教育王國

標題: M2 vs A Maths [打印本頁]

作者: son9698    時間: 14-6-21 22:28     標題: M2 vs A Maths

其實M2跟以前的 A Maths 有多大分別?
為何以前好多理科生都會讀, 好像冇太大問題.
現在M2生個個都話難, 學校又少開或唔開班, 一年收廿多個學生,
到中五學期尾時drop剩十零個,
究竟是課程比A Maths艱深? 還是香港新一代數學差了?

作者: jaci    時間: 14-6-21 22:51

son9698 發表於 14-6-21 22:28
其實M2跟以前的 A Maths 有多大分別?
為何以前好多理科生都會讀, 好像冇太大問題.
現在M2生個個都話難, 學 ...
我覺得是賽制問題,因為教育局將其定義為半科,讀左甚至讀得好對入大學沒什麼幫助,反而花去了大量時間,中學在衡量成本效益後不積極推也是情有可原,不過,隨著越來越多大學把它視作一門選修科,中學應該會更重視它。
作者: Band5    時間: 14-6-22 00:16     標題: 回覆:M2 vs A Maths

我都唔知,不過…

理科生F5考 A Maths 多數冇問題,F7考Pure Maths就都好多人唔掂!F6考M2可能係兩者之間!大學唔多睇M2就加強咗drop嘅引誘!

作者: ryanhowh    時間: 14-6-22 10:25

作者: waiwai1224    時間: 14-6-22 21:07     標題: 回覆:M2 vs A Maths

作者: PCCW2319    時間: 14-6-22 21:40     標題: 引用:其實m2+係amath+同+pmath+既混合版,以前都

原帖由 waiwai1224 於 14-06-22 發表
其實m2 係amath 同 pmath 既混合版,以前都有好多人讀唔掂amath 同pmath 但唔drop係因為佢點都係一科,同對 ...
如果M2係 a maths同pure maths 混合版。咁M1係乜?

作者: ryanhowh    時間: 14-6-22 23:35

作者: joyjoyparent    時間: 14-6-22 23:51

EDB 已知衰, 比外國大學問為何math core 不包微積分, 收生時會多留意. 所以他們也鼓勵校長們多提醒學生m1m2的重要性. 加上科大已將之計分. 所以, 讀得掂的話, 這科好過一科選修科.
作者: PCCW2319    時間: 14-6-23 07:52     標題: 引用:Quote:PCCW2319+發表於+14-6-22+21:40+如果

原帖由 ryanhowh 於 14-06-22 發表
M1系a maths同 maths and stat 既混合版
即M1 有(1) ~ (4) + stat ,對嗎?

作者: 梁太2010    時間: 14-6-23 10:48

作者: waiwai1224    時間: 14-6-23 10:53     標題: 回覆:PCCW2319 的帖子

作者: ryanhowh    時間: 14-6-23 11:31

作者: 梁太2010    時間: 14-6-23 11:33

作者: ryanhowh    時間: 14-6-23 11:43

作者: talent2000    時間: 14-6-24 16:38

作者: son9698    時間: 14-6-24 21:31

多謝大家的解說.
作者: siumiu2010    時間: 14-6-24 22:04

真係吾係人人都讀得惦M2, 我個仔果班由三十幾人drop剩9個, 我個仔係讀吾惦被迫drop之一
作者: ha8mo    時間: 14-6-25 07:12

作者: PCCW2319    時間: 14-6-25 08:42     標題: 引用:+本帖最後由+siumiu2010+於+14-6-24+22:07+

原帖由 siumiu2010 於 14-06-24 發表

真係吾係人人都讀得惦M2, 我個仔果班由三十幾人drop剩9個 ...
drop 凈9個。我仔都係中5時覺得搞唔掂,要求出去補M2。補左知後就OK。

作者: hw1115    時間: 14-6-25 10:33

梁太2010 發表於 14-6-23 10:48
請指教 m 1 大學有利可選擇讀什麼科; 而 m2 大學又有利可選擇讀什麼科 呢 ?

我都想知.
作者: hw1115    時間: 14-6-25 10:34

請指教 m 1 大學有利可選擇讀什麼科; 而 m2 大學又有利可選擇讀什麼科 呢 ?

我都想知.
作者: hw1115    時間: 14-6-25 10:34

我都想知.
作者: son9698    時間: 14-6-25 12:38

回覆 siumiu2010 的帖子

30個drop剩9個真係好誇張. 是F.4時 還是F.5 年要他們 drop科?
作者: son9698    時間: 14-6-25 12:41

回覆 ryanhowh 的帖子

你覺得考試的深淺度如何? 先預祝你DSE成功

作者: ryanhowh    時間: 14-6-25 14:51

作者: PCCW2319    時間: 14-6-25 16:55     標題: 引用:回覆+son9698+的帖子 今年份M2比以往既略

原帖由 ryanhowh 於 14-06-25 發表
回覆 son9698 的帖子

今年份M2比以往既略淺,不過唔知你地知唔知,今年最大既問題都係好多科都大幅度轉for ...
我仔都係咁講。

作者: kmmum    時間: 14-6-26 00:04

N年前, 修A.MATS (會考拿A ), F.6 /7, 修AL- PURE.MATHS, AL- APPLIED MATHS.
感覺上, M2 = A.MATHS + PURE.MATHS 的1/2 OR 2/3 (睇DSE 題目而覺)
M1似 AS-LEVEL 的APPLIED MATHS...
上世紀, A.MATHS 要'C', OR MATHS 要'B' 先會俾同學讀MATHS GROUP. 數學根基唔夠強,根本讀不成兩科數.  入大學讀工程科. 有些U 會再修 engineering Maths. (似applied.maths)  
現在,望那些dse 的m1,m2 真的很慨嘆 ,題目越來越淺. 一條長題等於以前的2/3 題目.   
數學一科,真的要有興趣/花時間精神去理解, 做算式.

作者: dubbies    時間: 14-6-28 22:57     標題: 回覆:M2 vs A Maths

當年讀a maths,老師會將1 cycle 10堂 g maths 變左6堂做a maths 咁先教得明同教得完。今時今日 教時不足,有學校夠胆10小時內飛完積分,學生唔自學就唔明,中游生識計數必drop

作者: son9698    時間: 14-6-29 16:36

回覆 dubbies 的帖子

同意, M2不但要飛快教, 而你讀得M2就suppose 你Core部份一定要掂,所以有飛書情况.
好多學校都想一般D的學生自動放棄, 所以要求M2 and Core都要有好成績才可以留低,
學生壓力都好大.

作者: PCCW2319    時間: 14-6-29 20:56     標題: 引用:回覆+dubbies+的帖子 同意,+M2不但要飛快

原帖由 son9698 於 14-06-29 發表
回覆 dubbies 的帖子

同意, M2不但要飛快教, 而你讀得M2就suppose 你Core部份一定要掂,所以有飛書情况.
我仔學校講明(中4選科)時,係全級頭80名數學成績最好至可以揀讀M1,M2。 除非嗰80名有人唔揀,至會到80名以後既學生。剛問阿仔,佢嗰班(M2)有6~7個退左。其中有自動退修,有d係唔合格,被提議退修。而M1退修既人數比M2少。

作者: tiger789    時間: 14-7-20 09:40

謝謝解說, 阿仔9月升中3
作者: ANChan59    時間: 14-7-20 10:35     標題: 引用:Quote:原帖由+son9698+於+14-06-29+發表回

原帖由 PCCW2319 於 14-06-29 發表
我仔學校講明(中4選科)時,係全級頭80名數學成績最好至可以揀讀M1,M2。 除非嗰80名有人唔揀,至會到80名以 ...
M1係易少少!

作者: 黃巴士    時間: 14-7-20 13:23

PCCW231發012表於 14-6-29 20:56
我仔學校講明(中4選科)時,係全級頭80名數學成績最好至可以揀讀M1,M2。 除非嗰80名有人唔揀,至會到80名以 ...
我仔校是級3O名數好才可揀m1,m2!
作者: PCCW2319    時間: 14-7-20 13:25     標題: 引用:Quote:PCCW231發012表於+14-6-29+20:56+我

原帖由 黃巴士 於 14-07-20 發表
我仔校是級3O名數好才可揀m1,m2!
咁每班M1及M2都只有15人?

作者: 黃巴士    時間: 14-7-20 17:12

PCCW2319 發表於 14-7-20 3:25
咁每班M1及M2都只有15人?
是高年班家長說的,会否我理解錯呢? 我孩子未到中四,但学校通告寫讀m1,m2~~~maths要有C grade以上。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5