教育王國

標題: 小一數學考試失手,控制唔到唔開心 [打印本頁]

作者: cosyfook    時間: 14-6-23 17:37     標題: 小一數學考試失手,控制唔到唔開心

小一一直科科9X分,大考數學突然失手得7X分,雖知求學不是求分數,但內心忍不住有點難過。請問是否需要去補補數學呢?
作者: 王家爸爸    時間: 14-6-23 17:45

cosyfook 發表於 14-6-23 17:37
小一一直科科9X分,大考數學突然失手得7X分,雖知求學不是求分數,但內心忍不住有點難過。請問是否需要去 ...
如果只是突然失手,沒有必要擔心。
作者: 必必    時間: 14-6-23 17:52

小朋友計數, 粗心大意, 加減唔小心計錯數, 如果唔係底子有間題, 暫時唔駛咁早補住.
作者: Jane1983    時間: 14-6-23 18:01

小一出問題,可以及早幫到小朋友執番好,「代價」最細。吾使難過,學習係個過程。
作者: joanthony    時間: 14-6-23 18:02     標題: 回覆:小一數學考試失手,控制唔到唔開心

作者: Carriecheun    時間: 14-6-23 18:12

我同你一樣, 今次英文科失準, 狀態唔好, 成版半無做, 收到卷超唔開心, 但佢又唔係唔識嫁喎. 到今日收埋其他卷, 科科都有9字頭先開心番. 唯有暑假惡補果科啦.
作者: hadwinboy    時間: 14-6-23 18:30     標題: 回覆:小一數學考試失手,控制唔到唔開心

講明失手,即唔係唔識啦,咁冇問題。我仔今次中文都失手,之前都是接近滿分的,老師話他做得太快全部都是錯字. 都唔知他趕什麼,又不是最後一科趕收工. 只要不是底弱唔明白,問題不大。

作者: cosyfook    時間: 14-6-23 20:53

“粗心大意, 加減唔小心計錯數”~真是說得非常正確!正正就是這樣。十分感激你地各位嘅安慰,令我開懷不少。謝謝!
作者: 個個都健康    時間: 14-6-23 21:16     標題: 回覆:小一數學考試失手,控制唔到唔開心

初小失手好過呈分先失手啦

作者: oh_really    時間: 14-6-23 23:36

曾經有位好老師同我講:唔好以為淨係大人識錫小朋友,其實小朋友都好錫爸爸媽媽,即使只有三四歲,亦唔想因為自己而令爸爸媽媽擔心或者唔開心。

家長因為子女成績下跌而唔開心,係好正常嘅感覺,我都會,但我也會提醒自己不要傳遞錯誤信息,讓小朋友以為考試考得好係為咗爸爸媽媽開心,考得唔好爸爸媽媽就會傷心。我會要求佢儘力而為,考完試就送一份小禮物俾佢,作為用功讀書的獎勵,而非派完試卷或成績表後見到成績好才獎勵。我也會提醒佢讀書係為自己,而非父母,其實也是同自己講如果考得唔好都唔好太唔開心,否則大人細路都好大壓力。

對於careless mistakes,我覺得考試咁緊張,其實都幾難做到零錯誤,只要唔太過份,我都只會叫佢下次小心啲。

來日方長,一次失手下次再努力囉!加油!

作者: skkeung    時間: 14-6-24 08:28     標題: 回覆:小一數學考試失手,控制唔到唔開心

小一喎!小朋友在你身上學到什麼?

作者: CHIULHJ    時間: 14-6-24 09:57

我的兒甥女自恃聰明, 數學測驗時沒有認真應付, 結果只得七十多分(我妹妹當然嬲爆), 但兒甥女能痛定思痛, 在考試取得一百分
作者: little_yolky    時間: 14-6-24 09:59

joanthony 發表於 14-6-23 18:02
老實講p1數大部份幼稚園都教過, 所以9x分都未必能作准, 真正有點tiu戰性的是小二時鐘加減(e.g火車2:15分開, ...
小二時鐘咁麻煩架!
考試全部時鐘錯, 佢依家都有時間加減, 但係整點, 即好似小朋友睇書由2:00開始, 睇到5:00, 共睇咗幾多個鐘。小二仲要加減埋分, 真係死緊。
我最擔心係二年班既乘數表。

作者: Jessy    時間: 14-6-24 10:45

little_yolky 發表於 14-6-24 09:59
小二時鐘咁麻煩架!
考試全部時鐘錯, 佢依家都有時間加減, 但係整點, 即好似小朋友睇書由2:00開始, 睇到5:0 ...

呢個暑假努力惡補時鐘吧, 聽完上面講我都要自己補補我個囝.
作者: Jessy    時間: 14-6-24 10:52

oh_really 發表於 14-6-23 23:36
曾經有位好老師同我講:唔好以為淨係大人識錫小朋友,其實小朋友都好錫爸爸媽媽,即使只有三四歲,亦唔想因 ...

非常同意你講, 我都係每次一考完試就會獎勵我囝, 獎勵佢好比心機溫習, 但派成績表無論考得好/不好都不會有獎, 今次我囝考英文都失手, 一收到份卷梗係有點唔開心, 但我睇返佢都係careless mistake多, 有d題目佢就睇d唔睇d所以寫少左野, 咁即係唔係唔識啦, 唔係唔識咪得羅, 咁樣諗就會開心d.

作者: little_yolky    時間: 14-6-24 11:01

HaYi  我見有些p2時鐘只教半同正, 有d要埋分, 又要計幾點到幾點會是用左幾耐, 其實會幾難  發表於 4 分鐘前

囡囡間學校無教快, 除咗半同正, 已經要學差不多同多一些(例如四點半多一些), 至於幾點到幾點用左幾耐亦學咗, 但如果計埋到分, 就真係.........
作者: flower9    時間: 14-6-24 11:23

作者: joanthony    時間: 14-6-24 12:35     標題: 引用:HaYi++我見有些p2時鐘只教半同正,+有d要埋

作者: IloveJJ    時間: 14-6-24 12:53     標題: 引用:小一一直科科9X分,大考數學突然失手得7X分

作者: joanthony    時間: 14-6-24 14:00     標題: 回覆:小一數學考試失手,控制唔到唔開心

作者: ac917    時間: 14-6-24 14:44     標題: 引用:Quote:原帖由+cosyfook+於+14-06-23+發表小

原帖由 IloveJJ 於 14-06-24 發表
如果只係失手,千祈唔好去補習!你咁樣,會帶個訊息俾佢係:考試一定唔可以失手,人不可以有錯,就算唔小心都 ...
好好的分享,我很受用,謝謝

作者: cosyfook    時間: 14-6-24 17:57     標題: 回覆:IloveJJ 的帖子

真要好好向你學習!

作者: cosyfook    時間: 14-6-24 18:00     標題: 引用:Quote:原帖由+cosyfook+於+14-06-23+發表小

如果只係失手,千祈唔好去補習!你咁樣,會帶個訊息俾佢係:考試一定唔可以失手,人不可以有錯,就算唔小心都 ...
我要努力調節自己怪獸心態,好好向你們學習!

作者: naughtybj    時間: 14-6-24 18:56     標題: 引用:小一一直科科9X分,大考數學突然失手得7X分

作者: naughtybj    時間: 14-6-24 18:58     標題: 回覆:小一數學考試失手,控制唔到唔開心

作者: naughtybj    時間: 14-6-24 19:00     標題: 回覆:小一數學考試失手,控制唔到唔開心

作者: ^曾小姐^    時間: 14-6-24 19:10

我個女都試過小二考試數不及格,每次考試都比個數拉低成績,其他同學大部份8字以上,佢就得7字
今年要呈分,佢加倍小心謹慎,自動自覺去做數,初初都做得求求其其,日子越來越迫緊,佢就突然認真起黎,我望有8字頭都已經好開心,但居然有史以來最高分,有9字頭,喜出望外
作者: naughtybj    時間: 14-6-24 19:34     標題: 回覆:小一數學考試失手,控制唔到唔開心

作者: heihei1228    時間: 14-6-24 19:44     標題: 回覆:小一數學考試失手,控制唔到唔開心

7x 分因為careless mistake 有乜出奇?!

作者: naughtybj    時間: 14-6-24 19:48     標題: 引用:7x+分因為careless+mistake+有乜出奇?! +

作者: naughtybj    時間: 14-6-24 19:52     標題: 回覆:小一數學考試失手,控制唔到唔開心

作者: naughtybj    時間: 14-6-24 19:52     標題: 回覆:小一數學考試失手,控制唔到唔開心

作者: christy_siu    時間: 14-6-24 21:03

naughtybj 發表於 14-6-24 19:52
份卷點可能錯多過2x%,就算我唔溫數學未試過低過80分,信不信由你。

你係大人當然係甘講啦 ! 有D小朋友考試會好緊張,而且只是小一,我相信每個小朋友的資質也不同, 所以要多鼓勵,千期唔好比太大壓力自己和小朋友
作者: naughtybj    時間: 14-6-24 22:11     標題: 回覆:小一數學考試失手,控制唔到唔開心

作者: naughtybj    時間: 14-6-24 22:14     標題: 引用:Quote:naughtybj+發表於+14-6-24+19:52+份

作者: naughtybj    時間: 14-6-24 22:22     標題: 引用:Quote:naughtybj+發表於+14-6-24+19:52+份

作者: IloveJJ    時間: 14-6-24 22:56     標題: 引用:Quote:原帖由+christy_siu+於+14-06-24+發

作者: IloveJJ    時間: 14-6-24 23:04     標題: 引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+14-06-24+發表如

作者: christy_siu    時間: 14-6-24 23:10

IloveJJ 發表於 14-6-24 22:56
你好無禮貌
我都覺得佢好無禮貌!
作者: christy_siu    時間: 14-6-24 23:10

IloveJJ 發表於 14-6-24 22:56
你好無禮貌
我都覺得佢好無禮貌!
作者: heihei1228    時間: 14-6-24 23:19     標題: 引用:大人?我講緊由細至大噃小一時候做小一數噃

原帖由 naughtybj 於 14-06-24 發表
大人?我講緊由細至大噃小一時候做小一數噃???
你定你小朋友科科一百分?!從未失手過?係就恭喜你!每個人都不同!

作者: heihei1228    時間: 14-6-24 23:21     標題: 引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-06-24+發表

你好無禮貌

作者: birdbird522    時間: 14-6-24 23:40     標題: 引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-06-24+發表

你好無禮貌
超級無禮貌~~

作者: birdbird522    時間: 14-6-24 23:41     標題: 引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-06-24+發表

你好無禮貌
超級無禮貌~~

作者: yanyan6    時間: 14-6-25 03:01

講到7x好似有問題咁,其實有d小一小朋友連寫幾隻字呀,做功課,阿媽叫讀書就嘈呀,媽媽都搞佢唔掂果d,真係唔知幾時先至有7x分,分數高低都好睇小朋友合唔合作

作者: Snafkin    時間: 14-6-25 03:33

其實我估naughtybj架意思係,如果由大人(佢)去做小一份卷,冇科科9X,咁就佢資質有問題啫,應該唔係有其他意思...係我厚多士,只係覺得討論嘛!唔好攪到咁架氣氛啦!

講番正題先,我仔學校有3考2次,重要考試卷唔派回家,第一次測驗全九,第一次考試,英文突然跌到八十頭,我好緊張吖!因為突然暴跌14分唔係常理,咁架情況只有2個,1.情緒出問題(即有d咩唔開心,影響情緒,引致考試狀態唔好)2.唔識。我第一時間了解我仔考英文同其他科時有無唔同,見冇,一定係唔識某d野,但好唔好彩,碰上我仔英文老師係無心幫小朋友的,佢又唔肯講我仔弱d咩錯d咩,只係答d大圍野,但我知急都冇用,因做唔到對症下藥,只會白廢心機,所以等睇第二次考試,先發現弱喺閱讀上,二篇冇晒分,我就知佢唔識d咩!但爸爸覺得需要睇定d,等埋第二次考試成績先,同樣得八十頭,向阿仔了解過,原來又係comprehension失晒分,分別一份short question同complete sentence都唔明同唔識,由果刻我知唔可以再等,二次都因英文拉低左好多名(全級),我無為名次罵過阿仔,但心知地基打唔好,日後只會累積問題,因學習只會越來越心,所以決心搵上門補習幫下佢,導師好有經驗,未上堂我已send曬測驗卷和textbook比佢,又同佢溝通過阿仔弱喺邊,三月尾開始補,到第三次考試攞九十頭,而最開心阿仔話complete sentence果part啱晒,但short question就4條啱1題,3題唔識,即詞彙上重要努力,重有其他part錯係唔小心留s,ok!我同阿仔講,有八十中我就開心,依家超額完成已經好叻,不過重有進步空間,再加油努力就ok了,成績表未,但我唔太在乎,重點阿仔對自己弱項唔識架有改善已值得開心。

重點想講,應先了解問題所在,再針對改善,咁改善改進先易d得成効。再講,唔好再為小朋友搵借口,唔小心就係唔識,如果識就唔會輕易錯啦!加油!努力為小朋友搵開心方法學習...
作者: kenwong888    時間: 14-6-25 05:25

naughtybj 發表於 14-6-24 19:34
其實點解唔可以有100分?小學數有幾難?

How about you yourselves?

作者: naughtybj    時間: 14-6-25 07:00     標題: 引用:其實我估naughtybj架意思係,如果由大人(

作者: naughtybj    時間: 14-6-25 07:01     標題: 引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+14-06-24+發表你

作者: egg.plant    時間: 14-6-25 07:38     標題: 引用:Quote:原帖由+birdbird522+於+14-06-24+發

原帖由 naughtybj 於 14-06-25 發表
吓吓駡、打、哭是解決不了問題。
請問他有哪句說話有"罵、打、哭"呢?

作者: naughtybj    時間: 14-6-25 07:48     標題: 引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-06-25+發表

作者: egg.plant    時間: 14-6-25 08:17     標題: 引用:Quote:原帖由+egg.plant+於+14-06-25+發表

你想知咪問吓佢囉!?
我就係見到佢無講過,所以先問你

作者: IloveJJ    時間: 14-6-25 08:24     標題: 引用:其實我估naughtybj架意思係,如果由大人(

作者: birdbird522    時間: 14-6-25 08:55     標題: 引用:Quote:原帖由+birdbird522+於+14-06-24+發

吓吓駡、打、哭是解決不了問題。
真係好多謝你既意見…不過我都係覺得你無禮貌~~~

作者: naughtybj    時間: 14-6-25 08:58     標題: 引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-06-25+發表

作者: birdbird522    時間: 14-6-25 09:15     標題: 引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-06-25+發表

原帖由 egg.plant 於 14-06-25 發表
我就係見到佢無講過,所以先問你
等我答你啦,因為佢睇左我既舊post !!!post內容係講我第一次喊住地打左我仔仔pat pat幾下,事後原來係我誤會了仔仔,我都即時同左亞仔say sorry!!!不過,我唔明點解佢用“吓吓”去回應我,唔通我詞不達意……

作者: naughtybj    時間: 14-6-25 09:27     標題: 引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-06-25+發表

作者: birdbird522    時間: 14-6-25 09:30     標題: 回覆:小一數學考試失手,控制唔到唔開心

我仔今次考試都明顯比之前幾次差左,但睇返試卷,都明顯深左,而且老師冇讀卷,所以雖然分數係跌左,但我了解左其中原因之後,都冇唔開心!!一次失手唔代表咩,下次唔好重覆錯同樣既錯誤就ok~~~

作者: naughtybj    時間: 14-6-25 09:34     標題: 引用:我仔今次考試都明顯比之前幾次差左,但睇返

作者: little_yolky    時間: 14-6-25 13:56

naughtybj 發表於 14-6-24 19:52
份卷點可能錯多過2x%,就算我唔溫數學未試過低過80分,信不信由你。
吓, 你小學數學最底試過80分呀, 都好差喎, 小學數有幾難呀, 我一般都97-100的, 我全科平均分都有97.X, 得果80分, 點會唔信你丫。
作者: rrMM    時間: 14-6-25 15:15

我覺得我個女考得好過我當年。。
我不敢投訴..啊啊
作者: Snafkin    時間: 14-6-25 19:26

回覆 IloveJJ 的帖子

同意媽媽係小朋友最好架良師,小朋友架優缺點,無人比媽媽更了解,但有樣野,唔係個個媽媽都識或有效教授到架,就係答題技巧。我唔係鼓吹補習,只係家長如果識選合適而又有趣,效果會快而好啫!
作者: longlokma    時間: 14-6-25 19:55     標題: 引用:小一一直科科9X分,大考數學突然失手得7X分

原帖由 cosyfook 於 14-06-23 發表
小一一直科科9X分,大考數學突然失手得7X分,雖知求學不是求分數,但內心忍不住有點難過。請問是否需要去 ...
如果只是由於不小心而失分,不要请補習,也不要太过責備孩子,因為信心对学習好重要,千萬不要令孩子失去自信,否則问题更大

作者: Snafkin    時間: 14-6-25 21:19

回覆 Snafkin 的帖子

我真係唔知小一要學答題技巧有幾神奇,請教要等到幾時先學吖!對妳黎講真係神奇妳就唔好聽啦!妳啱架,記住到中六先教妳小朋友答題技巧喎!加油!(唔識唔緊要,上得呢版多數係父母,大家真心分享架啫!有必要攪到咁氣氛咩!我雖然孤陋寡聞,但答題技巧係每科都必須穩固架!我又唔係邊位,當然唔值得妳信,去請教妳小朋友架老師!食到老學到老吖家長)
作者: Anniemun    時間: 14-6-25 23:11

birdbird522 發表於 14-6-25 09:30
我仔今次考試都明顯比之前幾次差左,但睇返試卷,都明顯深左,而且老師冇讀卷,所以雖然分數係跌左,但我了 ...
Right, the main point 可能係老師冇再讀卷。
作者: birdbird522    時間: 14-6-26 00:03     標題: 引用:Quote:birdbird522+發表於+14-6-25+09:30+

原帖由 Anniemun 於 14-06-25 發表
Right, the main point 可能係老師冇再讀卷。
係架,好似中文卷,太多字,小一生要自己睇,然後理解當中意思,再寫答案,其實都好花時間!!而且相比而家同我當年既小一課程,真係深左好多!!

作者: MrBeast    時間: 14-6-26 06:05

回覆 birdbird522 的帖子

真係深左好多,我個不才,無可奈何地都要傳受d考試技巧丶被hk教育怪獸化左。
作者: birdbird522    時間: 14-6-26 07:24     標題: 引用:回覆+birdbird522+的帖子 真係深左好多,

原帖由 MrBeast 於 14-06-26 發表

真係深左好多,我個不才,無可奈何地都要傳受d考試技巧丶被hk教育怪獸化左。 ...
而家香港d小朋友好慘,讀書好大壓力……前幾日,學校既家教會先舉辦講座,提我地d家長要每日比小朋友最少一小時遊戲時間……

作者: MrBeast    時間: 14-6-26 07:51

birdbird522 發表於 14-6-26 07:24
而家香港d小朋友好慘,讀書好大壓力……前幾日,學校既家教會先舉辦講座,提我地d家長要每日比小朋友最少一 ...
我已好努力,以during the week 計,真係找不到1 hr per day. 30mins at best

作者: little_yolky    時間: 14-6-26 12:02

MrBeast 發表於 14-6-26 07:51
我已好努力,以during the week 計,真係找不到1 hr per day. 30mins at best
有乜可能有1小時玩耍時間, 所以暑假補番俾佢, 每日有一半自由時間, 因為有兩日下午要學游水, 佢就同我bargain:阿媽, 點解呢兩日個free time咁小既?
作者: little_yolky    時間: 14-6-26 12:05

Snafkin 發表於 14-6-25 21:19
回覆 Snafkin 的帖子

我真係唔知小一要學答題技巧有幾神奇,請教要等到幾時先學吖!對妳黎講真係神奇妳就 ...
係, 我都唔明白點解小一要學答題技巧係好神奇既事。
例如英作, 有4張圖, 作約30字。最初阿女係咁講第一張圖, 仲同我講要寫100字。我同佢講:阿女, 人哋叫你寫30字, 你最多寫39字, 寫得多會扣分喎。仲有, 4張圖作30字, 即係每張圖只可以寫少於10字, 你唔好一張圖寫咁多, 唔係唔夠字寫後面張圖喎。

呢啲咪答題技巧囉。

作者: loveDD    時間: 14-6-26 12:05

玩耍時間包括睇卡通片嗎?
作者: CALVEN    時間: 14-6-26 15:06

loveDD 發表於 14-6-26 12:05
玩耍時間包括睇卡通片嗎?
我仔平日都有一小時玩耍時間,包括睇卡通片

作者: 仔仔錫錫你    時間: 14-6-26 15:27

最忙星期1至4,阿仔有最少10hrs(average 每日2.5hrs)玩耍,包括睇卡通片1hr, 出年3年希望少極有1.5hrs
作者: IloveJJ    時間: 14-6-26 18:19     標題: 引用:最忙星期1至4,阿仔有最少10hrs(average+

作者: IloveJJ    時間: 14-6-26 18:20     標題: 引用:最忙星期1至4,阿仔有最少10hrs(average+

作者: birdbird522    時間: 14-6-26 20:59     標題: 引用:回覆+birdbird522+的帖子 真係深左好多,

真係深左好多,我個不才,無可奈何地都要傳受d考試技巧丶被hk教育怪獸化左。 ...

作者: birdbird522    時間: 14-6-26 21:09     標題: 引用:Quote:birdbird522+發表於+14-6-26+07:24+

真係有d難度架!!!!講座中既遊戲時間,唔係坐係度睇電視,最好係要流汗心跳加速既,比如去公園玩,踩單車,或是係有互動既遊戲……

作者: naughtybj    時間: 14-6-26 23:38     標題: 回覆:小一數學考試失手,控制唔到唔開心

作者: kwan1981    時間: 14-6-27 00:40

little_yolky 發表於 14-6-25 13:56
吓, 你小學數學最底試過80分呀, 都好差喎, 小學數有幾難呀, 我一般都97-100的, 我全科平均分都有97.X, 得果 ...
數學來來去去都係+ 、 - 、 x 、 ÷,80真係好差

作者: kwan1981    時間: 14-6-27 00:45

MrBeast 發表於 14-6-26 06:05

小一、小二!我真係叫阿仔做文字題時要圈D重要字出來

作者: little_yolky    時間: 14-6-27 10:04

IloveJJ 發表於 14-6-26 18:19
點可能有咁多?返學:8hrs,瞓覺10hrs,仲有沖涼食飯做功課,係咪你小朋友無學野?瞓好少?無乜功課?唔駛溫 ...
哇, 我阿女由起身到放學踏入屋企, 已經用咗10.5 hr, 瞓覺用咗9.5 hr, 剩番4個 hr 吃飯沖涼刷牙1-1.5 hr, 做功課溫書執書包1-1.5 hr, 發白日夢/浪費時間 1 hr, 真係所剩無幾。

作者: little_yolky    時間: 14-6-27 10:04

kwan1981 發表於 14-6-27 00:45
老師都係咁教佢哋。

作者: little_yolky    時間: 14-6-27 10:07

kwan1981 發表於 14-6-27 00:45
k3 學期尾, 幼稚園有扮小一課程一個月, 爸爸教囡囡做閱讀理解, 教佢見到題目問乜, 就响文章圈出嚟, 然後照抄句子。點知阿囡不求甚解, 真係唔經大腦照抄, 搞到錯晒, 等我鬧到爸爸狗血淋頭, 叫佢以後有關學術既嘢唔好再教阿囡。

作者: IloveJJ    時間: 14-6-27 11:46     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-6-26+18:19+點可

作者: 仔仔錫錫你    時間: 14-6-27 13:11

IloveJJ 發表於 14-6-26 18:19
點可能有咁多?返學:8hrs,瞓覺10hrs,仲有沖涼食飯做功課,係咪你小朋友無學野?瞓好少?無乜功課?唔駛溫 ...
3:45前回家休息下食下野就做功課,通常5pm前完成,功課後至7pm係自由時間。7pm開飯,飯後至8:30又係自由時間。8:30開始睇書1hr, 9:30沖涼then sleep.
堅持唔補習,唔做練習,唔温習(只考試前1星期開始温,每日温1小時),全部盡量自己攪掂。至於功課量好難答你,只能說小兒會在小息午飯後盡量完成,省回不少時間回家玩樂。

作者: little_yolky    時間: 14-6-27 13:16

IloveJJ 發表於 14-6-27 11:46
咁你都好過我,我個仔瞓覺已經要10·5hrs,食飯又1·5hrs,做功課又1·5hrs,出年轉全日,都唔知點算?:hehe ...
番全日, 午飯時間慳一半, 唯有減瞓覺半個鐘, 同埋, 番全日好多時下午有功課堂, 叫阿囝醒醒定定响學校盡做, 希望番到屋企半粒鐘搞掂啦。

作者: IloveJJ    時間: 14-6-27 13:29     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-6-26+18:19+點可

作者: IloveJJ    時間: 14-6-27 13:32     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-6-27+11:46+咁你

作者: little_yolky    時間: 14-6-27 13:34

IloveJJ 發表於 14-6-27 13:32
我仔間學校好進取,講明出年轉全日,都無功課堂唔知佢可唔可以响小息食晏做功課?今年佢試過小息 ...
係呀, 我囡學校都唔俾小息做功課的, 話小息係要嚟休息/玩, 唔係做功課。

作者: 仔仔錫錫你    時間: 14-6-27 14:01

我地好簡單,無咩要求,自己攪掂就得。你要進取就當然要放棄d玩樂時間。

中午自由時間已包括去公園玩,游水打波,星期一至四4日最少有3hrs放在運動上,計埋星期5,6,日最少有8hrs (最多試過15hrs)放在運動。

好老實,瞓唔多,每日約9小時。
作者: 仔仔錫錫你    時間: 14-6-27 14:12

其實只要教識小孩時間管理,專心,就算無機會在校做,小孩回家後都會很快完成。
作者: cosyfook    時間: 14-6-27 15:11

little_yolky 發表於 14-6-27 10:04
哇, 我阿女由起身到放學踏入屋企, 已經用咗10.5 hr, 瞓覺用咗9.5 hr, 剩番4個 hr 吃飯沖涼刷牙1-1.5 hr, 做 ...
我位大小姐都係用咗1個鐘嚟發白日夢好HEA咁唔知做乜

作者: cosyfook    時間: 14-6-27 15:20

講返數學考試失手的主要部份是那些41+XX=60之類的巧算題,係屋企同佢做練習時有時都要叫佢認真重計一次先計返啱,反而文字題啱晒,實在唔知係咪叫粗心大意
作者: naughtybj    時間: 14-6-27 15:33     標題: 引用:講返數學考試失手的主要部份是那些41+XX=60

作者: naughtybj    時間: 14-6-27 15:36     標題: 回覆:小一數學考試失手,控制唔到唔開心

作者: naughtybj    時間: 14-6-27 16:18     標題: 回覆:小一數學考試失手,控制唔到唔開心

作者: naughtybj    時間: 14-6-27 16:20     標題: 回覆:小一數學考試失手,控制唔到唔開心

作者: FATSHIT    時間: 14-6-29 22:06

仔仔錫錫你 發表於 14-6-27 13:11
3:45前回家休息下食下野就做功課,通常5pm前完成,功課後至7pm係自由時間。7pm開飯,飯後至8:30又係自由 ...

如明天要默書又可以不用溫書,你的小朋友真叻!
作者: 仔仔錫錫你    時間: 14-6-30 10:48

回覆 cosyfook 的帖子

玩下奧數可以, 但唔好放太多時間, 因數學底唔好走去玩奧數, 好易會由"差"変"亂".  建議先玩多D邏輯遊戲訓練思考, 睇多D課外書(有助理解題目), 這才對數學,中文有長遠的幫助.
By the way, 一次失手有咩所謂, 小兒試過大意做溜一板, 全板9題都是簡單+-數無晒18分, so??  最緊要知佢識就得, 小一就咁緊張, 點樣ru 到小6?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5