底知唔知什麼是Marketing?有冇讀過Marketing? 你是否已將Marketing 和Sales 混為一談?大學𥚃,Marketing 可以大到是一個Department 或Faculty 學系,唔係單單只是Sales 呀,朋友!

作者: avgala    時間: 14-7-13 21:28     標題: 引用:Quote:原帖由+avgala+於+14-07-13+發表負面

原帖由 wendywaiwai 於 14-07-13 發表
你到底知唔知什麼是Marketing?有冇讀過Marketing? 你是否已將Marketing 和Sales 混為一談?大學𥚃, ...
Sorry, I may not have good knowledge in marketing. A principal does the seminar, is it a channel to sell something? Then what is the function of a salesperson? Selling something...

作者: kokobo    時間: 14-7-13 21:31

回覆 5tgb 的帖子

"灣仔區一線名小全無什麽簡介會,不做marketing, 一樣要用紙皮箱收叩門表。當然亦有個別校長高調且能上位,但上位的原因是派位成績提升,而不是推廣得宜。單靠marketing ,而沒有派位成績配合,相信難成氣候。"

我只想表達一下個人意見, 灣仔區一線名小全是津校, 只能參加小一派位, 且很多位也是世襲的, 即使我極欣賞其低調作風, 我不是住那區, 又不是世襲子弟, 更不會為了加五分而信教, 我根本無甚機會去入讀此等名校. 而英華雖給人感覺高調, 但起碼我的小朋友可以憑自己實力(其實運氣也很重要)試試, 我相信一面倒數英華不是的家長, 即不認同學校的理念, 那就不用動氣的去批評, 只要不讓兒小投考此校, 讓其他喜歡此校的人報讀便可以. 看過報紙報導英華的簡介會和林校長的說話, 應不會斷章取義, 更不用將不同學校作比併, 因每個人都有自己喜愛的學校和選擇.

作者: wendywaiwai    時間: 14-7-13 21:43     標題: 引用:Quote:原帖由+wendywaiwai+於+14-07-13+發

Sorry, I may not have good knowledge in marketing. A principal does the seminar, is it a channel to  ...
你唔接受別人Sales 你,Market 你,你可以唔揀,但請感恩你還有呢種權利!

作者: wendywaiwai    時間: 14-7-13 22:03     標題: 引用:負面?並沒有。但如果只著重marketing,+合

...
人家透過簡介會向家長講解學校教育理念,介紹學校有幾唔合理?有幾唔理性?學校沒有拎住支槍或迫你報名「買」佢學位,更加冇迫家長去簡介會,是家長搶住去聽⋯⋯你又怎可話學校hard sell 你,難道校長鎖校門,落閘放狗,一定要你「買」學位,你一邊倒強調校長硬Sale你,是好勁的Sales 等等⋯⋯logic 真的好有問題

作者: 芝士BB    時間: 14-7-13 22:32     標題: 回覆:今時今日,小學最緊要什麼?Marketing...

Hehe...可能有強迫症,自己撲飛去聽人地Seminor , 之後幻想入面是一班Sales 佬係度迫佢報名⋯⋯⋯可憐呀,香港人!

作者: 芝士BB    時間: 14-7-13 22:32     標題: 回覆:今時今日,小學最緊要什麼?Marketing...

Hehe...可能有強迫症,自己撲飛去聽人地Seminor , 之後幻想入面是一班Sales 佬係度迫佢報名⋯⋯⋯可憐呀,香港人!

作者: naughtybj    時間: 14-7-13 22:52     標題: 引用:Quote:原帖由+avgala+於+14-07-13+發表Sorr

作者: 芝士BB    時間: 14-7-13 22:59     標題: 引用:Quote:原帖由+wendywaiwai+於+14-07-13+發

原帖由 naughtybj 於 14-07-13 發表
我冇報, 但是平心而論林校長真是高興咗高調咗d,上報紙「自誇10秒睇穿學生」,有需要嗎?須知成功只是一剎 ...
哈哈,你又在呢度斷章取意了,人地真正訪問內容是10秒睇穿家長講大話,叫家長唔好誇大孩子的能力,唔係話睇穿學生能力呀!睇清內容再作評論,免得又俾人話你誤導

作者: CBabeY    時間: 14-7-13 23:25     標題: 引用:Quote:原帖由+avgala+於+14-07-13+發表負面

原帖由 wendywaiwai 於 14-07-13 發表
人家透過簡介會向家長講解學校教育理念,介紹學校有幾唔合理?有幾唔理性?學校沒有拎住支槍或迫你報名「買 ...
講得好

作者: kenwong888    時間: 14-7-13 23:38

wendywaiwai 發表於 14-7-13 21:21
你到底知唔知什麼是Marketing?有冇讀過Marketing? 你是否已將Marketing 和Sales 混為一談?大學𥚃, ...
Marketing mix 4P
- Product
- Pricing
- Promotion
- Place (channel)

Purpose is to boost sales!

作者: Soundervolt    時間: 14-7-14 00:04

kenwong888 發表於 14-7-13 23:38
Marketing mix 4P
- Product
- Pricing
Number 5P is People
作者: doggy2013    時間: 14-7-14 00:35     標題: 引用:有小學校長,上電台、出書、到處出席講座、

有小學校長,上電台、出書、到處出席講座、揸Benz ,打造成「教育天王」,順勢把學校打造成神校,全港家長 ...
例如?

作者: 芝士BB    時間: 14-7-14 00:43     標題: 回覆:今時今日,小學最緊要什麼?Marketing...

同意樓上definition of Marketing. 但樓主將學校舉辦Seminor 向家長介紹學校及其教育理念,醜化成Sales 佬向家長Sale products, 真的有少少得罪所有需交學費直資及私校。
樓上都有人説,「只有沒有選擇自由的社會,才不需要Marketing。」我覺得就算津校官校也要做好Marketing, 吸引多D學生報讀,避免殺校啦!教育不可以一成不變,如你不認同別人的教學理念,也不應嘲笑醜化學校及其家長。樓主有些自視清高。

作者: avgala    時間: 14-7-14 01:55     標題: 引用:回覆+5tgb+的帖子 "灣仔區一線名小全無什

原帖由 kokobo 於 14-07-13 發表
回覆 5tgb 的帖子

"灣仔區一線名小全無什麽簡介會,不做marketing, 一樣要用紙皮箱收叩門表。當然亦有個別 ...
對事唔對人,唔好對座入號

作者: avgala    時間: 14-7-14 02:04     標題: 引用:Hehe...可能有強迫症,自己撲飛去聽人地Sem

原帖由 芝士BB 於 14-07-13 發表
Hehe...可能有強迫症,自己撲飛去聽人地Seminor , 之後幻想入面是一班Sales 佬係度迫佢報名⋯⋯⋯可憐呀, ...
香港人,唔好睇少Sales在社會的地位。我冇講過小學著重marketing唔啱喎。

作者: 芝士BB    時間: 14-7-14 02:32     標題: 引用:Quote:原帖由+芝士BB+於+14-07-13+發表Hehe

原帖由 avgala 於 14-07-14 發表
香港人,唔好睇少Sales在社會的地位。我冇講過小學著重marketing唔啱喎。

...
不過你內文會令人誤解姐算啦,今晚睇場靚波輕鬆下啦!宏觀地看,人人生存在世都是sales, 只要你進入社會,要養家活兒,就算你是老師,醫生,顧問,律師,等等,你也在sell咁你嘅專業,你要向老板sell 你自己,你要向公司sell你department, 就算國家元首,總統,主席都是一流的Sales, 就算是乞丐,也在sell 他的可憐,母親也在向兒女Sell咁她的慈愛⋯⋯⋯所以呢個世界是人人偕Sales
如果你不接受對方,你可選擇離開;如果你不接受德國,請支持阿根廷!

作者: babybear    時間: 14-7-14 03:40     標題: 引用:相信大部份家長的眼睛都是雪亮的,學校好,

原帖由 5tgb 於 14-07-13 發表
相信大部份家長的眼睛都是雪亮的,學校好,有麝自然香,跟本無須做什麽marketing。灣仔區一線名小全無什麽 ...
大慨估到你講邊間。

低調係佢嘅特色!

作者: 5tgb    時間: 14-7-14 05:19

在現今社會,相信沒有團體或機構是與 marketing 無關的了。就是學校、怎至善堂都要 ; 要春風化雨,要惠澤社會,都是 納入marketing 內攪好product 的。由於 marketing  一詞包涵太廣,形同陽光、空氣,相信看官是將討論點放在推廣方面,討論才有意議。
作者: Gary_family    時間: 14-7-14 06:39     標題: 引用:同意樓上definition+of+Marketing.+但樓主

作者: 11B    時間: 14-7-14 07:13     標題: 引用:Quote:原帖由+wendywaiwai+於+14-07-13+發

Sorry, I may not have good knowledge in marketing. A principal does the seminar, is it a channel to  ...
嘩!你真係 …  
我無讀過大學都知 marketing 同 sales 係兩個範籌,兩個工種,兩個作用的,你話無分別?!
學校有簡介會係要俾家長去了解間學校是否適合自己小朋友。

作者: HaYi    時間: 14-7-14 08:32

直資私立有簡介會就是sales ? 官津冇就是低調, 點解不調轉?

實情就是冇需要, 大家各主動定被動接收學生己不同.  

名官津明知不愁學生, 如果要簡介會就真是做 show 多.   
作者: babybear    時間: 14-7-14 09:36     標題: 引用:Quote:原帖由+芝士BB+於+14-07-14+發表同意

原帖由 Gary_family 於 14-07-14 發表
同意

再講,一間學校話比人聽自己有幾叻,有乜唔啱?第一,起碼佢真有其本事,真有此學生及奬狀; ...

你提到「別人來到的訪問」,

呢種情況,做過傳媒工作嘅朋友你就會比較了解。
的而且確當你想同學校做訪問,也未必係想像中咁易! 有好多學校嘅校長也會用校務繁重而婉拒。唔係你想同人做訪問,就一定成功做到訪問。
所以唔係間間學校嘅校長都咁得閒,來者不拒。亦帶出一個事實,見報率高與低,並不真正代表間學校名氣大與否。

作者: ckcleung    時間: 14-7-14 09:57

查實呢, 孔子係中國教育史上第一個做MARKETING既人
作者: kenlau806    時間: 14-7-14 10:23

校長做SHOW其實冇乜所謂, 老實講, 落手落腳教又唔係佢
聽佢講咩/吹噓冇所謂, 個人來講, 佢收左我百幾蚊報名費, 原來變相夾硬要人買佢本書及CD...
作者: sam9035    時間: 14-7-14 11:27

有些端倪可看出學校的處事手法,小囡去年考小一,一所超級名校女校在家長帶小朋友排隊考入學試途中設置很多攤位,其中一個顯眼處售賣過期校刊,印象中好似80元一本,最精彩是無一個面試的家長唔敢唔買,那所是不是人所共知的名校? 絕對是
作者: calbee6    時間: 14-7-14 11:32     標題: 引用:校長做SHOW其實冇乜所謂,+老實講,+落手落腳

原帖由 kenlau806 於 14-07-14 發表
聽佢講咩/吹噓冇所謂, 個人來講, 佢收左我百幾蚊報名 ...
.

作者: 芝士BB    時間: 14-7-14 11:35     標題: 引用:校長做SHOW其實冇乜所謂,+老實講,+落手落腳

聽佢講咩/吹噓冇所謂, 個人來講, 佢收左我百幾蚊報名 ...
以我記得,是Interview完後,門口有counter, 你可以買,可以不買,而負責賣書的老師也不是interview 的老師,唔會認得你,你唔買又唔會記低你的名,So, 何來迫你買呀?我就冇買,但都入到final interview. 同時,點解你又唔提校長在1st IN 時人人都送咗本價值七十多元的教育書呀?請你平衡下心態,說話要客觀些,公平些,好嗎?

作者: mrkokubo    時間: 14-7-14 11:40     標題: 引用:有些端倪可看出學校的處事手法,小囡去年考

作者: mrkokubo    時間: 14-7-14 11:42     標題: 引用:校長做SHOW其實冇乜所謂,+老實講,+落手落腳

作者: ckcleung    時間: 14-7-14 11:49

回覆 芝士BB 的帖子

你又唔使太認真對佢地既言論既,佢地想都係想洩下D怨氣架啫.實在香港做家長,為兒女教育問題受唔少壓力.

作者: hkpapa852    時間: 14-7-14 11:59

唔知今年仲有冇校長有話會收K2生嚟增加曝光?

其實依家做校長都好難, 普普通通講下實務嘢又會俾人話悶, 無新意, 上網都搵到佢講既野; 公關枝巧/語言藝術造詣高D又俾人話搏出位, 講一套做一套(雖然真樣係事實).

風水佬呃你十年八年, 小學校長呃唔到你好多年.

何為邪鬼何為神,神鬼如何兩不分?
作者: ernie_kmy    時間: 14-7-14 12:03

其實, 大家作為家長, 又要小朋友成績好, 又要學唔同的興趣班, 都係MARKETING啦...

我覺得人各有志....各取所需嗜~
作者: ckcleung    時間: 14-7-14 12:05

用番遵理做例子,雖然佢唔係小學.
佢夠話大把名師,補習出幾多個星星學生
遵理搞既私校,從來唔見話成績超卓.
真係呃唔到人
作者: kenlau806    時間: 14-7-14 12:06

好.. 咁我唯有持平D咁講
"家長必須以支票繳交報名費港幣 150 元"
教處指引是50元, 大部份亦都係收50元
冇錯... 係指引, 沒有約束力的

你可以話額外的100元不是買CD及書,  書係送俾你, 只是我個人將多收的100元及咁多間直資只有佢有得送的CD及書混埋一齊想, 純個人感覺, 冇人迫你去報, 報就要俾, 就咁簡單, 唔應該咁多聲氣!

負責賣書的老師, 她們在另一間房, 是, 全對的, 那部份的確是自由買賣, 買的家長, 除了那150元已包的書及CD外, 還買了其它的書, 而那些書有大部份不是校長寫的, 而我亦不是講呢D.
作者: bapesimon    時間: 14-7-14 12:09     標題: 回覆:今時今日,小學最緊要什麼?Marketing...

如果係三四線小學校長講同一番說話,可能已經成為一個笑話,唔係討論

作者: ckcleung    時間: 14-7-14 12:15

回覆 bapesimon 的帖子

又唔好咁講,鮮魚行梁校長都耐唔中接受訪問,都好受人尊敬
佢都不時分享佢教學理念

作者: hoihoima    時間: 14-7-14 12:25

avgala 發表於 14-7-13 21:11

...

請問邊間小學“只著重marketing”?你對呢間小學又知道幾多,而可以得出“只著重marketing”的結論呢?再者,如果真是有間小學只著重marketing,應該已經關門大吉了,又有何悲哀呢?

作者: Charlotte_mom    時間: 14-7-14 12:33

其實marketing都要有野sell至得架, 如果個product係爛, sales幾勁都無用, 對嗎?
幾多學校操TSA, 咪又係marketing??!! 為左個名, 操到d學生死死下, 仲慘; 相對之下校長上台做talk show, 起碼唔會傷害到學生先

換個角度, 有野sell至有得sell, 咁校長係sell自己學校升得好? 公開獎多? 體藝勁? 定sell自己係至營校園, 拎親子愛牙金獎, 定係"光榮榜"sell自己學生有份賣旗先? 層次可以差好遠架wor

buy唔buy係家長選擇, 所以成日都話要多角度去認識學校, 家長a唔buy, 家長bdcef笑晒咁去遞表, 咁咪得lor.......正如普教中, 有學校勁sell自己係, 有家長又極力避免去讀, 無對與錯架wor, 最緊要自己唸清楚姐

作者: kenlau806    時間: 14-7-14 12:33

不過, 我覺得佢吹噓一下, 上吓報紙宣傳下係冇乜問題
大學校長, 全部主力籌款, 谷下人氣才有捐款
呢方面, 佢係做得稱職的

作者: kenlau806    時間: 14-7-14 12:35

回覆 mrkokubo 的帖子

我只係想俾註冊費, 邊有人只係想俾報名費
作者: kenlau806    時間: 14-7-14 12:39

回覆 Charlotte_mom 的帖子

普教中, 已經唔係賣點了就如幼稚園教PHONICS...
間間都已經咁做

作者: mrkokubo    時間: 14-7-14 12:50     標題: 引用:回覆+mrkokubo+的帖子 我只係想俾註冊費,+

作者: HappyYW    時間: 14-7-14 13:08

雖然我對校長既所謂marketing方法有所保留,但眼見佢上場之後又真係攪到間學校有聲有色,近幾年都收左好多叻仔,學術同校外比賽都有好成績,咁其實佢又真係成功左喎
作者: hkpapa852    時間: 14-7-14 14:07

其實升中首3志願有幾多%, 33222有幾多%, 呢D都係Marketing, 願者上釣
作者: kenlau806    時間: 14-7-14 14:15

簡單講:
報名費 50元 - 合理
報名費+CD/書 150元 - 唔肯比不如唔好考?
你意思係咪咁?

作者: kenlau806    時間: 14-7-14 14:23

我意思係, 做SHOW又好, MARKETING又好係冇錯的
但我就係唔太喜歡捆綁式銷售
作者: mrkokubo    時間: 14-7-14 14:24     標題: 引用:+本帖最後由+kenlau806+於+14-7-14+14:16+

作者: licpd    時間: 14-7-14 14:25

Ivy league universities 都有做 road show 架, 直資/私立 介紹(market)自己招攬適合學生有何問題?
作者: ckcleung    時間: 14-7-14 14:32

我覺得(如果理解錯的話,請更正)
可能樓主意思係有D校長(可以係指一兩位)太鐘意上報,上電台,出書等等,做SHOW過多,為學校宣傳過多,以為咁就可以將學校知名度大大提高.變成名校.
用MARKETING呢個字,係樓主唔想講得太出口做法啫

所以,個話題"可能"係話校長不宜做SHOW摶宣傳太多,應該做多D校內事宜
作者: mrkokubo    時間: 14-7-14 14:33

作者: kenlau806    時間: 14-7-14 14:48

每年都有5-6000人上釣無計...  一間真正有教無類, 有冇錢的人, 肯唔肯俾錢的人都喜歡入讀的直資

是但啦, 咁果100蚊不是CD/林校長的著作, 是免費送的, OK未?

作者: mrkokubo    時間: 14-7-14 14:51

作者: hoihoima    時間: 14-7-15 13:01

mrkokubo 發表於 14-7-14 12:50
報名費都唔想比不如唔好考。

再者,你上堂playgroup都要錢。肯交學費唔肯交報名費,唔知乜心態。直接比你 ...

咁不如選官、津,唔使計住計住報名費。

作者: mrkokubo    時間: 14-7-15 13:53     標題: 引用:Quote:mrkokubo+發表於+14-7-14+12:50+報名

作者: 自由行07    時間: 14-7-15 21:02

撩交嗌的post, 有趣. 俾版主刪一個,轉頭又另起爐灶,樂此不疲,孜孜不倦。
作者: d-ma    時間: 14-7-16 12:32     標題: 回覆:今時今日,小學最緊要什麼?Marketing...

cky報名費200蚊,又是否合理呢?

作者: ckcleung    時間: 14-7-16 12:45

d-ma 發表於 14-7-16 12:32
cky報名費200蚊,又是否合理呢?

吾送書同CD,收五百都無問題

作者: d-ma    時間: 14-7-16 12:52     標題: 回覆:今時今日,小學最緊要什麼?Marketing...

如果真係要計,咁點解有啲直資學費只係萬幾蚊一年,有啲要3-4萬甚至6萬蚊呢?政府嘅指引又係幾多呢?

作者: ckcleung    時間: 14-7-16 13:19

d-ma 發表於 14-7-16 12:52
如果真係要計,咁點解有啲直資學費只係萬幾蚊一年,有啲要3-4萬甚至6萬蚊呢?政府嘅指引又係幾多呢?

...
唔送書同CD,收十萬九千七都無問題.
送書同CD,一年收一萬蚊都說不過去,根本學費同賣書CD綑綁銷售

作者: SPF    時間: 14-7-16 13:37     標題: 引用:校長做SHOW其實冇乜所謂,+老實講,+落手落腳

哈哈,通俗來講,這都算系sales的行為(我又惊講完會比人話我無知識)。

作者: SPF    時間: 14-7-16 13:46     標題: 引用:Quote:原帖由+kokobo+於+14-07-13+發表回覆

原帖由 avgala 於 14-07-14 發表
對事唔對人,唔好對座入號
你唔覺意觸及了一些人的神經,重唔比人插。好難理性討論嘎啦。

作者: SPF    時間: 14-7-16 13:56     標題: 回覆:kenlau806 的帖子

忍唔住都要講句,你在這裏討論某校,真系找。。。。。。肆啊!

作者: hkpapa852    時間: 14-7-16 14:05

d-ma 發表於 14-7-16 12:52

...
直資學校學費上限: 政府俾一個學生津貼既津貼 x 2.3333, 現時每名小學生政府津貼約4.5萬, 所以直資學校一年係可以收10萬5千學費

如果YW學費上調到DBS (約40,000一年)或者SPCC(約60,000)呢個水平, 你估下仲有冇咁多人報?

作者: kenlau806    時間: 14-7-16 17:21

超收報名費, 幼稚園都有發生
http://happypama.mingpao.com/cfm ... 31007/newa/gaa1.txt

其實我唔明點解話係送的, 便合理化了, 收費高了跟成本高真係完全無關係?  
這些例子的高成本轉嫁於報名費, 社會上很常見, 願者上釣? 定係只能啞忍?
若俾錢後才送俾你, 是送嗎?

那些學校的確沒有拎住支槍或迫你報名的, 那教育處亦多事了, 何必出指引

不遵從指引的, 何必飭令校方糾正呢?  若每間學校都是收200報名費, 你還可接受嗎?  他們是絕對不會拎住支槍或迫你報名的

討論係對事, 唔對人的, 所以我願唔願俾不重要, 況且這些錢都俾唔少, 好在大部份都仍遵守指引, 只收50
作者: kenlau806    時間: 14-7-16 17:45

回覆 hkpapa852 的帖子

SPCC係私校.
幾錢都好, 一樣有咁多人讀, 所以才要規管

作者: hkpapa852    時間: 14-7-16 17:50

kenlau806 發表於 14-7-16 17:45
回覆 hkpapa852 的帖子

SPCC係私校.
SPCC係直資,唔係私校
作者: hkpapa852    時間: 14-7-16 17:52

其實DBS都唔只收50
作者: SPF    時間: 14-7-16 19:08     標題: 回覆:kenlau806 的帖子

這的而且確,系利用消費者(這次是家長)的心理狀况,而設計出來的捆绑式消售。這種銷售方式是否合理算是一件事,而家長是否接受sale緊的教育理念,又是另一件事。大家不應該因“愛屋及乌”,就將一些常理下都不能接受的事情,簡單地合理化,那只是在騙人騙自己而已。

作者: avgala    時間: 14-7-16 21:20     標題: 回覆:SPF 的帖子

不要誤會,其實我指著重marketing的不只是一家,是數家。校長真正功能是做show嗎? 學校要裝修到五星級的家嗎?學校應用大量資源去挑學生嗎?辦學不應是「有教無類」嗎?學校應繼續深化名牌效應嗎?

作者: kenlau806    時間: 14-7-16 21:28

回覆 SPF 的帖子

同意呀
SPCCPS $0 報名費

唔係越出名就越貴

作者: kenlau806    時間: 14-7-16 21:36

回覆 avgala 的帖子

marketing 又好 華麗校園邊個唔想

教學理念間間都係差唔多

師資又唔話差好遠
學生於人生剛起步又差不多
不同的只是家長

作者: SPF    時間: 14-7-16 23:34     標題: 引用:不要誤會,其實我指著重marketing的不只是

原帖由 avgala 於 14-07-16 發表
不要誤會,其實我指著重marketing的不只是一家,是數家。校長真正功能是做show嗎? 學校要裝修到五星級的家 ...
那些贊成學校做大量marketing去宣傳,而目的是為能有大量生源作選擇,認為這樣都無可厚非的,能回答一下麼?

作者: wendysuperbaby    時間: 14-7-16 23:48

都係個句,唔鍾要就唔好報,有無人逼你報。有簡介會又話marketing, 叫家長唔好為面試講大話又鬧。
作者: silvia_ng    時間: 14-7-17 07:49     標題: 引用:不要誤會,其實我指著重marketing的不只是

原帖由 avgala 於 14-07-16 發表
不要誤會,其實我指著重marketing的不只是一家,是數家。校長真正功能是做show嗎? 學校要裝修到五星級的家 ...
如果上電台/雜誌受訪如果可以令自己間學校變神校的話,我諗大把band 3/就殺校果啲校長爭住去,令學校起死回生,仲可以做到"神神地", 到時就唔止得鮮魚行校長爸爸一間,間間都神化了。
如果家長睇了幾篇訪問,看了幾場簡介會,便覺得那間是神校,那家長亦未免太膚淺,自己都"神神地"了。

作者: SPF    時間: 14-7-17 13:32     標題: 引用:都係個句,唔鍾要就唔好報,有無人逼你報。

原帖由 wendysuperbaby 於 14-07-16 發表
都係個句,唔鍾要就唔好報,有無人逼你報。有簡介會又話marketing, 叫家長唔好為面試講大話又鬧。 ...
這只是誨氣的説話,它回避了問題的本質。問題並不在於報唔報名,而是,當一些“公認”或“自認”是教育界的精英,當眾講出一套套的教育理念的時候,背後的目的,卻只是為了有更多機會挑選“優質的小小學生”來教(而這是在豪不掩飾地違背着自己所信奉的理念),這種現像,真的只應該用“愿者上鈎”去理解,而一點點反思的余地也没有麼?

在很多人在為這些高調的校長喝彩歡呼的事時候,我只是想輕輕地提一提,香港確實還有很多默默耕耘於普通學校的校長和老師,佢地唔會做marketing(可能是因為無時間,無資源,但我唔相信系因為佢地無可説服人的理念),但卻在穩實地實踐着更真實而朴素的教學理念,佢地更需要和值得家長們的掌聲鼓勵。我並唔系講某間學校,只是在回應版主的主題。

作者: 芝士BB    時間: 14-7-17 15:29     標題: 引用:Quote:原帖由+wendysuperbaby+於+14-07-16+

原帖由 SPF 於 14-07-17 發表
這只是誨氣的説話,它回避了問題的本質。問題並不在於報唔報名,而是,當一些“公認”或“自認”是教育界的 ...
大家除了不停批評現時直資私校收生準則外,大家實質有冇建議提出呢?可知,有些維園阿伯除了不停鬧政府外,都會向政府建議下佢想政府點⋯⋯⋯要明白,批評批鬥好容易,但要有建設性的建議真的好難!就算你真的提出了一些你認為好的,永遠會順得哥情失嫂意,永遠有一群人會覺得某些準則是不公平,點解收佢唔收我⋯⋯⋯問題基本是只要有直資及私校存在,或是全世界的學校,包括國際名校,牛津哈佛等,只要學校有權收生,他們都會透過面試及成績收生,相信大家所感不滿的,就是這全球性的教育收生制度,如果你還是想不通,你會一直好痛苦:sickmilk。幸好,香港還有津校官校大抽獎,人人有機會入學,不用面試,學校有教無類,只要你報,抽中你就俾你讀。但人心卻是貪婪的,當將你的機會和別人平分時,你又會計算其他,例如:父母是舊生,哥姐在讀,弟妹必收,宗教分,首名子女分,於是又衍生出一些反「有教無類」的制度,到時又有一班家長話唔公平。但我在EK 另一處有見這班家長除了批評政府派位政策不公外,還真的有許多建議提出來,大家你一句我一句,百花爭鳴,路人追看下去也很過癮。但這個主題,除了不停地為啖氣左插右插,一些實在的討論也沒有。同時,我同意香港有許多春風化雨,默默耕耘的好老師好校長,但感覺大家又在抱怨我們這些家長不為他們鼓掌。大佬呀,如果沒有人分享他們的事實給我們知,或者沒有媒體告訴我們知,普通家長又點會知道呀!我絶對相信,如果我認識這類學校及校長,我絕對會為他們掌聲。所以在這裡,呻下好喇,希望EK會有人開解心煩的人,但勸大家要正面面對人生,因為家長的態度會影孩子,我不希望我的孩子整天都見我在抱怨生活,抱怨社會,抱怨制度,我會教孩子在處於弱勢時,要樂觀面對,口舌之爭是沒有用的;當你他日變強時,你就可以運用你的影響力,真正為社會出一份力!

作者: ckcleung    時間: 14-7-17 15:52

有人出POST贊揚
亦要接受有人出POST批評,自由論壇,無理由只係接受一邊言論.
但真係要睇言論是否成理先啦,有D真係睇到個標題或者校名,已經發炮.連事實都不顧.
作者: CY0212    時間: 14-7-17 15:59

SPF 發表於 14-7-17 13:32
這只是誨氣的説話,它回避了問題的本質。問題並不在於報唔報名,而是,當一些“公認”或“自認”是教育界的 ...

好嘅教育理念多宣傳永遠係好嘅, 能將教育理念轉化成成果, 再有心有力宣傳出去香港有幾人?

總好過宜家社會化大量精力係一d 未見成果嘅大理念上(係乜,自己對號入座)

挑選“優質的小小學生?  優質的小小學生點泥先? 生出泥就係? No No No... 大人小朋友嘅努力你抹殺了.  人地力向上游, 自己做 matching, 供求關係,
有問題嗎?

另外,將一優質的小小學生放埋一齊, 就可以做到最一線嘅名校? 學本身嘅努抹殺了

學界入面一定有默默耕耘校長和老師, 不論背原因為何, 當然值得尊敬 ... 但如耕耘將巳知可行有很大機會成功嘅理念, 肯化時間宣傳去, 就更加值得欣賞

作者: loveDD    時間: 14-7-17 16:22

看到依篇討論令我有感而發。學校本質應該係去教好「學生」定係去教「好學生」?  校長呢?  出發點應該係為學校定為學生?  有些校長將學校做得好出色,但在我眼中未算係100分。 陳校長係其中一個我尊敬嘅校長,黎緊有套單元劇都會講起佢。或許俾少少背景資料大家知知。

陳校長補習班邊青「升呢」讀大學

窮風流 陳葒

作者: 芝士BB    時間: 14-7-17 16:44     標題: 引用:看到依篇討論令我有感而發。學校本質應該係

原帖由 loveDD 於 14-07-17 發表

看到依篇討論令我有感而發。學校本質應該係去教好「學生」定 ...
謝謝分享好校長的故事!在香港有直資和私校存在,我相信大部分呢D學校都㨂「好學生」,同時再「教好」呢班「好學生」。就算在中學大學,大部分都會㨂「好學生」。真正無得㨂「好學生」的津校官校,他們的重點策略是教好「學生」⋯⋯⋯⋯其實我也開始混亂,什麼「敎好」學生或教「好學生」,在香港入心儀學校不是你想入就入,(除非家長不介意邊間學校,只要有書讀就OK),入任何心儀學校是都要靠其中一項:實力,關係,運氣⋯⋯⋯

作者: PassionC    時間: 14-7-17 16:49

有些有精英班的學校, 也是只專心教"精英班"內的學生....., 學校不會放很多時間到其他學生身上.....
作者: MrBeast    時間: 14-7-17 17:55

一些C校揀好學生將他們變成更好學生的情況存在已很久,明馬實價,願買願賣,為何類似這po爭議在直資會較多呢?
作者: SPF    時間: 14-7-17 19:34     標題: 引用:Quote:原帖由+SPF+於+14-07-17+發表這只是

原帖由 芝士BB 於 14-07-17 發表
大家除了不停批評現時直資私校收生準則外,大家實質有冇建議提出呢?可知,有些維園阿伯除了不停鬧政府外, ...
累你要打這麼長篇來回應我的有感而發,真系有點抱歉。我明白你是這個選校遊戲的堅定支持者,更極可能是這一刻的"胜利者",我會對哪些“赢在起跑線”的孩子抱有一定的贊賞。但是,對於你將我把唔同學校的作為作出的比較,簡單地理解為對私/直資制度的不满,對政府的不满,“左插右插的口舌之争”,甚至被你形容成一個因唔够“强”而成為敗因而轉為不斷地抱怨的弱者。。。對此,我除了一聲嘆息,就只剩下四個字——對牛彈琴。

作者: wendywaiwai    時間: 14-7-17 20:49     標題: 引用:Quote:原帖由+SPF+於+14-07-17+發表這只是

原帖由 芝士BB 於 14-07-17 發表
大家除了不停批評現時直資私校收生準則外,大家實質有冇建議提出呢?可知,有些維園阿伯除了不停鬧政府外, ...
好同意!!其實全部家長都不願望玩小一這個Game。除非有了心儀的必收學校,或不介意派去哪間小學的家長,他們可以袖手旁觀地斗獸場外看比賽
謝謝你的分享

作者: NKPA    時間: 14-7-17 22:13

校長介紹學校、宣傳理想,做多了會怎樣影響教育?

就題目而論,我認為小學最緊要是多和家長交流,讓家長多點了解學校怎樣教育仔女,學校著重甚麼,家長能不能認同,可不可以提意見,怎樣可以出力合作。不怕家長盯著的,處處為學生走多步的學校,我欣賞。

作者: avgala    時間: 14-7-17 22:39     標題: 回覆:今時今日,小學最緊要什麼?Marketing...

學校資源是有限的,老師時間是有限的,校長精力是有限的。

做一場show, 要花多少人力物力?有些學校一場不夠,搞兩場三場,再不夠,再出書... 如果真的要講學校理念,在學校網頁寫出來不是更清楚?

做一次數千人的interview已經不簡單,再2nd interview, 3rd interview, 4th interview。萬一在interview收到一些較中庸的學生又如何?要那麼加倍再加倍小心地挑嗎?

例如:老師用interview 的時間去替成績不好的學生補習,這不是更有建設性。

記住,現在在談論的是小學,不是哈佛。在挑的小一學生,不是CEO。

作者: wendywaiwai    時間: 14-7-17 23:16     標題: 引用:學校資源是有限的,老師時間是有限的,校長

原帖由 avgala 於 14-07-17 發表

做一場show, 要花多少人力物力?有些學校一場不 ...
以我所見,以某直資學校為例:(1)Talk Show 是在暑假期間進行,對老師的教學和學生的學習沒有很大影響 (2)幾千個人一次過攪一場簡介會,多數學校不能,因場地有限。(3)除了第一次Interview有好多老師及家長義工參與,其餘第二第三次Interview, 都只有校長,副校及行政職員參與,所以何來會影響老師教學呢?(3)學校舉行三、四次interview , 雖然家長好痛苦,但俾機會小朋友表現自己的機會增加了。無錯,現在不是選哈佛生,選CEO,但你可否告訴或建議一個公平,公正又快捷的方法可以令學校從幾千多人中挑選一百多名學生呢?

作者: twolilmonkeys    時間: 14-7-18 00:33

avgala 發表於 14-7-17 22:39

做一場show, 要花多少人力物力?有些學校一場不 ...
I actually appreciate the live talks, we were able check out the schools in person and it gave us a better understanding of the schools. Reading 學校理念 on websites isn't the same.

作者: mcl203    時間: 14-7-18 00:36

SPF 發表於 14-7-17 19:34
累你要打這麼長篇來回應我的有感而發,真系有點抱歉。我明白你是這個選校遊戲的堅定支持者,更極可能是這一 ...

香港現存既現象係....只有成功者和失敗者
當意見跟自己想法不一樣...就往往被認定為失敗者...非黑即白...無任何顏色既存在空間
既然自己已身為成功者...對方碓信一定為另一方...滿肚寃氣
奈何!!!

作者: NKPA    時間: 14-7-18 08:20

如果有人問你:你時間精力有限,不停在這裡發表、回應,不累嗎?專心教子不更好嗎?

你心想此話無聊吧。他又怎知我教子之餘上網調侃毫不費力呢。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5