教育王國

標題: St Catherine VS 宣道 [打印本頁]

作者: ivysee    時間: 14-5-29 13:48     標題: St Catherine VS 宣道

請問大家會如何選擇?謝謝!

作者: angelatjiu    時間: 14-5-29 13:49     標題: 回覆:ivysee 的帖子

宣道

作者: alanyeungsl2011    時間: 14-5-29 14:03

宣道
作者: breadbb    時間: 14-5-29 14:18     標題: 回覆:St Catherine VS 宣道

St cat

如果宣道100%上小學就宣道 如果大家所講係60%機會 咁好大risk!

當年我連宣道報左都無去in

作者: Jane1983    時間: 14-5-29 14:25

睇吓家長鍾吾鍾意宣小,半龍都大機會過外人好多。

我當年報都無報宣幼,但今年經歷過考小一,見到身邊認識的小朋友,來自多間名幼,亦吾係人人歡喜,搵食艱難!
作者: 文文豬豬    時間: 14-5-29 16:20     標題: 回覆:St Catherine VS 宣道

我女都有兩者offer,我擇左宣道。

作者: Kingkin    時間: 14-5-29 17:01

我都選了宣道
作者: SuriBB    時間: 14-5-29 17:38     標題: 回覆:Kingkin 的帖子

我都是兩者,選擇了宣道

作者: angelachik    時間: 14-5-29 19:31     標題: 回覆:St Catherine VS 宣道

我揀咗st cat

作者: lovebb2    時間: 14-5-29 20:24     標題: 回覆:ivysee 的帖子

好難揀。

作者: bubuG    時間: 14-5-29 20:50     標題: 回覆:St Catherine VS 宣道

Sc

作者: bubuG    時間: 14-5-29 20:50     標題: 回覆:St Catherine VS 宣道

Sc

作者: naughtybj    時間: 14-5-29 20:51     標題: 引用:St+cat 如果宣道100%上小學就宣道+如果大

作者: DD仔    時間: 14-5-29 21:47

其實不要單單看升小學。
幼稚園的理念其實對小朋友的影響都很大的。
如果重視基督教真理教導,德育培養,愛心扶持的,應該選宣幼。加上宣小有60個位給宣幼,自己又喜歡宣小的話,則更好。
如果重視兩文三語,特別是英文,一定要有net,天天講英文,個名氣又響D,則選St Cat。
我的兩個小孩,分別兩間都讀過。

作者: jjnetnet    時間: 14-5-29 22:57     標題: 引用:其實不要單單看升小學。幼稚園的理念其實對

原帖由 DD仔 於 14-05-29 發表
其實不要單單看升小學。
如果重視基督教真理教導,德育培養,愛 ...
咁可以分享下你2個小朋友有咩唔同。
Thx!!

作者: fishmaruko    時間: 14-5-29 23:13     標題: 回覆:St Catherine VS 宣道

St Cat

作者: cherrieshum    時間: 14-5-30 00:03     標題: 回覆:St Catherine VS 宣道

St Cat

作者: YCJL    時間: 14-5-30 00:14     標題: 引用:其實不要單單看升小學。幼稚園的理念其實對

原帖由 DD仔 於 14-05-29 發表
其實不要單單看升小學。
如果重視基督教真理教導,德育培養,愛 ...
咁你覺得點呢?有乜好?有乜唔好?

作者: DD仔    時間: 14-5-30 01:04

阿大讀幼稚園時,主要跟大隊,身邊的人都是報St Cat或根德園,而自己覺得St Cat 活潑些,英文又好些,所以選了St Cat, 根德園都沒有考。我們都覺得St Cat的確是好學校,英文,特別是phonics的課程做得很好,整個curriculum 都很well structured, 家長對於仔女在學校裡面讀過什麼都很清楚,而且一班有兩個老師,一中一net, 感覺語言應該不錯。因為那時候沒有比較,所以也覺得阿大讀得順利成章,不過不失。

到現在阿細呢,因為經過了時間洗禮,發現小孩讀幼稚園,最重要的不是學術,(其實連去考小學,也是同一道理),而是人的學習態度,禮貌,合作性,等等,當然中英數普都需要有一定程度,但要子女outstanding的,不是這些。而且,撇開考小學,一個人的陶造組成,跟他學習的環境,教導他的老師也會有一定影響。當然,父母是最大的影響者,但每天幾個小時的學校生活也不要輕看。基於這個領悟,我們根本就沒有考St Cat, 只集中在幾間基督教學校,崇真,禮賢,宣道,到最後選了宣道。

當然,選學校也要講配對。如果小孩是比較活躍頑皮但不至於坐不定,我也會建議St Cat, 因為宣道真的需要很守規(相對而言)。

作者: apcto    時間: 14-5-30 09:50     標題: 回覆:DD仔 的帖子

贊同你的分析
你大仔揾小學時多offer嗎?細仔offer會否還多些?

作者: ivysee    時間: 14-5-30 09:51

回覆 DD仔 的帖子

我們是教徒,理論上教會學校好d。但見同事,朋友in小學的情況又好擔心,因為名校幼稚園生都未必有offer。阿仔是宣幼後補,不知可否升到宣小,如果唔得,宣幼的學術程度無st cat咁好,in其他小學又怕被比下去,我知in要看好多因素,所以未決定到。
作者: DD仔    時間: 14-5-30 10:27

回覆 apcto 的帖子

阿大讀沙田津校,還可以。阿細還在宣道讀緊,暫時未知升小大作戰會是如何。

講到升小大作戰,知道現在只會越來越激烈,其實如果約有一半機會在手,已經比外面幾千人爭一百幾十個位好啦。所以,這也是我選那三間學校的其中一個原因。

作者: DD仔    時間: 14-5-30 10:28

回覆 ivysee 的帖子

我覺得如果論學術程度,應該是看家長教他們什麼,例如跟他們讀什麼中英文書,有沒有讀公文eyelevel等等,學校教得淺,不代表小孩就要學得淺。我們現在的理念是希望小孩可以在充滿愛心,有正面價值觀的環境學習,另外就讓他在外面學習。如果覺得全靠學校的話,聽說根德園就比較適合。

作者: mepig    時間: 14-5-30 11:07

DD仔 發表於 14-5-30 10:28
回覆 ivysee 的帖子

我覺得如果論學術程度,應該是看家長教他們什麼,例如跟他們讀什麼中英文書,有沒有讀公 ...

請問你覺得宣幼的程度算唔算淺? 出去考小學會被比下去嗎?
我地都希望小朋友係有愛心既學校讀書, 但考小學亦係好現實既問題, 好煩惱.....

THANKS

作者: DD仔    時間: 14-5-30 11:26

回覆 mepig 的帖子

首先,宣幼都是幾千人中選120個出來的,不會太差吧。所認識的家長,都是有禮貌,關心學生成長的,又怎會得過且過,不理自己小孩學習死活?大家都在努力,精力時間的投放都不會太少的,學生的質素應該不會弱吧。所以,宣幼出去會比不上其他人。。。 可能英文會沒有那麼好,但待人接物,正向思維等等上,也應該不會弱。中英數,如我上面所講,都要靠自己的。根德園,StCat一個似樣offer都沒有的個案也不在少數,所以,都是看個人修為多些。

作者: mbduck    時間: 14-5-30 16:24     標題: 回覆:DD仔 的帖子

請問宣道多唔多親子活动要參予?

作者: DD仔    時間: 14-5-30 16:36

旅行,55周年聚餐,圣诞崇拜,家长日,观课日,平常的亲子功课。。。 很有限。
作者: 粉紅豹    時間: 14-5-30 23:48     標題: 回覆:St Catherine VS 宣道

宣幼for sure

作者: mbduck    時間: 14-5-31 09:07     標題: 回覆:DD仔 的帖子

咁讀St. Cat 係咪唔使外補英文而宣道一定要呢?

作者: alicekeith    時間: 14-5-31 09:21     標題: 回覆:St Catherine VS 宣道

其實一個好現實的問題係,在出面點樣可以補返齊啲嘢... Speaking, phonics, 中文,數學etc. 尤其係for k1 小朋友、每星期多過一堂的,唔係咁易搵

作者: alicekeith    時間: 14-5-31 09:26     標題: 回覆:St Catherine VS 宣道

我自己係這個原因放棄愛心村校,選st cat. 一班咁多學生,邊個話重德育的學校一定教到每一個學生愛人守己,而其他學校就唔教小朋友守規矩?而家資訊咁發達,如果一間學校的老師愛心太差,相信點都會走啲風聲出嚟,而我暫時未聽過有人在這方面投訴st cat

作者: naughtybj    時間: 14-5-31 15:14     標題: 引用:其實一個好現實的問題係,在出面點樣可以補

作者: lovebb2    時間: 14-5-31 15:45     標題: 引用:Quote:原帖由+alicekeith+於+14-05-31+發表

原帖由 naughtybj 於 14-05-31 發表
補得咁辛苦,點解唔讀SC?!
agree, 課外補咁多,同返两間幼稚園有咩分別?

作者: naughtybj    時間: 14-5-31 15:57     標題: 引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-05-31+發表

作者: mbduck    時間: 14-5-31 19:04     標題: 回覆:lovebb2 的帖子

所以我想問讀St. cat 係咪真係唔使補?

作者: naughtybj    時間: 14-5-31 20:04     標題: 引用:所以我想問讀St.+cat+係咪真係唔使補? +

作者: naughtybj    時間: 14-5-31 20:11     標題: 引用:所以我想問讀St.+cat+係咪真係唔使補? +

作者: dbchu    時間: 14-5-31 20:20     標題: 回覆:St Catherine VS 宣道

我都有一個好friend嘅朋友個仔係st cat讀緊k1,佢都有同我講st cat嘅英文令佢有D失望,真係冇想象中咁好

作者: SuriBB    時間: 14-5-31 20:52     標題: 回覆:dbchu 的帖子

我有親戚讀st cat 今年考小一 沒有一個好offer.

作者: Jane1983    時間: 14-5-31 20:58

咁St Cat係大校,實有人歡喜有人愁,KV、樂基、維記、LH都一樣,吾等於St Cat吾好。
作者: naughtybj    時間: 14-5-31 21:02     標題: 引用:咁St+Cat係大校,實有人歡喜有人愁,KV、樂

作者: jason1978    時間: 14-5-31 21:05     標題: 回覆:St Catherine VS 宣道

唔敢講sc一流,但k1已可流暢英文句子對答,睇hi5自己聽得明又跟到唱歌兼唱得啱。
口音算正宗。我已感滿意

作者: naughtybj    時間: 14-5-31 21:07     標題: 引用:咁St+Cat係大校,實有人歡喜有人愁,KV、樂

作者: ozoz    時間: 14-5-31 21:40     標題: 引用:我都有一個好friend嘅朋友個仔係st+cat讀緊

原帖由 dbchu 於 14-05-31 發表
我都有一個好friend嘅朋友個仔係st cat讀緊k1,佢都有同我講st cat嘅英文令佢有D失望,真係冇想象中咁好 :t ...
Sc 方法係教運用嘅技巧,如果用識字量計,未必可以同其他谷嘅學校比,之但係漸漸會發覺小朋友一旦ready,可以跳得高。舉個例,我女兒k2尾睇ORT level 2,好多家長覺得太淺,起碼要level 5啦,到summer時,女兒已經對英文非常有興趣亦有語感,加上學校鼓勵閱讀亦教佢閱讀方法,佢睇咗好多書,到k3教用字典,自此跳得好快,現在k3尾睇ORT level 11。另外,日常運用方面,每個topic中英文老師都圍繞主題去教,小朋友學得開心,同我傾topic ,不論中英文都答到幾咀,對面一個幾歳小朋友黎講,都ok 啦。當然,sc係local school,不能以國際學校學生流利程度比較。最重要一點,呢個世界no perfect school,覺得合適加上能夠配合到家教,小朋友就會發揮得好好。

作者: ozoz    時間: 14-5-31 21:48     標題: 引用:我有親戚讀st+cat+今年考小一+沒有一個好of

原帖由 SuriBB 於 14-05-31 發表
我個人覺得學習係長遠嘅,並非只為p1 interview, 無offer有好多因素,可能小朋友性格不適合玩大人interview 遊戲等等。但我深信小朋友喺SC學到嘅學習技巧,對佢長遠學習有佰利無一害。

作者: Kingkin    時間: 14-5-31 22:49

以我大仔來說,佢幼稚園讀私校,日日有外籍老師教英文,但很多同校的家長都會係外面學英文同數,真係睇下家長本身點諗
作者: HappiMom    時間: 14-6-1 00:10     標題: 引用:Quote:原帖由+dbchu+於+14-05-31+發表我都

原帖由 ozoz 於 14-05-31 發表
Sc 方法係教運用嘅技巧,如果用識字量計,未必可以同其他谷嘅學校比,之但係漸漸會發覺小朋友一旦ready,可 ...
全中!
非常認同哩句:漸會發覺小朋友一旦ready,可以跳得高
Same case here!

作者: ky201105    時間: 14-6-1 12:16     標題: 引用:所以我想問讀St.+cat+係咪真係唔使補? +

原帖由 mbduck 於 14-05-31 發表
所以我想問讀St. cat 係咪真係唔使補?
我覺得洗唔洗補係在乎家長要求,睇你想做勁果個定班入面普通人。

作者: jason1978    時間: 14-6-1 15:27     標題: 回覆:ky201105 的帖子

其實補咗係咪會勁啲?如果細細個補到對讀書無興趣會唔會適得其反?

作者: DD仔    時間: 14-6-1 16:09

阿大在St Cat讀書時,所認識的家長,幾乎沒有一個是不會在外面讀“增潤課程”,特別是英文和普通話,加樂器,運動,畫畫等等,去考Trinity之類的考試更加大有人在。當然,如其他家長所說,St Cat是大校,我所知道的,可能只是很片面。

宣道也不是單純一間happy school, 脫離學卷後,加上小學部對幼稚園部的要求(這是小學部老師所說的),K2-K3的程度要求也會更提升。

我都感恩阿大阿細都入到好學校,只是因為我們對幼稚園的看法有些不同,加上覺得有半龍在手,總比下下跟幾千人爭學位好,所以還是覺得這一次幫阿細選宣道是對的。

作者: alicekeith    時間: 14-6-1 16:27     標題: 引用:阿大在St+Cat讀書時,所認識的家長,幾乎沒

原帖由 DD仔 於 14-06-01 發表
阿大在St Cat讀書時,所認識的家長,幾乎沒有一個是不會在外面讀“增潤課程”,特別是英文和普通話,加樂器 ...
謝謝你的分享 可否比較吓兩間學校的外語時間相差多了?另外,你有比大b細b 去上那些「增潤課程」嗎?如果一個細路唔上這啲課程而留在st cat 讀,會否影響佢在校的表現? 謝!

作者: DD仔    時間: 14-6-1 16:43

回覆 alicekeith 的帖子

在英文方面,宣道和St Cat差一截,St Cat天天都有,宣道只是有3天英文課,但都有外籍老師。

其實真的不要神話化那一個小時左右的St Cat英文,它會有幫助,但還是要家長很多配合的。因為我沒見到有哪個家長只靠學校,所以不能比較。

我們在家裡有講英文的時間,特別是伴讀時,阿大讀nice studio的課程,有普通話老師,後來讀公文。阿細現在主力讀enopi.

作者: samchan2179    時間: 14-6-1 23:26     標題: 引用:我都有一個好friend嘅朋友個仔係st+cat讀緊

原帖由 dbchu 於 14-05-31 發表
我都有一個好friend嘅朋友個仔係st cat讀緊k1,佢都有同我講st cat嘅英文令佢有D失望,真係冇想象中咁好 :t ...
要英文好,可以讀維記,或國際學校。

作者: naughtybj    時間: 14-6-2 10:18     標題: 引用:其實補咗係咪會勁啲?如果細細個補到對讀書

作者: naughtybj    時間: 14-6-2 10:28     標題: 回覆:St Catherine VS 宣道

作者: naughtybj    時間: 14-6-2 10:44     標題: 引用:Quote:原帖由+dbchu+於+14-05-31+發表我都

作者: jason1978    時間: 14-6-2 18:30     標題: 回覆:naughtybj 的帖子

咁sc都幾happy㗎。

作者: 粉紅豹    時間: 14-6-2 23:17     標題: 引用:我有親戚讀st+cat+今年考小一+沒有一個好of

原帖由 SuriBB 於 14-05-31 發表

作者: DCMaMe    時間: 14-6-3 10:02

回覆 DD仔 的帖子

Same case here..以我認識的SC家長郡中,只得一個係無勁在外面讀“增潤課程”,結果係0 Offer,佢地本身係回流人事所以最後讀左IS(註:英語水平一定唔差),其他係好細開始已經全天候勁谷,畫畫,音樂,中文,英文,普通話,數學那些都不用說,有朋友上晒以上所有班都比人話(其他SC家長)太少,要上埋其他外語,口才,科學等。

有朋友上兩間唔同的英文補習社,一間ESF,一間BC(當然仲有以上興趣班),佢同我講佢果仔在SC係中遊,老師話咁好難考學校,佢地係去考名校的,所以朋友唔敢放開手,再加多幾錢肉緊。仲有個仲離譜,返兩間KG,佢話因為SC課程唔夠深,要返兩間,星期六、日要返全天候“增潤課程”。

可能我所認識的都係片面,但普遍見佢地的Comment都係,好多家長都好進取,我只能間中提他們小朋友"玩"係好重要的。

作者: samchan2179    時間: 14-6-3 11:39     標題: 引用:回覆+DD仔+的帖子 Same+case+here..以我認

原帖由 DCMaMe 於 14-06-03 發表
回覆 DD仔 的帖子

Same case here..以我認識的SC家長郡中,只得一個係無勁在外面讀“增潤課程”,結果係0  ...
我小朋友SC畢業,係小數完全無校外學術補習,考7間,有三間offer , 最後叩入英津小。當然每個小朋友能力,性格,彩數不同

作者: c-wong    時間: 14-6-3 13:30

samchan2179 發表於 14-6-3 11:39
我小朋友SC畢業,係小數完全無校外學術補習,考7間,有三間offer , 最後叩入英津小。當然每個小朋友能力, ...

mine 2, from SC, 完全無校外學術補習,無讀 P1 interview classes

考7間,有5間offer (incl my dream school).

my kid spent 4-5 hrs per day watching TV and playing online games.  

during interview period (abt 5-6 mths), I trained her myself.

作者: yuensammi    時間: 14-6-3 14:21     標題: 引用:+本帖最後由+c-wong+於+14-6-3+13:30+編輯+

原帖由 c-wong 於 14-06-03 發表
請教點train? 多謝賜教

作者: c-wong    時間: 14-6-3 15:04

回覆 yuensammi 的帖子

chinese - do copy book (i make for her). read her a few pages of chinese book each day, ensure she knew how to read all words. if she cldn't remember, make her write those words until she knew how to read. make many chinese cards for her to read, she drew on the card and made english 'ping yin' herself

english- no need to train as her native is english. she is reading shakespeare, charles dickens by herself. however, her spelling is not always perfect. for simple words like rainbow, television, concentrate, school, teacher she never gets wrong.

chinese and english- sentence reassemble which I made up for her. each sentence 5-6 groups.

maths- i made up 20-30 maths questions for her to do daily, incl times. 25-9+10, 77-13, 5x3+25 etc. teach her how to read a clock (not only half past, but 12.05, 21.10 etc). ask her draw a clock herself and ask her draw needles for the clock based on the time I gave her (e.g. 3.25).

I consolidated all the questions which I found from BK (thanks for the generous BK members who posted them), over 250 of them. I asked her these questions until she could answer swiftly.  

teach her to tell 2 stories each in english and cantonese. this took her/me for a long time esp cantonese.  teach her stories from Aesop's Fables which I think is more meaningful.

I spent 20 mins daily with her asking her questions, and another 30 mins for her to do worksheets I made for her.

I think last but not the least, personality and performance are very important.  

I always bring her to jumping gym which she loves as a reward :)

作者: DD仔    時間: 14-6-3 15:14

回覆 c-wong 的帖子

你0甘识教,重劲过外面D增润课程,当然不用在外面补习啦。

但现在是讲到,是不是全靠SC的课程就掂嘛。。。

作者: c-wong    時間: 14-6-3 15:18

回覆 DD仔 的帖子

SC syllabus is very good and advanced esp K3.  I am sure if the kid listens and learns at school getting 2-3 offers is an easy job. my girl needs to pay extra effort in cantonese as she started to learn cantonese only in K2 and I only targeted top primary schools.

SC chinese homework is difficult even sometimes I don't know how to do it.

作者: DD仔    時間: 14-6-3 15:18

回覆 DCMaMe 的帖子

你讲得无错,SC的家长所target的学校,都是名校,所以自己和同侪的压力都很大的。

相反,宣道的家长可能就是一心想升宣小,另外的直资和津贴学校都是辅助,所以心态不同,也导致压力低一点,表现上没有那么进取。

作者: c-wong    時間: 14-6-3 15:22

回覆 DD仔 的帖子

I think both are good kinder. I don't know how to choose if I have these 2 offers (I didn't apply for APS kinder for my girl). APS has primary backup which is v tempting.

作者: DD仔    時間: 14-6-3 15:34

一鸟在手,胜于百鸟在林。

半鸟都好过0。

幼稚园时争崩头,小学时更不敢想象。。。

作者: picture    時間: 14-6-3 16:11     標題: 引用:+本帖最後由+c-wong+於+14-6-3+15:07+編輯+

You put in so much thought and tailor it to your child's specific needs.  Really well done.

I should copy your ways.

Saves a lot of time rushing here and there for extra classes.

作者: bubuG    時間: 14-6-3 17:36     標題: 引用:+本帖最後由+c-wong+於+14-6-3+15:07+編輯+

加加埋埋,唔少嘢!機會真是留俾有準備的人!

作者: jason1978    時間: 14-6-3 20:04     標題: 回覆:St Catherine VS 宣道

真正嘅因材施教,home schooling也沒問題吧!

作者: samchan2179    時間: 14-6-3 20:07     標題: 引用:+本帖最後由+c-wong+於+14-6-3+15:07+編輯+

I believe with your training in family, like teaching P1 second term maths etc , it doesn't matter which kindergarten your kid go, he/ she can still get many offers from good schools!

I never gave my kid any addition academic exercise, we just sent her sport n art class n we did revision with my kid only 2-3 wk before assessment. We read together n play games like educational card games, Rummikub etc every day , sometimes brought her down to clubhouse play room to play or go to supermarket for a walk.

Although my kid is not studying at 神級school , my kid can still got top 3 in last Sem. we have No private tutor or join any Kumon Enopi etc. we just check homework for our kid every night n make sure our kid understand the homework

作者: YCJL    時間: 14-6-4 00:54     標題: 引用:回覆+c-wong+的帖子 一鸟在手,胜于百鸟在

原帖由 DD仔 於 14-06-03 發表

一鸟在手,胜于百鸟在林。
完全同意,所以我大部分報龍校或半龍校

作者: 852kk    時間: 14-6-4 11:43     標題: 回覆:St Catherine VS 宣道

有朋友仔現已中一,佢仔年代Sc冇咁激嘅。後來学校見学生考小一成績麻麻,所以近年 target 幫学生考小一

作者: ozoz    時間: 14-6-4 14:29     標題: 引用:有朋友仔現已中一,佢仔年代Sc冇咁激嘅。後

原帖由 852kk 於 14-06-04 發表
有朋友仔現已中一,佢仔年代Sc冇咁激嘅。後來学校見学生考小一成績麻麻,所以近年 target 幫学生考小一

...
請問你朋友仔仔學習態度好嗎?學術ok嗎?

作者: 852kk    時間: 14-6-4 15:07

ozoz 發表於 14-6-4 14:29
請問你朋友仔仔學習態度好嗎?學術ok嗎?
he is now studying in la salle.... the school asked him to focus on study.... no need to participate in basketball, fencing, cello......

作者: picture    時間: 14-6-4 16:07     標題: 引用:Quote:ozoz+發表於+14-6-4+14:29+請問你朋

原帖由 852kk 於 14-06-04 發表
he is now studying in la salle.... the school asked him to focus on study.... no need to participate ...
Did he get in by first round allocation? lucky draw or final knock door?

作者: 852kk    時間: 14-6-5 06:11

Knock door
作者: mrs.frog    時間: 14-6-6 11:55     標題: 回覆:St Catherine VS 宣道

Same case...兩間都係好學校,我楝了宣道

作者: 小米之品    時間: 14-6-7 17:16     標題: 回覆:DD仔 的帖子

作者: JassChow    時間: 14-6-8 00:31     標題: 回覆:St Catherine VS 宣道

坦白而言,如果讀宣幼而升吾返宣小,我係其他小學校長,我會覺得呢個小朋友吾多叻,因為係叻嘅,自己學校搶返啦,仲放走!
所以,如果揀宣幼,上吾返宣小,咁就.......

作者: Jane1983    時間: 14-6-8 11:31

回覆 JassChow 的帖子

咁又吾一定的,讀龍幼都可以出去考其他好學校,德幼和Spk都好多學生出去考。

作者: naughtybj    時間: 14-6-8 12:40     標題: 引用:坦白而言,如果讀宣幼而升吾返宣小,我係其

作者: sig28    時間: 14-6-8 17:12     標題: 回覆:JassChow 的帖子

宣幼出去考直資或私小的成績都唔錯㗎!

作者: ozoz    時間: 14-6-8 17:28     標題: 回覆:St Catherine VS 宣道

我大女好細個時,我有個同事小朋友讀宣幼,同事話佢由k1中開始學野,到k2學同補習共10樣,因為要爭入宣小,亦要鋪排希望入LS。我當時都幾O咀,要學咁多嗎?之後我大女讀SC,我以為自己會比10樣東西個女補,結局無。當然啦,身邊同學有d學好多嘢,有d冇。結論係,好睇家長點睇。而我就喜歡SC課程,建立女女自主學習嘅態度同埋自信心。

作者: sig28    時間: 14-6-8 18:18     標題: 引用:Quote:原帖由+JassChow+於+14-06-08+發表坦

原帖由 naughtybj 於 14-06-08 發表
要相信自己的選擇和體會,何需太過憂慮。

作者: jason1978    時間: 14-6-8 18:26     標題: 回覆:St Catherine VS 宣道

其實不同人選校也懷著不同目的,有的注重品德培養,有的注重自理求生能力,有的注重升小結果,有的注重學習態度的啟蒙,有的注重學校名聲……
各有所好,家家有求。最重要是知道自己想要和所想,勿人有我有,隨波逐流。

作者: chauchau2011    時間: 14-6-8 22:50     標題: 回覆:jason1978 的帖子

贊同

作者: angie0828    時間: 14-6-9 02:49     標題: 回覆:jason1978 的帖子

講得好

作者: van_t    時間: 14-6-11 11:41

Hi would you mind share the source of the questions that you get from BK??
many thx

作者: hapi0511    時間: 14-6-13 01:21     標題: 引用:請問大家會如何選擇?謝謝!

原帖由 ivysee 於 14-05-29 發表
請問大家會如何選擇?謝謝!
當然宣道!宣小全港排名19, 雖不是100%, 但12x個位,當中平均每年有3x幾個自然流失去去更勁既小學。條數自己都計到啦

作者: bbmom72    時間: 14-6-13 08:10     標題: 引用:我大女好細個時,我有個同事小朋友讀宣幼,

原帖由 ozoz 於 14-06-08 發表
我大女好細個時,我有個同事小朋友讀宣幼,同事話佢由k1中開始學野,到k2學同補習共10樣,因為要爭入宣小, ...
我都放棄咗宣幼和另一間半龍,選咗SC。

作者: ozoz    時間: 14-6-13 10:04     標題: 引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-06-08+發表我大女

原帖由 bbmom72 於 14-06-13 發表
我都放棄咗宣幼和另一間半龍,選咗SC。
2間都係好學校,是旦一間都無揀錯啦。

作者: happybbpig    時間: 14-6-13 10:18

回覆 DD仔 的帖子

st cat有中英文教? 你大仔依家讀小學OK嗎?中英文要補習嗎?相信讀sc出黎既, 英文都好呢
宣道, 半龍升宣小, 係咪私校?

作者: happybbpig    時間: 14-6-13 10:20

many offers wor, which one u choose?
作者: happybbpig    時間: 14-6-13 10:44

回覆 Kingkin 的帖子

how many hr net teacher for a day? which school?
作者: happybbpig    時間: 14-6-13 10:45

回覆 HappiMom 的帖子

u also studying in sc?
作者: happybbpig    時間: 14-6-13 10:51

回覆 samchan2179 的帖子

可以講講是那些學校呢?
作者: HappiMom    時間: 14-6-13 11:22     標題: 引用:回覆+HappiMom+的帖子 u+also+studying+in

原帖由 happybbpig 於 14-06-13 發表

u also studying in sc?
大女今年upper(k3)快畢業,細仔將九月st cat PN, I like the school so much

作者: happybbpig    時間: 14-6-13 11:34

which p school will she go for studying?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5