教育王國

標題: 林大輝 [打印本頁]

作者: cathy29    時間: 14-2-25 23:18     標題: 林大輝

有冇人in 左?會問咩架?
新手,乜都唔識

作者: lu-ka    時間: 14-2-26 08:38     標題: 引用:有冇人in+左?會問咩架? 新手,乜都唔識 +

原帖由 cathy29 於 14-02-25 發表
有冇人in 左?會問咩架?
新手,乜都唔識
1st in? 1St in 只係in 小朋友,普通話,英文都有係group discussion. Ok 的話稍後電話會通知你2nd in, 個人面試及見家長,問4-5題,廣東話同英文都有,會家長坐係旁邊,最後問家長,列如會問多唔多時間係屋企……之後出面等,即時知收唔收。good luck !

作者: cathy29    時間: 14-2-26 13:01     標題: 引用:Quote:原帖由+cathy29+於+14-02-25+發表有

原帖由 lu-ka 於 14-02-26 發表
1st in? 1St in 只係in 小朋友,普通話,英文都有係group discussion. Ok 的話稍後電話會通知你2nd in, 個 ...
係呀,1st in
但1日過,o.k. 就落2nd, 完左即知收唔收?

一般1st in會問咩?么6完全冇concept

作者: lu-ka    時間: 14-2-26 13:46

cathy29 發表於 14-2-26 13:01
係呀,1st in
但1日過,o.k. 就落2nd, 完左即知收唔收?
1st in 我記得阿仔同我講, 用普話先再用英文, 因為阿仔普通話唔係好得, 佢唔係好想講比我知, 好似係問你最尊敬既長輩係边個, 佢依依哦哦咁答咗, 但睇得出佢好唔想答,  但到英文個PART, 佢自信返哂嚟, 佢話老師問, 講一位老師令你最印象深刻, 点解? 全部都係group discuss,其他小朋友見到佢英文咁, 佢話好多小朋友望住佢好shock 咁, 完全估佢唔到, 佢出嚟時都有唔開心, 佢話係英文果part, 佢未講完老師stop 佢, 叫其他小朋友答.... in 完可以走, 等電話通知 2nd....

作者: cathy29    時間: 14-2-26 15:39     標題: 引用:Quote:cathy29+發表於+14-2-26+13:01+係呀

1st in 我記得阿仔同我講, 用普話先再用英文, 因為阿仔普通話唔係好得, 佢唔係好想講比我知, 好似係問你最 ...
我仔英文好屎架咋。。我諗聽都未必聽得明

咁你個仔識應對都stop佢?

作者: lu-ka    時間: 14-2-26 16:23     標題: 引用:Quote:原帖由+lu-ka+於+14-02-26+發表1st+i

原帖由 cathy29 於 14-02-26 發表
我仔英文好屎架咋。。我諗聽都未必聽得明

咁你個仔識應對都stop佢?
我仔好主動第一個答,可能覺得佢答得ok,想其他小朋友答呱。唔好緊張,順其自然……

作者: lu-ka    時間: 14-2-26 16:47     標題: 回覆:lu-ka 的帖子

我仔數唔好,2nd in 時用英文問佢諗住点改善, 又問佢平時睇咩書……等等。我估佢地係按唔同學生嚟問唔同嘅野……唔怕,只要有盡力。我地in時係助理校長,佢好nice, 當時我見阿仔表現好好,所有問題我地tip 中哂,如果都係唔得,都冇計……take it easy 你仲有冇其他offer 做後備?

作者: cathy29    時間: 14-2-26 17:59     標題: 引用:我仔數唔好,2nd+in+時用英文問佢諗住点改

我仔數唔好,2nd in 時用英文問佢諗住点改善, 又問佢平時睇咩書……等等。我估佢地係按唔同學生嚟問唔同嘅 ...
我個仔得科數得架咋,其他唔見人
課外書睇都唔睇下,聽你咁講就真係大件事。
其實我都係試一試,冇back up.唔得就去返抽獎。咁你收到2nd in未?

作者: cathy29    時間: 14-2-26 18:01     標題: 引用:我仔數唔好,2nd+in+時用英文問佢諗住点改

我仔數唔好,2nd in 時用英文問佢諗住点改善, 又問佢平時睇咩書……等等。我估佢地係按唔同學生嚟問唔同嘅 ...
因為我係好遲入表,所以唔知關唔關事。因講到明,1日ko.
1st round ok, 就即刻落2nd round , 得即日攪手續,otherwise 就等信

作者: lu-ka    時間: 14-2-26 18:44     標題: 引用:Quote:原帖由+lu-ka+於+14-02-26+發表我仔

因為我係好遲入表,所以唔知關唔關事。因講到明,1日ko.
1st round ok, 就即刻落2nd round , 得即日攪手續 ...
佢地收咗阿仔,但最後選咗德信,我地一心讀直資,所以唔會等派位。其實林大輝係我地最底線,因阿係老師話佢係b3c, 佢英文同操行有A, 我唔係咁甘心比佢去等派位,我地果邊b3 真係好差,入咗去都唔知會變成点,所以我地會大包圍,已經最底,可以去盡啲博一博。

作者: cathy29    時間: 14-2-26 19:29     標題: 引用:Quote:原帖由+cathy29+於+14-02-26+發表因

佢地收咗阿仔,但最後選咗德信,我地一心讀直資,所以唔會等派位。其實林大輝係我地最底線,因阿係老師話佢 ...
我有個表弟前兩年都係德信畢業。而家去左美國讀書。

其實我冇諗過直資,之不過都係試下。
有人話好,有人話唔好。我都唔知點

我仔唔係讀書材料,所以我冇野求。

作者: polo819    時間: 14-2-26 20:52

lu-ka 發表於 14-2-26 16:47
原來林大輝都唔野少,問得幾多野。  英文唔好或好怕羞的同學,實嚇親!
近來聽家長講,收生嚴了很多,不是人人都入到。

作者: lu-ka    時間: 14-2-26 21:07     標題: 引用:Quote:lu-ka+發表於+14-2-26+16:47+我仔數

原帖由 polo819 於 14-02-26 發表
原來林大輝都唔野少,問得幾多野。  英文唔好或好怕羞的同學,實嚇親!
近來聽家長講,收生嚴了很多,不是 ...
真係問唔少野,我仲記得有一提問要小朋友講下最近一個月有咩新聞係令佢最深刻,呢題我地都tip中, 阿仔即時話行政長官施政報告,特別係增加長者$2000醫療,佢覺得唔夠,因為老人家好多時要睇醫生,$2000係唔夠用,嘩,我真係嚇一嚇,因為我地係係火車度係咁意提過吓比佢,阿仔又答得何其自然…

仲有,阿仔2nd in 果日,我都見到讀宣小果啲小朋友嚟面試,佢都係係當日ok. 但唔係即時註冊囉……

作者: lu-ka    時間: 14-2-26 21:13     標題: 引用:Quote:原帖由+lu-ka+於+14-02-26+發表佢地

我有個表弟前兩年都係德信畢業。而家去左美國讀書。

其實我冇諗過直資,之不過都係試下。
我仔都係讀書唔叻,所以冇咩要求, 只要唔好學壞,做一個好人。 我估有學校收阿仔都係佢操行見得下人,有啲學校對成績要求冇咁高, 操行好係有少少so, 如果唔係,真係等讀b3c…

作者: cathy29    時間: 14-2-26 22:04     標題: 引用:Quote:原帖由+cathy29+於+14-02-26+發表我

我仔都係讀書唔叻,所以冇咩要求, 只要唔好學壞,做一個好人。 我估有學校收阿仔都係佢操行見得下人,有啲 ...
阿仔英文A都唔見人
我仔D咋 唉。。。係操行B+囉。。。
同埋鍾意體育,係田徑隊同參加多活
動架咋。。

時事我諗我仔唔識,肯定死梗。。。

我都係求做個好人,唔好學壞架咋。。。

作者: lu-ka    時間: 14-2-26 23:22     標題: 引用:Quote:原帖由+lu-ka+於+14-02-26+發表我仔

阿仔英文A都唔見人
我仔D咋 唉。。。係操行B+囉。。。
同埋鍾意體育,係田徑隊同參加多活
但你要諗諗到時直資學校收咗,咁你會唔會放棄派位呢? 因你註冊咗,佢地會申服你confirm 學位 。

作者: cathy29    時間: 14-2-27 00:40     標題: 引用:Quote:原帖由+cathy29+於+14-02-26+發表阿

但你要諗諗到時直資學校收咗,咁你會唔會放棄派位呢? 因你註冊咗,佢地會申服你confirm 學位 。

...
我都諗緊呢個問題,咁啱in林大輝之前個個禮拜in其中一間自行。

我又諗我家衰仔讀直資尤其林大輝呢類好似啱佢多啲。。起碼佢唔會爭谷讀書。。仲有體育同設計個啲,佢比較有興趣。。

作者: opclk    時間: 14-2-27 01:51

作者: cathy29    時間: 14-2-27 09:18     標題: 引用:點解會選依間?

原帖由 opclk 於 14-02-27 發表
點解會選依間?
第1,我住葵青區,仔成績唔好,是但派間葵青區我都死;
第2, 我有申請誇區,但未知批唔批;唔批我要原區派
第3,我諗林大輝衰極有個譜(扮野下都英中同埋有其他如plug體育,設計。我仔呢方面叫做好啲),況且我仔讀呢類會好過所謂傳統。怕追到氣咳。

重點,我都試下,我揀人地啫。都要人地肯揀我至得。

作者: kylie10    時間: 14-2-27 09:25

cathy29 發表於 14-2-27 09:18
第2, 我有申請誇區,但未知批唔批;唔批我要原區派 ...

讀書最緊要不會覺得受罪。

贊同你揀人,人揀你!

作者: YuYuMother    時間: 14-2-27 09:26     標題: 引用:Quote:原帖由+opclk+於+14-02-27+發表點解

原帖由 cathy29 於 14-02-27 發表

咁你仲有無報其他直資學校呀?林大輝真係,你search下呢到之前好多post都講過佢既問題。德信培墧好好多。

明白因為小朋友成績所以想搵直資學校,不過都要搵間好既。如果以呢間計又要比學費,我寧願抽獎搏間校風好既band 2/3津校好過。

作者: cathy29    時間: 14-2-27 11:14     標題: 引用:+本帖最後由+YuYuMother+於+14-2-27+09:27+

原帖由 YuYuMother 於 14-02-27 發表
我冇報其他直資,又正如我講,我報得,人地都要收我至得。大口氣啲講佢收我,我都唔會話一定會讀;相反佢唔收,我講咩都冇用。

嘅問題,我都有research過!有好亦有唔好。我都同過係裡面讀嘅學生傾過計,佢第1句都話唔好架,但我見佢一身裝扮又好難落定義(男仔,今年畢業,畫眼線帶耳環)但都唔代表佢唔乖。我眼見佢都係好文靜,起碼佢冇學壞。

我另一方面都有同啲教育屆人士傾過,雖然我係見津校先,但都係見啫,唔會知收唔收。再加上如果我跨區唔成功,我仔要派葵青區b3, 我真係死得! In case, 派衰左,以我仔咁嘅質數,哼門都慳返(哼門位又少)! 一定衰梗。 所以佢地話真係要諗清楚萬一跨區唔批(要4月先知),而林大輝in case 佢收左(3月尾in ), 寧願去林大輝,衰整有個譜。

純粹個人意見。
其實我有打過去問其直資,基本上好多都過哂interview. 係褔建話照apply。。又太多未知知數,所以都好困擾

作者: lu-ka    時間: 14-2-27 11:28     標題: 引用:Quote:原帖由+opclk+於+14-02-27+發表點解

我都係咁諗,小朋友讀得開心係好緊要,我之前做咩考林大輝係抱住大包圍,因為阿仔成績唔好,真係唔想佢入b3,所以博一博,我當時都怕佢冇人要,呢種心情真係好無奈。其實林大輝都有佢可勝之處,可為一些對讀書冇天份提供一個平台,早排我同老師傾過呢間學校,佢都幫我問過佢啲老師朋友同同事,出嚟結果並唔係我地外界講咁差,有啲仲話唔錯,因為學校都好肯放資源比小朋友,比佢地有更多發展空間。如個小朋友真係讀唔到書,又唔想入b3, 呢間都係一個選擇…但對我嚟講,當然有更好便去找更好……

作者: polo819    時間: 14-2-27 11:59

lu-ka 發表於 14-2-27 11:28
我都係咁諗,小朋友讀得開心係好緊要,我之前做咩考林大輝係抱住大包圍,因為阿仔成績唔好,真係唔想佢入b3 ...
有時我覺得好多時候,家長對某學校的偏見都是聽人講,朋友個朋友住在附近,comments唔好, 好少親眼目到。 這也是我覺得上BK 看完comment 很困擾之處。這其實對該學校的老師和學生很不公平。
如想更了解學校,應該於午飯和放學時看看學生的表現,自己都會心裡有數。

作者: cathy29    時間: 14-2-27 12:04     標題: 引用:Quote:原帖由+cathy29+於+14-02-27+發表第1

原帖由 lu-ka 於 14-02-27 發表
我都係咁諗,小朋友讀得開心係好緊要,我之前做咩考林大輝係抱住大包圍,因為阿仔成績唔好,真係唔想佢入b3 ...
其實我都係貪佢個個平台,我仔真係冇天份讀書。與其係咁,反而趁早幫佢develop 一啲佢有興趣嘅對佢比較有利。

我上網research過佢校風唔好係因為佢不論b1-b3都會收,唔一定淨收一個brand.所以先得出咁嘅結論。

作者: YuYuMother    時間: 14-2-27 12:06     標題: 引用:Quote:lu-ka+發表於+14-2-27+11:28+我都係

原帖由 polo819 於 14-02-27 發表
有時我覺得好多時候,家長對某學校的偏見都是聽人講,朋友個朋友住在附近,comments唔好, 好少親眼目到。  ...
同意,親自去睇睇,有機會的話同d學生傾傾。

其實大家都係驚揀錯學校比小朋友,問多d再自己衡量下啦。

作者: cathy29    時間: 14-2-27 12:06     標題: 引用:Quote:lu-ka+發表於+14-2-27+11:28+我都係

原帖由 polo819 於 14-02-27 發表
有時我覺得好多時候,家長對某學校的偏見都是聽人講,朋友個朋友住在附近,comments唔好, 好少親眼目到。  ...
十分同意! 我身邊都有咁嘅人。
一聽到學校名就話,中中黎架喎
咁又點呢? 係咪一定要英中grad 出黎就叫好呢?

作者: YuYuMother    時間: 14-2-27 12:25     標題: 引用:Quote:原帖由+polo819+於+14-02-27+發表有

咁又點呢? 係咪一定要英中grad 出 ...

其實英中,中中都會出到好學生,最緊要校風好。

樓主,我都係善意提醒一下,希望你唔好介意。

作者: lu-ka    時間: 14-2-27 12:33     標題: 引用:Quote:原帖由+polo819+於+14-02-27+發表有

我應為中中同英中係唔係一個問題,問題在於小朋友讀唔讀到,好似我仔咁,對中文完全冇興趣,見到中文字直頭想訓覺。 如佢入中中,對佢嚟講等於推佢入地獄, 雖然中中都有英文精英班,但以佢成績係冇可能入到,所以英中係佢唯一出路,至少唔會討厭先。現今英中只有B1先有機會讀,就算入到,佢係傳統學校一定讀唔上,所以我地根本冇得揀……

作者: polo819    時間: 14-2-27 12:39

cathy29 發表於 14-2-27 12:06
還有一樣你要知道, 仔仔成績唔好,是因為他懶散,不溫書,還是學校的教學方式不適合仔仔,令仔仔提不起學習的興趣?  如仔仔是懶散型,就算去了林大輝都是一樣,可能成績都會女如現在一樣,甚至會變本加厲。 但若然他是肯讀書,只是現在學校的死讀書方式不適合他,那麼我建議你轉換活動教學的方式給他,可能出來的效果會很好。  
你要知道,很多直資的學校都是比較自由,注重和訓練學生的自學能力的, 所以要知道仔仔的問題才能對症下藥。

作者: cathy29    時間: 14-2-27 12:47     標題: 引用:Quote:原帖由+cathy29+於+14-02-27+發表十

我應為中中同英中係唔係一個問題,問題在於小朋友讀唔讀到,好似我仔咁,對中文完全冇興趣,見到中文字直頭 ...
但大多數人已經label左俾中中,一聽就已經覺得唔好

作者: cathy29    時間: 14-2-27 12:48     標題: 引用:+本帖最後由+YuYuMother+於+14-2-27+12:27+

原帖由 YuYuMother 於 14-02-27 發表
唔會介意,放心。

作者: lu-ka    時間: 14-2-27 12:55

polo819 發表於 14-2-27 12:39
還有一樣你要知道, 仔仔成績唔好,是因為他懶散,不溫書,還是學校的教學方式不適合仔仔,令仔仔提不起學 ...
我阿仔兩樣都有, 懶散係必定, 加埋傳統教學放法, 根本係屎路一條....當前之急係揾一間啱佢既中學, 另佢提返起勁, 提升返讀書興趣, 少少都好過冇....如入到一間唔啱佢既中學, 同佢入B3有咩分別, 又係係度hea 時間, 比錢讀要讀得有價值.....(本人立場)

作者: lu-ka    時間: 14-2-27 13:07

cathy29 發表於 14-2-27 12:47
但大多數人已經label左俾中中,一聽就已經覺得唔好
唉... 講真, 市面上仲有幾多間英中?!!! 香港教育制度係咁樣, 避唔過.... 如小朋友唔like 英文, 咁要佢去英中讀, 佢真係讀得好辛苦.... 相反, 我仔係p.5 時中文冇一次合格, 連到數學同常識都都係唔合格.. 只係英文見得下人...p.6好少少.. 剛剛合格, 但數學都唔合格... 佢自己都知有問題, 但無奈佢都已經盡咗力.. 剛剛合格已經好好....所以真係要揾一間啱佢讀既學校, 如唔係真係有反效果...

作者: cathy29    時間: 14-2-27 13:42

lu-ka 發表於 14-2-27 13:07
唉... 講真, 市面上仲有幾多間英中?!!! 香港教育制度係咁樣, 避唔過.... 如小朋友唔like 英文, 咁要佢去英 ...

我仔都係兩樣都有....怪都係我自己
由K1開始佢讀個間就係活動教學, 字都唔寫多隻;
到升小學, 幫佢選左間叫做活動式教學, 讀左半年, 考左兩次試冇補習成績都叫做見得人.

因搬屋, 所以轉校轉左間叫做出名D嘅傳統小學, 跟住就衰到而家(有補習).....
事問上左3/4年咁嘅模式, 一上到去傳統; 真係難追. D人成日話要迫佢實迫到; 試過啦, 都唔得, 我又可以點? 下下打獲金佢咩.

到升P3, 學校覺得佢成績唔好同上堂好似唔係幾妥, 就覺得佢有ADHD; REFER呢度睇個睇, 到大概P4個時CONFIRM 有專主力不足過渡症添

唉.....都已經夠攞命......正好你話, 個仔盡左力我都冇辦法.
我係佢媽咪, 都要搵辦法去幫佢, 而唔係迫佢.......

作者: Sasaalan    時間: 14-2-27 14:48

回覆 cathy29 的帖子

好明白你依家心情, 哪個父母不想自己仔女入Band1, 讀大學, 但唔係每個小朋友都讀到書, 只有父母可以幫他們.....鼓勵他們....要讓他們重拾信心!
我囝今年讀B2中一, 當初選校都好徬徨架, 更何況你囝囝是B3, 好在這裡有一班熱心的家長, 可以交流下, 拿下料!  總有就是你揀果間中學要囝囝鐘意!

作者: lu-ka    時間: 14-2-27 15:17     標題: 引用:Quote:lu-ka+發表於+14-2-27+13:07+唉...+

我仔都係兩樣都有....怪都係我自己
由K1開始佢讀個間就係活動教學, 字都唔寫多隻;
到升小學, 幫佢選左間叫 ...
我個仔又係b3, 心情同你差唔多一樣,可以幫既都做咗,真係要佢自己加倍努力。

作者: cathy29    時間: 14-2-27 16:11     標題: 引用:Quote:原帖由+cathy29+於+14-02-27+發表我

我個仔又係b3, 心情同你差唔多一樣,可以幫既都做咗,真係要佢自己加倍努力。

...
真係煩架。。
所以我煩緊以佢咁款,林中輝種教學對佢會唔會係好事?

我親戚都有話讀津貼,我仔會好辛苦

作者: lu-ka    時間: 14-2-27 18:08     標題: 引用:Quote:原帖由+lu-ka+於+14-02-27+發表我個

真係煩架。。
所以我煩緊以佢咁款,林中輝種教學對佢會唔會係好事?
你要了解小朋友係唔係可以坐定定讀書,怕唔怕悶果啲,對書本有冇興趣,如果冇,直資係唯一,因為我覺得津校通常會比較傳統,坐唔定果啲係接受唔到

作者: opclk    時間: 14-2-27 20:40

作者: cathy29    時間: 14-2-27 20:46     標題: 引用:回覆+cathy29+的帖子 有林過度過就好了,依

原帖由 opclk 於 14-02-27 發表
回覆 cathy29 的帖子

有林過度過就好了,依間之前風平一般,
唔明你寫乜

作者: cathy29    時間: 14-2-27 20:47     標題: 引用:Quote:原帖由+cathy29+於+14-02-27+發表真

你要了解小朋友係唔係可以坐定定讀書,怕唔怕悶果啲,對書本有冇興趣,如果冇,直資係唯一,因為我覺得津校 ...

坐唔定架,見到本書就想死。。

作者: lu-ka    時間: 14-2-28 10:09     標題: 引用:+本帖最後由+cathy29+於+14-2-27+21:00+編

傳統學校唔啱佢啦。林可能啱啲,讀唔上都可以有其他發展,如果唔係佢會hea住讀,浪費時間同金錢……

另面試時,要叫阿仔主動啲,唔好怕羞,唔好怕答錯,主動性好緊要。同佢review 一下最近大新聞,2-3個topic 都夠撐。要用英文自我介紹,要佢背熟啲,流利啲,當時阿仔in 時個助理校長都讚阿仔英文唔錯幾好,但數學差啲,叫佢要加多努力。應該會問有冇睇書習慣,要同佢練点答,當時阿仔答有,咩時間睇同睇咗咩書(書名)……等等。都會問媽咪点解會揀呢間學校,平時多唔多係屋企,daddy 做咩工,會唔會成日唔係屋企……等等。 我估佢地都想知呢個小朋友平時有冇daddy  mami 睇住。

希望呢啲資料會幫到你……

作者: MonMonLam    時間: 14-6-2 15:10

cathy29 發表於 14-2-27 20:47
坐唔定架,見到本書就想死。。
想問最後亞仔有無入到林大輝?
作者: cathy29    時間: 14-7-9 20:00     標題: 引用:Quote:cathy29+發表於+14-2-27+20:47+坐唔

原帖由 MonMonLam 於 14-06-02 發表
想問最後亞仔有無入到林大輝?

作者: chingko    時間: 14-7-10 11:37     標題: 引用:Quote:原帖由+MonMonLam+於+14-06-02+發表

原帖由 cathy29 於 14-07-09 發表
最後去左邊間?

作者: cathy29    時間: 14-7-10 19:06     標題: 引用:Quote:原帖由+cathy29+於+14-07-09+發表冇

原帖由 chingko 於 14-07-10 發表
最後去左邊間?
跨區成功派九龍城區

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5