教育王國

標題: 返K1…屎片尿片都未介度 [打印本頁]

作者: funghon    時間: 14-5-7 12:32     標題: 返K1…屎片尿片都未介度

9月返K1,但尿片屎片都未介度未識出聲講,懶左就識除條褲俾我。返K1我會吾會俾miss鬧

作者: yankaka    時間: 14-5-7 12:51

funghon 發表於 14-5-7 12:32
9月返K1,但尿片屎片都未介度未識出聲講,懶左就識除條褲俾我。返K1我會吾會俾miss鬧

...
盡量呢個夏天同佢戒, 同埋返咗學, 學校會幫佢地戒, 要佢地學去廁所, 又有排洗時間, 冇問題!

作者: chingchingma89    時間: 14-5-7 13:17     標題: 回覆:返K1…屎片尿片都未介度

My son has the same problem.  He only says "vee vee" when his pants got wet.

作者: kkcnine    時間: 14-5-7 13:29

回覆 chingchingma89 的帖子

Same case here...Headache.....

作者: heidya    時間: 14-5-7 13:41

有無TIPS 如何解片呢?
作者: funghon    時間: 14-5-7 13:42     標題: 引用:Quote:funghon+發表於+14-5-7+12:32+9月返K

原帖由 yankaka 於 14-05-07 發表
盡量呢個夏天同佢戒, 同埋返咗學, 學校會幫佢地戒, 要佢地學去廁所, 又有排洗時間, 冇問題!
...
2月開始介了我冇信心9月前可以介度

作者: heidya    時間: 14-5-7 13:42

上K1帶1~2條片反學, 開學前同MISS 講BB未識介片
作者: funghon    時間: 14-5-7 13:45     標題: 引用:上K1帶1~2條片反學,+開學前同MISS+講BB未識

原帖由 heidya 於 14-05-07 發表
上K1帶1~2條片反學, 開學前同MISS 講BB未識介片
我會吾會俾人鬧佢連屎片都未介度尿片就話啫,屎

作者: poodlema    時間: 14-5-7 13:51     標題: 回覆:返K1…屎片尿片都未介度

佢未ready啫,比啲時間怇,三歳先介都正常架。

作者: bubuG    時間: 14-5-7 14:03     標題: 回覆:返K1…屎片尿片都未介度

同N班唔同,K1戒唔到片的確有D煩.  唯有唔俾片,由得佢賴幾日。

作者: Jane1983    時間: 14-5-7 14:35

吾使太擔心,仲有咁多個月,小朋友有自己timetable,到時到侯自自然都戒到,佢癩自己都吾舒服。

就算9月未完全戒到,慢慢都會成功,老師好有經驗,亦吾會嫌棄小朋友的。
作者: funghon    時間: 14-5-7 14:47     標題: 引用:同N班唔同,K1戒唔到片的確有D煩.++唯有唔

原帖由 bubuG 於 14-05-07 發表
同N班唔同,K1戒唔到片的確有D煩.  唯有唔俾片,由得佢賴幾日。
在家冇著片啦,已經幾個月,只是訓覺和出街時著片

作者: bubuG    時間: 14-5-7 15:12     標題: 引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-05-07+發表同N班

原帖由 funghon 於 14-05-07 發表
在家冇著片啦,已經幾個月,只是訓覺和出街時著片
有冇每一個小時要佢去廁所wee wee ?
要佢自己習慣用下力痾出來, 不是儲滿就賴出來。尚有三四個月。加油!

作者: princesssnowy    時間: 14-5-7 15:51     標題: 回覆:返K1…屎片尿片都未介度

開頭試下係屋企唔著片,再不斷講想尿尿要講vv , 陪佢坐下廁所等佢習慣下。 我小朋友2星期介左日頭條片,夜晚個條就一個月。我冇迫佢,係小朋友大大下自己唔肯著片。慢慢黎,佢地有自己時間表既

作者: 丁丁aunty    時間: 14-5-7 16:07     標題: 回覆:返K1…屎片尿片都未介度

你或者試試用教材幫助一下,去youtube搵「巧虎 寶寶版」有啲係教小朋友去廁所,不過留意係國語版

作者: funghon    時間: 14-5-7 17:02     標題: 引用:Quote:原帖由+funghon+於+14-05-07+發表在

原帖由 bubuG 於 14-05-07 發表
有冇每一個小時要佢去廁所wee wee ?
要佢自己習慣用下力痾出來, 不是儲滿就賴出來。尚有三四個月。加油!

...
有呀,佢已經習慣叫佢vv就真係有vv出,但係有時我吾記得帶佢去,佢就懶出來懶完,除條褲俾我

作者: funghon    時間: 14-5-7 17:03     標題: 引用:開頭試下係屋企唔著片,再不斷講想尿尿要講

原帖由 princesssnowy 於 14-05-07 發表
開頭試下係屋企唔著片,再不斷講想尿尿要講vv , 陪佢坐下廁所等佢習慣下。 我小朋友2星期介左日頭條片,夜 ...
已經幾個月在家冇著片

作者: princesssnowy    時間: 14-5-7 17:20     標題: 引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-05-07+發表有冇

有呀,佢已經習慣叫佢vv就真係有vv出,但係有時我吾記得帶佢去,佢就懶出來懶完,除條褲俾我

...
唔緊要,瀨多幾次佢自己知醜醜架 只要你不斷重複教佢講,佢聽得明架!加油

作者: heidya    時間: 14-5-7 18:03

funghon 發表於 14-5-7 13:45
我會吾會俾人鬧佢連屎片都未介度尿片就話啫,屎
即使學左戒片, 反學刀唔確保無事......初期唯有監介幾次先啦
作者: bbmmhkhk    時間: 14-5-7 22:56     標題: 回覆:funghon 的帖子

我個仔都係,就嚟28個月都仲未戒到呀。我個仔仲要係擺明懶惰,唔願去廁所,好煩惱。

作者: 已刪除用戶    時間: 14-5-7 23:04     標題: 引用:9月返K1,但尿片屎片都未介度未識出聲講,懶

...
我囡囡個班(k1)仲有同学仔著緊片,隔唔中亦有小朋友瀬左,但一班入面得一,兩個係咁,所以今個夏天要努力啦!

作者: ozoz    時間: 14-5-8 00:09     標題: 引用:9月返K1,但尿片屎片都未介度未識出聲講,懶

...
我大侄女當時k1,全班得佢一個未介,老師1星期同佢家校合作攪掂咗。不過佢poopoo忍住反屋企著片先肯,後來到4歳幾有次病咗入院,姑娘笑佢,自此先甩到。

作者: WinnieCatCat    時間: 14-5-8 01:08     標題: 回覆:返K1…屎片尿片都未介度

我都煩緊呢樣野呀!我囡喺屋企戒左日片好耐,但出街就唔肯去街既廁所,我已經坐低埋vv畀佢睇,佢都唔肯坐低,有時𧨾到坐低都唔肯屙。喺屋企就話唔著片由得佢瀨啫,出街點可以四圍瀨?想問下戒左片既小朋友,最初出街係點做呢?依家呀囡出街著學習褲,著戒片褲有無用?

作者: lungfule    時間: 14-5-8 02:33     標題: 引用:我個仔都係,就嚟28個月都仲未戒到呀。我個

原帖由 bbmmhkhk 於 14-05-07 發表
我個仔都係,就嚟28個月都仲未戒到呀。我個仔仲要係擺明懶惰,唔願去廁所,好煩惱。

...
我果個32個月,又唔肯去,又晤講vv,唉……都唔知點介!

作者: lauwingtai    時間: 14-5-8 03:32

其實大家唔使太擔心,根據弗洛伊德,12個月至36個月是小童的肛門期,隨意便溺是很正常及有助性格發展完整。約於36個月前後戒到就最理想,太早或太遲都唔係咁好。

弗洛伊德的肛門期理論提及,太早學識戒片未必係好事,若父母的控制過早或過於嚴格,那麼孩子的人格將會向嚴格律己、謹小慎微、循規蹈矩、過於重視細節或過度愛整潔等方向發展,形成「肛門滯留型人格」(Anal retentiveness),這是情緒病「強迫症」的前期形態。

而如果父母控制過於鬆懈,那麼孩子將變得隨意馬虎,慷慨、放縱、生活秩序混亂、不拘小節等,形成「肛門排泄型人格」(Anal expulsiveness),相對較易學壞。

所以,36個月前後戒到片就於小朋友最有益,若三歲幾都未戒到,先擔心都未遲。

關於「肛門滯留型人格」及「肛門排泄型人格」的介紹可參考以下wiki。

http://en.wikipedia.org/wiki/Anal_retentive

http://en.wikipedia.org/wiki/Anal-expulsive
作者: funghon    時間: 14-5-8 10:40     標題: 引用:我都煩緊呢樣野呀!我囡喺屋企戒左日片好耐

原帖由 WinnieCatCat 於 14-05-08 發表
我都煩緊呢樣野呀!我囡喺屋企戒左日片好耐,但出街就唔肯去街既廁所,我已經坐低埋vv畀佢睇,佢都唔肯坐低 ...
介片褲係佢瀨左尿,吾洗抺地,條褲吸度一督尿

作者: sunnygirl    時間: 14-5-8 10:52     標題: 回覆:返K1…屎片尿片都未介度

我印象中小朋友返k1時同學仔個個已經戒哂片片,所以樓主真係要努力襯呢幾個月戒啦!

作者: mamalittle    時間: 14-5-8 11:59     標題: 回覆:返K1…屎片尿片都未介度

我囡囡現在33個月,在家已經介左日片好耐,但係出街就係唔肯vv,次次坐上廁所都話冇得疴,所以出街都係要穿學習褲。直到上個星期有幾日好熱,發覺著學習褲焗到個patpat 起粒粒,就鐵起心腸出街唔著片,跟住佢因為冇得賴落片,所以就肯響出面vv。而家試左成個星期,出街都冇賴過尿。
其實佢地唔係介唔倒,只係你幫佢著片,佢就依賴條片,所以大家試下恨心啲,唔好著片出街,帶多兩條褲旁身,希望大家好快會介到。

作者: BBQporkpork    時間: 14-5-8 12:19

WinnieCatCat 發表於 14-5-8 01:08
我都煩緊呢樣野呀!我囡喺屋企戒左日片好耐,但出街就唔肯去街既廁所,我已經坐低埋vv畀佢睇,佢都唔肯坐低 ...

咁你知唔知佢點解唔肯屙?? 係咪怕Dirty??

我個囡o個時係怕Dirty, 我就買左個可以摺o既厠板帶出街俾佢用,

另外每次佢成功, 我都會讚or獎佢!!

作者: funghon    時間: 14-5-8 13:34     標題: 引用:我印象中小朋友返k1時同學仔個個已經戒哂片

原帖由 sunnygirl 於 14-05-08 發表
我印象中小朋友返k1時同學仔個個已經戒哂片片,所以樓主真係要努力襯呢幾個月戒啦!

...

作者: bubuG    時間: 14-5-8 13:55     標題: 引用:Quote:原帖由+WinnieCatCat+於+14-05-08+發

原帖由 funghon 於 14-05-08 發表
介片褲係佢瀨左尿,吾洗抺地,條褲吸度一督尿
我用D三層介片褲,要佢feel 到濕咗係pat pat 好唔舒服,但又唔會瀨落地要抹咁煩。

作者: WinnieCatCat    時間: 14-5-8 14:34     標題: 回覆:返K1…屎片尿片都未介度

係呀!我就係想佢知道濕左會唔舒服,但又唔會喺術攪到一地都係。咁我買戒片褲試下了,唔該晒

作者: hugub    時間: 14-5-8 14:36

小朋友無返PN呢?現今好多小朋友返PN就一早介到片... 坦白講出名d既K1幼稚園學生一定介左片...我無見過有同學帶片返學... 樓主呢幾個月一定要加油
作者: WinnieCatCat    時間: 14-5-8 14:38     標題: 引用:其實大家唔使太擔心,根據弗洛伊德,12個月

原帖由 lauwingtai 於 14-05-08 發表
其實大家唔使太擔心,根據弗洛伊德,12個月至36個月是小童的肛門期,隨意便溺是很正常及有助性格發展完整。 ...
多謝你既分享呀,弗洛伊德肛門期雖然聽過,但就唔知係咩,睇完真係無禁擔心囡囡仲未戒片呢個問題

作者: km1437    時間: 14-5-8 14:39     標題: 回覆:返K1…屎片尿片都未介度

我個女29個月都係未肯講,佢既問題係20~25分鐘痾一次尿,我真係遲左1分鐘,就瀨左。同佢去廁所忙到癲。佢飲好多水,不過都唔使咁密呀!

作者: funghon    時間: 14-5-8 14:39     標題: 引用:係呀!我就係想佢知道濕左會唔舒服,但又唔

原帖由 WinnieCatCat 於 14-05-08 發表
係呀!我就係想佢知道濕左會唔舒服,但又唔會喺術攪到一地都係。咁我買戒片褲試下了,唔該晒

...
我就係用介片褲,佢瀨濕左,就自己除條褲俾我。

作者: funghon    時間: 14-5-8 14:41     標題: 引用:Quote:原帖由+lauwingtai+於+14-05-08+發表

多謝你既分享呀,弗洛伊德肛門期雖然聽過,但就唔知係咩,睇完真係無禁擔心囡囡仲未戒片呢個問題

...
睇完係冇咁擔心 但d媽媽又話未見過著片返k1就算有都係得一個

作者: TeriAnla    時間: 14-5-8 14:51     標題: 回覆:返K1…屎片尿片都未介度

我囝囝剛38個月,有番PN, 一直都介唔到。但復活節假期第一日我同佢講今日開始唔著片去街和午睡了,大個仔了。佢答我好。就係禁就介咗亦冇癩濕。假期後番學,我都好擔心,點知都冇癩濕,老師話係學校都成功叫vv,叻叻。我囝囝仲要成個鐘校車先番到學校。

我之前仲同老師講好,放假後出新招幫佢介,點知唔使了。我諗小朋友ready就會做到。信佢地。大家加油!

作者: justinalai    時間: 14-5-8 14:52

我自己的經驗系....佢地ready就會自己介到
我女差不多3歲先自己介到, 當然間唔時都會有小小懶.
順帶一提, 返n班老師都有幫手介.
要間唔時提佢地去toilet先得 ^^
作者: bubuG    時間: 14-5-8 15:02     標題: 引用:Quote:原帖由+WinnieCatCat+於+14-05-08+發

原帖由 funghon 於 14-05-08 發表
我就係用介片褲,佢瀨濕左,就自己除條褲俾我。
頑強。

作者: 豬脾    時間: 14-5-8 15:08

你每隔一個鐘就要同佢去疴, 等佢d train下自己 d muscle。同埋俾佢係屋企要唔好著片, 開頭佢都會成日賴, 不過佢會知道賴尿係會唔舒服, 係唔啱。

ps. 頭幾次賴尿佢會好驚
作者: PrettyPC    時間: 14-5-8 15:52

我囡戒左日頭片好耐啦, 係瞓覺仲要著片, 但唔係次次濕, 因為睡前醒後我都要佢去VV, 咁出事機會率會小D, 同埋佢地著住片, 倚賴性會強D, 相對忍尿既機會亦低D, 往往話急VV, 最後未搵到TOILET佢已經痾落片度, 而家要同佢戒出街片, 因為黎緊K1要坐校車, 半個鐘車程少不免
作者: sweetwing8    時間: 14-5-8 16:31

請問你們的B 是什麼月份? 係咪男子困難D ?
作者: 菠蘿超人    時間: 14-5-8 16:32     標題: 回覆:返K1…屎片尿片都未介度

我仔3歲2個月,介左日片,但柯poo就唔肯坐係廁所板上柯,係都要柯落片度買左小童廁所板俾佢用,試坐上去柯,但柯唔到,最後都係柯落片!訓覺都仲要著片點介夜片??

作者: funghon    時間: 14-5-8 16:55     標題: 引用:請問你們的B+是什麼月份?+係咪男子困難D+?

原帖由 sweetwing8 於 14-05-08 發表
請問你們的B 是什麼月份? 係咪男子困難D ?
10月細b,而家2歲半

作者: 小狗芝士    時間: 14-5-9 01:17     標題: 回覆:返K1…屎片尿片都未介度

我都有同一個煩惱,阿女又係2歲半,9月升K1,剛試戒片2星期。其實我覺得佢未太ready,因為午睡時條片都仲會濕。日頭俾佢著戒片褲,可惜佢都係賴緊先出聲,明明好急喺廁所都只係痾到幾滴。我諗佢仲未識控制肌肉,仲有幾個月,希望可以成功啦

作者: meowymeowy    時間: 14-5-9 08:30     標題: 回覆:返K1…屎片尿片都未介度

請問邊隻戒片褲好?

作者: meowymeowy    時間: 14-5-9 08:30     標題: 回覆:返K1…屎片尿片都未介度

請問邊隻戒片褲好?

作者: funghon    時間: 14-5-9 10:09     標題: 引用:請問邊隻戒片褲好? +

原帖由 meowymeowy 於 14-05-09 發表
請問邊隻戒片褲好?
我仔用mides全白色果隻

作者: funghon    時間: 14-5-9 10:12     標題: 引用:我都有同一個煩惱,阿女又係2歲半,9月升K1

原帖由 小狗芝士 於 14-05-09 發表
我都有同一個煩惱,阿女又係2歲半,9月升K1,剛試戒片2星期。其實我覺得佢未太ready,因為午睡時條片都仲會 ...
我仔控制肌肉就好好,帶佢vv就次次都會交功課。但係急vv就吾識講,急到瀨左就除條褲俾我

作者: cl919    時間: 14-5-9 14:59     標題: 回覆:返K1…屎片尿片都未介度

我囡岩2歲半已介片,夜片基本都介埋。

作者: dadidadida    時間: 14-5-10 00:07     標題: 回覆:返K1…屎片尿片都未介度

我都想知其他3歲B戒夜片既情況,大家可唔可以分享下?我個B日片戒咗,午睡都唔會瀨,但夜片仲未得,每晚臨瞓前一定要飲盒235ml既鮮奶,唔飲唔得,第二朝條片濕曬,所以唔敢夾硬黎

作者: 樂恩媽    時間: 14-5-14 23:13

funghon 發表於 14-5-9 10:09
我仔用mides全白色果隻
我囡囡8月3歲,仍未戒片,請問戒片褲是否在百貨公司有售。謝謝!另外,街上的洗手間好污漕,點同佢疴好?請指教。

作者: micmiccheng    時間: 14-5-14 23:28

回覆 樂恩媽 的帖子

出街真係好唔方便,尤其是女仔,我會先噴酒精抹,然後再墊廁紙,唔知大家有冇好d方法。

作者: 樂恩媽    時間: 14-5-14 23:33

回覆 micmiccheng 的帖子

謝謝你的建議!
作者: annes    時間: 14-5-14 23:53     標題: 回覆:樂恩媽 的帖子

Hi , 我小朋友將2歲半。介片中。目前唸左3個方法。
1)先用 tissue 抺廁板再噴酒精加tissue 系面。

2)先用 tissue 抺廁板再噴酒精加出面買左張繆的Matt 剪成長方型中間開洞。可以循環用。但未知 work 唔 work

3)買即棄paper Matt 一用完即冲水。比較貴$5蚊張

參考下:第一張相膠來的 ref 2)。
第二張可摺起(日本網揾到)

圖片附件: myphoto.jpg (14-5-14 23:53, 76.01 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=MjMyMDB8NjZlYTBmZGV8MTcxNzYyMDUwOHww

作者: sweethoho    時間: 14-5-15 00:28     標題: 引用:Hi+,+我小朋友將2歲半。介片中。目前唸左3

原帖由 annes 於 14-05-14 發表
Hi , 我小朋友將2歲半。介片中。目前唸左3個方法。
1)先用 tissue 抺廁板再噴酒精加tissue 系面。
建議只帶備消毒紙巾清潔, 再鋪上厠紙或紙巾 已OK, 有些小朋友用櫃摺叠廁板或自製膠布, 到時忘記帶, 可能又唔肯去啦, “將來又要介帶廁板出門了!” 【我小孩細時會自備廁紙呢, 摺好一份一份, 方便鋪廁所! 全部嘢, 消毒紙巾,濕紙巾,袋裝紙巾, 放進小袋子, 方便使用!】

作者: JP908    時間: 14-5-15 05:00     標題: 回覆:返K1…屎片尿片都未介度

我個囡下個月頭3歲,兩個星期前用咗5日同佢介片。頭兩日我由得佢瀬,一共用咗12條底褲。第三日開始識叫,但叫完已痾咗,第四日巳差不多冇瀬,連夜晚尿片都冇濕。第五日已經可以唔洗片,但出街唔太肯去大人廁所。第6日已經冇用片,返學肯去廁所,去街由得佢喊,迫佢去大人廁所。

作者: JC_mami    時間: 14-5-15 09:19

回覆 funghon 的帖子

忍心不要幫他著片,跟他一起買可愛的底褲,吿訴他你已經大個仔,不再雖要片片,出街也不要著片,但要每個多鐘就帶他去廁所,
二星期便成功。

作者: rai_fc    時間: 14-5-15 10:29

ai.., my little boy also would not say wee wee.  He doesn't mind he get wet.  Tiolet train is really a hard topic for some kids.  
作者: poodlema    時間: 14-5-15 14:21     標題: 回覆:返K1…屎片尿片都未介度

如果你係仔,試下買thomas底褲引佢著,我仔都係靠thomas幫手

作者: 樂恩媽    時間: 14-5-16 00:39

poodlema 發表於 14-5-15 14:21
如果你係仔,試下買thomas底褲引佢著,我仔都係靠thomas幫手
我個囡囡來的,我叫爸爸在網上訂了得意公仔戒片衭,希望幫到手,快啲成功啦!
作者: funghon    時間: 14-5-16 06:54     標題: 引用:回覆+funghon+的帖子 忍心不要幫他著片,

原帖由 JC_mami 於 14-05-15 發表

忍心不要幫他著片,跟他一起買可愛的底褲,吿訴他你已經大個仔,不再雖要片片,出街 ...
現在只有出街和訓覺時間有著片

作者: siufung    時間: 14-5-16 15:14     標題: 回覆:返K1…屎片尿片都未介度

我女27個月用10日戒左……
24個月戒過1次,失敗便放棄,等時机成熟……
我用的方法是,灌恒水比佢,等佢多d机會急尿,然後每半小時帶她坐一次potty,她不痾係要癩,癩左笑她醜,但又鼓勵她可以去potty……
再癩又笑她,講明下次再癩她要負責……下次又癩由她濕住不同她換,up她15分鐘,仲要她自己用地布抹番個地……癩濕的褲掠起,數比佢知今日癩左幾多條,叫她明日要加油癩少d……小朋友有羞恥心、怕up住、又有好勝心,所以d濕褲一日一日減少,每次都嘉獎她,直到冇掠起濕褲便成功了!大家加油!

作者: siufung    時間: 14-5-16 15:23     標題: 回覆:返K1…屎片尿片都未介度

個人意見,戒片褲作用不大,我買了半打,開頭用左陣,發覺其實只似用學習褲尿片……
因為著左太舒服,比唔到瀨尿嘅厭惡感和呢hea狀態小朋友,戒起來冇咁容易……我後來用薄身好易除的短褲仔,瀨左易冼易乾,急起上來一講即除都除得切,多左成功柯落potty的机會,對戒片過程易好多……

作者: 王小肥    時間: 14-5-16 15:53

有時覺得小朋友要到二歲後身体機能成長大些 才會成功介片 以前成日聽人講六個半開始介片 根本成功便放棄 直至兩歲半 七日已介了日片
作者: 小小山    時間: 14-5-16 16:37

舊年9月返K1, 8月先介片. 9月連夜片都介埋.

有部署, 事可成.

作者: S148    時間: 14-5-16 16:49     標題: 引用:我仔3歲2個月,介左日片,但柯poo就唔肯坐

原帖由 菠蘿超人 於 14-05-08 發表
我仔3歲2個月,介左日片,但柯poo就唔肯坐係廁所板上柯,係都要柯落片度買左小童廁所板俾佢用,試 ...
我個囝也是3歲2個月,曰片已介了好耐,疴臭臭也可以自己去厠所疴。現在開始介夜片,介了兩星期,冇進展,晚晚疴到濕晒,唯有放棄,等再大D先介

作者: beaute    時間: 14-5-16 18:26

回覆 siufung 的帖子

請問疴臭臭是如何訓練呢?坐potty時同囡囡講有臭臭要疴埋?
作者: hysze3065    時間: 14-5-16 19:26     標題: 回覆:bubuG 的帖子

係咪k1就唔會同係介片?我嗰仔喺屋企可以唔著片,但出街就唔得。

作者: siufung    時間: 14-5-17 14:23     標題: 回覆:beaute 的帖子

臭臭一樣道理,當然唔會要求佢自行清理,其實如果成功左尿尿,佢好快會掌握到臭臭,不過需要少少時間……

作者: 豬脾    時間: 14-5-26 10:45

其實就算大人半夜都會vivi la, 何況佢地係細路, 你地如果起到身, 可以兩三點同佢地去一次vivi, 因佢地有時訓得太"lum"係賴左都唔知。所以要佢地戒到就大家都要辛苦d。

另外, 大家可以試下平時俾佢地坐下馬桶, 同佢地講係個度poo poo好得意, 會有d "dom dom"聲, 我個仔個時都係好驚坐, 直到有一次佢自己出聲話要坐, 一痾就有聲, 佢就覺得好得意, 同埋記住要讚佢好叻仔同大個仔, 好覺得自己叻就唔會驚。

作者: mamath    時間: 14-5-26 12:31

我仔2.5岁, 肯在家去小便, 但外出對廁所好害怕, 又怕沖廁所水聲, 又怕乾手機聲. 如何處理? 強迫會否令他更抗拒小便?
作者: glmf    時間: 14-5-26 17:00

菠蘿超人 發表於 14-5-8 16:32
我仔3歲2個月,介左日片,但柯poo就唔肯坐係廁所板上柯,係都要柯落片度買左小童廁所板俾佢用,試 ...
我仔初頭都係v v 會出聲去厠所, poo就點都唔肯坐potty重用腳踼走然後屙係片,後來我話大個唔再用片,停片第一日佢想poo就即刻走去坐potty, 咁就成了!

我覺得佢地好精,有得依賴就唔戒

作者: glmf    時間: 14-5-26 17:11

beaute 發表於 14-5-16 18:26
回覆 siufung 的帖子

請問疴臭臭是如何訓練呢?坐potty時同囡囡講有臭臭要疴埋? ...

每日早餐後坐potty,
作者: chumiguan    時間: 14-5-26 17:25     標題: 回覆:mamath 的帖子

小朋友好鐘意玩水去廁所洗手。我個女現在3歲, 佢2歲多已介日片, 佢出街時成日問佢去唔去廁所wee wee, 無wee wee 都去洗手。我未同佢用干手機, 因為佢驚(太大聲), 用著唔環保嘅廁紙抺手先。佢又係好怕沖廁所水聲, 但佢識得同我講等佢開門出咗去我先沖。你都可以試下。

作者: Lockheart    時間: 14-6-1 06:57     標題: 回覆:返K1…屎片尿片都未介度

男仔教小便係點?一樣坐厠所?站立係要一開始就教?

作者: funghon    時間: 14-6-1 07:48     標題: 引用:男仔教小便係點?一樣坐厠所?站立係要一開

原帖由 Lockheart 於 14-06-01 發表
男仔教小便係點?一樣坐厠所?站立係要一開始就教?
由開始就係企

作者: Lockheart    時間: 14-6-1 08:02     標題: 回覆:funghon 的帖子

如果出街可以點教企?

作者: supericy    時間: 14-6-1 08:28     標題: 回覆:返K1…屎片尿片都未介度

男仔一定要企先,否則坐慣左唔肯企就麻煩;出街我會用廁紙墊住先俾佢企埋去痾,因為多數吾夠高會點到廁所邊

作者: heihei1228    時間: 14-6-1 15:46     標題: 引用:Quote:beaute+發表於+14-5-16+18:26+回覆+s

原帖由 glmf 於 14-05-26 發表
每日早餐後坐potty,
X2
其實小朋友用potty,越早訓練越好,我兩個小朋友未到一歲已坐potty。

作者: veglotus    時間: 14-6-1 16:21     標題: 引用:我都想知其他3歲B戒夜片既情況,大家可唔可

原帖由 dadidadida 於 14-05-10 發表
我都想知其他3歲B戒夜片既情況,大家可唔可以分享下?我個B日片戒咗,午睡都唔會瀨,但夜片仲未得,每晚臨瞓 ...
我個仔3歲,日片戒咗差不多一年,夜片呢兩個禮拜開始戒。
我都發覺瞓覺前果杯奶好易出事,所以我將佢改為下午茶飲!

作者: rodybaby    時間: 14-6-3 18:45

作者: Jessy    時間: 14-6-7 02:45

我囡33個月大,有坐開potty, 有返n班,戎左幾個月都戎唔到,早上九點返到學校,有飲水有飲湯,但九點到四點半都一直唔肯痾尿,總之無片就死忍難忍都唔痾,有咩辦法?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5