教育王國

標題: 小學生, 父母會訂什麼雜誌俾仔女睇 ?? [打印本頁]

作者: 小時了了    時間: 14-6-12 11:22     標題: 小學生, 父母會訂什麼雜誌俾仔女睇 ??

我講先.

中文
1) 小小紅蘋果 (小一訂)
2) 紅蘋果 (小二訂)
3) 木棉樹 (小三訂) (應該會繼續訂)
4) 國語日報 (小三訂暑假 3 個月)

科學
1) 兒童的科學 (教材版) (小三訂) (應該會繼續訂)
2) 未來兒童 (小四)

數學
資優數學與科技 (小三訂) (應該會繼續訂)

常識, 消閑
1) i Happy (小一 & 小二 訂)
2) 良友之聲 (小一 & 小二 訂)
3) 樂鋒報 (小一 & 小二 訂)

基督教屬靈
奇異恩典 (小二 & 三訂) (應該會繼續訂)

報紙
星島 (中文) (小一訂)
Standard (英文) (小一訂)

訂咁多樣, 阿囡最浪費係報紙, 英文報紙從無睇一眼, 中文報紙都好啲, 都有剪報紙做功課. 後期佢報紙都無帶回家, 直接俾咗補習社老師賣. 激鬼氣, 同阿囡講以後唔會再買報紙俾佢.

作者: little_yolky    時間: 14-6-12 11:37

小時了了 發表於 14-6-12 11:22
我講先.

中文
你阿囡都好忙喎。你到底有幾多個, 點解小一至小三都有。

我囡囡小一, 我只訂了紅蘋果同Story box俾佢。Story box妹妹睇得仲多過佢。因為星島報紙暑假開始轉電子版, 我唔想佢睇壞眼, 所以無訂, 其實都好想訂。Standard係咪有兒童版? OK嗎? 係咪一定要經學校訂?

作者: 小時了了    時間: 14-6-12 11:40

little_yolky 發表於 14-6-12 11:37

我囡囡小一, 我只訂了紅蘋果同Story box ...

哈! 我只得一個囡, 依家讀小三, 我寫埋之前佢小一 & 小二訂閱的雜誌而然.
作者: little_yolky    時間: 14-6-12 11:43

小時了了 發表於 14-6-12 11:40
哈! 我只得一個囡, 依家讀小三, 我寫埋之前佢小一 & 小二訂閱的雜誌而然.  ...
小三時我都打算幫佢訂木綿樹, 好似幾好咁。你意見如果小二有無可能睇得明?

作者: 小時了了    時間: 14-6-12 11:44

little_yolky 發表於 14-6-12 11:37

我囡囡小一, 我只訂了紅蘋果同Story box ...

Standard 係有 "學校" 版, 都係講學生呀, 學校野咁, 2年前了, 阿囡之後又無帶返屋企, 都唔係好記得, 但最記得好少紙.
作者: Biscaya    時間: 14-6-12 11:52

作者: 小時了了    時間: 14-6-12 11:53

little_yolky 發表於 14-6-12 11:43
小三時我都打算幫佢訂木綿樹, 好似幾好咁。你意見如果小二有無可能睇得明?
...

講真, 阿囡好鍾意睇小小紅蘋果 (因為有CD 聽故事, 佢小一時每晚就係聽住呢啲故事瞓覺, 所以佢一直的中文聆聽都好好), 同埋紅蘋果. 去年開學時要佢轉睇木棉樹, 佢強烈反對的. 但係我睇到木棉樹介紹係 "兒童文學", 係我強權下訂閱咗.

既然木棉樹係"兒童文學", 當然同紅蘋果好唔同. 比較紅蘋果, 木棉樹啲散文長啲, 又有新詩. 而紅蘋果故事多啲. 小二睇新詩, 妳覺得妳仔女是否有興趣?

作者: 小時了了    時間: 14-6-12 11:57

Biscaya 發表於 14-6-12 11:52

好似幾好, 什麼來的? 請賜教
作者: little_yolky    時間: 14-6-12 12:06

小時了了 發表於 14-6-12 11:53
講真, 阿囡好鍾意睇小小紅蘋果 (因為有CD 聽故事, 佢小一時每晚就係聽住呢啲故事瞓覺, 所以佢一直的中文聆 ...
佢無睇新詩喎, 不過會睇西遊記、紅樓夢兒童版, 同埋朱自清散文, 仲有林良爺爺, 同現代作家的兒童散文。新詩無試過。會唔會好悶呢。

作者: Biscaya    時間: 14-6-12 12:18

Daily 7 是一份英文兒童日報,內容包羅萬有,深入淺出。透過閱讀刋物中有趣味的內容和參與遊戲得到課本外的知識,學習思考、常識、數學及英語。

作者: chunbb2    時間: 14-6-12 13:01     標題: 回覆:little_yolky 的帖子

請問邊度有西遊記、紅樓夢兒童版?

作者: Biscaya    時間: 14-6-12 13:07

回覆 chunbb2 的帖子

精英出版社(兒童文字版)及小樹苗出版社(插圖版)。中華書局有售

作者: 小曳人    時間: 14-6-12 13:36

我個仔淨係鍾意兒童的科學,K2開始訂
其他嘅~ 都無乜癮睇,係有時望下明報星期4登嘅word puzzle
想請教 資優數學與科技 係點架?
作者: vincat    時間: 14-6-12 14:07

Highlights magazine, Standard & posties (SCMP)

阿女話2份報紙POSTIES好睇D
作者: silvia_ng    時間: 14-6-12 14:16

我地訂SCMP, 明報, 同埋NATIONAL GEOGRAPHIC。上年有訂一本叫SCIENCE唔知乜鬼既, 今年冇訂。訂書都係去書展買囉。

作者: 小時了了    時間: 14-6-12 14:31

小曳人 發表於 14-6-12 13:36
我個仔淨係鍾意兒童的科學,K2開始訂
其他嘅~ 都無乜癮睇,係有時望下明報星期4登嘅word puzzle
想請教 資 ...
"資優數學與科技" http://www.great-expect.com/productdetail.asp?ptid=4&pid=10288

訂購雜誌時表格介紹適合小X (唔記得小三定小四) 至初中的. 雜誌用好多漫畫同埋公仔講數學原理. 因為年齡層比較闊, 有小學數學, 亦有中學數學.

去年學期初訂時, 阿囡又係唔係好鍾意睇, 因為覺得有啲唔明(因為有啲篇幅係初中數學原理), 於是我同佢一齊睇漫畫, 一齊玩一啲 "小學雞"數學, 慢慢佢先至追裏面啲漫畫故事睇.

作者: 小時了了    時間: 14-6-12 14:43

vincat 發表於 14-6-12 14:07
Highlights magazine, Standard & posties (SCMP)

阿女話2份報紙POSTIES好睇D

Highlights Magazine ?https://store.highlights.com/highlights-magazines-for-kids

學校訂? 書展訂? 好唔好睇? 適合幾多歲?多謝賜教

作者: 300000    時間: 14-6-12 14:53     標題: 回覆:小學生, 父母會訂什麼雜誌俾仔女睇 ??

我女都鍾意睇,佢話中文好好睇
-2) 紅蘋果
-5) 木棉樹

作者: 小時了了    時間: 14-6-12 14:55

Biscaya 發表於 14-6-12 12:18
Daily 7 是一份英文兒童日報,內容包羅萬有,深入淺出。透過閱讀刋物中有趣味的內容和參與遊戲得到課本外 ...

嘗試 search, 找不到, 請賜教在何處訂?
作者: joanthony    時間: 14-6-12 14:58     標題: 回覆:小學生, 父母會訂什麼雜誌俾仔女睇

作者: 小時了了    時間: 14-6-12 14:59

300000 發表於 14-6-12 14:53
我女都鍾意睇,佢話中文好好睇
-2) 紅蘋果
-5) 木棉樹

我自己個人愚見, 除咗睇書, 睇有益雜誌對小朋友學習都好有益. 所以我洗係阿囡身上最多錢及最捨得洗就係買書同埋雜誌.
作者: huba    時間: 14-6-12 15:50     標題: 回覆:小時了了 的帖子

National Geographic Kids

國語日報週刊

作者: vincat    時間: 14-6-12 15:55

回覆 小時了了 的帖子

我經商務訂, 之前係BK同人買左D二手, 阿女睇完好鍾意, 後來商務有, 所以訂左, 我睇過內容樣樣有D, 動物, 時事, 科學, 美術, 有D笑話, 遊戲咁........ 我個女好鍾意將D書返睇幾次, 所以都抵返 (因為一本差唔多都要HK$40)
我個女小四, 對佢無難度, 可能佢讀英小, 所以我都唔知幾多歲啱睇, 你可以去商務收銀處睇下, 佢應該每期都有個"版"係度俾人睇, 你參考下先訂, 同埋佢有FOR細D小朋友睇GA, 都係HIGHLIGHS, 你都可以去睇埋

作者: 小時了了    時間: 14-6-12 16:24

huba 發表於 14-6-12 15:50

國語日報週刊

可否介紹一下"國語日報週刊"? 在那處訂, 大約多少錢?

作者: 小時了了    時間: 14-6-12 16:31

huba 發表於 14-6-12 15:50

國語日報週刊

Search 國語日報週刊: https://www.facebook.com/MDNWEEKLY, 好似幾好喎, 台灣雜誌? 我最鍾意台灣書, 真係見識少, 唔知呢本好野雜誌. 點樣訂架? 講多啲本雜誌內容, 可以嗎?

作者: huba    時間: 14-6-12 16:47     標題: 引用:Quote:huba+發表於+14-6-12+15:50+National

原帖由 小時了了 於 14-06-12 發表
Search 國語日報週刊: https://www.facebook.com/MDNWEEKLY, 好似幾好喎, 台灣雜誌? 我最鍾意台灣書, 真係 ...

從以下帖子可看到有關資料:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2593243&extra=page%3D5&page=2

也可在國語日報網頁直接查看:

http://www.mdnkids.com/weekly/

作者: Biscaya    時間: 14-6-12 19:59

回覆 小時了了 的帖子

你可流覽http://kidsdailies.com 得知有關Daily 5 / 7 / 10資料

作者: apsm    時間: 14-6-12 23:13     標題: 引用:我仔P1時訂Daily+7,+後尾覺得淺得滯就轉左D

作者: anitawong21    時間: 14-6-13 01:41

資優數學與科技
資優中文
兒童的科學 (教材版)
小小科學家
科學少年
兒童快報

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 14-6-13 08:25     標題: 引用:+本帖最後由+小時了了+於+14-6-12+11:32+編

原帖由 小時了了 於 14-06-12 發表

我講先.
红蘋果,木棉樹,數學與科技,兒童的科學,資優中文都有訂過,街亦會買好多書,由喜洋洋到老夫子,四字成語,漫畫………… 唔同年紀就會唔同架啦,冇乜所謂,最緊要小朋友有興趣,我仔小四好鍾意睇書,所以中文好好,最近仲拎左呀哥中學本三國睇到津津有味。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 14-6-13 08:32     標題: 回覆:小學生, 父母會訂什麼雜誌俾仔女睇

漏左講我亦推介你小朋友睇資優中文,呢本書其實幾有趣,你可以去ok買本睇吓。

作者: joanthony    時間: 14-6-13 08:34     標題: 引用:Quote:原帖由+joanthony+於+14-06-12+發表

作者: yschou18    時間: 14-6-13 09:33

作者: i_am_smart_bb    時間: 14-6-13 09:38     標題: 回覆:小學生, 父母會訂什麼雜誌俾仔女睇

我成日都想訂,但又怕無時間睇

作者: 王家爸爸    時間: 14-6-13 09:39

小時了了 發表於 14-6-12 11:22
我講先.

中文

小一訂 Standard? Junior Standard 定系 Student Standard?
會唔會 Goodies 或 Smarties 更合適?

作者: yschou18    時間: 14-6-13 09:41

作者: 小時了了    時間: 14-6-13 09:42

little_yolky 發表於 14-6-12 12:06
佢無睇新詩喎, 不過會睇西遊記、紅樓夢兒童版, 同埋朱自清散文, 仲有林良爺爺, 同現代作家的兒童散文。新詩 ...

尋晚返屋企認真睇吓呢兩本書的分別:

紅蘋果: 似繪本故事書, 說故事強

木棉樹: 無繪本故事, 只有短篇散文故事. 此外, 有好多篇幅係俾學生投稿, 投稿有續寫故事及畫畫. 而新詩好似唔係期期有. 另外, 會有漫畫故事.

妳不如係書展睇吓有無過期雜誌賣, 如果有買少少返去睇吓阿囡鍾唔鍾意. 如果鍾意, 九月開學時才開始訂閱.

http://hkbookfair.hktdc.com/tc/About_Exhibitors_Detail.aspx?yr=2014&sn=13&id=00206785

參展商名稱: 木棉樹出版社

類別: 兒童天地

網址: http://www.cottontree.com.hk

書展攤位: 3D-B30

作者: yschou18    時間: 14-6-13 09:44

作者: 小時了了    時間: 14-6-13 09:45

yschou18 發表於 14-6-13 09:33
我有三個兒子(小的快出生了,大的P3,二兒子K2)
我訂了
中文

真心查問, 台灣 - 未來少年點訂? 因為之前我係台灣網上買10本小天下書, 書有夾未來少年的單張, 但只限台灣自己去 7-11 取.
作者: yschou18    時間: 14-6-13 09:46

作者: 小時了了    時間: 14-6-13 09:48

王家爸爸 發表於 14-6-13 09:39
小一訂 Standard? Junior Standard 定系 Student Standard?
   會沒有會 Goodies 或 Smarties 更合適?

其實我都唔係好記得係咩來的, 只係記得經學校訂咗英文報紙, 而阿囡又無睇俾人賣
作者: 小時了了    時間: 14-6-13 09:50

洋蔥頭媽咪 發表於 14-6-13 08:32
漏左講我亦推介你小朋友睇資優中文,呢本書其實幾有趣,你可以去ok買本睇吓。

...

謝, 找尋吓睇睇先
作者: 小時了了    時間: 14-6-13 09:53

i_am_smart_bb 發表於 14-6-13 09:38
我成日都想訂,但又怕無時間睇

小朋友有興趣, 唔會無時間睇, 好快睇完的. 只怕無興趣, 你要諗方法鼓勵佢睇先至浪費時間
作者: 小時了了    時間: 14-6-13 10:34

小時了了 發表於 14-6-13 09:45
真心查問, 台灣 - 未來少年點訂? 因為之前我係台灣網上買10本小天下書, 書有夾未來少年的單張, 但只限台灣 ...

今年書展我好忙. 原本計劃去 "兒童天地" 同埋 "台灣展館" 買英文Audio 書及台灣書, 依家要睇埋雜誌先至得

http://www.subseasy.com.hk/

參展商名稱: 專業訂閱服務有限公司

類別: 兒童天地

網址: http://www.subseasy.com.hk

書展攤位: 3D-D32

類別: 綜合書刊館

網址: http://www.subseasy.com.hk

書展攤位: 1C-D32

類別: 音像及文儀用品館

書展攤位: 3G-A34

作者: IloveJJ    時間: 14-6-13 11:05     標題: 引用:+本帖最後由+小時了了+於+14-6-13+09:46+編

作者: edutm    時間: 14-6-13 12:19     標題: 回覆:小學生, 父母會訂什麼雜誌俾仔女睇

大家有訂小跳豆嗎?我女好鍾意,依家係圖書館借來看。唔知訂唔訂,成四十蚊一本

作者: apsm    時間: 14-6-13 13:35     標題: 引用:Quote:原帖由+apsm+於+14-06-12+發表題外話

作者: yschou18    時間: 14-6-13 16:55

作者: apsm    時間: 14-6-13 17:42     標題: 引用:Quote:原帖由+apsm+於+14-06-12+發表題外話

作者: 小時了了    時間: 14-6-13 17:55

yschou18 發表於 14-6-13 16:55

Thanks a lot! 但我諗會係書展時睇睇, 如果有過期的雜誌買回來俾阿囡睇吓先.
作者: joanthony    時間: 14-6-13 18:36     標題: 引用:Quote:原帖由+joanthony+於+14-06-13+發表

作者: apsm    時間: 14-6-13 18:38     標題: 引用:Quote:王家爸爸+發表於+14-6-13+09:39+小一

作者: joanthony    時間: 14-6-13 20:46     標題: 引用:Quote:原帖由+小時了了+於+14-06-13+發表其

作者: apsm    時間: 14-6-13 22:07

作者: joanthony    時間: 14-6-13 22:43     標題: 引用:Quote:joanthony+發表於+14-6-13+20:46+Yes

作者: 小時了了    時間: 14-6-14 14:09

huba 發表於 14-6-12 16:47
從以下帖子可看到有關資料:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2593243&extra=p ...

衷心感謝您的好介紹。 剛剛寄了電郵查詢,正等候回覆

網上試閱,感到內容好好
http://www.mdnkids.com/weekly/probation.html

網上試閱進階版
第189期
全球哈燒專題
交通革新 運輸工具狂想曲
登高者、自由艦 改變人類生活空間
合體飛機、膠囊列車 交通狂想激勵發明
比利時迎接貓熊嬌客

網上試初閱階版
第1000期

作者: huba    時間: 14-6-14 18:03     標題: 回覆:小時了了 的帖子

客氣了,我也是多得其他家長介紹才認識這週刋,感覺是一份用心編採的兒童刋物。

作者: little_yolky    時間: 14-6-16 09:43

小時了了 發表於 14-6-13 09:42
尋晚返屋企認真睇吓呢兩本書的分別:

紅蘋果: 似繪本故事書, 說故事強
唔該晒, 個攤位由3D去到B30, 都好大吓喎。好期待, 點解等極都未到7月。

作者: 小時了了    時間: 14-6-16 10:27

今年升小四 (九月時計劃訂閱的雜誌如下)

中文

木棉樹

科學

兒童的科學 (教材版)

數學

資優數學與科技

基督教屬靈

奇異恩典

自己思想正在激烈掙扎中是否訂閱, 因為又要洗多一筆錢啊,好赤,好融吓.如果訂,會keep 住訂,即是每年都要洗這筆錢, 並唔係一次性消費啊! )

台灣 - 國語日報週刊 (進階版) (我了解阿囡一定好鍾意睇)

台灣--未來少年 (我了解阿囡一定好鍾意睇)
台灣--小牛頓 (我了解阿囡一定好鍾意睇)

DAILY 10 (又擔心阿囡唔睇, 當廢紙賣!)

真係好苦惱??????

作者: 小時了了    時間: 14-6-16 10:32

vincat 發表於 14-6-12 15:55
回覆 小時了了 的帖子

我經商務訂, 之前係BK同人買左D二手, 阿女睇完好鍾意, 後來商務有, 所以訂左, 我睇 ...

找過上水商務, 不見這雜誌. 7月行書展, 再睇吓訂雜誌攤位有無這本先再考慮了.

Anyway, thank a lot!

作者: 小時了了    時間: 14-6-16 10:44

小時了了 發表於 14-6-14 14:09
衷心感謝您的好介紹。 剛剛寄了電郵查詢,正等候回覆

網上試閱,感到內容好好 http://www.mdnkids.com/ ...

剛有電郵回覆:

台幣 2,100元
週刊一年50期

台幣 2,500元
週刊一年50期

台幣 2,400元 『初階版』週刊一年50期

台幣 2,790元 『進階版』週刊一年50期

台幣 1,200元
週刊半年25期

台幣 699元
初階版週刊三個月13期

台幣 699元 進階版週刊三個月13期

以我 5月網上買台灣小天下的書的匯率大約港幣 $3.8,  如果訂 "進階版週刊三個月13期", 大約是港幣 $183.4 (有13期, 每期 $14 - $15), 打散考慮又好似唔係好貴, 好無訂呢?????

作者: 小時了了    時間: 14-6-16 10:50

yschou18 發表於 14-6-13 09:41
未來少年
http://future.gkids.com.tw/index2.html
小牛頓

網上試閱
《未來少年》月刊 2014年6月號  http://future.gkids.com.tw/files/t1406.pdf
《未來少年》月刊 2014年5月號  http://future.gkids.com.tw/files/t1405.pdf
《未來少年》月刊 2011年1月號  http://future.gkids.com.tw/files/t1101.pdf

好似真係幾好睇, 唉! 好煩! 訂唔訂好呢?????

作者: joanthony    時間: 14-6-16 11:22     標題: 引用:Quote:小時了了+發表於+14-6-14+14:09+衷心

作者: 小時了了    時間: 14-6-16 11:29

joanthony 發表於 14-6-16 11:22
我都會訂
想參考吓, 您會訂幾多期?

作者: 小時了了    時間: 14-6-16 12:21

huba 發表於 14-6-14 18:03
客氣了,我也是多得其他家長介紹才認識這週刋,感覺是一份用心編採的兒童刋物。

...
剛才再入去您個帖睇 http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2593243&extra=page%3D5&page=4

原來有"港澳區訂閱表格". 剛才出版社電郵回覆原來唔係"港澳區", 我都覺得奇怪, 無郵費價錢嘅? 我再電郵問佢了. 考慮咗一個早上, 我決定訂了. 再一次多謝您好介紹

作者: huba    時間: 14-6-16 12:35

小時了了 發表於 14-6-16 10:44
剛有電郵回覆:
It seems the prices have been raised this year.

Below please see last year's pricing info.:

國語日報初階版週刊一年 1999+郵資880=2879

國語日報進階版週刊一年 1999+郵資880=2879

The one year postage for delivery to HK was NTD880 last year.

作者: huba    時間: 14-6-16 12:39

小時了了 發表於 14-6-16 10:50
網上試閱
《未來少年》月刊 2014年6月號  http://future.gkids.com.tw/files/t1406.pdf
《未來少年》月刊  ...
Just a gentle reminder for subscribing too many magazines. After all, it's a matter of balance and time management.

作者: awah112    時間: 14-6-16 12:50

作者: 小時了了    時間: 14-6-16 12:52

huba 發表於 14-6-16 12:39
Just a gentle reminder for subscribing too many magazines. After all, it's a matter of balance and t ...

Thanks for your kind reminder. Let me "clam down" and "breath deeply" now!

You know, when you see some valuable and attractive things, it is very difficult for female to stop shopping!! Ha! Ha!

作者: huba    時間: 14-6-16 13:02

小時了了 發表於 14-6-16 12:52
Thanks for your kind reminder. Let me "cool down" and "breath deeply" now!

(Man can be shopaholic too. )

Among my child's favourite periodicals, some can be found in public libraries and I intentionally exclude a few of them from the order list. This will be a drive for my child to visit public library regularly.

作者: Isaacmommy    時間: 14-6-16 13:42     標題: 回覆:huba 的帖子

書展訂末來少年可能有折。國語日報可試訂幾個月睇吓先。我的小朋友對國語日報興趣不大,反而經學校訂星島就真係有日日睇, 所以新學年都繼續訂星島!

作者: HaYi    時間: 14-6-16 13:42

P1都有訂過7 同英報之類, 不過佢睇一眼, 好浪費, 我情願佢睇下免費報, 不過是中文, 雜誌就小科學家, 佢真係會睇, 哩個幾好. 不過P3可能都會再訂番一英報學下新聞常識的英文.
作者: vincat    時間: 14-6-16 14:52

回覆 小時了了 的帖子

SORRY! 我是在尖沙咀看到的
作者: IloveJJ    時間: 14-6-16 19:11     標題: 引用:+本帖最後由+小時了了+於+14-6-13+09:25+編

作者: 小時了了    時間: 14-6-16 21:52

IloveJJ 發表於 14-6-16 19:11
想請教下,如果小二訂小小紅蘋果,又會太幼稚嗎?

"小二訂小小紅蘋果,會太幼稚", 我覺得 it depends 家長要求!!!

我上兩個星期全部將舊雜誌由書櫃取出來預備掉, 想騰空書架準備7月書展掃貨,阿囡呢排愛不釋手狂翻睇這些舊雜誌,佢都好想再訂返小小紅蘋果及紅蘋果,因為呢啲雜誌故事性好強,但我真係想佢睇多啲散文及短篇小說,因為高小的中文作文要寫好多字的啊!

作者: Obiepapa    時間: 14-6-16 21:57     標題: 回覆:小學生, 父母會訂什麼雜誌俾仔女睇 ??

睇頭條新聞和虎報,免費

作者: 小時了了    時間: 14-6-16 23:26

Isaacmommy 發表於 14-6-16 13:42
書展訂末來少年可能有折。國語日報可試訂幾個月睇吓先。我的小朋友對國語日報興趣不大,反而經學校訂星島就 ...

我見您係帖提到去年成功訂閱, right?

多謝大家意見,我諗我會訂3個月試吓睇。

出版社更正電郵回覆如下:

訂閱類別:

國語日報初階版週刊三個月 699 +郵資220=919NT$)

國語日報進階版週刊三個月 699 +郵資220=919NT$)

國語日報                    三個月 900 +郵資1170=2070NT$)

作者: huba    時間: 14-6-17 00:12     標題: 引用:+本帖最後由+小時了了+於+14-6-16+23:28+編

原帖由 小時了了 於 14-06-16 發表
fyi. 如果你訂的是初階版但孩子看過後覺得太幼稚的話,可以中途向國語日報提出轉為進階版。

作者: momama    時間: 14-6-17 07:26     標題: 引用:Quote:原帖由+小時了了+於+14-06-12+發表本

原帖由 IloveJJ 於 14-06-16 發表
想請教下,如果小二訂小小紅蘋果,又會太幼稚嗎?
小小紅蘋果係K1~3訂,小學應訂紅蘋果。但若幼稚園時冇訂小小,就好似樓主咁,小一訂小小,小二訂紅蘋果。我兩個女相隔三年,現P3及K3,即係訂咗小小六年,紅蘋果三年,大女就兩本都睇,佢話P3想訂木棉樹,咁阿妹就訂紅蘋果。另外有兒童的科學、posties。

作者: momama    時間: 14-6-17 07:27     標題: 回覆:小學生, 父母會訂什麼雜誌俾仔女睇 ??

係P4想訂木棉樹,咁阿妹就訂紅蘋果

作者: IloveJJ    時間: 14-6-17 10:05     標題: 引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+14-06-16+發表想

作者: 小時了了    時間: 14-6-17 10:21

IloveJJ 發表於 14-6-17 10:05
我兩個仔係一個升小二,一個升k2,未訂過,想下年訂小小紅蘋果,我未睇過小小,但响圖書館睇咗紅蘋果,見佢 ...

Pls check PM
作者: hoihoima    時間: 14-6-17 13:18

回覆 小時了了 的帖子

我仔一、二年級睇紅蘋果、Adventure BoxYoung Scientist。三年級打算訂Discovery Box、資優數學與科技。

作者: hoihoima    時間: 14-6-17 13:20

回覆 hoihoima 的帖子

我仔一年級時有訂報紙,不過搞到書包太重。後來我就每天取免費報紙就算了。

作者: momama    時間: 14-6-17 13:49     標題: 引用:Quote:原帖由+momama+於+14-06-17+發表小小

原帖由 IloveJJ 於 14-06-17 發表
我兩個仔係一個升小二,一個升k2,未訂過,想下年訂小小紅蘋果,我未睇過小小,但响圖書館睇咗紅蘋果,見佢 ...
俾大仔睇吓木綿樹,問佢鍾意否。其實我今年4x仲有睇緊漫畫,所以我唔會局限佢地。睇老夫子學四字詞語仲好呀

作者: little_yolky    時間: 14-6-17 16:02

小時了了 發表於 14-6-16 21:52
"小二訂小小紅蘋果,會太幼稚", 我覺得 it depends 家長要求!!!

我上兩個星期全部將舊雜誌由書 ...
忍唔住上咗教協買咗本木棉樹, 真係好深喎, 阿囡升P2可能太進取了, 都係訂返紅蘋果。

最搞笑本雜誌係爸爸幫忙買, 佢同我講, 啲投稿由1C至5C都有, 應該啱阿囡。我心中納悶, 小一投稿咁勁, 乜嘢神童嚟。於是我睇下, 原來人哋1C果位係中一生, 你話係咪俾C6激死

作者: 小時了了    時間: 14-6-17 16:20

little_yolky 發表於 14-6-17 16:02
忍唔住上咗教協買咗本木棉樹, 真係好深喎, 阿囡升P2可能太進取了, 都係訂返紅蘋果。

最搞笑本雜誌係爸爸幫 ...

妳老公好攪笑呀, 1C 中一以為係小一, 我係公司真係笑咗出聲!

而我今朝落咗疊了, 訂國語日報進階版週刊三個月 699 +郵資220=919NT$),小小地俾阿囡試吓睇

其他雜誌, 經網友好言提醒而我亦冷靜落來, 都係去圖書館同埋7月書展時睇吓先, 如有過期雜誌, 到時買小小睇吓.

作者: momama    時間: 14-6-17 16:25     標題: 回覆:小學生, 父母會訂什麼雜誌俾仔女睇 ??

學校嘅圖書館都可能有呢啲常見雜誌,叫小朋友睇吓鍾意邊本。阿女小一時話木綿樹太深,而家覺得程度啱咪可以轉囉。

作者: 小時了了    時間: 14-6-24 11:47

huba 發表於 14-6-16 12:35
It seems the prices have been raised this year.

Below please see last year's pricing info.:

訂閱的台灣國語日報週刊 (進階版) 尋日收到了, 我自己覺得內容真係唔錯, 幾好, 文章好有台灣書面語風格(因為我有買開台灣小天下出版社的書俾阿囡睇). 而日報週刊有一個專欄作者林哲璋,阿囡好鍾意睇呢個作者"用點心學校" & "不偷懶小學"系列的書啊! 可能阿囡習慣睇書, 少睇報紙, 故佢好快睇完.

惟一我覺得週刊不同之處係紙張篇幅略微少了一點.  其他雜誌係月刊,所以紙張厚些,而國語日報週刊週刊,故紙張薄了些.
作者: huba    時間: 14-6-24 21:43     標題: 引用:Quote:huba+發表於+14-6-16+12:35+It+seems

原帖由 小時了了 於 14-06-24 發表
訂閱的台灣國語日報週刊 (進階版) 尋日收到了, 我自己覺得內容真係唔錯, 幾好, 文章好有台灣書面語風格(因 ...
雖然內容不錯,經過整整一年的訂閱後,阿仔已表示不想續訂,但同時他也要求保留這一整年的舊刋,以備翻閱。

另外,他也表示不想續訂木棉樹,剩下的中文期刋就只有紅蘋果及資優數學與科技。

作者: 陳莎莎    時間: 14-6-24 21:48

回覆 小時了了 的帖子

請問 小小紅蘋果同紅蘋果係唔係唔同架, 同埋可以去邊道訂呀? Thanks!
作者: 小時了了    時間: 14-6-25 12:10

等唔切書展, send 了 e-mail 問 台灣小天下出版社 Cathy,  電郵回覆, 叫我7月書展才訂閱 "未來少年", 出版社會係"兒童天地" 的 "新雅"/"小樹苗"/"南亞"/"讀書人"呢幾間攤位一齊展銷 (無自己獨立攤位).

又係要等書展. 都好, 可以到時格價 1) 專業訂閱服務有限公司 或 2) 小天下 訂閱平啲!

作者: 小時了了    時間: 14-6-25 12:22

陳莎莎 發表於 14-6-24 21:48
回覆 小時了了 的帖子

請問 小小紅蘋果同紅蘋果係唔係唔同架, 同埋可以去邊道訂呀? Thanks! ...
3 個方法訂閱, 1) 直接找出版社; 2) 7月書展 ; 3) 9月時小學開學, 經學校訂

1) 芥子園出版社有限公司網址: http://www.bayard.com.hk/ch

2) 2014年會展:
http://hkbookfair.hktdc.com/tc/About_Exhibitors_Detail.aspx?yr=2014&sn=13&id=00209007

參展商名稱

芥子園出版社有限公司

類別

兒童天地

網址

http://www.bayard.com.hk

書展攤位

3D-A38

作者: chloeyiyi    時間: 14-6-25 12:42

已訂小小紅蘋果,storybox with cds, 望快D收到及多謝大家分享
作者: 陳莎莎    時間: 14-6-25 12:44

回覆 小時了了 的帖子

唔該曬呀!!
作者: chloeyiyi    時間: 14-6-29 17:31

請問在芥子園訂了雜誌,通常幾耐會收到呢?有無人知丫?
作者: 小時了了    時間: 14-6-30 06:01

chloeyiyi 發表於 14-6-29 17:31
請問在芥子園訂了雜誌,通常幾耐會收到呢?有無人知丫?

可以打電話出版社問: http://www.bayard.com.hk/ch/contact/information

作者: chloeyiyi    時間: 14-6-30 09:40

小時了了 發表於 14-6-30 06:01
可以打電話出版社問: http://www.bayard.com.hk/ch/contact/information
哈哈,唔該曬:
作者: ivytam11    時間: 14-6-30 20:01     標題: 回覆:小學生, 父母會訂什麼雜誌俾仔女睇

唔訂雜誌,睇報紙,學得最廣最真實

作者: 貓MIMI    時間: 14-7-3 18:40     標題: 回覆:小學生, 父母會訂什麼雜誌俾仔女睇

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5