教育王國

標題: 學之園N 班有功課嗎? [打印本頁]

作者: gloria_cwy3    時間: 14-3-25 12:56     標題: 學之園N 班有功課嗎?

細佬明年想報讀學之園 (海逸豪園) N 班。請問學之園N 班有功課嗎? 周末有沒有親子功課 ? 另外,運動會、旅行、表演會在周末還是平日進行?
作者: hoihoima    時間: 14-3-25 13:04

回覆 gloria_cwy3 的帖子

週末有親子功課,連線、貼圖片之類。運動會、聖誕節表演(上課時間)、家長與校長及老師茶聚一般都在平日舉行。旅行一般在週六。講座有時在平日,有時在週六。

作者: gloria_cwy3    時間: 14-3-25 13:12

回覆 hoihoima 的帖子

THANK YOU. 家長與老師校長茶聚一年會有幾多次? 因為我和丈夫在平日很難請假
作者: HauMiranda    時間: 14-3-25 13:13     標題: 引用:回覆+hoihoima+的帖子 THANK+YOU.+家長與

原帖由 gloria_cwy3 於 14-03-25 發表

THANK YOU. 家長與老師校長茶聚一年會有幾多次? 因為我和丈夫在平日很難請假 ...
仲有觀課都係平日舉行,觀課後又會同校長短聚。

作者: HauMiranda    時間: 14-3-25 13:16     標題: 引用:回覆+hoihoima+的帖子 THANK+YOU.+家長與

THANK YOU. 家長與老師校長茶聚一年會有幾多次? 因為我和丈夫在平日很難請假 ...
家長日都係平日,一年兩次,但可改日子或講電話。學之園家長真係好忙,我都去唔晒,犧牲茶聚,同爸爸分擔,運動會、旅行、觀課必去。

作者: hoihoima    時間: 14-3-25 13:19

回覆 gloria_cwy3 的帖子

茶聚是自由參與,一年大概兩次吧,我幾年以來從未參加過!我想需要請假的包括聖誕節表演及家長觀課,以上均在上課時間進行。家長日(即老師講孩子在校的表現)是在平日舉行,不過出席不到也可以用電話會談代替,老師都會配合。

作者: gloria_cwy3    時間: 14-3-25 13:20

我是中學老師,平日根本無可能請假。爸爸的工作也很難在平日請假。看來,學之園不太適合我們......真可惜

作者: kitmantsoi    時間: 14-3-25 13:52     標題: 引用:我是中學老師,平日根本無可能請假。爸爸的

我是中學老師,平日根本無可能請假。爸爸的工作也很難在平日請假。看來,學之園不太適合我們......真可惜
...
我們班中亦有中小學老師家長,未能參加茶聚觀課,但可以聽課程講座。 近年家長會我都未能出席,所以老師改為用電郵和我聯系。有特別事情就電話聯絡。當然聖誕表演不能出席有點可惜,但學校會拍底片段比家長。

作者: gloria_cwy3    時間: 14-3-25 14:31

回覆 kitmantsoi 的帖子

THANK YOU. 請問課程深嗎 ? 我唔想仔仔日日要認字讀書,想佢在PN 時可以輕鬆一點,唱下歌,講下英文,開開心心返學。
作者: lyhv    時間: 14-3-25 14:40

gloria_cwy3 發表於 14-3-25 13:20
...
做教師就有這樣苦處。不過其實同類活動在其他學校都會發生,試下申請先囉,到面試時再問問老師,睇下可否作出相應的配合吧
作者: gloria_cwy3    時間: 14-3-25 14:47

以前大仔讀 St. cat. PN 時,母親節、父親節、表演、旅行.....等都在平日,所以想細佬讀第二間,我可以多一點參與學校的活動。
作者: HauMiranda    時間: 14-3-25 14:52     標題: 引用:回覆+kitmantsoi+的帖子 THANK+YOU.+請問

THANK YOU. 請問課程深嗎 ? 我唔想仔仔日日要認字讀書,想佢在PN 時可以輕鬆一點 ...
我既係學之園家長,也係老師,小朋友有活動盡量參與,有時請唔到假出席唔到都冇辦法。論課程,PN真係好happy好輕鬆,到k1功課唔多,但要求開始高,尋日仔仔做份功課要認錯字,唔識做。K2開始寫字,基本上好多幼稚園都係,初期學寫字父母跟得好痛苦,K2下學期掌握好左,寫字好左冇咁吃力,但下學期開始做閱理。K3就好痛苦,每日三至四樣功課(通常三樣:中英寫字,加埋畫五幅畫),英文再有phonics或數學。K3下學期一星期兩次默書,越默越深,中英寫字有時要造句,週末做journal, 評估要朗讀主題書。講真,我小朋友辛苦,我仲辛苦,最近學八大行星,太遙遠啦,我都係小學先學。如果冇上興趣班仲可以應付,我小朋友瞓完晏覺上完興趣班番到屋企就只有做功課,週末先有得盡情玩。有時我都問做乜教咁深,作咁多句子做乜。不過如果係學術型學之園好啱,小朋友識好多字,面試班又好,今年班上升小成績都好好,我小朋友中英數普通話掌握得好好,升小應該易適應。

作者: 曾高    時間: 14-3-25 14:53

gloria_cwy3 發表於 14-3-25 14:47
以前大仔讀 St. cat. PN 時,母親節、父親節、表演、旅行.....等都在平日,所以想細佬讀第二間,我可以多一 ...
學之園大部份既活動都向平日嫁,
親子旅行就有時會星期六舉行,但啱啱呢次就响星期五

作者: gloria_cwy3    時間: 14-3-25 14:57

回覆 HauMiranda 的帖子

K1 就認錯字,咁難?! 現在做小朋友,真辛苦。
作者: kitmantsoi    時間: 14-3-25 15:09     標題: 引用:回覆+kitmantsoi+的帖子 THANK+YOU.+請問

THANK YOU. 請問課程深嗎 ? 我唔想仔仔日日要認字讀書,想佢在PN 時可以輕鬆一點 ...
你可以開放曰時參觀留意下d課本及課程,自己了解下是否適合再決定。
開放日通常在十月份。

作者: kitmantsoi    時間: 14-3-25 15:28     標題: 引用:Quote:原帖由+gloria_cwy3+於+14-03-25+發

原帖由 HauMiranda 於 14-03-25 發表
我既係學之園家長,也係老師,小朋友有活動盡量參與,有時請唔到假出席唔到都冇辦法。論課程,PN真係好happ ...
我反而k2學寫字痛苦d,k3造句通常比阿仔自由發揮,佢攞住本小字典自己亂作,噚日先寫"香蕉上太空,猴子上太空" 佢又幾enjoy. 可能佢鍾意呢個主題。
考完小一,我唔理佢咁多,放手比佢自己嚟,默書由佢自己溫比佢錯。淨係週記佢唔識寫d字先教。休息埋呢幾個月先……

作者: hoihoima    時間: 14-3-25 22:45

gloria_cwy3 發表於 14-3-25 14:57
回覆 HauMiranda 的帖子

K1 就認錯字,咁難?! 現在做小朋友,真辛苦。
"認錯字" 應該不是K1 的功課!

作者: sbux    時間: 14-3-26 08:54     標題: 引用:Quote:gloria_cwy3+發表於+14-3-25+14:57+

原帖由 hoihoima 於 14-03-25 發表
"認錯字" 應該不是K1 的功課!
是這幾天的功課。如「沅且店」跟「玩具店」,圈正確的一個

作者: monkitkit    時間: 14-3-26 10:52     標題: 回覆:學之園N 班有功課嗎

請教各位lh媽媽,我想了解下lh家課的程度深到邊個程度? 因為我擔心太深,我小朋友應付唔到。家課內容係咪學校已教? 定係家長屋企自己教先完成到?thanks

作者: 小必媽媽    時間: 14-3-26 12:00     標題: 回覆:學之園N 班有功課嗎?

請問N班有冇普通話教?

作者: Smartbubu    時間: 14-3-26 12:11     標題: 引用:請教各位lh媽媽,我想了解下lh家課的程度深

原帖由 monkitkit 於 14-03-26 發表
請教各位lh媽媽,我想了解下lh家課的程度深到邊個程度? 因為我擔心太深,我小朋友應付唔到。家課內容係咪 ...
學校鼓勵學校教完先,家長先溫習,唔好快過學校教,因為快過學校教,會令小朋友上堂時,失去新鮮感!另外 pn 功課淺同簡單,課程上,迦南會更深 ( 見另一 post 講)

作者: hoihoima    時間: 14-3-26 12:59

小必媽媽 發表於 14-3-26 12:00
請問N班有冇普通話教?
N班有教普通話.

作者: 小必媽媽    時間: 14-3-26 13:04     標題: 引用:Quote:小必媽媽+發表於+14-3-26+12:00+請問

原帖由 hoihoima 於 14-03-26 發表
N班有教普通話.
想問多少少..
若英粵班,是不是都有教普通話?每天/週多少時間?謝謝^^

作者: jilly_goodsiste    時間: 14-3-26 13:28     標題: 回覆:學之園N 班有功課嗎

想問報名時是否有得揀英粵,英普班? 我無印象!

作者: 曾高    時間: 14-3-26 13:47

jilly_goodsiste 發表於 14-3-26 13:28
想問報名時是否有得揀英粵,英普班? 我無印象!
PN得英粵,K1-K3就有英粵/英普班

作者: sbux    時間: 14-3-26 17:52     標題: 引用:請教各位lh媽媽,我想了解下lh家課的程度深

原帖由 monkitkit 於 14-03-26 發表
請教各位lh媽媽,我想了解下lh家課的程度深到邊個程度? 因為我擔心太深,我小朋友應付唔到。家課內容係咪 ...
我完全放手給學校的,連字咭都無温,但亞囡跟到學校進度,連PN.認過嘅字K1仲記得

作者: sbux    時間: 14-3-26 17:54     標題: 引用:Quote:原帖由+hoihoima+於+14-03-26+發表N

原帖由 小必媽媽 於 14-03-26 發表
想問多少少..
若英粵班,是不是都有教普通話?每天/週多少時間?謝謝^^

...
N班一星期兩節

作者: picture    時間: 14-3-26 22:24     標題: 引用:Quote:原帖由+monkitkit+於+14-03-26+發表

原帖由 sbux 於 14-03-26 發表
我完全放手給學校的,連字咭都無温,但亞囡跟到學校進度,連PN.認過嘅字K1仲記得

...
好深下喎。咁其實LH咪仲深過KV?

作者: sbux    時間: 14-3-27 00:29     標題: 回覆:學之園N 班有功課嗎

其實認字同功課,學校已經喺學校同佢哋講解咗點做,基本上自己可以攪掂(不過我會講一次題目確保佢知道問題要求)。佢哋k1會認中英文字,大概每一個月主題中英文各八組字,成個月學校所有中英文課題都圍繞住呢D字,日見夜見,我相信一般都認得嘅。

PN就每一學期有一叠中文咭,無英文,大概每一個月主題有四組中文字要認,無其他喇。

學校谷唔谷?講真我覺得比好多私底下屋企谷嘅算小兒科。如我呢類無時間自己跟進嘅家長,起碼可以放心交俾學校,知道亞囡每月評估跟到,對考小學有一定信心。總好過去太hea.嘅幼校,自己谷好似同選校理念矛盾,唔谷又驚考小學出事。LH同我就好夾,所以選校真係各取所需

作者: victoryu19    時間: 14-3-27 10:36

yes there is homework every week.

Also they teach / force the kids to recognize difficult Chinese characters in PN too.

My son is studying in LH (Lohas Park campus) and we don't like it at all.
作者: gloria_cwy3    時間: 14-3-27 14:33

很矛盾。我覺得PN 的小朋友應該係開開心心,日日唱下歌,跳下舞,畫下畫,聽下故事就夠,但係又怕佢升唔到好的 K1 或小學。都唔知點揀好。
作者: edithseto    時間: 14-3-27 15:01

victoryu19
Why you dont like the school as you think it is pushy or sth else ?  So ytou will change to another school in K1 ?

作者: victoryu19    時間: 14-3-27 16:04

edithseto 發表於 14-3-27 15:01
victoryu19
Why you dont like the school as you think it is pushy or sth else ?  So ytou will change ...
Yes we will transfer to another school for K1 next year.

作者: aandp    時間: 14-3-27 16:20

回覆 picture 的帖子

KV課程應該深D。LH K3先有黙書,KV K2已有。不過KV 黙書由淺(少筆劃,如花、魚等)開始,小朋友可能夠容易掌握和識應。LH呢..K3 D黙書一開始已好多筆劃(如飛機),小朋友和大人要比D心機去追...
作者: 四隻貓    時間: 14-3-27 16:31

PN 我覺得好輕鬆喎. 確係唱下歌,跳下舞,畫下畫,聽下故事, 玩下遊戲.
LH PN 最好係會教letterland phonics, 有趣小朋友又易記, 老師都係比較關心小朋友自理同日常行為, 家長日都唔會點提起學術.

係K2 下學期開始比較多功課(一日三樣, 星期五會有五樣), 但老師都唔會只重視學術, 仲會好重視孩子既行為態度. 老師經常會打電話同家長講小朋友在校既情況. 我覺得老師好觀察入微呀!
作者: victoryu19    時間: 14-3-27 16:40

-  homework every week
-  even though it is 'bilingual', the English teacher is more like an assistant (i.e. basically it is mainly Cantonese driven)
-  the kids speak Cantonese to each other (i.e. not a very good environment to practice English if that's what you are looking for in so called 'bilingual' environment
-  small campus
-  teach / force kids to recognize very difficult Chinese characters
-  more and more result oriented (i.e. focus on training kids for primary school interview etc instead of focusing on teaching and learning as a way to promote their LH brand)

We speak English at home so our kid can speak fluent English.  But most of the other kids, after half a year in a so called 'bilingual' environment, are still below average in terms of English level (ex: some of them say 's' as 'as-si', 'fish' as 'fis-shuu' etc).  Even my son picked up a bad accent or two which we have to spend lots of time to correct him at home (ex: 'milk' -> 'miuk' now while it was perfect before he went to school).

If you are looking for 'results' and 'learn more difficult stuff', then maybe it is good.  But say if you are looking for a good bilingual environment, then you will be VERY disappointed.
作者: aandp    時間: 14-3-27 18:29     標題: 回覆:學之園N 班有功課嗎?

N班中文字咭有毛衣、冷帽、警察、老師等,都幾深架。不過老師強調話比個concept小朋友,小朋友認唔到都冇問題。我自己就唔跟學校,我用街書教小朋友,我覺得效果較好。上到K2要做閲讀理解,D字都幾多幾深。

英文就教letterland 24個英文字的音,都ok既。不過,如果想fluent English, 不要單靠學校,因為比較單向教授。雖然有show and tell 等活動,但次數不是太多。

作者: ballg    時間: 14-3-28 00:38     標題: 引用:很矛盾。我覺得PN+的小朋友應該係開開心心

原帖由 gloria_cwy3 於 14-03-27 發表
很矛盾。我覺得PN 的小朋友應該係開開心心,日日唱下歌,跳下舞,畫下畫,聽下故事就夠,但係又怕佢升唔到 ...
我同你想法一樣,但好似而家社會已經變了!好矛盾!

作者: victoryu19    時間: 14-3-28 11:08

The materials are getting more and more difficult these days.

It is absolutely ridiculous.  It seems like schools are trying to push the kids to learn more just to promote their school's brand.
作者: aandp    時間: 14-3-28 11:32

起初,我也以為LH程度好深,太過份。後來發現外邊好多名校,大家都差不多。另外,早前上網睇到一個幾有名既BLOG,小朋友係讀沙田區既學劵學校,係EK好多媽媽都評佢程度一般,但我發現佢POST上網既K3功課,竟然同LH既好類似。中文要寫生字:珍惜(寫8-10次左右;LH寫約6次),之後要用”珍惜”呢個生字作幾句句字;英文方面SIMILAR, 先寫生字,後寫句字。諗深一層,其實點解學校要教咁深? 家長要求?? 小學課程加深了,所以幼稚園要配合??? 我真係唔知點方面出現了問題… 或者只係我覺得有問題….

大家找學校,真不可以單靠網上評語,最好去下開放日,睇下貼上佈板既教學材料,再決定…

作者: aandp    時間: 14-3-28 11:32

sorry, duplicated posting

作者: picture    時間: 14-3-28 11:58     標題: 引用:Quote:edithseto+發表於+14-3-27+15:01+vic

原帖由 victoryu19 於 14-03-27 發表
Yes we will transfer to another school for K1 next year.
Changing to more international type school?

Hope you will find something you like.

作者: lyhv    時間: 14-3-28 12:11

victoryu19 發表於 14-3-27 16:40
-  homework every week
-  even though it is 'bilingual', the English teacher is more like an assista ...
或許可唔可以講清楚少少pn每星期有咩功課令你咁勞氣?
LH係local school not international school,以pn程度來說,我相信大多數有做過功課的本地家長俾錢係黎學英文同普通話,唔係俾錢係跟已識講英文同普通話的小朋友social.

學校點迫pn小朋友認字?  

pn課程有幾result oriented?  要寫字? 要考cambridge? 要學樂器?

作者: victoryu19    時間: 14-3-28 12:15

Instead of trying to lead the kids to 'know what they should be learning / playing at the appropriate age', LH's direction is more like 'training kids to get better results in the primary school interview'.

That's all I am going to say.
作者: picture    時間: 14-3-28 12:22     標題: 引用:Quote:victoryu19+發表於+14-3-27+16:40+-+

原帖由 lyhv 於 14-03-28 發表
或許可唔可以講清楚少少pn每星期有咩功課令你咁勞氣?
LH係local school not international school,以pn程 ...
I agree with you that LH is local school and thats what local schools do.   that's normal. 家家有求。

如要得到學術成績。LH似乎做得幾好。

有媽媽覺得唔適合,轉走亦天公地道,正所謂勉強冇幸福!

現各家長都清楚,要學術型的KV以外,还有LH。

作者: lyhv    時間: 14-3-28 12:23

victoryu19 發表於 14-3-28 12:15
Instead of trying to lead the kids to 'know what they should be learning / playing at the appropriat ...
i see, thanks for your sharing!
作者: lyhv    時間: 14-3-28 12:26

picture 發表於 14-3-28 12:22
I agree with you that LH is local school and thats what local schools do.   that's normal. 家家有求 ...
同意,家家有求,所以我想如果講多啲,或許可以幫到更加多家長作出選擇!  我都祝福個位家長最終能夠幫小朋友搵到合適的幼稚園!  good luck to all!
作者: HC-Mum    時間: 14-3-28 12:34

I wonder if different campus offering differently? My niece is studying in LH ( olympic), she is very free at home and my sister said there is homework once a week only(those are simply drawing/sticking. It took my niece less than 10 mins to finish). I saw their chinese reading cards, but my sister only read with my niece occasionally. I cant see there is pressure from school pushing them to recognize all the words.
作者: ballg    時間: 14-3-28 12:40     標題: 回覆:學之園N 班有功課嗎

我已經唔諗學校教學上有幾深,反正間間都咁上下咁深,我打算研究下邊間對自理好,活動適合。

作者: hoihoima    時間: 14-3-28 12:58

K2 下學期的功課每天都在20分鐘內完成。閱讀理解每週做兩次,每次幾行字最多讀8遍(學生自由選擇讀幾遍)加幾條問題,幾分鐘內做完。

作者: aquasee    時間: 14-3-28 13:21     標題: 回覆:學之園N 班有功課嗎

現在的幼稚園通常都很谷,我的感覺是lh的教法較生动及用鼓勵旳方法,令小朋友樂於學習。e.g.k1學校現在教商店,小朋友投票開什麼種類的舖頭,自己在家中帶玩具回校,模擬開玩具店。

10月教秋天主題,除認風箏生字,老師同小朋友在操場放風箏。

Pn 及 k1的功課主要是陪養在家自動做功課的習慣,不會太深,通常5~10分鐘做完,家長主要是替小朋友讀出題目,小朋友在校中已學過,可自己完成。,(by the way, for english homework, my girl cam read the instruction and finished homework by herselg already)

作者: aandp    時間: 14-3-28 13:57     標題: 回覆:學之園N 班有功課嗎?

This is K2 下學期閱讀理解,不同家長對深淺程度定義不一。

圖片附件: myphoto.jpg (14-3-28 13:57, 36.82 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=MjEzODN8MTZmMDBhMzJ8MTcxNzE4NzczOXww

作者: phoebewong123    時間: 14-3-28 14:30     標題: 引用:This+is+K2+下學期閱讀理解,不同家長對深

原帖由 aandp 於 14-03-28 發表
This is K2 下學期閱讀理解,不同家長對深淺程度定義不一。
我覺得好深

作者: victoryu19    時間: 14-3-28 14:34

phoebewong123 發表於 14-3-28 14:30
我覺得好深
For a 4 year old this is ridiculous!
作者: sakbbjaijai    時間: 14-3-28 14:41     標題: 回覆:學之園N 班有功課嗎

如果上傳統小學, 似乎中文比英文重要,因為小一中文比英文難好多,所以學之園嘅學生上小學會輕鬆D, 有優勢D.

作者: monkitkit    時間: 14-3-28 14:55     標題: 引用:This+is+K2+下學期閱讀理解,不同家長對深

請問學生是否可以自己解題? 學校己教過這些字? 或要家長自己教? thanks

作者: loveDD    時間: 14-3-28 15:27     標題: 引用:回覆+picture+的帖子 K2+下學期的功課每天

原帖由 hoihoima 於 14-03-28 發表

K2 下學期的功課每天都在20分鐘內完成。閱讀理解每週做兩次,每次幾行字最多讀8遍( ...

以我聽親戚講學校係希望家長先讀一次俾小朋友聽,然後由小朋友決定想讀幾次,當然每讀一次會有一張貼字獎勵,最多8張。

作者: loveDD    時間: 14-3-28 15:38     標題: 引用:起初,我也以為LH程度好深,太過份。後來發

起初,我也以為LH程度好深,太過份。後來發現外邊好多名校,大家都差不多。另外,早前上網睇到一個幾有名既 ...
其實好多學券學校都好深,我個那間都是

作者: picture    時間: 14-3-28 16:10     標題: 引用:This+is+K2+下學期閱讀理解,不同家長對深

在於我,我覺得好深下。首先要分辩到書面語,然後好少重複的詞語。

是我細個時小二程度(估計)

作者: victoryu19    時間: 14-3-28 16:51

picture 發表於 14-3-28 16:10
在於我,我覺得好深下。首先要分辩到書面語,然後好少重複的詞語。

是我細個時小二程度(估計)
Nowadays the trend is to teach material one year in advance (soon it will become two years in advance) so that the kids can be more competitive.
Many parents still think flash cards are healthy and useful.

作者: khsli    時間: 14-3-28 17:15

學之園通常升到邊啲小學?  將軍澳分校好唔好?  
作者: aandp    時間: 14-3-28 17:18     標題: 引用:Quote:picture+發表於+14-3-28+16:10+在於

原帖由 victoryu19 於 14-03-28 發表
Nowadays the trend is to teach material one year in advance (soon it will become two years in advanc ...
To be honest, I think the whole education system works in that way.  For LH, I think the school just wants it's students to have better transition to primary school.

The only way out should be IS.

作者: sbux    時間: 14-3-28 18:01     標題: 引用:This+is+K2+下學期閱讀理解,不同家長對深

其實係咪家長讀俾小朋友自己解?k2應該唔會識到咁多字喎

作者: sbux    時間: 14-3-28 18:07

回覆 victoryu19 的帖子

呢個case唔關學校谷唔谷事,似係期望錯配結錯婚

作者: sbux    時間: 14-3-28 18:14     標題: 引用:I+wonder+if+different+campus+offering+di

原帖由 HC-Mum 於 14-03-28 發表
I wonder if different campus offering differently? My niece is studying in LH ( olympic), she is ver ...
應該全部一樣,連功課每日嘅質與量都一樣,因我朋友小朋友喺另一間校舍,大家進度是一樣的。但某些課題因為硬件問題,個別校舍會作課堂微調,如秋天於校內放風箏,青衣做唔到,我哋就轉去海濱長廊執樹葉。但所有教學內容是一樣的

作者: confidence    時間: 14-3-28 18:45     標題: 回覆:aandp 的帖子

以我所知…文章內容的詞語係主題內会教的,基本上用的字都學過或學緊…,課堂老師教過又讀過,仲有粵語及普通話audio clip配合…又鼓勵家長跟小朋友一起讀,而且並沒有任何对此閱讀理解的評估…我認為其實中文字係字庫的類積,由此可見LH對語文的著重!我會覺得…LH係盡能力提供有關材料,家長只要配合在家跟孩子讀就可以了…唔使四圍撲文章比小朋友讀…仲比埋貼紙你用來鼓勵孩子…真係只有一句勉勵家長……成功係留比有付出的人,語文能力,真係要多努多得,我自己就会當親子活動跟小朋友一起讀,當孩子会讀時,佢真係超有成功感,对閱讀愈來愈有興趣!…當然你唔認同係可以唔讀,由得學校教,小朋友收到幾多就幾多…或者連在學校教也不認同的,正如另一jm所提…其實真係結錯婚

作者: kitmantsoi    時間: 14-3-28 23:32     標題: 引用:以我所知…文章內容的詞語係主題內会教的,

原帖由 confidence 於 14-03-28 發表
以我所知…文章內容的詞語係主題內会教的,基本上用的字都學過或學緊…,課堂老師教過又讀過,仲有粵語及普通 ...
其實我都唔認同幼兒時期過度催谷,但由於無測驗,考試,我選擇孩子吸收得幾多就幾多。我比較喜歡跟學校主題睇課外書或資料,如環遊世界,我就睇atlas, 國旗書,教太空就上youtube 聽planet songs. 配合到就做但唔會迫,一樣學到野。每日約三十分鐘功課時間,如有默書佢自己温多一陣。
So far,每日依然有大量玩既時間,因為我深信玩好重要。當然no free lunch, 可能佢學術程度比同學低(我唔知,因為無排名),但老師無投訴,亦經常鼓勵佢。
小一面試越考越深,要參與遊戲就要守遊戲規則亦令好多幼稚園要教深d去配合。但作為家長可以自行選擇如何配合,認同就做唔認同就唔做。

作者: hoihoima    時間: 14-3-29 00:14

aandp 發表於 14-3-28 13:57
正如樓上家長指出,閲讀理解裏大部份的字都已經在課堂教過,我的孩子每篇文章都只有少量字不懂。我也不需要先把整篇文章讀給孩子聼,看看孩子是否可以猜得到或記得起字。不會的話就讀那個字給孩子聼。當我孩子做閲讀理解問題時,我也不會每一條問題或每一個選擇(選擇題的話)先讀給孩子聼。我讓孩子跳過不懂的字,按照前文后理猜一下,嘗試作答。我覺得這技巧對於上到小學時做閲讀理解很重要。

還有,其實孩子的閲讀能力是很靠平時一點一滴的累積,不可能單靠學校吧。每天在學校3個小時而已,扣除做早操、上洗手間、排隊、吃茶點等等,也不是剩下很多時間。反而家長平時多跟孩子閲讀及朗讀圖書是很重要的,所以我孩子覺得這些閲讀理解功課不難。

作者: ggsbb    時間: 14-3-29 09:17     標題: 引用:回覆+victoryu19+的帖子 呢個case唔關學校

原帖由 sbux 於 14-03-28 發表
回覆 victoryu19 的帖子

呢個case唔關學校谷唔谷事,似係期望錯配結錯婚
同意你既講法!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5