教育王國

標題: 讀中文中學入大學機會 [打印本頁]

作者: qkhui    時間: 14-5-16 14:33     標題: 讀中文中學入大學機會

想問問, 有無家長小朋友是讀中中, 考入大學呢 ?

作者: talent2000    時間: 14-5-16 14:40

作者: ernestchow    時間: 14-5-16 15:00

培正金文泰入大學率都好高架
作者: qkhui    時間: 14-5-16 15:54

謝謝 !
作者: 快樂鳥    時間: 14-5-17 22:01

talent2000 發表於 14-5-16 14:40
現在入大学不难但入好大学就难。

我覺得好難
作者: Band5    時間: 14-5-18 09:59     標題: 回覆:讀中文中學入大學機會

入大學係睇成績嘅啫!而家啲大學收好多國內尖子,佢哋多數都係中文中學。香港嘅B1中中一樣好多入大學,就算B2甚至B3嘅中中,都有學生入到大學,當然數量冇得同B1學校相提並論!

作者: waic    時間: 14-5-19 11:49

緊係有, 都唔少嫁, 我仔band2 中中入理工護理, 同學入三大都年年一定有, 但人數緊係唔可以同人地band 1英中啦.
我識幾個band 3 都入到科大, 睇咩科啦.  希望在人間, 只要自己努力.
亦都見好多band one 英中失手入唔到8大, 世事冇絕對.

作者: poonseelai    時間: 14-5-19 12:14     標題: 引用:緊係有,+都唔少嫁,+我仔band2+中中入理工護

原帖由 waic 於 14-05-19 發表
緊係有, 都唔少嫁, 我仔band2 中中入理工護理, 同學入三大都年年一定有, 但人數緊係唔可以同人地band 1英中 ...
大學科目用英語多,容易適應嗎?

作者: waic    時間: 14-5-19 12:30

回覆 poonseelai 的帖子

都冇咩問題, 又係甘讀. 佢地好快 pick up

作者: ANChan59    時間: 14-5-19 14:04     標題: 引用:Quote:原帖由+waic+於+14-05-19+發表緊係有

原帖由 poonseelai 於 14-05-19 發表
大學科目用英語多,容易適應嗎?
有不少科目要被逼以廣東話授課,你話受唔受影響!

作者: poonseelai    時間: 14-5-19 14:05     標題: 引用:Quote:原帖由+poonseelai+於+14-05-19+發表

原帖由 ANChan59 於 14-05-19 發表
咁大鑊

作者: dubbies    時間: 14-5-19 14:29     標題: 回覆:讀中文中學入大學機會

英書中教 等於未推行emi
很多中學都行果一套

作者: poonseelai    時間: 14-5-19 14:33     標題: 引用:英書中教+等於未推行emi 很多中學都行果一

原帖由 dubbies 於 14-05-19 發表
英書中教 等於未推行emi
很多中學都行果一套
但現在是大學!難怪好多評論話大學生英文水準下跌

作者: qkhui    時間: 14-5-19 14:35

我讀中學時都係英書中教..
作者: 9498mami    時間: 14-5-19 14:43

ANChan59 發表於 14-5-19 14:04
吓,請問邊間大學呀?
作者: ANChan59    時間: 14-5-19 14:47     標題: 引用:我讀中學時都係英書中教..+

原帖由 qkhui 於 14-05-19 發表
我讀中學時都係英書中教..
如果你以以前英中學生水準,跟現在大學生水準比較,你是正確,不過同時反映出大學生的悲哀。

作者: ANChan59    時間: 14-5-19 14:52     標題: 引用:Quote:ANChan59+發表於+14-5-19+14:04+有不

原帖由 9498mami 於 14-05-19 發表
吓,請問邊間大學呀?
三大都有!

作者: ANChan59    時間: 14-5-19 14:53     標題: 引用:Quote:ANChan59+發表於+14-5-19+14:04+有不

原帖由 9498mami 於 14-05-19 發表
吓,請問邊間大學呀?
當然不是神科,水泡科為主。

作者: 9498mami    時間: 14-5-19 15:05

唉,去到大學重要用中文教?
唔怪得成日話依家大學生英文每況如下啦!
好快連中國都追過香港囉,慘!慘!慘!
作者: waic    時間: 14-5-19 15:41

我諗受国內學生歡迎嘅學系影響較大.   

作者: 樂樂    時間: 14-5-19 15:52

ANChan59 發表於 14-5-19 14:53
咁有D非本地學生咪聽唔明囉.或全部都係本地生和國內生才用中交教?

作者: PCCW2319    時間: 14-5-19 18:39     標題: 引用:Quote:原帖由+9498mami+於+14-05-19+發表吓

什麼科屬水泡科?

作者: ANChan59    時間: 14-5-19 19:59

PCCW2319 發表於 14-5-19 18:39
什麼科屬水泡科?
文科,理科,工程!
作者: judywan    時間: 14-5-19 21:25

ANChan59 發表於 14-5-19 19:59
文科,理科,工程!

三大science 算唔算水泡科?
作者: ANChan59    時間: 14-5-19 21:27

judywan 發表於 14-5-19 21:25
三大science 算唔算水泡科?
香港學生算水泡,國內學生除外!
作者: judywan    時間: 14-5-19 21:42

ANChan59 發表於 14-5-19 21:27
香港學生算水泡,國內學生除外!

但係三大science都係熱門科目,見好多人都選。
作者: PCCW2319    時間: 14-5-19 22:13     標題: 引用:Quote:ANChan59+發表於+14-5-19+21:27+香港

原帖由 judywan 於 14-05-19 發表
但係三大science都係熱門科目,見好多人都選。
因為係水泡,所以多人想攞住,夠安全。

作者: hanangah    時間: 14-5-19 22:19

qkhui 發表於 14-5-16 14:33
想問問, 有無家長小朋友是讀中中, 考入大學呢 ?
我個仔今年中文大學畢業,其他讀英中既朋友仔同親人,反而好多都入唔到.

好多英中,其實都係英書中教,如果學生認真讀書,用中教係無問題.

到左高中,中學都變晒英書,同其他英中都一樣.

老師點教,學生點樣學,溫書方法,學生情緒,都影嚮成續.

作者: qkhui    時間: 14-5-19 23:24

回覆 hanangah 的帖子

好開心見到你的回覆, 其實我仔今年9月才升中一, 因我地唔敢博抽BAND 1中學, 怕一陣博唔到趺佐去邊. 所以保守選佐一間BAND TWO 頭的中中. 因亞仔中文科比較好, 希望噉幸運抽中可以讀得輕鬆些, 可以用多些時間學習英文, 但有朋友話我應該為亞仔博一博, 話英中點都好過中中. 聽完有點不開心.

作者: ANChan59    時間: 14-5-20 07:18

hanangah 發表於 14-5-19 22:19
我個仔今年中文大學畢業,其他讀英中既朋友仔同親人,反而好多都入唔到.

好多英中,其實都係英書中教,如果學 ...
你是指中中學生入大學人數多於英中學生,我都是第一次聽!

作者: qkhui    時間: 14-5-20 09:29

我相信hanangah 不是指中中入大學機會比英中多.
應只是以他仔仔及所識的朋友親威當中去講only

作者: ANChan59    時間: 14-5-20 09:55     標題: 引用:我相信hanangah+不是指中中入大學機會比英

原帖由 qkhui 於 14-05-20 發表
我相信hanangah 不是指中中入大學機會比英中多.
應只是以他仔仔及所識的朋友親威當中去講only
...
不能用單一例子作結論!

作者: 王家爸爸    時間: 14-5-20 10:29

當年香港只有兩所大學,並且仍然有 Higher Level 考試的時候,中中學生入中大比英中多。
但自從取消HL考試後,中中學生入大學比英中難好多。
作者: joyjoyparent    時間: 14-5-24 23:51

其實當日教育局推母語教育時, 是說香港多數中學生在日常工作中不需用英語. 所以, 我猜他們沒有想過中文中學入英文大學的.
作者: ANChan59    時間: 14-5-25 09:19     標題: 引用:其實當日教育局推母語教育時,+是說香港多數

原帖由 joyjoyparent 於 14-05-24 發表
其實當日教育局推母語教育時, 是說香港多數中學生在日常工作中不需用英語. 所以, 我猜他們沒有想過中文中學 ...
記憶所及,當時母語教學是認為用中文學習,對大部份學生學習效益較佳,沒有提及升大學的機會,我亦沒有留意是否工作只需要中文。

無論如何,現在證明一刀切的所謂母語教學是錯誤的決定!

作者: chun媽    時間: 14-5-25 09:20     標題: 回覆:讀中文中學入大學機會

其實,只要你看看中中的入U的成績,都知道中中生依然有機會入U,事在人為。

作者: ANChan59    時間: 14-5-25 09:22     標題: 引用:其實,只要你看看中中的入U的成績,都知道

原帖由 chun媽 於 14-05-25 發表
其實,只要你看看中中的入U的成績,都知道中中生依然有機會入U,事在人為。

...
有興趣知道大約比率是多少。

作者: 王家爸爸    時間: 14-5-25 10:23

ANChan59 發表於 14-5-25 09:22
記得報紙上曾經看過,金文泰和培正入U率約為五成多。
不知道為什麼,好多中中,連提也不提入U率,只說
3322率。
作者: ANChan59    時間: 14-5-25 10:34     標題: 引用:Quote:ANChan59+發表於+14-5-25+09:22+有興

原帖由 王家爸爸 於 14-05-25 發表
記得報紙上曾經看過,金文泰和培正入U率約為五成多。
不知道為什麼,好多中中,連提也不提入U率,只說
332 ...
「不知道為甚麼」,已經是答案!

作者: skkeung    時間: 14-5-25 10:43     標題: 引用:Quote:原帖由+joyjoyparent+於+14-05-24+發

原帖由 ANChan59 於 14-05-25 發表
記憶所及,當時母語教學是認為用中文學習,對大部份學生學習效益較佳,沒有提及升大學的機會,我亦沒有留意 ...
值民地思想!中文地位一天比一天重要!這年DSE一線英中入不到八大!大量外國回流大學生,英文叻,連公務員也不能考,因要考中文試!

作者: ANChan59    時間: 14-5-25 11:26     標題: 引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+14-05-25+發表記

原帖由 skkeung 於 14-05-25 發表
值民地思想!中文地位一天比一天重要!這年DSE一線英中入不到八大!大量外國回流大學生,英文叻,連公務員 ...
又不知所謂,母語教學,又拉上回流學生!

我都識不少 AO 是回流的,兩文三語都好掂,但好似未聽到 AO 出自中中!

我一向提倡兩文三語,你又抽錯水!

回帖前,睇清楚大家討論甚麼先,不要次次得罪人,開口夾着脷!

作者: skkeung    時間: 14-5-25 11:52     標題: 回覆:讀中文中學入大學機會

接受不到批評,何必在這裏?這裏不是辦工室!

作者: 王家爸爸    時間: 14-5-25 11:53

skkeung 發表於 14-5-25 10:43
值民地思想!中文地位一天比一天重要!這年DSE一線英中入不到八大!大量外國回流大學生,英文叻,連公務員 ...
值(應是「殖」)民地思想?你真系要問曾鈺成點解他有殖民地思維,要把培僑書院定位為英中。
作者: chun媽    時間: 14-5-25 12:17     標題: 引用:Quote:原帖由+chun媽+於+14-05-25+發表其實

這條題目好難回答,即使是band one 中學,都只是籠統的升大學或升大專人數,除了勁top 的band one 中學會列明入三大或jupas degree course人數,一般的band one都沒有確實入jupas degree course的人數,那麼,中中band two 的,更不會有具體jupas degree course的人數。

作者: ANChan59    時間: 14-5-25 12:31

skkeung 發表於 14-5-25 11:52
接受不到批評,何必在這裏?這裏不是辦工室!
你正確 .... 我接受不了狗屁不通的所謂 "批評"  
作者: ANChan59    時間: 14-5-25 12:31

chun媽 發表於 14-5-25 12:17
這條題目好難回答,即使是band one 中學,都只是籠統的升大學或升大專人數,除了勁top 的band one 中學會列 ...
同意.
作者: skkeung    時間: 14-5-25 15:52     標題: 引用:Quote:skkeung+發表於+14-5-25+11:52+接受

你正確 .... 我接受不了狗屁不通的所謂 "批評"
胡適先生怎看批評!回去看看!不會在這討論,因無謂!

作者: poonseelai    時間: 14-5-25 16:17     標題: 引用:Quote:skkeung+發表於+14-5-25+10:43+值民

原帖由 王家爸爸 於 14-05-25 發表
值(應是「殖」)民地思想?你真系要問曾鈺成點解他有殖民地思維,要把培僑書院定位為英中。 ...
曽生的英語係咯咯聲,好勁,去看看他港台近日訪問見識一下

作者: 王家爸爸    時間: 14-5-25 16:49

poonseelai 發表於 14-5-25 16:17
曽生的英語係咯咯聲,好勁,去看看他港台近日訪問見識一下
你可以分享你提到的港台訪問的連結嗎?我也想見識一下,長長知識。
作者: poonseelai    時間: 14-5-25 16:53

王家爸爸 發表於 14-5-25 16:49
你可以分享你提到的港台訪問的連結嗎?我也想見識一下,長長知識。
http://programme.rthk.hk/rthk/tv/programme.php?name=tv/inconversation&d=2014-05-08&p=6276&e=261541&m=episode
http://programme.rthk.hk/rthk/tv/programme.php?name=tv/inconversation&d=2014-05-13&p=6276&e=261541&m=episode

RTHK: In Conversation

作者: 王家爸爸    時間: 14-5-25 17:34

poonseelai 發表於 14-5-25 16:53
http://programme.rthk.hk/rthk/tv/programme.php?name=tv/inconversation&d=2014-05-08&p=6276&e=261541&m ...
口窒窒!唔係咁流暢!有時詞不達意!因為沒有準備好?定系因為話題敏感?

作者: joyjoyparent    時間: 14-5-26 21:54

回覆 ANChan59 的帖子

所以我很憎惡田二少, 叫人用母語係佢, 後來叫人增值, 參加職業英語運動的又係佢!!!

作者: ANChan59    時間: 14-5-26 22:34

joyjoyparent 發表於 14-5-26 21:54

所以我很憎惡田二少, 叫人用母語係佢, 後來叫人增值, 參加職業英語運動的又係佢!!!
唔係 "阿蟲" 推母語教學?田二少好似是 "語常會" 主席而已。
作者: joyjoyparent    時間: 14-5-26 22:51

田二少是語常會主席, 全力支持母語教育, 反對一校有中文班英文班.

作者: ANChan59    時間: 14-5-26 22:59

回覆 joyjoyparent 的帖子

語文教育及研究常務委員會[size=0.875em]

語文教育及研究常務委員會(簡稱:語常會,英文:Standing Committee on Language Education and Research (SCOLAR)),於1996年根據《教育統籌委員會第六號報告書》的建議成立的香港公營機構,就一般語文教育事宜及語文基金的運用,向政府提出建議,並督導多項語文基金項目,包括職業英語運動等。

工作資助計劃 / 課程推廣兩文三語語文基金[編輯

語文基金於1994年成立,目的為支援香港市民使用中文(包括普通話)和英文的能力。

基金資助所有有助提高香港市民使用中英文能力的項目、計劃研究教科書、參考資料、教學支援、語文教師、語文專家、教學專家、教育及培訓機構、課程、培訓、出版,以及宣傳等。

語常會就語文基金運作的政策和程序,向語文基金託管人提供意見。

作者: waiwai1224    時間: 14-5-27 12:10     標題: 回覆:讀中文中學入大學機會

作者: mummom    時間: 14-5-27 12:49

回覆 王家爸爸 的帖子

作者: mummom    時間: 14-5-27 13:00

樓主系問中中入大學機會,吾可以話無,一定有,但肯定比英中低,不是嗎?
條條大路通羅馬,但英中這條應該快D,易行D。
應該無人會插瓜?
吾好用培正做example,香港有幾多間好似培正這樣的中中?
樓主最好系去睇睇想報的中中的大學入學率,這樣比較安全。
作者: DD仔    時間: 14-5-27 16:17

其实最重要是看中中收什么学生,英中收什么学生。如果有天,所有至top那批小六毕业生都选中中,肯定中中的入U率会超前。

作者: skkeung    時間: 14-5-27 17:40     標題: 引用:其实最重要是看中中收什么学生,英中收什么

原帖由 DD仔 於 14-05-27 發表
其实最重要是看中中收什么学生,英中收什么学生。如果有天,所有至top那批小六毕业生都选中中,肯定中中的 ...
這就是points !

作者: 王家爸爸    時間: 14-5-27 17:48

DD仔 發表於 14-5-27 16:17
其实最重要是看中中收什么学生,英中收什么学生。如果有天,所有至top那批小六毕业生都选中中,肯定中中的 ...
但問題是這真的有可能會發生嗎?
作者: ANChan59    時間: 14-5-27 17:50     標題: 引用:Quote:DD仔+發表於+14-5-27+16:17+其实最重

原帖由 王家爸爸 於 14-05-27 發表
但問題是這真的有可能會發生嗎?
Approach to zero.

作者: 王家爸爸    時間: 14-5-27 17:53

ANChan59 發表於 14-5-27 17:50
Approach to zero.
最大的問題是: 去年開始,福建中學的中一也只開英文班,不再開中英雙語班。此外,漢華也一步一步提高英語的比例。連傳統左派也想轉英中,中中的前景如果大家心裡有數。
作者: ANChan59    時間: 14-5-27 18:33     標題: 引用:Quote:ANChan59+發表於+14-5-27+17:50+Appr

原帖由 王家爸爸 於 14-05-27 發表
最大的問題是: 去年開始,福建中學的中一也只開英文班,不再開中英雙語班。此外,漢華也一步一步提高英語 ...
直資英中有收生保證,不怕殺校,愛國學校好瞭解家長期望,十分正常。

講來講去,中中都是果兩三間較突出!

作者: 王家爸爸    時間: 14-5-27 20:37

ANChan59 發表於 14-5-27 18:33
直資英中有收生保證,不怕殺校,愛國學校好瞭解家長期望,十分正常。

講來講去,中中都是果兩三間較突出! ...
「愛國學校」這個名字已很久沒有聽人咁叫啦。 五大「愛國學校」,漢華,培僑,香島,勞校和福建,近年都升呢不少,從主要收B3生到主要收B2生,甚至收B1尾生。如果他們想更進一步,真系需要轉做英中。

作者: DD仔    時間: 14-5-28 09:17

「英文的地位是國際性的,中文的地位是地區性的,所以英文比中文重要,這是駁不到的理。」
「中文的地位日益重要,但不等於英文比中文低。」
「家長總是希望子女英文好,中文也不要差。」

所以,如果上述的情況不改變,英中高於中中是必然的。 看中中,主要是看它的增值能力有多高,還有校風。 在沙田區,胡忠和基督就是好例子。

作者: 王家爸爸    時間: 14-5-28 10:51

DD仔 發表於 14-5-28 09:17
「英文的地位是國際性的,中文的地位是地區性的,所以英文比中文重要,這是駁不到的理。」
「中文的地位日益 ...
所以很多愛國學校都想轉為英中,目標清晰,因為市場需求就是這樣。
相信福建只是第一間,其他的很快會隨之而來。
作者: chun媽    時間: 14-5-29 13:08

中中入u 機會低,很多時因為in-take 差,叻的學生自然多選band one英中,中中收生整體自然差,但用母語教學的效能自然高一些,你看看不少英中的通識科都是用中文教學,原因不言而語

作者: chun媽    時間: 14-5-29 13:13

waiwai1224 發表於 14-5-27 12:10
中中同英中都係考同一個dse入大學,英中只係多叻既學生,所以入u率高,但唔等於入中中就入唔到u....入英中 ...

對,講開DSE,而家的學科都可用中文或英文考核,兩者的評分準則一樣,如地理科.生物科等,對於勤力的中中生來說,學習更為有利,更易取得高分,所以,不論子女被派往哪些中學,個人是成功的關鍵,當然校風又是另一回事
作者: qkhui    時間: 14-5-29 16:58

回覆 chun媽 的帖子

我就係聽人講, 考DSE中英都可以考, 評分又係一樣  其實只係大部份人覺得讀英中O的學生叻過讀中中, 是嗎 ?.

作者: DD仔    時間: 14-5-29 21:18

回覆 qkhui 的帖子

如先前所講,band1學生都選英中,優勢已成。

在現今商業社會對英文程度的要求下,能及早在英語環境裡學習運用英文,當然會佔

兩個優勢,怎能不讓人覺得英中勁D

作者: waiwai1224    時間: 14-5-31 21:21     標題: 回覆:qkhui 的帖子

作者: waiwai1224    時間: 14-5-31 21:26     標題: 回覆:DD仔 的帖子

作者: chun媽    時間: 14-6-1 23:17

waiwai1224 發表於 14-5-31 21:26
我只能說英中學生有優勢,但唔代表中中學生唔叻,我係中中出身,我同學有醫生有建築師,所以肯讀一定有機會 ...

對,我識一些BAND 2中中生,成功入讀HKU的商科學院,還得到甚佳的成績,不過,老實說,這些例子一定沒有英中生那麼多
作者: ANChan59    時間: 14-6-1 23:32

chun媽 發表於 14-6-1 23:17
對,我識一些BAND 2中中生,成功入讀HKU的商科學院,還得到甚佳的成績,不過,老實說,這些例子一定沒有英中生那 ...
好多時,一般人用用單一例子作證據,沒有考慮代表性!
作者: 王家爸爸    時間: 14-6-2 17:12

chun媽 發表於 14-6-1 23:17
對,我識一些BAND 2中中生,成功入讀HKU的商科學院,還得到甚佳的成績,不過,老實說,這些例子一定沒有英中生那 ...
一兩個極為成功或極為失敗的案例是不能用於Reasoning的。
作者: judywan    時間: 14-6-2 20:02

大家都有機會,努力啦。唔通話讀中中機會少啲就唔讀咩。
作者: joyjoyparent    時間: 14-6-2 23:10

回覆 chun媽 的帖子

傳聞考評局是會按學生質素, 調整派grade率 (某程度上拉CURVE). 例如, PHY CHEM BI 的派L4率比其他科高, 因學生'較叻'.

作者: Band5    時間: 14-6-3 13:36     標題: 回覆:讀中文中學入大學機會

以中中同英中一刀切比較入U率完全冇意義。香港有幾間B3英中,大家又估下佢哋嘅入U多唔多過培正同金文泰!

作者: Band5    時間: 14-6-3 13:42     標題: 回覆:讀中文中學入大學機會

唔好意思,原來好似得返兩間B3英中!

作者: judywan    時間: 14-6-3 17:16

Band5 發表於 14-6-3 13:42
唔好意思,原來好似得返兩間B3英中!

邊兩間??
作者: Band5    時間: 14-6-3 18:46     標題: 引用:Quote:Band5+發表於+14-6-3+13:42+唔好意思

原帖由 judywan 於 14-06-03 發表
邊兩間??
官立嘉道理爵士中學(西九龍)

香港聖瑪加利女書院(已不招新生)

作者: judywan    時間: 14-6-3 20:14

Band5 發表於 14-6-3 18:46
官立嘉道理爵士中學(西九龍)

香港聖瑪加利女書院(已不招新生)

thanks..
作者: 王家爸爸    時間: 14-6-3 21:48

Band5 發表於 14-6-3 13:36
以中中同英中一刀切比較入U率完全冇意義。香港有幾間B3英中,大家又估下佢哋嘅入U多唔多過培正同金文泰!

...
回到最根本的問題,中學沒有banding,只有學生有banding。此外,B3英中和B1中中只有極少數,所以比較B1英中vsB1中中,比較B3英中vsB3中中是沒有意義的。如果真的要比較的話,應該比較所有英中和所有中中,這樣的結果才具有意義。

作者: 王家爸爸    時間: 14-6-3 22:07

個人認為評價B1學校和B3的學校要使用不同的準則。評價B3學校需要考慮學校對學生的增值,而不是只考慮入大學率。畢竟B3學校與B1學校的平台和起步點不同,直接比較是不公平的。
作者: Band5    時間: 14-6-4 02:21     標題: 引用:Quote:Band5+發表於+14-6-3+13:36+以中中同

原帖由 王家爸爸 於 14-06-03 發表
回到最根本的問題,中學沒有banding,只有學生有banding。此外,B3英中和B1中中只有極少數,所以比較B1英中 ...
B3英中同B1中中不能比較不是因為係極少數,而係因為他們係不同級數!英中和中中同樣係不同級數,亦都不能比較。

比較所有英中(平均係B1B)同所有中中(平均係B2C或B3A)更加冇意義!

要比只可以相同級數嘅英中同中中比較。最好係以相同preS1成績去比較DSE成績,否則如以金文泰同SPCC或林護比較都係冇意義!

作者: penguin_chick    時間: 14-6-6 15:04

問讀中文中學入大學機會,就好似問坐平治賺大錢的機會。
這不是因果關係,而系果果關係。
不是因為讀英中/中中,而導至入大學機會高D/低D;而系

因                                  果
成績好,                  入英中(成績好的人都想揀英中
成績好                      入大學的機會高。
作者: ANChan59    時間: 14-6-7 09:35

penguin_chick 發表於 14-6-6 15:04
不是因為讀英中/ ...
清楚,到位的分析
作者: Jilli    時間: 14-6-7 20:01

英中收生成績大部分較中中好
英中學生質素較高,一開始已經贏在起跑線上,自然較多人入大學。
25%全港小六學生生係band 1、而中六入大學既只有20%。

不過這不代表中中冇人入大學,其實不少學生入左英中會讀唔掂,
勁的英中可能有70-90%人可以入大學,差少少的英中可能只有50%。
中中最top既學生就有得爭返果20%既大學學額。
更有中中學生入醫科等科目,最緊要睇下子女是否真的會讀書,英中不代表一切。

由於英中、中中收生成績唔相同,教育局其實有用一個叫「增值率」的指標。
當中教育局會比較學校「中一收生成績」 vs 「中五、七 會考、高考」/「DSE」成績,
有「正增值」代表學校可以將學生升grade,
例如本身小六時唔係top 25%,最後考公開考試成為左最top 10%。
不過教育局唔鼓勵中學公開呢個指標。

作者: Bluegene    時間: 14-6-7 22:02

penguin_chick 發表於 14-6-6 15:04
不是因為讀英中/ ...
Yes. Correlation does not imply causation.  We need causal analysis.
作者: chun媽    時間: 14-6-7 22:10     標題: 引用:英中收生成績大部分較中中好英中學生質素較

原帖由 Jilli 於 14-06-07 發表
英中收生成績大部分較中中好
英中學生質素較高,一開始已經贏在起跑線上,自然較多人入大學。
25%全港小六 ...
解說好清楚,這正是我之前舉例的目的

作者: Jilli    時間: 14-6-8 02:21

回覆 qkhui 的帖子

其實我朋友和你一樣她兒子小六排名僅僅是band1尾,而每年小學band1的名額會有浮動,
避免危機便最後選了band2頭的中中放第一。
最後入讀精英班,成績一值好好。現在大學入了一科收生成績很高的科。

最重要是子女肯讀,band1尾/2頭的學生入了band2頭的中學,
成績應該會是前列(同級其他大多數band2中),自信也會高很多,
只要留在精英班,相信band2入大學的問題不大。 band2 頭中中入大學最少也有20%吧。

現今家長很多只為入英中,卻沒有了解子女的能力,
最後入了英中卻吃力不討好/太多勁人令自己失去信心。
這便是為什麼有人入了英中也會入不了大學。

作者: waiwai1224    時間: 14-6-9 21:47     標題: 回覆:讀中文中學入大學機會

作者: DD仔    時間: 14-6-10 10:19

回覆 waiwai1224 的帖子

其實唔應該以個別例子黎推斷普遍既情況,小學讀得不好唔代表dse一定不好,没有人應該睇低中中學生,只是在现实里,成绩好的学生真的都选择英中,造成社會覺得中中永遠不及英中。的确,學生自己永远都不应该睇低自己,11,12岁人仔,暂时落后,但以后要发力的话,即使在中中都可以有机会在DSE跟英中学生一决高下。

作者: 小魚知味    時間: 14-6-11 16:54     標題: 引用:Quote:原帖由+poonseelai+於+14-05-19+發表

可以

作者: joyjoyparent    時間: 14-6-15 16:18

回覆 王家爸爸 的帖子

中大曾有大學教授追蹤中中及英中學生的出路, 結果認為中中並不能幫助同學入大學. 但教育局反駁這研究不全面, 而教育局也沒有做或公布他們自己的研究. 但從事實角度看, 教育局高官的子女放在什麼學校也應該有些啟示. 希望他們會公布他們子女讀什麼, 讓我們也仿傚他們!

作者: joyjoyparent    時間: 14-6-15 16:27

廿年前, 香港新加坡在人均收入上可算平手. 雖則新加坡學校全用英語, 香港學生的英文在亞洲也算可以. 但如今你在街上問青少年英文, 差不多沒有人可以與你談上兩句. 而迪士尼的卡通在戲院上影時, 多數是粵語播出. 這些香港新一代的英語水平, 大家心裡有數. 而今天新加坡在人均收入及英語語境已羸香港成條街!

或許將來普通話會成為國際溝通語言及科學家用的語言, 但我相信都要五十年後方有可能.
作者: ANChan59    時間: 14-6-15 20:21     標題: 引用:回覆+王家爸爸+的帖子 中大曾有大學教授追

原帖由 joyjoyparent 於 14-06-15 發表
回覆 王家爸爸 的帖子

中大曾有大學教授追蹤中中及英中學生的出路, 結果認為中中並不能幫助同學入大學. 但 ...
政府委託的研究就是那中大教授的那一個,因為結果跟官老爺的想法相反,所以不公報研究細節及結果。

作者: Band5    時間: 14-6-15 20:28     標題: 引用:回覆+王家爸爸+的帖子 中大曾有大學教授追

原帖由 joyjoyparent 於 14-06-15 發表
回覆 王家爸爸 的帖子

中大曾有大學教授追蹤中中及英中學生的出路, 結果認為中中並不能幫助同學入大學. 但 ...
中大曾有大學教授追蹤中中及英中學生的出路, 結果認為中中並不能幫助同學入大學
======

請問不能幫助即係表示不能提高機會,機會均等還是會降低機會呢?是否以入學時相同成績作比較?有冇原文可參考?謝謝!

作者: ANChan59    時間: 14-6-16 00:59

Band5 發表於 14-6-15 20:28
中大曾有大學教授追蹤中中及英中學生的出路, 結果認為中中並不能幫助同學入大學
======

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1307538&highlight=中中英中

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2135848&extra=&page=1

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2293533&extra=&page=2

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2305301

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5