教育王國

標題: 統一派位 [打印本頁]

作者: auwl    時間: 14-3-31 11:54     標題: 統一派位

想請問大家中學的統一派位前面三個志願是一定在所登記的那一區嗎?
作者: 木子    時間: 14-3-31 12:12

統一派位分甲部和乙部你所指的是甲定乙呀?
作者: opclk    時間: 14-3-31 12:16

作者: cclbaby    時間: 14-3-31 12:25

請問甲部是否可填一至兩間?而乙部是否可不用填晒 30間?

作者: opclk    時間: 14-3-31 12:42

作者: cclbaby    時間: 14-3-31 12:47

回覆 opclk 的帖子

即甲部要填晒3間 => 收到
但乙部是否可不用填晒 30間?因想來想去都冇咁多間是自己心儀的呢﹗只有 20間左右

作者: opclk    時間: 14-3-31 12:57

作者: Phoebenana    時間: 14-3-31 13:11

cclbaby 發表於 14-3-31 12:47

即甲部要填晒3間 => 收到
我好理解這種心情,你心儀的學校有都20間,我心儀的學校比你一半都不到,如果一定要填滿30間,就必須填band3學校,如果係我都填唔到,下個月就開始煩惱了。
作者: cclbaby    時間: 14-3-31 13:22

回覆 Phoebenana 的帖子

這 20間都已包括他區學校,而 band 3我又填唔落手。所以好煩, 唔知點算﹗

作者: cclbaby    時間: 14-3-31 13:24

班主任已告知是邊緣人, 所以真係感到頭痛﹗

作者: connielam    時間: 14-3-31 13:27

回覆 cclbaby 的帖子

甲部不一定要填晒3間,甲部可填本區及跨區的學校,甲部學位(全港)只佔少數學位,其餘在乙部(本區).除非你甲部那三間ABC都同樣喜歡你才填晒,若你只愛A,在甲部填A,乙部再填A, B及C,增加抽A校的機會;若你A及B都甘開心,在甲部填A及B,乙部再填A,B及C.因為甲部若中獎,就不會再抽乙部.
作者: auwl    時間: 14-3-31 13:32

但乙部填30間,在同一區裡並沒有30間,或沒有30間band 1的,band3都填?
作者: sosokel    時間: 14-3-31 13:33

請問在乙部也必須先填滿本區的學校才填他區的?抑或可不理會是本區定他區,而只按banding來排?
作者: 瑩瑩老豆    時間: 14-3-31 13:33

cclbaby 發表於 14-3-31 12:25
請問甲部是否可填一至兩間?而乙部是否可不用填晒 30間?

好睇你囝囡屬那band 和塡乜校? 例如band 2 生在甲部塡晒3 間 band 1 頭學校, 那塡了也是白塡.

不過大前提下幾唔想都應填晒.

作者: auwl    時間: 14-3-31 13:35

乙部要填本區,為什麼上面又說可填他區?
作者: 瑩瑩老豆    時間: 14-3-31 13:35

sosokel 發表於 14-3-31 13:33
請問在乙部也必須先填滿本區的學校才填他區的?抑或可不理會是本區定他區,而只按banding來排? ...
乙部只可塡本區, 留意那個"本區"也包括一些指定的跨區校.

作者: Phoebenana    時間: 14-3-31 13:36

cclbaby 發表於 14-3-31 13:22
回覆 Phoebenana 的帖子

這 20間都已包括他區學校,而 band 3我又填唔落手。所以好煩, 唔知點算﹗
煩係一定啦,我依家就唔想這件事,好輕松,仲放假出去玩,happy先,等個日殺埋身,我再開始煩。
作者: auwl    時間: 14-3-31 13:37

指定的跨區校---------是指什麼?
作者: freeman108    時間: 14-3-31 13:40

band 3點填得落手
作者: freeman108    時間: 14-3-31 13:42

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

咪會填有Double學校名字?
作者: cclbaby    時間: 14-3-31 13:44

Phoebenana 發表於 14-3-31 13:36
煩係一定啦,我依家就唔想這件事,好輕松,仲放假出去玩,happy先,等個日殺埋身,我再開始煩。 ...
因為老師已講左 banding, 所以要開始步處如何選校, 而且會在 easter 假期周圍去看一看實際學校的環境和情況。因時間真的很快來臨﹗

作者: sosokel    時間: 14-3-31 13:50

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

我指的他區就是由其他區校網納入本區校網內的學校,但通常每間只有幾個位,那是否就算心儀的都不可放頭幾志願?
作者: 瑩瑩老豆    時間: 14-3-31 13:50

freeman108 發表於 14-3-31 13:42
回覆 瑩瑩老豆 的帖子

咪會填有Double學校名字?

"填有Double學校名字" 指什麼?

作者: 瑩瑩老豆    時間: 14-3-31 13:54

sosokel 發表於 14-3-31 13:50
回覆 瑩瑩老豆 的帖子

我指的他區就是由其他區校網納入本區校網內的學校,但通常每間只有幾個位,那是否就 ...
心儀的還是應放頭幾志願, 最終看運氣如何了.

作者: 瑩瑩老豆    時間: 14-3-31 13:55

auwl 發表於 14-3-31 13:37
指定的跨區校---------是指什麼?
就是其他區指定學校分了少量學位到自己區.
例如我囡在南區, 但仍可選東區的BPS, 中區的SSGC, YW 等.

作者: charmandwilliam    時間: 14-3-31 14:00

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

但南區如果是B1生,幾乎是沒選擇的,女孩子只是好一丁點。
作者: PMAN0917    時間: 14-3-31 14:20

不要在乙部重複選同一所學校, 因教育局不會重新派位, 只作棄權論
作者: sosokel    時間: 14-3-31 14:24

瑩瑩老豆 發表於 14-3-31 13:54
心儀的還是應放頭幾志願, 最終看運氣如何了.
若不理會學位數目而放在頭幾志願會否有些危險?
阿仔是深水埗區band 1,正常都會放長天或銘賢在第一、二位,但其實他區可選的還有如九華或何官等吸引力較大的學校,但每間只有一兩個位,要是放在頭一二位,若隨機編號不好會否很危險?

作者: freeman108    時間: 14-3-31 15:19

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

即是甲部乙部都同一個名字,如華仁,本人在油尖旺區住。thanks
作者: cchan2002    時間: 14-3-31 17:26     標題: 回覆:freeman108 的帖子

以我理解,乙部填表如下;如band 1 學生, 由band 1 排到band 3,最壞情況派band 2 頭,如果是band 2 or band 3 學生,情況較複雜,要看區內band 1,2學位是否足夠而定,大前提也要盡量排好自屬於自己band 或以下學校!

作者: fionakong2008    時間: 14-3-31 17:33     標題: 引用:以我理解,乙部填表如下;如band+1+學生,+

原帖由 cchan2002 於 14-03-31 發表
以我理解,乙部填表如下;如band 1 學生, 由band 1 排到band 3,最壞情況派band 2 頭,如果是band 2 or ban ...
如b2學生,可否先排1c,跟住b2,到1a,1b,最後先b3(好唔想,我接受唔到)

作者: cchan2002    時間: 14-3-31 17:52     標題: 回覆:fionakong2008 的帖子

不贊成,千萬不要,如前面choices 唔得,band 2 學校無哂位,那怎辨?!

作者: moniquechoy    時間: 14-3-31 18:01

那你入硬BAND 3了. 不是因為你有填BAND 3, 是因為你身為BAND 2生, 放BAND 1 在頭. 其實你睇睇教育處隻CD 已好清楚, 如果這一填, 你覺得是會影響你小朋友一生, 請花少少時間去看看吧!
作者: opclk    時間: 14-3-31 18:08

作者: moniquechoy    時間: 14-3-31 18:17

荃灣
本區: BAND 1 - 4間, BAND 2 - 5間

作者: moniquechoy    時間: 14-3-31 18:20

他區 (去年資料)
BAND 1& 2 - 最多位個間有7個位
作者: fionakong2008    時間: 14-3-31 18:31     標題: 引用:那你入硬BAND+3了.+不是因為你有填BAND+3,+

原帖由 moniquechoy 於 14-03-31 發表
那你入硬BAND 3了. 不是因為你有填BAND 3, 是因為你身為BAND 2生, 放BAND 1 在頭. 其實你睇睇教育處隻CD 已 ...
咁請教順序如下:b2,1c,1b,1a,b3會否好啲

作者: mamee    時間: 14-3-31 18:54     標題: 引用:Quote:原帖由+moniquechoy+於+14-03-31+發

原帖由 fionakong2008 於 14-03-31 發表
咁請教順序如下:b2,1c,1b,1a,b3會否好啲

你真係要了解下怎樣派位,我理解的大抽獎的抽的意思是,首先派晒band 1生又當派晒band 1學校位;假設band 2生號碼是1001至2000,當你小朋友抽到1500號,如果晤好彩你的第一志願已滿了,派彩方法不是即刻派你第二志願,而是繼續派1501-2000的第一志願,如此類推派完band 2生的第一志願,就再派1001(假設他簡了band 1學校因而派不到)的第二志願⋯所以你後尾排晒band 1學校就等如你放棄了很多次的派位機會,連帶band 3好校風的學校也無機會派到。

希望你或多或少明白我講乜。

作者: cchan2002    時間: 14-3-31 19:19     標題: 引用:+本帖最後由+mamee+於+14-3-31+19:00+編輯+

原帖由 mamee 於 14-03-31 發表
啱,小心睇清楚派位方法,除非上一個band 學生仲有位或聯系位,咁下一個band 先有機會派到,否則係no way 無可能,如你哂左一d志願係無可能嘅學校,已經去到好後志願,派乜學校可以預見,小心小心!

作者: fionakong2008    時間: 14-3-31 19:29     標題: 引用:Quote:原帖由+mamee+於+14-03-31+發表本帖

原帖由 cchan2002 於 14-03-31 發表
啱,小心睇清楚派位方法,除非上一個band 學生仲有位或聯系位,咁下一個band 先有機會派到,否則係no way  ...
但沙田區應該會有b1位剩,咁1c填大約咩位置會好啲呢?中尾段?尾段?可憐沙田b2得嗰七八間,其他就咁快填b3?

作者: 瑩瑩老豆    時間: 14-3-31 22:02

sosokel 發表於 14-3-31 14:24
若不理會學位數目而放在頭幾志願會否有些危險?
阿仔是深水埗區band 1,正常都會放長天或銘賢在第一、二位 ...
若隨機編號不好, 放本區或他區在第一、二位結果也可能差不多
作者: 瑩瑩老豆    時間: 14-3-31 22:11

fionakong2008 發表於 14-3-31 17:33
如b2學生,可否先排1c,跟住b2,到1a,1b,最後先b3(好唔想,我接受唔到)

b2學生先排1c 都或可以, 好彩都會撞到入去, 但一定唔可以多, 千萬不要有幾多1c 都塡晒落去, 否則只會令你派b2 的機會大減, 唔好彩的話連b2 都派晒要硬食b3 了, 仲有塡完b2 再塡 1a+1b 只係白白浪費志願, 試想有乜可能連b2 都派唔到會比你派到1a/1b.  

如果真係接受唔到b3 就一開始就塡b2 吧.

作者: cchan2002    時間: 14-3-31 22:13     標題: 引用:Quote:原帖由+cchan2002+於+14-03-31+發表

原帖由 fionakong2008 於 14-03-31 發表
但沙田區應該會有b1位剩,咁1c填大約咩位置會好啲呢?中尾段?尾段?可憐沙田b2得嗰七八間,其他就咁快填b3 ...
我諗1c 填第一志願,然後安安全全填band 2 非熱門 (除去那些唔㨂第一入唔倒果d)
較為可取,如number 靚,1c 校係第一組別派完,仲有位,咪你入,如number 唔靚,就算你揀band 2 熱門第一都唔到你,我唔知咁諗啱唔啱,或其他高人可比意見

作者: opclk    時間: 14-3-31 23:11

作者: sosokel    時間: 14-4-1 00:03

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

即是說不用理會是本區定他區學位,先填滿band 1, 唔夠先再填band 2?
作者: simonkawah    時間: 14-4-1 00:12     標題: 引用:Quote:原帖由+cchan2002+於+14-03-31+發表

但沙田區應該會有b1位剩,咁1c填大約咩位置會好啲呢?中尾段?尾段?可憐沙田b2得嗰七八間,其他就咁快填b3 ...
有誰向你保証呢樣野呢。沙田區看返d舊post 上年已經係重災區。好多band 1學生入吾返band1。而且今年仲話吾俾同區叩門。一個吾好彩抽獎number 吾靚就成世。

作者: auwl    時間: 14-4-1 00:55

小女b1 b, 灣仔區, 請問大家有冇排位意見?
作者: 馬媽媽    時間: 14-4-1 08:52

1) 請問觀塘區Band1女生,乙部可博多少間Band 1 英中(本區及他區)。
2) 另乙二填梁式芝或蒙民偉,那間機會大?
作者: cheukyingmama    時間: 14-4-1 09:01     標題: 回覆:統一派位

我想請教一下,阿囡係band1生,在自行時選了top band 1的第三丶四位。如果在統一時,又想碰下運氣在甲部選top1第一位,其餘兩間才是自行兩間。而乙部就放自行其中一間在頭。想知我這樣做究竟有機會嗎?

作者: STee    時間: 14-4-1 09:11     標題: 回覆:統一派位

我認就算是b1a學生,到抽獎階段已沒有優勢,抽獎只分三組,所以在乙三最遲乙五,已應放入自已的最低要求,其後的只是買個保險…但還要盡力…叩門

作者: auwl    時間: 14-4-1 09:54

請問在那裡可看到全港中學放在統一派位的收生數目?
作者: cchan2002    時間: 14-4-1 10:22     標題: 引用:請問在那裡可看到全港中學放在統一派位的收

原帖由 auwl 於 14-04-01 發表
請問在那裡可看到全港中學放在統一派位的收生數目?
好似四月中先有,派表果陣一齊出,教署網上到時都有,現可睇上年的作參考,應相差唔遠,上schoolland ss 睇

作者: auwl    時間: 14-4-1 10:32

作者: 瑩瑩老豆    時間: 14-4-1 13:41

sosokel 發表於 14-4-1 00:03
回覆 瑩瑩老豆 的帖子

即是說不用理會是本區定他區學位,先填滿band 1, 唔夠先再填band 2? ...
對b1 學生係, 但也要留意次序, 如果係最熱門b1 學校, 放第三甚至第二志願已經係白塡.

作者: 瑩瑩老豆    時間: 14-4-1 13:47

馬媽媽 發表於 14-4-1 08:52
1) 請問觀塘區Band1女生,乙部可博多少間Band 1 英中(本區及他區)。
2) 另乙二填梁式芝或蒙民偉,那間機會 ...

咁要自己估下Band 1 英中派到幾多志願仲有位了,  如果係熱門Band 1 英中, 通常第一二志願已派晒學位.
機會好難講, 睇有幾多人報而自己隨機編號係前定后, 好運的話, 塡任何一間Band 1 英中都可以入到.

作者: EMMA88    時間: 14-4-1 18:00

simonkawah 發表於 14-4-1 00:12
有誰向你保証呢樣野呢。沙田區看返d舊post 上年已經係重災區。好多band 1學生入吾返band1。而且今年仲話吾俾同區叩門。一個吾好彩抽獎number 吾靚就成世。
你有例子? 他是如何填? 是否相當進取1-5都填1a...6-10填1b
沙田b1學位多過b1生喎...

作者: simonkawah    時間: 14-4-1 18:29

回覆 EMMA88 的帖子

sorry,吾係WOR,我會填BAND 2第一間.博BAND 1在自行時已博.

BAND 2生入BAND 1中學未必係好事.

作者: opclk    時間: 14-4-1 18:53

作者: EMMA88    時間: 14-4-2 16:04

opclk 發表於 14-4-1 18:53

其實你小朋友係邊區向band幾?
沙田B1生

作者: 888    時間: 14-4-7 10:39

請問我囡囡是band 1尾2頭,深水埗區可以點選擇?
作者: freeman108    時間: 14-4-7 11:48

回覆 888 的帖子

可以考慮銘賢
作者: sosokel    時間: 14-4-7 11:57

回覆 888 的帖子

銘賢是這區最好的band1男女校,如果是band2放在第一機會很微,女仔或可博聖母玫瑰或德雅
作者: opclk    時間: 14-4-7 12:28

作者: Cecily    時間: 14-4-7 14:27

各位家長, 我都諗到頭大。希望取點意見, 仔就讀九龍城區津小, 第一,二次呈分名次大約全級40/10x, 班主任無特別意見, 自行報丘佐榮及銀禧, 因以往曾有呢個名次入了丘中,自行兩間隔無second-in, 直資3間又無行. 今之呈三比上兩次進步,估計主要科目有2A, 常A, 音A, 平均分84-85, 我都唔知點填好, 如第一志願就Band 2, 似乎太保守了, 之前班主任有叫胡中及鄧鏡波. 仔心儀銀禧, 唔知博得過嗎? 星期六才派成績表.

甲: 1.銀禧 2.郭得勝/聖芳濟 3.未定
乙: 1. 銀禧 2. 香島 3. Band 2

謝謝意見.

作者: auwl    時間: 14-4-8 12:09

想問:
1.甲部填過的學校,乙部不能再填?
2.乙部一定要填完本區才能填別區?
作者: PMAN0917    時間: 14-4-8 12:16

回覆 auwl 的帖子

甲部填了的學校,乙部 可以再填,
甲部是全港性學校可選, 乙部只能填本區和他區學校,
甲部是全港學生排banding, 乙部是本區排banding, 如果我無記錯

作者: auwl    時間: 14-4-8 12:26

謝謝回覆
作者: 黃金屋    時間: 14-4-8 23:28

opclk 發表於 14-3-31 12:42
想請問,如果 甲部填晒三間,如中了第三間(本區第三間LIKE) 咁咪無機會抽 本區第一LIKE中學
作者: simonkawah    時間: 14-4-8 23:34     標題: 引用:各位家長,+我都諗到頭大。希望取點意見,+仔

原帖由 Cecily 於 14-04-07 發表
各位家長, 我都諗到頭大。希望取點意見, 仔就讀九龍城區津小, 第一,二次呈分名次大約全級40/10x, 班主任無 ...
如對上同名次入到丘,我想是band one.你第一放銀禧機會很大。

作者: simonkawah    時間: 14-4-8 23:36     標題: 引用:Quote:opclk+發表於+14-3-31+12:42+回覆+cc

原帖由 黃金屋 於 14-04-08 發表
想請問,如果 甲部填晒三間,如中了第三間(本區第三間LIKE) 咁咪無機會抽 本區第一LIKE中學 ...
正確

作者: 黃金屋    時間: 14-4-8 23:40

如果最LIKE 及自行己選了本區2間,咁是否

甲:自行 1
乙部:1)自行1    2)自行2   3-10)????????

作者: simonkawah    時間: 14-4-9 00:17     標題: 引用:+本帖最後由+黃金屋+於+14-4-8+23:59+編輯+

原帖由 黃金屋 於 14-04-08 發表

如果最LIKE 及自行己選了本區2間,咁是否
正確

作者: auwl    時間: 14-4-9 13:31

請問我女兒全級30/120,老師suggest佢報band 1A學校,但我覺得佢band1B,我住灣仔區,唔知甲部三間填1A,ok唔ok?
作者: Horsebbj    時間: 14-4-9 13:46     標題: 引用:請問我女兒全級30/120,老師suggest佢報ban

原帖由 auwl 於 14-04-09 發表
請問我女兒全級30/120,老師suggest佢報band 1A學校,但我覺得佢band1B,我住灣仔區,唔知甲部三間填1A,ok ...
抽獎時不論1a, 1b或1c, 總言之係band 1就可以抽先

作者: auwl    時間: 14-4-9 13:49

咁乙部第一間都係band1抽先?
作者: lamhimchiu    時間: 14-4-9 14:05     標題: 引用:+本帖最後由+opclk+於+14-3-31+12:45+編輯+

作者: PMAN0917    時間: 14-4-9 14:41

回覆 lamhimchiu 的帖子

是的, 派完b1生才開始派b2生, 所以如果b1 全選b1或b2校, 但派了去b3, 應該是估錯Banding

作者: Cecily    時間: 14-4-9 14:55

回覆 simonkawah 的帖子

Thank for your reply.  今早見到老師他都說阿仔應是band 1尾至2頭,他區應是band 1, 有建議選丘中, 我有提銀禧, 他說銀禧較丘中難入dd, 不知去年情況如何. 請指教. 銀禧主要位多些及返學近dd.
作者: sosokel    時間: 14-4-9 14:58

請問各位:如果band 1生在甲部選三間在自行或乙部本區都沒有揀過的可不可以?
作者: Horsebbj    時間: 14-4-9 15:05     標題: 引用:咁乙部第一間都係band1抽先?

原帖由 auwl 於 14-04-09 發表
咁乙部第一間都係band1抽先?

作者: Horsebbj    時間: 14-4-9 15:14     標題: 引用:請問各位:如果band+1生在甲部選三間在自行

原帖由 sosokel 於 14-04-09 發表
請問各位:如果band 1生在甲部選三間在自行或乙部本區都沒有揀過的可不可以? ...
可以

作者: PMAN0917    時間: 14-4-9 15:17

回覆 sosokel 的帖子

可以

作者: simonkawah    時間: 14-4-9 15:51     標題: 引用:回覆+simonkawah+的帖子 Thank+for+your+r

原帖由 Cecily 於 14-04-09 發表

Thank for your reply.  今早見到老師他都說阿仔應是band 1尾至2頭,他區應是band  ...
銀禧舊年我女學校有band2入到,丘中則無band2揀。應是丘中難入d.(利申,本人會以銀禧為甲一,乙一)

作者: JOJA    時間: 14-4-9 16:27

Cecily 發表於 14-4-9 14:55

Thank for your reply.  今早見到老師他都說阿仔應是band 1尾至2頭,他區應是band  ...
我也煩惱此問題中, 丘中或銀禧
但校內反應均是銀禧較熱門
但, 問其他學校的朋友, 佢地又話丘中多人選

但丘中開4班, 銀禧有5班

好難決擇

作者: auwl    時間: 14-4-10 15:33

想請問,當老師說這個學生是band 1時,有沒有可能在別區是band2?
因為女兒在將軍澳,搬到灣仔故抽灣仔區。
作者: PMAN0917    時間: 14-4-10 15:39

回覆 auwl 的帖子

灣仔區區是強區, 好難估, 分分鍾將軍澳區B1 變灣仔B2

作者: auwl    時間: 14-4-10 16:21

咁大鑊?點算?
作者: PMAN0917    時間: 14-4-10 16:32

回覆 auwl 的帖子

問問老師, 佢地經驗豐富, 如果貴子女是B1頭, 就不用怕啦, 應該唔會差太多, B1尾就危危地, 可能選校要保守

作者: auwl    時間: 14-4-10 16:55

那個老師是很策略性的,她叫我選B1A學校,但我心裡怕
作者: PMAN0917    時間: 14-4-10 17:25

回覆 auwl 的帖子

就選3-4間B1 校, 之後才B2, 可能貴女兒是B1頭。問多少少人綜合多啲意見, 我明天家長會後一樣要頭痛選校, 小兒YSM B2A, 一樣打算博一博

作者: talent2000    時間: 14-4-11 15:10

作者: auwl    時間: 14-4-14 11:19

其實全港有多少小六生?
作者: auwl    時間: 14-4-14 11:20

我發現香港第二網填完都沒有30間,怎辦?
作者: auwl    時間: 14-4-14 11:21

全港的小學排名可在那裡找到?
作者: eerr    時間: 14-4-14 12:35     標題: 回覆:統一派位

作者: auwl    時間: 14-4-14 12:37

這個我也想知
作者: 華之里    時間: 14-4-16 15:42

想問下每年都有他區借位的,可在乙部填第二,三的嗎?
作者: 華之里    時間: 14-4-16 15:52

simonkawah 發表於 14-4-1 18:29

sorry,吾係WOR,我會填BAND 2第一間.博BAND 1在自行時已博.

我也是這樣填呀,我仔成績唔係好穩定,
今次模擬填左---1  band2(自行第一)  2 babd 1c   band 2
等老師睇完唔知有無需要改啦

作者: cocoyang    時間: 14-4-16 17:11

我的囡又是邊緣人.真的不知如何填表~
作者: AMANDAVID    時間: 14-4-16 17:50

回覆 PMAN0917 的帖子

我女灣仔區,全級20/120係未必排到B1a。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5