教育王國

標題: 聖公會幼稚園 vs st catherine [打印本頁]

作者: janelle427    時間: 14-6-27 23:02     標題: 聖公會幼稚園 vs st catherine

請問各位前輩,如想入DBS, SPCPS, 英華等直資/私小,那一間幼稚園較有利?

thanks  a lot!

作者: siden    時間: 14-6-27 23:02     標題: 回覆:聖公會幼稚園 vs st catherine

St Cat

作者: jerry117    時間: 14-6-27 23:07     標題: 回覆:janelle427 的帖子

聖公會

作者: janelle427    時間: 14-6-27 23:08     標題: 回覆:聖公會幼稚園 vs st catherine

Thx for yr prompt reply!

May i know why st cat is better?

It seems 聖公會幼稚園 has some connections to those skh primary school, like dbs and spcps...

作者: janelle427    時間: 14-6-27 23:09     標題: 引用:聖公會 +

原帖由 jerry117 於 14-06-27 發表
聖公會
thx for yr reply! May i know the reason behind?

作者: jerry117    時間: 14-6-27 23:44     標題: 回覆:janelle427 的帖子

Yes, they have some connection. They like most of there students.

作者: keio    時間: 14-6-28 00:12     標題: 回覆:聖公會幼稚園 vs st catherine

SKH

作者: kyleebc    時間: 14-6-28 13:29

SKH...我可以講多少少,我的孩子就快完成K1,兩年前開始留意邊間KG較好。
我們較喜歡有宗教背景的學校,共報了7間都有宗教去了6間面試(因撞期),而最令我滿意的是SKH,因為老師循序漸進地引導小兒作答,去完面試真喺覺得好鍾意這種模式的教學,校方嘅職員亦好友善,有空再談。
作者: picture    時間: 14-6-28 18:49     標題: 回覆:聖公會幼稚園 vs st catherine

想入直資,课外進補好難避免。只靠學校風險大。

選一間教得小孩德育,禮貌好的更重要,返正學術上的,1是父母親自教或2參加校外的課程。

作者: janelle427    時間: 14-6-28 19:11     標題: 回覆:聖公會幼稚園 vs st catherine

skh 好像是happy school ,德育很好,只怕太淺,難以接小一

作者: kyleebc    時間: 14-6-28 19:59

續:直到入學前,家長需出席校長的Orientation, 其中一點好重要的,她説:「學術層面嘅東西,小朋友不難去掌握,我們是著力發展兒童正向嘅價值觀,以聖經為依歸的。」我和孩子便是這樣剛剛經歷了K1。 學術方面不算深,以廣東話為主,英普語境不及國際KG。現在孩子喺比前敢言、肯嘗試不怕失敗,樂於與人分享。小兒只是普通的細路而已,面試不是全對,學費大約每月二千七
百餘元。
作者: picture    時間: 14-6-28 22:35     標題: 引用:續:直到入學前,家長需出席校長的Orientat

原帖由 kyleebc 於 14-06-28 發表
續:直到入學前,家長需出席校長的Orientation, 其中一點好重要的,她説:「學術層面嘅東西,小朋友不難去 ...
其實就算讀好深的幼稚園,細路都係在外學差不多的中、英、數,考同一堆公開試,参加大同少異的比賽……

Phonics, 早慧、enopi...etc

我會較考慮,小孩在學術以外的東西。

返正好多幼稚園對學術跟唔上的小孩都不會直接去幫你,,只會叫你請補習,so that 你達到學校要求………………而不是小孩不達標,學校老師給你extra support.

作者: tallmama    時間: 14-6-29 10:36     標題: 回覆:聖公會幼稚園 vs st catherine

聖公會 vs 學之園,大家會點揀?

作者: kyleebc    時間: 14-6-29 10:54

janelle427 發表於 14-6-28 19:11
skh 好像是happy school ,德育很好,只怕太淺,難以接小一
樓主有這兩間offer?  如果喺就唔好揀SKH, 達唔到你所謂深的要求?

作者: janelle427    時間: 14-6-29 11:32     標題: 回覆:聖公會幼稚園 vs st catherine

thx all of yr opinion!

作者: 人上人    時間: 14-6-29 13:44     標題: 回覆:聖公會幼稚園 vs st catherine

一定會揀SKH
我小朋友今年9月會讀RHS pn, 如果考到SKH, 都考慮會轉,我覚得得育培養在幼稚園階段,遠勝一切,因我大b都是在so called 名幼畢業,無疑學業成績okay, 但我覺得在德育,人格培養方面做得不足,有d浪費呢3年,其實學業方面,一定會去出面補底,我又會響屋企同佢操,我唔會擔心呢方面

作者: 人上人    時間: 14-6-29 13:46     標題: 引用:聖公會+vs+學之園,大家會點揀? +

原帖由 tallmama 於 14-06-29 發表
SKH for sure

作者: ericby    時間: 14-6-29 15:21

學之園 for sure
作者: sunnygirl    時間: 14-6-29 19:59     標題: 引用:聖公會+vs+學之園,大家會點揀? +

原帖由 tallmama 於 14-06-29 發表
都唔同grade

作者: Siusiuhk    時間: 14-6-29 20:58     標題: 回覆:sunnygirl 的帖子

Can you explain?

作者: bubuG    時間: 14-6-29 22:14     標題: 引用:Quote:原帖由+tallmama+於+14-06-29+發表聖

原帖由 sunnygirl 於 14-06-29 發表
都唔同grade
唔同grade x 2

作者: janelle427    時間: 14-6-29 22:57     標題: 回覆:聖公會幼稚園 vs st catherine

skh seems better (pls correct me if i m wrong)

作者: 小燕子2011    時間: 14-6-30 10:16     標題: 回覆:janelle427 的帖子

It really depends on what u want to achieve. If u want to hv better language development and higher level of academic knowledge, then choose St Cat. My friend's kid is studying at SHK, she needs to take him to extra lessons outside after school. Its teaching language mainly just focuses on Cantonese only. Personally I would prefer St Cat, language development is good at children age 1-6.

作者: HMmummy    時間: 14-6-30 11:18     標題: 引用:請問各位前輩,如想入DBS,+SPCPS,+英華等直

原帖由 janelle427 於 14-06-27 發表
請問各位前輩,如想入DBS, SPCPS, 英華等直資/私小,那一間幼稚園較有利?

SkH: 如果係教友,當然揀啦

作者: megwong1    時間: 14-6-30 13:48

路過! 本人對聖公會完全不認識! ST.CAT 因名氣大到無可能唔識; 但基於無小朋友或相熟朋友真正讀過, 所以一切都只是聽聞!

但前兩日, 坐地鐵時, 對面坐左一個工人姐姐同兩兄妹, 估計K3 AND K1! 個姐姐與一般姐姐無異, 埋頭苦幹玩電話; 兩小朋友雖不是文靜派,但活潑得來沒有騷擾到別人! 到有一個站, 有位伯伯上車, 佢兩個第一時間讓坐! 成個過程都好有禮貌~~~

因我也在煩於小朋友搵K1, 所以特別留意D學生! 見到佢地個書包係” 聖公會幼稚園”!  雖然有可能係家庭教育致兩位小朋友這樣! 但我諗佢地讀得間學校, 應該都唔差!

作者: Patpatmom    時間: 14-6-30 14:26

janelle427 發表於 14-6-27 23:08
Thx for yr prompt reply!

May i know why st cat is better?
It seems 聖公會幼稚園 has some connections to those skh primary school, like dbs and spcps...

我諗睇家長本身同小學既 connection 會大過幼稚園同小學既 connection?

connection 深厚如 寶山 & SPCPS,如家長本身同 SPCPS 無關亦好難踏隻腳入去。唔好以為大家都係聖公會團體就會有著數,就算有聖公會洗禮紙都一樣可以無 2nd in。

兩間我都有朋友既小孩讀過。而我既見解係,除非你對其中一間情有獨鐘,否則住港島就聖公會,九龍就 St. Cat。

作者: picture    時間: 14-6-30 16:17     標題: 引用:Quote:janelle427+發表於+14-6-27+23:08+Th

原帖由 Patpatmom 於 14-06-30 發表
我諗睇家長本身同小學既 connection 會大過幼稚園同小學既 connection?

connection 深厚如 寶山 & SPCPS ...
請問你覺得SHK 的英文是否比ST Cat 差很多呢?

作者: Patpatmom    時間: 14-6-30 17:43

picture 發表於 14-6-30 16:17
請問你覺得SHK 的英文是否比ST Cat 差很多呢?

照常理去想,SC 英文會較好

作者: 小燕子2011    時間: 14-6-30 22:59     標題: 回覆:picture 的帖子

At SHK, My friend' s kid only sings lots of Cantonese songs, never heard any English song. He also needs to attend extra English lessons after school

作者: 小燕子2011    時間: 14-6-30 23:05     標題: 回覆:megwong1 的帖子

我朋友小朋友very naughty, 打我小朋友和不share玩具, 可能是家教, 不是関SHK

作者: kyleebc    時間: 14-7-2 16:22

睇嚟個個都喺斷估,沒有參考價值。
作者: chauchau2011    時間: 14-7-4 00:51     標題: 引用:請問各位前輩,如想入DBS,+SPCPS,+英華等直

原帖由 janelle427 於 14-06-27 發表

我都係有這兩個offer,但最終簡左st cat,其中一個最大原因係我搬左入沙田區,所以簡間車程短d,小朋友冇咁辛苦

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5