教育王國

標題: 成日見到D叫人帶壓力鏡既帖 [打印本頁]

作者: lawsonmoon    時間: 14-4-8 16:29     標題: 成日見到D叫人帶壓力鏡既帖

我冇乜立場,只想講D fact俾大家知,家長自行決定:1, 眼科Dr收診金,不賣產品,冇乜利益衡突,去睇吓眼科Dr會否叫你用?
2, 去睇視光師,我不需俾診金·····
3, 香港法例不可讓視光師直接替七歲以下兒童配眼鏡,一定要有眼科Dr醫生紙證明有近視才可配,why?
4, 近視成因係眼球過長, 屈你的Cornea而令你不用帶眼鏡,眼球一樣係過長,等同你每天帶住隱型眼鏡,不用帶眼鏡,算唔算冇近視,近視冇加深???????????

講完。God bless!

作者: little_yolky    時間: 14-4-8 17:27

lawsonmoon 發表於 14-4-8 16:29
我冇乜立場,只想講D fact俾大家知,家長自行決定:1, 眼科Dr收診金,不賣產品,冇乜利益衡突,去睇吓眼科Dr會否 ...

我聽說(再一次, 係聽說, 因為我本身無近視)帶矯視鏡戴開唔帶, 度數會上返, 而且, 中年後容易患黃班、視網膜問題。不過, 這些問題深近視的人也會有。

但點解依家咁多細路對眼有問題? 係咪醫學昌明咗, 所以發現早咗。

作者: ha8mo    時間: 14-4-8 17:47

作者: monsterparentss    時間: 14-4-8 17:54

雖然我對這技術仲有保留,但眼見小朋友近視不斷加深,咁你仲有冇好嘅提議呢?真心問。
作者: Mighty    時間: 14-4-8 17:58

回覆 little_yolky 的帖子

吾帯是会上番架、NEE様視光師好清楚講到明。 対、近視深都会有YOLKY講GE問題。 無論任何野都有PROS & CONS、家長自己要衡量。 好多教育家講、過早要小朋友学這様、那様、会有好多害処、但EE+望望周囲、状況是点様、家長自知。

MONSTERPARENTS : same here, what can we do?

作者: monsterparentss    時間: 14-4-8 18:26

回覆 Mighty 的帖子

Yes, what can we do??????
知道小朋友有近視已經好唔開心,要接新科技亦需要好大嘅勇氣。

自己亦有上網收集有關資訊,我極之樂意聽取別人嘅意見,但不是拋下一句好自為之就走咗去。

作者: SandyWu    時間: 14-4-8 18:31     標題: 引用:回覆+Mighty+的帖子 Yes,+what+can+we+do?

原帖由 monsterparentss 於 14-04-08 發表
回覆 Mighty 的帖子

Yes, what can we do??????
同意

我哋做妈咪唔通唔担心?

作者: Aerosol_Ma    時間: 14-4-8 21:55

回覆 lawsonmoon 的帖子

想回應你其中一條問題. Ok lens 是可以control axial length. 如果你用Google Scholar 打 "Orthokeratology and axial length" 你會找到很多研究論文. 以下這一份仲可以free download

Influence of Overnight Orthokeratology on Axial Elongation in Childhood Myopia

的结論是

作者: Yanamami    時間: 14-4-9 09:21

聽講話唔好戴壓力鏡,但可以試下漸進鏡,睇遠時正常度數,睇近(做功課、閱讀)可以淺度數d,希望減慢加深速度。
作者: longlokma    時間: 14-4-9 14:03     標題: 回覆:成日見到D叫人帶壓力鏡既帖

我仔眼科醫生好决绝叫我不要比仔配壓力镜,佢認為風險太大,不值得冒

作者: lawsonmoon    時間: 14-4-9 16:08

ha8mo 發表於 14-4-8 17:47
請問是根據哪條法例和條文?謝謝
嗱,係咁既。我講D事實俾你知,但我冇責任和時間去揾條文俾你睇,如果你google都懶的話,我教你拿部smartphone去樓下眼鏡舖,同視光師講,我錄緊音的,想借問一聲小兒未夠七歲,想問下冇醫生紙你係咪唔可以同佢配眼鏡?佢講既我諗你會信吧!記住提佢錄緊音,小心釘牌呀!
作者: lawsonmoon    時間: 14-4-9 16:29

Aerosol_Ma 發表於 14-4-8 21:55

想回應你其中一條問題. Ok lens 是可以control axial length. 如果你用Google Sch ...
我既工作經常幫客戶搵十間八間顧問公司寫硏究報告,不同公司有不同sample size和population。我地只會用一個半個結果合用既俾客户,其餘不合用的根本冇人會睇到。
舉例,手机電磁波對腦細胞影響,兩大陣形可以出完全相反的研究結果。一般人睇這些報告要注意:
1,是否在有名的journal published
2,是否獨立機構造,乜人funding的
3,不同機構有相同结果,or來來去去只是一個兩個造
4,sample size夠大吗?取樣有問题吗?
5,幾多%difference,重要吗?
6,怎樣可度活體小童眼球長度,會準確嗎?
·······等等

作者: ha8mo    時間: 14-4-9 16:53

作者: joyce1234    時間: 14-4-9 17:49

我都係真心想問,係邊條香港法例,指明"不可讓視光師直接替七歲以下兒童配眼鏡,一定要有眼科Dr醫生紙證明有近視才可配"

我google 唔到,既然你知,可否明言邊條法例?

作者: tws2010    時間: 14-4-9 21:08

In fact, my optician is quite honest.  I talked to him for an hour (or over an hour???) He said wearing 壓力鏡, the only benefit that I understood from him, is that you only DO NOT have to wear glasses during day time.  There is no guarantee that it helps reduce the degree of shortsightedness and prevent it from increasing.  And he also admits that there are pros and cons on wearing it.  I also checked with my optic doctor, he opposed my kid wearing 壓力鏡.  I further checked with the optical shop close to my district, he did not make it clear on the pros and cons but he also admit he won't let his kids wearing it.

To conclude all what I got, I decided NOT TO LET MY KID WEAR 壓力鏡.  In fact, wearing spectacles, is not the end of the world.

Of course, it's up to the parents to decide what the best way for their kids.

作者: samer    時間: 14-4-9 21:35     標題: 回覆:tws2010 的帖子

眼科醫生一般都唔讃成帶壓力鏡,連隱形眼鏡都覺有risk,反而對激光矯視評價正面。有醫生朋友話:你睇啲眼科醫生十個差不多十個都帶普通眼鏡,就知最好最安全係㸃啦!

作者: Yanamami    時間: 14-4-10 09:34

little_yolky 發表於 14-4-8 17:27
我聽說(再一次, 係聽說, 因為我本身無近視)帶矯視鏡戴開唔帶, 度數會上返, 而且, 中年後容易患黃班、視網 ...
聽講話而家d細路多戶內活動(以前放學通山跑),番成日學後唔喺補習就畫畫睇書打機(而家仲有手機),好少望遠,唔近視就有鬼。

有d小朋有唔喺正常加深,就算唔睇太多電視唔打機唔閱讀,都可以3幾個月深百幾二百度,快到家長心寒,所以先好desperate,要戴壓力鏡,試睇可唔可以減慢加深速度。

作者: SandyWu    時間: 14-4-10 09:43     標題: 引用:Quote:little_yolky+發表於+14-4-8+17:27+

原帖由 Yanamami 於 14-04-10 發表
聽講話而家d細路多戶內活動(以前放學通山跑),番成日學後唔喺補習就畫畫睇書打機(而家仲有手機),好少望 ...
同意,希望唔好加深,稳定住個度数捱過發育期,之後可以唔戴,希望就算要做激光都唔好太深近视

作者: Mighty    時間: 14-4-11 17:28

我同MONSTERPARENTS一様、当初知道小朋友有近視、係幾SHOCKED&吾開心、我自己視力非常好的、所以没有想過小朋友有近視問題、ALSO she didnt have TV or computer time until she was older.  Even now only 30-45mins is allowed per day. 但近視STILL加深得好快、所以有点不知所操。 OK LENS一定有PROS&CONS,好似特敏福、D人以為好過一般PARACETAMOl、BUT EE+又話一様、真係吾知WHO OR WHAT TO BELIEVE. 大家都是討論一下、「個種我講野、NEI要聴」態度、吾WORK架.
作者: tws2010    時間: 14-4-11 23:23

回覆 samer 的帖子

that's why I said my  視 光 師 is very honest and professional.  He did not just hard sell and push me to try 壓力鏡 but told me the pros and cons. He really told me that there is no guarantee on reducing or help prevent, but the only benefit is you do not have to wear spectacles during day time and if you don't wear 壓力鏡 at night for one or two days, the shortsightedness will come back.

作者: lawsonmoon    時間: 14-4-12 01:11

tws2010 發表於 14-4-11 23:23
回覆 samer 的帖子

that's why I said my  視 光 師 is very honest and professional.  He did not just  ...
唉,係囉,好多人講極都唔明,眼科Dr都可以賣這些服務,點解十個有九個Dr都唔想賺這些錢呢,自己諗吓囉。有人有睇少少雀班去睇Dr,醫生話冇乜嘢,正常啫;佢去美容院人地話日日曬下太陽燈會冇咗雀班。未計曬燈既副作用和危險性,雀班係冇咗or黑咗睇唔到呢,有人就係鐘意信美容院而唔信Dr。不過,自由選擇啊,冇問題的。
作者: scyauchris    時間: 14-4-12 01:24

昨天下午,我帶阿囡去驗眼,結果她短短半年已加深了一倍近視!今年她只得七歲,該如何做好,下星期約了專科看。唉…現在可以做到的便是限制她每天看書時間及睇住她做功課!真係好擔心又好唔開心!
作者: scyauchris    時間: 14-4-12 01:41

我女已用漸進鏡,ok鏡真係不太想用,個risk好大!可以做到的真的不多……
作者: ha8mo    時間: 14-4-12 09:31

作者: MyFairLady2014    時間: 14-4-12 09:59

作者: scyauchris    時間: 14-4-12 11:13

她的加深速度,我估要三個月check眼一次!週末課外活動要cut, 等她可以看書同做多些户外活動,功課時間我會坐她隔離留意佢坐姿,平日盡量比多過一個鐘户外動她,限制看書時間!約左專科看,我打算找多一位睇佢!中文不再迫得她太緊,現在我不再介意她沒温書去考試啦!其實我女女一星期也沒多看過一個鐘電視及電腦,不過她最喜歡看書,睡眠時間比一般小朋友較短及難入睡!
作者: tws2010    時間: 14-4-12 22:18

回覆 MyFairLady2014 的帖子

近視is not the end of the world.   相信 有 好 多 家 長 都 有,  多 吃  己 子 對 眼睛 都 好ga

作者: tws2010    時間: 14-4-12 22:23

幸好 自己 不 是 貪 美麗 一 族,  近 視 亦 無 防,  美 容 院 好 耐 無 去,  希望 小朋友 亦 不 過 份 愛 美...

作者: MyFairLady2014    時間: 14-4-12 22:37

作者: Yanamami    時間: 14-4-13 10:47

tws2010 發表於 14-4-12 22:18

近視is not the end of the world.   相信 有 好 多 家 長 都 有,  多 吃   ...

我朋友個女有6XX~700度(P4),沒有戴壓力鏡。但就好擔心女近視一路不正常加深,以至日後易視網膜脫落或提早黃斑病變。我女都有3XX(也是P4),都是怕發育期間加深得更快。但就是不敢戴壓力鏡。兩小孩都沒有打機成日用電腦的習慣,亦不是書蟲,已多吃藍莓之類,就是令人擔心度數不斷上升呢~~

作者: MyFairLady2014    時間: 14-4-13 11:03

作者: Charlotte_mom    時間: 14-4-13 11:52     標題: 回覆:成日見到D叫人帶壓力鏡既帖

我仔k2去大口環驗眼,因為佢本身CAC有file所以可以去政府大check。當時政府視光師寫紙叫我自己去眼鏡舖配(反正政府無),仲再三叮囑叫眼鏡舖唔好調節度數。我都唔太明白唔通政府視光師都犯法?定覺得唔係佢配唔關佢事?

作者: MyFairLady2014    時間: 14-4-13 13:32

作者: lawsonmoon    時間: 14-4-13 13:39

Charlotte_mom 發表於 14-4-13 11:52
我仔k2去大口環驗眼,因為佢本身CAC有file所以可以去政府大check。當時政府視光師寫紙叫我自己去眼鏡舖配( ...
你可理解為違規,不叫違法。我的視光視不肯配,要有醫生紙度數才肯配。另外你肯定政府那個是視光師,不是眼科醫生?我太太去過母嬰健康院,她説那個驗眼的是醫生。另他又叮噣你不要讓眼鏡舖的視光師改度數,有乜潛台詞?如大家都是視光師, 咁點解一定要跟佢度數?人地一定冇佢咁準?
作者: scyauchris    時間: 14-4-13 13:39

小朋友近視家長只是擔心,不關乎愛不愛美!四個月後每隻眼加175度,相信對於做父母來說不會不擔心!
作者: Charlotte_mom    時間: 14-4-13 15:20     標題: 引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+14-4-13+11:52

原帖由 lawsonmoon 於 14-04-13 發表
你可理解為違規,不叫違法。我的視光視不肯配,要有醫生紙度數才肯配。另外你肯定政府那個是視光師,不是眼科 ...
唔係醫生,因為全程都無叫過醫生兩字,title上亦無。佢叫眼鏡舖唔好改度數,因為發現我仔鴛鴦眼嚴重,要認真戴眼鏡怕佢變lazy eye,而市面有d視光師鐘意驗眼後調較度數減一d加一d(唔好問我點解我唔識),例如減d怕初戴會暈,或者配深d近視就散光。政府視光師叫我叫眼鏡舖唔好咁。可能因為在大口環果度已經驗左好多野,結果會比眼鏡舖準備同徹底(掛?)

作者: Charlotte_mom    時間: 14-4-13 15:20     標題: 引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+14-4-13+11:52

原帖由 lawsonmoon 於 14-04-13 發表
你可理解為違規,不叫違法。我的視光視不肯配,要有醫生紙度數才肯配。另外你肯定政府那個是視光師,不是眼科 ...
唔係醫生,因為全程都無叫過醫生兩字,title上亦無。佢叫眼鏡舖唔好改度數,因為發現我仔鴛鴦眼嚴重,要認真戴眼鏡怕佢變lazy eye,而市面有d視光師鐘意驗眼後調較度數減一d加一d(唔好問我點解我唔識),例如減d怕初戴會暈,或者配深d近視就散光。政府視光師叫我叫眼鏡舖唔好咁。可能因為在大口環果度已經驗左好多野,結果會比眼鏡舖準備同徹底(掛?)

作者: monsterparentss    時間: 14-4-13 15:35

對呀!絕不是擔心美觀問題,只是小一就有近視,想像唔到中一會有幾深。如果由得佢加深,到大個再做Lasik,亦不是好辦法。
作者: Aerosol_Ma    時間: 14-4-13 15:43

回覆 Yanamami 的帖子

這正正是我坦心自己小朋友。如果近視大於600度, 以後可能有好多眼本身問題。妳巳經提了。現在只有2種比較有效可以控制小朋友近視加深; (1) atropine 和(2) Ok lens. 大部份眼科醫生用提議用(1). 但Atropine 本身也有問題。所以一定要問多o的和自己比較風險。是自己小朋友的事, 一定要自己作決擇。這兩種方法不會減少度數, 只是將加快速度減慢。

作者: MyFairLady2014    時間: 14-4-13 17:51

作者: tws2010    時間: 14-4-13 21:29

Lasik  我 無 做,  而 家 的 年 紀 做 都 無 用,  多 吃 杞 子,  視 光 師 教 的,  好 過muk 莓muk莓 好 多

作者: tws2010    時間: 14-4-13 21:32

我 個都沒有打機成日用電腦的習慣,  更 少 看 手 機,  無 計,  遺 傅,  盡量 小 心 mon 住...

作者: tws2010    時間: 14-4-13 21:44

做 父母 擔心 我 明 白,  我 只 希望 小朋友 度 數 不 要 太 大 的 變數... 香港 地 少 見 樹木 多見 人,  高 樓大廈 林立,  地方 又 窄,  少 用 神 讀 少D書 都 難,  有muk 辦法5 近 視...sigh

作者: yiyiyima    時間: 14-4-13 22:57

小兒有用Atropine一段時間,確時阻止度數加快。因姐姐在內地爲眼科醫生,她與她的同事都給自己的小孩使用。聽說中大也在做。
作者: joyce1234    時間: 14-4-13 23:21

回覆 Aerosol_Ma 的帖子

因為小兒都有近視,睇過眼科醫生及視光師,然後自己上網查了一大堆資料.
正如你所講, 其中2種比較有效控制近視加深的方法是1) atropine (2) Ortho-K ,即角膜矯視. 另一種漸進鏡,好似未有好solid的研究指能夠有效減慢近視加深.

講到atropine或Ortho-K那種方法好一點,我發現一個有趣現象,就是視光師都認為Ortho-K好一點,反而我問過的視光專家(有別於眼鏡鋪的視光師,他是在大學專門研究近視問題)就反對用atropine. 相反, 我問過的眼科醫生,就好反對用Ortho-K,反而建議用atropine.

有趣的是, 如果你用Ortho-K,你係去幫襯視光師而唔係眼科醫生, 但如果你係用atropine,你係去幫襯眼科醫生而唔係視光師.

然後,我自己搵咗一大堆資料,知道呢兩種方法都有其好處(減慢近視加深)及副作用. atropine中文叫散朣劑,就類似小朋友驗眼要滴放朣藥水以便放鬆眼部肌肉(睫狀肌)的原理一樣. 用atropine減慢近視加深,係要每日都滴呢隻藥水,令眼部肌肉放鬆,從而達到減慢近視加深的情況(近視加深係因為眼部肌肉長期緊張,失去彈性).但副作用係,長期用呢隻眼藥水,會令朣孔散大,令大量光線包括太陽的紫外線進入眼睛,對視網膜不好,所以滴散朣劑的小朋友如果在陽光普照下活動,醫生建議需要戴太陽眼鏡. 另外亦有副作用好似畏光,看近的東西會模糊等等...

用atropine在台灣比較流行.各位如果有興趣,可以自行google,便可以搵到大堆資料. 不過我對這方法很有保留,因為每日滴藥水(睇過有啲用家話小朋友滴時會覺得痛)+過多的吸收紫外線,我好擔心長此下去對小朋友眼睛的影響好大.

至於Ortho-K,最大既副作用應該係有機會令到角膜受損(可能因為清潔不夠,或因為小朋友戴矯視鏡時捽眼..等等), 角膜很容易受損的, 但輕微既損傷又可以很快的自我復元. 但當然,嚴重角膜受損可以好大件事. 至於呢個問題係唔係可以避免, 我諗清潔方面,只要日日跟足程序,大致應該冇問題.但小朋友瞓覺時捽眼,則無得避.

所以我都十五十六. 不過如果在atropine同Ortho-K之間揀, 我一定唔會用atropine.

先聲明,我冇利益衝突, 我只係一位好擔心小兒近視不斷加深的普通家庭主婦,所以自己不停去搵有關資料而已.講咁多,係想講大家如果真係想知更多,其實google一下查證一下,係可以搵到更實在既資料.

我認同樓主話,大家係考慮各類方法去減慢小朋友既近視時,應該要搵齊pros and cons , 一定唔可以輕率, 但至於樓主話"香港法例不讓視光師直接替七歲以下兒童配眼鏡,要有眼科醫生證明有近視才可配" ,我就認為這不是事實.  因為如果真係事實既話, 唔好講話眼鏡8X, 就連理工大學視光診所入面的視光師,全部都違法/違規. 如果真係事實,我首先就會去投訴幫我仔配眼鏡那位視光師.

作者: scyauchris    時間: 14-4-13 23:24

我女是用蔡司成長樂鏡片,用了四個月係每隻眼加深左175度!看來對於天生易近視的人無乜幫助,如果這個速度佢暑假咪500幾度近視。請問用了藥水後一年內會否繼續加深?

另外紀子洗乾淨後可以放在飯面焗熟吃,飯熟後才放!之前我女不肯,現在我會迫佢吃。
作者: Aerosol_Ma    時間: 14-4-13 23:44

回覆 joyce1234 的帖子

謝謝妳這麼詳细的答案。我在上-年巳經在BK講過差不多的事實。Ok lens或Atropine主要用在小朋友,去控制近視而被免日後深度近視而引起的各種眼疾。長大了等近視stable了以後,便不用做這些工夫了。戴什麼或做LASIK也可以。

妳我也看了很多資料也就想告知大家。

作者: arthurl    時間: 14-4-14 02:07

香港法例不讓視光師直接替七歲以下兒童配眼鏡,要有眼科醫生證明有近視才可配" ,可能是有誤解吧 , 不然理大學位視光師畢業生可會上街抗議.

香港視光師分四個級別 , 一般眼鏡店都是普通負責屈光檢查 ,
我理解應是七歲以下兒童需要笫一級別註冊視光師處理.

作者: MyFairLady2014    時間: 14-4-14 08:44

作者: MyFairLady2014    時間: 14-4-14 09:06

作者: chun媽    時間: 14-4-14 09:08

Yanamami 發表於 14-4-9 09:21
聽講話唔好戴壓力鏡,但可以試下漸進鏡,睇遠時正常度數,睇近(做功課、閱讀)可以淺度數d,希望減慢加深 ...
我細仔一年加深75度近視,都在理X戴左一年漸進鏡,第二年依舊加深75度,個視光師話細仔係佢跟開的client 中加得最快的top three,成績攞top three 就話啫,

作者: MyFairLady2014    時間: 14-4-14 09:19

作者: Winwinstar    時間: 14-4-14 09:43

謝謝你提供詳盡資料,我也是位十分擔心小孩近視不斷加深的媽媽
作者: yiyiyima    時間: 14-4-14 09:46

那按你的说法,中大眼科系搞招募小童使用阿托品加渐进镜,并说有效,也是有违道德的嫌疑,那该信谁?毕竟我们都非专业人员。
作者: chun媽    時間: 14-4-14 09:56

joyce1234 發表於 14-4-13 23:21
回覆 Aerosol_Ma 的帖子

因為小兒都有近視,睇過眼科醫生及視光師,然後自己上網查了一大堆資料.

我本身有深近視,兩個仔都有近視,但大仔在小三才開始戴眼鏡,現在12歲多,已進入青春期,又用手機,我以為佢的近視會加深好快,但都只是200幾度近視,今年驗眼,近視度數都是差不多,反而近視還少了25度,
而細仔五歲時已200度近視,每年加深75度以上,他沒有手機,很少看電視電腦,佢試過用漸進鏡,對減慢加深近視速度無效,到小二時,已加到450度,於是決定試下OK鏡,至今已戴了一年多,再驗眼,到目前為此,近視度數沒有加深,而眼角膜亦沒有受損,大家都知道深近視的後為症可以很大,但作為父母的,唔通由他繼續深下去?只好盡量試下,
我當然聽很多例子用OK鏡無效或對眼鏡有害等資訊,我亦知道DR反對戴OK鏡,,可能我自己有戴contact lens十多年,(現在做左lasik),自己依足清潔的指示及有適當的配戴程序,touch wood,我從沒有因為戴contact lens 而患上眼疾,可能因為咁,我亦放心比細仔戴OK鏡,當然,清潔的程序是由我做啦啦!
我知道市面上有些做OK鏡的店鋪好平,平得不大合理,大家小心選擇適當的店鋪,應可減低風險

作者: chun媽    時間: 14-4-14 10:05

MyFairLady2014  你兒子戴OK鏡好似減慢了近視但這未必與戴OK鏡有關,我孩子沒有戴也能減慢近視加深
你的分析亦可,只是,作為家長都係試下,唔想細仔都深近視得太快,到目前為止,還有其他方法嗎?
作者: MyFairLady2014    時間: 14-4-14 10:14

作者: MyFairLady2014    時間: 14-4-14 10:19

作者: yiyiyima    時間: 14-4-14 11:14

那医药管理局网页上怎么也有这个建议。我不太熟悉本港机构,这个机构的权威性可信任吗?谢谢

作者: MyFairLady2014    時間: 14-4-14 11:28

作者: yiyiyima    時間: 14-4-14 11:43

不好意思,弄几次贴不上,见谅。你可在google打中文大学与阿托品,在第一网页,数下来第七个链接网页。我刚试过。
作者: Aerosol_Ma    時間: 14-4-14 12:09

Should be this one.

http://www3.ha.org.hk/tmh/ch/services/TMEC/doc/E2_Chi.pdf

作者: MyFairLady2014    時間: 14-4-14 14:03

作者: yiyiyima    時間: 14-4-14 14:29

你的意見不錯,我平時有機會也讓孩子這麼做。奈何近視加深速度太快,且他不願帶OK鏡,才滴阿托品。但你卻在50樓提出開此藥方的醫生都是有背良心道德和專業的評論,是否會誤導看貼的父母。
作者: 小kb    時間: 14-4-14 14:37

回覆 SandyWu 的帖子

AGREE
作者: 小kb    時間: 14-4-14 14:41

YES, 同你一樣,研究左好耐!!!
作者: scyauchris    時間: 14-4-14 15:18

其實係suggest每天望四個鐘近野便要有一個鐘户外活動, 不過香港返小學全曰制好少小朋友可以做到!初小可能可以做到,但學校一定要無乜功課特別是畫畫填色的功課,再加上小朋友要無學樂器,每日練琴都花了一個多鐘。 每20分鐘看書要休息10分鐘望遠景,不過這樣也不能完全肯定小朋友加深的速度會減慢,所以係無辨法之下什麼方法也要試吓!
作者: MyFairLady2014    時間: 14-4-14 15:21

作者: lawsonmoon    時間: 14-4-14 16:53

yiyiyima 發表於 14-4-14 14:29

你的意見不錯,我平時有機會也讓孩子這麼做。奈何近視加深速度太快,且他不願 ...
醫藥管理局也説可用抗生素,但HK醫生就是被人話濫用抗生素。我個人不贊成小孩用atropine,主要是治標不治本既問題,仲副作用超高。
作者: lawsonmoon    時間: 14-4-14 16:59

Aerosol_Ma 發表於 14-4-14 12:09
醫管局也説有病可用抗生素,失眠可用安眠藥,唔夠高可用激素治療。但要睇是否治標不治本,副作用既問題,是否迫切。結果HK醫生被話濫用抗生素。
作者: lawsonmoon    時間: 14-4-14 17:16

chun媽 發表於 14-4-14 09:56
我本身有深近視,兩個仔都有近視,但大仔在小三才開始戴眼鏡,現在12歲多,已進入青春期,又用手機,我以為佢的 ...

0K鏡只是屈曲角膜調校折射率令你作視力测驗時度數偏低,情况其實等同配帶眼鏡是屈曲鏡片去調校折射率入眼球,你帶住眼鏡作視力測試也會有偏低既度數。如果你相信屈曲角膜弧度可令眼球過長問題改善,那理論上屈曲鏡片弧度和帶眼鏡也可令眼球過長問题改善。你相信曬太陽燈黑左睇唔到雀班是真正冇咗雀班嗎?不是貪靚既問題,是副作用和是否治本既問題。我令願俾工廠車塊鏡片既弧度,好過不斷車我小孩既角膜!
作者: tws2010    時間: 14-4-14 20:25

回覆 tws2010 的帖子

我不懂回點評, like what little yolky said,   我 都 是沖 水 飲.   又藍梅 是 有 益食物, 多吃無坊

作者: tws2010    時間: 14-4-14 20:38

That's why I said my  視 光 師 is honest and professional.  I don;t know the technical terms but he also told me similar thing as what you said.  Maybe he's a lecturer teaching at Polytechnic, he needs to be responsible to what he said.  In fact,  副 作用 will not come in short period time, but maybe in 10 years or 20 years.  Anyway, no matter when it comes, when it comes, it's still not worth to lose one eye or both eyes just for exchanging short period of convenience...I dared not to take the risk.  I am also a contact lens user, it's not just if you clean your lens thoroughly or not.  Your eye will be damaged if your con is broken and your kid does not know.  In fact, my optic doctor said if you wear 壓力鏡, it really suppressed your eye.  Your kid may not be able to tell you how uncomfortable they are or dare not to tell you coz they may think 'my mum wants me to wear'...

Anyway, I dare not to take the risk.

作者: joyce1234    時間: 14-4-14 22:49

關於atropine,我没有忽略最重要的部份>>看近模糊. 我在回應中已寫了副作用是"看近模糊", 就是你所講,看近時不能聚焦所以會眼矇.

矯視鏡VS減慢近視加深的關係, 請看理大2012年公布的臨床研究

http://www.polyu.edu.hk/cpa/polyu/index.php?search=&press_section=&press_category=All&press_date=&mode=pressrelease&Itemid=223&option=com_content&page=10&order=desc&orderby=news_date&press_id=2222&lang=tc

你說"建議人用的眼科醫生或視光師,纯粹是龐大商業利益考慮,而不顧專業道德", 那麼,理工大學不就正是你所說純為龐大商業利益考慮,不顧道德囉?

至於你講到"任何一個有良知有見識的眼科醫生都不會建議使用這兩種方法", 我只想告訴你,向我建議用atropine的眼科醫生,是全港最有名研究兒童近視的眼科醫生之一,目前在港島某私家醫院診症. 行內應該無人不認識這位眼科醫生的.事實上,我認識atropine這個名都是因為那位眼科醫生的介紹,後來找資料後覺得副作用好大,於是我對這位醫生作出這建議感到很失望.

我對atropine及ok lens也有很多問題. 我期待這裡有建設性的討論.  

作者: joyce1234    時間: 14-4-14 23:12

回覆 yiyiyima 的帖子

想問一問你小朋友多大了?滴了多久? 幾耐要去醫生那裡覆診一次?

作者: MyFairLady2014    時間: 14-4-15 13:44

作者: lawsonmoon    時間: 14-4-15 16:19

MyFairLady2014 發表於 14-4-15 13:44
你睇清楚理大那份研究報告,根本就完全沒有用任何科學角度解釋為何OK lens能有效減慢近視加深,連一些基本 ...

對,之前已説過一些所為研究是否能在權威既Journal發表,再看看methodology。一些好lousy既報告,一睇就知如果冇人funding,有冇人會做一些咁無聊和學術含量低既研究丫。唔好誤會,我不是指這篇,我連睇都冇睇過。
作者: scyauchris    時間: 14-4-15 17:47

其實大家只是分享資料,如果可以我都不想用OK鏡或atropine. 中大有新藥水,但唔知成效及副作用
作者: joyce1234    時間: 14-4-15 22:09

scyauchris 發表於 14-4-15 17:47
其實大家只是分享資料,如果可以我都不想用OK鏡或atropine. 中大有新藥水,但唔知成效及副作用 ...
冇錯,大家只係分享資料,所以我只會睇各人留言裡有point有理據既言論,至於其他情緒化既形容詞,我一概唔會理會. 正如反對ortho-K又反對atropine既網友叫我唔好理視光師既意見(理工係本港視光師界別裡最權威既機構之一了吧),應該去問眼科醫生意見, 查實我就係問完眼科醫生而佢地叫我用atropine.

所以呢,平常心對待呢啲言論啦, 佢地都係出於善意(我assume 係咁)啫. 但至於自己小朋友既情況, 自己最清楚, 個案亦人人不同. 都係那句: 搵多啲資料, 聽多啲正反意見, 當然, 自己既判斷係最重要的.

作者: tws2010    時間: 14-4-15 22:40

回覆 tws2010 的帖子

回Lawsonmoon,    我 打 中 文 好 慢... 下 次  會盡力.

各 家長,  那 些 所謂 的 研究,   凡 做statistic 都 知,  你 要 怎樣 的 結 果,  就 用怎樣 的 研究 方 法,  達 到 自己 所 要 的,  未必 是 事實 的 全 部,  眼睛 非常 重要,  大家 想 清楚 才  做 決定,  我 不是  左右 你們,  但凡是 想清楚

作者: lawsonmoon    時間: 14-4-15 23:11

joyce1234 發表於 14-4-15 22:09
冇錯,大家只係分享資料,所以我只會睇各人留言裡有point有理據既言論,至於其他情緒化既形容詞,我一概唔會理 ...

就算係大人,as a rule of thumb, 如醫生叫你做一些入侵性既治療,你也應該另找一個冇利益衝突既醫生攞2nd opinion, 醫生也良莠不齊,每日打開報紙也看到,更何况小孩呢!壓力鏡係將你小孩既角膜不斷屈來屈去, that’s why有D小孩屈過龍出現負近視,你估真係近視會減少到出現負數!?情况等如帶咗一幅太深既眼鏡。

作者: lawsonmoon    時間: 14-4-15 23:24

scyauchris 發表於 14-4-15 17:47
其實大家只是分享資料,如果可以我都不想用OK鏡或atropine. 中大有新藥水,但唔知成效及副作用 ...
我有個朋友,有D心結,終日借酒消愁,我説飲洒不能真正消愁,治標不治本仲傷身,他説未有好方法消愁前就唔好勸佢唔飲酒。我諗我可能真係太多事。
作者: scyauchris    時間: 14-4-16 08:42

中大有隻新藥水,我約左月尾見那位醫生,所以未有較詳細資料。另外明天也會看另一位醫生聽吓他意見及幫女女check吓隻眼有冇問題。大部份醫生都不suggest矯視鏡,他們多數建議是atropine或者係什麼也不做多些戶外活動!
作者: joyce1234    時間: 14-4-18 00:20

回覆 scyauchris 的帖子

大部份眼科醫生建議atropine或什麼也不做,只注重戶外活動...
正路.
因為近視真係冇得搞. 其實若果近視唔係嚴重到視網膜/其他眼疾,眼科醫生確實好難處理. 唯一係佢地範圍內既係用atropine. 我見過那位在兒童近視很有研究的眼科醫生亦講過, 很多研究表明,要護眼,戶外活動很重要.雖然,很多家長也講過,即使有戶外活動,近視一樣深得好快.  但我們永遠唔知道,如果少咗戶外活動,近視係咪深得仲快. 呢方面,只有信權威,照做.

你看的另一位眼科醫生有其他方法嗎?(我不是指那些護眼常識,而是處理近視的方法)

作者: scyauchris    時間: 14-4-18 07:14

唉……方法都咪得兩個!佢見我女加深得噤勁,佢話矯視不過無data support不加深,但又見到d客返來無乜深過!Atropine有data support, 但佢又講左大堆副作用,還要用到16歲。所以其實係無乜建議

戶外活動係要大量,如用了四個鐘看近東西,便要一個鐘戶外活動,我估大約每天最少兩個鐘,係要每天戶外活動,還要不是晚間的戶外活動!

我女聽到一堆副作用已經話要帶眼鏡,其實佢自己都好驚。

作者: daisy17772    時間: 14-4-27 01:53

In the States and Canada, it is widely adopted by Ophthalmologist to apply Ok lenses on controlling myopia.  My younger sister wore them many years ago prescribed by our family Ophthalmologist.  It worked well, and until she became old enough she switched to wear soft lenses.

I've been enforcing my children taking on 20 mins eye relax rule, doing eye massage and outdoor activities, but the rate of myopia growth hasn't reduced, so I end up letting them to wear ok lenses.  It works very well on my elder.  
作者: lawsonmoon    時間: 14-4-27 11:41

daisy17772 發表於 14-4-27 01:53
In the States and Canada, it is widely adopted by Ophthalmologist to apply Ok lenses on controlling  ...

the same old story here. 小朋友角膜變咗形,不是冇咗近視,只是方便咗日頭唔駛帶眼鏡。情况等如帶了一副合度數的soft lenses 去驗眼,近視度数可以係零!小朋友帶OK lenses (硬lens),潛在風險仲差過大個咗用soft lenses。帶住soft lenses來驗眼,你會認為冇咗近視嗎?
作者: joyce1234    時間: 14-4-27 12:10     標題: 引用:Quote:daisy17772+發表於+14-4-27+01:53+In

原帖由 lawsonmoon 於 14-04-27 發表
the same old story here. 小朋友角膜變咗形,不是冇咗近視,只是方便咗日頭唔駛帶眼鏡。情况等如帶了一副合 ...
The same old story here,冇人話過戴咗ok lens可以減目前近視度數。

作者: babycomforthk    時間: 14-4-27 12:42

作者: babycomforthk    時間: 14-4-27 12:43

作者: marble2004    時間: 14-4-27 15:45

No customers complained, it's just because the side effect has yet to come...I read another thread about a person wearing OK lens, then years after, he / she almost became blind if he / she was late consulting the doctor (I forgot which thread though).  Even lisik, a Taiwan doctor (he's the first generation doing this kind of operation) claimed he would never do such kind of operaton anymore as the side effect was just came at that time, he felt extremely regret.

In fact, wearing spectacles is not something odd, your kids won't be a monster.  If they grow older, just let them wear soft lens, they can always take them out if they feel uncomfortable.  If wearing OK lens, kids won't know how uncomfortable as they fall into deep sleep already, they might rub their eyes when they sleep or whaterver like suppressing your eyes, this bring dramatic damage to our precious eyes.  We just have two eyes.  

Parents, give it a careful thought before you let your kid wear OK lens.  As far as I know, this sort of OK lens, is not recognised worldwide...

作者: marble2004    時間: 14-4-27 22:31

Absolutely agreed with you!

作者: daisy17772    時間: 14-4-28 01:10

lawsonmoon 發表於 14-4-27 11:41
the same old story here. 小朋友角膜變咗形,不是冇咗近視,只是方便咗日頭唔駛帶眼鏡。情况等如帶了一副合 ...

Of course, 不是冇咗近視, all professional Optometrists  should clearly state this fact to clients.  I am fully aware of this.  Perhaps you have mistaken this part??   I am not sure what's your saying is right or not about 角膜變咗形, can you elaborate more solid info about any adverse effect of 角膜變咗形.   I may take a look on it but neither I would try to say anything to disapprove it because I'm not in this field.  Unless some professionals working in sights could give us some insights and solid data, then perhaps we could make valuable discussions.

What I was trying to say is a piece of fact, that this technology is been long used in other overseas countries, Ophthalmologist in those countries have been applying it to their patients, which are different from HK, where people keep saying Ophthalmologists here are widely against it.  

Furthermore, you have an absolute right to choose for your children.  Same here for us who have chosen it for our children. Choices are on parents' hands, and I choose not to put up certain information that I'm not absolutely certain about to persuade other parents to use this method for their children.   But don't you agree it's good to have comments from both side so that parents can make a choice for themselves, rather than fighting off the against side?

What I'm concerned is if a child's shortsight are keep rising to a point that it could cause other eye diseases when they grow old.  Perhaps someone could come up with the figures about the casual effect of serious myopia (+ 1000 degree), this would be helpful for potential users.  

When it comes to a point the myopia is so high that it reach out of the desirable range for ok lense treatment, parents would miss a good chance.  A reminder to those current users:  Frequent visit to Optometrists are essential to preventing eye infections and diseases from wearing ok lenses. Professional Optometrists should check the healthiness of cornea, and not just the myopia.

作者: daisy17772    時間: 14-4-28 01:37

scyauchris 發表於 14-4-18 07:14
唉……方法都咪得兩個!佢見我女加深得噤勁,佢話矯視不過無data support不加深,但又見到d客返來無乜深過 ...

If your girl is not an extreme myopia case, why not wait, and use some of those eye stretching exercises method, plus modest amount of sports?  In my case, my boy has been playing rugby, football, swimming every week, but still substantial myopia growth.

My Optometrist doesn't recommend Atropine either.  My friend's Ophthalmologist prescribed it to her daughter.  But her daughter's shortsight has not been seen as under control.

作者: lawsonmoon    時間: 14-4-28 10:04

daisy17772 發表於 14-4-28 01:10
Of course, 不是冇咗近視, all professional  Optometrists  should clearly state this fact to clients. ...

你這回覆更令我一頭霧水,一方面説用OK lenses不是冇咗近視, 一方面又話怕有人近視太深錯過可接受0K lenses treatment 既最佳時机。不如你直接再講OK鏡係有乜用途和好處?你又話唔知角膜會變形,這令我又會諗你其實未清楚了解0K鏡既 mechanism就去用?我之前就講過了,in short, 近视既定議係眼球過長令影像不能清淅地focus在視網膜上,配帶近視鏡就是用concave lens(凹透鏡)去correct。用OK鏡原理就是長期加壓令角膜“變形”,變得更concave, 所以可減低度數或不帶近視鏡。原理其實像扎脚和有些民族在頸上加環,令頸越來越長。

作者: daisy17772    時間: 14-4-28 17:39

lawsonmoon 發表於 14-4-28 10:04
你這回覆更令我一頭霧水,一方面説用OK lense不是冇咗近視, 一方面又話怕有人近視太深錯過可接受0K lense t ...

Great, this perfectly shows you don't understand this technology. Never mind.

To those potential users, please consult your optometrist and current users.  And there're many current papers issued discussing about ok lens technology, esp. from the States.  Singapore and USA are the two countries that adopt this technology for many years, and developed and revise the technology from time to time.  These info are all open and well searched on internet.  

Further info to potential users:
美加並不是這樣。我妺在加很多年前已戴 ok lenses. 是眼醫配的,因那裏不像香港視光和眼醫分家。所以apart from optometrist, 美加眼醫都自已做contact lens prescription. 並沒有像香港這樣concern.   定期驗眼,可防止ok lens associated 眼疾既問題。 There're associated risks with ok lens, let's not forget there're also associated risks with serious myopia when they grow old.

作者: lawsonmoon    時間: 14-4-29 10:10

daisy17772 發表於 14-4-28 17:39
Great, this perfectly shows you don't understand this technology. Never mind.

To those potential u ...

你都幾有趣, 你不斷説我不理解這科技(我直接説出我既理解),但我再三問你對這科技既理解和原理,你就唔肯正面答,你好像不提論據去辯論!你不斷叫人用既理據就係因為有些人用。你説的一些lousy research,前文已經提過, 美國有些研究報告可做出焦油冇直接引至lung cancer添。仲記得上年肺連球菌,有研究話接種過预防針更易患病,有些研究又話唔係嗎?如果有人能發明一樣嘢能治本地矯正或減慢兒童近視加深,以受惠人數之廣,應該攞咗諾貝爾獎嘞!
我在北美生活了二十年,好多法例係利益團體既角力。美國容許ambulance lawyers, 香港和英國是犯法的,叫包㰖訴訟。
大人可自己選擇帶唔帶soft con, hard lenses, 做lasik。 可憐小朋友冇得選擇,只能靠父母!

作者: lawsonmoon    時間: 14-4-29 10:50

marble2004 發表於 14-4-27 15:45

No customers complained, it's just because the side effect has yet to come.. ...
係呀,不過唔知這位台灣laser矯视之父Day 1有了解多清楚就幫人做呢。早兩天跟自己很熟的眼Dr説笑,問他們點解十個有十一個自己都帶眼鏡,唔做laser,他答得好德體:睇自己需要囉。我話咁即係眼醫十個有十一個都唔需要!?又問是否laser切開過的眼組織永久無法無縫瘉合,他説係呀,唔好俾水和細菌入到咪冇事囉!他说笑問我做唔做?我説D廚師煮D嘢食出來,自己死都唔肯食,我點敢食呀!我話我冇需要囉。
作者: telluthetruth    時間: 14-4-29 11:31

我不會反對別人戴壓力鏡。他們將會以孩子眼睛 為科學實驗作出貢獻,他們成敗的數據將造福後世,他們是偉大的。

但我絕對不會讓自己孩子戴壓力鏡,即使幼年時問題未出現,雖能保證後遺症不會在成年/晚年出現呢?

至於所謂各地政府安全監管, 難道我們未能從過往激光矯視手術部份受害人中汲取教訓嗎?

以上只是個人意見,如引起不安,敬請見諒。

作者: joyce1234    時間: 14-4-29 14:52     標題: 回覆:成日見到D叫人帶壓力鏡既帖

隔離帖有媽媽說女兒戴了八年期間近視只深75度喎

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5