教育王國

標題: 點解要咁樣折磨家長同小朋友 [打印本頁]

作者: 200yan    時間: 14-7-10 19:48     標題: 點解要咁樣折磨家長同小朋友

作者: JJChan723    時間: 14-7-10 19:56

外甥仔又係等。。。家姐都忐忑不安,諗住明天先註冊。
作者: 小木偶媽咪    時間: 14-7-10 19:59     標題: 回覆:點解要咁樣折磨家長同小朋友

加油!頂住!放榜都已經等左咁耐,
唔差在多十日八日。
仍未定局,唔好心灰。上天必有安排。

作者: Zywx    時間: 14-7-10 20:05     標題: 回覆:點解要咁樣折磨家長同小朋友

其實叩門並不簡單,往年我辛苦了幾日幾夜也未能成功,有苦自己知。
仔仔经過一年被派嘅中学生活,由於沒有太大壓力,老師也对他很好,上天是早有安排,平常心面對吧!

作者: 喵喵s    時間: 14-7-10 20:11     標題: 回覆:點解要咁樣折磨家長同小朋友

等消息真係好折磨

作者: NurseSally    時間: 14-7-10 20:13     標題: 引用:,+整整一年多,+由自行考完唔知結果,+到統一

原帖由 200yan 於 14-07-10 發表
, 整整一年多, 由自行考完唔知結果, 到統一派位選校唔知自己band, 到統一派位結果有除機no. 影响 ...
加油!天無絕人之路!撑你

作者: goodboy1    時間: 14-7-10 20:44

作者: Woomingling    時間: 14-7-10 20:52     標題: 回覆:200yan 的帖子

小朋友最慘

作者: goodboy1    時間: 14-7-10 21:12

作者: KT0603    時間: 14-7-10 21:16     標題: 回覆:點解要咁樣折磨家長同小朋友

作者: mimichau    時間: 14-7-10 21:17     標題: 回覆:點解要咁樣折磨家長同小朋友

同意!個心好似有舊大石咁

作者: SandyWu    時間: 14-7-10 21:28     標題: 回覆:點解要咁樣折磨家長同小朋友

加油!希望在明天!不要灰心!

作者: aeiou_drm    時間: 14-7-10 21:33     標題: 回覆:點解要咁樣折磨家長同小朋友

大家加油呀!

作者: dororo    時間: 14-7-10 21:34

回覆 200yan 的帖子

我同我囡囡都係,
呢幾日身心疲累,
勁挫銳氣,叩門都係好難,
要叩B1學校真係要好TOP 好TOP至收

作者: NurseSally    時間: 14-7-10 22:02     標題: 引用:回覆+200yan+的帖子 我同我囡囡都係,呢幾

原帖由 dororo 於 14-07-10 發表

我同我囡囡都係,
不要氣餒啊!Add oil!

作者: benny2014    時間: 14-7-10 22:03

我見有學生入到第一志願,家長都仲要個小朋友周圍去叩門,這樣就真係折磨了小朋友。我覺得只要那間中學的程度適合小朋友,校風又不是太差,就算不是自己最想入讀的中學,也應該接受。

作者: waic    時間: 14-7-10 22:13     標題: 回覆:dororo 的帖子

係呀,BAND ONE 生叩返BAND ONE學校,如果本身無咩突異功能,成績又唔係至top果的,通常要降BANDING

作者: goodboy1    時間: 14-7-10 22:18

作者: luckymanhk    時間: 14-7-11 10:32

加油!身邊同學和家長也一樣要加油!留意小朋友也要心理輔導
作者: austism    時間: 14-7-11 10:52     標題: 回覆:點解要咁樣折磨家長同小朋友

心痛!升中派位係一種折磨!!

作者: mllau    時間: 14-7-11 11:05

眼見全港有九成派到首三志願,我仔就係嗰一成
唔係,仲要派第十,心情簡直跌到落地獄底,
本應開開心心的進入人生另一諧段,但現在萬
般不願意的去註冊,簡直就是折磨
安慰的說話人人識講,真正失敗痛苦只有自己明白
作者: bbfish1992    時間: 14-7-11 11:19

200yan 發表於 14-7-10 19:48
, 整整一年多, 由自行考完唔知結果, 到統一派位選校唔知自己band, 到統一派位結果有除機no. 影响 ...
special experience to both you and your kid!

your kid would become very strong and tough!

作者: LULU330    時間: 14-7-13 13:16

我想問王家爸爸有什麼值得你開心笑到四萬咁口??
人地已經咁傷心, 你重係正常人嗎。。。??
作者: LULU330    時間: 14-7-13 13:19

200yan  請加油 )))   
作者: 薯旦頭太太    時間: 14-7-13 14:28     標題: 回覆:點解要咁樣折磨家長同小朋友

做媽媽要撐住呀!真係冇消息就試下年插班,可能啱讀呢!努力!加油!

作者: bernice78    時間: 14-7-13 15:04

身同感受,阿女派左入一間B3學校,4周圍叩門都撲空,都唔知仲要折騰幾耐
作者: 天使麵    時間: 14-7-13 15:44     標題: 回覆:點解要咁樣折磨家長同小朋友

加油!雖然升中好折磨同令人氣餒,但媽媽一定要保持樂觀!有妳地的支持,小朋友一定會變得更堅強!加油!

作者: 天使麵    時間: 14-7-13 15:44     標題: 回覆:點解要咁樣折磨家長同小朋友

加油!雖然升中好折磨同令人氣餒,但媽媽一定要保持樂觀!有妳地的支持,小朋友一定會變得更堅強!加油!

作者: 200yan    時間: 14-7-13 17:11     標題: 回覆:LULU330 的帖子

作者: 200yan    時間: 14-7-13 17:12     標題: 引用:200yan++請加油+)))+++

作者: like_travel    時間: 14-7-13 17:59     標題: 引用:Quote:Woomingling+發表於+14-7-10+20:52+

原帖由 goodboy1 於 14-07-10 發表
相信大人和小朋友同樣大壓力 , 眼見九成學生都可獲派首三志願 , 自己卻仍要四處叩門 , 與時間競賽, 真的很 ...
頭三志願您唔知係咩啫 ! 學校通常叫學生不要進取

作者: goodboy1    時間: 14-7-13 18:10

作者: chun媽    時間: 14-7-13 20:19     標題: 引用:Quote:原帖由+goodboy1+於+14-07-10+發表相

原帖由 like_travel 於 14-07-13 發表
頭三志願您唔知係咩啫 ! 學校通常叫學生不要進取
是呀,好似我同事仔,b2頭,第二志願已叫佢揀b3頭中學,結果咪又係撲學校

作者: like_travel    時間: 14-7-13 20:52

chun媽 發表於 14-7-13 20:19
是呀,好似我同事仔,b2頭,第二志願已叫佢揀b3頭中學,結果咪又係撲學校

...
所以老師的指引要加以思考。當年我囡老師叫我地不要進取,我地都無理會,但必須要精楚自己成績排位先好咁博。
作者: cheukmanlai    時間: 14-7-13 20:57     標題: 回覆:goodboy1 的帖子

去年真的很惨,從未經歷過的壓力,所派學校自己同仔都接受吾到,吾同派二,三志願往上叩門,心理壓力大到食吾到野訓吾到教,百般滋味在心頭呀!

作者: cheukmanlai    時間: 14-7-13 21:00     標題: 引用:眼見全港有九成派到首三志願,我仔就係嗰一

原帖由 mllau 於 14-07-11 發表
本應開開心心的進 ...
加油呀,叩左多少間?很快有好消息呀!

作者: eeaa    時間: 14-7-13 21:02     標題: 回覆:cheukmanlai 的帖子

明天deadline?因後天要考HKAT

作者: chun媽    時間: 14-7-13 23:26     標題: 回覆:點解要咁樣折磨家長同小朋友

我有另一同事的女更慘,派去沒有填表的中中!
幸好,好好快叩門成功

作者: misoko    時間: 14-7-13 23:37

200yan 發表於 14-7-10 19:48
加油

作者: misoko    時間: 14-7-13 23:40

mllau 發表於 14-7-11 11:05
叩門真係痛苦,請加油

作者: karenlyk    時間: 14-7-14 00:00     標題: 回覆:點解要咁樣折磨家長同小朋友

加油呀!未到最後都未成定局

作者: bbstart    時間: 14-7-14 08:22     標題: 回覆:點解要咁樣折磨家長同小朋友

加油!加油!真係叩唔到,返學前再問,相信一路有機會!

作者: 200yan    時間: 14-7-14 09:43     標題: 回覆:點解要咁樣折磨家長同小朋友

作者: Zywx    時間: 14-7-14 10:13     標題: 回覆:200yan 的帖子

如真是不成功,也不用太擔心,最緊要多关心小朋友,比佢知你背後一直支持佢,讀一年再決定去向......自責对大家也沒有好處,加油啊!

作者: Zywx    時間: 14-7-14 10:19     標題: 回覆:200yan 的帖子

BTW,希望有好消息!

作者: wong327    時間: 14-7-14 10:31     標題: 回覆:200yan 的帖子

請唔須要自责,派位有太多不明朗因素,我地當時都係為小朋友做最好的决定,出來的結果不是我地可控制。

作者: qkhui    時間: 14-7-14 10:54

大家加油AR ! 如果真係叩唔到, 努力讀好中一, 到中二轉校.. 只要唔放棄, 一定得的
作者: mllau    時間: 14-7-14 11:10

前面有個報喜區,這裏都有個報憂(慮)區,
覺得不甘心,傷心,痛心,發洩吓,互相支持
吓,最終希望是有一間較理想的學校收,祝福
大家的小朋友!
作者: wong327    時間: 14-7-14 12:39     標題: 回覆:mllau 的帖子

有冇試過叩一D冇咁出名嘅直資?機會會唔會大D?

作者: slowmemame    時間: 14-7-14 13:56

樓主不要灰心, 唔好放棄, 加油啊!

作者: slowmemame    時間: 14-7-14 13:56

dororo 發表於 14-7-10 21:34

我同我囡囡都係,
dororo, 不要灰心, 唔好放棄, 加油啊!
作者: slowmemame    時間: 14-7-14 13:59

mllau 發表於 14-7-11 11:05
mllau, 明白你的痛苦, 不要灰心, 加油啊!

作者: slowmemame    時間: 14-7-14 14:01

bernice78 發表於 14-7-13 15:04
身同感受,阿女派左入一間B3學校,4周圍叩門都撲空,都唔知仲要折騰幾耐 ...
bernice78,  明白你的感受, 不要灰心, 加油啊!

作者: 6299daside    時間: 14-7-14 18:23     標題: 引用:大家加油AR+!+如果真係叩唔到,+努力讀好中

原帖由 qkhui 於 14-07-14 發表
大家加油AR ! 如果真係叩唔到, 努力讀好中一, 到中二轉校.. 只要唔放棄, 一定得的 ...
係丶希望大家都有好消息

作者: Mattwan    時間: 14-7-14 18:53

回覆 mllau 的帖子

其他人真係無法明白,最無辜係小朋友,佢地唔明點解同學歡天喜地,自己就前途未明,叩到攰就問我佢係咪做錯咩?d同學喺whatsapp猛話幾開心,又話父母帶佢去邊慶祝,感覺好似傷口洒鹽,依家連同學whatsapp都唔想再睇,點解要少朋友承受甘嘅折磨,過去一星期係我人生其中最難過嘅一個星期……
作者: manisaac    時間: 14-7-14 19:14

200yan 發表於 14-7-14 09:43
多謝各位鼓勵, 心裏以打定輸數, 但真係好擔心開學唔知點, 淨係諗要响呢間學校同中二唔知轉唔轉到其他學校 ...
200yan,
有同感,我個派了第九。。1C仔,一個決定改寫他生。
眼見有一個同學 2C,自選沒有選派的學校。好運到派到 1C學校
辛苦的兩年結果便是一間 2B/C中學

作者: goodboy1    時間: 14-7-14 19:26

作者: cheukmanlai    時間: 14-7-14 19:32     標題: 回覆:Mattwan 的帖子

深同感受,我去年也要重整心情,因派位改變不了,叩門也是較後期才有結果,這星期真的難受不易過,支持你!

作者: 6299daside    時間: 14-7-14 19:45     標題: 引用:回覆+mllau+的帖子 其他人真係無法明白,

原帖由 Mattwan 於 14-07-14 發表
回覆 mllau 的帖子

其他人真係無法明白,最無辜係小朋友,佢地唔明點解同學歡天喜地,自己就前途未明,叩 ...
明白架丶支持你丶幾難嘅事都會過去

作者: Mattwan    時間: 14-7-14 20:25

200 yan ,呢段係困難時期,我地一班同路人要互相扶持,睇下大家有咩幫到對方,渡過呢個時期,ok?
作者: 200yan    時間: 14-7-14 21:23     標題: 引用:200+yan+,呢段係困難時期,我地一班同路人

作者: mllau    時間: 14-7-14 21:41

將軍澳有間直資,保良局羅氏基金中學
叩門至15號,band 1c,朋友仔讀緊,試吓
作者: wong327    時間: 14-7-14 22:26     標題: 回覆:200yan 的帖子

上星期問過 基督教中國佈道會聖道迦南書院,應該係B2, 可能仲收生。

作者: mllau    時間: 14-7-14 23:13

2c派1c,有可能嗎?我仔1C派2b,同佢調轉,佢都有賺!天呀!咁唔公平,到底政府點做嘢,D細路比佢地害死!

作者: Mattwan    時間: 14-7-15 09:30

我同你case一樣,1c派去2b,但依家只能有乜要做都要做左先,例如今朝去考HKAT都要盡力考,即使囡囡一個同校生都見唔倒好孤獨,希望考好分班試入精英班,之後再睇有咩可以做。hkat 既成績係全港嘅,如遲d你地有機會轉校,人地都會問你Quote原校學号尼攞成绩分班。
作者: mllau    時間: 14-7-15 09:59

Matwan 發表於 14-7-15 09:30
我同你case一樣,1c派去2b,但依家只有乜要做都要做左先,例如今朝去考HKAT都要盡力考,即使囡囡一個同校 ...
現在一邊等仔考試,一邊等叩咗門D學校電話,時間一分一秒過,個心就一下一下沈,始終都
係接受唔到,相信你會明白我感受!

作者: manisaac    時間: 14-7-15 23:05

大家努力。對自己小朋友亦要有信心。其實他們也不好受。鼓勵他們要振作。
作者: Mattwan    時間: 14-7-17 14:38

回覆 manisaac 的帖子

Right...

作者: PMAN0917    時間: 14-7-17 15:08

真係好折磨, 一直老師, 補習班說阿仔是b2a 生, b1c 好微, 所以老師說博2間b1c 校, 第三間要選b2 校, 由於是YTM B2 校差, 位少, 亦害怕派去B3 , 所以甲三已選香島, 結果是B1生, 甲一, 甲二, 是B1C 校, 甲三是直資中中1C 香島, 如果是B2A 生這個結果是很好, 但現在原來是B1生, 心有不咁, 眼看成績差過仔入了B1 英, 自己卻去了中中, 還要博入英文班, 伴侶又不停說英中好, 英文班入唔到, 上了大學也很辛苦。 數晚失眠自責, 叩門又無回暗, 最後決定叩一所B2A 英文教學中中, 好彩上了尾班車14日收到通知註冊, 才稍為安心:
作者: goodenough    時間: 14-7-17 15:43     標題: 引用:真係好折磨,+一直老師,+補習班說阿仔是b2a+

原帖由 PMAN0917 於 14-07-17 發表
真係好折磨, 一直老師, 補習班說阿仔是b2a 生, b1c 好微, 所以老師說博2間b1c 校, 第三間要選b2 校, 由於是 ...
最後你點樣知道自己是band 1生?

作者: PMAN0917    時間: 14-7-17 15:52

回覆 goodenough 的帖子

因為副校長查返阿仔學校名次, 而且成績較後20多名次的學生也入了九華,  所以說阿仔應該是b1生. 因甲部b1生很少選b2校, 所以應該甲三已入香島, 無緣在乙部抽獎

作者: PMAN0917    時間: 14-7-17 15:55

香島1c-2a 直資中中, 較少人選
作者: goodboy1    時間: 14-7-17 16:10

作者: goodenough    時間: 14-7-17 16:12     標題: 引用:回覆+goodenough+的帖子 因為副校長查返阿

回覆 goodenough 的帖子

因為副校長查返阿仔學校名次, 而且成績較後20多名次的學生也入了九華,  所以說阿 ...
請問乙一,乙二選了甚麼中學。

作者: goodboy1    時間: 14-7-17 16:14

作者: PMAN0917    時間: 14-7-17 16:17

銘基, 偱道, 有人銘基乙二入了, 所以不斷自責, 現在只寄望阿仔讀得開心
作者: PMAN0917    時間: 14-7-17 16:21

回覆 goodboy1 的帖子

所以叩門入了唐乃勤的英語教學中中, 不分中文班和英文班

作者: PMAN0917    時間: 14-7-17 16:22

PMAN0917 發表於 14-7-17 16:21
回覆 goodboy1 的帖子

所以叩門入了唐乃勤的英語教學中中, 不分中文班和英文班
高中莊預全英文, 阿仔應該跟得到

作者: goodboy1    時間: 14-7-17 16:27

作者: PMAN0917    時間: 14-7-17 16:31

goodboy1 發表於 14-7-17 16:27
但香島是1C直資中中, 有四個非保留學額。放甲三, 真係好冒險(入到) !  ...
所以說如果是b2生入到是不錯的選擇. 但是b1 生就???,

作者: PMAN0917    時間: 14-7-17 16:36

今年很多錯配生入了香島, 要入英文班絕非易事
作者: goodboy1    時間: 14-7-17 16:36

作者: PMAN0917    時間: 14-7-17 16:40

可參考這個, http://www.chsc.hk/ssp2013/sch_d ... _id=2&sch_id=17, 除中國語文, 中國歴史, 通識, 其他用英文課本
作者: goodenough    時間: 14-7-17 16:42     標題: 引用:銘基,+偱道,+有人銘基乙二入了,+所以不斷自

銘基, 偱道, 有人銘基乙二入了, 所以不斷自責, 現在只寄望阿仔讀得開心
如果有人銘基乙2抽到,你填銘基乙1但派唔到,好明顯乙2派銘基的是band 1同學,只有band 1同學就算随機號碼幾差都會派先過band 2 同學。不過,我只係覺得副校長的處理方法好差,同學派得唔好就亂咁作理由缷膊。

作者: PMAN0917    時間: 14-7-17 16:46

goodenough 發表於 14-7-17 16:42
如果有人銘基乙2抽到,你填銘基乙1但派唔到,好明顯乙2派銘基的是band 1同學,只有band 1同學就算随機號碼 ...
不是這樣, 有一個同學成績同阿仔差不多, 只差落後阿仔數個名次乙一入了銘基, 所以推測甲三入了香島

作者: PMAN0917    時間: 14-7-17 16:48

其他人乙二也入了, 可想已知
作者: cheukmanlai    時間: 14-7-17 16:58     標題: 回覆:PMAN0917 的帖子

明顯是甲三入了,因香島band1生甲部冷門選擇,不要太自責,也有些吾好彩的band1生入了b2,香也不太差!

作者: goodenough    時間: 14-7-17 17:04     標題: 引用:其他人乙二也入了,+可想已知

其他人乙二也入了, 可想已知
所以我話你副校亂講來誤導d家長囉。而家係ek內,冇人再用校內名次來比較了,因為大家都知校內名次前唔等於banding 一定好過後的同學。只要是呈分試一兩分的差異,已經有十幾名到幾十名的差距,何況還要是三次呈分試的變化。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5