教育王國

標題: ::::::::::::: [打印本頁]

作者: grace1215    時間: 14-2-7 15:43     標題: :::::::::::::

::::::::::::::::::::::
作者: LittlePanda101    時間: 14-2-7 16:14     標題: 回覆:YWPS vs Raimondi

No doubt to YWPS especially you live on Kowloon side.

作者: smartcar    時間: 14-2-7 16:44

for parents who have their sons in the YWPS interview, they will vote for
Raimondi better!
作者: AnMViE    時間: 14-2-7 16:58

My son transfered from RC to YW when P.2...
we live in Kln side....traveling time made him very tired everyday....
He loves YW and enjoys the schoolife :)

作者: Gerard    時間: 14-2-7 18:07     標題: 回覆:YWPS vs Raimondi

作者: feiji    時間: 14-2-7 18:47     標題: 回覆:grace1215 的帖子

我覺得要過海讀的學校我都不會考慮(除了神級那兩間),在你的 case, 當然英華。

作者: 甘恩    時間: 14-2-7 18:57

我囝囝有RC的offer,亦等緊YW消息,如果有YW嘅offer,會選擇YW。

作者: 柔情爸爸    時間: 14-2-7 19:03     標題: 回覆:grace1215 的帖子

YW!

作者: Isaacmommy    時間: 14-2-7 20:28     標題: 引用:Dear+All,My+son+got+the+offer+from+Raimo

原帖由 grace1215 於 14-02-07 發表
Dear All,

My son got the offer from Raimondi and now entered into the 3rd round of YWPS. Just want ...
If location is not a consideration, would choose YW. If you live on Kln side, no need to think at all, YW for sure!!!

作者: hadwinboy    時間: 14-2-7 20:31     標題: 引用:Dear+All,My+son+got+the+offer+from+Raimo

原帖由 grace1215 於 14-02-07 發表
Dear All,

My son got the offer from Raimondi and now entered into the 3rd round of YWPS. Just want ...
宗教會是考慮因素嗎?

作者: ACE2126    時間: 14-2-7 20:36

作者: Gerard    時間: 14-2-7 22:30     標題: 引用:Quote:Gerard+發表於+14-2-7+18:07+牌面好

作者: ACE2126    時間: 14-2-7 23:07

作者: kinder.bb    時間: 14-2-7 23:07

感覺上,
高主教比較傳統
英華比較靈活

我會揀英華!
作者: ASamSam    時間: 14-2-7 23:50     標題: 引用:畀佢試多D唔同既野,佢咁細,其實有無限可

原帖由 ACE2126 於 14-02-07 發表
畀佢試多D唔同既野,佢咁細,其實有無限可能。恆心同興趣係經過接觸同努力得返來。 ...
非常同意

作者: hadwinboy    時間: 14-2-8 00:04     標題: 引用:Quote:原帖由+ACE2126+於+14-02-07+發表我

原帖由 Gerard 於 14-02-07 發表
你誤會了,向來體藝都要有興趣,有天份,有恒心,我仔已講明無興趣,又無恒心,rc就啱晒佢,無一生一體藝。 ...
其實我仔一樣,雖有點音樂天份,但講明唔想練亦冇行心更加冇興趣睬你;至於運動,落樓梯會跌上樓梯會卜親,籃球拋不起田徑跑不動。學校無疑體藝很出色,也有很多非常出色的學生,但也有空間給這兩方面也不叻的學生,老師沒有當影子或標籤,一樣用心的教。我在 EK 多次強調,不要被名所嚇怕。况且,小朋友潛力無限,說不定我仔有一天成為籃球好手呢!希望在明天

作者: grace1215    時間: 14-2-10 09:44

Thank you for all your kind advice.  It is very useful. I know how to make decision now. But seems that 300 candidates compete for only 155 seats. Still not easy.

作者: PassionC    時間: 14-2-10 11:17

grace1215 發表於 14-2-10 09:44
Thank you for all your kind advice.  It is very useful. I know how to make decision now. But seems  ...
等有好消息再決定吧, 不要給自己太大壓力.

作者: grace1215    時間: 14-2-10 11:37

So glad to hear so many kind advices here.
作者: phoebe_ming5    時間: 14-2-10 15:15

YW for active boys
作者: rai_fc    時間: 14-2-10 15:24

If you don't have preference to go into a Catholic school, then YWPS i think is better
作者: grace1215    時間: 14-2-11 08:48

Hi 甘恩, I guess your son from either SC or KV ?
作者: grace1215    時間: 14-2-11 10:50

Hi 甘恩,   I guess your son is from either SC or KV ?
作者: grace1215    時間: 14-2-11 10:53

Hi AnMVie, did you get a very good academic results (top 10 in class) at RC before you can transfer back to YWPS ?
作者: 甘恩    時間: 14-2-11 11:09

grace1215 發表於 14-2-11 10:50
Hi 甘恩,   I guess your son is from either SC or KV ?
唔係呀!囝囝來自維記。
作者: grace1215    時間: 14-2-18 10:27

AnMVie, I guess your son got a good ranking in class (I know RC will list out the top 10 in class) from RC then he transfered to YWPS in P2.

作者: Nbranson    時間: 14-2-19 23:42

兩間都一線尾分別不大...
作者: AnMViE    時間: 14-2-20 10:35     標題: 回覆:Nbranson 的帖子

恕不能同意,用家是會知道有明顯分別的,不過不想在這裏詳說。

Grace1215: 早前已pm給你。謝謝!

作者: crabtree528    時間: 14-2-20 14:29     標題: 引用:兩間都一線尾分別不大...

作者: grace1215    時間: 14-2-20 14:32

Thanks !  AnMVIE

Have you sent your feedback to my email ?

作者: bigboy129    時間: 14-2-20 15:34     標題: 引用:兩間都一線尾分別不大...

原帖由 Nbranson 於 14-02-19 發表

作者: Nbranson    時間: 14-2-20 17:20

YW 有悠久歷史(差不多係最悠久)但真係極少見到什麼偉人名人在其校grad. 數下狀元我又不能數出幾多位。你話係神校你都比個KPI 黎睇下. 唔係整三輪申請整夠幾千人申請,再加三輪prolonged面試,再加上報紙做marketing 就係神校。
作者: Nbranson    時間: 14-2-20 17:28

Nbranson 發表於 14-2-20 17:20
YW 有悠久歷史(差不多係最悠久)但真係極少見到什麼偉人名人在其校grad. 數下狀元我又不能數出幾多位。你話 ...
講開YW 我反而十分欣賞 YW 女校 (原諒離題)。默默耕耘,每幾年都出一兩位狀元,上年那位聾啞女狀元就係好例子。 其校出黎d女子好乖好醒.
作者: PassionC    時間: 14-2-20 17:34

好似樓主想比較RC vs YWPS... 沒人要比什麼神校?
作者: PassionC    時間: 14-2-20 17:37

Nbranson 發表於 14-2-19 23:42
宗教不同,
學費15,000 vs 38,000 大約全年
男女 VS 全男
已有分別

作者: bigboy129    時間: 14-2-20 19:15     標題: 回覆:PassionC 的帖子

YWPS v.s. RC名人畢業生?

作者: bigboy129    時間: 14-2-20 19:19     標題: 回覆:bigboy129 的帖子

三千多人揀155人都揀唔到精英?人哋比較緊小學,唔好講中學。

作者: 芝士BB    時間: 14-2-20 19:20     標題: 引用:YWPS+v.s.+RC名人畢業生? +

原帖由 bigboy129 於 14-02-20 發表
YWPS v.s. RC名人畢業生?
RC- 唐英年

作者: ASamSam    時間: 14-2-20 19:28     標題: 引用:Quote:Nbranson+發表於+14-2-20+17:20+YW+

原帖由 Nbranson 於 14-02-20 發表
講開YW 我反而十分欣賞 YW 女校 (原諒離題)。默默耕耘,每幾年都出一兩位狀元,上年那位聾啞女狀元就係好 ...
YWPS 都無話自己是神校,它只是designed for boys,何必想得太遠呢?!

作者: ACE2126    時間: 14-2-21 01:17

作者: Nbranson    時間: 14-2-21 11:54

芝士BB 發表於 14-2-20 19:20
RC- 唐英年
唔覺YW近代出過什麼大人物...
作者: 芝士BB    時間: 14-2-21 12:01     標題: 引用:Quote:芝士BB+發表於+14-2-20+19:20+RC-+唐

原帖由 Nbranson 於 14-02-21 發表
唔覺YW近代出過什麼大人物...
英華- 梁錦松(好似佢要三個仔女讀三間不同的學校,大女St Paul Co.ed /二仔DBS/ 幼子今年投考母校英華,有家長3rd IN 時撞過佢)

作者: momoismybaby    時間: 14-2-21 13:10

讀書是求學,學校適合小朋友便好,和有没有大人物出有什麼關係?!
作者: smartcar    時間: 14-2-21 15:50

"唔覺YW近代出過什麼大人物"...very sour grapes
作者: smartcar    時間: 14-2-21 15:55

英華書院:

陳耀南、許冠傑、梁錦松、樂鞏南、吳錫輝、劉善鵬、廖長城、廖長江、胡國興、蕭炯柱、關啟昌、陳岳鵬

作者: bigboy129    時間: 14-2-21 16:36     標題: 回覆:smartcar 的帖子

何為大人物呢?總統、特首?

作者: smartcar    時間: 14-2-21 17:34

回覆 bigboy129 的帖子

Yes, President of United States.
No such graduate.

作者: Jane1983    時間: 14-2-21 18:43

出吾出名人,吾敢講,不過識的YW用家,普遍的評價都係讚好。

有個鄰居,高小由YW轉去IS,考到亦吾使留班,家庭固然投入好大,學校亦真係教得幾好。
作者: ckcleung    時間: 14-2-21 18:49

一有post YWPS vs xxx小學,最后都變成YWPS係咪神校, YWC係咪名校。
算了吧,反正以前都討論過,師兄弟們,不用太着緊。
作者: PassionC    時間: 14-2-21 19:34

ckcleung 發表於 14-2-21 18:49
一有post YWPS vs xxx小學,最后都變成YWPS係咪神校, YWC係咪名校。
算了吧,反正以前都討論過,師兄弟們 ...
絕對同意!
作者: bigboy129    時間: 14-2-21 21:00     標題: 引用:Quote:ckcleung+發表於+14-2-21+18:49+一有

原帖由 PassionC 於 14-02-21 發表
絕對同意!
自己是用家,但從來沒有覺得YWPS是神校,只覺得十分適合男仔讀,好玩但競爭十分大。

作者: lugano    時間: 14-2-22 01:35

兩間都係好學校,但一比較,英華應該名氣上會較出名,始終為傳統名校。

在當年兩間學校未轉直資的年代,在九龍區男校來說,個人覺得英華是排在喇沙/拔萃/九華之後,自從轉直資後,收生有絕對的優勢,今天的英華在 "九龍區直資" 男校裡,應是男拔外最佳的九龍區直資選擇。

當年高主教仍是男校年代的時侯,個人覺得也是排在皇仁/香港華仁/聖若瑟/英皇/聖保羅男校/聖類斯之後,自從轉直資和改革為男女校的模式,將來學生的水準提升力是不容忽視的。

樓主有否宗教因素考慮? 有否弟妹跟尾?

見有家長提及過往多有討論英華 vs 其他男校,一翻查 EK,果然多惹火文章,在此給樓主分享一些舊貼當參考。

(1) 喇沙 vs 英華

http://www.edu-kingdom.com/forum ... %B1%E8%8F%AF&page=1

(2) 喇沙 vs 男拔 vs 英華

http://www.edu-kingdom.com/forum ... B%E8%8B%B1%E8%8F%AF

(3) 香港華仁 vs 英華

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 26823&extra=&page=1

(4) 英華書院 vs 聖若瑟書院(堅道)

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 80724&extra=&page=1

(5) 如何鋪路入讀男拔, 英華小學?

http://www.edu-kingdom.com/forum ... %B1%E8%8F%AF&page=1

作者: happyeveryone    時間: 14-2-22 11:04

回覆 lugano 的帖子

想更正番,高主教書院小學部係私校。
作者: Nbranson    時間: 14-2-22 16:30

YW 同 高主教 點可以話同男拔 WY StJo 同級呀?😄 你問下普遍家長選 WY 定 YW. 九比一到我估。唔好迷信轉直資就可升 le 先。大把學校𨍭左直資十年成績咪同資助時一模一樣.... St. Paul College PS St. Paul convent  are good examples....
轉直資可選擇收生但學生咪一樣選擇學校。唔一定保證全部好野。

作者: bigboy129    時間: 14-2-22 17:18     標題: 回覆:Nbranson 的帖子

有人話St.Jo小學咁神级,點解St.Jo中學唔同佢結龍,全收小學嘅精英?因為…………你自己諗吓啦"聰明人"

作者: 甘恩    時間: 14-2-22 18:05

Nbranson 發表於 14-2-22 16:30

YW 同 高主教 點可以話同男拔 WY StJo 同級呀?😄 你問下普遍家長選 WY 定 YW. ...
或者我就是你十個中的一個,兩間小學我一定會選YW。
作者: hadwinboy    時間: 14-2-22 18:14     標題: 引用:回覆+lugano+的帖子 YW+同+高主教+點可以

原帖由 Nbranson 於 14-02-22 發表

YW 同 高主教 點可以話同男拔 WY StJo 同級呀?😄 你問下普遍家長選 WY 定 YW. ...
唔好意思,如果是 WY vs YW, 我真係唔會揀WY. 我去年揀小學,只會為了DBS 放棄YW, 可惜DBS 2nd in 後止步。

作者: smartcar    時間: 14-2-22 18:53

so far no school in HK has nurtured a US President, including LS, WY, DBS, St JO etc...

I will also pick YW over WY anytime in anyway.
作者: AnMViE    時間: 14-2-22 20:28     標題: 回覆:hadwinboy 的帖子

Same as you and totally agree

作者: ckcleung    時間: 14-2-22 20:52

無謂傷感情話入邊間唔揀邊間啦,有其中一間OFFER都弓起你架啦,唔係話機會係零,但真係無幾多個小朋友可以有齊DBPS,LSC,WYPS,YWPS,ST JOE,SPB咁多間OFFERS,家陣講到好似想話入邊間就可以入咁

作者: crabtree528    時間: 14-2-23 00:02     標題: 引用:回覆+lugano+的帖子 YW+同+高主教+點可以

作者: crabtree528    時間: 14-2-23 00:09     標題: 引用:回覆+lugano+的帖子 YW+同+高主教+點可以

作者: h2013    時間: 14-2-23 08:56     標題: 回覆:crabtree528 的帖子

就算男拔成績有下降趨勢,大多數人都會簡男拔,因為好多家長都會覺得男拔人際綱絡比較好,個仔又可以同d達官貴人做朋友。如果比小朋友讀唒所有名校,然後再比佢地自己去選擇小學,我肯定英華一定sure win。請問邊間學校會有晚間活動比小朋友玩遊戲(好似䣓年一次)?一星期四天運動堂,老師扮鬼扮馬,連開學禮都特別過其他學校,又攪什麼綠白大賽,比小朋友去扮野或表演。我認識幾位小朋友(同一kg畢業但分別在各名校讀書)他們見面就問yw朋友仔你學校出的飛機閃咭可以係邊度買,又問你學校又有咩新野玩?我看見小朋友羨慕的眼光,連我自己都想係yw返學。

作者: ckcleung    時間: 14-2-23 09:03

「華夏盃」全國數學奧林匹克邀請賽2013(香港賽區)
小學團體總成績
總冠軍        英華小學
亞軍        聖保羅書院小學
季軍        香港浸信會聯會小學

小學一年級團體
冠軍        英華小學

小學二年級團體

小學三年級團體
冠軍        拔萃男書院附屬小學

小學四年級團體
冠軍        浸信會呂明才小學

小學五年級團體

小學六年級團體
冠軍        順德聯誼總會何日東小學

直資自行收生唔好話升唔到LE

作者: mayc    時間: 14-2-23 11:47

h2013:你話連我自己都想係yw返學,令我回想起我囝在ywps讀書時,家長都好多機會與小朋友一齊學習,正如因為學校攪很多大型活動,需要的義工家長數量也是很龐大的,而且學校不單只鼓勵同學仔運動,也很鼓勵家長運動,所以學校會借出場地並組織家長籃球隊,足球隊,乒乓球隊和羽毛球隊,而較靜的家長可以參加圖書館義工,雖然我是在職,但逢星期六都會返學校,那六年真是很開心!

作者: iccicc    時間: 14-2-23 13:38

作者: ckcleung    時間: 14-2-23 13:51

大家挑選大牌子,純屬個人喜好.等同有人喜歡BENZ,都會有人喜歡BMW,TOYOTA.雖然真的要選的話,會好多人選BENZ,但係FORMULA ONE賽道上,BENZ不是最快的車隊.

作者: Gerard    時間: 14-2-23 14:06     標題: 回覆:YWPS vs Raimondi

作者: babybear    時間: 14-2-23 17:15     標題: 引用:考得男拔收左又點會唔讀吖?我們就直情唔考

原帖由 Gerard 於 14-02-23 發表
考得男拔收左又點會唔讀吖?我們就直情唔考,所以咪無男拔vs 英華這些問題。當然男拔係我心中絕對係好的學 ...

del

作者: bckobi    時間: 14-2-23 20:19     標題: 引用:+本帖最後由+ckcleung+於+14-2-23+09:07+編

作者: ckcleung    時間: 14-2-23 21:05

bckobi 發表於 14-2-23 20:19
無意思,呢d神校攞住自己品牌收正top 1 學生,個個证軎獎狀成寸厚,全部知識校係校外學晒,惜問邊個入去小 ...
你可能唔係太熟識YWPS收生標準.你問下投考YWPS D 家長,係咪攞住成寸厚既証書就可以?
作者: bubuG    時間: 14-2-23 21:09     標題: 引用:Quote:原帖由+ckcleung+於+14-02-23+發表本

原帖由 bckobi 於 14-02-23 發表
無意思,呢d神校攞住自己品牌收正top 1 學生,個個证軎獎狀成寸厚,全部知識校係校外學晒,惜問邊個入去小 ...
有人想要12年為男孩而設計既一條龍學校,學校求「材」,家家有求。邊有學校會敢undertake 一個疑似band 3生12年?DBS?LS? WY? SPCC?

作者: ACE2126    時間: 14-2-23 21:13

作者: bubuG    時間: 14-2-23 21:13     標題: 引用:真心講,+你會為英華而放棄男拔嗎?

原帖由 iccicc 於 14-02-23 發表
真心講, 你會為英華而放棄男拔嗎?
不入神校心不死。大家會明。

作者: koala_choco    時間: 14-2-23 21:36

作者: AnMViE    時間: 14-2-23 23:34     標題: 引用:Quote:原帖由+ckcleung+於+14-02-23+發表本

原帖由 bckobi 於 14-02-23 發表
學校的奧數代表隊是校内訓練出來的。

作者: Nbranson    時間: 14-2-24 00:43

Ha 閃咭晚間活動fun factor都係選校因素? 奧林匹克數成績都 brag 一餐?
唔該問聲YW 百多年歷史出過幾多個狀元尖子呀?e.g. 人地高錕間學校一年百多人出廿個尖子,一成學生入醫科 (未計其他入法學精算...),依d KPI 先可信呀。

作者: h2013    時間: 14-2-24 01:03     標題: 引用:Ha+閃咭晚間活動fun+factor都係選校因素?+

原帖由 Nbranson 於 14-02-24 發表
Ha 閃咭晚間活動fun factor都係選校因素? 奧林匹克數成績都 brag 一餐?
唔該問聲YW 百多年歷史出過幾多個 ...
你睇清楚先啦,我話如果比d仔自己簡,大多數簡yw, 有幾多個6歳小朋友諗住做尖子,做狀元,況且攞到A唔代表什麼?只不過有條件去繼續完讀書遊戲啫!

作者: monsterparentss    時間: 14-2-24 01:37

睇完Nbranson嘅評論,又啱啱睇完呢條片,真係有感而發。

我為小朋友選校從無考慮過學校出過幾多個狀元尖子,呢啲唔關我事。我淨係睇學校適唔適合小朋友,亦俾到啲咩小朋友,小朋友讀得開唔開心。

我都無諗過小朋友要做醫生律師咁。將來小朋友嘅人生係佢自已嘅,終點係點,係佢哋自已揀,終點亦都不止一個。

身為父母,可以睇睇。

http://www.youtube.com/watch?v=MoKLWIW8ZZQ
作者: PassionC    時間: 14-2-24 02:09

sour grape
作者: bigboy129    時間: 14-2-24 03:52     標題: 引用:sour+grape+

原帖由 PassionC 於 14-02-24 發表
sour grape
,今年怪獸特別多。

作者: ckcleung    時間: 14-2-24 04:20

簡單黎講,分出兩批家長。
第一批家長,側重功能實用性,最好個仔讀完攞十條A,入大學讀医科法律。
第二批,希望個仔讀書開心,將來自己決定做咩。
從本質上討論,兩批家長截然不同,㨂學校當然會不一樣,遺憾的是,佢地走埋一齊,討論心目中的學校,當然會着火啦

作者: crabtree528    時間: 14-2-24 07:25     標題: 引用:Quote:原帖由+Nbranson+於+14-02-24+發表Ha

作者: crabtree528    時間: 14-2-24 07:28     標題: 引用:Quote:原帖由+PassionC+於+14-02-24+發表so

作者: PassionC    時間: 14-2-24 08:00

cklung 發表於 14-2-24 04:20
簡單黎講,分出兩批家長。
第一批家長,側重功能實用性,最好個仔讀完攞十條A,入大學讀医科法律。
第二批, ...
同意至極
作者: bubuG    時間: 14-2-24 09:29     標題: 引用:Ha+閃咭晚間活動fun+factor都係選校因素?+

原帖由 Nbranson 於 14-02-24 發表
唔該問聲YW 百多年歷史出過幾多個 ...
Hello ! 先恭喜你有spb offer . Spb 定必有好多狀元尖子令你去報名。我就冇報,因為家住九龍,但見你都報spb , 開始後悔我連報名都沒有做,真是可能錯過了一間出狀元尖子既好學校。

作者: ASamSam    時間: 14-2-24 09:36     標題: 引用:Quote:原帖由+Nbranson+於+14-02-24+發表Ha

原帖由 bubuG 於 14-02-24 發表
Hello ! 先恭喜你有spb offer . Spb 定必有好多狀元尖子令你去報名。我就冇報,因為家住九龍,但見你都報sp ...
👏👏👏

作者: 甘恩    時間: 14-2-24 10:17

即使出最多尖子的學校,亦會有考得差的學生;即使是Band3學校,亦會出優秀的尖子。不要盲目相信自己的兒子入了Top學校,自己的兒子便是尖子。12年中小學的學習是慢長的,是龍與否,家校合作,家長的付出才是最重要。
作者: crabtree528    時間: 14-2-24 10:51

作者: Nbranson    時間: 14-2-24 12:29

唔使爭辯,我只係用一啲客觀事實好似考試成績畢業生係社會上的成就去做準則,而係依道睇嚟都係用聽番黎⋯自己的感受(甚麼在運動場上的風格氣質呀)去決定. 各自有各自嘅準則.
淨係睇下有幾多個學生會放棄男拔WY SJ 去讀 YW 及RAIM 咪知嗱.
作者: ckcleung    時間: 14-2-24 12:45

回覆 Nbranson 的帖子

人地都講左連考到無考咯,咁你囝囝考唔考到DB同SJ?考到真心恭喜你,但你係咪唔TAKE SPB個OFFER啫

作者: Nbranson    時間: 14-2-24 12:47

我看到YW所為的其實好多係為攞獎而做的... 上年佢地係斯洛伐克拿了個十二歲樓下管弦樂比賽金獎就做好多marketing. 其實如果音樂真係得嘅,就唔使去斯洛伐克(真係唔明點解要參加過斯洛伐克音樂比賽!)而係去維也納比賽又或在本地的音樂比賽上拿到好成績嗱。
作者: ckcleung    時間: 14-2-24 12:51

Nbranson 發表於 14-2-24 12:47
我看到YW所為的其實好多係為攞獎而做的... 上年佢地係斯洛伐克拿了個十二歲樓下管弦樂比賽金獎就做好多mark ...
DB買人事件家陣熱炒,介紹你去睇下https://www.facebook.com/schools.secrets
作者: Nbranson    時間: 14-2-24 13:00

回覆 ckcleung 的帖子

YW 都有買人㗎... 其實都可以吸引d尖子來投㗎. 到最後真係有甲組足球員來投所以足球YW 幾勁。不過只此足球田徑,學術上,未見有什麼長足進步.其實佢都轉直都有七八年嗱...
作者: 甘恩    時間: 14-2-24 13:08

個人揀選小學,首選校風、品德培養,對於是否出最多尖子,真的不是考慮之列。雖然我有為囝囝報DBS,但不是我的首選,沒有offer亦不覺可惜。加上同其他家長傾DBS的面試問題及收生準則,更覺得囝囝不適合讀DBS。所以如果DBS、WY及YW我選擇,我仍會選YW。當大家有看過陳廷X的粗口歌,便會明白學校品德培養最為重要。
作者: ckcleung    時間: 14-2-24 13:14

Nbranson 發表於 14-2-24 13:00

YW 都有買人㗎... 其實都可以吸引d尖子來投㗎. 到最後真係有甲組足球員來投所以足球 ...

所以我米想同你講,唔好淨係話YW為攞奬而做囉,DBS係GLORY HUNTER,連報紙都講DBS今年攞藍球A GRADE第一都係靠兩個外援.咁你又唔講下DB為攞奬係做出黎
講MARKETING,點及DBS張灼祥校長,坦白講,直資學校搞marketing好正常,唔係靠咩渠道宣傳學校去收生呀?但搞完marketing,班學生唔使讀書既,學校唔使教既?

作者: ckcleung    時間: 14-2-24 13:18

Nbranson 發表於 14-2-24 13:00

YW 都有買人㗎... 其實都可以吸引d尖子來投㗎. 到最後真係有甲組足球員來投所以足球 ...

返回現實問題,咁你會唔會TAKE SPB個OFFER啫.假若你D神校DBS,LSC,SJ,WY唔收的話?
作者: chumuima    時間: 14-2-24 13:28     標題: 回覆:Nbranson 的帖子

越看你的評論就越覺你離曬譜,唔該你搞清楚人地攞的是什麼音樂奬,唔好就唔會在七一回歸作為其中的一項表演節目,仲要係現場直播。
我都好少出聲,唔認同這木卜

作者: chumuima    時間: 14-2-24 13:32     標題: 回覆:chumuima 的帖子

唔認同YW可以不作評論,不用為批評而批評。連攞奬都俾人話,對付出努力的小朋友太不公平。難道你個小朋友冇參加過比賽?你又是否只參加國際大賽?

作者: 柔情爸爸    時間: 14-2-24 14:04

回覆 甘恩 的帖子

我們是同道中人!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5