教育王國

標題: 家長為了舖排子女升中路, 用在課外活動的開支真不少 ! [打印本頁]

作者: goodboy1    時間: 14-1-27 22:45     標題: 家長為了舖排子女升中路, 用在課外活動的開支真不少 !

作者: VKwan    時間: 14-1-27 22:55

樂器至甘,六舊水一粒鐘,仲要個衰仔經常冇練好琴,真係學黎把鬼!
作者: Yukyuk    時間: 14-1-27 23:04     標題: 回覆:goodboy1 的帖子

金錢及时間管理問題。

有人早認清仔女真正的需要,就可以慳好多!

作者: saiwanho    時間: 14-1-27 23:08

well, 都有些平價的選擇。誠然,如果所有都要1對1,高級教練,碩士/博士級,當然破產啦。
作者: mum0724    時間: 14-1-27 23:09

因人而異。我囡只是學鋼琴及參與校內的課外活動。沒有任何補習班興趣班。也能考到心儀直資
作者: saiwanho    時間: 14-1-27 23:10

VKwan 發表於 14-1-27 22:55
樂器至甘,六舊水一粒鐘,仲要個衰仔經常冇練好琴,真係學黎把鬼!
所以好慶幸我小朋友的學校沒有硬性規定要學樂器!!thank god!

作者: saiwanho    時間: 14-1-27 23:11

Yukyuk 發表於 14-1-27 23:04
金錢及时間管理問題。

有人早認清仔女真正的需要,就可以慳好多!
Can't agree any more!!

作者: 瑩瑩老豆    時間: 14-1-27 23:11

goodboy1 發表於 14-1-27 22:45
游泳、跳舞、合唱團、朗誦、鋼琴、小提琴、奧數、英語班、普通話班, 還有學科補習等等, 家長要期期交學費,  ...

你講你自己?

作者: ha8mo    時間: 14-1-27 23:21

作者: grace_xian    時間: 14-1-27 23:24     標題: 引用:我能花的錢都用曬去幫個仔交學費,已冇乜錢

原帖由 ha8mo 於 14-01-27 發表
我能花的錢都用曬去幫個仔交學費,已冇乜錢能花在校外的活動。

不過我能夠找到每周平均只需約$500就能星期 ...
NGO?

作者: esmond88    時間: 14-1-27 23:26     標題: 引用:因人而異。我囡只是學鋼琴及參與校內的課外

原帖由 mum0724 於 14-01-27 發表
因人而異。我囡只是學鋼琴及參與校內的課外活動。沒有任何補習班興趣班。也能考到心儀直資 ...
绝对贊同。

作者: goodboy1    時間: 14-1-27 23:33

作者: ha8mo    時間: 14-1-27 23:33

作者: ha8mo    時間: 14-1-27 23:36

作者: ohnono    時間: 14-1-27 23:40

瑩瑩老豆 發表於 14-1-27 23:11
你講你自己?

佢話後悔冇比小朋友學奧數喎,唔覺唔覺慳了一筆!
作者: goodboy1    時間: 14-1-27 23:51

作者: ha8mo    時間: 14-1-27 23:55

作者: ha8mo    時間: 14-1-27 23:57

作者: goodboy1    時間: 14-1-27 23:59

作者: goodboy1    時間: 14-1-28 00:01

作者: goodboy1    時間: 14-1-28 00:02

作者: goodboy1    時間: 14-1-28 00:05

作者: goodboy1    時間: 14-1-28 00:07

作者: goodboy1    時間: 14-1-28 00:11

作者: BFIF    時間: 14-1-28 08:57

goodboy1 發表於 14-1-27 23:51
家下學校一般要求學生最少有一體一藝的課外活動,“藝”-通常會選玩器; “體”-自選一樣運動。
想入心儀中 ...
其實"藝"點解唔可以係畫畫、跳舞或唱歌,點解有啲學校一定要人學樂器?重要鋼琴唔計!
作者: YuYuMother    時間: 14-1-28 09:05     標題: 引用:Quote:Yukyuk+發表於+14-1-27+23:04+金錢及

原帖由 goodboy1 於 14-01-27 發表
家下學校一般要求學生最少有一體一藝的課外活動,“藝”-通常會選玩器; “體”-自選一樣運動。
想入心儀中 ...
話就話一體一藝,其實都唔係人人有架……

有就錦上添花增加競爭力,無又唔代表一定唔得,始終成績最重要。

作者: Yanamami    時間: 14-1-28 09:24

BFIF 發表於 14-1-28 08:57
其實"藝"點解唔可以係畫畫、跳舞或唱歌,點解有啲學校一定要人學樂器?重要鋼琴唔計! ...
我都覺得喺。唔喺個個鍾意音律嘛~~人地鍾意畫畫跳舞剪紙書法陶藝唔得咩?

作者: ANChan59    時間: 14-1-28 09:46     標題: 引用:Quote:原帖由+goodboy1+於+14-01-27+發表家

原帖由 YuYuMother 於 14-01-28 發表
話就話一體一藝,其實都唔係人人有架……

有就錦上添花增加競爭力,無又唔代表一定唔得,始終成績最重要。 ...
要有一體一藝,冇話要特異功能,有咪得囉,當然成績要好啦!

作者: ANChan59    時間: 14-1-28 09:47     標題: 引用:Quote:原帖由+YuYuMother+於+14-01-28+發表

原帖由 ANChan59 於 14-01-28 發表
要有一體一藝,冇話要特異功能,有咪得囉,當然成績要好啦!
還有操行好!

作者: bb560    時間: 14-1-28 09:50     標題: 引用:樂器至甘,六舊水一粒鐘,仲要個衰仔經常冇

原帖由 VKwan 於 14-01-27 發表
六舊水、、、演奏級?

作者: grace_xian    時間: 14-1-28 10:00

ha8mo 發表於 14-1-27 23:33
你以為哩d友仔唔識收$?

我當然知道NGO要收錢, 不過比外面平小小

你話你500可以搞惦咁多活動, 我咩只管估下囉

你中意講就講, 唔中意講可以唔講,唔需要用咁架語氣去反問人囉

作者: Lyn    時間: 14-1-28 10:03

Yanamami 發表於 14-1-28 09:24
我都覺得喺。唔喺個個鍾意音律嘛~~人地鍾意畫畫跳舞剪紙書法陶藝唔得咩?
...
係囉, 但剪紙書法陶藝好似冇級試考喎, 點評估?

我都因為咁, 今年都ong個女去考中國舞級試, 有被時世所之感!

作者: sugarnana    時間: 14-1-28 10:08     標題: 回覆:家長為了舖排子女升中路, 用在課外活動的開支真不少 !

現在的孩子周身刀,花了我們不少買刀錢,希望啲刀真係張張利。。。

作者: Yanamami    時間: 14-1-28 10:11

Lyn 發表於 14-1-28 10:03
係囉, 但剪紙書法陶藝好似冇級試考喎, 點評估?

我都因為咁, 今年都ong個女去考中國舞級試, 有被時世所之感 ...
咪喺老套囉~~~一定要考級證明咩?藝術喺要黎提高修養,唔喺一種“手段”嘛~我游水田競打波,只有參與但唔贏獎,你當我有玩定唔玩?點證明?如果有人學樂器到8級但從不考級,又點證明?整件事就喺無曬意思。

作者: Yanamami    時間: 14-1-28 10:13

YuYuMother  如果有得7-8級,老師又有quali就差不多啦,唔貴囉。
阿女考完8級,$450/hr. 所以同教果個quali關喺大d。
作者: VKwan    時間: 14-1-28 10:17

bb560 發表於 14-1-28 09:50
六舊水、、、演奏級?
e+一般私人,不論學生級數,一律計鐘錢,你估舊時琴行價咩

作者: 瑩瑩老豆    時間: 14-1-28 10:18

以前就只係讀書塡鴨教育, 今日就全方位塡鴨教育
作者: VKwan    時間: 14-1-28 10:20

Yanamami 發表於 14-1-28 10:13
YuYuMother  如果有得7-8級,老師又有quali就差不多啦,唔貴囉。
阿女考完8級,$450/h ...
我個老師,正牌英國皇家音樂學院留學果種,不是考皇家試果種

作者: fatman69    時間: 14-1-28 12:12

學咁多野,兼顧到學業嗎?
作者: YuYuMother    時間: 14-1-28 12:21

fatman69 發表於 14-1-28 12:12
有d小朋友可以架。
叻嗰group小朋友真係品學兼優,樣樣皆精。佢地唔止讀書叻,time management 都好好,所以兼顧得到。亦都咁講,佢地家庭支援亦好充足。

作者: whl3868    時間: 14-1-28 12:26

fatman69 發表於 14-1-28 12:12
兼顧唔到學業....咪加埋 中英數常 羅~~~
作者: Jackieson    時間: 14-1-28 12:28

goodboy1 發表於 14-1-27 22:45
游泳、跳舞、合唱團、朗誦、鋼琴、小提琴、奧數、英語班、普通話班, 還有學科補習等等, 家長要期期交學費,  ...
你個仔真係學咁多!?

作者: ANChan59    時間: 14-1-28 12:38

Jackieson 發表於 14-1-28 12:28
你個仔真係學咁多!?
我以為是舉例而已。
作者: mesmerising    時間: 14-1-28 13:09

回覆 Jackieson 的帖子

或者在不同階段吧? 我囝自細起前後也學過體操、網球、籃球、游泳、足球、乒乓球、短跑、烹飪、鋼琴、單簧管、畫畫、英文⋯⋯至今他最持久的興趣卻是閱讀。
作者: Yanamami    時間: 14-1-28 13:11

YuYuMother 發表於 14-1-28 12:21
有d小朋友可以架。
叻嗰group小朋友真係品學兼優,樣樣皆精。佢地唔止讀書叻,time management 都好好,所 ...
Time mamagement呢個好重要。樣樣要有效率先得。

作者: babywoman    時間: 14-1-28 13:34     標題: 回覆:家長為了舖排子女升中路, 用在課外活動的開支真不少 !

乜咁恐怖?阿仔小一,只俾佢在校內玩lego.
佢話唔喜歡音樂,我由佢。
佢話想玩足球,打算小二讓他玩。

作者: bb560    時間: 14-1-28 13:58     標題: 引用:Quote:bb560+發表於+14-1-28+09:50+六舊水

原帖由 VKwan 於 14-01-28 發表
e+一般私人,不論學生級數,一律計鐘錢,你估舊時琴行價咩
我咁問,係因為個囡三/四月度會考8級琴,但係個老師都係收紧$275/鐘!咁講,佢係唔係好高学曆我唔知,但係我個囡已經跟佢学咗7年。考完8級,我個囡未必會繼續学,所以我唔會轉老師!

作者: EMMA88    時間: 14-1-28 14:00

Yanamami 發表於 14-1-28 10:13
阿女考完8級,$450/h ...
有日搭taxi同個司機傾計, 佢話自己個囡而家讀緊大學讀,
自以為辛辛苦苦比佢考8級琴, 將來有所備用, 但原來無叉用...=_="

作者: grace_xian    時間: 14-1-28 14:04

EMMA88 發表於 14-1-28 14:00
有日搭taxi同個司機傾計, 佢話自己個囡而家讀緊大學讀,
自以為辛辛苦苦比佢考8級琴, 將來有所備用, 但原來 ...

有用架, 一技旁身好過無, 仲有音樂陶冶修養
企出來嗰人會唔同d

作者: EMMA88    時間: 14-1-28 14:08

grace_xian 發表於 14-1-28 14:04
企出來嗰人會唔同d
係個taxi司機同我呻....可能佢女女跟本吾like彈琴

作者: VKwan    時間: 14-1-28 14:17

bb560 發表於 14-1-28 13:58
我咁問,係因為個囡三/四月度會考8級琴,但係個老師都係收紧$275/鐘!咁講,佢係唔係好高学曆我唔知,但係 ...
呢個價錢平得好緊要!不過唔係諗住再上冇咩特別要求,就冇咩所謂啦,考完八級咪算囉。講真就算個老師好高資歷,學生唔練琴一樣學唔到咩!我朋友個鋼琴老師$650/鐘,雖然的確教得超好,奈何個仔唔練琴,都唔可能期望佢無端端變左李雲啦!

作者: VKwan    時間: 14-1-28 14:27

Yanamami  學琴同其他樂器又有d唔同既~
都唔係架,其實好多有資歷的老師都係斷鐘計,嚴格來說,教初級心力多過教高級,教學技巧要求亦更高,斷鐘計$其實合理,只不過琴行制風行多年深入民心,人們一般印象覺得高級應該貴過低級。
作者: mesmerising    時間: 14-1-28 14:31

978212  勁!  發表於 半小時前

冇話勁唔勁,又唔係要囝操到去拿獎。只是諗住找樣合適運動比佢強身健體,再加小小藝術氛圍咁。烹飪及英文就是他當時的個人興趣,都是由興趣出發的玩樂性質居多。其實他小時候,除了上堂學嘢,在家我們也陪伴他玩。我和他在家baking,做手工等,爸爸就陪運動。幾開心㗎。
作者: pamelaywy    時間: 14-1-28 14:31

見到呢個topic, 簡直心同感受。學音樂實在得大投資,八級收500-800一小時是正常價,APA主修一科等如讀半年大學,我仔double major 等如小學交大學學費,仲未計演出表演比賽,自己要裝身要欣賞有級數音樂會⋯⋯
作者: VKwan    時間: 14-1-28 14:42

pamelaywy 發表於 14-1-28 14:31
見到呢個topic, 簡直心同感受。學音樂實在得大投資,八級收500-800一小時是正常價,APA主修一科等如讀半年 ...
學音樂係高消費,個仔肯學其實我一定供,硬係唔明現在學校搞乜要迫人學,都痴線,搞到個個家庭都洗一筆!

作者: VKwan    時間: 14-1-28 14:45

grace_xian 發表於 14-1-28 14:04
企出來嗰人會唔同d
香港現時我相信是全球最密集人口學音樂,又放長雙眼睇下我地的下一代企出來又會幾唔同?

作者: VKwan    時間: 14-1-28 14:47

雖然我本身讀音樂,但我立場是唔同意現在香港一人一樂器!多餘+浪費!!!
作者: YuYuMother    時間: 14-1-28 14:51     標題: 引用:Quote:bb560+發表於+14-1-28+13:58+我咁問

原帖由

我親戚個小朋友係自小比媽咪迫學彈琴,佢考完8級無再學,自始無再掂過部琴,所以真係要小朋友鍾意先得。

作者: KeiKeimom    時間: 14-1-28 14:52

pamelaywy 發表於 14-1-28 14:31
見到呢個topic, 簡直心同感受。學音樂實在得大投資,八級收500-800一小時是正常價,APA主修一科等如讀半年 ...
我看到你們說那樣貴我都驚,我兒子只是在五六歲時學過鋼琴,考了二級他就不肯練琴沒學了,也不知是好是還是不好事了?
作者: kachunma    時間: 14-1-28 15:04     標題: 回覆:VKwan 的帖子

係架!學音樂真的好大投資,我仔学唱歌都要$500一小時,一个月成2仟幾,仲未計伴奏,一个月使费成3/4仟元,仲未計合唱團和其他課外活動,養一个都破產!

作者: Jackieson    時間: 14-1-28 15:37

mesmerising 發表於 14-1-28 13:09
回覆 Jackieson 的帖子
...至今他最持久的興趣卻是閱讀。
只要持之以恆地閱讀, 已很難得了!

作者: 懶羊羊    時間: 14-1-28 15:43     標題: 回覆:VKwan 的帖子

極同意,其實學校不應硬性規定學生學樂器,被迫學只會帶來反效果,令小朋友討厭音樂。

作者: goodboy1    時間: 14-1-28 15:45

作者: goodboy1    時間: 14-1-28 15:53

作者: 懶羊羊    時間: 14-1-28 15:54     標題: 引用:+本帖最後由+goodboy1+於+14-1-28+15:46+編

原帖由 goodboy1 於 14-01-28 發表
為升中而學才藝同買股票一樣,今日你投资股票A,以為WlN硬,點知六年後D大户要的是股票B,訓身投資的股票A一文不值。

作者: joyce919    時間: 14-1-28 15:57

就因為琴唔計,所以身邊D朋友個個都係琴+吹管or拉琴。所以點止一藝。
作者: 懶羊羊    時間: 14-1-28 16:02     標題: 引用:就因為琴唔計,所以身邊D朋友個個都係琴+

原帖由 joyce919 於 14-01-28 發表
就因為琴唔計,所以身邊D朋友個個都係琴+吹管or拉琴。所以點止一藝。
所以而家D小朋友仲忙過D大人,好似小學畢業前要學晒所有嘢

作者: YuYuMother    時間: 14-1-28 16:05     標題: 引用:Quote:YuYuMother+發表於+14-1-28+09:05+話

說話係咁講, 但現實歸現實, 單靠校內成績, 想爭入頂尖名校, 機會微乎其微 !  ...

我意思係成績行頭,之後再體藝。如果成績都未搞掂,何來時間去一體一藝呢?

我知有d case有藝,但無體育,咪一樣入到band 1a名校,無話絕對一定要。無興趣就算,何必咁大壓力一定要有?

作者: goodboy1    時間: 14-1-28 16:12

作者: yukimum    時間: 14-1-28 16:13

路过,觉得可以给小朋友参加些不用收费或低费用(只是报名费)的学校活动也可以,有动也有静。
作文比赛,校内数学比赛(网上比赛),社区运动比赛,政府举办的比赛活动等等
作者: goodboy1    時間: 14-1-28 16:21

作者: joyce919    時間: 14-1-28 16:25

要入名校,齋參加無獎,不如唔好嘥時間la.要獎就要操,操就要時間,你估個個都係天才咩!
作者: goodboy1    時間: 14-1-28 16:26

作者: goodboy1    時間: 14-1-28 16:33

作者: goodboy1    時間: 14-1-28 17:08

作者: goodboy1    時間: 14-1-28 17:15

作者: fionakong2008    時間: 14-1-28 17:23     標題: 引用:Quote:yukimum+發表於+14-1-28+16:13+路过

坐低 慢慢傾下啦...   但若想在這些區制比賽勝出, 沒有經過培訓, 想獲獎都難 !  ...
我感覺:以田徑為例,區際冠軍係無咩用,要全港賽頭五名人地先會睇下

作者: ANChan59    時間: 14-1-28 17:31     標題: 引用:Quote:ANChan59+發表於+14-1-28+12:38+我以

雖然係舉例, 但如果有多一、兩個仔女的話, 可能會更加多..

政府仲話鼓勵年青人多生育 ! :badfe ...
你都說如果!極端例子,冇乜意義。

作者: peggy    時間: 14-1-28 17:32

回覆 goodboy1 的帖子

阿女p3前係出面學ice-skating、ballet、drawing、piano、長跑 , 校內有rugby、國畫、長笛, 今年升上p5後cut 了一些活動, 現在只學drawing、piano、長跑、結他 , 校內有rugby、國畫
作者: peggy    時間: 14-1-28 17:37

fionakong2008 發表於 14-1-28 17:23
我感覺:以田徑為例,區際冠軍係無咩用,要全港賽頭五名人地先會睇下

...
agree,阿女操開長跑, 時常在星期日都會出去參加比賽,
作者: goodboy1    時間: 14-1-28 17:47

作者: ANChan59    時間: 14-1-28 17:54     標題: 引用:+本帖最後由+goodboy1+於+14-1-28+17:52+編

你睇清楚自己點寫,生多一兩件,,,,,,,

作者: goodboy1    時間: 14-1-28 17:57

作者: goodboy1    時間: 14-1-28 18:19

作者: ha8mo    時間: 14-1-28 18:25

作者: VKwan    時間: 14-1-28 18:32

peggy 發表於 14-1-28 17:32
回覆 goodboy1 的帖子

阿女p3前係出面學ice-skating、ballet、drawing、piano、長跑 , 校內有rugby、國畫 ...
咁多才多藝,真是甘拜下風!如果我亞仔同你個女撼,輸硬!好彩呢個世界仲有一樣野叫男校,可讓成班low b仔慢慢成長

作者: ANChan59    時間: 14-1-28 18:44     標題: 引用:Quote:ANChan59+發表於+14-1-28+17:54+你睇

見有些學生就算課外活動唔多, 都會返補習班或有私人補習, 好似返多一日學咁...  ...
真的要看家長的看法,我當年選半日,沒有補習,只有一體一藝,及少少興趣班,空出時間就如他所想,數學讀深幾年。

後來他想通數學研究不是他的事業,反而自己走去提升中英語文。

閲讀我不當甚麼開心大發現,只是基本功,不用大驚小怪。父母日日揸住本書,孩子自然會跟隨。

作者: 786    時間: 14-1-28 19:24     標題: 引用:Quote:fionakong2008+發表於+14-1-28+17:23

原帖由 ha8mo 於 14-01-28 發表
如果你千金早一年去飲蒸餾水咁你宜家應該係同人地講緊價
傾緊有冇得六年全免
你識蒸餾水妹妹?佢間學校好似唔係一條龍,一樣有直中煩惱

作者: 786    時間: 14-1-28 19:25     標題: 引用:Quote:原帖由+goodboy1+於+14-01-28+發表見

原帖由 ANChan59 於 14-01-28 發表
真的要看家長的看法,我當年選半日,沒有補習,只有一體一藝,及少少興趣班,空出時間就如他所想,數學讀深 ...
只係一體一藝,已經夠我反肚了

作者: Yanamami    時間: 14-1-28 19:59

根據個標題,禁如果家長唔喺諗住以體藝黎為入名校鋪路,禁咪唔洗花禁多精神,$ 同時間囉。
作者: peggy    時間: 14-1-28 20:23

goodboy1 發表於 14-1-28 17:57
睇個list, 你阿女九成入b1a名校 !
阿女想讀體藝,我覺得不一定要入B1A名校,最緊要是間學校適合小朋友
作者: goodboy1    時間: 14-1-28 20:28

作者: peggy    時間: 14-1-28 20:35

VKwan 發表於 14-1-28 18:32
咁多才多藝,真是甘拜下風!如果我亞仔同你個女撼,輸硬!好彩呢個世界仲有一樣野叫男校,可讓成班low b仔 ...
佢樣樣都話鐘意,升上p5後真係冇咩時間, 所以要佢自己取捨,最後選了長跑,又好幸運地有個外國教練欣賞佢,不收學費,但每星期有2-3天都要由荃灣去香港仔/淺水灣上堂,現在都冇咩時間去温書

作者: goodboy1    時間: 14-1-28 20:36

作者: peggy    時間: 14-1-28 20:47

goodboy1 發表於 14-1-28 20:36
你女學drawing、piano、長跑、結他 , 校內又有rugby、國畫, 學業成績都應該唔會差, 照計可以選更高質學校 ...
成績OK, 全級頭5名內, 佢好鐘意運動及音樂,佢一心想入體藝,原本我都不太喜歡阿女選體藝,但老公話係阿女讀書, 不是我們父母去讀,一定 要睇番佢既意願
作者: goodboy1    時間: 14-1-28 20:51

作者: goodboy1    時間: 14-1-28 20:56

作者: peggy    時間: 14-1-28 20:56

goodboy1 發表於 14-1-28 20:51
唔係想靠體藝入名校, 只係中學普遍會要求申請學生詳細填寫所有校內和校外活動成就, 再細分sports、music、 ...
agree, 好多B1 ,B2 既中學都要求有一體一藝
作者: ANChan59    時間: 14-1-28 21:01     標題: 引用:Quote:ANChan59+發表於+14-1-28+18:44+閲讀

真正陪伴孩子一起成長  但我見到本"Harry Potter"都已經暈 !
咁就幫你唔到。

如果父母未能適度配合,又想孩子「百有」,有好大機會用錯力及走錯方向,大家都辛苦。

作者: ANChan59    時間: 14-1-28 21:06     標題: 引用:根據個標題,禁如果家長唔喺諗住以體藝黎為

原帖由 Yanamami 於 14-01-28 發表
根據個標題,禁如果家長唔喺諗住以體藝黎為入名校鋪路,禁咪唔洗花禁多精神,$ 同時間囉。 ...
我同意呀,學校分三條隊,冇叫你排三條,一鳥在手,好過百鳥在林。

每日只有24小時,要做好時間管理。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5