教育王國

標題: 大抽獎band1 有冇可能抽到band3? [打印本頁]

作者: tsy0206    時間: 14-4-12 23:20     標題: 大抽獎band1 有冇可能抽到band3?

大抽獎排位band1,band2,band3咁排晒30間,band1生有冇可能抽到band3?

作者: khmama    時間: 14-4-12 23:36     標題: 引用:大抽獎排位band1,band2,band3咁排晒30間,b

原帖由 tsy0206 於 14-04-12 發表
大抽獎排位band1,band2,band3咁排晒30間,band1生有冇可能抽到band3?
Band1生基本上唔會派band3, 所以只要張表唔填band3就唔會出事,估錯band除外。

作者: Horsebbj    時間: 14-4-12 23:41     標題: 回覆:khmama 的帖子

如果band1生只填幾間英中, 之後就留空, 而隨機號碼又大, 那麼會派到band 3校嗎?

作者: NurseSally    時間: 14-4-12 23:43     標題: 引用:Quote:原帖由+tsy0206+於+14-04-12+發表大

原帖由 khmama 於 14-04-12 發表
Band1生基本上唔會派band3, 所以只要張表唔填band3就唔會出事,估錯band除外。

...
如band 1在填晒b1 and b2 校,都仲有幾格剩,係咪要填D band 3 校fill up 埋30個位?

作者: littlemrs    時間: 14-4-12 23:44

回覆 khmama 的帖子

其實邊緣人真系好驚驚
作者: tsy0206    時間: 14-4-12 23:51     標題: 回覆:khmama 的帖子

官塘轉校網到東區,學校話係band1生,應該過到東區唔會跌到band2,乙部選校頭13間都係band1,到時係band2就大劑,勁擔心

作者: 瑩瑩老豆    時間: 14-4-13 09:48

NurseSally 發表於 14-4-12 23:43
如band 1在填晒b1 and b2 校,都仲有幾格剩,係咪要填D band 3 校fill up 埋30個位?

...
我囡老師話基本上b1 生一定派到b2 校, b3 校保險d 就塡一間都可以.

作者: daisysyc    時間: 14-4-13 10:20

作者: NurseSally    時間: 14-4-13 10:51     標題: 引用:Quote:NurseSally+發表於+14-4-12+23:43+如

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-04-13 發表
我囡老師話基本上b1 生一定派到b2 校, b3 校保險d 就塡一間都可以.
I see! Thanks! 因我個網b1 +b2 20多間倒,最尾填b3 都填吾落手!

作者: lindajacky    時間: 14-4-13 11:43     標題: 回覆:NurseSally 的帖子

我地沙田區情況一樣,我都係諗排哂band 2尾就停。放吾落band 3.

作者: NurseSally    時間: 14-4-13 11:48     標題: 引用:我地沙田區情況一樣,我都係諗排哂band+2尾

原帖由 lindajacky 於 14-04-13 發表
我地沙田區情況一樣,我都係諗排哂band 2尾就停。放吾落band 3.
但系主任又見議填滿30個位,話吾填晒會有危險!

作者: Johnnylaisma    時間: 14-4-13 13:07

我個仔是Band1生, 老師說不是邊緣人, 所以只填15間就夠, 最差情況只會派第一間填的Band2中學喎~
作者: organicfans    時間: 14-4-13 13:33     標題: 回覆:大抽獎band1 有冇可能抽到band3

正常係唔會,正如前面khmama話,只會去到b2學校,但我見過真人真事個案係,填錯學校no.,所以大家交表時,最好交比屋企人對多兩眼。

作者: 701003    時間: 14-4-14 00:09     標題: 回覆:大抽獎band1 有冇可能抽到band3?

睇地區!

作者: SOMAN2603    時間: 14-4-14 00:17     標題: 引用:我個仔是Band1生,+老師說不是邊緣人,+所以

作者: pswongg    時間: 14-4-14 08:15     標題: 引用:Quote:原帖由+tsy0206+於+14-04-12+發表大

原帖由 khmama 於 14-04-12 發表

...
想問B1生,如果唔好彩派不到所填的所有B1和B2學校之後,最後只會隨便派去任何一間,有人話多數都會去B3學校,是真嗎?

作者: pswongg    時間: 14-4-14 08:24     標題: 引用:Quote:原帖由+khmama+於+14-04-12+發表Band

原帖由 pswongg 於 14-04-14 發表
想問B1生,如果唔好彩派不到所填的所有B1和B2學校之後,最後只會隨便派去任何一間,有人話多數都會去B3學校 ...
我未清楚,假設派完B1生後,仍有B1生還未獲派,會先處理未獲派的B1生先,或是派完所有B2,B3的學生之後再隨便找個學位給這些未獲派的B1生?

作者: cchan2002    時間: 14-4-14 08:34     標題: 引用:Quote:原帖由+pswongg+於+14-04-14+發表想

我未清楚,假設派完B1生後,仍有B1生還未獲派,會先處理未獲派的B1生先,或是派完所有B2,B3的學生之後再隨 ...
咁排埋剩餘學校填滿佢,100% safe

作者: 安格斯媽媽    時間: 14-4-14 08:51     標題: 引用:Quote:原帖由+khmama+於+14-04-12+發表Band

想問B1生,如果唔好彩派不到所填的所有B1和B2學校之後,最後只會隨便派去任何一間,有人話多數都會去B3學校 ...
如果你揀都全部落空,應該會處理埋b3所有學生再隨機給你,可能不是同區b3咁就喊死❪不過這情況應該是估錯band才會發生❫

作者: pswongg    時間: 14-4-14 09:11     標題: 引用:Quote:原帖由+pswongg+於+14-04-14+發表想

原帖由 安格斯媽媽 於 14-04-14 發表
如果你揀都全部落空,應該會處理埋b3所有學生再隨機給你,可能不是同區b3咁就喊死❪不過這情況應該是估錯ba ...
謝謝!原來會派第二區的B3

作者: 木子    時間: 14-4-14 09:22

Johnnylaisma 發表於 14-4-13 13:07
我個仔是Band1生, 老師說不是邊緣人, 所以只填15間就夠, 最差情況只會派第一間填的Band2中學喎~ ...

同意呢個觀點, 所以我好盡力咁填咗22間去到band2c就收咗手,
今日交給班主任睇下佢又點講

作者: 木子    時間: 14-4-14 09:24

pswongg 發表於 14-4-14 08:15

你記住, band1生是派先的, 派完才到band2生, 除非你banding錯咗, 否則是不會派到band3的, 前面khmama已講過啦
作者: goodboy1    時間: 14-4-14 09:30

作者: bbfish1992    時間: 14-4-14 09:39

真人真事
有可能

作者: goodboy1    時間: 14-4-14 10:03

作者: 木子    時間: 14-4-14 10:22

goodboy1 發表於 14-4-14 10:03
如果前面放晒同級最top學校, 但又只填10多間學校, 仍有落B3的機會 !

你看看khmama的填表策略, 多看幾遍, 嘿嘿
作者: EMMA88    時間: 14-4-14 10:54

khmama 發表於 14-4-12 23:36
  ...
朋友阿女上年係油尖旺B1生....派左13志B3既沙田
自行及甲一二全填跨區
乙一B1B
乙二B2.....B2尾
結果派左乙13多手既B3沙田某3A

會吾會佢吾係B1生呢?因佢乙二已經擺B2

作者: f6f    時間: 14-4-14 10:58

EMMA88 發表於 14-4-14 10:54
自行及甲一二全填跨區
乙一B1B
聽落好得人驚..........
作者: cchan2002    時間: 14-4-14 10:59     標題: 引用:Quote:khmama+發表於+14-4-12+23:36+Band1

原帖由 EMMA88 於 14-04-14 發表
自行及甲一二全填跨區
乙一B1B
疑似band 2,人生大事,大家都係小心謹慎,用心排好!

作者: opclk    時間: 14-4-14 11:13

作者: EMMA88    時間: 14-4-14 11:29

油尖旺區又慘D既, 7除8扣真係剩得好少位.
作者: 憫父    時間: 14-4-14 11:49

tsy0206 發表於 14-4-12 23:20

對 band 1 學校來說,如果 30 個志願係跟次序,先填 band 1 學校,然後填 band 2 學校,之後填 band 3 學校的話,差極都係派去 band 2 學校,唔駛太擔心。

如果你果區 band 1 學校學額多過 band 1 學生人數的話,根本不可能派到 band 2 學校。

除非你信錯山埃資料,將 band 3 學校當 band 2a 學校,就有機會派到 band 3 學校。

作者: goodboy1    時間: 14-4-14 12:03

作者: 憫父    時間: 14-4-14 12:17

EMMA88 發表於 14-4-14 10:54
自行及甲一二全填跨區
乙一B1B
油尖旺區有不少 band 1 學校,
不可能 乙二 已要填 band 2 學校。

油尖旺區 band 1 生是不用擔心會被派到 band 3 學校的。
油尖旺區最缺的不是 band 1 學校,而是 band 2 學校。

你朋友的囡囡若真的是 band 1 學生的話,
若第 2 志願已是 band 2 學校,
相信她會將同區 band 3 學校放在 13 志願前,
不可能會派到第 13 志願他區的 band 3 學校 。

作者: goodboy1    時間: 14-4-14 12:24

作者: goodboy1    時間: 14-4-14 12:35

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5