教育王國

標題: 好心痛,亦好心淡! [打印本頁]

作者: water13    時間: 14-3-11 20:02     標題: 好心痛,亦好心淡!

阿女由小一開始已經係咩都唔上心(p.3 now),成績已經唔係好!自己嘅嘢好似一d都唔緊張。乜都要我成日提佢,例如做齊功課未、書包𢴇左未、幾時温默書同温測考⋯⋯成日就好似係得我一個人緊張咁!昨日提佢做d乜,佢就一句:你好煩呀!我就即刻從昨天開始唔理佢學業上嘅所有嘢,唔同佢睇功課同温習,今日即刻欠交!我係咪真係應該放手唔好再插手佢嘅嘢,等佢自己對自己嘅事負返責任?而家佢讀書好似係我讀咁,放學返黎呢樣唔知,嗰樣唔識。得我一個人努力佢成績點會好吖!真係好激心,又心淡!呻完

作者: jswailam928    時間: 14-3-11 20:09     標題: 回覆:water13 的帖子

身同感受!

作者: longlokma    時間: 14-3-11 20:23     標題: 引用:阿女由小一開始已經係咩都唔上心(p.3+now)

原帖由 water13 於 14-03-11 發表
阿女由小一開始已經係咩都唔上心(p.3 now),成績已經唔係好!自己嘅嘢好似一d都唔緊張。乜都要我成日提佢, ...
是,要放手讓她受教訓!小三还有时间唤醒她,别再猶疑了

作者: Nique    時間: 14-3-11 20:44

作者: water13    時間: 14-3-11 21:07     標題: 引用:Quote:原帖由+water13+於+14-03-11+發表阿

原帖由 longlokma 於 14-03-11 發表
是,要放手讓她受教訓!小三还有时间唤醒她,别再猶疑了
我都係咁諗,但係又有d驚

作者: water13    時間: 14-3-11 21:08     標題: 引用:制定時間表,+每日只一次叫佢跟時間表做野,+

原帖由 Nique 於 14-03-11 發表
制定時間表, 每日只一次叫佢跟時間表做野, 做漏第二日無得睇電視或玩.
其實已經無時間睇電視或玩

作者: eviepa    時間: 14-3-11 21:27

老闆:「為何我的員工不緊張公司的工作?為何只是我緊張?天天都要催促他們做任何工作?」

老闆的朋友:「試一下,若果做不完,十一時也不要讓他們下班!」

老闆:「我一向都要他們做到十二時才准下班,但都無效。」

作者: longlokma    時間: 14-3-11 21:32     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-03-11+發表

我都係咁諗,但係又有d驚
與其这样下去也不會有奇蹟,越高年级越难追,不如真的豁出去,争取时间令她快些醒覺,希望為时未晚

作者: ChiChiPaPa    時間: 14-3-11 21:40

自行放假,去一個月旅行,輕鬆一下,回來才再戰。女兒就讓她自己照顧自己一個月吧!
作者: water13    時間: 14-3-11 21:44     標題: 引用:老闆:「為何我的員工不緊張公司的工作?為

原帖由 eviepa 於 14-03-11 發表
老闆:「為何我的員工不緊張公司的工作?為何只是我緊張?天天都要催促他們做任何工作?」

老闆的朋友:「 ...
我明白你意思。只是功課多,沒時間看電視或玩!我試過利誘佢,六點半前完成功課可去公園玩一小時,只玩過一兩次,之後次次做到七八點

作者: water13    時間: 14-3-11 21:46     標題: 引用:自行放假,去一個月旅行,輕鬆一下,回來才

原帖由 ChiChiPaPa 於 14-03-11 發表
自行放假,去一個月旅行,輕鬆一下,回來才再戰。女兒就讓她自己照顧自己一個月吧! ...
真係想試下!不過我只係諗過去三幾日

作者: water13    時間: 14-3-11 21:47     標題: 引用:Quote:原帖由+water13+於+14-03-11+發表我

原帖由 longlokma 於 14-03-11 發表
與其这样下去也不會有奇蹟,越高年级越难追,不如真的豁出去,争取时间令她快些醒覺,希望為时未晚

...
都有道理

作者: jswailam928    時間: 14-3-11 22:00     標題: 回覆:water13 的帖子

7,8 點唔算做得夜啦, 10,11點先叫夜

作者: eviepa    時間: 14-3-11 22:05

我從未見過奴隸,不過我相信幾乎每個奴隸都不會積極做苦工,每批奴隸背後都有一些殺氣騰騰的管工才可迫使他們做事,否則每一個都不會做事。很多奴隸的生涯就是做做做,天一亮就要做,做到睡覺才能停止,沒完沒了,沒有希望,人生何來積極性?古語有云:「人生無夢想,同條鹹魚有乜分別?」

要一個小孩天一亮就上學,課後一直做功課,沒有時間玩耍,沒有時間看電視,這樣的生活,和奴隸有多大的分別?要求他有積極性,比駱駝鑽針孔更難。

香港有幾百間小學,有功課多的也有功課少的。如果我是你,孩子的學校功課多到抽不出時間玩耍、看電視的話,我會毫不猶疑地為孩子轉校。

我自己十二年前就為女兒找了一間很少功課、沒有默書、沒有測驗的學校,學校對考試的成績也不很看重。女兒每天通常都有三小時或以上的自由活動時間。到高小,她仍是band 1,現在要考文憑試了,還不是智珠在握?

作者: water13    時間: 14-3-11 22:10     標題: 引用:7,8+點唔算做得夜啦,+10,11點先叫夜 +

原帖由 jswailam928 於 14-03-11 發表
7,8 點唔算做得夜啦, 10,11點先叫夜
係快都7、8點

作者: water13    時間: 14-3-11 22:16     標題: 引用:我從未見過奴隸,不過我相信幾乎每個奴隸都

我從未見過奴隸,不過我相信幾乎每個奴隸都不會積極做苦工,每批奴隸背後都有一些殺氣騰騰的管工才可迫使他 ...
Eviepa,我有睇你嘅帖,亦開始每日同阿女伴讀中。同埋考慮緊喺下個學年轉校

作者: eviepa    時間: 14-3-11 22:27

你阿女只是小三,距離需要好成績的日子還遠,為何不好好享受人生?

不知你有沒有看我女兒如果渡過小學和中學:

《一個愉快而有效學習的個案》
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2701200

作者: sumyau1012    時間: 14-3-11 22:35     標題: 回覆:eviepa 的帖子

你和你女兒的例子,我也很希望。但我女兒就是知道功課後可以輕輕鬆鬆地自由玩耍,我從來沒有給她額外的功課,也試過很多次,功課後任玩(我請假陪佢做功課才可以安時完成))。但她就是沒有自覺去做功課。現在晚晚我回家後才做,而且經常發脾氣,那我可以怎樣做?

作者: water13    時間: 14-3-11 22:36     標題: 引用:你阿女只是小三,距離需要好成績的日子還遠

你阿女只是小三,距離需要好成績的日子還遠,為何不好好享受人生?

不知你有沒有看我女兒如果渡過小學和中 ...
你嘅帖我都有收藏,希望效法你嘅方法!我都知道要阿女成績有進步係需要好多時間,再者我地起步比人慢,我唔敢諗要阿女名列前茅,但求佢唔好失去學習興趣同動機,於願足矣!

作者: organicfans    時間: 14-3-11 22:38     標題: 引用:我從未見過奴隸,不過我相信幾乎每個奴隸都

我從未見過奴隸,不過我相信幾乎每個奴隸都不會積極做苦工,每批奴隸背後都有一些殺氣騰騰的管工才可迫使他 ...
真的超同意!我女兒6年小學都係過得很愉快,功課不多,半小時至一個小時都可完成。剩低時間就係玩下玩具,睇卡通,砌下佢嘅至愛微型屋,畫畫,甚至可以將畫去投稿.......而家都係b1中學讀,成續中上,所以我覺得小朋友讀書係持久戰,每天唔好拖得太長令佢怕咗先。

作者: Isaacmommy    時間: 14-3-11 22:40     標題: 回覆:water13 的帖子

我的小朋友都係完全唔 care 自己的功課同唔會記得幾時考試又唔會自動自覺温習,要你坐在旁邊督實先得,真係又困身又激死!都唔知幾時先可以乖啲獨立啲?他唯一的優點係喜歡閱讀,就算唔温書都要睇書,所以語文科都總算交到差。

作者: sumyau1012    時間: 14-3-11 22:41     標題: 回覆:eviepa 的帖子

補充:我女次次考試都不主動溫習,但到考試時成績又平均80幾。我相信佢識,只是學習態度差。已要求轉校,她是10萬個不願意,有跟她約定因功課發脾氣39次以上便轉校,但效果仲差。

作者: 魚王    時間: 14-3-12 00:01     標題: 引用:你和你女兒的例子,我也很希望。但我女兒就

原帖由 sumyau1012 於 14-03-11 發表
你和你女兒的例子,我也很希望。但我女兒就是知道功課後可以輕輕鬆鬆地自由玩耍,我從來沒有給她額外的功課 ...
我最近看了一個sharing 及聽了訴心事家庭,要有一個女孩子,做一個成功的父母,要做一個超及正面的人!我個仔小一,也有做功課做的慢的時候,真係激死架!不過最近做了個儲貼紙計劃,他為了貼紙换禮品,我說好乖就有兩個,今曰我六時回家他就做完功課了!我就超讚佢,誇一點,他睡前說:我己禱告了。我問你祈了什麼?他說:我禱告希望我放學後快些做完功課!改变不是一時三刻,大家加油!每個人也有learning curve, 孩子還小,陪多一點不緊要,不過陪的目的,是希望他快些完成,然後玩多點!

作者: skkeung    時間: 14-3-12 08:05     標題: 引用:Quote:原帖由+eviepa+於+14-03-11+發表老闆

我明白你意思。只是功課多,沒時間看電視或玩!我試過利誘佢,六點半前完成功課可去公園玩一小時,只玩過一 ...
努力後有成果才是重點!

作者: yiyiyima    時間: 14-3-12 08:44

你要學會狠心。我從小二下半學期半放手不理兒子(不再手把手教了),結果可想而知,次次漏東西,次次扣分,學期結束,操行全班最低。小三上甚至發展到因忘記中英默寫日期,導致默書20多分。間中我都有提醒過,但他自己不上心上腦,我也不刻意強求。還好他慢慢醒過來了,開始緊張自己的功課、操行。現在連老師都贊他進步,他更起勁了,寫下這學期末要達成的目標,以督促自己(希望他不是虎頭蛇尾)。不過,這個過程對父母來說挺難的,要時刻克服暴罵的冲動,低分的恐懼,以及教養的迷茫。1
作者: little_yolky    時間: 14-3-12 09:31

water13 發表於 14-3-11 20:02
阿女由小一開始已經係咩都唔上心(p.3 now),成績已經唔係好!自己嘅嘢好似一d都唔緊張。乜都要我成日提佢, ...
返學讀書變成了你的事, 阿女當然唔上心, 又唔關佢事, 你仲緊張過佢。
1. 我囡囡小一頭兩個禮拜, 我哋要求佢自己執書包, 等佢瞓覺後會靜靜check佢有無執錯。第三個禮拜開始, 執錯都唔理佢, 終於有一日無帶音欒書被扣一分, 佢就知死。
2. 至於功課, 除非佢唔識主動問我, 如果唔係見佢做錯做漏, 我係唔會理佢的, 因為佢唔識我又教佢或講個啱答案佢知, 老師就唔知佢唔識, 以為佢好掂就弊。
3. 至於默書測驗當然有出手幫, 係幫佢將個默測日期範圍貼响日曆度, 叫佢記得自己溫書。
so far佢唔係最top果批, 但比上不足, 比下有餘, 我放工返去同佢唔駛理溫書同功課, 係一齊學同學仔是非兩母女講八掛好開心。

噚日一放工, 阿囡即刻攞咗本中默俾我睇, 我一睇, 心諗:做乜個 "呀" 字都可以寫錯, 仲有明明叫你記10個足字部首既字, 仲乜剩係識6個。應該可以攞110分, 依家得103分, 有無搞錯。以上當然係心諗無講出口, 講出口既說話係:我都話家姐啲中文一向都咁好, 唔駛爸爸媽媽操心啦, 真係好。爸爸仲要加多句:我覺得佢個 "呀" 字無問題, 係啱的, 不過老師要求嚴格啫。
咁阿囡就好開心, 中文一直默測考都係九十幾分, 唔駛粗心的。一家便宜兩家著, 讚下佢佢又開心, 又主動做得好。

作者: jojoplanet    時間: 14-3-12 11:05

eviepa 發表於 14-3-11 22:05
請問是那一間學校?
作者: skkeung    時間: 14-3-12 12:38     標題: 引用:Quote:eviepa+發表於+14-3-11+22:05+我從未

原帖由 jojoplanet 於 14-03-12 發表
請問是那一間學校?
重要?

作者: mch411    時間: 14-3-12 13:52     標題: 回覆:好心痛,亦好心淡!

一條毛虫就係毛虫, 末脱變成蝴蝶, 你想佢飛?????

作者: little_yolky    時間: 14-3-12 14:02

yiyiyima 發表於 14-3-12 08:44
你要學會狠心。我從小二下半學期半放手不理兒子(不再手把手教了),結果可想而知,次次漏東西,次次扣分,學 ...
係, 要克服同其他小朋友比較既魔爪談何容易。

作者: owennam    時間: 14-3-12 14:36     標題: 回覆:eviepa 的帖子

eviepa 真是一個好難得的前輩,感謝

作者: little_yolky    時間: 14-3-12 14:43

sumyau1012 發表於 14-3-11 22:35
你和你女兒的例子,我也很希望。但我女兒就是知道功課後可以輕輕鬆鬆地自由玩耍,我從來沒有給她額外的功課 ...

1. 發脾氣可能係睡眠不足的徵兆。
2. 發脾氣可能係學習你發脾氣。咁你有無發脾氣?

作者: water13    時間: 14-3-12 14:54     標題: 引用:你要學會狠心。我從小二下半學期半放手不理

原帖由 yiyiyima 於 14-03-12 發表
你要學會狠心。我從小二下半學期半放手不理兒子(不再手把手教了),結果可想而知,次次漏東西,次次扣分,學 ...
真係大挑戰

作者: Isaacmommy    時間: 14-3-12 15:34     標題: 引用:你要學會狠心。我從小二下半學期半放手不理

原帖由 yiyiyima 於 14-03-12 發表
勁! 我真係放唔到手,唔忍心睇住分數三級跌同日日寫手册!

作者: palmchristy    時間: 14-3-12 15:40

回覆 water13 的帖子

如果之前幫得好多, 以一次過全部放手的方法, 未必令小朋友可以學懂為自己的事情負責. 佢地會專注於"為何父母不再幫我, 是否不再愛我"的思維, 而不會如家長所願立即改變.
有些小朋友其實可以搵一些可以放手的地方先放手. 例如不計考試分的習作或project, 甚至小測等.
大囡每兩周有一個"成語測驗", 不計考試分, 只是不合格要小息重測. 我們幫她時90-100分. 由於無大影響, 便開始在這方面放手. 立即不合格.  但放手幾次(由參與溫習變為提醒溫習)後, 又上回99分. 佢都唔知幾自豪, 話唔駛靠我地都得. 放手過程中, 要忍受唔合格, 同埋要忍住唔話, 要鼓勵佢下次早點預備, 用自己方法應付.

作者: minejoujou    時間: 14-3-12 16:41     標題: 回覆:好心痛,亦好心淡!

同我囡一樣,亦是p3,甚麼事情都唔太緊張,例如欠交了,考試差了,又好唔開心,但唔開心一陣,好快又忘記,又不停重覆,尤其粗心大意,改極都改不了,試過唔跟佢,等佢緊張,結果好快已收到兩科老師打來

作者: water13    時間: 14-3-12 17:40     標題: 引用:同我囡一樣,亦是p3,甚麼事情都唔太緊張,例

原帖由 minejoujou 於 14-03-12 發表
同我囡一樣,亦是p3,甚麼事情都唔太緊張,例如欠交了,考試差了,又好唔開心,但唔開心一陣,好快又忘記,又不停重 ...
same here

作者: naughtybj    時間: 14-3-12 18:22     標題: 回覆:好心痛,亦好心淡!

作者: 魚王    時間: 14-3-12 20:37     標題: 引用:同我囡一樣,亦是p3,甚麼事情都唔太緊張,例

同我囡一樣,亦是p3,甚麼事情都唔太緊張,例如欠交了,考試差了,又好唔開心,但唔開心一陣,好快又忘記,又不停重 ...
現在的課程,除非小朋友聰明,否則唔跟,小朋友唔識,唔識就有錯敗感,跟注就無心幾的了!

作者: lojo11    時間: 14-3-12 21:40     標題: 回覆:好心痛,亦好心淡!

我仔都係小三,功課自己做晒,不過總有懶的時候,最唔鐘意執書包!佢鐘意幾時做功課,幾時睇電視都得,總之必須9點半入房瞓!

作者: dontaskme    時間: 14-3-12 22:12     標題: 回覆:water13 的帖子

Same here la....
真係吾知要跟佢果D考試默書測驗到幾時,除左讀書,其他野都冇知冇覺,例如入屋要洗手,趕校車要換衫食野快D,換出來的衣服不要掉得一地都係…吾通男仔都係慢D?

作者: minejoujou    時間: 14-3-12 23:42     標題: 引用:Quote:原帖由+minejoujou+於+14-03-12+發表

原帖由 water13 於 14-03-12 發表
same here
我完全明白你感受想放手,又不敢,怕不停差下去,唔放手,怕遲些放手重難,我有唸可能係佢太依賴,又或嗰句(未開竅)

作者: water13    時間: 14-3-13 00:10     標題: 引用:Quote:原帖由+water13+於+14-03-12+發表sam

我完全明白你感受想放手,又不敢,怕不停差下去,唔放手,怕遲些放手重難,我有唸可能係佢太依賴,又或 ...
所以真係好茅盾好似之前有jm話唔放手都唔會有好轉,可能放手搏一搏,睇下結果會點?

作者: skkeung    時間: 14-3-13 07:28     標題: 回覆:好心痛,亦好心淡!

小孩遠小,什麼也不懂!是誰带他到這世界?父母的責任是什麼?見小小困難就放棄?

作者: IloveJJ    時間: 14-3-13 08:44     標題: 引用:Quote:原帖由+minejoujou+於+14-03-12+發表

作者: MonkeyGirl    時間: 14-3-13 10:09

樓主, 你真的試試要慢慢放手了. 明年他便是高小, 你可以幫他幫到 中學 ? 我之前就從我女既最滿意既科 目放手.. 成績更會drop 的, but the result was all hers , not mine . 家長要 adjust 自己對分數既心態先, 加以讚美, 同佢講返下次溫既時候, 要留意 d 咩 ( 不過, 你要遇佢, yes yes yes 先, 到考試時佢又打回原形 ) 我又覺得, 我要比時間佢自己去學習, 自己去緊張, 自己去安排.. 過程一定有高低.. 作為家長態度一定要正面 .. (我自己都學習緊) . 就萛好低分, 唔合格. .都要讚佢攞到"個些小分" ..下次一定好些 ..人既路好長..唔係得小學/ 中學 ..我地要比佢"希望", 有希望佢既生命就會快樂, 平安

作者: Olympian    時間: 14-3-13 10:32     標題: 回覆:water13 的帖子

之前的分享: 8、培養孩子的能力家長要放手,在可控的範圍下盡量放手。比如,做一件事,孩子去做,可能只能打30 分,你不滿意,罵他,甚至代替他做了,當時事 情的效果可以打90分。但請家長注意,這90分,永遠是你的90分, 孩子仍然是0分。如果,你讓他做,用他不反感的方式指點一 下,這一次可能只是30分,下一次就有可能是60 分,再下一次,可能就是95分,甚至比你做得更 好。所以,家長要學習聰明地示弱,把機會讓給 孩子,並及時鼓勵肯定孩子。爸爸媽媽終將老去,要學會把舞台適時地讓給孩子,讓他們發 揮。孩子只有在一次次的實踐、思考中,不斷長 大,獨立,然後超越父母。長江後浪拍前浪,我爸爸媽媽常常很幸福地 被我拍死在沙灘上。

作者: little_yolky    時間: 14-3-13 11:09

IloveJJ 發表於 14-3-13 08:44
其實我覺得好睇小朋友係咩性格。唔係個個都適合放手,有啲小朋友係需要你引導佢,鼓勵佢,教佢。先了解小朋 ...

你說的正中主題, 家長係要引導佢, 鼓勵佢同教佢, 但唔可以幫佢。每一個孩子都必須要放手, 只是什麼時候放而已。小學嗎? 肯定係好時機, 尤其係初小。因為到高小要開始呈分, 我們又唔敢放手了。小一開始一步一步地放, 成績一下子跌落去, 有三年時間開開心心慢慢適應, 到高小我們只需要幫少少, 中學就可以完全放手了。

校長說, 點解要同小朋友執書包, 點解要同佢哋對功課, 這是他們的責任, 又唔係家長讀書。如果佢哋無做好, 番學俾老師話, 係佢哋應該接受0既, 唔好當成爸媽無做好。

家教會會長有一則分享, 佢仔仔默書成日唔合格, 老師爸媽都苦口婆心叫佢溫習, 但佢話溫咗, 都仲係唔合格。爸爸就話咁係溫得未夠。有一次默書, 又唔合格, 得28分, 爸爸見到大喜, 仔仔問點解咁低份都開心, 爸爸話:你平時得幾分, 今次有二十幾分, 進步咗好多喎, 而且, 你仲有七十幾分0既進步空間呢。我諗, 好多家庭如果小朋友默書二十幾分已經發生家暴了。小朋友有啲快有啲慢, 但我們一日唔敢放手, 佢哋就學唔到, 我們就永遠放不了手。

作者: Onma    時間: 14-3-13 11:46

作者: jeremyma    時間: 14-3-14 08:02     標題: 回覆:water13 的帖子

樓主,我同你都有排捱,小兒小六,今年全放手,上學期,欠帶次數超過40次,唔記得背默。

作者: jeremyma    時間: 14-3-14 08:26     標題: 回覆:water13 的帖子

只可以鼓勵你,叉完電,再戰。別人的方法,不一定合適,畢竟不同的父母,不同的孩子

作者: superccc    時間: 14-3-15 17:29     標題: 回覆:eviepa 的帖子

好認同你的說法,小學生活要愉快,功課太多,做到七丶八點已太多!有些小朋友放學就去補習社,補到晩上八點才回家。這種社會風氣已去到不可收拾的地步。
健康小學生活,小朋友放學可以去參加興趣班,到公園玩丶去圖書館看書!
功課丶考試多又深已經成為每間學校比賽去吸引家長的方法!

作者: superccc    時間: 14-3-15 17:30     標題: 引用:我從未見過奴隸,不過我相信幾乎每個奴隸都

好認同你的說法,小學生活要愉快,功課太多,做到七丶八點已太多!有些小朋友放學就去補習社,補到晩上八點才回家。這種社會風氣已去到不可收拾的地步。 健康小學生活,小朋友放學可以去參加興趣班,到公園玩丶去圖書館看書! 功課丶考試多又深已經成為每間學校比賽去吸引家長的方法!

作者: skkeung    時間: 14-3-15 17:32     標題: 引用:好認同你的說法,小學生活要愉快,功課太多

原帖由 superccc 於 14-03-15 發表
好認同你的說法,小學生活要愉快,功課太多,做到七丶八點已太多!有些小朋友放學就去補習社,補到晩上八點 ...
同意!但情况愈來愈失控!越深越多家長認同,哀哉!

作者: annie40    時間: 14-3-15 19:43

不知大家有否養狗,我家附近的狗兒看來是不少患有三高,蹣跚而行,走路的樣子充滿病態。據聞健康的狗兒最理想是出街溜逹三次,可以隨意跑步更佳,終日留家的狗兒會患抑鬱病,嚴重的會演變成精神病。

人和狗也是動物,狗兒的行為和健康直接受生活安排所影響,人兒的處境未知可以支撐多久呢?
作者: scyauchris    時間: 14-3-15 22:07

我女小一,功課收拾書包好自覺!只是默書及測驗,她不會自動温書,叫她温書,她叫我收聲!學校出了時間表,唔通唔提她温書也是錯咩!我自己都覺得自己煩,不過見地無打算温書,真是好擔心。平日功課assignment 我可以不理,不過真係不想個女考試都不温習。不叫她温書真侨好難做到,只是要求她看下本書,其實我都不是要求高。
作者: skkeung    時間: 14-3-16 08:58     標題: 引用:我女小一,功課收拾書包好自覺!只是默書及

原帖由 scyauchris 於 14-03-15 發表
我女小一,功課收拾書包好自覺!只是默書及測驗,她不會自動温書,叫她温書,她叫我收聲!學校出了時間表, ...
小一就叫媽媽收聲?

作者: icecream1222    時間: 14-3-16 17:35     標題: 回覆:scyauchris 的帖子

作者: vincher    時間: 14-3-16 17:41

回覆 longlokma 的帖子

agree冇錯!小三成织表,升中吾睇,而家吾執,几时可改善其陋习!
狠d,都要!否則冇得再纠正!

作者: ANChan59    時間: 14-3-16 20:06

annie40  家裡或親友間有人這樣說話的,孩子只是模仿而已。有因有果。

絕對認同!
作者: scyauchris    時間: 14-3-16 20:46

你估我不會丙她咩,不過已丙到無氣!家中只得我對住佢,大部份時間都在學校,不過可以好肯定收聲手勢一定跟老師學的! 小朋友性格有d是天生的。
作者: MrBeast    時間: 14-3-16 21:05

識個小孩明明自己做錯,比阿媽鬧,竟然叫阿媽同佢say sorry。我自己都唔係好好多,小孩好細個已叫我去坐quiet corner.  再大d應該會要我解釋自己做錯乜野,要點做先啱,真的是自作業!(講緊我自己)

看過ek高人前背分享,也著手開始放手,由一些不計分的作業開始,做得好就讚是小孩自己的實力,有些成效,遲些功課只會chk 有冇做漏,不會改正,但始終我小孩都是天生失魂,不能有太高的期望,總言之升到班便可。自己本人就要學習一些溝通技巧
作者: hadwinboy    時間: 14-3-16 21:34     標題: 回覆:好心痛,亦好心淡!

我諗樓主要續步放手了! 我仔小一下學期我也開始放手了,我不會再細看詳情只會問他完成了未、執了書包未。兩個月下來他已很清楚這是他工作一部份,會自己完成。至於默測考,我就未放手,始終還細,可能下年從默書開始。狠心一點吧。我仔欠交功課要記小過的,我內心也憻憻驚驚的。

作者: dontaskme    時間: 14-3-16 22:04     標題: 回覆:好心痛,亦好心淡!

我都想學下點放手,我個仔(已小二)真的天生無知無覺,考試測驗完全吾緊張。佢響學校成績低分的話,老師會話佢,佢會吾開心同自卑,但這不足以成為他的動力去自已緊張D⋯

作者: ckgoody    時間: 14-3-16 22:55     標題: 回覆:好心痛,亦好心淡!

樓主,我小朋友都係唔上心既人,做咩事都慢條斯理,做功課發夢,好多時都係我緊張過佢,我都有諗過放手,但係真係好怕佢會退步,可能我係FTM, 同佢跟功課溫習就係我既工作,其實每個小朋友都唔同,你要去了解下佢既問題,係唔想做?還是唔專心?

我自己就每日比60分鐘小朋友做功課,如果做唔晒,就會罰,未收佢既圖書,做功課做啱一份就有個tick, 做錯一題有個cross, 每日只可接受10個cross, 連續4日達標就可以獎一本書or 小禮物or 取回未收左近既書,如果响學校做功課都會有tick, 總之諗d方法利誘佢去完成功課。

另外,佢成日做做下功課就遊魂,我就叫佢set 個10mins 計時,限自己10mins 要完成一份,如果做唔晒,就再用多5mins, 希望佢習慣做快d。

最後一點係,我會經常提佢,點解媽媽要咁做,目的係想佢快d做完功課,可以去玩,去休息,希望佢明白。

作者: natnatbaby    時間: 14-3-17 00:07     標題: 回覆:jeremyma 的帖子

Agreed.我也有迷網的時候,休息一會又要站起來再努力。努力包括返思,孩子的長處,怎樣能推動她,怎麼方式適合她。每個孩子性格,每個家庭,學校環境不一。所以不能一本通書唸到老。訓練孩獨立,自信及建立良好習慣,態度也可改善成績。

作者: natnatbaby    時間: 14-3-17 00:07     標題: 回覆:jeremyma 的帖子

Agreed.我也有迷網的時候,休息一會又要站起來再努力。努力包括返思,孩子的長處,怎樣能推動她,怎麼方式適合她。每個孩子性格,每個家庭,學校環境不一。所以不能一本通書唸到老。訓練孩獨立,自信及建立良好習慣,態度也可改善成績。

作者: natnatbaby    時間: 14-3-17 00:08     標題: 回覆:好心痛,亦好心淡!

作者: 小時了了    時間: 14-6-4 15:07

今日阿囡開始考試了,

我係呢2個星期同小三阿囡溫書, 溫書時間佢就一直黑起塊面, 一路溫一路埋怨溫咁多, 我晚晚好似顛婆咁同佢嘈, 我同佢都好傷, 關係好差, 我情緒俾佢激到大爆炸了, 我緊張考試, 佢唔緊張. 終於係星期六我投降休戰, 唔溫啦! 我唔想同阿囡關係差.
作者: 小時了了    時間: 14-6-4 15:15

yiyiyima 發表於 14-3-12 08:44

"過程對父母來說挺難的,要時刻克服暴罵的冲動,低分的恐懼,以及教養的迷茫" 說中要害
作者: JJDBB    時間: 14-6-4 15:36     標題: 引用:今日阿囡開始考試了,+我係呢2個星期同小三

原帖由 小時了了 於 14-06-04 發表
今日阿囡開始考試了,

我係呢2個星期同小三阿囡溫書, 溫書時間佢就一直黑起塊面, 一路溫一路埋怨溫咁多,  ...
小三已經唔細,好好的傾下……另外佢黑口黑面你会怎樣對付?

作者: jswailam928    時間: 14-6-4 15:41     標題: 回覆:小時了了 的帖子

試下比d 甜頭佢

作者: awah112    時間: 14-6-4 15:57     標題: 引用:識個小孩明明自己做錯,比阿媽鬧,竟然叫阿

作者: awah112    時間: 14-6-4 15:59     標題: 引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+14-03-16+發表識

作者: 小時了了    時間: 14-6-4 15:59

JJDBB 發表於 14-6-4 15:36
小三已經唔細,好好的傾下……另外佢黑口黑面你会怎樣對付?

"黑口黑面點應付?" 我都好想知. 我 EQ 低, 我每次都忍唔住爆炸, 向佢發脾氣. 我知我咁做唔正確, 我依家處理方法係唔同阿囡溫了, 無衝突就無傷害了, 比較消極做法
作者: mokchingyin0910    時間: 14-6-4 17:31     標題: 回覆:好心痛,亦好心淡!

好多小孩都係咁!其實係咪我地家長有問題?

作者: WHPH    時間: 14-6-4 22:49

回覆 mokchingyin0910 的帖子

唯有降低要求,尤其是分數,不要太執着。最緊要是學習過程和態度,如果家長和小朋友溫習時有情緒,小朋友會感到溫習永遠是痛苦的。
作者: Mommy-Maggie    時間: 14-6-4 23:01     標題: 回覆:好心痛,亦好心淡!

如何拿揑時間,拿捏份量。
即幾時放手,放幾多,真是高深。
祝樓主拿揑成功

作者: kawaii1128    時間: 14-6-5 19:49

你這情況, 我建議放學去功課班. 由補習班老師監督平時功課, 1.5小時, 通常黃昏回家巳可完成, 回家讓孩子玩樂, 有些親子時間, 早點睡覺. 黙書測驗考試當然自己再跟進.
我和孩子就這樣過了小一小二的生活, 效果不錯. 兒子巳習慣放學之後第一時間要完成功課, 之後他很自由, 很享受去玩和睇課外書.
你可試試, 應為時未晚的.
最後, 你一定要對孩子賞罰分明. 不然前功盡棄.
作者: pkmiao    時間: 14-6-7 01:02

回覆 eviepa 的帖子

and also organicfans 發表於 14-3-11 22:38
真的超同意!我女兒6年小學都係過得很愉快,功課不多,半小時至一個小時都可完成。剩低時間就係玩下玩具, ...

求教邊間學校少功課? please pm me 如果唔想開名, 因為我都想幫小子揾啲少功課, 不過我無咩時間上BK, 同埋好似無咩人提, thousand thanks!!!!

作者: eviepa    時間: 14-6-7 07:06

回覆 pkmiao 的帖子

學校叫臻美,但已交還辦學權,消失了。

作者: laiyuen    時間: 14-6-7 09:53     標題: 引用:Quote:water13+發表於+14-3-11+20:02+阿女

原帖由 little_yolky 於 14-03-12 發表
返學讀書變成了你的事, 阿女當然唔上心, 又唔關佢事, 你仲緊張過佢。
1. 我囡囡小一頭兩個禮拜, 我哋要求佢 ...
我都係exactly用你呢個方法,佢既學業,自己負責,唔識可以問我,我一定會陪佢一齊去搵答案,但我唔會幫佢溫書、執書包,因呢個係佢既責任。 So far我個仔成績都唔錯,我亦唔需要花大量時間同佢struggle學業上既野,大家都開心。

作者: 布來夫    時間: 14-6-7 14:51     標題: 回覆:water13 的帖子

推薦妳睇一本書:會讀書, 作者汪培珽,應該可讓樓主妳有所啟發!!

作者: j96568595    時間: 14-6-8 20:26

回覆 organicfans 的帖子

删除
作者: shuna    時間: 14-6-8 21:15     標題: 回覆:好心痛,亦好心淡!

其實樓主應該改變自己先, 成績唔代表一切, 培養自我責任先係最重要, 應該從小要佢自我負責, 我個仔係幼稚開始就自己做功課, 我同佢講呢d係係既責任, 係你返學唔係我, 所以你必須喺我放工返到家前做完所有功課, 我亦冇理過佢d功課。 而家佢小一, 仍然做得到, 初時我都有check 佢錯處, 只係想知佢有咩唔識, 有一日, 佢同我講唔使再幫佢check, 因為錯左, 老師會改, 佢就會改正, 我相信係老師教佢既, 我深感安慰, 就冇幫佢check. 默書測驗都只會幫佢溫1-2次, 想佢用自己實力去考, 派卷之後佢會知道自己點解錯左。 老實講, 我覺得學習興趣同自我責任好重要, 你係時候要改改佢既處事態度, 仲有大把路要行, 冇可能幫佢一世。唔通一齊上大學? 返工?

作者: Vincywan    時間: 14-6-8 23:18     標題: 引用:我從未見過奴隸,不過我相信幾乎每個奴隸都

請問你間學校叫咩名?

作者: eviepa    時間: 14-6-9 12:54

回覆 Vincywan 的帖子

學校叫臻美,但已交還辦學權,消失了。

作者: hellohelloruby    時間: 14-6-9 17:49

回覆 water13 的帖子

me 2
作者: JJDBB    時間: 14-6-9 21:35     標題: 引用:其實樓主應該改變自己先,+成績唔代表一切,+

原帖由 shuna 於 14-06-08 發表
其實樓主應該改變自己先, 成績唔代表一切, 培養自我責任先係最重要, 應該從小要佢自我負責, 我個仔係幼稚開 ...

作者: Hoho8    時間: 14-6-10 14:02     標題: 回覆:好心痛,亦好心淡!

我个仔也是如此,今年三年级。从二年级就不认真,我真的下定决心叫他跌倒。从上学期成绩就下跌,班主任也一直说他也没有改善。直到下学期中考成绩出来,他才发现自己成绩不好。他也开始对自己有要求,我反而更不理他的功课,叫他自己承担不认真不努力的后果。并且提出一旦期末考试还不好,明年九月放学后就要参加补习社。就是说他以后玩的时间少了,这样对他的刺激很大。

我把这个情况和他完全地讨论和商量。现在他在学习的态度上也有所改变。我一直觉得小朋友自觉学习是很重要,并且快乐的学习!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5