教育王國

標題: 中一新生賜教(屯門區) [打印本頁]

作者: cmsm    時間: 14-4-16 14:43     標題: 中一新生賜教(屯門區)

1 - 中一書幾錢到
2 - 校服幾錢到
3 - 學校有無得訂餐?幾錢到?
4 - 屯門去邊到買書
5 - 屯門邊到有2手書買
6 - 除咗以上費用,中學開學前後仲有咩費用? 幾錢到?

作者: 已刪除用戶    時間: 14-4-17 01:44

cmsm 發表於 14-4-16 14:43
1 - 中一書幾錢到
2 - 校服幾錢到

我仔都係屯門區中學讀書!呢d費用間間學校都唔同,以我哋學校為例,中一書近$3xxx,不過字典嗰d你可以選擇唔買既。可以係學校訂餐,每月大約$2xx-3xx。每年暑假書商都會去學校幫學生訂新書,或者自己出去書局買,不過係學校訂會平d。我哋學校都有二手書賣,或者你可以去華都睇下,嗰度每年暑假都會有好多間賣舊書既舖頭。除左呢d,學校仲會收幾百蚊冷氣費及其他雜費!

作者: 健朗媽咪    時間: 14-4-20 08:47     標題: 引用:1+-+中一書幾錢到 2+-+校服幾錢到 3+-+學校

原帖由 cmsm 於 14-04-16 發表
1 - 中一書幾錢到
2 - 校服幾錢到
我仔今年開學

書27xx, 已計埋字典, 因為學校中文唔駛買書所以平dd

校服, 我記得我係買兩件裇衫, 兩條校褲,兩套運動服, 一套風褸加褲,一條皮帶加埋8xx, 背心及長袖校冷衫3xx

皮鞋3xx, 書包2xx, 文具2xx

開學後交咗10xx雜費, 包括簿費, 冷汽費, 印刷費, 家教會費, 校本費,借書費,報紙費.........

總括嚟講洗咗差不多六仟, 不過我仔攞到獎學金, 包起佢升中一全數書錢, 我哋可以慳返筆, 但係我同亞仔去攞獎學金時, 聽到有d學校升中一, 要六仟幾買書, 李兆忠都要四仟幾

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5