教育王國

標題: 還有2個月DSE [打印本頁]

作者: yanyan-mummy    時間: 14-1-21 14:06     標題: 還有2個月DSE

還有2個月DSE, 你們的孩子緊張嗎?
亞仔而家日讀夜讀, 因為學校都月尾考mock 試了~

作者: summ200    時間: 14-1-21 15:12

我個果已考完mock,返學時間又回復正常!朝0800~晚1830
作者: 小彬彬    時間: 14-1-21 15:52

呢段時間要保重身体, 千奇唔好有病, 多d 在家食飯, 少d 去人多地方, 只要狀態好, 考試表現出正常水平便ok, 不用緊張

作者: mummom    時間: 14-1-21 15:57

我個系朝0800~晚2100, 佢系學校時間長過屋企。
晚晚都9:30先到家食晚飯。每星期有兩晚仲要10點幾先回家,因為放學後仲要返雞精班。
但佢好似OK喎,系佢阿媽我心痛
作者: Singpiano    時間: 14-1-21 19:15

我地做亞媽要煲D湯水, 有乜好介紹?
作者: waiwai1224    時間: 14-1-21 22:37     標題: 回覆:還有2個月DSE

作者: snoopy008    時間: 14-1-22 11:34

我個係女, 仲弊! 皆因佢 M 來時會劇痛, 我會預備d行氣活血既飲料比佢 M 前飲用. 一來希望 keep 到周期準時, 咁四月考試時就遇唔着 M 到, 二來可以舒緩 M 痛.

作者: Marco-ma    時間: 14-1-22 13:36

回覆 snoopy008 的帖子

會唔會依家搵個中醫調理下好d 呀...

個 DSE 考成個月喎....

作者: moon88    時間: 14-1-22 13:45

我個女下年考都已經好緊張
作者: snoopy008    時間: 14-1-22 14:41

回覆 Marco-ma 的帖子

多謝意見, 但阿女超怕麻煩, 唔肯去睇中醫. 我上個月好勤力地整個星期都比中藥沖劑佢飲, 當月 M 到就冇點痛, 所以我嚟緊呢幾個月都唔懶得.

作者: 小彬彬    時間: 14-1-22 15:12

衣家至知女仔比男你痳煩.......

作者: snoopy008    時間: 14-1-22 16:35

回覆 小彬彬 的帖子

女仔真係會比較麻煩, 又貪靚. 天寒地凍都着好少衫, 我最怕佢會冷病.  >.<

作者: 小彬彬    時間: 14-1-22 16:42

snoopy008 發表於 14-1-22 16:35
回覆 小彬彬 的帖子

女仔真係會比較麻煩, 又貪靚. 天寒地凍都着好少衫, 我最怕佢會冷病.  >.<
可以先打流感預防針, 減少感冒机會

作者: yanyan-mummy    時間: 14-1-22 22:44

我仔補習到而家都未返, 讀書讀到夜一夜, 朝早六點又起身讀,
希望快d 考完佢, 大家都可以暫時輕鬆番d~
作者: mummom    時間: 14-1-23 13:36

您個仔好強,咁讀得,一定會考得好。
我個每晚11點已經不醒人事,在校讀足一日,睇得出真系好累,一上床就呼呼大睡!  佢咁累,我都無法,吾敢迫佢,但見其他人好似您個仔操得咁行,都有D驚。
作者: yanyan-mummy    時間: 14-1-23 22:30

mummom 發表於 14-1-23 13:36
您個仔好強,咁讀得,一定會考得好。
我個每晚11點已經不醒人事,在校讀足一日,睇得出真系好累,一上床就 ...
我仔d同學仲勁, 可能我仔讀band 1頭中學, 所以壓力亦相對較高~
作者: bigfoothk    時間: 14-1-25 10:03

作者: mummom    時間: 14-1-25 10:30

咁點夠休息?
作者: October.    時間: 14-1-25 11:17

原來個個都好勤力, 我個除咗下功夫係maths外, 其余hea讀.

讀書讀書, 真係要讀.
作者: October.    時間: 14-1-25 11:21

小彬彬 發表於 14-1-22 16:42
可以先打流感預防針, 減少感冒机會
係真, 阿囡學校一早打咗.

作者: ANChan59    時間: 14-1-25 11:27     標題: 引用:咁點夠休息?

原帖由 mummom 於 14-01-25 發表
咁點夠休息?
好多週末會補睡!

作者: yanyan-mummy    時間: 14-1-25 13:17

October. 發表於 14-1-25 11:17
原來個個都好勤力, 我個除咗下功夫係maths外, 其余hea讀.

讀書讀書, 真係要讀. ...
我記得我仔同你囡囡好似同校, 我仔講到d 同學讀得好犀利, 我都有d 擔心
作者: 小彬彬    時間: 14-1-25 13:53

yanyan-mummy 發表於 14-1-25 13:17
我記得我仔同你囡囡好似同校, 我仔講到d 同學讀得好犀利, 我都有d 擔心
讀band 1 學校就是有這個好處, 大部份人都博命讀書, 小朋友受朋輩影響會跟住讀

作者: 小彬彬    時間: 14-1-25 13:55

October. 發表於 14-1-25 11:17

讀書讀書, 真係要讀. ...
提醒佢留意一下中文, 呢科比較易出意外

作者: yanyan-mummy    時間: 14-1-25 13:57

小彬彬 發表於 14-1-25 13:53
讀band 1 學校就是有這個好處, 大部份人都博命讀書, 小朋友受朋輩影響會跟住讀
...
不過我覺得有d過火呢, 聽說有同學補習由朝補到黑, 辛苦吾在講, 仲要使好多錢,
吾係普通家庭可以負擔

作者: 小彬彬    時間: 14-1-25 14:28

yanyan-mummy 發表於 14-1-25 13:57
不過我覺得有d過火呢, 聽說有同學補習由朝補到黑, 辛苦吾在講, 仲要使好多錢,
吾係普通家庭可以負擔:bashfu ...
勤力過頭會影響健康, 考試時的表現都可能受影響, 你囝囝巳經夠勤力............

作者: yanyan-mummy    時間: 14-1-25 14:31

小彬彬 發表於 14-1-25 14:28
勤力過頭會影響健康, 考試時的表現都可能受影響, 你囝囝巳經夠勤力............
...
但係佢見身邊同學仲勤力呢其實我都預左要改選
作者: October.    時間: 14-1-25 16:00

yanyan-mummy 發表於 14-1-25 13:17
妳唔晒擔心, 妳仔已經好叻了.
我聽阿囡講, 有d同學科科補, 而阿囡一個好朋友就任何補習都無, 自己好勤力讀, 一路成績由F1 - F6都好勁, 唔晒補.

個日家長會,副校發言勉勵同學除咗自己要勤奮溫書外, 仲要拉埋旁邊同學一起讀, 苦口婆心, 聽到都幾好笑.

作者: October.    時間: 14-1-25 16:08

小彬彬 發表於 14-1-25 13:55
提醒佢留意一下中文, 呢科比較易出意外
叫阿囡去補吓中文, 上雞精班學吓答題技巧都好, 但佢點都唔肯去, 佢話自己有自己讀中文解題答題既思維方式, 唔想比其它人其它方法打亂. 我都奈佢唔何.

作者: yanyan-mummy    時間: 14-1-25 16:09

October. 發表於 14-1-25 16:00
妳唔晒擔心, 妳仔已經好叻了.
我聽阿囡講, 有d同學科科補, 而阿囡一個好朋友就任何補習都無, 自己好勤力讀, ...
我仔吾係好叻乍, 因為佢報聯招大想頭左, 所以有d 擔心會落空最後-無所有~
我仔有同學由朝補到黑, 只係數-科已經報左5-6個course了,亞仔都好想報, 不過-來咁報太瘋狂

二黎負擔都好重, 因為太多科了~

家長會我有去, 學校想佢地報e-app打底, 亞仔又冇興趣...

作者: 小彬彬    時間: 14-1-25 16:40

October. 發表於 14-1-25 16:08
叫阿囡去補吓中文, 上雞精班學吓答題技巧都好, 但佢點都唔肯去, 佢話自己有自己讀中文解題答題既思維方式,  ...
估計你囡囡本身中文巳經唔錯, 所以唔想補..........

作者: 小彬彬    時間: 14-1-25 16:42

yanyan-mummy 發表於 14-1-25 16:09
我仔吾係好叻乍, 因為佢報聯招大想頭左, 所以有d 擔心會落空最後-無所有~
我仔有同學由朝補到黑, 只係數- ...
有冇報大陸同台灣?

作者: yanyan-mummy    時間: 14-1-25 16:52

小彬彬 發表於 14-1-25 16:42
有冇報大陸同台灣?
吾打算出國了
作者: 小彬彬    時間: 14-1-25 17:00

yanyan-mummy 發表於 14-1-25 16:52
吾打算出國了
咁報e-app 打底好d, 到時再決定是否去讀, 起碼多個選擇

作者: October.    時間: 14-1-25 18:49

yanyan-mummy 發表於 14-1-25 16:09
我仔有同學由朝補到黑, 只係數-科已經報左5-6個course了,亞仔都好想報, 不過-來咁報太瘋狂 二黎負擔都好重, 因為太多科了~
家長會我有去, 學校想佢地報e-app打底, 亞仔又冇興趣 ...
聽講佢地三班理科以往maths大多數同學攞到5或以上,所以妳仔一定掂.

我囡凈補科數, 其它科目, 叫極都唔肯去補.

e-app阿囡都未報, 不過, 來緊會報1,2個講打底, 會報埋樹仁.

作者: October.    時間: 14-1-25 18:53

小彬彬 發表於 14-1-25 16:40
估計你囡囡本身中文巳經唔錯, 所以唔想補..........
係學校成績OK, 但面對全港, 無從估計.

作者: 小彬彬    時間: 14-1-25 22:04

October. 發表於 14-1-25 18:53
係學校成績OK, 但面對全港, 無從估計.
可以參加外面的mock exam

作者: October.    時間: 14-1-25 22:17

小彬彬 發表於 14-1-25 22:04
可以參加外面的mock exam
之前有叫佢去試吓考, 又係唔肯去.

佢學校又無提供predicted grade, 所以, 程度如何唔知架.

作者: 小彬彬    時間: 14-1-25 22:31

October. 發表於 14-1-25 22:17

佢學校又無提供predicted grade, 所以, 程度如何唔知架.
你囡囡應該对自己有信心, 你都要对佢有信心

作者: yanyan-mummy    時間: 14-1-25 22:32

小彬彬 發表於 14-1-25 17:00
咁報e-app 打底好d, 到時再決定是否去讀, 起碼多個選擇
e-app 始終要睇亞仔意願, 佢應該吾係好想...
作者: yanyan-mummy    時間: 14-1-25 22:36

October. 發表於 14-1-25 18:49
聽講佢地三班理科以往maths大多數同學攞到5或以上,所以妳仔一定掂.

我囡凈補科數, 其它科目, 叫極都唔肯 ...
我同你講過我仔讀理班?我都吾記得了~我仔數ok, 反而暫時要留意多d中英文~
你囡囡都是理班?如果佢其他科ok ge, 佢又有信心就由得佢吧~

e-app 我要同亞仔商量下先, 佢未必肯報~

作者: yanyan-mummy    時間: 14-1-25 22:38

October. 發表於 14-1-25 22:17

我仔報左英皇中英mock卷試, 比佢感受下考試氣氛
作者: October.    時間: 14-1-25 22:39

小彬彬 發表於 14-1-25 22:31
你囡囡應該对自己有信心, 你都要对佢有信心
外面天高地闊, 唔知佢信心何來? 我就一d信心都無.

作者: 小彬彬    時間: 14-1-25 22:55

yanyan-mummy 發表於 14-1-25 22:32
e-app 始終要睇亞仔意願, 佢應該吾係好想...
咁可以等放榜再算, 其實小兒考dse 時都冇報e-app
作者: October.    時間: 14-1-25 22:55

yanyan-mummy 發表於 14-1-25 22:36
我同你講過我仔讀理班?我都吾記得了~我仔數ok, 反而暫時要留意多d中英文~
你囡囡都是理班?如果佢其他科ok g ...

阿囡唔係理科班, 數係佢弱項. 佢今晩岩岩計時2個鍾做咗學校上年份maths mock 卷.

作者: October.    時間: 14-1-25 23:00

小彬彬 發表於 14-1-25 22:55
你覺得恒商點? 讀佢好還是副學士好?

作者: yanyan-mummy    時間: 14-1-25 23:02     標題: 引用:Quote:yanyan-mummy+發表於+14-1-25+22:32+

原帖由 小彬彬 於 14-01-25 發表
亞仔好有信心有offer,就算冇佢都吾肯將就讀佢吾喜歡既科目,不過我就覺得有d危險,除非佢肯改選一些較穩陣科目~

作者: yanyan-mummy    時間: 14-1-25 23:05     標題: 引用:+本帖最後由+October.+於+14-1-25+23:02+編

原帖由 October. 於 14-01-25 發表
學校派既?我仔都有做上年d mock 卷,不過始終分數吾知點計,好難知最後個grade係幾多~

作者: 小彬彬    時間: 14-1-25 23:08

yanyan-mummy 發表於 14-1-25 23:02
亞仔好有信心有offer,就算冇佢都吾肯將就讀佢吾喜歡既科目,不過我就覺得有d危險,除非佢肯改選一些較穩陣 ...
可以等放榜再算, 如果成績理想可以進取, 不理想便要保守, 始終要睇"送"食飯

作者: yanyan-mummy    時間: 14-1-25 23:12

小彬彬 發表於 14-1-25 23:08
可以等放榜再算, 如果成績理想可以進取, 不理想便要保守, 始終要睇"送"食飯
...
對~現在暫時進取左, 不過呢科係佢興趣, 始終未考過公開試, 未知出到去與人比較成績會如何,
所以都做好改選準備~

作者: 小彬彬    時間: 14-1-25 23:18

October. 發表於 14-1-25 23:00
你覺得恒商點? 讀佢好還是副學士好?
恒商記得有d BK 定長話唔錯, 但我唔知好唔好, 只知副學士HKUSPACE 幾好, 小兒學校老師都推薦
小兒考果陣時冇考慮副學士, 但一早報左台灣的大學和一間大陸學校打底

作者: 小彬彬    時間: 14-1-25 23:23

yanyan-mummy 發表於 14-1-25 23:12
對~現在暫時進取左, 不過呢科係佢興趣, 始終未考過公開試, 未知出到去與人比較成績會如何,
所以都做好改選 ...
亦有可能出來的成績超理想, 可以再進取一d..........

作者: October.    時間: 14-1-25 23:25

小彬彬 發表於 14-1-25 23:18
恒商記得有d BK 定長話唔錯, 但我唔知好唔好, 只知副學士HKUSPACE 幾好, 小兒學校老師都推薦
小兒考果陣時 ...
阿囡學校老師都推荐HKUSPACE, 問題係讀副學士如果駁唔入大學, 個人愚見就晒錢白讀了.

作者: 小彬彬    時間: 14-1-25 23:30

October. 發表於 14-1-25 23:25
阿囡學校老師都推荐HKUSPACE, 問題係讀副學士如果駁唔入大學, 個人愚見就晒錢白讀了.
...
上唔返8大可以花d 錢去外國讀, 外國都好多大學收副學士............

作者: October.    時間: 14-1-25 23:36

小彬彬 發表於 14-1-25 23:30
上唔返8大可以花d 錢去外國讀, 外國都好多大學收副學士............
係唔係top up degree ? 好似香港讀都得.

作者: 小彬彬    時間: 14-1-25 23:46

October. 發表於 14-1-25 23:36
係唔係top up degree ? 好似香港讀都得.
有d不是top up degree, 好似我揾到university of manchester 都有收副學士入2 nd year
http://www.manchester.ac.uk/international/country/hong-kong.htm?page=2

作者: bigfoothk    時間: 14-1-26 11:41

作者: mummom    時間: 14-1-28 14:39

回覆 ANChan59 的帖子

週六日讀得更勁,所以無可能在那些時間睡過夠。算啦,佢盡力就算啦,讀書吾系一切。

作者: ANChan59    時間: 14-1-28 14:58     標題: 回覆:mummom 的帖子

點都要抖抖!

作者: YuYuMother    時間: 14-1-28 15:30     標題: 引用:我個係女,+仲弊!+皆因佢+M+來時會劇痛,+我

原帖由 snoopy008 於 14-01-22 發表
我個係女, 仲弊! 皆因佢 M 來時會劇痛, 我會預備d行氣活血既飲料比佢 M 前飲用. 一來希望 keep 到周期準時, ...
請問有咩好介紹?

作者: PCCW2319    時間: 14-1-28 16:08

YuYuMother 發表於 14-1-28 15:30
請問有咩好介紹?

朋友, 估唔到係呢度見到你 (因為我好少入黎). 你女讀中幾呀?

我仔今年中六啦, 現在努力準備, 去迎戰 DSE.

作者: YuYuMother    時間: 14-1-28 16:18

PCCW2319 發表於 14-1-28 16:08
朋友, 估唔到係呢度見到你 (因為我好少入黎). 你女讀中幾呀?

我仔今年中六啦, 現在努力準備, 去迎戰 DSE ...
朋友,好耐無見。
呀女中一呀,不過呢排都開始有少女身體變化既問題,見呢位媽咪提起調理,咪入黎問下囉。

你仔dse準備成點呀?

作者: PCCW2319    時間: 14-1-28 16:30

YuYuMother 發表於 14-1-28 16:18
朋友,好耐無見。
呀女中一呀,不過呢排都開始有少女身體變化既問題,見呢位媽咪提起調理,咪入黎問 ...

中一啦. 入到心儀學校嗎?

阿仔上年暑假已經開始好繁忙, 仲忙過我返工.

學校上堂, 去雞精班補身.............總之工作(讀書+溫書+活動) 時間, 仲長過我返工. 不過捱多三幾個月就OK 架啦.

希望佢既努力無白費啦.

作者: YuYuMother    時間: 14-1-28 17:07

PCCW
我pm你再傾,唔好騎劫左樓主個post...

作者: snoopy008    時間: 14-1-28 17:12

回覆 YuYuMother 的帖子

M 來前數天, 簡簡單單沖塊黑糖姜都幾有作用. 我另外會買八珍湯沖劑, M 前 M 後都沖比阿女飲.

作者: YuYuMother    時間: 14-1-28 17:16     標題: 引用:回覆+YuYuMother+的帖子 M+來前數天,+簡簡

原帖由 snoopy008 於 14-01-28 發表

M 來前數天, 簡簡單單沖塊黑糖姜都幾有作用. 我另外會買八珍湯沖劑, M 前 M 後都 ...
唔該你啊。

黑糖薑我自己都有飲,八珍湯呢個建議都唔錯。不過佢而家未定,好難預時間沖比佢飲。黑糖薑飲得多會唔會燥呢?

作者: snoopy008    時間: 14-1-28 17:17

回覆 PCCW2319 的帖子

你仔既努力一定唔會白費既!

作者: snoopy008    時間: 14-1-28 17:21

我都係近呢個月先試沖黑糖薑比阿女, 有時真係好講 timing, 剛巧上次 M 當日係 M 前飲左, 跟住佢即時冇以往咁痛.
可能佢體質受到, 我又唔覺佢燥.

作者: PCCW2319    時間: 14-1-28 17:48

noelching39  祝你仔仔 dse 順順利利  發表於 12 分鐘前

noelching39  你仔係唔係西灣河讀?我隱約記得我仔是你仔學弟,將來可能好多地方請教你!  發表於 18 分鐘

係呀. 我好少入(應該講幾年無入黎), 你都仲記得.  你仔讀中幾呀? F.5 ?

有無去行花市, 幫 D 學生打打氣, 買D 野?  我仔叫我去46號舖睇下, 係今年F.5生負責. 你仔有無份?

其實我都係最近至多了解DSE d 野, 希望到時幫到你啦
.

作者: snoopy008    時間: 14-1-29 10:04

你係咪全靠我先多了解咗 DSE 啲嘢呀?  

作者: PCCW2319    時間: 14-1-29 14:33

snoopy008 發表於 14-1-29 10:04

你係咪全靠我先多了解咗 DSE 啲嘢呀?

呢個當然係啦.

作者: PCCW2319    時間: 14-1-29 14:36

snoopy008 發表於 14-1-28 17:21

我都係近呢個月先試沖黑糖薑比阿女, 有時真係好講 timing, 剛巧上次 M 當日係 M  ...

現在開始, 我要好好搞好阿仔鼻敏感.

作者: YuYuMother    時間: 14-1-29 15:14     標題: 引用:Quote:snoopy008+發表於+14-1-28+17:21+回

原帖由 PCCW2319 於 14-01-29 發表
現在開始, 我要好好搞好阿仔鼻敏感.
我仔都有鼻敏感,都係keep住食藥。之前想同佢試天灸,不過怕太熱佢受唔住。

作者: PCCW2319    時間: 14-1-29 15:39

YuYuMother 發表於 14-1-29 15:14
我仔都有鼻敏感,都係keep住食藥。之前想同佢試天灸,不過怕太熱佢受唔住。

...

阿仔試過天灸, 不過效果唔顯著. 所以無再試.

基本上, 中醫師叫阿仔介凍飲, 甜, 可以飲下薑茶.

作者: PCCW2319    時間: 14-1-29 15:42

snoopy008  而家先開始搞? 可以點搞呀? 阿女有時都好似鼻敏感咁, 問佢係傷風定鼻敏感, 佢自己又唔識分.  發表於 1 小時前

我同老公都係鼻敏感, 佢一定係.

中醫師叫阿仔介凍飲, 甜, 可以飲下薑茶.

不過4-5月份, 唔係轉季, 希望會好d 啦.
作者: YuYuMother    時間: 14-1-29 15:49     標題: 引用:+本帖最後由+PCCW2319+於+14-1-29+15:42+編

原帖由 PCCW2319 於 14-01-29 發表

我仔食住藥ok, 鼻敏感最緊要控制住唔好比佢變差,如果塞得犀利會影響埋耳仔架。

作者: noelching39    時間: 14-1-29 16:10

PCCW2319 發表於 14-1-28 17:48

noelching39  祝你仔仔 dse 順順利利  發表於 12 分鐘前
我個仔中五,佢有去維園幫手,我都有撐場,買左 2 樣野,不過眼見銷情好似麻麻!
作者: PCCW2319    時間: 14-1-29 16:15

noelching39 發表於 14-1-29 16:10
我個仔中五,佢有去維園幫手,我都有撐場,買左 2 樣野,不過眼見銷情好似麻麻! ...

我買左3件. 我仲同佢地講我仔係佢地師兄 (當時我仔無在場) , 叫佢地比discount. 佢地final 減左 $5 (原價 $100)比我.

作者: noelching39    時間: 14-1-29 16:23

我笨啦,我仔在場,都醒唔起叫佢比個折頭。
作者: PCCW2319    時間: 14-3-26 19:34     標題: 回覆:PCCW2319 的帖子

仲有12日就正式開始DSE 筆試啦。各位考生加油。祝各考生順順利利,盡力摘多d**,入到心儀大學,修讀目心中科目。

作者: Viman    時間: 14-3-28 00:18     標題: 回覆:PCCW2319 的帖子

我亞囝上星期開始已經失眠,到凌晨4、5點才能入睡……唔知大家有冇計可舒緩吓

作者: PCCW2319    時間: 14-3-28 08:40     標題: 引用:我亞囝上星期開始已經失眠,到凌晨4、5點才

原帖由 Viman 於 14-03-28 發表
我亞囝上星期開始已經失眠,到凌晨4、5點才能入睡……唔知大家有冇計可舒緩吓

...
可以做下運動,幫助消除壓力。 如每晚飯1至2小時後,落街行快步30分鐘至1小時。 而且, 要佢開始習慣11點前瞓,朝早7點前起身。如果唔係考試當日頭腦唔習慣咁早工作,思路唔清晰,即使之前溫習幾多,都會變得事倍功半㗎啦。加油!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5