教育王國

標題: 總覺得欠了阿女 [打印本頁]

作者: lcys    時間: 14-1-4 19:32     標題: 總覺得欠了阿女

家住新界區,為了讓阿女有好些的學習氣氛,便送她去九龍塘讀小學,每天早上6時起床,黃昏5時到家。不經不覺,阿女已經二年級,她也似乎適應了。
由於平日功課頗多,於是所有興趣班都集中在星期六,日。阿女頗有微言,希望可以星期六,曰不用上興趣班。我掙扎了一時間,本月開始暫停了一些興趣班,但我總有虧欠了阿女的感覺,令她過著忙碌的學校生活,因為她太疲倦,無精神上興趣班,於是決定放棄她喜歡的畫班。

作者: 魚王    時間: 14-1-4 21:08     標題: 引用:家住新界區,為了讓阿女有好些的學習氣氛,

原帖由 lcys 於 14-01-04 發表
家住新界區,為了讓阿女有好些的學習氣氛,便送她去九龍塘讀小學,每天早上6時起床,黃昏5時到家。不經不覺 ...
搬近些可以嗎?

作者: Jane1983    時間: 14-1-4 22:13

一係搬近d,一係精選課外活動,做人就有取捨。你同女有商有量,好好呀,休息都好緊要。

吾好諗話欠咗佢咁嚴重,父母愛錫仔女就吾欠了。

作者: dubbies    時間: 14-1-5 00:07     標題: 回覆:總覺得欠了阿女

咁你為咩放棄佢最愛的畫班先,如果為學術補習而放就可能有點無奈姐

作者: hadwinboy    時間: 14-1-5 00:59     標題: 引用:家住新界區,為了讓阿女有好些的學習氣氛,

家住新界區,為了讓阿女有好些的學習氣氛,便送她去九龍塘讀小學,每天早上6時起床,黃昏5時到家。不經不覺 ...
是你個人決定,還是與囡囡商量下的決定?

作者: aheihei    時間: 14-1-5 02:14     標題: 引用:家住新界區,為了讓阿女有好些的學習氣氛,

如自己有咁既感覺, 係咪應該做d嘢補救下呢?

作者: ferrari2007    時間: 14-1-5 02:48     標題: 回覆:總覺得欠了阿女

為左作出少少嘅補償,喺興趣班s入面竟然係放棄佢最鍾意嘅畫畫班?聽落就好矛盾!佢同意嗎

作者: ferrari2007    時間: 14-1-5 02:48     標題: 回覆:總覺得欠了阿女

為左作出少少嘅補償,喺興趣班s入面竟然係放棄佢最鍾意嘅畫畫班?聽落就好矛盾!佢同意嗎

作者: btrue    時間: 14-1-5 11:42

點解唔放棄其他興趣班,而選擇放棄畫班?
畫畫可以減壓,唔去上堂,可以抽點時間在家陪佢畫.

作者: naughtybj    時間: 14-1-5 16:21     標題: 回覆:總覺得欠了阿女

作者: CL0214    時間: 14-1-5 18:54

咁又唔駛停曬!上自己有興趣的堂,係唔會覺得辛苦,仲可以減壓!
作者: skkeung    時間: 14-1-5 21:03     標題: 回覆:總覺得欠了阿女

搬近啲!小學應以就近入學為原則,但我見不多人留意!

作者: Mighty    時間: 14-1-6 13:19

lcys 發表於 14-1-4 14:32
我直言好了。 學習氣氛、真的要去九龍塘嗎? 還是父母自己的心魔? 以這個年紀、這種SCHEDULE,成人都辛苦LA!! 1致7、差不多没有自己時間、点頂亜? 就算是自己喜歓GE活動、都無気力上亜。 真係真係覚得欠左亜女、応該知道点様行動LOR.

作者: kp_sin2001    時間: 14-1-6 14:55

一至五返學, 無得玩, 六日學埋嘢又無得玩, 諗到都慘, 試想上次做過既記憶呀...公園, 單車, 行山, 在家寧靜享受一天, 幾耐無做過...第時子女既回憶是什麼...九龍塘學校真的好成咁.....
作者: Yukyuk    時間: 14-1-6 15:13     標題: 引用:家住新界區,為了讓阿女有好些的學習氣氛,

我应为最喜歡的興趣不可以cut 就做对了!

作者: jojoplanet    時間: 14-1-6 16:38

lcys 發表於 14-1-4 19:32

當初我都係想同個仔跨區,但最後無收我就係番自己個區讀,一路讀我真係覺得好彩當初跨區學校唔收同好感恩入到呢間(雖然只係二線),因為眼見有D六點起床真係好辛苦。我個仔同區七點三起床。如果上完課外活動返到家都5:00PM呢2日時間就好趕。。。如果當初係跨區學我真唔敢想像。。。
我個仔雖然同區但學校以外既課外活動我都係安排在星期六日,因為仲有個細仔工人平時好難同佢去上堂。不過我個仔都有时間玩同休息的。同埋佢係自己好鐘意上的。

現在小朋友讀書成績如何?如果一般不如考慮轉校吧。。同個女商量下啦。。我覺得CUT咗一D佢鐘意既真唔太好囉。

作者: tantanmama    時間: 14-1-6 16:51

搬吧. 唔一定要搬去九龍塘, 至少搬出九龍區吧, 揾間半小時內車程可返到學校嘅屋. 最多揀間細D嘅, 小朋友時間仲寶貴過大人, 休息時間唔夠, 讀書都唔入腦啦.
作者: 魚王    時間: 14-1-6 17:56     標題: 回覆:總覺得欠了阿女

其實住間細D舊D都有好處。個女問你點解咁細,就同佢講香港D樓好貴,呀爸呀媽都好努力工作。現在的小朋友讀書只為了應付父母和老師,沒有目標。

作者: annie40    時間: 14-1-7 08:23

回覆 lcys 的帖子

搬家?不容易!轉學校?更難!
星期六日興趣班?已經話興趣咯,得閒就做,唔得閒就拜拜。跟阿女他他條條吃個早餐,報附近就腳的泳班,社區畫畫班,總之上午是休息,下午就hea hea. 下午沒合適活動,就帶女女行山,踏單車。孩子的腦袋要非常鬆弛下,才能發展出色的思維。完成基本的功課和溫習,一切的生活情趣,就是興趣了。

作者: 夢遊仙境    時間: 14-1-7 15:13

作者: solomonwong    時間: 14-1-7 22:42     標題: 回覆:lcys 的帖子

我認為你為小孩揀一間遠離屋企的小學係最錯的決定。
試下計算一年花在交通的時間就知道有多浪費。
反而興趣班係小朋友生活的樂趣

作者: MC媽    時間: 14-1-8 15:43     標題: 引用:回覆+lcys+的帖子 搬家?不容易!轉學校?

原帖由 annie40 於 14-01-07 發表
回覆 lcys 的帖子

搬家?不容易!轉學校?更難!
:

作者: WingBB-222    時間: 14-1-9 00:24     標題: 回覆:lcys 的帖子

如果你星期六、日上的大部分是“學術性“的“興趣班“,那女兒當然會投訴。。。。。

作者: skkeung    時間: 14-1-9 08:06     標題: 回覆:solomonwong 的帖子

這點,無人會考慮!名校至上!這就是代價!自巳選擇,怨得何人?

作者: Mighty    時間: 14-1-9 10:23

問題係父母選択、累了小朋友、只用「口」講覚得欠左個女、但又無実際行動、、、、。
作者: mymelody2003    時間: 14-1-10 17:27

skkeung 發表於 14-1-9 08:06
這點,無人會考慮!名校至上!這就是代價!自巳選擇,怨得何人?
我也認同, 樓主小朋友只是初小階段, 遲些高小時一定會更忙.

老實說, 我囝囝五年級, 初小時, 平日每天已安排一小時主課補習, 星期六返2個興趣班, 經過一年後, 星期六已減, 返1個興趣班已經是極限, 原因係功課量及溫習只會越來越多, 時間真的有限, 小腦袋真的要讓他休息一下.

但我們有一個原則, 星期日是family day, 讓一家人出外消閒, 也讓小朋友的腦袋輕鬆一下, 迎接下週新的挑戰.

作者: HappiMom    時間: 14-1-12 23:10     標題: 回覆:annie40 的帖子

Agree!!

作者: kksushi    時間: 14-1-13 12:00

無錯就近入學係必要, 大人小朋友都有好處. 睇黎最近個廣告, 每日要有遊戲時間比小朋友真係好適合一D人睇. 我都係sun一定係家庭日, 享受下小朋友要放鬆, 我地大人都要放鬆下.
作者: babypigs    時間: 14-1-13 20:03

回覆 lcys 的帖子

其實大家有冇諗過虧欠咗孩子D咩?是仍由大人出發去諗,輸在那條所謂的起跑線上,就叫虧欠?還是原來簡單地,大家只欠孩子一個真正快樂的童年?尤其依家嘅媽媽,好多時看見別家的孩子這麼忙,就覺自家的孩子也應如此,不放過自己同孩子,每天營營役役向前衝。但孩子長大後,他們仍願意跟你一起衝嗎?要到那時才醒覺原來孩子意願並不如此,可能連彼此嘅愛都隨年月而消失。

作者: HY620    時間: 14-1-13 21:40

其實現在的孩子是死在起跑線...
作者: skkeung    時間: 14-1-14 08:19     標題: 回覆:babypigs 的帖子

說得很好!但有多少人會認同!回家,又打又駡只為做功課!

作者: applefish    時間: 14-1-20 00:34

用心良苦!可以住近d?對小孩子好d
作者: applefish    時間: 14-1-20 00:35

作者: little_yolky    時間: 14-1-21 17:51

見樓上好多位好直0既意見,就知道他們並不住在新界。我們北區/大埔區好多雙非,我都為呢個理由跨區出九龍城,無參加大抽奬。唔係話一定要九龍塘至好,最少無咁多質素低0既雙非人。
我囡囡咁金, 每天0555起床,不過一個學期下來非常好。興趣班就真的是為興趣,所以佢無覺得辛苦,都係星期六日。帶住兩個上唔同0既興趣班,我仲辛苦過佢,不過,佢哋鐘意就得。
作者: haydenden1023    時間: 14-1-21 19:18     標題: 引用:問題係父母選択、累了小朋友、只用「口」講

原帖由 Mighty 於 14-01-09 發表
問題係父母選択、累了小朋友、只用「口」講覚得欠左個女、但又無実際行動、、、、。 ...
係!同個女傾下
星期六,日想上咩班
唔想上咪停曬佢
只得囗講

作者: zuzu888    時間: 14-1-22 10:50     標題: 回覆:總覺得欠了阿女

佢叫得唔想上即係冇興趣!咁已經可以cut!我都只有星期六日上,但佢累都要上

作者: wister    時間: 14-1-29 12:49     標題: 回覆:lcys 的帖子

兩母女有咩話欠唔欠,都係為佢好,不過可以同佢傾下囡囡自己有咩活動想補留

作者: skkeung    時間: 14-1-29 13:43     標題: 引用:見樓上好多位好直0既意見,就知道他們並不

原帖由 little_yolky 於 14-01-21 發表
見樓上好多位好直0既意見,就知道他們並不住在新界。我們北區/大埔區好多雙非,我都為呢個理由跨區出九龍城 ...
咁火炭,沙田,大圍没有學校?

作者: do-re-me    時間: 14-1-30 12:09     標題: 引用:+本帖最後由+jojoplanet+於+14-1-6+16:40+

原帖由 jojoplanet 於 14-01-06 發表
我同區都要6:30起身

作者: little_yolky    時間: 14-2-4 13:17

skkeung 發表於 14-1-29 13:43
咁火炭,沙田,大圍没有學校?

火炭、沙田、大圍當然有學校, 但校網唔一樣, 只能在自行用15分抽, 如同燈娥撲火。以我所知, 好似無私校, 至於直資, 我一間都無考過, 因為早幾年的報道, 覺得直資呃錢。最重要係, 啱我阿囡杯茶間學校响九龍。

仲有, 唔好以為隔離區就可以瞓晏啲, 因為好多學校7:50上堂, 又有校車係咁轉, 同區的同學仔都有只遲我囡15分鐘上校車的。

作者: skkeung    時間: 14-2-4 15:53     標題: 引用:Quote:skkeung+發表於+14-1-29+13:43+咁火

原帖由 little_yolky 於 14-02-04 發表
火炭、沙田、大圍當然有學校, 但校網唔一樣, 只能在自行用15分抽, 如同燈娥撲火。以我所知, 好似無私校,  ...
屯門唔讀得,元朗、大埔、粉领、大圍、沙田、荃湾……,因大陸人!咁點攪?

作者: pris626    時間: 14-2-4 18:53     標題: 回覆:總覺得欠了阿女

再唔cut梗啲興趣班就真係欠左佢,欠佢一個愉快和健康的童年。

作者: EduKing    時間: 14-2-4 19:09     標題: 引用:家住新界區,為了讓阿女有好些的學習氣氛,

作者: pandamommy    時間: 14-2-5 10:52     標題: 回覆:總覺得欠了阿女

無論學校遠或近,上多或少興趣班,最重要安排到小朋友每日睡眠九小時。如果學校地點或活動安排影響呢點就一定要改變! 真㗎!少過九小時對身心有各方面壞影響。

仲有,唔好見佢而家撐得住就以為瞓少d無問題,日積月累,有d人大個先出現積勞嘅惡果,但到時點補都補唔番!

無論讀書定返工,身體健康有幾重要大家都知,唔好忽視!!!

作者: AZMmon    時間: 14-2-5 11:42

回覆 lcys 的帖子

太忙碌對小朋友來說真的不太好,但你即時cut去一些班,令孩子輕鬆D,做得很好啊!

作者: tinaleung    時間: 14-2-6 15:49

都明做人阿媽的感受,
可唔可以同小朋友商量下, 小學了就開始有自己的想法。
同埋點解要cut 她最喜歡的畫班呢,? 盡量調配一下時間吧,
加油呀媽媽

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5