教育王國

標題: 有無人入左第一階段的小學但仍叩門成功呢 ? [打印本頁]

作者: 豆豆B媽    時間: 14-2-4 17:12     標題: 有無人入左第一階段的小學但仍叩門成功呢 ?

有無人入左第一階段的小學但仍叩門成功呢 ?

作者: 小曳人    時間: 14-2-4 21:25

我身邊無人係咁,但我覺得應該無乜關係
不過要注意,好多熱門學校要1-1-1,你自行無揀過就已經無機會
但係,仲有d搶手學校係唔睇1-1-1,所以,佢地唔會理你派到d乜
所以,機會唔係無,但細d

不如你先了解下心儀學校係咪要1-1-1先啦!

作者: terencechanhkhk    時間: 14-2-5 10:48

入左第一階段的小學但仍叩門??........
第一階段的小學果間唔係自己揀o既咩??

留返D叩門位俾真正有需要o既家長啦...........
作者: 豆豆B媽    時間: 14-2-5 11:45

terencechanhkhk 發表於 14-2-5 10:48
入左第一階段的小學但仍叩門??........乜野心態?
第一階段的小學果間唔係自己揀o既咩??:questio ...
閣下唔了解就唔該唔好亂批評人.

第一階段的學校好, 但遠.
想叩個間好, 近 ,但勁多人爭

第一階段係計分既. 梗係會揀間大機會入既好學校, 而唔會揀間心儀但無機會入既學校啦. 咁第三階段叩門就係去叩間心儀既學校羅.

作者: ozoz    時間: 14-2-5 12:43     標題: 引用:Quote:terencechanhkhk+發表於+14-2-5+10:4

原帖由 豆豆B媽 於 14-02-05 發表
閣下唔了解就唔該唔好亂批評人.

第一階段的學校好, 但遠.
我同你諗法一樣,第一段我選母校有20分較保險,母校係好學校可惜較遠。如果落空就只好第二段抽獎,即使母校中標都去扣附近心儀學校,亦做定功課,了解咗心儀學校無選過有冇機會見。當然,直資私小同步進行,拎個back up或當多個interview 經驗,對個人成長有助。我女兒幸運有直資offer ,放棄津小,不過都考慮緊去唔去叩心儀津小,跟尾妹妹幾年後就唔駛煩,但幾年後要煩升中。其實叩門機會好細,而且唔會因為咁而霸住位,對其他人亦無影響,大家唔駛咁敏感。

作者: 豆豆B媽    時間: 14-2-5 14:19

ozoz 發表於 14-2-5 12:43
我同你諗法一樣,第一段我選母校有20分較保險,母校係好學校可惜較遠。如果落空就只好第二段抽獎,即使母校 ...
agree .
好多人都叩門架啦. 如果真係有間perfect dream 小學, 就唔會晒時間整profolio 同叩門羅. 你估好盞鬼 .

作者: terencechanhkhk    時間: 14-2-5 14:48

回覆 豆豆B媽 的帖子

{:1_1:}

作者: hkpapa852    時間: 14-2-5 14:54

terencechanhkhk 發表於 14-2-5 14:48
回覆 豆豆B媽 的帖子

相信好多係「自行分配學位」冇offer, 而又係「統一派位」派到第6 or 第7志願以後果D ...
我覺得豆豆B媽諗法無錯吖! 好似我識人派到乙一都要去叩甲一, 各有喜好.
而且永遠都係一鳥手, 勝過百鳥在林, 尤其今年去到大抽獎, 唔將保險線定好, 到時無間"自己可以接受既學校"係手去叩間仲大件事.

作者: terencechanhkhk    時間: 14-2-5 14:55

回覆 hkpapa852 的帖子

同意
作者: sharper    時間: 14-2-5 15:24

其實樓主在第一階段的保險做法亦都是放棄了統一派位時抽到最心儀小學的機會. 我覺得是OK的.
作者: 小曳人    時間: 14-2-5 22:56

舊街坊,你住咁遠,check咗有無校車未?
如有車到,自行照報,然後再作打算
但如果無車到,我會自行揀心儀學校,起碼佈定個1-1-1局
btw, 心儀係本區,定係隔離網?
祝 好運!
作者: 11B    時間: 14-2-6 01:14     標題: 回覆:有無人入左第一階段的小學但仍叩門成功呢

我心目中有兩間叮噹馬頭的,自行時都係策略性下報了一間穩操勝卷的。但黎緊6月我都會去叩門。

作者: 11B    時間: 14-2-6 01:18     標題: 引用:Quote:terencechanhkhk+發表於+14-2-5+14:4

原帖由 hkpapa852 於 14-02-05 發表
我覺得豆豆B媽諗法無錯吖! 好似我識人派到乙一都要去叩甲一, 各有喜好.
而且永遠都係一鳥手, 勝過百鳥在林, ...
一鳥在手勝過百鳥在林。我就係用呢個信念去報自行。

作者: Unclejt    時間: 14-2-6 01:46

部份咁做的家長是因為有大仔、大女已經在某小學就讀。
作者: 豆豆B媽    時間: 14-2-6 11:59

小曳人 發表於 14-2-5 22:56
舊街坊,你住咁遠,check咗有無校車未?
如有車到,自行照報,然後再作打算
但如果無車到,我會自行揀心儀 ...
我諗有校車到既. 因為隔離屋苑有朋友住緊亦讀呢間小學 .
想叩個間好近, 本區網.. 但超級hit .. 據聞係唔使1-1-1 . 入到就發啦, 可以自己帶返學, 姐姐送飯同接放學.
當然入左個間自行都好出名既.. 就係覺得遠only

作者: yuensiu    時間: 14-2-10 11:50     標題: 回覆:有無人入左第一階段的小學但仍叩門成功呢

我都係第一輪入左爸爸母校,6月都會試下叩門!

作者: 豆豆B媽    時間: 14-2-11 16:32

其實傾咗撳耐,都無有經驗人士覆話有呢啲成功個案
作者: subb    時間: 14-2-11 16:42

我只識人是, 考了直資放棄抽獎, 最後叩門入了津小 !
作者: lovebb2    時間: 14-2-11 19:33     標題: 引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+14-02-05+發表

原帖由 11B 於 14-02-06 發表
一鳥在手勝過百鳥在林。我就係用呢個信念去報自行。
net 89?  介唔介意講講自行入咗邊間?幾多分入?  thanks

作者: 豆豆B媽    時間: 14-2-14 09:04

lovebb2 發表於 14-2-11 19:33
net 89?  介唔介意講講自行入咗邊間?幾多分入?  thanks
mark 20 ->>> net 88 school, that's why far away

作者: cherrybeepbeep    時間: 14-2-14 09:20

唔好意思, 請問有何途徑知道間學校叩門需不需要1-1-1?
感激
作者: mrkokubo    時間: 14-2-14 09:25     標題: 引用:唔好意思,+請問有何途徑知道間學校叩門需不

作者: 豆豆B媽    時間: 14-2-14 09:41

cherrybeepbeep 發表於 14-2-14 09:20
感激
in the school talk  , the principle may mentioned.

作者: 5tgb    時間: 14-2-16 07:58

豆豆B媽 發表於 14- 16:
其實傾咗撳耐大都無有經驗人士覆話有呢啲成功個案
自行成功左,再叩門成功的機會其實很低。多人報的,大部份不會考慮此類學生,校長會內都有共識,如非必要,不收自行學生。無人報,收生不足的,你又唔會報,那有成功個案呢? 與其計劃叩門,不如計劃入學配套重實際。
作者: samchan2179    時間: 14-2-16 13:34     標題: 引用:Quote:豆豆B媽+發表於+14-+16:+其實傾咗撳

原帖由 5tgb 於 14-02-16 發表
自行成功左,再叩門成功的機會其實很低。多人報的,大部份不會考慮此類學生,校長會內都有共識,如非必要, ...
真𠺢?不過我識人自行收左,都叩到神校

作者: 5tgb    時間: 14-2-17 13:12

回覆 samchan2179 的帖子

好想八下,是否體藝在全港分齡取到獎項?否則神教多數不考慮架!
作者: samchan2179    時間: 14-2-17 13:28     標題: 引用:回覆+samchan2179+的帖子 好想八下,是否

原帖由 5tgb 於 14-02-17 發表
回覆 samchan2179 的帖子

好想八下,是否體藝在全港分齡取到獎項?否則神教多數不考慮架! ...
咁又唔知有冇攞獎,不過佢係實至名X,聽教聽話,成績,音樂,背景都好

作者: 5tgb    時間: 14-2-17 18:02

很多學校都喜歡收有多元發展的學生,有獎項支持就更佳。如果有信心孩子能用獎項證明自已,建議自行選一線,叩門一定易過自行已收再叩。
作者: rainbowcov    時間: 14-2-18 19:13

呢d同學實爭住收啦!
作者: 豆豆B媽    時間: 14-2-19 14:09

叩門本來就難
要小朋友響interview 有穩定既表現又係難
如果interview有好穩定表現個d , 直資都會收晒.
如果無直資offer, 諗住放棄個大機會的自行, 去搏間心儀既叩門位, 應該唔多人會咁做 .
如果個仔/女好勁, 就唔多使擔心如上面講
呢個世界, 但有幾多個好勁?
作者: 5tgb    時間: 14-2-19 19:29

回覆 豆豆B媽 的帖子

選校其實都是講供求的,多人選的學校又什會高機會呢?多人選的自行就難入啦!好多學校20分抽到都開心到跳起啦!在叩門上超勁的學生多到大家唔信,去11,12區看下就知!要自行無風險,再叩門,點同人地風高浪急都報1-1-1果D人比呀!樓主的做法是保險做法,但客觀數字告訴我們,此做法並非主流。
作者: 豆豆B媽    時間: 14-2-24 11:13

此做法係唔係主流就唔知, 亦無呢個統計數字. 但係我就有同幼稚園校長傾, 佢就建議我咁做. 反正每人狀況唔同, 都係上來問下有無同類人有成功案例作為參考罷了.
作者: cherrybeepbeep    時間: 14-2-24 14:31

豆豆B媽 發表於 14-2-24 11:13
此做法係唔係主流就唔知, 亦無呢個統計數字. 但係我就有同幼稚園校長傾, 佢就建議我咁做. 反正每人狀況唔同 ...
我有追開呢條題目, 樓主如果真係咁做, 麻煩上來報下考唔考到, 比個參考我地, 造福後人, 多謝
作者: Charlotte_mom    時間: 14-2-24 15:02

cherrybeepbeep 發表於 14-2-14 09:20
感激
慢慢爬.........(無的話自己去學校網頁睇下)

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2575944&extra=page%3D1&page=1

作者: cherrybeepbeep    時間: 14-2-24 16:43

Charlotte_mom 發表於 14-2-24 15:02
慢慢爬.........(無的話自己去學校網頁睇下)

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2 ...

好有用及好有心機整理, 多謝分享, 感激

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5