教育王國

標題: 小小感受 [打印本頁]

作者: kkh2014    時間: 14-6-14 15:31     標題: 小小感受

真係想唔到,被派去7、8綫的小學。想盡力幫呀女,可以做到的,實在有限,小小年紀,咁大競爭,想起都心痛,真係好痛。已申請叩門咗17間學校,只是人人有得面試,我才有。幾佰人,爭幾個位。我不是求名校,只是不想去就嚟殺校的小學。無奈,心痛,無助。真係哭啦。
作者: Grace@miki    時間: 14-6-14 15:38

加油!
作者: nillnill    時間: 14-6-14 15:39     標題: 回覆:kkh2014 的帖子

我的態度有少許不同
反正派得差,猶如地底泥,搏命扣一線小學,搏到因禍得福,搏唔到代表小朋友技不如人,抵派。

作者: woodstockada    時間: 14-6-14 15:45     標題: 回覆:kkh2014 的帖子

我情況同你差唔多,唔好灰心,希望在明天嘛!

今日帶個仔去咗4間面試,睇住佢由第一間開開心心到最尾嗰間見完想喊咁濟。有啲學校問題好深,試問一條奧數5歲人仔點識答。唔明點解要考咁深。

作者: meowymeowy    時間: 14-6-14 15:49     標題: 回覆:小小感受

加油啊!希望在明天!

作者: jy0022    時間: 14-6-14 15:54     標題: 回覆:小小感受

所以見到啲派得好的人都仲去叩,真係好想見一個打一個!

作者: IloveJJ    時間: 14-6-14 15:56     標題: 引用:我的態度有少許不同 反正派得差,猶如地底

作者: ha8mo    時間: 14-6-14 16:04

作者: luck_tang    時間: 14-6-14 16:05     標題: 回覆:jy0022 的帖子

係啰!

作者: catcc2000    時間: 14-6-14 16:13     標題: 回覆:小小感受

有得見都仲有機,d人派第一志願都要去叩下,張音樂椅一定有排玩。我派第九志願,交了13間,上星期見左3間,兩間收,30分鐘內簡左一間,其他放左或唔去,好明白仲有好多家長好㥬惶,唔讀唔好去玩,霸住人個位。

作者: bbq2008    時間: 14-6-14 16:42

回覆 jy0022 的帖子

yes

作者: jessiejy    時間: 14-6-14 16:49

作者: moonychan    時間: 14-6-14 16:58     標題: 回覆:小小感受

大家加加油!我覺得仲未玩完音樂椅!不要放棄!

作者: jy0022    時間: 14-6-14 17:06     標題: 引用:大家加加油!我覺得仲未玩完音樂椅!不要放

原帖由 moonychan 於 14-06-14 發表
大家加加油!我覺得仲未玩完音樂椅!不要放棄!
係!!大家唔好氣餒住!

作者: 小花媽咪    時間: 14-6-14 17:17     標題: 引用:有得見都仲有機,d人派第一志願都要去叩下

原帖由 catcc2000 於 14-06-14 發表
有得見都仲有機,d人派第一志願都要去叩下,張音樂椅一定有排玩。我派第九志願,交了13間,上星期見左3間, ...
恭喜你!终於入到理想小學.

作者: catcc2000    時間: 14-6-14 17:33     標題: 回覆:小花媽咪 的帖子

當你派到間五寶飯嘅時候,我都唔敢望可以叩得返第一志願,今天第二志願嘅面試都冇去了,有間幾好嘅咪算lo,慶幸我的惡夢6天便完結,全港仲有好多家長在愁

作者: shirleen    時間: 14-6-14 17:42     標題: 引用:真係想唔到,被派去7、8綫的小學。想盡力幫

原帖由 kkh2014 於 14-06-14 發表
真係想唔到,被派去7、8綫的小學。想盡力幫呀女,可以做到的,實在有限,小小年紀,咁大競爭,想起都心痛, ...
身同感受,煎熬了一年,真是很累

作者: kwboy    時間: 14-6-14 17:45     標題: 引用:我的態度有少許不同 反正派得差,猶如地底

原帖由 nillnill 於 14-06-14 發表
我的態度有少許不同
反正派得差,猶如地底泥,搏命扣一線小學,搏到因禍得福,搏唔到代表小朋友技不如人, ...
其實點先算一缐和二缐呢?

作者: nillnill    時間: 14-6-14 18:08     標題: 回覆:kwboy 的帖子

1.地區名校
2.自行20分都要抽及排第一志願都派唔夠的小學

作者: superccc    時間: 14-6-14 18:12     標題: 引用:我情況同你差唔多,唔好灰心,希望在明天嘛

原帖由 woodstockada 於 14-06-14 發表

今日帶個仔去咗4間面試,睇住佢由第一間開開心心到最尾嗰間 ...
學校好唔啱,打擊小朋友
入唔到,唔可惜

作者: miutang    時間: 14-6-14 18:13     標題: 回覆:小小感受

不要放棄,the best is yet to come.  如果最後叩唔到,不是技不如人,可能人家識人扣入,是同佢無緣份而已,不要輕看孩子。最多努力一年,再去插小二吧!加油!

作者: superccc    時間: 14-6-14 18:14     標題: 引用:Quote:woodstockada+發表於+14-6-14+15:45+

原帖由 ha8mo 於 14-06-14 發表
可否開奧數學校名?
同意
Pm我

作者: jy0022    時間: 14-6-14 18:15     標題: 引用:有得見都仲有機,d人派第一志願都要去叩下

有得見都仲有機,d人派第一志願都要去叩下,張音樂椅一定有排玩。我派第九志願,交了13間,上星期見左3間, ...
咁快有offer ,真係好!

作者: superccc    時間: 14-6-14 18:17     標題: 引用:當你派到間五寶飯嘅時候,我都唔敢望可以叩

當你派到間五寶飯嘅時候,我都唔敢望可以叩得返第一志願,今天第二志願嘅面試都冇去了,有間幾好嘅咪算lo, ...
我認識位小朋友,見到爸媽日日無心機,問爸媽自己係唔係唔,令爸媽唔開心

作者: ChloeWoonMa    時間: 14-6-14 18:59     標題: 回覆:小小感受

其實其他派入去嘅小朋友,學校都控制唔到他們的背景及成績,開學時都係要有教無類,但對我們一班派得唔好要周圍撲嘅家長及小朋友要求甚高,小朋友得六歲人仔點解要禁苛刻?有一間學校因為我小朋友唔識答問題重有説話聽,我心中只有一句說話:鬼叫你去求人咩。

作者: superccc    時間: 14-6-14 19:17     標題: 回覆:小小感受

俾你入到名校,特別話自己教高一級學校,小朋友讀唔上,老師就會見家長,叫你去其他學校讀!
這是有教無類,因材試教嗎?

作者: Tsang1234    時間: 14-6-14 19:39     標題: 引用:所以見到啲派得好的人都仲去叩,真係好想見

原帖由 jy0022 於 14-06-14 發表
Yes, me too.

作者: BLUEYELLOW    時間: 14-6-14 20:05     標題: 引用:有得見都仲有機,d人派第一志願都要去叩下

做得好、有同理心、香港好市民、好扺赞!

作者: 123onebaby    時間: 14-6-14 20:10     標題: 回覆:BLUEYELLOW 的帖子

作者: flower9    時間: 14-6-14 21:14

作者: kitty    時間: 14-6-14 21:51     標題: 引用:其實其他派入去嘅小朋友,學校都控制唔到他

原帖由 ChloeWoonMa 於 14-06-14 發表
其實其他派入去嘅小朋友,學校都控制唔到他們的背景及成績,開學時都係要有教無類,但對我們一班派得唔好要 ...
agree

作者: Mellchan    時間: 14-6-14 23:02

初初覺得派得差唔緊要,去叩門就得...
但in左幾間之後,越黎越無信心,覺得無可能收自己
開始覺得要認命、要屈服,開始諗係咪要在依推差嘅學校中揀一間好少少嘅黎讀...
希望大家都記住,小朋友in得幾差都好,千祈唔好怪佢地,唔好將責任推左比佢地,要怪就怪我地無運好了~

希望嚟緊大家都有好消息吧~!
作者: catcc2000    時間: 14-6-14 23:09     標題: 回覆:Mellchan 的帖子

係呀,原先都係唸住一級一級上,好dd就放前面個d,睇下叩到邊間架咋。

作者: wendyaupooh    時間: 14-6-14 23:14

我都好似大家甘,心情由收到入學証一刻到而家都未能平伏。
等電話等到就快心臟病,去in連自己都in到驚,小朋友更加,日日問係咪無架啦,我都唔識點答。想靠人事啦,結果重要比人踩到我個女一文不值,此人乃天主教徒,我而家對天主教好反感,無奈我女獲派天主教小學
希望快d收到好消息,呢排真係訓唔安食唔落,唯一得著係減到肥囉
作者: misstsangivy    時間: 14-6-14 23:23     標題: 回覆:小小感受

昨晚仲哭, 好似有野屈住屈住, 坐係公司做野, 成日等電話響, 氣都透唔到, 坐都坐得唔好, 食都唔想食…

今日心情算好左d…日子總要過, 正能量…

作者: Okok_boy    時間: 14-6-14 23:25     標題: 引用:初初覺得派得差唔緊要,去叩門就得...但in

原帖由 Mellchan 於 14-06-14 發表
開始覺得要認命、 ...
Totally agree記住學校唔收真的唔關小朋友事,我地只係輸比'運氣'二字

作者: dailings    時間: 14-6-14 23:32     標題: 回覆:小小感受

我當初都派左去第7志願,仲要係間男校,我有個女跟尾所以點都要去叩門,好好彩,星期五已經等到電話叩門成功,所以我今日已經無再去其他學校既叩門試,大家唔好灰心,我相信每間學校都會有好學生(呢句係放榜前我成日提住自己)即使去到一間人地眼中比較差既學校唔緊要!同小朋友一齊努力,考好小一既成績再去其他學校插班!加油!

作者: Suger    時間: 14-6-14 23:34     標題: 回覆:kkh2014 的帖子

不要放棄,今年唔得,升小二時咪試下再插班,有同學仔拿著小一成績表,小二成功插班華人,希望在明天,各位努力。

作者: ChloeWoonMa    時間: 14-6-14 23:39     標題: 引用:我都好似大家甘,心情由收到入學証一刻到而

原帖由 wendyaupooh 於 14-06-14 發表
我都好似大家甘,心情由收到入學証一刻到而家都未能平伏。
等電話等到就快心臟病,去in連自己都in到驚,小 ...
我發覺入唔到好小學,D人一定係覺得父母唔啱,又話你唔比野佢學,唔同佢参加比賽呀!但係我性格真係唔鍾意禁攪D細路,只想佢地開開心心,有規有矩就得,香港教育制度:迫死家長,迫到D小朋友冇晒創意

作者: nillnill    時間: 14-6-14 23:52     標題: 回覆:miutang 的帖子

話唔係咁講
當個個小朋友都識,自己小朋友唔識或者筆試原來未明白題目就亂寫。識得其他同幼稚園小朋友都入到第二輪甚至暗被通知獲取。確實不得不承認技不如人。你以為真係音樂椅輪流轉咩?假如人人能力一樣就可以咁計。事實上,當然唔係。種種筆試,甚至面試竟然要普通話講故事,我小朋友自出世都廣府話為主,根本講唔到普通話,真係技不如人。另外,亦發現其他家長在小朋友英數方面投資都好多。原來今天的果,確實是自K1便種下了因。雖然下星期仍有面試,但其實都無信心了,全部筆試面試都無第二輪消息,懂了。
反正如期了在獲派的邊境學校註冊。要考慮小朋友在一星期內狂筆試面試的承受力了。

作者: wendyaupooh    時間: 14-6-15 00:14

ChloeWoonMa 發表於 14-6-14 23:39
我發覺入唔到好小學,D人一定係覺得父母唔啱,又話你唔比野佢學,唔同佢参加比賽呀!但係我性格真係唔鍾意 ...
yes, 話我又唔返教會,又無証書,又無鋼琴,又無跳舞,甘好難幫我。我真係想講粗口,十項全能樣樣皆精既話,使鬼你幫手咩,肯定大把學校爭

作者: eviza_snow    時間: 14-6-15 00:17     標題: 回覆:nillnill 的帖子

好明白你嘅心情,一個6歲人仔,坦白講,字都未認到幾個,何況又要默又要串,唉,宜家香港唔少父母向0歲已經幫小朋友裝備好,又寫得又講得,有d已經有好多比賽經驗,相比自己果個仲成舊飯咁,點爭呀! 所以我唯有催眠自己,雖然自己果件技不如人,至少佢有輕鬆快樂,無壓力咁過呢6年,叩門,盡力吧! 結果係點都無法改變,既然係咁,平常心啦! 共勉之,振作呀!

作者: cutekiddy    時間: 14-6-15 00:18

catcc2000 發表於 14-6-14 16:13
如果有新OFFER,我一定即放四寶飯劵出嚟

作者: wendyaupooh    時間: 14-6-15 00:20

我另一個interview好hurt我既係校長,heart埋我小朋友。
佢話佢偏向活躍,會影響學習。我頂,使唔使係小朋友面前講。講真,有邊個可以坐45分鐘唔郁呀,你要收舊飯咪出聲囉,我唔in添呀
作者: wendyaupooh    時間: 14-6-15 00:23

cutekiddy 發表於 14-6-15 00:18
如果有新OFFER,我一定即放四寶飯劵出嚟
我識個同學仔媽咪,就係甘囉。問佢原因,話佢想同某女同學同校,聽完想xyz佢
作者: shical1234    時間: 14-6-15 02:59

回覆 eviza_snow 的帖子

試下父母一齊去in, 我見o左7間, 有兩間學校老師話會更了解學生背景.
我個女有學繪畫鋼琴, 但冇考試冇比賽, 又冇谷佢面試筆試, 唯有父母做好d.

作者: Eggchan    時間: 14-6-15 06:57     標題: 引用:+本帖最後由+wendyaupooh+於+14-6-15+00:21

原帖由 wendyaupooh 於 14-06-15 發表

我另一個interview好hurt我既係校長,heart埋我小朋友。 ...
呢d咩人嚟㗎 ,咁都做到校長,入唔到呢間學校係福氣

作者: catcc2000    時間: 14-6-15 08:55     標題: 回覆:eviza_snow 的帖子

我個仔相反,你叫佢講野就死更,所以之前直資私校死哂,上星期有間終於俾份卷佢做,掂左。同埋父母一齊去可能會好d,我地收那兩間都係一齊去,有一間本來爸爸停左車係出面等,突然聽到話要見父母,即刻叫老公棄車入來,抄牌當報名費,我都嚇一驚要老公入來壯膽。另一間我地一齊係校長面前Yim Yim Yeung Yeung,再叫亞仔同校長講午安。另我真的要多謝一班朋友,一知我食五寶飯,即刻幫我周圍打電話,睇下有冇人幫到,有一位更出動媽媽去問神父寫信俾校監,再拿封信來公司俾我,呢間雖然都係冇call我,但好感激一班朋友。

作者: nillnill    時間: 14-6-15 09:02     標題: 引用:好明白你嘅心情,一個6歲人仔,坦白講,字

原帖由 eviza_snow 於 14-06-15 發表
好明白你嘅心情,一個6歲人仔,坦白講,字都未認到幾個,何況又要默又要串,唉,宜家香港唔少父母向0歲已經 ...
同意,其實好殘忍。但作為父母,始終都要嘗試為小朋友盡量爭取好一點的學習成長平台。我北區,小朋友慘派打鼓嶺邊境村校,個個都勸我間間試叩門,基於這個道理,而且叩門既然實力行先,搏一鋪,只走熱一線小學叩門,筆試,面試。若然成功,因禍得福。如果失敗請返去擁抱雙非,好好學習自己裝水沖馬桶及學習耕種。

作者: jy0022    時間: 14-6-15 09:06     標題: 引用:初初覺得派得差唔緊要,去叩門就得...但in

原帖由 Mellchan 於 14-06-14 發表
開始覺得要認命、 ...
同感,覺得自己小朋友無乜機會!!太多人,人地憑咩收你??所以見到啲派得好的都去叩,有點覺得佢地阻住哂,又唔係真正需要個學位,可能只係想去考下自己小朋友實力有幾强勁,但就真正影响到我地呢班唔好彩派得唔好的小朋友了!

作者: howruhk    時間: 14-6-15 09:22

回覆 nillnill 的帖子

下,你只叩一線小学?点解二線唔叩?如叩到二線,不是好過去邊境嗎?

作者: luck_tang    時間: 14-6-15 09:25     標題: 引用:我個仔相反,你叫佢講野就死更,所以之前直

原帖由 catcc2000 於 14-06-15 發表
我個仔相反,你叫佢講野就死更,所以之前直資私校死哂,上星期有間終於俾份卷佢做,掂左。同埋父母一齊去可 ...
有人帮真係好,我地依D樣樣靠自己咋!

作者: 非常串嘴    時間: 14-6-15 09:30     標題: 引用:話唔係咁講當個個小朋友都識,自己小朋友

原帖由 nillnill 於 14-06-14 發表
話唔係咁講
當個個小朋友都識,自己小朋友唔識或者筆試原來未明白題目就亂寫。識得其他同幼稚園小朋友都入 ...

好形同你講「原來今天的果,確實是自K1便種下了因」。

有好多人只羨慕人的成功,只為自已一定有幸運之眷顧。

取你個普通話例子:我的普通話達到驚人級別。小朋友因為有好老師栽培,所以可以和「普通人」溝通到。我想我就算狂操3年也沒有這效果。在幼年打好一定基礎是非常重要的。

作者: 非常串嘴    時間: 14-6-15 09:45     標題: 引用:+本帖最後由+wendyaupooh+於+14-6-15+00:21

我另一個interview好hurt我既係校長,heart埋我小朋友。 ...

"heart埋我小朋友。佢話佢偏向活躍,會影響學習……你要收舊飯咪出聲囉,我唔in添呀私"

結局真係唔難理解:
1. 睇字面都明白了;

2. 校長與你萍水相逢,next one 就是了。但都咁冒險家地用咁非常婉轉方法去提點你,失控情況可想而知。你竟然都唔知問題所在…

作者: catcc2000    時間: 14-6-15 09:58     標題: 回覆:luck_tang 的帖子

來到呢刻真係識人好過識字

作者: Charlotte_mom    時間: 14-6-15 10:00     標題: 引用:當你派到間五寶飯嘅時候,我都唔敢望可以叩

當你派到間五寶飯嘅時候,我都唔敢望可以叩得返第一志願,今天第二志願嘅面試都冇去了,有間幾好嘅咪算lo, ...
讚!

作者: wendyaupooh    時間: 14-6-15 11:45

回覆 非常串嘴 的帖子

我想澄清,我小朋友係非常正常。在這45分鐘既面談,只係最尾個10分鐘開始郁個頭,同身。
我自己就唔覺有問題啦,大人坐都要轉姿勢,何況小朋友,佢唔係周圍跑周圍跳個種。
如果甘都算過度活躍,甘自問我係大人,我當日坐45分鐘我都有轉下姿勢甘,甘應該我都係活躍型啦。
試問一個5歲幾小朋友,平時學校25分鐘一節 佢捱到35分鐘,我已經比十個叻佢。

作者: cellon    時間: 14-6-15 12:04

woodstockada 發表於 14-6-14 15:45
今日帶個仔去咗4間面試,睇住佢由第一間開開心心到最尾嗰間見完想喊咁濟。有啲學校問題好深,試問一條奧數5歲人仔點識答。唔明點解要考咁深。 ...
可否講講那條奧數題目是怎樣的?

作者: PandaVV    時間: 14-6-15 12:04     標題: 引用:真係想唔到,被派去7、8綫的小學。想盡力幫

原帖由 kkh2014 於 14-06-14 發表
真係想唔到,被派去7、8綫的小學。想盡力幫呀女,可以做到的,實在有限,小小年紀,咁大競爭,想起都心痛, ...
我的小孩子都被派去第9位的小學。
但我們反而用平常心去面對這個結果。

第一志願學校係間谷的小學,亞仔很喜歡這間小學,我們都去叩門,但只是想盡力去做,如果只要用負面想法,會影響小朋友。

大家努力。將來有很長的路要走呢。

作者: sissysze    時間: 14-6-15 13:18     標題: 回覆:小小感受

唔付出何來收獲,你唸下當你小朋友好happy 玩緊時,第二個係坐係度串緊生字,所以你揀咗先甜,人地揀先苦,係有原因架

作者: nillnill    時間: 14-6-15 14:06     標題: 回覆:catcc2000 的帖子

羨慕
叻仔

作者: sissysze    時間: 14-6-15 14:21     標題: 引用:羨慕 叻仔 +

原帖由 nillnill 於 14-06-15 發表
羨慕
叻仔
唔使羨慕人,個個下苦工都可做叻仔,睇下屋企肯放幾多時間比小朋友,甘細個,我相信一分耕耘,一分收穫重apply 度

作者: breadcheung    時間: 14-6-15 14:56

回覆 wendyaupooh 的帖子

從字面睇話小朋友有點太活躍而影響學習,我唔太覺好傷害小朋友自尊。會唔會好似樓上一位師姐咁講其實係面試時小朋友有一些小動作或行為個校長唔锺意呀?如果佢真係直戚其非,你可能重hurt。
作者: catcc2000    時間: 14-6-15 16:12     標題: 回覆:小小感受

其實要男仔坐定45分鐘真係好難

作者: superccc    時間: 14-6-15 16:57     標題: 引用:+本帖最後由+wendyaupooh+於+14-6-15+00:21

好過份的校長,什麼是有教無類?
唔入也吧,入到都要想清楚

作者: superccc    時間: 14-6-15 16:58     標題: 引用:其實要男仔坐定45分鐘真係好難 +

跟本面試制度對男孩子唔公平

作者: lativ    時間: 14-6-15 18:19

superccc 發表於 14-6-15 16:57
好過份的校長,什麼是有教無類?
唔入也吧,入到都要想清楚
名校不是單單教好學生,就能成為名校。其中一點好重要係勸退差學生,有位收好學生。
作者: jesswong1029    時間: 14-6-15 19:12

你們派到第7或第9都好過我,我原本唸住第10內算啦!
點知派到去最差果間,學校沒有校車,學校話主張我們自己接送,又其底年班。
迎新日校長又話為左小朋友大家庭温暖,所以學校沒有保課,沒有輔導班。叩門都見左4間,真的沒有想過連不是太出名的屋邨小學,入去用英文問小朋友。
我現時都唔知點算,人都就黎傻,一唸起就想哭。
作者: ChloeWoonMa    時間: 14-6-15 19:56     標題: 引用:你們派到第7或第9都好過我,我原本唸住第10

原帖由 jesswong1029 於 14-06-15 發表
點知派到去最差果間,學校沒有校車,學校話主張我們自 ...
你住邊區?

作者: superccc    時間: 14-6-15 19:57     標題: 引用:你們派到第7或第9都好過我,我原本唸住第10

原帖由 jesswong1029 於 14-06-15 發表
點知派到去最差果間,學校沒有校車,學校話主張我們自 ...
同情,你派了邊間?pm分享下

作者: jesswong1029    時間: 14-6-15 20:49

荃灣潮公
作者: 宏心    時間: 14-6-15 21:45

作者: iluvchun    時間: 14-6-16 20:14     標題: 引用:唔付出何來收獲,你唸下當你小朋友好happy+

原帖由 sissysze 於 14-06-15 發表
唔付出何來收獲,你唸下當你小朋友好happy 玩緊時,第二個係坐係度串緊生字,所以你揀咗先甜,人地揀先苦, ...
要三四歲既小朋友就咁辛苦,我寧願揀會尊重小朋友既學校。有些小學叩門都唔會考好難既學術和串字,只係大部份家長都覺得小朋友唔谷唔得,一窩蜂去報一線小學

作者: sissysze    時間: 14-6-16 20:25     標題: 引用:Quote:原帖由+sissysze+於+14-06-15+發表唔

原帖由 iluvchun 於 14-06-16 發表
要三四歲既小朋友就咁辛苦,我寧願揀會尊重小朋友既學校。有些小學叩門都唔會考好難既學術和串字,只係大部 ...
各人有各人嘅選擇,甲之熊掌,乙之呸霜,長路漫漫,大家都唔知將來呢一個先甜定先苦嘅決定對小朋友影響有幾大 .......

作者: jy0022    時間: 14-6-16 22:58     標題: 引用:Quote:原帖由+iluvchun+於+14-06-16+發表要

原帖由 sissysze 於 14-06-16 發表
各人有各人嘅選擇,甲之熊掌,乙之呸霜,長路漫漫,大家都唔知將來呢一個先甜定先苦嘅決定對小朋友影響有幾 ...
同意!!!

作者: jy0022    時間: 14-6-16 22:59     標題: 引用:其實要男仔坐定45分鐘真係好難 +

唔好話男仔,女仔都未必得!!

作者: woodstockada    時間: 14-6-17 19:24

ha8mo 發表於 14-6-14 16:04
可否開奧數學校名?
我意思係扣門面試小朋友被問類似奧數嘅問題。

作者: wagi    時間: 14-6-17 20:53     標題: 引用:所以見到啲派得好的人都仲去叩,真係好想見

原帖由 jy0022 於 14-06-14 發表

作者: nillnill    時間: 14-6-17 21:40     標題: 引用:Quote:原帖由+jy0022+於+14-06-14+發表所以

原帖由 wagi 於 14-06-17 發表
絕對認同

作者: ha8mo    時間: 14-6-17 23:36

作者: 2LittleMonkey    時間: 14-6-17 23:52     標題: 回覆:jesswong1029 的帖子

我個小朋友都比D一線尾, 二線頭既學校用普通話問佢: 1.你叫什麼名字? 2. 你今年幾歲? 3. 你家住在那裏? 呢3條我個小朋友都有用普通話答番佢, 但係佢都係唔滿足, 叫我小朋友用普通話介紹吓自已 ... 小朋友無言以對!

作者: catcc2000    時間: 14-6-18 00:21     標題: 回覆:2LittleMonkey 的帖子

我見工用普通話介紹自己都死啦,何况5歲細路,佢條問題明益厚多士

作者: nillnill    時間: 14-6-18 00:36     標題: 回覆:catcc2000 的帖子

見沙田崇真。之前只係叫小朋友自己選圖書,然後面試講故事。我小朋友對中文較有信心,便選中文書。點知入去面試,要我小朋友用普通話講本故事書。我小朋友當然做不到。與其說學校重厚多士,其實是中了普教中的毒。個人而言當然反對普教中,但作為家長,叩門學位在前,實在只有跪低。

作者: 麥兜MaMa    時間: 14-6-18 09:43

甘恐怖
作者: 麥兜MaMa    時間: 14-6-18 09:44

比我仔一定答"不知道"...佢講得最準呢句話
作者: MVH    時間: 14-6-18 17:53

回覆 宏心 的帖子

其實點解只著重一線先係好學校, 有好多2線學校都努力緊, 都唔差呀, 反而仲會更有心去教學tim.
一線ge學校都收晒d叻人, 又只會去催谷, 令學校更勁, 但有幾多人聽到一線學校comment係好有愛心, 好有heart, 對一d成績未必追到ge會更用心去幫?

又有幾多會好重視品格? 當然對升中會有保證, 但入讀名校付出的代價係咪個個小朋友都ok?

我身邊有d朋友, 一早已target入一線名校, 佢個仔一至日都要學野, 學術, 體育, 音樂樣樣都有, 冇錯, 佢個仔係高幾班, 但小朋友會開心嗎? 可能有d小朋友ok ge, 但如有得選擇, 我相信小朋友會選擇抖下law~~

大定去叩門時不妨試埋2線學校呀, 好過去到邊境, 咁對小朋友就真係好大影響啦

p.s. 睇得多post ge小小感受

作者: sissysze    時間: 14-6-18 18:13     標題: 回覆:小小感受

點解個個想入一線,咪因為通常讀書風氣會好啲,peer group influence 好緊要架。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5