教育王國

標題: 跨境學童專用校網 [打印本頁]

作者: 1712762    時間: 14-1-18 22:18     標題: 跨境學童專用校網

今日睇完新聞先知係乜, 遠到黃大仙都有, 咁啲雙單非真係散都周圍都係, 真恐怖, 點算?

作者: Cowbit    時間: 14-1-18 22:56     標題: 引用:今日睇完新聞先知係乜,+遠到黃大仙都有,+咁

原帖由 1712762 於 14-01-18 發表
今日睇完新聞先知係乜, 遠到黃大仙都有, 咁啲雙單非真係散都周圍都係, 真恐怖, 點算?
...
接受現實!

作者: nillnill    時間: 14-1-18 23:29

新界大量地區都是每校至少每班2個
他們始終有香港出世紙
我們要唔當佢地香港人
除非學希特拉處理猶太人辦法,先整走佢地身份,再殺埋佢地.
既殺唔哂,又唔人道.
接受現實吧

作者: Danielng    時間: 14-1-19 11:21     標題: 引用:新界大量地區都是每校至少每班2個他們始終

原帖由 nillnill 於 14-01-18 發表
新界大量地區都是每校至少每班2個
他們始終有香港出世紙
我們要唔當佢地香港人
笑左

作者: 已刪除用戶    時間: 14-1-20 11:05     標題: 回覆:跨境學童專用校網

其實一D都唔好笑

昨天睇蘋果話屯門課室已經接近飽和,沙田好有潛質是下一站,打過比教統局問下一屆跨境數字,但說不知道,但是肯定比今年多好多!我88網,而且是有2個小朋友,2009年及11年出世,眼見屯門家長十分恐慌,替他們心痛。而我亦都非常非常擔心呢。

作者: ha8mo    時間: 14-1-20 11:25

作者: lawmanx    時間: 14-1-20 11:27

你好,我在網上找到些資料。請看看是否合用。 你可以參考立法會文件,附件A。
http://www.legco.gov.hk/yr12-13/chinese/panels/ajls/papers/aj0528cb4-679-3-c.pdf

本地女性所生的活產嬰兒數目 內地女性在香港所生的活產嬰兒數目
                                                         (其配偶並非香港永久性居民)(雙非) (其配偶為香港永久性居民)
2008 45,257                                         25,269                                                   7,228
2009 44,842                                         29,766 (+17.8%)                                    6,213

不過唔係個個雙非都會跨境上學,所以都係只作参考。
作者: 已刪除用戶    時間: 14-1-20 12:38     標題: 引用:+本帖最後由+lawmanx+於+14-1-20+11:38+編

原帖由 lawmanx 於 14-01-20 發表

你好,我在網上找到些資料。請看看是否合用。 你可以參考立 ...
唔該哂

作者: w_y    時間: 14-1-20 12:46

我成日講, 最衰阿仔遲幾個月出世, 若是去年, 點都好一D. 不過我應該樂觀咁諗, 好彩早幾個月出左世, 否則遲一年(09年) 就大件事.

其實, 真係絕對唔好笑. 小一學位只係開始, 爭大學到時唔敢想像!
作者: 已刪除用戶    時間: 14-1-20 14:55     標題: 引用:我成日講,+最衰阿仔遲幾個月出世,+若是去年

原帖由 w_y 於 14-01-20 發表
我成日講, 最衰阿仔遲幾個月出世, 若是去年, 點都好一D. 不過我應該樂觀咁諗, 好彩早幾個月出左世, 否則遲 ...
如果你住的不是屯元天還好些,整體08競爭真的少D。但是我咁諗,08年屯元天的家長好無奈,政府係自行派位之後公布跨區數字,即係他們無得選擇,想跨區亦走唔切。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5