教育王國

標題: 聽聞自行收生面試時, 有些學校會暗示會收你. 請問是真嗎? [打印本頁]

作者: f6f    時間: 14-3-10 16:30     標題: 聽聞自行收生面試時, 有些學校會暗示會收你. 請問是真嗎?

另外這樣做是合法嗎?
家長己經選了第一及第二志願中學, 若是真為什麼他們要暗示會收你?

作者: 1314mama    時間: 14-3-10 17:08     標題: 引用:另外這樣做是合法嗎?+家長己經選了第一及第

原帖由 f6f 於 14-03-10 發表
另外這樣做是合法嗎?
家長己經選了第一及第二志願中學, 若是真為什麼他們要暗示會收你?
有灰色地帶嘛。

作者: cchan2002    時間: 14-3-10 17:21     標題: 引用:另外這樣做是合法嗎?+家長己經選了第一及第

另外這樣做是合法嗎?
估計是搏你另一間自行未先,暗示完你下一間唔去見(真的有人會這樣嗎?),爭好學生?!

作者: bb560    時間: 14-3-10 17:39     標題: 引用:另外這樣做是合法嗎?+家長己經選了第一及第

另外這樣做是合法嗎?
叫D学生唔好註冊直資!

作者: 1314mama    時間: 14-3-10 17:43     標題: 回覆:聽聞自行收生面試時, 有些學校會暗示會收你. 請問是真嗎

唔想折磨家長!

作者: cchan2002    時間: 14-3-10 17:45     標題: 引用:Quote:原帖由+f6f+於+14-03-10+發表另外這

原帖由 bb560 於 14-03-10 發表
叫D学生唔好註冊直資!
原來如此!

作者: 瑩瑩老豆    時間: 14-3-10 18:44     標題: 引用:另外這樣做是合法嗎?+家長己經選了第一及第

另外這樣做是合法嗎?
打擦邊球
可能想留住學生唔好見另一間自行或註冊直資

作者: fionakong2008    時間: 14-3-10 18:47     標題: 回覆:聽聞自行收生面試時, 有些學校會暗示會收你. 請問是真嗎

我都好想佢暗示就唔使咁煩爆

作者: Chris    時間: 14-3-10 19:11

我今日無去見保一,因為已經註冊了直資,見到都無得去!
而且小朋友好喜歡這間直資 !!
作者: 馬到功成    時間: 14-3-10 21:23     標題: 回覆:1314mama 的帖子

咩黎架

作者: 馬到功成    時間: 14-3-10 21:23     標題: 引用:Quote:原帖由+f6f+於+14-03-10+發表另外這

原帖由 1314mama 於 14-03-10 發表
有灰色地帶嘛。
灰色地帶咩黎架

作者: ANChan59    時間: 14-3-10 21:28

馬到功成 發表於 14-3-10 21:23
灰色地帶咩黎架
好白㗎啦,年年都講,部份家長的支持,部份家長認為違規,看你自己。

作者: ANChan59    時間: 14-3-10 21:34

全香港是否不只一間違規?

還有那幾間?其他女校,男女校有沒有這樣違規?

我假設如果唔違規,間間都光明正大「放水」,唔駛驚被教育局抽秤。
作者: bb560    時間: 14-3-10 21:40     標題: 引用:Quote:原帖由+f6f+於+14-03-10+發表另外這

原帖由 bb560 於 14-03-10 發表
叫D学生唔好註冊直資!
'叫’嘅意思係喑示/明示,等D家長唔好註册直資。我覺得既然係unfair play ,咁就算係明示,我都覺得無問題!

作者: fionakong2008    時間: 14-3-10 22:01     標題: 回覆:聽聞自行收生面試時, 有些學校會暗示會收你. 請問是真嗎

我覺得明示、暗示無問題,家家有求

作者: ohnono    時間: 14-3-11 02:14

fionakong2008 發表於 14-3-10 22:01
我覺得明示、暗示無問題,家家有求
明示還好,暗示就好容易出現誤會!當大家對暗示的解讀出現差異時,後果會難以想像,梁祝就係一個玩暗示的千古傳頌的故事。祝英台跟梁出伯雖三載同窗,祝英台不知多少次給梁山伯暗示。最終,到祝英台都等不了,中斷學業還鄉之後,還要待梁山伯探訪祝(兄)時才恍然大悟。就是這些玩暗示玩到將來有命終相見,無命將來不相逢的下場!
作者: goodboy1    時間: 14-3-11 08:43

作者: goodboy1    時間: 14-3-11 08:54

作者: f6f    時間: 14-3-11 09:48

我在想, 一般D家長通常會進取一點選一些較好的學校放在第一志願, 第二志願通常會較為保守選一些沒有第一志願好的學校.

但若interview時是第二願的學校暗示會收你, 我估D家長未必會聽了他們的說話後全心全意等入第二願的學校, 而放棄不去interview時是第一願學校. 因為他們放在第一志願的學校一定是他們應為最好的. 所以我才發問這個問題.........

另外唔知是否我聽錯, 校長話若直資學校收了你後, 若自行收生的學校收了你也不能入讀, 因直資學校巳收了你. 所以我才不明白學校已知遊戲規舉為什麼還暗示告訴你他會收你.........

作者: fotogolfer    時間: 14-3-14 09:48     標題: 引用:+本帖最後由+f6f+於+14-3-11+09:48+編輯+\

原帖由 f6f 於 14-03-11 發表

我在想, 一般D家長通常會進取一點選一些較好的學校放在第一志願, ...
我想這只是在和直資的這種不公平競爭下,讓你可以在直資和派位學校中做決定。有的學校基本不是暗示,而是直接告訴你註冊和bridging的日期,不用懷疑了吧。

作者: palmchristy    時間: 14-3-14 10:07

f6f 發表於 14-3-10 16:30
另外這樣做是合法嗎?

或者你可以在以在學校暗示收你孩子後向教育局舉報.

作者: Jackieson    時間: 14-3-14 10:14

ANChan59 發表於 14-3-10 21:34
全香港是否不只一間違規?

還有那幾間?其他女校,男女校有沒有這樣違規?
我都想知還有那幾間?

作者: Jackieson    時間: 14-3-14 10:15

回覆 goodboy1 的帖子

你呀仔收到明示未呀!?
作者: bb560    時間: 14-3-14 10:47

f6f 發表於 14-3-11 09:48
我在想, 一般D家長通常會進取一點選一些較好的學校放在第一志願, 第二志願通常會較為保守選一些沒有第一志 …
如果個學生無報直資,就算第二志願間學校講到開口話收個學生,個學生都會去面試第一志願個間架啦!哩兩間學校已經算係公平競爭架啦!哩個月,應該大部份官津學校都唔知佢面試嘅學生有冇註冊直資學校,所以要開聲搶人!
作者: yhk329    時間: 14-3-14 10:51

作者: f6f    時間: 14-3-14 10:56

bb560 發表於 14-3-14 10:47
如果個學生無報直資,就算第二志願間學校講到開口話收個學生,個學生都會去面試第一志願個間架啦!哩兩間學 ...
原來是怕們入直資, 所以才暗示你.
但直資收了你你亦不能去其它學校..........

作者: Horsebbj    時間: 14-3-14 11:04

f6f 發表於 14-3-11 09:48
我在想, 一般D家長通常會進取一點選一些較好的學校放在第一志願, 第二志願通常會較為保守選一些沒有第一志 ...

可以PM講邊間學校嗎?
作者: bb560    時間: 14-3-14 11:04

f6f 發表於 14-3-14 10:56
唔係架!你可以去個間直資學校到,拿回學生嘅‘小六學生資料表’=再接受教育署嘅派位安排,所以你見有D直資學校哩一兩個禮拜會註冊,就係咁解。
作者: TKOWAI80    時間: 14-3-14 11:04

我個小朋友都報了直資. 問過可以取回"抽獎卷", 但要盡快!
作者: Horsebbj    時間: 14-3-14 11:08

f6f 發表於 14-3-14 10:56
...
你講的學校相信是津校, 家長聽到暗示後要衡量一下, 是否真的要放棄直資學校而等7月8日的結果.
作者: bb560    時間: 14-3-14 11:08

TKOWAI80 發表於 14-3-14 11:04
我個小朋友都報了直資. 問過可以取回"抽獎卷", 但要盡快!
當然啦!你唔要個直資學位,佢就要立刻收後補學生嗎!
作者: f6f    時間: 14-3-14 11:24

bb560 發表於 14-3-14 11:04
唔係架!你可以去個間直資學校到,拿回學生嘅‘小六學生資料表’=再接受教育署嘅派位安排,所以你見有D直 ...
...啊原來是這樣........
作者: wbmom    時間: 14-3-15 10:28

個人意見:暗示/明示令家長和學生免受等放榜這幾個月的煎熬,真是功德無量呢!
作者: sampapa    時間: 14-3-15 10:44     標題: 回覆:聽聞自行收生面試時, 有些學校會暗示會收你. 請問是真嗎?

通常收到暗示或眀示的學生,質量一定很好。
如果再質素高的學生,
在小五時已被各中學邀請入學了。
連小六的面試遊戲也不用玩。

作者: sampapa    時間: 14-3-15 10:52     標題: 回覆:聽聞自行收生面試時, 有些學校會暗示會收你. 請問是真嗎?

質素極高的學生,除了中學會搶之外,
香港的大學都會在小學搶人。
我小朋友的學校有個小六學生,
比科技大學直接取錄入學。
這些大學都想要搶的學生,應該不會驚人舉報。
大學是正正式式出信確認錄取。

作者: ANChan59    時間: 14-3-15 11:47

Jackieson 發表於 14-3-14 10:14
我都想知還有那幾間?
我聽來聽去只有一間津校年年違規,家長們及學校還當是德政,所以問問是否還有好多間津校這樣違規。
如果好多間,抑或只有一間,好不同的境況!

作者: ha8mo    時間: 14-3-15 12:00

作者: goodboy1    時間: 14-3-15 12:39

作者: khmama    時間: 14-3-15 12:53     標題: 引用:Quote:Jackieson+發表於+14-3-14+10:14+我

原帖由 ANChan59 於 14-03-15 發表
我聽來聽去只有一間津校年年違規,家長們及學校還當是德政,所以問問是否還有好多間津校這樣違規。
如果好 ...
以前間女津校一樣有暗示,依家轉咗直資就可以明正言順。

作者: goodboy1    時間: 14-3-15 13:11

作者: ChiChiPaPa    時間: 14-3-15 13:37

為何家長唔出聲,要求教育局唔好禁止學校通知結果?我認為禁止學校通知結果根本就不合理。
作者: ANChan59    時間: 14-3-15 14:52

ChiChiPaPa 發表於 14-3-15 13:37
為何家長唔出聲,要求教育局唔好禁止學校通知結果?我認為禁止學校通知結果根本就不合理。 ...
我贊成你的說法,要有 Guts 提出改變,而不是偷偷摸摸!

作者: goodboy1    時間: 14-3-15 15:37

作者: palmchristy    時間: 14-3-31 18:22

所有面試已完成. 真係有興趣知道, 所謂明示/暗示會係用乜野方法.

是否在面試時問特定的問題?

又會唔會有人試過收到明示/暗示, 最後都無收呢?
作者: freeman108    時間: 14-3-31 18:30

有暗示幾好.
作者: penpen    時間: 14-3-31 18:47

暗示就話幾時註冊見咁啦~  不過都有人試過撻Q!
作者: Horsebbj    時間: 14-3-31 19:55     標題: 回覆:palmchristy 的帖子

無論明示或暗示, 大家都要等到7月8日收到通知書才知派了那間學校, 當日對明示或暗示的理解會否出錯, 真的要到時才知曉。

就是因為不清楚, 所以造就家長們對直資學校的追捧, 簽了offer就從此不用提心吊膽。

作者: yan1226    時間: 14-3-31 20:20

作者: Phoebenana    時間: 14-3-31 20:25

我知道我女學校,全級最勁的幾個男仔,都已同學校報喜,被一間好勁的津貼男校收咗。
作者: tttw1    時間: 14-3-31 22:19

回覆 palmchristy 的帖子

我去年經驗是學校說明只有一次面試沒有2ND IN.但一星期後叫我小朋友要去學校補資料.去到先知原來有20幾個小朋友分二批見校長閒談補資料.咁算唔算暗示?? 可惜我們選了另一間直資學校而不知最後結果.
作者: cchan2002    時間: 14-3-31 22:20     標題: 引用:我知道我女學校,全級最勁的幾個男仔,都已

原帖由 Phoebenana 於 14-03-31 發表
我知道我女學校,全級最勁的幾個男仔,都已同學校報喜,被一間好勁的津貼男校收咗。 ...
咁其實話就話唔可以講,都係自欺欺人,有中學係2nd in 得番六七十人,有得in 果d 入到咪又係高唱入雲 ,話就話七月公怖,你in 都無得in 或無 2nd in 咪等於話比你聽唔得!

作者: palmchristy    時間: 14-4-1 09:58

Horsebbj 發表於 14-3-31 19:55
無論明示或暗示, 大家都要等到7月8日收到通知書才知派了那間學校, 當日對明示或暗示的理解會否出錯, 真 ...

當日面試SPCS時, 有朋友的孩子被問某條題目, 後來果然被收了.  所以想知道大家有沒有這樣的經歷.

作者: palmchristy    時間: 14-4-1 09:59

penpen 發表於 14-3-31 18:47
暗示就話幾時註冊見咁啦~  不過都有人試過撻Q!
如果咁就係明示了.
作者: penpen    時間: 14-4-1 10:27

但都聽過人聽到所謂明示/暗示後撻Q,唔知係校長表示得唔清晰/客氣定位家長敏感咯
作者: ohnono    時間: 14-4-2 01:39

penpen 發表於 14-4-1 10:27

但都聽過人聽到所謂明示/暗示後撻Q,唔知係校長表示得唔清晰/客氣定位家長敏感咯: ...
不論係明示抑或暗示,最好都係暫且當客氣說話算了。坦白說,人家明示是真係好明的,直情叫你買定校服,叫你唔好去搵阿拔的。那些希望你乜,希望你物,希望開學時見到你.......要估估下的就真係唔好太認真!
作者: Horsebbj    時間: 14-4-2 08:37

bb560 發表於 14-3-10 17:39
叫D学生唔好註冊直資!

作者: goodboy1    時間: 14-4-2 09:15

作者: f6f    時間: 14-4-2 09:16

ohnono 發表於 14-4-2 01:39
不論係明示抑或暗示,最好都係暫且當客氣說話算了。坦白說,人家明示是真係好明的,直情叫你買定校服,叫你 ...
你講得arm, 個小朋友是你的. 如果暗示會收你到時唔收而你又以為佢收硬你唔去in其他學校, 到時一個唔好彩無收你果陣時都唔知點算....
作者: goodboy1    時間: 14-4-2 09:26

作者: Horsebbj    時間: 14-4-2 09:35

f6f 發表於 14-4-2 09:16
你講得arm, 個小朋友是你的. 如果暗示會收你到時唔收而你又以為佢收硬你唔去in其他學校, 到時一個唔好彩無 ...

無論收到明示或暗示, 每一次面試都要全力以付, 一日未見到張派位証, 仍是不能安心.
作者: palmchristy    時間: 14-4-2 12:15

goodboy1 發表於 14-4-2 09:15
直資攞正牌搶收優異生, 明示又如何? 甚至可以即場打埋手印都得 !

又係, 直資同官津手法未必一樣.
作者: goodboy1    時間: 14-4-2 12:53

作者: goodboy1    時間: 14-4-2 13:06

作者: Band5    時間: 14-4-2 13:45     標題: 回覆:聽聞自行收生面試時, 有些學校會暗示會收你. 請問是真嗎

所有明示暗示,都係冇約束力嘅,相信之時要承擔不履行嘅風險。

其實提早得到答案只影響直資嘅選擇,如有此擔心,何不在面試時直接講已有嘅offer,聽下學校點建議。

我相信學校在唔犯規情況下唔介意提早俾指示,但亦未必願意明示每個申請人,因有正選同備取兩個list,而後備嘅就連學校都唔知最終有幾多個可以成功!

作者: 1314mama    時間: 14-4-2 14:40     標題: 回覆:聽聞自行收生面試時, 有些學校會暗示會收你. 請問是真嗎

不如大家諗下點解校長要比明示暗先?唯一我諗到係跟直資搶人,所以要比明示。比暗示又有何作用?校長真係以為同學有咁高的領悟力!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5