教育王國

標題: 有冇人收到男拔interview信?交流吓 [打印本頁]

作者: WSZ    時間: 14-1-15 14:54     標題: 有冇人收到男拔interview信?交流吓

有冇人收到男拔interview信?交流吓

作者: jelabon    時間: 14-1-15 15:28

回覆 WSZ 的帖子

只收到音樂測試信件, 未有收到其他interview...
作者: Horsebbj    時間: 14-1-15 16:11     標題: 引用:回覆+WSZ+的帖子 只收到音樂測試信件,+未

原帖由 jelabon 於 14-01-15 發表
回覆 WSZ 的帖子

同學完成音樂audition, 之後學校安排面試, 隔天已收

作者: jelabon    時間: 14-1-15 16:16

Horsebbj,

謝謝你的回覆.
面試會是同一天嗎 ? 通常隔幾耐會收到通知? 寄信定收電話 ? 好多問題, 麻煩哂你

作者: WSZ    時間: 14-1-15 17:47

我都未收到信,仔 成績band1中,唔知有冇機會in呢?
作者: WSZ    時間: 14-1-15 17:48

我都未收到信,仔成績band1中,唔知有冇機會in呢?
作者: saiwanho    時間: 14-1-15 17:49

WSZ 發表於 14-1-15 17:48
我都未收到信,仔成績band1中,唔知有冇機會in呢?
令郎運動好?音樂好?VA好?讀書好好?

作者: jandtfamily    時間: 14-1-15 18:25     標題: 回覆:WSZ 的帖子

只要不是三冇人仕,都有機會被取錄!三冇意即:冇學術成績優秀,冇音樂成績優秀,冇體育成績優秀。

作者: saiwanho    時間: 14-1-15 18:36

jandtfamily 發表於 14-1-15 18:25
只要不是三冇人仕,都有機會被取錄!三冇意即:冇學術成績優秀,冇音樂成績優秀,冇體育成績優秀。

...
是但一樣出色都有機會?

作者: jandtfamily    時間: 14-1-15 18:40     標題: 引用:Quote:jandtfamily+發表於+14-1-15+18:25+

原帖由 saiwanho 於 14-01-15 發表
是但一樣出色都有機會?
當然!要好出色嗰種!

作者: jandtfamily    時間: 14-1-15 18:42     標題: 引用:Quote:jandtfamily+發表於+14-1-15+18:25+

是但一樣出色都有機會?
要選一些優秀嘅學生能代表到男拔,徵兵拔尖意思囉!

作者: saiwanho    時間: 14-1-15 18:47

jandtfamily 發表於 14-1-15 18:42
要選一些優秀嘅學生能代表到男拔,徵兵拔尖意思囉!
以體育為例,簡介會中叫那些參加校隊但非主將的同學們務必要列明所有有參與的活動,話有些時候潛質未必在小學會完全發揮,就由他們去screen那些同學有潛質,講到好似要求未去到這麽高,我覺得可能都是他們說得保險一些。

作者: jandtfamily    時間: 14-1-15 19:01     標題: 引用:Quote:jandtfamily+發表於+14-1-15+18:42+

以體育為例,簡介會中叫那些參加校隊但非主將的同學們務必要列明所有有參與的活動,話有些時候潛質未必在小 ...
咁當然取決於有經驗嘅體育科主任喇!過往體育傑出嘅戰績係可以比較容易被挑選出來做體育測試嘅,最後體育測試可足以證明學生真正嘅實力係冇花冇假!

作者: jandtfamily    時間: 14-1-15 19:03     標題: 引用:Quote:jandtfamily+發表於+14-1-15+18:42+

以體育為例,簡介會中叫那些參加校隊但非主將的同學們務必要列明所有有參與的活動,話有些時候潛質未必在小 ...
佢哋都需要一D做後備嘅人才!

作者: Horsebbj    時間: 14-1-15 19:55     標題: 引用:Horsebbj,+謝謝你的回覆.面試會是同一天嗎+

Horsebbj,

謝謝你的回覆.
同學的情況是先做music audition, 數天後收到電話約面試 (中英文), 第二日就收到offer

作者: saiwanho    時間: 14-1-15 20:17

可否這樣理解,如果叫得您去測試音樂/運動,會好大機會成功?有沒有人聼過測試后失敗,再無得嫁入門?
作者: Horsebbj    時間: 14-1-15 20:20     標題: 回覆:saiwanho 的帖子

上年有師兄做了music audition, 但沒有收。

作者: jandtfamily    時間: 14-1-15 20:49     標題: 引用:可否這樣理解,如果叫得您去測試音樂/運動

可否這樣理解,如果叫得您去測試音樂/運動,會好大機會成功?有沒有人聼過測試后失敗,再無得嫁入門? ...
只可推理係成功了第一步,起碼知道係學校所揀選想要嘅學生。測試理想而會進行下一輪面試後,一兩天內就會收到offer!

作者: jandtfamily    時間: 14-1-15 20:50     標題: 引用:可否這樣理解,如果叫得您去測試音樂/運動

可否這樣理解,如果叫得您去測試音樂/運動,會好大機會成功?有沒有人聼過測試后失敗,再無得嫁入門? ...
測試後失敗,係有人比你更強!

作者: saiwanho    時間: 14-1-15 20:53

jandtfamily 發表於 14-1-15 20:50
測試後失敗,係有人比你更強!
即是說,測試成功晉級面試,都差不多收?
測試失敗(或有點偏差),連面試機會都無埋?還是測試就一定有面試,只看面試過關否?

作者: jandtfamily    時間: 14-1-15 20:56     標題: 引用:Quote:jandtfamily+發表於+14-1-15+20:50+

測試失敗(或有點偏差),連面試機會都無埋?還是測試就一定有面 ...
肯定嘅係如果測試表現好,就會幾天內通知下輪中英面試,表現滿意嘅話,第二天就收到電話offer!

作者: jandtfamily    時間: 14-1-15 21:03     標題: 引用:Quote:jandtfamily+發表於+14-1-15+20:50+

測試失敗(或有點偏差),連面試機會都無埋?還是測試就一定有面 ...
你囝囝係玩音樂?什麼樂器?看看學校缺不缺某種樂器?

作者: saiwanho    時間: 14-1-16 18:13

謝謝必必的回應。最實際,還是先操練好學業成績。
作者: isakwok_1    時間: 14-8-12 20:33

can you share more on the interview format? thanks

作者: 瑩瑩老豆    時間: 14-8-12 21:03

jandtfamily 發表於 14-1-15 18:40
當然!要好出色嗰種!
好出色嗰種係收取錄老師咭片的

作者: MSBOY    時間: 14-8-13 11:07

Horsebbj 發表於 14-1-15 19:55
同學的情況是先做music audition, 數天後收到電話約面試 (中英文), 第二日就收到offer

...
請問MUSIC AUDITION是否單指學器? 聲樂(即唱歌)也有入學AUDITION嗎?
作者: jandtfamily    時間: 14-8-13 12:32     標題: 回覆:MSBOY 的帖子

如果是指申請入學嘅Music Audition,就只是樂器!如指唱歌入choir嘅話,會上音樂堂時,由音樂老師試音挑選出來。

作者: jandtfamily    時間: 14-8-13 12:38     標題: 回覆:MSBOY 的帖子

如果聲樂有傑出成就嘅話,可在申請入學申請表上列明及提交證明文件。假設被挑選出來做Music Audition(尤指樂器),當然會有可能被作試音唱歌都不定,不過其實提交到有關聲樂傑出嘅資料已經足夠!

作者: Horsebbj    時間: 14-8-13 12:40

回覆 MSBOY 的帖子

DBS家長已答
作者: 232    時間: 14-8-14 11:12     標題: 引用:Quote:原帖由+jelabon+於+14-01-15+發表回

原帖由 Horsebbj 於 14-01-15 發表
同學完成音樂audition, 之後學校安排面試, 隔天已收
音樂考d咩?

作者: jandtfamily    時間: 14-8-14 11:25     標題: 回覆:232 的帖子

考樂器測試,自選兩首不同風格或時期曲目(按需要中途可能叫停而不用全首演奏),考核中有機會即時sight-reading!另有高年級師兄點評,評核老師亦會有提問等。

作者: 王家爸爸    時間: 14-8-14 15:46

我也想知道收左的同學,中文面試考成點呢?
我認識的朋友有近十人有分面試,但他們全軍盡墨,我估是中文面試做得不好。
作者: 必必    時間: 14-8-14 17:56

王家爸爸 發表於 14-8-14 15:46
我認識的朋友有近十人有分面試,但他們全軍盡墨,我估是中文面 ...

識有人成績考全級頭三名, 有機會面試, 英文完全無問題, 但中文衰左, 考完老師話俾佢知中文讀錯左好多字.
作者: jandtfamily    時間: 14-8-14 18:48     標題: 引用:我也想知道收左的同學,中文面試考成點呢?

原帖由 王家爸爸 於 14-08-14 發表
我認識的朋友有近十人有分面試,但他們全軍盡墨,我估是中文面 ...
面試中文部分有些難並不出奇,只要盡量回答,唔識讀音亦不好太多停頓位,唯有可能讀字音,表現要有自信與謙虛,俾老師一個較好嘅印象,成功與否得順其自然呢!

作者: 701003    時間: 14-8-15 08:55     標題: 引用:謝謝必必的回應。最實際,還是先操練好學業

原帖由 saiwanho 於 14-01-16 發表
謝謝必必的回應。最實際,還是先操練好學業成績。
如果體、音、藝超出色(全港性、國際性大獎),成績相對無乜大要求!band 2c都即收!

作者: 王家爸爸    時間: 14-8-15 09:17

jandtfamily 發表於 14-8-14 18:48
面試中文部分有些難並不出奇,只要盡量回答,唔識讀音亦不好太多停頓位,唯有可能讀字音,表現要有自信與謙 ...
與以往比較好似今年更強調中文能力,而不是英語能力。
作者: 王家爸爸    時間: 14-8-15 09:18

必必 發表於 14-8-14 17:56
識有人成績考全級頭三名, 有機會面試, 英文完全無問題, 但中文衰左, 考完老師話俾佢知中文讀錯左好多字.  ...
他最終入邊間?
作者: jandtfamily    時間: 14-8-15 09:29

回覆 王家爸爸 的帖子

近兩年係加強緊中文水平,英文不嬲都強架啦!
作者: jandtfamily    時間: 14-8-15 09:32

回覆 701003 的帖子

100人中可能得1個或未必有,且看面試表現才作取錄!一般勁但band 2C係唔會收呢!
作者: Horsebbj    時間: 14-8-15 10:01

jandtfamily 發表於 14-8-15 09:32

100人中可能得1個或未必有,且看面試表現才作取錄!一般勁但band 2C係唔會收呢! ...

今年有一個學屆冠軍, 成績未達Band 2C都入左

作者: jandtfamily    時間: 14-8-15 10:25

回覆 Horsebbj 的帖子

什麼項目?
作者: 必必    時間: 14-8-15 12:18

成績唔達標但係音樂, 運動範疇非常出色既尖子, 通過面試, 好大機會收. 反而因成績優異而面試那批, 入學機會率係好低.
作者: elvisBB    時間: 14-8-15 19:07     標題: 回覆:有冇人收到男拔interview信?交流吓

我又想問下如果成績本身是九龍區band 1A加上管樂8級,其實機會係未都大,我的意思是2方面可能都係好但未去到超級那些學生。

作者: Horsebbj    時間: 14-8-15 19:29     標題: 引用:回覆+Horsebbj+的帖子 什麼項目?

原帖由 jandtfamily 於 14-08-15 發表
回覆 Horsebbj 的帖子

什麼項目?
Pls check PM

作者: 701003    時間: 14-8-15 20:01     標題: 引用:回覆+701003+的帖子 100人中可能得1個或未

原帖由 jandtfamily 於 14-08-15 發表

100人中可能得1個或未必有,且看面試表現才作取錄!一般勁但band 2C係唔會收呢! ...
元朗區,體育精英,唔使成績好,只要運動叻,大型比賽,一落頒獎台,就會收卡片、邀請信,英文唔合格都照入傳統英中!浄係元朗區,每年都十個八個!

作者: 701003    時間: 14-8-15 20:02     標題: 回覆:有冇人收到男拔interview信?交流吓

十個八個收到信!但未必個個選擇男拔!

作者: takeshita    時間: 14-8-15 21:14

701003 發表於 14-8-15 08:55
如果體、音、藝超出色(全港性、國際性大獎),成績相對無乜大要求!band 2c都即收!

...
唔係band 2C 都即收,係Band 3 高低Form 插班乜都照收!學政府話齋:袋住先。真飢不擇食。元朗區已經有校長表達不滿。
作者: jandtfamily    時間: 14-8-15 22:35     標題: 回覆:takeshita 的帖子

好似間學校係你咁,點止飢不擇食呀!仲口不擇言添!

作者: jandtfamily    時間: 14-8-15 22:38     標題: 回覆:elvisBB 的帖子

可以一試無妨,反正俾個選擇自己呢!取錄咗再決定都未遲。

作者: 王家爸爸    時間: 14-8-15 22:42

jandtfamily 發表於 14-8-15 22:38
可以一試無妨,反正俾個選擇自己呢!取錄咗再決定都未遲。
即使不取錄,損失也只是50元。
作者: jandtfamily    時間: 14-8-15 22:44     標題: 回覆:王家爸爸 的帖子

男仔如揀band 1男校,來來去去咪都係嗰幾間!

作者: 王家爸爸    時間: 14-8-15 22:45

如果沒有記錯,這50元還要是面試的時付,無得面試的話連50元也不用付。
作者: 必必    時間: 14-8-15 23:54

王家爸爸 發表於 14-8-15 22:45
如果沒有記錯,這50元還要是面試的時付,無得面試的話連50元也不用付。

係呀! 有得面試先要俾. 如果無得in最多都係蝕影印及郵票費用.
作者: 必必    時間: 14-8-16 00:01

701003 發表於 14-8-15 20:01
元朗區,體育精英,唔使成績好,只要運動叻,大型比賽,一落頒獎台,就會收卡片、邀請信,英文唔合格都照入 ...
每項運動收既人都有quota, 只係收十個八個, 港九新界咁多區, 唔見得元朗區係至強.
作者: 必必    時間: 14-8-16 00:07

jandtfamily 發表於 14-8-15 22:35
好似間學校係你咁,點止飢不擇食呀!仲口不擇言添!
明明咩都唔知又扮知,  一講親DBS就搭咀, 專講負面野. 解釋完咪又係咁.  唉!  我地都係當睇佢唔到, 慳返啖氣算吧啦!
作者: 必必    時間: 14-8-16 00:21

elvisBB 發表於 14-8-15 19:07
我又想問下如果成績本身是九龍區band 1A加上管樂8級,其實機會係未都大,我的意思是2方面可能都係好但未去 ...
Band 1A去考DBS既學生有好多, 所以無優勢.  反而要睇下嗰年學校樂團要收邊樣樂器先係最重要.  如果咁岩係欠你仔那項, 學校就有機會安排音樂測試, 但都要睇對手, 有測試都未必收架.
作者: 701003    時間: 14-8-16 07:22     標題: 引用:Quote:701003+發表於+14-8-15+20:01+元朗區

原帖由 必必 於 14-08-16 發表
每項運動收既人都有quota, 只係收十個八個, 港九新界咁多區, 唔見得元朗區係至強.  ...
我只知元朗區情況,其他區我唔知!我無話元朗最强喎只想話俾大家知,男女拨搶人最進取,殺手鐧係免學費!以前d小朋友特異功能叻,以入名校為榮!依家好多都清醒了,想正經讀書,唔想做獎牌機器

作者: 701003    時間: 14-8-16 07:31     標題: 引用:Quote:701003+發表於+14-8-15+08:55+如果體

原帖由 takeshita 於 14-08-15 發表
唔係band 2C 都即收,係Band 3 高低Form 插班乜都照收!學政府話齋:袋住先。真飢不擇食。元朗區已經有校長 ...
正是因為新界仔挨得苦,家長又希望一登龍門耀門眉前幾年d校長仲好威咁同人講有畢業生入名校依家隱憂漸漸浦面,後悔莫及啦!

作者: jandtfamily    時間: 14-8-16 08:11     標題: 回覆:701003 的帖子

係某些家長轉牛角尖以此作為入名校捷徑,完全冇考慮過其他方面才苦了自己,作為家長當然要為子女判斷對錯和深入分析啦!怎能盡信方間消息呢?!男拔鄭校長上場已經係另一個朝代嘅開始,唯一仍然保留著"薪火相傳"嘅理念,將男拔精神一代傳一代。

作者: jandtfamily    時間: 14-8-16 08:36     標題: 回覆:701003 的帖子

要反覆思量下,用小朋友傑出專長來入名校嘅心態已經唔多正確啦!培育小朋友發揮專長,係為自身及將來,又或者係一種目標嘅追求。揀選學校係要適當配合自己子女如何發揮所長,不是只顧讀書或課外活動,忽略各方發展,要互相平衡。
某些名校軟、硬件好,成為家長追捧入讀當然無可口非,因為大家都想自己嘅子女著想,但要攪清楚自己是為什麼需要先?況且如果小朋友條件好,有好多選擇呢!
話男、女拔搶人(買人?)你估買、賣貨品咩?免學費係學生某方面傑出而學校提供獎學金(學費),唔係用學費搶或買個學生返來不用讀書,只做攞奬機器咁冇人道!讀與不讀係家長自由決定。
某些家長想像力真豐富,繪形繪聲咁話入咗去唔洗讀書,儍㗎咩?咪咁單純啦!

作者: 必必    時間: 14-8-16 10:16

我都好想知, 其實係bk提供DBS留言既, 係親身經歷定係聽聽埋埋, 以訛傳訛既多.  尋日先有人問我, 游水嗰班, 係唔係唔駛上堂架?  唔係呀! 傳到咁, 真係無言.
作者: 701003    時間: 14-8-16 11:37     標題: 回覆:有冇人收到男拔interview信?交流吓

我身邊神校畢業的朋友,大部分係品學皆優之人,佢哋都不贊成用特異功能入神校,更不認同母校用此方法收精英!因為神校學術精英比比皆是,除咗讀書叻,琴棋書畫都不弱,外人覺得正常不過!反而只靠奬牌才能生存於神校之中ge小眾,就係外人焦點所在!

作者: 王家爸爸    時間: 14-8-19 09:56

必必 發表於 14-8-16 10:16
我都好想知, 其實係bk提供DBS留言既, 係親身經歷定係聽聽埋埋, 以訛傳訛既多.  尋日先有人問我, 游水嗰班,  ...
如果真系想知道,點解唔係入學講座直接問體育的負責老師?
作者: 王家爸爸    時間: 14-8-19 09:58

701003 發表於 14-8-16 11:37
我身邊神校畢業的朋友,大部分係品學皆優之人,佢哋都不贊成用特異功能入神校,更不認同母校用此方法收精英 ...
這是「一粒老鼠屎,壞了一鍋粥」的道理。
作者: OK_下雨天    時間: 14-8-20 12:51

701003 發表於 14-8-16 11:37
我身邊神校畢業的朋友,大部分係品學皆優之人,佢哋都不贊成用特異功能入神校,更不認同母校用此方法收精英!因為神校學術精英比比皆是,除咗讀書叻,琴棋書畫都不弱,外人覺得正常不過!反而只靠奬牌才能生存於神校之中ge小眾,就係外人焦點所在!
過去两三年看了不少 EK留言, 有少少感想也想在這裡表達:

請問各位家長希望你的子女主要有優異的課外活動成績,還是學業成績?

我感覺有很多家長為了入那些所謂神校而表現出本未倒置的想法去追求卓越的課外活動成績,很多人似乎忽略大多數有卓越的課外成績和學術成績是不同的學生,而以為有了卓越活動成績入了神校就會有優勢的學術成績是很天真的想法 !

有些神校由於收生時已挑選(搶)到特異功能的同學, 因此在初中公開比賽中已能有特別特出的成績。 加上同類項目的同學的互相支持和壓力而能保持到高中。 不為人知的是有很多學業追不上的同學中途去了外地升學、被請走,中途又加了些插班的特異功能填補空缺,等等。

以體育為例,通常一間學校只有两三位體育老師,為何能在眾多項目中都能訓練出羽籃排足壁乒乓游泳田徑單車劍擊嘟嘟嘟的全港冠軍 ?

我相信除少數例外的情況,大多數同學不應以體育項目為目標,因為體育運動員的運動壽命通常只到三十歲左右。世界上其實没有很多神童同時能文能武,會十八般武器又中英數天文地理,但有多少家長會同意自己的子女不比別人優秀呢! 看到有些人認為自己两歲的子女會認顏色就驚為天人不禁令旁人迷茫。

两間 DxS 每級現仍保持有 5~6班,收生時先揀選了精英中的精英,又是單一性別,較其他學校多成績優異生是先天性的,再加上家長和學校從旁推一把,自然更容易更多出類拔萃。

中學減派學位同時令很多學業成績優異生分流到其他中學,從而令名校的神話暴露了它誤導了人們的背後原因,但這又豈會是既得利益的學校會公開承認的呢 ?

作者: 701003    時間: 14-8-20 13:02     標題: 引用:Quote:701003+發表於+14-8-16+11:37+[table

原帖由 OK_下雨天 於 14-08-20 發表
過去两三年看了不少 EK留言, 有少少感想也想在這裡表達:

請問各位家長希望你的子女主要有優異的課外活動 ...
名校生係主菜之外,配了湯和甜品!只靠超美味配菜而忽略主菜,食唔飽,發育不良!

作者: yiutung611    時間: 14-9-13 00:22

701003 發表於 14-8-15 08:55

...
請問一下如果田徑在香港東區小學取第二,全港學界得第八,有否機會呢?這是小四時的成績
作者: 701003    時間: 14-9-13 07:12     標題: 引用:Quote:701003+發表於+14-8-15+08:55+如果體

原帖由 yiutung611 於 14-09-13 發表
請問一下如果田徑在香港東區小學取第二,全港學界得第八,有否機會呢?這是小四時的成績 ...
跟出名田徑會,keep住出大賽,只得小四有佳績係無用的!

作者: 232    時間: 14-9-13 08:12     標題: 引用:回覆+WSZ+的帖子 只收到音樂測試信件,+未

回覆 WSZ 的帖子

考咩樂器?

你小朋友?级?

作者: yiutung611    時間: 14-9-13 08:21

701003 發表於 14-9-13 07:12
跟出名田徑會,keep住出大賽,只得小四有佳績係無用的!
多謝回覆,明白,就是因為小四已經有成績,所以會keep住跑,加上呀仔喜歡,已入飛達田徑會,跟住落嚟都會參加比賽
作者: 必必    時間: 14-9-13 09:21

yiutung611 發表於 14-9-13 00:22
請問一下如果田徑在香港東區小學取第二,全港學界得第八,有否機會呢?這是小四時的成績 ...
小四跑績對升中無幫助.  最少要小五, 小六先有用的. 唔好諗住你位小朋友升上小五就一定會有更好成績, 有部份小朋友小五開始發育, 會突飛猛進.  識小朋友係小五學界冠軍, 到小六連區代表都做唔到.  亦有好多小四有成績, 但小五小六已經跑唔到理想成績.
如果小朋友有興趣, 就俾佢繼續訓練, 當做運動, 唔好期望跑步對升中有太大幫助, 咁多人跑, 要突圍唔係一件易事.

作者: yiutung611    時間: 14-9-13 09:51     標題: 引用:Quote:yiutung611+發表於+14-9-13+00:22+請

原帖由 必必 於 14-09-13 發表
小四跑績對升中無幫助.  最少要小五, 小六先有用的. 唔好諗住你位小朋友升上小五就一定會有更好成績, 有部 ...
多謝你既意見,都講得啱既

作者: 必必    時間: 14-9-15 12:58

唔係想潑冷水, 但真係唔好抱太大期望, 俾小朋友當興趣,  順其自然就好了,  最緊要係讀好書, 考好呈分試, 到時田徑又有突出表現時先再考慮學校都未遲.  
作者: joannespapa    時間: 14-9-15 17:09

無論點計,靠體藝成績突出(有全港名次)入B1A學校嘅機率一定低過靠成績入,建議同學努力考好呈分試,如體藝有成績是錦上添花,不應本末倒置。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5