教育王國

標題: 聖心VS德望點揀好 [打印本頁]

作者: JLH    時間: 14-3-18 22:40     標題: 聖心VS德望點揀好

重有個妹要跟
作者: keio    時間: 14-3-18 23:12     標題: 回覆:聖心VS德望點揀好

聖心,家姐小一上津小,阿妹必入,兼且免費。如家姐小一上私小,阿妹如果都入到聖幼,私小校長也會盡量收埋阿妹。

德望也是很好的學校但本人比較喜歡聖心,而小女也是聖幼生。

作者: spmok1999    時間: 14-3-18 23:18

聖心私小唔係實收, 津小自行計分, 自行唔成功要統一派位, 當統一派位都唔成功可叩門, 叩門多數都得, 但唔係實得... 如果乜都唔成功根本益唔到細妹...

德望私小唔一定有得直上... 如果唔收都唔知仲有冇得叩門, 根本益唔到細妹, 不如阿妹靠自己好過...

作者: JLH    時間: 14-3-18 23:25

聖幼上聖心私小有冇七至八成機會?

作者: jenjenny    時間: 14-3-19 00:04     標題: 回覆:聖心VS德望點揀好

聖心要津小先可保證阿妹成為必收生,但津小較計分同派位讀那間幼稚園無關,唔讀幼稚園都可派到,只有叩門位。私小就同德望一樣要睇學校到阿妹那時的政策,你住港島或九龍?兩間都不是在方便的位置,我會揀近的。雖然我喜歡德望多些

作者: JLH    時間: 14-3-19 01:33     標題: 回覆:聖心VS德望點揀好

其實兩間嘅中小學都好好。但除咗都係天主教學校之外,其實最大分別響邊?

作者: vandr    時間: 14-3-19 08:40

我prefer聖心,比較樸素,學生謙虛有禮
作者: phoebewong123    時間: 14-3-19 11:56     標題: 引用:我prefer聖心,比較樸素,學生謙虛有禮

原帖由 vandr 於 14-03-19 發表
我prefer聖心,比較樸素,學生謙虛有禮
我都覺得係
我fd 話學校會盡量收,而且又可以抽津小

作者: mmpo    時間: 14-3-19 14:15

請教大家如果聖心私小收左還可以参加大抽獎嗎?

私小又喜歡收那類型的學生呢?
作者: Smartbubu    時間: 14-3-19 19:13     標題: 回覆:聖心VS德望點揀好

樓主你住邊?

作者: JLH    時間: 14-3-19 19:55     標題: 回覆:聖心VS德望點揀好

住九龍,但可搬。我覺得啱嘅學校緊要D!

作者: HauMiranda    時間: 14-3-19 21:27     標題: 回覆:JLH 的帖子

聖心上書院免費,兩個女女交完十二年小學學費可以享受十二年免費中學教育,德望就俾足廿四年。兩間程度相約,俾我揀我會揀間又好又免費既。今年女女小一有GH and SH offer, 最後我揀左SH.
Btw, 聖心私小俾參加大抽獎。

作者: phoebehung    時間: 14-3-20 08:47     標題: 引用:住九龍,但可搬。我覺得啱嘅學校緊要D! +

作者: rosebb    時間: 14-3-20 09:41

到小學,德望全能些,I MEAN有不同發展,聖心比教學術一點,但如果可以搬的,而搬去聖心同一個校網,我會選聖心。
作者: mcl203    時間: 14-3-20 10:58

rosebb 發表於 14-3-20 09:41
到小學,德望全能些,I MEAN有不同發展,聖心比教學術一點,但如果可以搬的,而搬去聖心同一個校網,我會選 ...
眼見...聖心係多方面培育都好好~~~

作者: JLH    時間: 14-3-20 11:48     標題: 回覆:聖心VS德望點揀好

聖心小學上中學又有幾大機會?因為有津小同私小爭,而且中學部重要出邊學生(津校)。好似GH保險D!

作者: brrbaby2007    時間: 14-3-20 11:56

JLH 發表於 14-3-20 11:48
聖心小學上中學又有幾大機會?因為有津小同私小爭,而且中學部重要出邊學生(津校)。好似GH保險D!

...

其實無論係GH也好SH也好都有大量top學生升讀更理想中學,所以升上SH/GH中學都算十分穩陣

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5