教育王國

標題: 高主敎pm vs 根德園am [打印本頁]

作者: margkwan    時間: 14-6-10 23:44     標題: 高主敎pm vs 根德園am

一淺一深
一間半龍, 一間冇backup
有弟弟跟尾
(家住九龍區, 會考慮搬家)
您們會選哪?
作者: babycute2009    時間: 14-6-10 23:50

邊間淺?
好似2間都深
作者: margkwan    時間: 14-6-11 00:38

聽說RC 程度較淺, 但有backup感覺定d
作者: evil    時間: 14-6-11 03:26     標題: 回覆:高主敎pm vs 根德園am

RC是深。當然RC。

作者: macmate    時間: 14-6-11 04:55     標題: 回覆:高主敎pm vs 根德園am

RC,更何況有細佬

作者: Ballack2012    時間: 14-6-11 05:58     標題: 引用:一淺一深一間半龍,+一間冇backup有弟弟跟尾

作者: margkwan    時間: 14-6-11 07:47

回覆 Ballack2012 的帖子

THX
作者: margkwan    時間: 14-6-11 07:50

回覆 macmate 的帖子

THX
作者: margkwan    時間: 14-6-11 07:51

回覆 evil 的帖子

Thx!! Heard KV is harder
作者: HMHG    時間: 14-6-11 09:35

若你心儀高主教小學, 就選高主教幼稚園, 至少它是半龍。
作者: HauMiranda    時間: 14-6-11 10:05     標題: 回覆:HMHG 的帖子

同意,如果高主教小學第時收你小朋友而你係會讀既,就揀高幼,至少有一半機會。宜家小朋友幾叻都好,都好難爭學位。買個保險最重要。

作者: margkwan    時間: 14-6-11 10:14

回覆 HauMiranda 的帖子

絕對同意和謝謝大家寶貴意見!!
搵屋搬之前...好想聽取大家意見!!
搬屋對我嚟講都係一個大工程😅
作者: margkwan    時間: 14-6-11 10:14

回覆 HMHG 的帖子

thx
作者: manyjennifer    時間: 14-6-11 10:18     標題: 回覆:高主敎pm vs 根德園am

RC for sure, 快d加入我們fb gp啦,我都因為RC搬左屋啦,我個人覺得好值得

作者: Jane1983    時間: 14-6-11 10:30

上面好多位都講得好啱,不過前提係你要鍾意高小。

名幼當然有人考到好學校,但只得麻麻地甚至無offer的都有吾少。
作者: margkwan    時間: 14-6-11 15:00

回覆 manyjennifer 的帖子

Good;)) Thx for info sharing !!
I m not alone

作者: margkwan    時間: 14-6-11 15:05

回覆 Jane1983 的帖子

Thx Jane
Both KV & RC are v good schools (gave up SC for KV)
I heard only 70% will go directly to Ramondi primary
I feel ok (因半隻腳入咗, 有安全感!! 都不需入太勁學校,大家辛苦, 中上已經好滿意但車程遠, 難找校車又是另一問題 or move home ) but still big competition b/w classmates...nowadays 間間都要自己谷!!

作者: Ryan_baba    時間: 14-6-11 15:14

margkwan 發表於 14-6-11 15:05

I heard only 70% will go directly to Ramondi primary

I am sure the figure is incorrect.
作者: margkwan    時間: 14-6-11 15:20

回覆 Ryan_baba 的帖子

yes, that was my frd told me...pls correct me , thanks!!

作者: evil    時間: 14-6-11 15:23     標題: 回覆:高主敎pm vs 根德園am

其實住新界區也有讀高幼

作者: Ballack2012    時間: 14-6-11 15:25     標題: 引用:Quote:margkwan+發表於+14-6-11+15:05+回覆

作者: margkwan    時間: 14-6-11 15:43

Oh!! thanks 4 your info:))50%...still big competition b/w classmates

作者: margkwan    時間: 14-6-11 16:18

有冇人知RC英文如何? 我知KV一定要出去補亦唔mind;))
若果得50%+RC課程較淺...is it still worth to go?!
如果K1-3 在KV 打好底, 將來再apply RC 或其他好學校

您們的看法如何?! 謝謝

作者: Ballack2012    時間: 14-6-11 16:39     標題: 引用:有冇人知RC英文如何?+我知KV一定要出去補亦

作者: iansung    時間: 14-6-11 16:43     標題: 回覆:高主敎pm vs 根德園am

校長好似冇講50%升高小,只喺講爭取70個小一位,而往後再同高小爭取多些小一位。若放棄高小個位,我估很多人會補上。

作者: bbcarrot    時間: 14-6-11 16:47     標題: 回覆:高主敎pm vs 根德園am

50%升高小其實好好,因為有部分高幼生考到更好直資、私小,或有好好的津校offer(計分制入的)所以放棄升讀高小,計埋佢哋,高幼畢業生的升小成績真的很理想

作者: margkwan    時間: 14-6-11 17:28

Thx
作者: margkwan    時間: 14-6-11 17:29

回覆 iansung 的帖子

Thx 4 your detailed info:)) much apreciated
作者: margkwan    時間: 14-6-11 17:30

回覆 bbcarrot 的帖子

Thx 4 your detailed info:)) much apreciated
作者: margkwan    時間: 14-6-11 17:37

最後想問一問RC小朋友讀得開唔開心?! 有冇RC家長可以share下?!:))
聽說KV小朋友讀得開心老師嚴格但有方法敎, 他們喜歡學校和老師 while
RC小朋友讀得唔開心功課多+老師惡?! 是否真的?!
作者: bbmom72    時間: 14-6-11 18:09     標題: 回覆:高主敎pm vs 根德園am

KV英文深嗎?

作者: Ballack2012    時間: 14-6-11 18:27     標題: 引用:校長好似冇講50%升高小,只喺講爭取70個小

作者: manyjennifer    時間: 14-6-11 18:36     標題: 回覆:高主敎pm vs 根德園am

有親戚讀緊kv,知道多d kv教學方法,所以就算我囝冇rc offer,都唔會揀kv,但你唔洗問點解,我係唔會講的,唔想俾人插

作者: HauMiranda    時間: 14-6-11 19:32     標題: 引用:有冇人知RC英文如何?+我知KV一定要出去補亦

原帖由 margkwan 於 14-06-11 發表
有冇人知RC英文如何? 我知KV一定要出去補亦唔mind;))
若果得50%+RC課程較淺...is it still worth to go?!
...
以我同女女考小一經驗,無論小朋友打得個底幾好,考小一總係一場硬仗。如果冇野喺手,閒閒地都in 8-10間,對小朋友同大人黎講都係折磨。仲有,高小絕不容易考,據聞都3000人報,仲要2 rounds interview, 我亦都識有名幼考唔到直資私小。身邊太多不同既失敗例子,高幼聽聞唔淺,不過課程係咪有系統我答唔到你,至少買個保險入到半龍校都好!

作者: bbalau    時間: 14-6-11 20:38     標題: 引用:KV英文深嗎? +

原帖由 bbmom72 於 14-06-11 發表
KV英文深嗎?
K3英文已經有小學英文book 1a 的程度。但小朋友會handle 到。

作者: bbalau    時間: 14-6-11 20:40     標題: 引用:Quote:原帖由+bbmom72+於+14-06-11+發表KV

原帖由 bbalau 於 14-06-11 發表
K3英文已經有小學英文book 1a 的程度。但小朋友會handle 到。
其實大部分名幼英文都教快咗。KV不是特別深。

作者: dreamshan    時間: 14-6-11 20:43     標題: 回覆:manyjennifer 的帖子

我仔將會入讀高主教,想加入fb

作者: Silverhawk    時間: 14-6-11 20:50

高小有150個位, 高幼有240個位, 就算全部高小位都比晒高幼生, 都只係有6成左右高幼生能成功入讀高小, 如果真的好似校長咁講爭取50%高小位 (即75個位), 那高幼成功入高小將跌至3成左右, 6成成功率 is good enough, 3成? KV for sire.
作者: bbcarrot    時間: 14-6-11 21:24     標題: 引用:高小有150個位,+高幼有240個位,+就算全部

原帖由 Silverhawk 於 14-06-11 發表
高小有150個位, 高幼有240個位, 就算全部高小位都比晒高幼生, 都只係有6成左右高幼生能成功入讀高小,  ...
高幼全校18班,上、下午每級各三班,每班30人,所以每級最多只有180人。因為剛剛復開,早兩年畢業生好多是轉校生,而每班都未收滿額,所以升小比例仍有待調整。如果有試過打升小這場硬仗,其實是有全龍或名津小25分或以上才是真正的for sure

作者: Ballack2012    時間: 14-6-11 21:44     標題: 回覆:bbcarrot 的帖子

作者: evil    時間: 14-6-11 22:59     標題: 回覆:高主敎pm vs 根德園am

我喜歡高幼,因為地方大,小朋友讀得開心,校長和老師好有心計劃課程。見到老師日日遲收工,其實好肉赤。另外,我喜歡它每日也可以在禮堂(全校)學生做運動。我估唔多幼稚園可以做到。
家長,若你只是為KV的名氣和教得深而入讀KV,這實在太蠢。要教得深,不如出去補習。你現在正面對出生率高,學位少的時代。
Btw,高幼校長也會叫學生考其他學校。
KV有 show and tell.成績表有名次。考到第一,應該可以証明你好醒。

作者: bbalau    時間: 14-6-11 23:06     標題: 引用:我喜歡高幼,因為地方大,小朋友讀得開心,

原帖由 evil 於 14-06-11 發表
我喜歡高幼,因為地方大,小朋友讀得開心,校長和老師好有心計劃課程。見到老師日日遲收工,其實好肉赤。另 ...
KV成績表沒有名次。

作者: bbalau    時間: 14-6-11 23:07     標題: 引用:我喜歡高幼,因為地方大,小朋友讀得開心,

我喜歡高幼,因為地方大,小朋友讀得開心,校長和老師好有心計劃課程。見到老師日日遲收工,其實好肉赤。另 ...
給大家看看你看過的KV成績表吧

作者: evil    時間: 14-6-11 23:09     標題: 回覆:高主敎pm vs 根德園am

但點解朋友話有?老師口頭講

作者: bbalau    時間: 14-6-11 23:19     標題: 引用:但點解朋友話有?老師口頭講 +

但點解朋友話有?老師口頭講
咁你要叫你朋友俾張KV成績表你看看吧。KV口頭也不會有名次。KV的確有一張"First place in class" cert ,不單純代表學術表現,是給予「品學兼優」的學生。有些班別沒有學生達標,可以一個都冇,有些班卻可以出兩個「First place in class」。

作者: evil    時間: 14-6-11 23:41     標題: 回覆:高主敎pm vs 根德園am

咁sorry,報錯料。

作者: evil    時間: 14-6-11 23:42     標題: 回覆:高主敎pm vs 根德園am

怎樣可取first place in class? 出去in 小學有用嗎?
另外,點解老師會跟校車,我見些小朋友在校車好乖。

作者: margkwan    時間: 14-6-11 23:58

回覆 bbmom72 的帖子

唔夠强!! 一定要出外補
作者: margkwan    時間: 14-6-12 00:01

回覆 HauMiranda 的帖子

謝謝經驗之談!! 明白壓力會好大
作者: Jane1983    時間: 14-6-12 00:06

今年考小一,競爭已經好癲,我小朋友考到心儀學校,好感恩。一路走來,真系見到好多人愁爆,我聽朋友訴苦,都聽到身心俱疲。

如果滿足間龍小,想有back up,係明智,因為一樣可以出去考。今年已經咁,過幾年出生率更高,真系祝大家好運。
作者: margkwan    時間: 14-6-12 00:08

回覆 Silverhawk 的帖子

分析得好好!! 剛剛老公朋友說今年只收得30%!!
太少了...For me, 博唔過!!
我現在的校網唔差..
作者: margkwan    時間: 14-6-12 00:13

回覆 bbcarrot 的帖子

Thank Q;)) Agreed
作者: margkwan    時間: 14-6-12 00:22

Thanks Jane
但如果得番3成, 這個也不算是backup了
作者: bbalau    時間: 14-6-12 07:20     標題: 引用:怎樣可取first+place+in+class?+出去in+小

怎樣可取first place in class? 出去in 小學有用嗎?
另外,點解老師會跟校車,我見些小朋友在校車好乖。

...
要品格良好,學習態度積極,和同學相處融洽,成績優異,所以未必每班都出honour student.  k2k3加埋1200人,約只得40人獲選。做唔到honour student 也可以有好好小一offers.  做到honour student 當然是一張必放入portfolio 的cert啦。有冇honour student 冇直私offer? 都有㗎。考小一,小朋友性格和家長栽培好緊要,其次才睇幼稚園。如果小朋友本身性格(例如過於文靜)唔適合玩考小一這個「遊戲」,就真是最弊!KV老師跟校車是學校長久已來的安排。

作者: lovebb2    時間: 14-6-12 08:36     標題: 引用:回覆+Silverhawk+的帖子 分析得好好!!+剛

原帖由 margkwan 於 14-06-12 發表

yes, 分析得好好。3成太少了。

作者: feiji    時間: 14-6-12 08:37     標題: 引用:回覆+Silverhawk+的帖子 分析得好好!!+剛

原帖由 margkwan 於 14-06-12 發表

今年也是收了高幼考生的一半呀,其他的很多也是 on waiting list.

作者: bbcarrot    時間: 14-6-12 08:59     標題: 回覆:高主敎pm vs 根德園am

為小朋友揀幼稚園有好多因素要考慮,宗教、地點、學費、有無細佬妹跟尾、住區校網、有幾多分揸手通通影響決定,所以大家睇法、計法真的會有所不同,但最緊要是快些通知唔讀果間放位。kv & rc都是好學校,有很多家長等緊消息的

作者: fruitfulsnoopy    時間: 14-6-12 10:38

其實如果你覺得小學有高小offer已滿足的,不況選高幼.

雖然50%(or even說30%),但1/3機會總好過,3000人爭75個位.就算其他私小直資也要20-30人爭一個位.

考小學其實好講臨場表現及臨場對手.我小朋友就係試過俾同gp的小朋友影響過.亦試過同gp的小朋友冇反應而俾佢突為到.

高幼呢二年暫時都係全部都有高小second in.入得second in就係500-600人爭150個位.

以前冇幼稚園考高小,係一齊同所有小朋友爭.(2000-3000人爭150位)但現在有高幼俾左一半學位就係2000-3000人爭幾十個位.所以樓上有人話讀其他再考高小其實仲難過考名小.

kv課程深,老實講幼稚園課程深極有限,小朋友課餘出去每星期上返一堂英文,一堂中文,一堂數學(即一星期三小時)相信已可深過任何幼稚園.

作者: activerabbit    時間: 14-6-12 15:18

回覆 fruitfulsnoopy 的帖子

Agreed. 各人有不同的考慮, 我都決定 take 高主教而放棄 Rhs.

作者: fruitfulsnoopy    時間: 14-6-12 16:12

Ryan BaBa,今年高幼好似原本只有一個人冇2nd in,但最後都有番,點有番就唔好問了.

anyway,就算不是全部有2nd in,冇果d係因為好exceptional case.

btw, 高小好睇是否高幼,舊生,sibling,天主教徒(當然實有d人講我不是以上四類,但實有呢d叻的小朋友),但好似呢四類的人有2nd in的機會係大d的,特別高幼,舊生,兄姊呢d.所以平常人入到2nd in係幾難架.

作者: happybbpig    時間: 14-6-12 16:29

回覆 evil 的帖子

呢間點優勝在於什麼?
作者: evil    時間: 14-6-12 16:57     標題: 回覆:happybbpig 的帖子

你指高幼?還是高小?

作者: Silverhawk    時間: 14-6-12 22:30

回覆 happybbpig 的帖子

其實高小唔算係好top的小學, 只能說中上, 高中亦只係band 1尾 (申利:小兒讀緊高小), 如想平平穩穩, 都是個不錯的選擇, 但有宏大理想的, 最好考慮其他學校。
作者: manyjennifer    時間: 14-6-13 10:44     標題: 回覆:高主敎pm vs 根德園am

我知今年k3高幼生考唔返高小,但考到男拔,佢係叻仔,有好多獎項的,家長功勞都很大,雖然唔明點解高小唔收,但學校有自己諗法,家長好難估計,最緊要信心唔好失, 塞翁失馬焉知非福

作者: bckobi    時間: 14-6-13 11:17     標題: 回覆:高主敎pm vs 根德園am

作者: Lingfung813    時間: 14-6-13 15:12

大家不要再拗。各人有自已喜歡的學校。
我兒是KV K1學生,快升K2…我之前也放棄了基督教半龍(不是高主教)。我真心覺得KV教法一流。好多時不用父母跟和做親子勞作。兒子回家能介紹老師所教過的東西,老師非常非常有愛心,一到放假兒子也問為何不能回校?就快放暑假,這個星期他們表演Catwalk,音樂會…
外間對KV的負面評語好多,這樣也好,就是其他媽咪放位…上年仔仔才能call waiting入KV
作者: Lingfung813    時間: 14-6-13 15:16

若我有第二個小孩,KV收話,我一定給他讀
作者: bbalau    時間: 14-6-13 16:25     標題: 引用:若我有第二個小孩,KV收話,我一定給他讀

原帖由 Lingfung813 於 14-06-13 發表
若我有第二個小孩,KV收話,我一定給他讀
我仍然聽到有人會傳KV是冇活動冇生日會的,傳咗幾十年都有人信,有人繼續傳。

作者: Lingfung813    時間: 14-6-13 16:31

KV一年有四次生日會。之前做專題研習,用衣服去活動教學。這星期小朋友表演Catwalk,遲些有音樂會表演…
就是這麼多人相信負面傳聞,我兒就得Call waiting offer
作者: bubuG    時間: 14-6-13 16:42     標題: 引用:KV一年有四次生日會。之前做專題研習,用衣

KV一年有四次生日會。之前做專題研習,用衣服去活動教學。這星期小朋友表演Catwalk,遲些有音樂會表演…
就 ...
6次生日會呀!

作者: Lingfung813    時間: 14-6-13 20:00

最重要係KV令小朋友自動自覺做功課,仔仔每曰一回家便拿功課出來做,不用家長擔心勞氣。我見讀其他幼稚園的媽咪說:要小孩做功課實在非常勞氣。
作者: margkwan    時間: 14-6-13 23:19

集合各界(當中包括四位老師)意見, 最後還是KV!!
感謝以上所有朋友的意見和討論!!
這個純粹個人決擇:)) (不喜勿插)

新辨 vs 歷史悠久
師資經驗較短 vs 富經驗n stable
小朋友讀到'苦瓜乾'咁樣 (不同渠道說谷但方法不好) vs happy & enjoy (谷但有方法)
30-50% (不確定, 冇信心) vs 0 backup
move home vs school bus

星期一會打去放位, good luck :))

作者: Silverhawk    時間: 14-6-13 23:32

margkwan 發表於 14-6-13 23:19
這個純粹個人決擇:)) (不 ...
小朋友讀到苦瓜乾咁樣, 呢樣我好同意。
作者: Lingfung813    時間: 14-6-13 23:59

Margkwan:

Good choice, KV小朋友個個都活潑非常,適當時會守規舉。最重要是小朋友愛學習,愛老師,愛同學。如果為了無outing而放棄KV實在太可惜。其實去supermarket,郵局,父母應是可以帶去,不用依靠學校。另外,KV現已不算谷了,你看看其他比較貴學費的幼稚園,K1下學期已經要成句中文字去寫了。KV有系統,循序漸進去教,長大了也不會忘記呢!
我見非常多的父母兒時讀過KV,現在也讓自己的子女去讀。

作者: lovebb2    時間: 14-6-14 00:03     標題: 引用:集合各界(當中包括四位老師)意見,+最後還是

原帖由 margkwan 於 14-06-13 發表
這個純粹個人決擇:)) (不 ...
move home is a big issue, and I will only move home if the kg has more than 75% chance to go to primary school.

作者: bbalau    時間: 14-6-14 08:42     標題: 引用:Margkwan:Good+choice,+KV小朋友個個都活潑

Margkwan:

Good choice, KV小朋友個個都活潑非常,適當時會守規舉。最重要是小朋友愛學習,愛老師,愛同學 ...
K2K3 都會由老師帶出外參觀,K3今年去咗沙田文化博物館。交通警又會來到學校教小朋友交通安全。校內操場舉行運動會。KV其實只是沒有一年一度秋季旅行和畢業典禮。但近年家長已經自發搞旅行和畢業禮了。

作者: lovebb2    時間: 14-6-14 08:55     標題: 引用:Quote:margkwan+發表於+14-6-13+23:19+集合

原帖由 Silverhawk 於 14-06-13 發表
小朋友讀到苦瓜乾咁樣, 呢樣我好同意。

可能高幼始終太新

作者: Ballack2012    時間: 14-6-14 09:18     標題: 回覆:lovebb2 的帖子

作者: lovebb2    時間: 14-6-14 09:35     標題: 引用:到將來小一派位時,樓主好多機會會後悔 +

原帖由 Ballack2012 於 14-06-14 發表
到將來小一派位時,樓主好多機會會後悔
你咁like高幼,你小朋友讀高幼?

作者: MissMusic    時間: 14-6-14 10:20     標題: 回覆:bbalau 的帖子

學校官方畢業禮都無就真係有點遺憾。

(純粹旁觀者主觀感受)

作者: Jane1983    時間: 14-6-14 10:47

Ballack2012 發表於 14-6-14 09:18
到將來小一派位時,樓主好多機會會後悔
想清想楚做的決定,應該無咁易後悔的,決定咗亦吾好望番轉頭。

作者: Ballack2012    時間: 14-6-14 11:45     標題: 引用:Quote:原帖由+Ballack2012+於+14-06-14+發

作者: Ballack2012    時間: 14-6-14 11:51     標題: 引用:Quote:原帖由+Ballack2012+於+14-06-14+發

作者: Ballack2012    時間: 14-6-14 11:58     標題: 引用:集合各界(當中包括四位老師)意見,+最後還是

作者: Ballack2012    時間: 14-6-14 12:03     標題: 引用:回覆+fruitfulsnoopy+的帖子 Agreed.+各人

作者: lovebb2    時間: 14-6-14 12:09     標題: 引用:Quote:原帖由+lovebb2+於+14-06-14+發表你

原帖由 Ballack2012 於 14-06-14 發表
不是,只去過面試,不過無offer. 香港的名幼有好多,好多名幼又有很多學生及開好多分校。可能這些名幼能培 ...
( 最終大部分的名幼生都無法取得offers, 要參加大抽獎), I doubt much of this.

作者: bubuG    時間: 14-6-14 12:12     標題: 引用:Quote:原帖由+Ballack2012+於+14-06-14+發

原帖由 lovebb2 於 14-06-14 發表
( 最終大部分的名幼生都無法取得offers, 要參加大抽獎), I doubt much of this.
肯定唔係「大部分」囉。

作者: Ballack2012    時間: 14-6-14 12:46     標題: 引用:Quote:原帖由+Ballack2012+於+14-06-14+發

作者: iansung    時間: 14-6-14 14:58     標題: 回覆:Ballack2012 的帖子

贊成你的看法

作者: Jane1983    時間: 14-6-14 15:11

有信心,鍾意出去搏都吾系錯,尤其吾系好心儀間小學。

其實大部份幼稚園都吾系龍,出去打場小一都系一個經歷。

作者: bckobi    時間: 14-6-14 15:21     標題: 回覆:高主敎pm vs 根德園am

作者: fruitfulsnoopy    時間: 14-6-14 15:30     標題: 回覆:高主敎pm vs 根德園am

我小朋友不是高幼生,只是今年考小一生。小朋友當年基本上所有有名的幼稚園及龍校都有offers.結果放棄了龍校去一間自己心儀的學校。到今年考小學真係幾後悔,壓力非常大,亦有想喊的時候。雖然小朋友今年考小一都有幾個offers,但如果再揀幼稚園,我會選擇有backup 先再去考。我見朋友有backup只考幾間,自己就考10+以上。
我不知道高幼好不好丶只是從一個過來人分享。
其實不止我後悔,其他當年有龍校而冇揀,當中揀左kv的都有,全部都後悔的。
你地果年相信競爭比我地今年更大好多好多。
我的睇法只從考學校,我沒有資格比較這二間邊間好,因小朋友冇讀呢二間(亦可以講呢二間小朋友都有offer)

作者: fruitfulsnoopy    時間: 14-6-14 15:35     標題: 回覆:高主敎pm vs 根德園am

再補充我小朋友今年有幾個offers我都有後悔,如果不幸冇offer,我相信後悔極。
而且高小,其實都算不錯學校,又有中學backup

作者: Lingfung813    時間: 14-6-14 18:19

選一條龍好,選其他學校好。要視乎家長理念和學生本身個性。最後我沒有讓兒子入讀半龍是因為家中的一些經歷。
我堂妹去年剛中六畢業,由幼稚園一直至中學都就讀九龍城某傳統男女龍校,堂妹和嬸嬸個性比較安穩(因當年幼稚園升小再升中比較易),沒有在學術和課外活動上加強實力,當其他學校學生外出練pass paper時,她只是間中補習功課。嬸嬸也說不要緊的因班上其他家長也不太緊張。在這學校讀應該可面對公開試的。
最後堂妹repeat 了兩次中五,一次中六(repeat 到334新學制了,但龍校沒有收她中六,她只好在另一學校插班中六)…
如是這最後的334成績非常差,連基本副學士的入學分數也未能達標,今年初離開香港到外國讀書。
叔叔和嬸嬸不介意我跟大家分享,因她也發現堂妹的大部份同學公開試成績也不理想。總之,心態要進取,不能完全依靠學校。多結識其他學校的家長和學生,知己知彼才能克服難關
作者: yubaba    時間: 14-6-14 19:24

回覆 Lingfung813 的帖子

多謝你的分享。提醒大家入到龍校都不能鬆懈, 因為條龍唔可以直上大學啊!
作者: fruitfulsnoopy    時間: 14-6-14 19:37     標題: 引用:選一條龍好,選其他學校好。要視乎家長理念

原帖由 Lingfung813 於 14-06-14 發表
選一條龍好,選其他學校好。要視乎家長理念和學生本身個性。最後我沒有讓兒子入讀半龍是因為家中的一些經歷 ...
其實我相信你親戚是小部分龍校家長態度。我相信好多家長入龍校是唔希望考小學,甚至中學競爭咁大,至於入到去也需要自己努力d成績

作者: yubaba    時間: 14-6-14 19:49

我之前有KV OFFER時都問左D幼兒教育界朋友, 其實佢地立場都覺得KV好, 佢地有D因工作關係見盡名幼生, 比較下來, 她們覺得KV生話頭醒尾, 真係好叻! 所以佢地好贊成讀KV, 仲教埋我點堆砌學術、課餘班, 做好個portfolio去見小學。之後, 我見盡身邊朋友0 offer, 我明白, 說KV好的, 她們是真心亦都無錯, 只是到打小一場仗時, 是小孩、是家長,  她們未必會最理解箇中艱辛, 而最理解的當然時經歷過的家長們。
作者: Smartbubu    時間: 14-6-15 00:11     標題: 引用:RC+for+sure,+快d加入我們fb+gp啦,我都因

原帖由 manyjennifer 於 14-06-11 發表
RC for sure, 快d加入我們fb gp啦,我都因為RC搬左屋啦,我個人覺得好值得
租定買?

作者: Smartbubu    時間: 14-6-15 00:24     標題: 引用:我小朋友不是高幼生,只是今年考小一生。小

原帖由 fruitfulsnoopy 於 14-06-14 發表
我小朋友不是高幼生,只是今年考小一生。小朋友當年基本上所有有名的幼稚園及龍校都有offers.結果放棄了龍 ...
你係邊間幼稚園,而放棄龍校?

作者: evil    時間: 14-6-15 01:11     標題: 回覆:高主敎pm vs 根德園am

其實入高幼插班的小朋友,有很多也是名校轉去。如果樓主決定留KV,那就有心理準備這兩年要非常進取。否則好難考到被高小更好小學。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5