教育王國

標題: Roald Dahl Books [打印本頁]

作者: 可樂~    時間: 14-6-20 15:34     標題: Roald Dahl Books

請教打算給兒子看此套名著 Roald Dahl 請問如果想由淺入深, 及連貫性
應該如何排列閱讀次序
指教, 謝謝~

Books in this set:

作者: simonlawht    時間: 14-6-20 15:59

作者: 可樂~    時間: 14-6-20 16:05

回覆 simonlawht 的帖子

非常多謝你!
作者: 王家爸爸    時間: 14-6-20 16:19

可以考慮先看電影版本,了解劇情,然後再看書。
作者: 可樂~    時間: 14-6-20 16:26

王家爸爸 發表於 14-6-20 16:19
謝謝你~ 請問意思是電影? 不是書? 那裡可以有這套電影看呢?
作者: 王家爸爸    時間: 14-6-20 16:40

可樂~ 發表於 14-6-20 16:26
謝謝你~ 請問意思是電影? 不是書? 那裡可以有這套電影看呢?

先看電影(DVD),後看書。
土豆網(免費)和YouTube(收費)上有,也可以從亞馬遜購買DVD(舊電影,相當便宜)。

作者: decelerate    時間: 14-6-20 17:14     標題: 回覆:Roald Dahl Books

佢有audio CD賣,可以伴讀

作者: 王家爸爸    時間: 14-6-20 21:17

decelerate 發表於 14-6-20 17:14
佢有audio CD賣,可以伴讀
Audio Book 也不錯,以前可以從YouTube下載,但是現在因為版權問題,很多已經被刪除。
作者: 可樂~    時間: 14-6-20 23:03     標題: 引用:Quote:decelerate+發表於+14-6-20+17:14+佢

原帖由 王家爸爸 於 14-06-20 發表
Audio Book 也不錯,以前可以從YouTube下載,但是現在因為版權問題,很多已經被刪除。 ...
我在Youtube找到,你地覺得邊睇書邊聽好,定係剩audio好?

作者: annie40    時間: 14-6-21 00:56

Roald Dahl  是兒童文學經典,一定要買足整套放在家,永久合用。

等減價或book fair執平貨均可
作者: annie40    時間: 14-6-21 00:59

中央圖書館一定有幾本Roald Dalh CD,那些英式英語動聽極了。
作者: DaDa1006    時間: 14-6-21 01:35     標題: 回覆:annie40 的帖子

請問適合幾多歲小朋友睇?

作者: Obiepapa    時間: 14-6-21 07:11     標題: 引用:回覆+可樂~+的帖子 由淺入深的次序:1.++Th

原帖由 simonlawht 於 14-06-20 發表
回覆 可樂~ 的帖子

由淺入深的次序:

作者: 王家爸爸    時間: 14-6-21 08:17

annie40 發表於 14-6-21 00:56
Roald Dahl  是兒童文學經典,一定要買足整套放在家,永久合用。

等減價或book fair執平貨均可 ...
六年前,我買的 Roald Dahl 套裝書,到現在仔仔還會不時拿出來看看。
作者: 王家爸爸    時間: 14-6-21 08:23

DaDa1006 發表於 14-6-21 01:35
請問適合幾多歲小朋友睇?
小一可以的,但如果過小無法理解,可以從 The Enormous Crocodile 開始睇。
作者: DaDa1006    時間: 14-6-21 12:33     標題: 引用:Quote:DaDa1006+發表於+14-6-21+01:35+請問

原帖由 王家爸爸 於 14-06-21 發表
小一可以的,但如果過小無法理解,可以從 The Enormous Crocodile 開始睇。
謝謝

作者: kinyee125    時間: 14-6-21 22:12     標題: 引用:Quote:DaDa1006+發表於+14-6-21+01:35+請問

原帖由 王家爸爸 於 14-06-21 發表
請問The enormous crocodile 是否都有一個系列?

作者: longlokma    時間: 14-6-21 22:20     標題: 引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+14-06-21+發表小

原帖由 kinyee125 於 14-06-21 發表
請問The enormous crocodile 是否都有一個系列?
不是,是一本篇幅較短的故事書。有大本装及普通装。如孩子是小一或以下,可先看大本装,因排版是图畫大而文字疏,初学者較易接受。

作者: ch-cheung    時間: 14-6-22 18:58     標題: 引用:Quote:DaDa1006+發表於+14-6-21+01:35+請問

作者: annie40    時間: 14-6-22 23:19

Roald Dahl 是挪威人,終生在鑽油公司工作,近退休時才開始寫童書,他的童心和想象力,比美安徒生。就是拿一根平平無奇的火柴,也可說出動人故事的。希望我們的孩子,薰陶浸淫,點點滴滴,也有這般的創意就好了。

努力加油!
作者: S-Kwok    時間: 14-6-23 02:59     標題: 引用:Roald+Dahl+是挪威人,終生在鑽油公司工作

原帖由 annie40 於 14-06-22 發表
Roald Dahl 是挪威人,終生在鑽油公司工作,近退休時才開始寫童書,他的童心和想象力,比美安徒生。就是拿 ...

作者: annie40    時間: 14-6-23 09:02

睇到僟儍笑,肯定非常享受了。懂得多少英文字,完全不重要了。
作者: 可樂~    時間: 14-6-23 09:19

ch-cheung 發表於 14-6-22 18:58
我女小一,也很喜歡enormous crocodile, 自己睇到儍笑
看到自己孩子看書看得那麼享受, 真的很安慰~
我仔都好享受閱讀, 他說書是他的生命...

作者: 王家爸爸    時間: 14-6-23 10:58

annie40 發表於 14-6-22 23:19
Roald Dahl 是挪威人,終生在鑽油公司工作,近退休時才開始寫童書,他的童心和想象力,比美安徒生。就是拿 ...
他的自傳說,二十幾歲加入英國皇家空軍,差點死於空戰。
作者: annie40    時間: 14-6-23 12:05

希望大家的孩子长大了, 还很有童心, 有童心的人一定很快乐!
作者: caa    時間: 14-6-23 14:23

王家爸爸 發表於 14-6-23 10:58
他的自傳說,二十幾歲加入英國皇家空軍,差點死於空戰。
他是挪威人,但在英國讀boarding school,可看Boy,是他少年的自傳
作者: 王家爸爸    時間: 14-6-23 14:30

caa 發表於 14-6-23 14:23
他是挪威人,但在英國讀boarding school,可看Boy,是他少年的自傳
十幾年前看的書,忘了細節,但不知道為什麼有一種感覺,他出生於威爾斯(或其他英國的貧困地區)。

作者: caa    時間: 14-6-23 14:54

回覆 王家爸爸 的帖子

If my memory is still reliable, his father had business in England and went back to Norway to marry his mum. His father died when Roald Dahl was still kid. His mother sent him to boarding school according to his father's wish. Every year his mother brought him and his brother sisters to Norway for summer holiday. He worked for Shell UK which sent him to Africa.
作者: kochi    時間: 14-6-29 12:28

I bought the 15 bks box set at fun to read yesterday. At hkd 399 only. Feel happy.
作者: huba    時間: 14-6-29 12:37     標題: 引用:+本帖最後由+kochi+於+14-6-29+12:30+編輯+

原帖由 kochi 於 14-06-29 發表

I bought the 15 bks box set at fun to read yesterday. At h ...
Great price for good books.

作者: annie40    時間: 14-6-29 17:13

Congrats. very good price
作者: kochi    時間: 14-6-29 19:57

Yes. The only thing is the set is a bit heavy in carrying back home. Hope my kid will read it.

作者: kirstyau    時間: 14-7-4 10:34     標題: 回覆:Roald Dahl Books

超開心,一直搵緊網購邊到平,竟然係yahoo 2手買到近乎全新,只是200大元,阿女以急不及待看完 The magic finger

圖片附件: 1404441044408.jpg (14-7-4 10:34, 67.05 KB) / 下載次數 6
/forum.php?mod=attachment&aid=MjYxMzJ8ZGE0YWFiNjF8MTcxNjUzNzA5OHww

作者: huba    時間: 14-7-4 16:06     標題: 引用:+本帖最後由+kirstyau+於+14-7-4+10:54+編

原帖由 kirstyau 於 14-07-04 發表

超開心,一直搵緊網購邊到平,竟然係yahoo 2手買到近乎全新 ...
Congrats. It's your lucky day.

作者: 可樂~    時間: 14-7-4 21:31     標題: 引用:+本帖最後由+kirstyau+於+14-7-4+10:54+編

超開心,一直搵緊網購邊到平,竟然係yahoo 2手買到近乎全新 ...
嘩! 好羨慕啊!

作者: IloveJJ    時間: 14-7-5 10:16     標題: 引用:+本帖最後由+kochi+於+14-6-29+12:30+編輯+

作者: kochi    時間: 14-7-6 18:21

One shop in Causeway Bay, Causeway Bay Plaza . U better call to confirm the stock b4 u go coz i brought it 2 weeks b4. They also hv shop in kwun Tong. U can seach the details of the shop by typing "fun to read" . Or pls pm me if u need help
作者: YolandaTam    時間: 14-7-6 21:45

kochi 發表於 14-7-6 18:21
One shop in Causeway Bay, Causeway Bay Plaza . U better call to confirm the stock b4 u go coz i brou ...
I subscribed "Fun to Read" fb.  I read that their Kwun Tong shop will be closed from tomorrow on until further notice.

作者: longlokma    時間: 14-7-6 22:00     標題: 引用:Quote:原帖由+kochi+於+14-06-29+發表本帖

原帖由 IloveJJ 於 14-07-05 發表
响邊度架?仲有無?我都想買定
書展買啦,去年page one 同metro都有半价

作者: IloveJJ    時間: 14-7-6 22:56     標題: 引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+14-07-05+發表响

作者: toivy    時間: 14-7-8 11:24

想問"Roald Dahl"應該點讀?
作者: bakusensei    時間: 14-7-8 12:18

回覆 toivy 的帖子

/ˈroʊ.ɑːl ˈdɑːl/
作者: Owl2014    時間: 14-7-8 23:08

I buy the box set $399 at Fun To Read, Causeway Bay. Still have several copies.
作者: simonlawht    時間: 14-7-8 23:51

作者: IloveJJ    時間: 14-7-19 00:15     標題: 回覆:可樂~ 的帖子

作者: angela1229    時間: 14-7-20 10:08     標題: 引用:+本帖最後由+kirstyau+於+14-7-4+10:54+編

請問有冇人見到書展有?how much?thks

作者: longlokma    時間: 14-7-20 10:26     標題: 引用:Quote:原帖由+kirstyau+於+14-07-04+發表本

原帖由 angela1229 於 14-07-20 發表
請問有冇人見到書展有?how much?thks
Quote:NC9 發表於 14-7-19 18:05
請問$359 係那個booth?
A1-B32 publishers marketing ltd

作者: kirstyau    時間: 14-7-20 11:21

回覆 angela1229 的帖子

A1-B32 publishers marketing ltd 359 (樓上JM提供)

作者: wkymama    時間: 14-7-23 19:07     標題: 回覆:可樂~ 的帖子

沒有了排序,可否再post出來?

作者: Cheungwong    時間: 14-7-24 00:08     標題: 引用:可以考慮先看電影版本,了解劇情,然後再看

原帖由 王家爸爸 於 14-06-20 發表
請問電影版本應該用什麼字去search?

作者: longlokma    時間: 14-7-24 00:27     標題: 引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+14-06-20+發表可

原帖由 Cheungwong 於 14-07-24 發表
請問電影版本應該用什麼字去search?
可看charlie and the chocolate factory, 中文是"朱古力掌門人"

作者: kinyee125    時間: 14-7-24 09:45     標題: 引用:沒有了排序,可否再post出來? +

原帖由 wkymama 於 14-07-23 發表
沒有了排序,可否再post出來?
Pls see if u want this ?

圖片附件: myphoto.jpg (14-7-24 09:45, 78.66 KB) / 下載次數 15
/forum.php?mod=attachment&aid=MjgzODV8YWRjNWNhMDJ8MTcxNjUzNzA5OHww

作者: NC9    時間: 14-7-25 00:01

longlokma 發表於 14-7-20 10:26
Quote:NC9 發表於 14-7-19 18:05
請問$359 係那個booth?
A1-B32 publishers marketing ltd
Thanks longlokma, 已買左, 仲買埋magic school bus.  ^_^
作者: longlokma    時間: 14-7-25 07:43     標題: 引用:Quote:longlokma+發表於+14-7-20+10:26+Quo

原帖由 NC9 於 14-07-25 發表
Thanks longlokma, 已買左, 仲買埋magic school bus.  ^_^

作者: Ackl1002    時間: 14-7-25 20:09     標題: 回覆:longlokma 的帖子

請問有冇媽媽可以scan一版最淺果本上來望吓?在商務睇係成pack包住吾拆得開,599蚊一套,想買又怕我個升K3女有排都吾識睇。吾該晒先。

作者: longlokma    時間: 14-7-25 22:35     標題: 引用:請問有冇媽媽可以scan一版最淺果本上來望吓

原帖由 Ackl1002 於 14-07-25 發表
請問有冇媽媽可以scan一版最淺果本上來望吓?在商務睇係成pack包住吾拆得開,599蚊一套,想買又怕我個升K3 ...
升k3又真是细左小小,她已看完ort嗎?

作者: huba    時間: 14-7-25 22:37     標題: 引用:請問有冇媽媽可以scan一版最淺果本上來望吓

請問有冇媽媽可以scan一版最淺果本上來望吓?在商務睇係成pack包住吾拆得開,599蚊一套,想買又怕我個升K3 ...

請問你囡囡最近睇開哪些書呢?

根據以下Scholastic 的 level grading,The Magic Finger 會適合較細的小朋友。

http://www.scholastic.com/teachers/bookwizard/books-by/roald-dahl

Roald Dahl 的作品在公共圖書館很易找:

https://webcat.hkpl.gov.hk/search/query?term_1=roald+dahl&theme=WEB

或者這週末便帶孩子去圖書館看看,就算Roald Dahl 的書還未適合你孩子,她/你也可能會找到其他合適的書。

作者: longlokma    時間: 14-7-25 22:37     標題: 引用:請問有冇媽媽可以scan一版最淺果本上來望吓

不如出年書展先買啦,又平一大截

作者: yeeyeey2k    時間: 14-7-26 11:12     標題: 引用:請問有冇媽媽可以scan一版最淺果本上來望吓

去fun to read 買啦,$399。

作者: Ackl1002    時間: 14-7-27 22:30     標題: 回覆:Roald Dahl Books

thanks all for your advice! I will just wait until next year's book fair to purchase.

作者: hoihoima    時間: 14-8-12 20:31

可樂~ 發表於 14-6-20 15:34
請教打算給兒子看此套名著 Roald Dahl 請問如果想由淺入深, 及連貫性
應該如何排列閱讀次序
指教, 謝謝~
阿仔學校用 The Magic Finger 同埋 Esio Trot 作爲P.3 的指定讀本。

作者: 茄子    時間: 14-8-12 22:48     標題: 回覆:可樂~ 的帖子

我覺得孩子會揀適合自己程度和興趣的嚟睇!我女k3,我買咗全套俾佢得閑自己睇。佢第一本睇嘅係the witches,又睇埋boy,但唔肯睇Pelly,話唔鍾意,Going solo又話深。細路仔根本都唔會按次序睇嘅!

作者: huba    時間: 14-8-12 23:23     標題: 回覆:茄子 的帖子

或者佢會喜歡Matilda。

作者: longlokma    時間: 14-8-12 23:54     標題: 引用:我覺得孩子會揀適合自己程度和興趣的嚟睇!

原帖由 茄子 於 14-08-12 發表
我覺得孩子會揀適合自己程度和興趣的嚟睇!我女k3,我買咗全套俾佢得閑自己睇。佢第一本睇嘅係the witches ...
k3識睇真叻女!

作者: 茄子    時間: 14-8-13 12:18     標題: 引用:Quote:原帖由+茄子+於+14-08-12+發表我覺得

原帖由 longlokma 於 14-08-12 發表
k3識睇真叻女!
鬼婆老師話阿女夠程度睇,叫我俾佢睇嘅!我自己覺得有D深!(我英文好水皮)

作者: bobbob    時間: 14-8-14 15:45

茄子 發表於 14-8-12 22:48
我覺得孩子會揀適合自己程度和興趣的嚟睇!我女k3,我買咗全套俾佢得閑自己睇。佢第一本睇嘅係the witches ...
你女真係叻我仔都係K3,淨係會睇淺同得意啲嗰幾本,自傳式嗰類唔會肯睇

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5