教育王國

標題: York private meeting [打印本頁]

作者: jjnetnet    時間: 14-2-7 11:51     標題: York private meeting

有冇家長收到信?我之前寄咗reply slip 話attend . 但到現在仍未收到去邊度meeting.

作者: oneone_wan    時間: 14-2-8 19:54     標題: 回覆:York private meeting

Special case ? I thought they've told you in the letter.

作者: booxxjac    時間: 14-2-8 22:25     標題: 回覆:York private meeting

They've sent me a txt message.. 51 Cumberland road

作者: Chacha619    時間: 14-2-9 00:11

其實係傾D咩呢??  大家知唔知???
作者: jjnetnet    時間: 14-2-9 14:06     標題: 回覆:York private meeting

我寧願佢話唔收N班,但俾個K1 offer 就算。

作者: jjnetnet    時間: 14-2-9 22:38     標題: 回覆:York private meeting

有冇野帶去呢?

作者: booxxjac    時間: 14-2-10 09:20     標題: 引用:我寧願佢話唔收N班,但俾個K1+offer+就算。

原帖由 jjnetnet 於 14-02-09 發表
我寧願佢話唔收N班,但俾個K1 offer 就算。
我一心想要 Special K1 offer

作者: jjnetnet    時間: 14-2-10 09:36     標題: 引用:Quote:原帖由+jjnetnet+於+14-02-09+發表我

原帖由 booxxjac 於 14-02-10 發表
我一心想要 Special K1 offer
Me too.

作者: booxxjac    時間: 14-2-10 10:19     標題: 引用:Quote:原帖由+booxxjac+於+14-02-10+發表我

原帖由 jjnetnet 於 14-02-10 發表
Me too.
原來要6月中再參加個 playgroup 先決定有冇 Special K 1 offer...

作者: jjnetnet    時間: 14-2-10 11:04     標題: 引用:Quote:原帖由+jjnetnet+於+14-02-10+發表Me

原來要6月中再參加個 playgroup 先決定有冇 Special K 1 offer...
Special K1 係米要讀4年幼稚園?

作者: josephine1979    時間: 14-2-10 11:24     標題: 引用:Quote:原帖由+jjnetnet+於+14-02-10+發表Me

No. Special K no need to join playgroup. Pg only for those who want 2015 K1

作者: booxxjac    時間: 14-2-10 11:29     標題: 引用:Quote:原帖由+booxxjac+於+14-02-10+發表原

原帖由 josephine1979 於 14-02-10 發表
No. Special K no need to join playgroup. Pg only for those who want 2015 K1
Yes .. I got it wrong

作者: febe    時間: 14-2-10 11:30     標題: 回覆:josephine1979 的帖子

Is that a regular playgroup? Or just short term?

作者: cindywy    時間: 14-2-10 11:30     標題: 引用:Quote:原帖由+booxxjac+於+14-02-10+發表原

原帖由 josephine1979 於 14-02-10 發表
咁都好,再俾次機會搏下,但我囝囝坐唔定,可能都好難

作者: maviswoo    時間: 14-2-10 11:33

但頭先佢好似話pg個d都會有15 k1 offer,但唔知國際定主流,其實係咪咁呢好煩啊
作者: littlebeany    時間: 14-2-10 11:47     標題: 回覆:York private meeting

上pg一定有offer甘好?只上weekend pg ok 嗎?幾月先知?

作者: booxxjac    時間: 14-2-10 13:45     標題: 引用:上pg一定有offer甘好?只上weekend+pg+ok+嗎

原帖由 littlebeany 於 14-02-10 發表
上pg一定有offer甘好?只上weekend pg ok 嗎?幾月先知?
可以只想 weekend.. 佢話大多數有 k1 offer..

作者: cindywy    時間: 14-2-10 14:04     標題: 引用:Quote:原帖由+littlebeany+於+14-02-10+發

可以只想 weekend.. 佢話大多數有 k1 offer..
咁仲有人揀special k1?持一年真係好唔抵,我囝面試時好多內容的確唔識,但幾個星期後就識了。就因為咁,要比同年小朋友遲一年返學,好嘥。york估計派出咁多offer,兩年後(到15年9月)實際入學名額可以消化得到?

作者: booxxjac    時間: 14-2-10 14:38     標題: 引用:Quote:原帖由+booxxjac+於+14-02-10+發表可

原帖由 cindywy 於 14-02-10 發表
咁仲有人揀special k1?持一年真係好唔抵,我囝面試時好多內容的確唔識,但幾個星期後就識了。就因為咁,要 ...
我都唔明佢點分配咁多學生..但我揀咗 special k1. 因我一心想個仔做大仔..當攞個 back up... 起碼今年再考 pn 冇咁大壓力..

作者: Shuidudu    時間: 14-2-10 15:17     標題: 回覆:York private meeting

If I pick normal K, does it mean will need to attend playgroup all the way from 16 months to 2 year 8 months, or it is ok as long as I attend one semester of playgroup at york, attend pn at other school, and return to york for k1 at the time of 2 year and 8 months?

作者: healthysmartbb    時間: 14-2-10 15:33

Special K1 嘅 private briefing 係會俾家長揀入 Special K1 或 2015年 normal K1?
作者: booxxjac    時間: 14-2-10 17:01     標題: 引用:If+I+pick+normal+K,+does+it+mean+will+ne

原帖由 Shuidudu 於 14-02-10 發表
If I pick normal K, does it mean will need to attend playgroup all the way from 16 months to 2 year  ...
Yes you just have to attend one semester and return to York in 2015 once their sch starts...

作者: booxxjac    時間: 14-2-10 17:03     標題: 引用:Special+K1+嘅+private+briefing+係會俾家

原帖由 healthysmartbb 於 14-02-10 發表
Special K1 嘅 private briefing 係會俾家長揀入 Special K1 或 2015年 normal K1?
係吖..但如果揀 2015 k1 要喺年中上佢地 20 堂 playgroup... 再俾 offer 你..未必係 international ...

作者: healthysmartbb    時間: 14-2-10 17:20

回覆 booxxjac 的帖子

Thanks!  請問學費同時間呢?大概幾月上?
作者: littlebeany    時間: 14-2-10 17:41     標題: 引用:Quote:原帖由+healthysmartbb+於+14-02-10+

係吖..但如果揀 2015 k1 要喺年中上佢地 20 堂 playgroup... 再俾 offer 你..未必係 international ...

...
上了就一定比offer?又吾錯渦

作者: DariusBaBy    時間: 14-2-10 18:13

回覆 littlebeany 的帖子

係呀,但係咪only 上playgroup唔洗workshop??
作者: mobchan    時間: 14-2-10 18:14

我想問個private meeting 攪幾耐?
作者: jjnetnet    時間: 14-2-10 18:54     標題: 引用:我想問個private+meeting+攪幾耐?

原帖由 mobchan 於 14-02-10 發表
我想問個private meeting 攪幾耐?
45 mins

作者: oneone_wan    時間: 14-2-10 23:13     標題: 引用:Quote:原帖由+booxxjac+於+14-02-10+發表原

If I choose special k1, can I get the offer immediately ? Or is there any conditions? Thank you

作者: josephine1979    時間: 14-2-10 23:47     標題: 回覆:oneone_wan 的帖子

Need to wait their offer letter. They said will receive within 1 month

作者: Missy_Phy    時間: 14-2-11 12:40     標題: 回覆:York private meeting

Do they give attendence slip this time ? I have missed the private meeting ..

作者: oneone_wan    時間: 14-2-11 17:08     標題: 回覆:York private meeting

I thought the meeting today is different. We need to attend the pg before we get a 2015 k1 offer. No special k1 offer. But I prefer special k1.

作者: halflower    時間: 14-2-11 20:48     標題: 引用:Quote:原帖由+healthysmartbb+於+14-02-10+

作者: Dragonbun10    時間: 14-2-12 00:29     標題: 引用:Quote:原帖由+booxxjac+於+14-02-10+發表可

原帖由 cindywy 於 14-02-10 發表
咁仲有人揀special k1?持一年真係好唔抵,我囝面試時好多內容的確唔識,但幾個星期後就識了。就因為咁,要 ...
我都驚上完pg後,佢只係畀返15年pn offer,變相迫做大b, 因為我都諗吾明佢點可以有咁多2015 k offer.

作者: 細咩咩    時間: 14-2-12 08:08     標題: 回覆:Dragonbun10 的帖子

pn班得二百幾個位,k1班有成八百個位喎

作者: booxxjac    時間: 14-2-12 09:22     標題: 引用:Quote:原帖由+booxxjac+於+14-02-10+發表係

原帖由 halflower 於 14-02-11 發表
講明minimum 20 堂嗎?
係吖..$6000 20 堂..老師會從中 assess 個小朋友

作者: booxxjac    時間: 14-2-12 09:23     標題: 引用:pn班得二百幾個位,k1班有成八百個位喎 +

原帖由 細咩咩 於 14-02-12 發表
pn班得二百幾個位,k1班有成八百個位喎
嘩一班有幾多人?咁一年 k1 咪有 7x 班?

作者: TeriAnla    時間: 14-2-12 09:41     標題: 回覆:booxxjac 的帖子

K1 上下午大約30班。每班26-28人。

作者: ky201105    時間: 14-2-12 09:54     標題: 引用:K1+上下午大約30班。每班26-28人。 +

原帖由 TeriAnla 於 14-02-12 發表
K1 上下午大約30班。每班26-28人。
但上次Halloween party上k班房,眼見好似都係20人一班?

作者: Dragonbun10    時間: 14-2-12 10:32     標題: 回覆:ky201105 的帖子

1:20? 咪over哂教署規定1:15?

作者: lokgochi    時間: 14-2-12 11:05     標題: 回覆:Dragonbun10 的帖子

佢講左上PG 係比K1 offer 除非你自己要求special K1

作者: fishstoneb    時間: 14-2-12 14:48

其實係咪上左PG都未必有K1 offer? 昨天有家長係briefing 完結前問係咪上左PG, 一定有K1 offer, 職員立即叫停, 話briefing 到此為止, 話如果有問題, 家長各自來問.... 好似唔想直接答咁.......
之後家長圍住校長問, 但校長好以係到遊花園咁...... 又話, PG 係為左小朋友學野, 目的唔應該係K1 位, 之後d 家長問完再問佢至話, 一定有offer, d 人問佢係咩offer, 係咪K1, 佢就話總之details 係PG 到講, 上完PG 會比一個適合的offer ............
咁即係點, 如果唔係一定有offer 大可直接講, 但如果真係一定有offer, 為何佢要咁回避家庭既提問? 係咁帶我地遊花園??
作者: jjchung168    時間: 14-2-12 15:07

This is my understanding of their business model, you are REJECTED or you are either case from below:

born before aug 2012 --> 14PN offer OR 15K1 offer after workshop

born between aug to oct 2012 --> 15K1 offer after $6000!! playgroup (no guarantee)

born after oct 2012 --> 15 special K (i.e. 15PN) OR 15K1 offer after $6000!! playgroup (no guarantee)

self declare: my kid is case 2 and we got PN offer from another kindergarten.

we are not comfortable to spend $6000 to buy that 15K1 offer. but honestly we like their product, we may spend $30 again to re-apply 15K1 in next year.

Forgive my blunt. Take it or leave it!   

作者: cindywy    時間: 14-2-12 15:10     標題: 引用:其實係咪上左PG都未必有K1+offer?+昨天有家

原帖由 fishstoneb 於 14-02-12 發表
其實係咪上左PG都未必有K1 offer? 昨天有家長係briefing 完結前問係咪上左PG, 一定有K1 offer, 職員立即叫 ...
校長已經明白講九成以上可以有k1 offer,只不過可能係國際班,主流班or上下午嘅區別。特別情況冇offer嘅,係佢哋覺得學校都教唔好個小朋友。作為一個老師,教書育人係本職,好少會講自己教唔到個學生,所以我認為佢嘅意思算明確,只不過可能凡事都有exceptional,所以唔會講100% for sure. 我主要擔心上pg交通唔便,對於一個未夠2歲嘅小朋友會否太辛苦,同york接收咁多人會唔會太流水線作業影響質素?

作者: healthysmartbb    時間: 14-2-12 15:17

回覆 fishstoneb 的帖子

同意。我同你係同一組,校監用咗四分三時間約四十五分鐘講自己個孫,搵個先生教你講故仔,淨番十分鐘唔夠講有咩 offer。校監完全冇回應嗰位男士嘅提問,以「我仲有下一場」為由就想快閃,未免失卻名校創辦人的風範。

佢由頭到尾冇話讀 playgroup 一定有 2015 K1 offer,只係話報讀 playgroup 會預早知道 K1 收唔收 (我聽到佢係閃走前係咁講)。琴日嘅目的就係叫你俾 $6,000 上 playgroup,買個希望可能有 2015 K1 offer。總之,校方點都賺你 $6,000,家長嘛,買個希望 / 學位,就係咁。

作者: fishstoneb    時間: 14-2-12 15:38

回覆 healthysmartbb 的帖子

無錯, 佢3/4 時間講佢個孫同埋老師講故仔, 只係最後輕輕帶過話, 想係Playgroup 可以長d 時間去觀察個小朋友, 之後就話個meeting 完啦...... 完全冇講過讀 playgroup 一定有 2015 K1 offer

如果要觀察咁即係唔一定收啦.....
佢咁回避家長提問, 我諗係因為, 佢只想多d 人join 佢地$6000 既playgroup, 如果有位咪會收k1 囉, 但如果太多人咁join 佢地playgroup, 佢唔一定會有位比你, 所以佢都答唔實........ 只係想我地比$6000 去買個希望, 而唔係 guarantee 一定有k1位

我唔知係其他場既briefing 唔同定係我理解錯誤, 呢到有不少家長話上完Playgroup 一定有K1 offer, 但以我理解似乎唔係guarantee 有k1 offer

作者: tingtingword    時間: 14-2-12 16:15     標題: 引用:回覆+fishstoneb+的帖子 同意。我同你係同

原帖由 healthysmartbb 於 14-02-12 發表

同意。我同你係同一組,校監用咗四分三時間約四十五分鐘講自己個孫,搵個先生教你 ...
我地應該同一場,我對佢識唔識游水,新抱係BBC, 孫叫Jet,孫識講日文等等完全無興趣囉!
講請楚好過啦,係咪$6000就有個個學位,一陣上完pg又話要點要點。。。

作者: jujuyip    時間: 14-2-12 18:31

我都是join星期二的家長,其實有幾點我同老公討論過,有以下結論同大家分享下:(不喜勿插)

Special case applicants已經是被選中可以入讀K1的學生,理由:
a. 面試表現通過,但由於是生於8-10月,PN位有限,只留給8月前出生小朋友。論點:其中一位家長非常確定他的小朋友面試時表現出眾,且當時得到老師認同。

b. 校長再三強調,校方應該收這群special case學生,但PN位不足....。

c. 校長被其中一位家長問了3次同樣問題:是否讀完PG即直上K1,校長答案是9成幾以上是會取錄,除非很worst的學生。

d. 要學生上PG來Assess個小朋友,有兩個睇法:
1. 只係一個理由(或藉口)要大家spend多$6,000睇家長有幾想入York,filler咗心大心細嘅家長。
2. 可能是分小朋友international班或主流班的方法。

另外spend$6,000可以:(不喜勿插)
1. 來試下呢間學校適吾適合自己個小朋友,總好過讀足一個學期甚至一年才煩惱為小朋友再另找學校來得化算。

2. 上PG點都有野學,起碼明買明賣,有野袋走,並非收超貴留位費或申請費。

3. 買定個K1學位定心丸。
作者: TeriAnla    時間: 14-2-12 18:34     標題: 回覆:ky201105 的帖子

同其他大校一樣,睇班房大細。細班房我聽過18-20都有。大班房可以去到28-30人。

作者: TeriAnla    時間: 14-2-12 18:35     標題: 回覆:Dragonbun10 的帖子

一班有3個老師。

作者: jjnetnet    時間: 14-2-12 20:02     標題: 引用:我都是join星期二的家長,其實有幾點我同老

原帖由 jujuyip 於 14-02-12 發表
我都是join星期二的家長,其實有幾點我同老公討論過,有以下結論同大家分享下:(不喜勿插)

Special case a ...
非常同意!

作者: 細咩咩    時間: 14-2-12 20:02     標題: 回覆:jujuyip 的帖子

不能同意更多

作者: oneone_wan    時間: 14-2-12 21:12

jujuyip 發表於 14-2-12 18:31

good points.
作者: fishstoneb    時間: 14-2-12 23:22     標題: 回覆:jujuyip 的帖子

Good point
不過a點未必正確.... 因為York 已經比左15年 k1 offer 比一班考pn 的小朋友...我朋友係其中一個....佢係八月b....  所以收到特別考生信的似乎係未能通過面試的.... 已通過面試的小朋友已收到k1 offer

作者: bblovepigpig    時間: 14-2-13 01:53     標題: 引用:Good+point+ 不過a點未必正確....+因為York

原帖由 fishstoneb 於 14-02-12 發表
Good point
不過a點未必正確.... 因為York 已經比左15年 k1 offer 比一班考pn 的小朋友...我朋友係其中一 ...
但係confirm左有15年K1既小朋友,講明佢地都要上pg先有offer喔!所以,根本同要special case既小朋友要上20堂pg先俾15年年K1係無分別。

作者: charmmyblue    時間: 14-2-13 08:17     標題: 回覆:York private meeting

York都幾識做生意

作者: michelleung    時間: 14-2-13 08:31     標題: 回覆:York private meeting

太過commercial, 我怕佢地只著重academic而忽略了小時最需要培養的健全人格。

作者: fishstoneb    時間: 14-2-13 08:35

回覆 bblovepigpig 的帖子

當然不是,confirm左收15年k1 既小朋友已經收左offer letter...佢地唔洗上playgroup....佢地只係要交份artwork 功課就可keep住個k1 international offer.......而我地呢d special case 要上完playgroup 至等收信。。。都唔知係咪真係收好大分別

作者: jujuyip    時間: 14-2-13 10:48

根據你的說法,我反而係擔心special case applicant就算上完PG都只有主流班offer,不會有international。
尤其校長一開始已經解釋主流班不差於國際班,這點感覺"此地無銀"。另外,在會議後再問她,是否international offer只供8月前生小朋友,她只是知吾以對,無直接回答,更覺是隱瞞。

作者: fishstoneb    時間: 14-2-13 11:16

回覆 jujuyip 的帖子

唔好話international offer與否, 我11/2 1:30 o個場, 有家長在台下問台上的校長, 係咪join 左playgroup 一定有K1 offer, 佢都回避唔回答, 想走左去.... 之後家長再圍住校長問, 佢又帶我地遊花園, 好唔想直接回應

1. 如果join 左playgroup 一定會比K1 offer 的話, 那為何要回避問題? 呢條只係簡單的yes no question

2. 假設佢真係join 左playgroup 會比K1 offer, 那為何有些小朋友已經一早收到 15年k1 international class K1 offer letter (呢班小朋友唔洗再join playgroup, 只要交artwork 功課, 同埋佢地已經一早收左 15年k1 confirmation letter ) 如果學校真係一心諗住special case (aug-oct BB) 一定會比15年k1 offer 的話, 為何我們收的信是special case 而不是K1 confirmation letter?

以校長回避問題既表現, 我覺得special case 唔係佢地target 想收的小朋友, 佢地target 想收的, 一早已經收左15年k1 confirmation letter 了, 而呢班special case, 又不是最差的, (因為仲有一班人連信都未收到, 可能呢班最後收reject letter).... 咁呢班收special case 的人, 一定多過佢地K1 的學位, 我估, 如果所有special case 的家長都join playgroup, 佢地一定唔夠k1 位比所有人k1 offer, 因此校長回避問題唔可以好肯定話比我地知, 佢地呢一刻只係想賺左我地$6000 先, 睇下到時有幾多家長會比$6000 至算, 有位的咪比K1 (likely local class i guess, coz many candidate already receive their international class K1 offer), 所以我諗join 左playgroup 有冇K1 offer 好depends on 有幾多家長會比呢$6000, 少人比咪個個都有offer, 如果太多人比, 佢一定冇可能個個都有k1 offer

作者: bblovepigpig    時間: 14-2-13 13:44     標題: 回覆:fishstoneb 的帖子

我朋友個囡囡係有15k1offer 信,佢地都要上pg先confirm有offer喎!

作者: bblovepigpig    時間: 14-2-13 13:46     標題: 引用:我都是join星期二的家長,其實有幾點我同老

原帖由 jujuyip 於 14-02-12 發表

非常認同 !

作者: siusiuball    時間: 14-2-13 13:52     標題: 回覆:bblovepigpig 的帖子

唔係呀,比2015 k1 offer的小朋友只需上workshop 及交project

作者: fishstoneb    時間: 14-2-13 14:08

我朋友有15 年 K1 international class offer, 唔洗上playgroup, 佢地去聽個workshop, workshop 話比佢地知要做個artwork project , 交左就可以keep 住個K1 offer

作者: sadsam    時間: 14-2-13 14:35

charmmyblue 發表於 14-2-13 08:17
York都幾識做生意
跟本就係做緊生意~

作者: jujuyip    時間: 14-2-13 14:41

想問問要交Artwork project而一定有K1 international offer班小朋友,有沒有分出生月份? 大B or 細B or 1-12月都有?
作者: fishstoneb    時間: 14-2-13 14:49

我朋友個b 有15K1 international offer 係8月b

之前有post 見過7月b 都有人收到special case letter........ 所以未必只係關出生月份是

作者: jjnetnet    時間: 14-2-13 19:03     標題: 引用:+本帖最後由+fishstoneb+於+14-2-13+14:52+

原帖由 fishstoneb 於 14-02-13 發表

其實international offer 同主流班offer 係米真的相差好大??

作者: lokgochi    時間: 14-2-13 19:33     標題: 回覆:jjnetnet 的帖子

校長話只係普通話堂一個係5hrs 一個係2hrs 嘅分別

作者: jjnetnet    時間: 14-2-13 20:33     標題: 引用:校長話只係普通話堂一個係5hrs+一個係2hrs+

原帖由 lokgochi 於 14-02-13 發表
校長話只係普通話堂一個係5hrs 一個係2hrs 嘅分別
但点解個個都爭入international 班??真是百思不得其解。

作者: qualcomm    時間: 14-2-13 21:50

jjnetnet 發表於 14-2-13 20:33
但点解個個都爭入international 班??真是百思不得其解。
好多人想做二等中國人
內地人一聽香港人講普通話就知

作者: oneone_wan    時間: 14-2-13 22:20

jjnetnet 發表於 14-2-13 20:33

個人覺得普通話講得OK,可能到時考直資、私校有加分,唔知係咪真係有用
作者: Gus123    時間: 14-2-13 22:56

回覆 lokgochi 的帖子

我聽到校長話國際班每日有25mins 普通話,主流班一星期兩堂25mins普通話!有錯請更正!

作者: bblovepigpig    時間: 14-2-14 02:02     標題: 引用:回覆+bblovepigpig+的帖子 我朋友有15+年+

原帖由 fishstoneb 於 14-02-13 發表

我朋友有15 年 K1 international class offer, 唔洗上playgroup, 佢地去聽個wor ...
但佢地既k1 offer, 係有分conditional offer 同 unconditional offer ! Unconditional offer 係去晒workshop就有offer,而conditional offer既係除左去workshop之外,仲要上playgroup先confirm有 k1 offer 喔!係我朋友講俾我知,同埋睇到其他post都係咁講,如有錯既請更正,thanks!

charmmyblue #8
生產值:20 民房17 小時前
係呀,校長講明係conditional offer. 而重點係你會唔會報playgroup. 有上佢地playgroup收嘅機會會大d。冇上嘅話就算去哂三個workshop交哂功課同做得幾好都未必收。其他去完private meeting嘅家長都有咁嘅感覺,你可睇下有關嘅post。

作者: fishstoneb    時間: 14-2-14 09:46     標題: 回覆:bblovepigpig 的帖子

原來係咁。。我朋友收的信係unconditional k1 offer...乜原來仲有一班係conditional k1 offer
如果係咁就仲奇怪。。。既然conditional offer 同special case 一樣要上playgroup ... 但人地已經有offer letter.... 我地呢d 就收special case letter? 咁就更加明顯。。special case 上左playgroup 都唔一定有k1 offer 啦。。如果真係guarantee 有。。 咁點解我地唔係收conditional offer 的信?

作者: febe    時間: 14-2-14 11:09     標題: 回覆:York private meeting

有Conditional offer gei信嗎?我未見過有人講gei?有ma ma收到嗎?

作者: littlebeany    時間: 14-2-14 12:01     標題: 引用:有Conditional+offer+gei信嗎?我未見過有

原帖由 febe 於 14-02-14 發表
有Conditional offer gei信嗎?我未見過有人講gei?有ma ma收到嗎?
有冇人收到?

作者: tropicanna    時間: 14-2-14 14:24     標題: 回覆:York private meeting

其實好簡單,我理解係以下幾種情況:
(1)2014 PN offer (小朋友Jan-Aug)
(2)2015 unconditional K1 offer (要上workshop) (小朋友Jan-Oct)
(3)Special case: 2015 K1 conditional offer (要上playgroup,上完再比offer) (小朋友Aug-Dec)
(4)Special case: 2015 Special K1 offer (唔知幾時知有冇offer) (小朋友Nov-Dec)

作者: fishstoneb    時間: 14-2-14 15:32

tropicanna 發表於 14-2-14 14:24
其實好簡單,我理解係以下幾種情況:
(2)2015 unconditional K1 off ...

好似應該係咁至岩

(2)2015 unconditional K1 offer - 家長已經收到offer letter (要上workshop) (小朋友Jan-Oct)
(3)2015 K1 conditional offer -  家長已經收到offer letter (要上workshop + playgroup) (小朋友Jan-Oct)
(4)Special case 1: 要上playgroup,上完要再等到6,7月收信, 到時至知有冇offer (小朋友Jul-Dec)
(5)Special case 2: 2015 Special K1 (唔知幾時知有冇offer) (小朋友Nov-Dec)

其實係咪真係有人收到15 k1 conditional offer letter (i.e case # 3)? 有冇人可以講下?

作者: tropicanna    時間: 14-2-14 16:18     標題: 引用:+本帖最後由+fishstoneb+於+14-2-14+15:35+

原帖由 fishstoneb 於 14-02-14 發表
3同4應該係同一樣野,同埋係唔駛上workshop。有錯請指正。

作者: fishstoneb    時間: 14-2-14 16:51

tropicanna 發表於 14-2-14 16:18
3同4應該係同一樣野,同埋係唔駛上workshop。有錯請指正。

跟據bblovepigpig 係post #74 講, 佢話有人收到15年 K1 conditional offer letter, 呢個我唔sure 係咪, 因我朋友收的信係unconditional K1 offer letter, 唔洗上playgroup 的, 但bblovepigpig 話有人收的offer letter 係要上playgroup + workshop

如果真係有呢個case, 3 同4 有好大分別, 3 的家長係一早已經收到15年k1 confirmation offer letter 了, 佢地上playgroup + workshop 去keep 住個offer

而4 的家長只係收到一封什麼special case letter, 當中沒有寫明比offer , 而且校長係private meeting 台上亦冇話過上playgroup 會有K1 offer, 校長只係話想係playgroup 到長d 時間去觀察個小朋友, 同埋由佢地學校老師去觀察,...... 仲有家長在台下發問是否上playgroup 就有K1 offer, 校長迴避不答

因此 case 3 係已經sure 比左K1 學位, 而case 4, 係上完playgroup 都未必會有k1學位

作者: josephine1979    時間: 14-2-14 17:40     標題: 引用:+本帖最後由+fishstoneb+於+14-2-14+15:35+

原帖由 fishstoneb 於 14-02-14 發表
(5) Special K will receive the offer letter within one month ( one of the teacher reply me)

作者: siusiuball    時間: 14-2-14 18:10     標題: 回覆:jujuyip 的帖子

我女十月B

作者: siusiuball    時間: 14-2-14 18:15     標題: 回覆:fishstoneb 的帖子

以我所見冇人又要上workshop, 又要上pg而才有2015k1 offer

作者: febe    時間: 14-2-14 18:28     標題: 回覆:York private meeting

I believe the so called conditional offer is those who received special case letter n require to take the playgroup in order to hv k1 offer.

作者: lokgochi    時間: 14-2-14 22:37     標題: 回覆:York private meeting

我地果日佢無回避問題。佢答我地上PG 9x%有offer ,除非小朋友真係乜都唔得。另外佢所為offer 可能係你唔啱嘅offer 即係比唔到international 你 or am pm 嘅問題!

作者: bblovepigpig    時間: 14-2-15 03:41     標題: 引用:我地果日佢無回避問題。佢答我地上PG+9x%有

原帖由 lokgochi 於 14-02-14 發表
我地果日佢無回避問題。佢答我地上PG 9x%有offer ,除非小朋友真係乜都唔得。另外佢所為offer 可能係你唔啱 ...
對,我諗我係同你一場meeting,即11/2 ~ 3:30pm個場,校長講明上左pg有九成九機會有15k1 offer,除非係佢地都覺得幫唔到個小朋友先唔會收佢。
但我知道,仲有另一場special case既meeting係俾佢地揀讀special k1定15年k1,如果想要15年k1 offer就要上pg,但有家長即場發問校長,校長就唔敢答係咪一定會收,好輕輕帶過話題就鬆人,令到好多家長完左會後仲圍住佢追問,而個場應該係11/2 ~ 1:30pm個場,如有錯既請大家指正!但我敢肯定既係,兩場special case meeting,對上完pg是否一定有15年k1 offer校長既回答係唔同肯定性既。

作者: DariusBaBy    時間: 14-2-15 08:06

我嗰日BB病咗,叫咗BB公公去,但公公講到一半半,當時要即刻選specialK1 or Normal K1,所以我即刻打去學校問,但個老師同我講選咗就會有offer,Normal K1就返完pg就有offer,不過就未知主流or international
想知有無都係10/2 11:00嘅,聽嘅係點??

作者: mobchan    時間: 14-2-15 11:52

bblovepigpig 發表於 14-2-15 03:41
對,我諗我係同你一場meeting,即11/2 ~ 3:30pm個場,校長講明上左pg有九成九機會有15k1 offer,除非係佢 ...
join 左 11/2 1:30pm 果場

果度d staff 話呢場係九月b . 所以唔會比special K offer, 因為如果係就會變左'超級大b'
就叫上pg. 然後比k1 offer .. 但係無講明100% 係有k1 offer.

由頭到尾都無'肯定有k1 offer ' 字眼. 基本上只係mention '好大機會有' or 相類似既answer.

作者: jjnetnet    時間: 14-2-15 12:13     標題: 引用:我嗰日BB病咗,叫咗BB公公去,但公公講到一

原帖由 DariusBaBy 於 14-02-15 發表
我嗰日BB病咗,叫咗BB公公去,但公公講到一半半,當時要即刻選specialK1 or Normal K1,所以我即刻打去學校 ...
我個時間同你一樣,聽的內容亦同你一樣。

作者: DariusBaBy    時間: 14-2-15 13:01

回覆 jjnetnet 的帖子

你都聽到話一定有offer??因為我當時叫我爸爸揀咗Special k1,之後我再打去問係咪一定有,個老師話有,只未知係主流定international,如果我要改反normal k1就要寫信改,但要快!!我見個老師話上咗pg就一定有k1,所以第二日我就寫咗信改返normal k1.但見咁多家長話唔一定有offer有d驚

作者: greenfarmtony    時間: 14-2-15 17:28     標題: 引用:Quote:原帖由+DariusBaBy+於+14-02-15+發表

原帖由 jjnetnet 於 14-02-15 發表
我個時間同你一樣,聽的內容亦同你一樣。
我係10/2 11:00am果場,張reply slip 有得俾我地填揀special K1 or K1, 校長話如你好想個超細仔(我仔2012年12月出世)讀2015 K1就要上佢地playgroup, 老師會觀察佢,一齊做d野睇下可唔可以早一年讀k1. 大部份上完都可以既,只不過未必係international班,同埋未必有am class俾你。我最後揀左special k, 攞定個special k offer, 跟住遲d 考慮上佢地playgroup做評估,轉到k1就轉,轉唔到就讀返special k1, 校長話無問題,依個係我同另一個同場媽媽既understanding。

作者: bblovepigpig    時間: 14-2-16 07:52     標題: 引用:Quote:原帖由+jjnetnet+於+14-02-15+發表我

原帖由 greenfarmtony 於 14-02-15 發表
我係10/2 11:00am果場,張reply slip 有得俾我地填揀special K1 or K1, 校長話如你好想個超細仔(我仔2012年 ...
咁即係場場講既野內容都唔同啦!淨係special case 都有幾個處理方案

作者: halflower    時間: 14-2-16 11:39     標題: 引用:Quote:jjnetnet+發表於+14-2-13+20:33+但点

作者: halflower    時間: 14-2-16 11:40     標題: 回覆:fishstoneb 的帖子

作者: dv2bb    時間: 14-2-16 11:41     標題: 回覆:York private meeting

即係又一個商機

作者: jennyng727    時間: 14-2-16 21:10     標題: 回覆:halflower 的帖子

有冇人報呢?

作者: lokgochi    時間: 14-2-17 08:31     標題: 回覆:York private meeting

我報左PG 我仔係Oct 細b 而我對york 嘅英文教學真係幾like
第一 學校PG 可以睇下佢地有d 咩料! 學校揀你之餘 你都可以揀學校。
第二 原本出面上開都差唔多錢。
第三 K1 offer 因為校長講左係9x% 我信。
第四 如果下年再入紙報K1 or PN,又要由頭黎過最後都係咁 咪晒左好多時間?!唔好忘記今年上PG 嘅offer 係2015 K1 !到時真係出面再in嘅會少左好多位。

作者: oneone_wan    時間: 14-2-17 12:59

lokgochi 發表於 14-2-17 08:31
我報左PG 我仔係Oct 細b 而我對york 嘅英文教學真係幾like
第一 學校PG 可以睇下佢地有d 咩料! 學校揀你之 ...

Agree! 上完PG唔中意個offer,咪當backup。到時就座York望其他
作者: DariusBaBy    時間: 14-2-17 13:12

回覆 oneone_wan 的帖子

無錯,最少有個backup!!所以我之前都已報咗pg,但未有消息,waiting中…

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5