教育王國

標題: 基灣愛蝶灣好嗎 [打印本頁]

作者: fufu17    時間: 14-3-5 08:20     標題: 基灣愛蝶灣好嗎

小兒有25份可直入,但基灣好嗎?是否田鴨式,應否去試直資私小
作者: 5tgb    時間: 14-3-5 13:22

手握愛基,相信祗會考慮果間直資。二間風格唔同,愛基是嚴得來谷的學校。填唔填鴨就唔敢講,但一定谷。但以我所知,很小人會放棄愛基選直資,或者你選定後,上來分享下呀!
作者: fufu17    時間: 14-3-7 08:03

因為bk很小人討論基灣,不知他的程度如何,又聽人溝2012/2013升中只有57%去band1, 所以先想是否考直資私小
作者: fufu17    時間: 14-3-7 08:05

果間直資昰哪一間?
作者: catcc2000    時間: 14-3-7 08:26     標題: 回覆:基灣愛蝶灣好嗎

聽講谷lo

作者: sweethoho    時間: 14-3-7 09:02     標題: 回覆:基灣愛蝶灣好嗎

與那間直資或私小比較先?

你要知道投考小學真的不容易啊!

作者: bobbob    時間: 14-3-7 10:44

5tgb 發表於 14-3-5 13:22
手握愛基,相信祗會考慮果間直資。二間風格唔同,愛基是嚴得來谷的學校。填唔填鴨就唔敢講,但一定谷。但以 ...
應該咁講,揀基灣同東區直資係兩類人,因為兩者嘅教育理念完全唔同,基灣係好傳統whereas直資係較活動。以前新基係好多功課,但自從有小朋友自殺後功課少咗好多,無咁大壓力。
作者: ha8mo    時間: 14-3-7 11:02

作者: 5tgb    時間: 14-3-7 11:03

回覆 bobbob 的帖子

細分D講,應該係想hea D個班家長有分別,Top個班學生都係一樣甘谷(家長自已谷)。如果家長想hea D,東直就適合D。如果自己想派中好,條路應該就分別唔大啦!
作者: bobbob    時間: 14-3-7 11:35

5tgb 發表於 14-3-7 11:03
回覆 bobbob 的帖子

細分D講,應該係想hea D個班家長有分別,Top個班學生都係一樣甘谷(家長自已谷)。如果 ...
活動少功課唔代表hea,分分鐘所需精力仲多過傳統教學,因為通常要做project範圍闊所需資料多亦要多創意。傳統學校功課大多跟書本範圍答題,我覺得反而hea。

作者: Jack0128    時間: 14-3-7 13:06

基灣是很好的,但時代不同了!基灣是東區最多功課,每天成十樣.加上instrument. 唔hea得
作者: silvia_ng    時間: 14-3-7 14:22

尋日佢地高級組合唱團贏左港島果邊既校際音樂節冠軍, 又讀得又玩得, 只係睇你地家長得唔得?!
作者: Jack0128    時間: 14-3-7 15:24

2013 合唱團的遊學團去波蘭
作者: qwe2132007    時間: 14-3-7 15:50     標題: 回覆:fufu17 的帖子

東區直資係咪HKUGAPS?
如果而家難取捨可以試下考,因HKUGAPS的第—次取錄結果,呢兩年都係自行分配公佈后,了解學校后,再作最終抉擇。

作者: 5tgb    時間: 14-3-7 19:05

當然不會贊成 hold 住個位來考慮啦,實在想不通有什麽因素要hold 左位才考慮到。要是首選東直就考東直,要是選基灣,就報都唔好報東直。你基灣一定收,無為 hold 人位呀!
作者: qwe2132007    時間: 14-3-8 00:15     標題: 引用:當然不會贊成+hold+住個位來考慮啦,實在想

原帖由 5tgb 於 14-03-07 發表
當然不會贊成 hold 住個位來考慮啦,實在想不通有什麽因素要hold 左位才考慮到。要是首選東直就考東直,要 ...
我諗你誤會啦。
我唔係叫楼主hold 位,只係因港同2013小一及2014小一的取錄結遟過自行分配一、兩日公佈,目的係叫家長諗清楚先註册。如果家長在約一星期內诀定最終揀基湾,可以不註冊,完全冇hold 位的問題。
抱歉表達不清。

作者: EMS    時間: 14-3-9 14:56     標題: 回覆:fufu17 的帖子

谷咖,精英班更加谷,每個小朋友都要學1種樂器,網琴唔計。1測3考,女仔唔可以留長頭髮,但中學大部分都派得好好

作者: fufu17    時間: 14-3-23 22:14

我應該不會考慮東直, 因家住東九龍.若讀愛基是否不可讀happy school kingergarten.? 跟不上
作者: atirw    時間: 14-3-24 10:08     標題: 引用:因為bk很小人討論基灣,不知他的程度如何,

原帖由 fufu17 於 14-03-07 發表
因為bk很小人討論基灣,不知他的程度如何,又聽人溝2012/2013升中只有57%去band1, 所以先想是否考直資私小 ...
上網看啦!好似有七成band one wor

作者: whywhywhywhy    時間: 14-3-25 15:59     標題: 引用:我應該不會考慮東直,+因家住東九龍.若讀愛

原帖由 fufu17 於 14-03-23 發表
我應該不會考慮東直, 因家住東九龍.若讀愛基是否不可讀happy school kingergarten.? 跟不上 ...
應該係,因為上到小一係無時間你慢慢黎讀書

作者: 5tgb    時間: 14-3-25 16:53

回覆 fufu17 的帖子

既然有必入位,我覺得應讀 happy KG。自已孩子就是讀專教德育的 happy KG(兼收學障,學業絕對唔谷)。小一時(不是16區),自已跟緊D,一樣唔比讀港島維記、蘇記KG的學生比下去。KG個3年,學懂謙厚、包容,我自覺一D都無選錯。
作者: chrischeung    時間: 14-3-25 17:27

回覆 ha8mo 的帖子

約八十band one.一級几多人?
作者: Ballack2012    時間: 14-3-25 17:40     標題: 引用:Quote:5tgb+發表於+14-3-5+13:22+手握愛基

作者: ha8mo    時間: 14-3-25 17:46

作者: 5tgb    時間: 14-3-25 18:14

回覆 Ballack2012 的帖子

雖然愛基確曾發生不愉快個案,但身為局外人(單看傳媒報導就一鎚定音),對學校似欠公允。有了解事件的家長,相信會認同學校亦是事件的受害者。愛基確有很多亨受愉快學習的學生的。
作者: GAT    時間: 14-3-25 23:22

有朋友孩子在讀,他說同學大部份放學補習到七點多才回家。
作者: Ballack2012    時間: 14-3-26 06:48     標題: 引用:有朋友孩子在讀,他說同學大部份放學補習到

作者: McBonnie    時間: 14-3-26 10:12

如果父母都覺得谷/辛苦, 何況小孩呢. 又要學樂器
作者: 5tgb    時間: 14-3-26 12:33

回覆 McBonnie 的帖子

有所謂百貨合百家,看官的擔憂,可能是其他人眼中的賣點。愛基能成為區內熱門,不會沒有原因的,家長的眼晴是雪亮的。
作者: atirw    時間: 14-3-26 14:00     標題: 引用:回覆+Ballack2012+的帖子 雖然愛基確曾發

原帖由 5tgb 於 14-03-25 發表
回覆 Ballack2012 的帖子

雖然愛基確曾發生不愉快個案,但身為局外人(單看傳媒報導就一鎚定音),對學校似 ...
愉快學習?!愛基出名在於成績出眾和出名谷!

作者: CCYWP    時間: 14-3-27 13:09     標題: 回覆:基灣愛蝶灣好嗎

能夠拿到好的中學派位,肯定學校及學生都需要付出和努力, 才能實現,始於愛基是區內出名小學的指標之一,當然有人會批評和不認同啦!

作者: eviza_snow    時間: 14-3-27 23:29     標題: 回覆:CCYWP 的帖子

客觀d咁講,香港有邊間小學唔谷? 唔好講基灣愛,即使東區d2線學校,例如梁李xx, 祟x等等,你以為少功課咩? 學校谷係事實,但問心,自己做家長嘅有冇谷?家長對子女係咪有過份要求先? 我個小朋友都係愛基出品,已升中,但呢6年,我冇迫佢補習,亦冇迫佢樂器,佢日日6點後已經可以做自己嘢,例如睇電視,玩,打機,當然升中選校時,佢冇xxx樂器8級,xxx全港比賽獎狀,所以佢沒資格考神校,但眼見佢已盡力讀書已經夠。壓力或者係谷唔谷,好多時係出自家長本身。我小朋友同我講佢向愛基呢6年都好開心。所以愛蝶灣基灣好唔好,其實睇你想要d咩。但唔好講成績,我覺得呢間學校出黎嘅小朋友絕大部分都好乖,好有紀律。(個人意見,不喜勿插xp)

作者: eviza_snow    時間: 14-3-27 23:31     標題: 回覆:chrischeung 的帖子

約12x人

作者: whywhywhywhy    時間: 14-3-28 01:39     標題: 引用:客觀d咁講,香港有邊間小學唔谷?+唔好講基

原帖由 eviza_snow 於 14-03-27 發表
客觀d咁講,香港有邊間小學唔谷? 唔好講基灣愛,即使東區d2線學校,例如梁李xx, 祟x等等,你以為少功課咩? ...
我都覺得愛基是間好學校,谷唔谷的確看父母,如果父母不要求一定要讀書好,只要開心學習,其實真的無所謂,最怕係又要開心學習又想有好成績,又唔想辛苦的話,講真除非小朋友資質高,否則讀邊間學校都係一樣

作者: whywhywhywhy    時間: 14-3-28 01:41     標題: 回覆:基灣愛蝶灣好嗎

愛基仲有一樣嘢吸引,就係升中透明度高,清楚例出升中中學,唔係間間學校會咁做,

作者: 5tgb    時間: 14-3-29 14:14

樓主在討論區取意見,意見其實都可能有2類架,一類是字面的表述,另一類是背後另有動機。樓主需小心分辨呀!
作者: 小花子    時間: 14-3-29 15:34     標題: 引用:愛基仲有一樣嘢吸引,就係升中透明度高,清

原帖由 whywhywhywhy 於 14-03-28 發表
愛基仲有一樣嘢吸引,就係升中透明度高,清楚例出升中中學,唔係間間學校會咁做,

...
基灣派位派得好,先至透明度高,而對於派位透明度,每間小學自己知自己事,所以做法會唔同。

作者: fufu17    時間: 14-3-29 18:01

多謝各位意見,小兒是超級好動型。覺得愛基派位好,本一心不二選愛基,但朋友同我講想每晚11點先做完功課你就選啦,所以先想是否要考慮直私校。
其實最終是想考到好大學,直私校又是否有好派位,才令我好不知如何
作者: whywhywhywhy    時間: 14-3-29 19:53     標題: 回覆:fufu17 的帖子

我個人經驗,入到好學校唔代表讀得好書,讀書好睇家長態度同小朋友資質,谷唔谷到一日未試一日唔知,所以我當初選小學原則係透明度,如果我小朋友讀唔到書,我都起碼知佢究竟可以讀到邊類中學,如果佢讀到書,咁佢又有機會讀到邊間好中學,唔好以為間間學校會如實告訴你小朋友banding,有啲學校只係俾好小資料你,好多家長到五六年級要自己估小朋友banding先係我覺得最痛苦,其實樓主想了解多啲心儀學校,可以去番心儀小學的討論區,咁都會得到你想要的資訊

作者: 5tgb    時間: 14-3-30 09:36

如果最終目的是考到大學,甘無論讀邊間,自已都要鼓勵孩子努力學習,多元發展架啦!讀間唔谷的,自已都要鼓勵孩子進取的架,無會做齊功課就考到大學甘理想呀?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5